Štrajk učiteľov
Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy
@amouramour "nech maju vacsi plat ale v dnesnej ekonomickej situacii o 10 percent, musia vediet aj oni co sa da a co sa neda."
nie som učitelka, ale myslim si, že 10% je príliš MÁLO
ked Fico dokaže slubiť finančnym žralokom 500.000.000€ za ludí v zdravotnej poistovni Dovera, určite by našiel aj na 10% pre učitelov
@zoyuska vies kolko je tych 10%?...skus si to vyratat....mne by to spravilo tak 50 EUR cca.....stale by som bola na hranici 500......cize este aj to je smiesne.....treba si aj preratat kolko to spravi.... inak ked sme pri tych Grekoch......vam nevadi, ze im sa na 1700ve platy skladate ( a nielen na to) a nasim ucitelom a halvne nasim/vasim detom by ste nic? toto je trapne......
problem je, ze sa za vyse 20r. nic pre skolstvo nespravilo, kazda vlada na skolstvo doslova kaslala...teraz ma vlada kvazi argument ze "kriza", avsak nejako nevidiet, ze by si koli krize znizovali aj tak premrstene platy a rozne ine financne pozitky clenovia vladneho kabinetu ci poslanci...statnu kasu to nespasi, ale kazda kvapka pomoze, tak preco napriklad nepridu s takymto gestom ?
v podstate fandim ucitelom, moja sestra po 16r. v skolstve musela odist na uplne inu, lepsie platenu - aj ked nekvalifikovanu pracu do zahranicia, aby dokazala dfinancovat studiu dcery ako samozivitelka...
len mi dost "nesedia" prispevky asi uciteliek, ci si rodicia deti do skoly "odkladaju", resp. ich nepochopenie rozhorcenia rodicov, ktori nemaju kam svoje deti dat, kedze su v praci...ono su totiz zamestnania, kde sa pracuje v plnom nasadeni bezne 10hod.denne a zamestnavatela to vobec nemusi zaujimat, ci ma byt ako o deti postarane a na dovolenku je mozno uplne nevhody cyas koli prac.naporu, resp. ju moze mat rodic vycerpanu...
@sorciera24 tak by mali pridat kazdemu.dolezity je aj vodar,elektrikar,zdrzbar,pekar atd nie?co len ucitelia??????????????
@zoyuska ale ved ano, ja netvrdim, ze nie.....
do kelu a co le vysokoskolaci s diplomom su viac????to urcite ze ne
Čo robí učiteľka materskej školy?
Spýtajte sa niekoho: "Čo robí učiteľka materskej školy?" A ten niekto bez váhania povie: "Učiteľka sa hrá s deťmi!" Milé, že?
Kto je vlastne učiteľka materskej školy??
...tá, ktorá naučí deti aj to, čo by ich mali naučiť ich rodičia,
...tá, ktorá musí vymýšľať a písať stále nové plány,
...tá, ktorá vyberá od rodičov stále peniaze na divadielko, do triedneho fondu, na fotky atď.,
...tá, ktorá stále dáva niečo podpisovať rodičom,
...tá, ktorá kontroluje či majú všetky deti vyplatené šeky za škôlku,
...tá, ktorá predáva knihy rodičom,
...tá, ktorá cez prázdniny pripravuje triedu, premiestňuje skrinky, ukladá a triedi hračky, píše zoznamy,
...tá, ktorá na rebríku vešia po triede vlastnoručne vyrobenú výzdobu,
...tá, ktorá s deťmi chodí na súťaže, prehliadky, do knižnice a pod,
...tá, ktorá niekoľko krát do roka nacvičuje program s deťmi pre rodičov,
...tá, ktorá píše projekty, aby vylepšila finančnú situáciu MŠ,
...tá, ktorá robí pre deti bezplatne krúžky,
...tá, ktorá nakupuje pomôcky a hračky do MŠ,
...tá, ktorá píše charakteristiky na deti alebo posudky na súdy,
