icon

Štrajk učiteľov

bobulka34
23. nov 2012

Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy

simca06022011
27. nov 2012

@stanislavao asi tazko, to by bolo potom vsade vo svete tak, funguju aj stipendia a bezne studenti popri skole pracuju. U nas je leharko, ked tak letnw brigadicka ktora nepadne na skolu ale na zabavky, pripadne super cool trendy oblecenie🙂) moja susedka ucitelka aj na sou zaraba cca 800eur a cizi sa na cca 30tis aute, moje ucitelky na fymnaziu napr. matematika, chodia autobusom a ani netusim kolko zarobi, ale zaujimal by ma ten super kluc podla coho su platy pridelovane a mozno by mali vsetky skoly zverejnit vsetky vyplatne pasky a videli by sme ako to je.
osobne som zazila ako super pan profesor vynadal 120 studentom do hlupakov, pretoze boli prvaci... tak to si moze dovolit len niekto kto si je svojim platom isty 🙂

katka.m
27. nov 2012

@stanislavao A pokiaľ došlo k porušovaniu zákona, tak dajte podnet na políciu. Nemôže dostať za nadčas, či krúžok viac, ako je to podľa zákona o odmeňovaní školských zamestnancov. Odmeny a osobné navrhuje riaditeľ a podpisuje zriaďovateľ. A môžu minúť len toľko, koľko dostanú. Tak si urobte poriadok práve tam. Je smutné, že chcete hádzať všetkých učiteľov do jedného vreca. Ja mám plat 470 Eúr mesačne, osobné 20 Eúr a učím Rómov, dochádzam 40 km do práce a nemáme na ružiach ustlané. Moja výplata je vydretá a práve mňa tieto výroky typu, že "sa len robíme a máme kráľovské platy" ma urážajú.

simca06022011
27. nov 2012

@maznacik007 prestiznej mestskej skole si to zhrabne riaditel ;) ved ten nas nakoniec kandidoval nastarostu a buedu veru netrel🙂 popritazkej praci asi stihal makat aj inde

stanislavao
27. nov 2012

@katka.m ja som hned v prvom mojom prispevku napisala, ze viem, ze to nieje vsade takto. vy ste z vychodneho slovenska a tam je situacia urcite ina, ako tu na zapadnom. poznam viac ucitelov a vsetci su tu s platom urcite viac, ako tych spominanych 500e. a to, ze ucite ciganov, to je kapitola sama o sebe. my mame v skole par a je mi z toho zle. ako spina, smrad a tyzden co tyzden vsi su z nich. za to by ste mali dostavat priplatky ako za rizikove pracovisko. vsetko to zalezi od zriadovatela. ale u nas sa maju ucitelia kralovsky. myslim u nas, v nasich koncinach, nie u nas na slovensku.

katka.m
27. nov 2012

@maznacik007 Nie je to celkom presne tak. Ak je stará rozbitá škola, do ktorej stále treba investovať, tak sú iné priority ako odmeny. A asi by sme sa všetci čudovali, koľko je učiteľov ako ja a práve tí štrajkujú. a zaujímavé je, že všetci stále točíte len o našich platoch. A čo tie upratovačky, kuchárky, školníci? A čo to, že nie sú pomôcky, učebnice, školy sú v dezolátnom stave? No nič, škoda reči. Na Slovensku je to tak že si navzájom všetci závidíme i nos medzi očami.

katka.m
27. nov 2012

@stanislavao Hej, príplatok je 17,50 v hrubom. Aspoň je vidieť tie mylné predstavy o platoch učiteľoch.

maznacik007
27. nov 2012

@katka.m je to aj o riaditelovi u nas tiez nebola nova skola, ale kupovali sa nove lavice, mali sme super PC ucebnu, urobilo sa nove ihrisko, okna fasada... lebo sme nahanali EU projekty atd...
ako nic v zlom ale ked mate taky problem s tym platom tak preco nejdete pracovat inam.... ja si osobne aj tak myslim ze takmer 500 eur v cistom na vychode nie je zly plat a isto by sa nasla na na MK kvalifikovana zienka ktora by vas rada vystriedala...
mat 500 eur v cistom neni uplne bezne ani pri BA a samozrejme aj s VS vzdelanim

teraz docitavam a neviem ci je to v hrubom ci v cistom... co pisete

stanislavao
27. nov 2012

@katka.m ale chapete, ze to nie su mylne predstavi. nase ucitelky dostanu okolo 900e mesacne. je to informacia z vyplatnej pasky ucitelky na dedinskej skole. a taka ucitelka potom chce strajkovat?

