Štrajk učiteľov
Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy
@anos18
@sorciera24
su ucitelia co zarabaju 620 v cistom ale treba pozerat aj na regiony a tie rozdiely v platoch su priepastne, a pritom vyssie platy maju ucitelky v BA a okoli,teda tie co maju menej problemovych ziakov ako tie ktore robia na vychodnom slovensku s problemovymi ziakmi.
Dobre. Mohli ju vybrat, ked ma dobry plat. Ale ona sa stazovala, ze tych 620 je malo. Nerozumies? Ja keby zarobim 620 tak som rada.
@sorciera24 100 bodov média sú totálne zmanipulované jedíne čo povedia pravdivé je to že sa bude štrajkovať
a to ako píšu koľko sa zarába v školestve to kto má? to je totálny výmysel a ludia čo nevedia tomu veria
je pravda, že vláda teraz stavia rodičov proti učiteľom
Otvorený list pre verejnosť zo septembra od študenta:
Študent učiteľom
Vo štvrtok idete do toho. Možno váš štrajk nevyjde. Možno sa nič nezmení. Rodičia vás nepochopia, politici sa vám vysmejú a odborári si urobia fajočku v zozname aktivít. Riskujete. Váš štvrtok, ale zmysel má. A ja Vám držím palce.
Pýtate si 10% k platu. V praxi 50, možno 60 eur. Iste, štát na tom dobre nie je a polici sa budú vykrúcať. "Nemáme." "Neskôr." "Kríza." Pred rokom však Radičovej vláda pre lekárov našla 300 eur a sľúbila ich platy ďalej zvyšovať. Vznikol precedens. A slovenský učiteľ je prvý, kto má na právo sa ho chytiť.
Ľahko sa nebude vykrúcať ani Ficovi. Samozrejme, môžete mu pripomínať jeho sľuby, predvolebné slová o školstve alebo rozkradnuté miliardy. Pridajte však aj jednu "banalitku": 70 miliónov eur pre farmárov. Ak Fico s Jahnátkom našli v auguste na pomoc pre farmárov 70 000 000 eur (!!!), nenájdu v septembri pre učiteľov ani cent?
Na vašej strane nebude ani celá verejnosť. Tí, čo majú v školách deti vám tlieskať nebudú a tí, ktorí so školstvom nemajú nič, vás možno nepochopia. Vraj máte tú najľahšiu prácu. Vraj pol roka prázdniny. Vraj samé kytice a bonboniéry.
Spýtajte sa niekoho: "Čo robí učiteľ základnej alebo strednej školy?" A ten niekto bez váhania povie: "Učiteľ učí." Milé. Mám však okolo seba dosť učiteľov na to, aby som si všimol, že učiteľ je
...ten, kto sa doma pripravuje na hodiny.
...ten, kto večer opravuje previerky.
...ten, kto príde do triedy a vyberá od žiakov peniaze na učebnice.
...ten, kto cez prázdniny pripravuje nástenky.
...ten, za kým sa chodia sťažovať rodičia žiakov.
...ten, kto chodí na školenia a kurzy, aby nazbieral kredity.
...ten, kto pripravuje školské podujatia a výlety.
...ten, kto má stopercentnú účasť na rodičovských združeniach.
...ten, kto vyrába učebné materiály, keď chýbajú knihy.
...ten, kto musí občas prispieť z vlastných peňazí, aby bola v triede krieda a mydlo.
...ten, kto kontroluje dochádzku detí.
...ten, kto si na YouTube pozerá video, ako doňho žiaci hádžu kriedu.
...ten, kto píše posudky žiakov.
...ten, kto sedí popoludní na porade a večer ide so žiakmi do divadla.
...ten, ktorý do toho divadla kupuje lístky a zháňa dopravu.
...ten, ktorému nadávajú, že na obed má fajront.
...ten, ktorý prinesie domov mesačne 500, možno 600 eur.
Ten blázon.
Napríklad moja mama.
Štvrtkový štrajk však nesmie zostať len o platoch. Politici radi skonštatujú, že "Mladí ľudia sú naša budúcnosť!", "Práca učiteľa je na nezaplatenie" alebo "Školstvo je naša priorita!", no keď sa vypnú kamery, téma školstvo sa vyčerpala.
