Sú známky dôležité?
ahojte... Zaujima ma nazor maminiek deti na prvom stupni ZS. Vediete deti k tomu, ze su znamky dolezite (samozrejme za horsiu znamku netrestam, ale spolocne si ucivo pozrieme, prejdeme...), alebo detom hovorite, ze znamky podstatne niesu a hlavne sa maju v skole hrat a kamaratit??
@zuzana76
@nelinka2009 nevyrabam si stres, len to namna posobi tak, ze sa nic nezmenilo.. a na zaklade coho vyberate skoly? maju nejake zvlastne kriteria, ktore ste sledovali, ci ako?
ja mam tri deti, byvam v oblasti kde je deti velmi vela, viem ze su skoly v okoli ktore si ludia chvalia, su na ktore sa stazuju, ale tie kde si chvalia moje deti nezoberu lebo. uprednostnia tie s trvalym. bydliskom.. a ta nasa kde maju deti trvale chvalena zrovna casto nie je, ale teda zase nie som ochotna kvoli casu dat deti na druhy koniec mesta lebo je tam skola ktora je dobra a deti by boli aj prijate..
moj laicky pohlad je zatial taky, ze aj tak najviac zavisi od samotnej ucitelky a to ja uz ovplyvnit neviem ako k detom pristupovat bude, hoci skola moze mat super vysledky, ale ked bude mat napr. syn ucitelku ktora vsetko berie ako v roku 1990 tak tie vysledky su vlastne jedno..
@m.i.r.i ale to musi kazdy rodic, nielen na beznej, ale napr aj alternativnej skole, ved je predsa uplne jasne, ze rodic si chce svoje dieta formovat aj podla svojcih predstav a najmä predsav svojho dietata a ziadna skola nie je univerzalna, ja tiez podporujem deti v tom co ich bavi, moj napr nemusi kolektiv, nema ani jedineho kamarata, akoze akceptuje ich, ale je velmi silny introvert, ktorý si stale kresli a pise knihy, ale nema problem zaradit sa na vyucovani v tom co sa robi a co je od nich vyzadovane, ale kolektiv ako taky nemusi, aj ked je ich velmi malo v triede, rozprava sa s nimi, aj bol na nejakých oslavách narodenin, ale kamarata nema
Baby ja vam inak napisem skusenost k alternativnej skole - bez tlaku s ucenia, bez skusok, bez znamok... kde deti vyborne napredovali, ucili sa len to, co sa im pacilo, robili projekty, experimenty, prednasky, kopa hudby a umenia a exkurzii... Financne absolutne nezavisla tip top skola... deti tam chodili s nadsenim..ziadne ulohy, ziaden stres, ziaden tlak. Cinstina a rozne ine jazyky na najvyssej urovni... len native speaker... deti v triede s 6-10 rocnymi, len 20 deti dokopi v triede... kazde dieta pracovalo zo svojou skupinou podla vedomosti a nie veku... kazdy sa mohol maximalne rozvijat... tak a teraz napisem, preco sme nasu dceru po troch rokoch odtial vzali... pretoze nase dieta sa nenaucilo NIC. Nase dieta sa flakalo, ucilo len to, co sa mu chcelo (a bolo toho teda dost malo), ked sa jej nechcelo robit matiku, tak ju proste nerobila (parada vynechat jednoducho taku nasobilku, lebo sa ti to nezda...), nikto ju nikdy neopravil v pravopise, vsak ona to "raz" pochopi z citania knih (nie, niektore zakony proste treba v pravopise nabiflovat a nedavaju logiku, dodnes jej kazi znamku prave ten pravopis, lebo zaklady na draka), pise chyby ze je cloveku do placu... nase dieta sa neskutocne bavilo, ale z osnov, ktore preberaju normalne deti v tom veku vedeli tie deti tam realne to kulove... vela srandy a vysledok ziadny... zistila som, ze absolventov vysokej skoly maju skoly tohoto typu len mizerne 1%... nevedia sa povzniest a naucit ucit sa inak...ano su to skveli ludia, do sveta, do zivota, ale nie do dnesnej reality a ta sa len tak nezmeni. My sme konali a prehodili ju do inej skoly, vzhladom na svoje ne-vedomosti sme ju museli nechat zopakovat rocnik (radsej dobrovolne ako potom rachnut)... strasne vela musela dobiehat... co chcem povedat... kazda skola musi splnat viacero kriterii, aby bola skutocne "dobra". O tom, aky psychicky tlak vytvarany bol tymi zmiesanymi triedami na deti... vsetky sa orientovali recou a spravanim podla 10 rocnych... pritom tam deti brali uz ako 5 rocne ved vysoko inteligentne... ruzova skolska taska trapna, obrazky a zvieratka na trickach trapne, a ten slovnik... treba si proste prebrat vsetky aspekty...