simca06022011
27. nov 2012

@aha1 no chuda dieta :P takto mu odopriat najlepsie zazitky zo skoly :P

amouramour
27. nov 2012

@kkiki je super, ak ma niekto pracu, ze praskne dverami a zabudne🙂ak mas si stastna, ja nie a ani vela ludi v mojom okoli a nie sme ucitelia🙂

simca06022011
27. nov 2012

@stanislavao aj lekari dostavaju kopec peniazi, okrem klasickeho platu este aj uplatky a aj tak strajkovali 🙂) za chvilku budu strajkovat vsetci, lebo pri tychto cenach sa NEDA slusne existovat zo 400EUP platov a este aj dochadzat do prace dalej (ako tu niektore mamicky pisu). Clovek nema prezivat ale zit a uz naozaj ked niekto pracuje, tak by si mal aj nieco uzit. Sice nepoznam ucitelky na hranici biedy (VOBEC!!), ani neschvalujem celoplosne dvihanie ich platov a nemyslim si ze strajky su na nieco dobre, pretoze tu treba uplne ine riesenie a celkovo treba cely system zmenit (a nie len skolstva :P )... ale urcite, by som riadnemu ucitelovi, ktory sa venuje skole a jej detom zaplatila kludne aj 700-1000EUR mesacne brutto.. podla mna je to v porovnani s inymi profesiami primerana cena za cloveka s praxou a vedomostami (ucitelka na zakladnej skole nam plakala v triede, ze nevedela opravit pisomku 15 detom, lebo nevidela na kalkulacku, lebo bola vecer doma tma :P no teda... :P )
(teraz neratam tych ucitelov co stihnu aj podnikat a tych co do skoly pridu len len posediet v kabinete, pofacebookovat alebo si dokoncit pracu z domu a odsediet si 45minut s detmi, nacapat im ulohy a 30 minut skusat pri tabuli co sa doma naucili a rozdat znamky . Toto by si mal vediet zamestnavatel ustriehnut nejakymi opatreniami, iny ludia tiez musia pracovat cely den, ked nie nezarobia, prinajhorsom pridu o pracu🙂

bobla
27. nov 2012

@qwerty81 ten kto to nevyskusal nevie o com to je . Niektore maminky sa stazuju, ze nic nestihaju pri jednom dietati a v skolke ich je od 12 do 25 na triedu -a tie najmensie nosia aj plienky ..

bobla
27. nov 2012

@drahenka Ja som tiez bola ucitelkou v MS, tak viem o com je tato robota a momentalne som ucitelkou na ZS a tiez to nieje len o hrani ...ved nech si uvedomia mamicky, ktore davaju deti do skolky skoro rano a chodia pre ne az k zaverecnej ...co sa vsetko deticky naucili v skolke ..a bez nas ucitelov by to nevedeli ...

daducha
27. nov 2012

@stanislavao je to aj na vychodnom Slovensku,opät dedinska skola 😉 .Su aj na ZS na 1. st. taketo platy 😉 .Videla som tak ma tu prosim nechodte presviedcat poniektore ze to tak nemôze byt 😉

pastelka74
27. nov 2012

ja len okrajovo.......včera som osobne bola svedkom ako štrajkujú učiteľky v Partizánskom......jedna v kaderníctve a druhá na kozmetike... 😀 😀 😀 ......chúdence.... 😀

kristinaanna
27. nov 2012

ja som za štrajk, veď nie je to len o peniazoch, ale o postavení učiteľa, veď koľké z vás si ich nevážia, a dávajú svoje deti do škôlok a škôl? a necháme vlastne celé vzdelanie od 3 rokov na nich,
aspoň si vyskúšame, ako by to bolo bez učiteľov. kde dáme deti, aby sme mohli ísť do práce, a nie je len o nás ako o rodičoch, autobusy by nemali koho voziť, kuchárky by nemali komu variť, a nie len tie školské, ...... a ďalšie,
ved si učme svoje deti doma a len raz dvakrát ich dajme preskúšať nejakým testom, na to netreba učiteľov 😉

sorciera24
27. nov 2012

@pastelka74 co im zavidis? a sudis podla toho, co si videla?....mozno tie pani ucitelky boli u tej kadernicky po par rokoch...

kristinaanna
27. nov 2012

@pastelka74 aj ja keď mám voľno využijem na kaderníčku 😀 predsa si na to nebudem brať dovolenku alebo péčko 😠