Iste, hádzať pod stromček pár drobných dôchodcom prinesie viac hlasov ako liať peniaze do vzdelania detí, ktoré nevolia. Lenže kto bude na tie "darčeky" pracovať o 20 rokov? Pologramotné deti z osád? Tehotné deviatačky? Alebo vysokoškoláci zo Sládkovičova?
Naše školy potrebujú trochu času, podstatne viac peňazí a neporovnateľne viac pozornosti. Kým sa školstvo a veda nestanú na Slovensku prioritami, veľa sa toho nezmení. Aj naďalej sa budeme tešiť, keď k nám investor príde zvárať plechy a aj o 20 rokov budeme mať radosť, ak u nás niekto za milión korún (!) vytvorí jedno pracovné miesto. Aj naďalej bude veta "Učiteľ učí." sarkastický bonmot.
Učitelia, zajtra vám držím palce. Ste všelijakí. Sú medzi vami aj poctiví, aj menej poctiví, aj čestní, aj menej čestní a ja nemám dôvod z každého z vás robiť boha. Vo štvrtok však pôjde o viac. Jeden deň štrajku síce nič podstatné nezmení, no táto krajina potrebuje počuť váš hlas. Ozvite sa.
A ak sa raz ozvú aj rodičia, ktorým na svojich deťoch záleží; žiaci, ktorým štát nedokáže zabezpečiť ani len učebnice; stredoškoláci, ktorým štát nevie pripraviť dôstojné maturity a vysokoškoláci, ktorých školy sa do svetového hodnotenia univerzít ani len nedostanú, možno nás bude počuť.
Ozvite sa.
@anos18 Na Slovensku ziadna praca nie je adekvatne zaplatena, ale ak vzdy budeme vsetci ticho, kam sa to dostaneme? Ceny za tovar a sluzby su na urovni EU, ale vyplaty nie. V zahranici nakupis lacnejsie ako u nas a kde su tie nase platy napr. v porovnani s Rakuskom, Nemeckom a pod. Zdavotnictvo, skolstvo, urady nedostavaju peniaze na riadny chod. Aby sme mohli fungovat, z domu nosime kanc. papier, pomocky, WC papier, mydlo. To je kruta realita!!! A pani politici si ziju ako si to ani len predstavit nevieme - samozrejme cest vynimkam. Treba zmenit zivot na Slovensku, nie sme menej cenny ako ostatne narody. Zakony pretacaju tak, aby dokazali co najviac nakradnut, namiesto toho, aby podporovali hlavne piliere statu.
@aymee v BA a okoli je menej problemovych ziakov ako na vychodnom Slovensku? Vidno, ze ty isto nikde neucis. Uz je mi jasne, preco su decka, ake su. Ale ja ich mam rada, chcem ich nieco naucit a budem to robit, az dokial budem vladat. Aj v BA a okoli je KOPEC problemovych deti. Rozdiely v platoch su priepastne? Nie su ale priepastne aj vydavky na zivot? Isto nie.
Som znechutena citanim tejto diskusie a podobnych diskusii. Ludia, mamy, vyskusajte si ucit, iba na den. Tuto pracu budete milovat, ale zistite, ze to nie je lahke. Ale my to robit chceme a budeme. Nechame sa urazat a ignorovat od vasich deti, lebo su tam stale aj deti, pre ktore sa toto povolanie oplati robit. Nuz, skoda len, ze zo stastia a dobreho pocitu zit nevieme.
@nili Ale ved ja s Tebou suhlasim. Sestra mi zije v Kanade. Zarabaju neporovnatelne viac, ako my, nehnutelnost si kupili za cenu porovnatelnu ako su ceny u nas, ceny energii su porovnatelne, ceny potravin (ak sa nestravujes v restauracii) su porovnatelne, ceny siat aj nizsie (u nas vo vypredaji sa jej zdalo draho). Co su drahsie, to su sluzby. Ale zasa, kto nechce, moze jest aj doma, alebo si uvari.