...tá, za ktorou sa chodia sťažovať rodičia detí,
...tá, ktorá chodí na školenia a kurzy, aby nazbierala kredity,
...tá, ktorá pripravuje školské a triedne podujatia,
...tá, ktorá má stopercentnú účasť na rodičovských združeniach a poradách,
...tá, ktorá vyrába učebné pomôcky, keď chýbajú v skladoch,
...tá, ktorá utiera deťom riťky,
...tá, ktorá utiera deťom soplíky,
...tá, ktorá prezlečie a osprchuje pokakané dieťa,
...tá, ktorá pritúli a utiši plačúce dieťa,
...tá, ktorá volá domov rodičom, aj z vlastného mobilu, keď ich dieťa je choré,
...tá, ktorá sa v kľude nenadesiatuje a nenaobeduje,
...tá, ktorá sa musí stále usmievať, spievať, tancovať, cvičiť aj keď jej srdce krváca,
...tá, do ktorej sa "navážajú" a poučujú rodičia, ktorí sú mladší ako jej deti,
...tá, ktorá má v náplni práce aj poradenstvo rodičom,čo väčšina rodičov pokladá za kritiku ich výchovných metód,
...tá, na ktorú môžu rodičia hocikedy napísať neopodstatnenú sťažnosť,
...tá, ktorá si na internete hocikedy môže prečítať, ako rodičia špinia jej meno a česť,
...tá, ktorá zodpovedá aj za to najmenšie škrabnutie dieťaťa v MŠ,
...tá, ktorá je denne "jednou nohou v base", lebo zodpovedá za životy detí,
...tá, ktorá necíti oporu a ochranu spoločnosti,
...tá, ktorá má veľa poviností a zodpovedností ale málo práv,
...tá, ktorej závidia, že má 6 hodinový pracovný čas, hoci je to iba klam,
...tá, ktorej závidia, že má veľa dovolenky,
...tá, ktorá prinesie domov mesačne menej ako 500, možno niečo málo nad 500 eur."
...tá, ktorá si ráno vypočuje od rodičov, aké je ich dieťa neposlušné a ako sa tešia, že je ich dieťa opäť v MŠ a ona ho s láskou prijme a stará sa oň 9 hodín denne tak isto ako o ďalších 22 detí
...tá, ktorá s láskou a nekonečnou trpezlivosťou deti vzdeláva a vychováva a potom počuje : "čo vás v tej škôlke učia!!!???"
...tá, ktorá supluje rodinu, keď je dieťa od 6.30 hod do 16.30 v MŠ
...tá, ktorá si nazbierala kredity a nie sú jej vyplácané
...tá, ktorá sa neustále musí vzdelávať
...tá,ktorá dokrmuje dieťa,aby sa najedlo
...tá,ktorá učí dieťa držať príbor a stolovať
... tá,ktorá čaká po pracovnej dobe na matku dieťaťa,ktorá si robí nákupy
...tá,ktorá,hľadá sponzorov,aby mali deti v MŠ čo potrebujú
...tá,ktorá vynáša z domu čo jej treba k práci s deťmi v MŠ
... tá, ktorá prehovára oklamané dieťa rodičmi,ktorí si s ním nevedia rady
...tá,ktorá je vyčerpaná,ubolená a musí sa tváriť,že je všetko v poriadku
...tá,ktorá rieši problémy detí s rozličnými povahami a nieje jej to ľahostajné
... tá,ktorá učí deti obliekať sa a zapínať gombíky,šnurovať šnúrky na topánkach
... tá,ktorá učí dieťa základné hygienické návyky
...tá, ktorá musí obhajovať svoje základné práva pred zriaďovateľom, ktorý ju aj tak ignoruje
a ona si nepomôže, lebo je jeho podriadená a nechce riskovať stratu zamestnania,... a
predsa si otvorí ústa a paradoxne robí sama sebe zle,... lebo taký je zákon..
...tá, pre ktoru neplati prezumpcia neviny a je z nej "o nas bez nas" vyborny terc pre media
...tá, ktorá je slabo finančne ohodnotená tá, ktorá sa neustále musí vzdelávať
...tá, ktorá je množstvu detí mnohonásobne lepšou "mamou" ako tá, ktorú majú doma...