elisskah
27. nov 2012

@stanislavao to su uz take individuality....vsade sa cosi najde. Tym som nechcela povedat ze clovek s VŠ je viac ako s SŠ. Ja som dalej nestudovala, lebo som chcela zarabat, aby som si mohla kupit konecne znackove tenisky a kopu veci, co mi moji rodicia dat nemohli. Sme 4 deti a s mojim dvojcatom sme chodili na internat. On bol v uceni este sikovejsi, mohol na vysoku. Museli by sme sa vsak este viac uskromnit dalsie roky. Preco chcu rodicia, aby chodili ich deti na VŠ, aby mali lepsi zivot ako oni. Ale bohuzial, aj VŠ su o biznise a neni to to co volakedy a vystuduje ju uz hocikdo, ked ma na to prostriedky. Ja neviem, nechcem sa k tomu viac vyjadrovat. Moj svokor je ucitel, uz zastupca na SŠ, ma vyse 50r, i ked ho nikto v rodine nepodporuje a moj muz povie, ze si viac ani nezasluzia, ze hovno robia, tak ja mu na to vzdy odpoviem: Mal si sa lepsie ucit a mohol si aj ty hovno robit 🙂 Ked svokor studoval, to bola ina doba, bol zo 6 deti, ako 20r sa mu syn narodil, svokra isla po 5mesiacoch od porodu do roboty, aby aspon ona priniesla nejaku korunu do rodiny. Museli to mat velmi tazke, ale vydrzali to a dostudoval ako ing. A je pravda, ze podla zasluhy by si mali ludia zasluzit, ale to neviem ako by sa dalo. Kto by rozhodoval o tom, kto sa ako snazi a kolko si zasluzi? Je to nemozne.

pastelka74
27. nov 2012

@sorciera24 ...nie nezávidím,nemám čo.....iba ma naštvalo,že si robili posmech stých,ktorý mrzli na ulici v BA a bojovali aj za ich zvvýšenie platu...... 😝 😝

kristinaanna
27. nov 2012

odpoveď ve´d keď sa im nepáči plat tak nech idú robiť niečo iné, je tiež na zamyslenie,, tí učitelia, čo učia viac ako dvadsať rokov si vyberali toto povolanie, lebo chceli učiť, (dnešní mladí si vyberaúp pedagogiku, lebo je to VŠ z ktorej sa dá robiť všelikde a je celkom jednoduché sa tam dostať, česť výnimkám), a ak by všetci učitelia čo sa im nepáči odišli, kto by učil, nezamestnaných učiteľov, čo si nevedia nájsť prácu ,nie je zas až tak veľa, alebo hej?

kristinaanna
27. nov 2012

a ešte, pamätáte si na svojich učiteľov? ja áno, a nikdy som im nezávidela ich robotu 🙂

pastelka74
27. nov 2012

@kristinaanna ...múdro...nemám proti tomu nič,ale ako som nedávno písala o tej angličtinárke...radšej by si mala doplňať vzdelanie v angličtine .....využiť "štrajkový"čas...aby deti neučila blbosti........Vôbec nezávidím dnešným učiteľom,deti sú drzejšie,rodičia tiež...nepamätám si že my by sme si dovolili k učiteľom to,čo dnešné deti.....ale taktiež si nepamätám,že by učitelia mali toľko voľna .....zvolili si tú profesiu dobrovoľne...toto nie je o závisti.....je to iba postreh....mám sestru pedagogičku,ale radšej to vzdala a šťastne žije už 15 rokov v zahraničí.....a veru dobre urobila.....a propo...bol to len postreh...nič viac...

pastelka74
27. nov 2012

@kristinaanna ...ja si pamätám jednu učku...učila ročníky 1-4.....cez hodinu sa krmila šunkou a rožkom... 😀 😀 😀 😀 ...alebo ruštinárku,ktorá páchla cigaretamy.......ale mám spomienky aj na učiteľov,nezabudnem na nich nikdy....naučili ma veľa a boli naozaj múdry a perfišný....... 😉

kkiki
27. nov 2012

@amouramour ano a co je tvoja praca ak musis este aj po nej doma pripravivat podklady aby si mohla na druhy den fungovat ? Ak nie si ucitel, lekar , osetrovatel a pod ? )

ginger_fox
27. nov 2012

@kristinaanna jasne, pamatam si jednu vynimocnu pedagogicku ako v stave alkoholickeho opojenia zaspala, ked skusala spoluziaka a my sme ju nechali spat dalej. No a ked sa zobudila na zvonenie, tak po nas zacala hukat: "Za toto ste strngali klucami!!!" 😀

kristinaanna
27. nov 2012

@ginger_fox takí by v školstve nemali byť, a preto treba zmeniť aj systém, možno nemali za ňu len náhradu, 😀

amouramour
27. nov 2012

@kkiki nuz napriklad v takej logistike ti casto den tym padla nekonci🙂manzel je IT a tiez nema padla a nie sme od do....a takychto je viacero zamestnani...a my musime este aj riesit napr. co s dietatom cez prazdniny, sranda, ze vacsinou ucitelky toto neriesia a este si pochvaluju, ze je to perfektne povolanie pre zeny matky🙂

@pastelka74 len za tie deti mozeme bohuzial my...a ano mas pravdu nik na slovensku nezije si luxusne pokial nieco viac pre to nerobi...lebo casto dobre si zit z dvoch platov je na slovensku utopia

ginger_fox
27. nov 2012

@kristinaanna co by nemali... Pruser je, oni vsetci ucitelia drzia spolu a nepriznaju medzi sebou takeho "pedagogicke vychytavky" a potom vyknukuju, ze si ich nik nevazi, nerespektuje a ako kleslo postavenie ucitela v spolocnosti...