@janulina.k neda mi nepripojit sa, lebo si povedala do neba volajucu blbost. Ty si studovala de facto zadarmo, kedze skolstvo je bezplatne. A tym padom si brala peniaze zo statneho rozpoctu, kedze stat musi za teba zaplatit priestory, vyucujucich atd. Kym na rozdiel od teba ucnovkar, ktory vysiel s vyucnym listom za ten cas, co si ty studovala a "brala" on HDP zvysoval svojou pracou. Naklady ako ubytovanie, cestovne a strava do toho nerataj lebo ani robotnik nezije zo vzduchu, musi niekde byvat a nejako sa dopravit do prace. Ale ty asi neucis matiku ani ekonomiu, ze? 😉
@anos18 však nech si prilepší každí, ono isť do štrajku nie je len také jednoduché, nesie to zo sebou kopec rizík, ktorých sa iní zlaknu a radšej čušia ticho závidia tým čo sa do toho pustia
tu nás neustále krmia všetky mediam tým ako nie su peniaze, a všetci tomu veria, ale tam hore je dosť penazi pre seba vždy nájdu ke´d treba loen treba chudobe zapchať hubu a a neustále oblbovať ako nie je
@aymee v BA nie, ale aj okolo BA su skoly s vacsinou romskych deti. Ale problemove nie su len romske deti. Ja ucim na skole, kde su deti, ktore okrem toho, ze ich socialne podmienky su dost zle, navyse nie su zdrave. Tu je problemovych mozno aj 100% deti. A co? Ja tuto pracu zboznujem, aj ked ucit iba zacinam. Pracu nechcem a nemienim zmenit. Ale chcem, aby moja praca, ako aj praca inych ludi, ine povolania, bola OCENENA, nie ze docenena, to asi nebude nikdy ziadna, ale zasluzili by sme si, vsetci do jedneho, aby sme mohli aspon zit. Vies vyzit z nastupneho platu ucitela 425 eur v cistom? Vies si predstavit, ze by si po 25 rokoch a po dosiahnuti vsetkych moznych kreditov zarobis 650eur a zivis z toho dve deti s vedomim, ze uz nikdy viac nezarobis? Skus to v Bratislave. Ja mam to stastie, ze este nemusim riesit vlastne byvanie. Co ale bude neskor, netusim.
@jajka257 veď to - tie vaše školské vzdelávacie programy - to už je len vynález. Každá škola iný ŠkVP, každý učiteľ si učí po svojom a potom to aj tak vyzerá s úrovňou vzdelávania v tomto štáte. Stredné odborné školy a gymnáziá požadujú úplne ŠkVP, ale ZŠ to samozrejme nezaujíma a učia si po svojom. Však tie doučovania si rodičia zaplatia.
Žijete si vo svojej ulite a vôbec vás nezaujíma, čo potrebuje naše hospodárstvo, akých odborníkov, kde budú za niekoľko rokov chýbať. Zaujíma vôbec niekoho v školstve, že v hospodárstve sú vysokošpecializované odbory, v ktorých pracujúci odborníci sa musia meniť každých 10 rokov?
Zakladajú na VŠ odbory, na ktoré sa hlási čo najviac uchádzačov a odbory potrebné pre naše hospodárstvo sa rušia. Za pár rokov budú v našom hospodárstve pracovať odborníci zo zahraničných VŠ, lebo naše VŠ nemajú záujem také odbory ani otvárať. Však málo uchádzačov sa na tie odbory hlási, tak načo ich vôbec otvárať? Som zvedavá, kde nájdu uplatnenie všetci tí vyštudovaní moderátori, novinári, právnici a umelci?