@jana_eyre skvely pohlad... Mna od klasickej statnej odradilo ptesne to... Ze za 25 rokov sa nic nezmenilo,ale je to tak, vsetko je o ucke... To, ze je vsetko nastejno som si overila u 2 riaditeliek, ktore sa s tym doslovne pysilu, ze vsak co sa chcem informovat, ved vsetko je rovnako, ako ked som ja chodila do ZS
@vevesh skus pozrieť napríklad na matematiku podla Hejneho.... Začína sa už aj u nas chyytať, i ked.... proste niekedy ta matematika v podani učiteliek ,, ktoré su naučené myslieť tým klasickým školským spôsobom nieje uplne to čo by malo byyť.... Ale myslím, že už aj originalita sa v niektorých krajinách v školach začína ceniť.
a na margo toho co pisala vejula -- no ano, Nemecko inak podla mna nie je tiez najlepsi priklad skolskeho systemu..aj ked ma vela veci daleko pred nami...
Kazdopadne -- americania napisu sedmicku bez ciarky cez stred, napisu jednotku iba ciarku, ukazu prstami jeden ukazovakom a tak dalej.....maju mnohi uplne iny uchop a co? je ta jednotka stale taka ista ako nasa a sedmicka je stale sedmicka? pre mna za mna obrazne povedane nech deti pisu aj odzadu ak im to vyhovuje, kym je tam to co ma byt...kedysi bol problem byt aj lavakom, lebo to bolo nespravne, teraz je problem ze niekto napise osmicku odspodu..
Ucime tie deti uplne nezmysly a skoly baziruju na nepodstatnych veciach...pripada mi to ako ked da ucitelka znizenu znamku za nakresleny obrazok, lebo sa jej "nepacil"..mne sa nepaci ani Picasso a je to umelec..
Musime deti nechat rozmyslat..to je vzdy to hlavne...naucit sa pouzivat rozum ..ja by som na matike napriklad dala priklad a povedala - najdite mi co najviac sposobov ako sa ten priklad da vypocitat...vsetky by som ukazala..povedala, ze kazdy sposob je spravny..ale napriklad, ak to budete pocitat takto, usetrite si cas....ja som napriklad na matike sa zo zasady neucila vzorce..vedela som par zakladnych a vsetky ostatne som si logicky odvodila...tym ze som rychlo pisala a nevadilo mi to, tak priklad bol vyratany na pol strany namiesto na 2 riadky ale vyratala som, dosla k vysledku - a bolo to vlastnym pospajanim si suvislosti....ja tiez ocenim ked moj syn na nieco pride sam ako sa len nauci poucku zo strany 9 od ucitelky
@m.i.r.i velmi pekne si to napísala. Páčilo by sa mi keby to tak fungovalo aj v našich skolach. Aj ked mne až tak velmi nevadí ako to funguje teraz. Ale to bude tým ze mam doma dieťa ktore skolu neberie ako povinnosť ale zábavu. Zatial. A je velmi sikovný, tak doma sa nemusi biflovat, vačšinu informácií si zapamatá na vyucku
@m.i.r.i my sme na tom gymku mali presne nieco podobne, bol test a slovna uloha a musel si opisat, ako si k tomu dosiel a preco si k tomu tak dosiel, co z coho vyplyva atd. 🙂 Niekto povie, ze strata casu, ale naopak, clovek sa zamysla a nauci sa zdovodnovat, tak nehrozi, ze nahodou ma nabifleny postup a po pisomke instantne zabudne 🙂
@vejula v nemecku sa normalne uci tento typ matematiky, aj tak sa kladie doraz na postup, zaspravny vysledok dostanes max. 0,5 boda, za nedodrzanie postupu mozes stratit az 5-6 bodov (zalezi od prikladu) . Napriklad na suvislosti sa tu kladie ovela vacsi doraz (oproti svk skolstvu), len to nebadat, kedze "predpisany postup" ti to cele pokazi a velmi malo jedincov sa prebije aj "medzi riadkami", tu su chyby v skolstve v inych sferach..