...tá, ktorá aj cez internet zháňa nové inšpirácie pre svoju prácu, píše donekonečna plány a
niekedy zanedbáva svoju rodinu, pretože deň má iba 24 hodín
...tá , ktorá vo svojom volnom čase reprezentuje ms : vystúpenia v obci, karneval v nedelu atd. a
nemá nárok na nahradné voľno, lebo by sa mala obetovať a nie pýtať za to odmenu a NV.
...tá ktorá neraz ostáva z dieťaťom vo škôlke aj po pracovnej dobe,pretože mamička a otecko sa
nedohodli kto pre dieťa príde,alebo boli na nákupoch,alebo bola zápcha,alebo mali doma
návštevu atď.,atď.,...čo je ten lepší prípad,pretože dieťa treba odniesť až domov a
prekvapení rodičia začnú hromžiť na staršiu ratolesť,ktorá pozabudla,že má ísť pre súrodenca
...tá ktorá sa musí vzdelávať...ale za vlastné!!!
...tá, ktorú milujú všetky deti
...Tá,ktorá čaká po svojej pracovnej dobe s dieťaťom,pre ktoré zabudnú prísť jeho rodičia
...Ta, ktora cez to vsetko co je tu napisane, miluje svoju pracu 🙂))
... Tá, ktorá pracuje na 100% a po príchode domov nemá energiu niekoľko hodín pre vlastné deti.
...Tá, ktorá si zvyšuje svoje vzdelanie, a ak náhodou nemá trvalé miesto, ani si ho tak ľahko
nenájde, pretože podľa zriaďovateľov je to príliš drahé a zbytočné (česť (kompetentným)
výnimkám).
...tá, ktorá by nevymenila svoju prácu za nič na svete...
...tá, ktorá vypracováva po večeroch a víkendoch individuálne plány pre deti s odloženou
školskou dochádzkou, miesto toho, aby relaxovala a naberala síl do druhého pracovného
týždňa...
...tá ktorá robí diagnostiku,vyplňuje formuláre, kopíruje pracovné listy,vytvára pracovné listy a
pripravuje sa na celý týždeň a pri práci jej pomáha celá rodina
...tá ktorá denno denne nahrádza mamu 25 deťom a na svoje vlastné deti už jednoducho nemá
čas, síl.
...tá, čo má prácu stále v hlave- ide s ňou spať, sníva sa jej o nej, ráno s ňou vstáva a stále
rozmýšľa, čo by ešte svojim zverencom pripravila, vylepšila, potešila ich, ako ich lepšie naučila
... ale aj tá, ktorú nezištne deti milujú a pamätajú si do konca svojho života
@maznacik007 ano, vzdelali nas ini ucitelia, ale v sulade s vtedajsou politickou ideologiu, takze preto je to tak, nehadz vinu na ucitelov, robili len to, co im ideologia kazala
inak neviem preco sa tu kazdy ohana diplomami, studiom...studovala som vedecke zameranie, ktore ma aj ucitelsku formu a teda ucitelia museli neporovnatelne menej vediet a mali velmi lahke skusky a boli to ti najvacsi flakaci🙂))
@amouramour To je len tvoj subjektívny pohľad a tvoj osobný zážitok. Ja som sa na VŚ určite neflákala a myslím si, že ani mnohí ďalší. Ale to je teraz vedľajšie. Keď raz niekto má diplom, tak ho má.
@bobla neprehanas trochu? kopec tych bodov mas o tom istom a opakuju sa, hlavne ze tvoj prispevok ma asi tak 156 bodov na celu stranu a vyzera byt posobivy... jeden by si myslel ze ucitelka v materskej skole je minimalne superman na druhu. ich praca je zasluzna a zodpovedna atd. atd. ale zas nerobme z nich polobohov.