@cecil36 uz skor som pisala, ze pre mna debata skoncila, pretoze kazdy ma svoj nazor. ja som to brala globalne - kym som studovala, bola som sucast rodiny s mojimi rodicmi a bratom, ktory tiez studoval, takze tito dvaja ludia /stredna soc.vrstva, az nizsia/ museli platit reziu doma a este plus nam dvom s bratom. dopad na system som vobec neriesila, chcela som poukazat na uplne nieco ine...toť vsio, prosím, už ma nespomínajte v komentároch, aj tak to nikam nevedie 😉 a este apropo, od 15.rokov som kazde jedno leto pracovala, kym som studovala a nie 8 hodin, ale denne 13-15 hodin, aj som niekolkokrat skoncila s kolapsom v nemocnici, takze viem, co je zivot 🙂
Nečítala som celú diskusiu, len časť, ale podporujem učiteľov v štrajku. Každá práca má svoje pre a proti, ale pre mňa je práca učiteľa obdivuhodná. Nie je ľahké byť učiteľom, deti sú rôzne, majú rôzne povahy, mnohé majú problémy s učením, nemajú dobré sociálne zázemie, niektoré sú veľmi šikovné, iným deťom ide učenie pomalšie,...a všetky tieto deti v triede musí učiteľ zvládnuť. Myslím si, že každý učiteľ chce dať svojim žiakom čo najviac, chce ich veľa naučiť. Som presvedčená o tom, že učiteľ pracuje omnoho viac, ako je len čas strávený prácou v škole, určite potrebuje čas na prípravu na vyučovanie na ďalší deň. Mimochodom, každý z nás si mohol vybrať, čo bude robiť. Takže nezávidím učiteľom "voľno" počas prázdnin, aj ja som si mohla vybrať toto povolanie, ale rozhodla som sa inak. Moje deti majú svoje učiteľky radi, tešia sa do školy, doma rozprávajú o tom, čo pani učiteľka pre nich vymyslela. To je pre mňa najlepšou odpoveďou na otázku, čo si učitelia za svoju prácu zaslúžia. Takže im držím palce.
@aymee mozes zmenit zamestnavatela.. a zamestnat sa inde. v sukromnom sektore... . najst si lepsie podmienky.. ale co ma robit ucitel?.. lekar?.. vybrat si inu nemocnicu?.. inu skolu?.. vsak su tam rovnake podmienky...
alebo uplne zmenit povolanie co clovek studoval?.. vsak studujeme to co chceme v zivote robit...
prave kvoli tomu sme tam kde sme.. vsetci robia to co nestudovali.. to o com nemaju ani ponatia... potravinarka robi maserku... kuchar mechanika.. ekonom aitaka... murar zvaraca... potom sa cudujeme ze je vsetko na hovno... 😔
@evabb35 nuz a zase nemas stastie na ucitelkyu, ktoru chces urazit za jej neschopnost. Ja som ucitel pre stredne a vysoke skoly, nemam pedagogicku fakultu, vzhladom nato, ze moje vzdelanie ma opravnuje vyucovat aj na zakladnej skoly, ucim tam kvoli dietatu. Poznam kriteria strednych skol a gymnazii, poznam poziadavky vysokych skol technickeho smeru, mam fakultu matematiky, fyziky a informatiky a prirodovedecku fakultu, odbor geologia, som cisto technicky typ. Vyuzila som dieru v zakone, kde si ucitel moze pridat 30% uciva, nase vedenie mi vyslo v ustrety a posilnili hodiny matematiky, informatiky a fyziky. teda som zaclenila aj uciva, ktore by su vlastne navyse a deti pripravujem podla toho, co je naozaj potrebne. No ale nech sa paci, mozes dalej urazat moju pracu. A co sa tyka doucovani, aj to robi, doucujem decka z gymnazii a vysokych skol, pretoze som fakt na nic... a mozem ti povedat, kazde dieta, ktore prejde mojimi rukami konci na technickom smere, pretoze ak zistim, ze ma talent na takyto smer, tak ho vediem prave tymto smerom, nehovoriac o vsetkych matematickych a inych sutaziach, vratane tych z informatiky a fyziky, ale kludne ma mozes povazovat za blbu.
A na ZS ucim, lebo mam male dieta, lenzze ak sa toto nezlepsi, ked mala trocha vyrastie, tak sa vratim na fakultu, z ktorej som odisla pocas materskej a asi sa vrati k takej blbosti ako geofyzika a tektonika.
,,,,,by ma zaujímalo,prečo túto duplicitnú tému ešte nezamkli 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 to ešte aj tu má niekto protekciu????...odkedy neplatia pravidla prispievania pre všetkých rovnako??????? 😠 😠 😝

@anos18 a prečo by si učitelia nemohli prilepšit? a okrem toho neide len o platy učitelov ale aj kuchariek a upratovačiek školníkov a celkovo a by sa viac prispievalo na školstvo