V=
Moje dcery vychodili waldorf a viem,ze rozhodne maleho na statnu skolu nedam. Obidve zvladli prechod na strednu absolutne v pohode a samotninucitelia mi hovorili,ze napr.z dejepisu vedeli tolko,co ani on sam pomaly a pritom nikdy v zivote som ich do nicoho nenutila,netlacila,museli sa ucit ajnto co ich nebavilo tonje jasne,ale nikto od nich nechcel.viac ako bola nutnost. Ze sa ucili pisat pisanym az v polovici druheho rocnika a co😁ze sa nad tym pozastavovali kamaratky co mali deti na statnych... vedeli by ich deti pisat tak dokonale tlacenym,poznajubrimske cislice,verim tomu,ze kopa dospelych by nevedela.... proste za mna alternativa. Je absolutne jasne,ze ba waldorf ma co robit,aby bola urovni rakuskych,madarskych,svajciarskych,ale robia co sa da. Pre mna to boli najkrajsie roky s mojim detmi....rada na to spominam
@zuzana76 no a to nejako pomoze k tomu ako deti beru skolu, ako je pristupovane ku nim?
@nelinka2009 kedysi som citavala blog od jedneho ucitela co bol k detom velmi kreativny.. ale stale mal nejake problemy s tym, ze nesiel podla osnov.. ale deti ucil hrou a bolo im fajn.. ale myslim. ze uz aj skoncil.. ale nerobim si nadeje ze budeme mat stastie na takeho ucitela..
inak moja neter mala na prvom stupni ucitelku ktora ju vyslovene nemala rada a nebol to. len pocit dievcata.. skola ma dobre referencie, ale co z toho ked jednotlivci maju svoj pristup..
cize tvoje dieta nechodi do statnej?
@vevesh tak to potom asi moc nepochopili Hejneho
V čem jsou tedy hlavní rozdíly mezi vaší alternativní metodou výuky matematiky a klasickým přístupem?
Pro stručnost řeknu dva hlavní principy, z nichž jeden se vztahuje na žáka a druhý na učitele. V klasickém přístupu je žák pasivní a učitel aktivní. Učitel je vybaven znalostmi a jeho úlohou je přenést tyto znalosti do hlav dětí. Podstata dítěte ale není v pasivitě, nýbrž v aktivitě. Například když táta s klukem koukají na fotbal, tak kluk najednou raději vezme míč a chce si jít zakopat. Tato aktivita je pro děti zcela běžná. V tradičním vyučování je ale žák jen konzumentem učitelových mouder.
V naší metodě je naopak producentem mouder. Sám žák matematiku vymýšlí a tvoří. Tedy přesněji nikoli přímo žák, ale celá třída. Každé dítě má vlastní zkušenosti a když se tyto jejich zkušenosti sečtou, jeden řekne jedno, další tamto, dochází k synergii. A celá skupina tím prostřednictvím diskuze „vygeneruje“ moudro. Tuto metodu nazýváme vyučování orientované na budování schémat, protože to, co v hlavě dítěte budujeme, nejsou jednotlivá oddělená fakta, ale celá myšlenková schémata. Na nich vzniká matematika.
Vím, že nejste přílišný zastánce vzorečků v matematice, ale přeci jen, není v některých situacích vzoreček rychlé řešení, které umožní jednoduše se dobrat k výsledku?
Vraťme se třeba k tomu vzorečku na sčítání zlomků. Šesťáci vyučovaní naší metodou ten vzorec nebo pravidlo umí. Ale nenaučili se ho tak, že by jim ho někdo ukázal, ale tím, že to nejprve složitě řešili. Najednou někdo přišel na to, že toto pravidlo existuje. To pravidlo jim ale nemůžeme prostě dát.
A co složitější věci z druhého stupně, třeba Pythagorova věta. Ani tady nemáme dětem dát vzorec? Má být žák ten Pythagoras, který pravidlo objeví sám?