Ono uskromnit sa je jedna vec a to co tu platia v tomto state akoze mzdu, je druha vec. to uz nie je o uskromnovani. Sam ucitel (a nielen on) ako single by sa neuzivil. Pri dnesnych cenach a nakladoch... Nie som pedagog...ale mama je..a viem co po 30 rokoch dostava vysokoskolsky vzdelana zena..
@amouramour presne tak.....PdF UK..... bolo nas v rocniku 45 v nasom odbore a chodii sme na prednasky 5- my dve bratislavcanky a 3 stredoslovacky a zvysok 40 ludi si potom tocilo nase poznamky z prednasok.....obcas dokonca sa stale ze farby odboru hajila len Bratislava.....j epravda, ze nase skusky boli neporovnatelne lahke s medikmi, pravnikmi strojarmi atd....
@amouramour mam par priateľov ktorí vyštudovali vedecke zameranie (konkretne matfyz) a fakt boli výborní a učili sa sami pretože ich to bavilo, organizovali súťaže pre stredoškolákov, vo voľnom čase viedli matematické krúžky .... a urobili si aj pg minimum a šli učiť, lebo milujú prácu s mladými ľudmi ... niektorí to po čase vzdali z finančnych dovodov, tí najodolnejší ostali aj napriek tomu, že ich manželky si museli najsť lukratívnu prácu aby tento "koníček" 😕 svojich mužov dokazali financovať... tí ľudia učia skvele a mne je veľmi ľúto, že to musí byť takto, že sú úplne na chvoste spoločnosti hoci pre nu robia tak veľa...
určite je v školstve dosť indivíduí ktoré si nezaslúžia ani ten plat aký majú, ale to, ako je cele školstvo na chvoste zaujmu spoločnosti sposobuje to, že o učitelske povolania je čim dalej tym menší zaujem, hlasia sa tam potom viac takí, ktorí na viac nemajú a tí schopní, ktorí by školstvo mohli ťahať vpred o učení ani nerozmýšľajú ak chcú uživiť rodinu... a potom ako narod sprostieme a sprostieme ...nezdá sa ti, že je to lepšie zastaviť kým sa dá?
Akoze ja ucitelkam fandim a doprajem im. Ich praca je rozhodne zasluzna, dolezita a namahava. Ale na druhej strane aj suhlaism s @amouramour Pamatam si, ze volakedy bola PdF taky druh skoly, ako je dnes socialna praca a podobne odbory. Brali tam kazdeho a skoncit ju zas nebola az taka velka drina. Prispevok @svatava74 to celkom dokazuje. Dievcata, ktore robite ucitelky, skuste si priznat, ci vam nevyhovuje pracovna doba a volno ktore mate??? Ano ja viem, kazdy den do pol noci makate na priprave, opravovani pisomiek a podobne. Ale ja tiez pracujem aj doma po veceroch, dva az tri vikendy z mesiaca bud pracujem, alebo som na skoleni, a moj zamestnavatel mi to predostiera ako moju sancu...a ako som dnes pocuvala strajkujuce ucitelky v spravach, tak nas plat je rovnaky
drahi nenahradidelni ucitelia a take pojmy ako SAMOstudium a SAMOuk vam nieco hovoria? bez vas by boli nase deti debilne???? pokial viem inteligencia sa deli na vrodenu a ziskanu a taktiez plati ze pri uceni treba zapajat volu 😉 deti niesu pocitace ze ich naprogramujete a hotovo 😒 ludia sa ucia cely zivot... ucia sa pozorovanim, napodobnovanim,metodou pokusov a omylov ...poznate heslo neuc sa zivot ta nauci ?kolko z toho co sa naucime v skole v zivoze naozaj vyuzijeme? ja sama viem ze v skole do mna nieco hustili a potom som zistila ze v praxi je to inak
a to ze ma niekto diplom ho neopravnuje povysovat sa nad ostatnych lebo kym ten NIEKTO studoval 5 rokov ten NIKTO 5 pracoval a nosil domov chlieb
prepacte, ale uz sa neda nereagovat ... nie som ucitelka, ani som skolu nikdy nemala rada ... zeny , dievcata a neviem co este vsetko ... uvedomujete si vy vobec jeden zakladny fakt, ze tie ucitelky dostanu rano na zodpovednost min 20 deti, za ktore su zodpovedne, ktore musia ku kazdemu decku pristupovat individualne, lebo kazde dieta je ine, ktore musia riesit vsetko to co vy doma a este ich aj vzdelavat ?viete si vy predstavit, ze to mate pravidelne 5 dni v tyzdni od rana 8:00 doma min do 13:00 ? ak ano tak som ticho, ale poniektore tu mate nervy na jedno dieta co sa nevie zmestit do vlastnej koze .... a to vase ohananie sa , ze na riti sedia a nic nerobia je ubohe ... pokial by nebolo ucitelov a skol, sadili by ste mrkvy ... nie aby ste podporovali buducnost vasich deti, vy ju dehonestujete ... lebo vy sa narobite 8 hodin ani prazdniny nemate a pod. kecy ... ano ale tresknete dverami a viac vas nezaujma ... to vsak ucitel nerobi a nerobi to len koli vasim detom... koli nikomu inemu ... nic nechapete , 80% vidi iba svoj dvor ....... venujte sa radsej detom a nech sa paci, od buduceho roku mate samovzdelavanie ... drzim vam palce 🙂
@ewellina vacsina vs vzdelanych na slovensku nema ani vedomosti stredoskolaka!! lebo co ho naucili/mali naucit na vs este aj zabudne. Tahaky, smiesne ucivo, smiesne seminarne a ine prace. Za tie 5 rocne prezsniny by mali este studenti platit!!! Ini si to uz odpracovali a oni behaju po baroch a diskotekach ;) takze neopovrhovala by som ludmi co miesto skoly pracuju, lebo vedia ze to je uzitocnejsie. A predstav si mam vs a nie nejaku pedagogicku, co teraz vystuduje aj marika z hornej dolnej co ledva presla gymnazium/ss...
jasne su vinimky ale je ich veeeelmi malo.
@fra no presne...
simca, ale prave preto je dobrych učitelov tak malo, lebo nie su dobre zaplatení... vačšina inteligentnejších ludí, ktorí by radi učili a boli by fakt skvelí a vychovali a naučili by stovky dalších užasnych ludí sa na to celé radšej vykašle, ked počuje o vyplatnych paskach... a preto musia mať učitelia vyššie platy, aby školstvo pritiahlo dobrých ludí.... ked im tu šancu nedame, naše vnučata už bude učit totalne vymlety magor, tomu ver ... a slovensko nebude 35. najlepšia krajina na svete, ale 135.
no a nemyslite si, ze nepodporijem zvysenie platov, myslim ze ucitel si zasluzi plat rovnako ako lekar a sestricka, ale uplne inym principom by mali byt platy zvysovane a vobec by nieco taketo nemal garantovat stat tabulkami a inymi hlupostami. Trh by mal zavladnut aj tu a malo by sa platit ucitelom ktori si ziadani a dobri. Ale zase konexie by u nas urcite zapracovali na plne obratky..; no tazke to tu je:(
@simca06022011 s prispevkom 23:34 nemožno inak, len suhlasiť... ja osobne si myslim, že školy by ani nemali byť štátne, že možno by mali dostať nejaky prispevok na žiaka aby sa mohli učit všetky deti aj tie chudobnejšie, ale školy by som urobila sukromné aby si mohli konkurovať a aby sa podporovala ich efektivita
@fra treba znizit pocet uzasnych studentov na nasich uzasnych vs a hned budu peniaze a bude aj menej drahyfh uctelov VS treba. A uvedomujem si cenu dobreho ucitela, ale skutocne aom takych v zivote / v skole stretla malo, tak ako sa to vyselektuje? podla coho by mali byt hodnoteni? podla mna to ze som ucitel, mam vs nie je dostatocne. Kto to bude ohidnocovat v krajine s takouto korupciou?

@bobulka34 nech im pridaju ale nie tolko co by chceli.takymto stylom budeme coskoro ako greci....niekto nema ani to co ucitelia a dokaze sa uskromnit