Způsob, jakým to mohl kdysi objevovat Pythagoras, je dnes už nepoužitelný. Dnešní dítě má zkušenosti, které Řek v šestém století před Kristem neměl. A my ty zkušenosti musíme využít. Konkrétně tu Pythagorovu větu necháváme objevovat naše posluchače na pedagogické fakultě. Až když jí objeví, tak najednou řeknou: „Vždyť je to Pythagorova věta! Proč nás to takhle neučili?“ Když ji takto objeví, tak už do toho potom vidí, rozumí tomu.
@jana_eyre chodi do pte slov sukrombej, pre bulharov statnej.. Do bulharskej skoly
@nelinka2009 ano tu poznam, tak super.. tam chodila moja sestra, ale to uz bolo davno, dodnes ale vie po bulharsky ako rodnu rec.. uz za komunistov to bolo vychyrena skola a rodicia boli spokojni aj sestra rada spomina.. este stale su tam znamky naopak? teda ak si spravne pamatam, ze 6tka bola najlepsia a 1zle.. my ostatni sme ale chodili na klasicku skolu neviem preco..
Jasné že nie sú! Podstatne je skôr či sa dieta venuje niečomu co ho baví. Myslím si, že to je základ pre buduci úspech v živote.
My máme doma druháčku na obyčajnej štátnej sídliskovej škole (údajne druhá najlepšia v meste, ale naša spádová). Neviem, či je to pani učiteľkou, ale moje dieťa chodí do školy rado (jediné, čo jej vadí je, že musí ráno vstávať).
Ja známky beriem pre seba ako výpovednú hodnotu toho, ako práve dieťa zvládlo učivo. V prvom ročníku deti boli hodnotené slovne (veľmi dobré výsledky, dobré výsledky...) s tým, že pri matematike alebo SJL mávali ešte dopísané prípadne percentá a doma sme mali "tabuľku", čo by to bolo "v reči známky". Dostávali veľa motivačných včielok (aj len za snahu), lebo naša pani učiteľka zastáva názor, že sú to len malé deti, ktoré prišli zo škôlky, a ich treba veľa chváliť, povzbudzovať, pretože pre nej je ťažké už len to, že prešli do školy. Úloh mávali (aj mávajú stále) minimum, s tým, že učiť sa mali najviac tak 20 minút, aby neboli preťažení, demotivovaní... Na konci roka povedala sama, že všetci dostávajú motivačné vysvedčenie so samými 1, lebo veď všetci sa naučili to, čo sa prváčikovia naučiť mali - čítať, písať a počítať... Že všetci rodičia videli, ako to ich deťom ide, každý sa o dieťa na rodičovskom zaujímal, takže všetci vlastne vedia, čo treba potrénovať, v čom pridať...pri každej "známke" sme v písankách alebo pri písomkách videli, ako im to ide.
V druhom ročníku teraz v podstate ostalo to, že majú minimum úloh, za ne stále dostávajú motivačné jednotky - ak to deti nemajú dobre, nedostanú nič, len v. Tie sa nepočítajú do priemeru - ale napríklad pani učiteľke slúžia na to, že vie, že ako na tom dieťa reálne je s vedomosťami. Pri hodnotení berie do úvahy napr. to, že ak nejaké dieťa dobre ráta, a na čo ja vviem polročnej písomke má nezvyklé nesprávne výsledky v príkladoch, tak vie, že je to stres alebo zlý deň... proste berie do úvahy tieto veci, lebo deti pozná.
Ja známky teda aj tak beriem - aby som videla, ako na tom dcéra je - keď vidím napr. že z odpisu má 2 (to je za 2-4 chyby myslím), tak je mi jasné, že nepozornosť, lebo odpisy nemá rada. Viem, že to dokáže aj lepšie, napríklad doma, keď sa snaží veľmi, ale nerobím z toho vedu. Paradoxne, diktáty jej idú oveľa lepšie ako odpisy.
Asi by mi vadilo, keby mala 2-ky na prvom stupni len preto, že je lenivá alebo učenie fláka alebo jej to je jedno a keby bolo jasné, že má na to byť lepšou. Chápem, prečo má napr. 2 z toho odpisu, nie je pre mňa dôležité, aby mala 1, ale to, aby sa naučila byť sústredenou a správne si niečo odpísať bez chýb a vedieť si po sebe skontrolovať, či tam tie chyby sú alebo nie.
@jana_eyre ano su 6 je naj. N
@kvetinka75 riešiť zlé známky, ked už je pred vysvedčením je neskoro. My sme vždy zasiahli hned, ako som videla zakolísanie. Kamošky mi kedysi hovrili, že čo riešim, že jedna 2 - žiadna 2... No a na prvom stupni bolo OK dvojky a prešli na druhý stupeň a boli trojky...
Dieťa musí vedieť, že je to dôležité a má robiť všetko pre to, aby to bolo čo najlepšie. Deti chodili obidve do výberových tried, nie na bežnú ZŠ a sú šikovné - no aj šikové dieťa sa musí učiť. Šikovnosť sa prejaví v tom, že sa naučí možno rýchlejšie, pochopí učivo na hodine, ale úplne samo mu to do hlavy nenaskáče.
Syn chodí do školy pre nadané deti, mnohí rodičia to tak berú, že majú super inteligentné deti a že sa asi nemusia učiť ... syn ma samé 1, ale doma sa učí. A nie, nehanbím sa za to, že som v tomto nekompromisná. Spolužiaci majú aj dvojky, aj opravovali z trojok ... nechápem prečo, všetci sú múdri a učivo v pohode, pár riadkov, stačí sa učiť systematicky a neflákať to.
Dceru sme tiež držali na krátko, ak boli zlé známky, bola bez PC, TV, krúžkov, ale na strednú išla bez prijímačiek - Monitor9 na 100% a 96%. Jediná zo školy... A aj teraz nemá problém v škole, chodí na výberové matematické gymnázium. A stíha aj "žiť", aj všetko, lebo má dobrý základ a vie sa učiť. Ale už má aj 2, na gympli to už je trošku o inom, samé 1 byť nemusia. Ale trojky tiež by som videla velmi nerada.
@vejula ano, takto sa prebera tematicke ucivo - odvodovanim z vedomosti, ziaci su aktivni(na vsetkych predmetoch to tak funguje) ...a pri pisomke musi dieta dany postup zopakovat, pouzije iny (tiez spravny, ale nie ten v skole odvodeny)- nerata sa to a dostane akurat tak pol boda za spravnu odpoved...a vysledok mas takmer ten isty, i ked si pouzila inu metodu vyucovania (dokonca tu pokrokovu)
@eliska13 no ak by ich to naplnalo a bavilo preco nie... Pises to tak, akoby murari boli menejcenni a nepotrebni
Dievcataaa inak vobec ste nepomohli ... 🙂 🙂 🙂 to ja viem ake mame skolstvoooo... To uz mam vyriesene, ale co tie znamky??? Ako pristupovat???
@vevesh uhm, no tak to mi pripada už riadne na hlavu. Uplne super by mohol ten učitel na to nadviazať, nechať vysvetliť malého matematika ako originalne na výsledok prišiel aby obohatil celu triedu. To mi pride trochu ako taká schíza. Necham deti prisť na spôsob.... ale ked prídu ešte na iný spôsob, ktorý tiež funguje, tak takto už nie... To je akože riadna blbosť a neguje celý spôsob, ktorým by tento system akože mal isť.
@abbey1 povodny zamer bol vidiet suvislosti, vzbudit zaujem o ucenie, davat do ucenia kusok svojho ja svojou originalitou, ukazat ako sa da k veciam dopracovat, ale nemci vdaka ich nature a chticu po 100%istote a uspechu vo vsetkom to dototo a teraz mas najnovsie vyucovacie metody s nizkym obsahom uciva, vsetko poprepajane a deti, ktore sa drvia "odvodeny mysliaci postup" a koniec koncov nevidia ten plnohodnotny postup (pokial to ty rodic nebudes vysvetlovat a doplnat)
@eliska13 mas pocit,ze murari,krajcirky a ine manualne profesie zakonite nosili domov trojky a vyssie? Trochu prizemne nemhslis😁

@zuzana76 tak to mas super...ja som take skoly co by aj u nas toto splnali nasla...ale zial, na SK ich mozno naratat na prstoch a su nam logisticky nedostupne...ja mam stastie, ze syn je sikovny, teda s ucenim problemy nie su - mrzi ma len to, ze do skoly chodi nerad, jedine co ho tam tesi su kamarati a druzina...tak sa snazime s tym systemom zit a doplnat nejako motivaciu na ziskavanie vedomosti doma...