icon

Syn skoro pichol doktorke do oka a tá mu dala facku

zuzka421
2. dec 2013

Mamičky chcem sa spýtat ako by ste reagovali keby sa stalo to že doktorka vášho dietata by pri vyšetrení neprimerane reagovala.Stala sa taká vec moj 9ročný syn išiel na odobratie krvi nakolko sa velmi boji a myslím že nie je jediný...tak sa pri odobratí krvi dost bránil a doktorke ako mu išla tu injekčnu striekačku dat do žily tak jej ju vytrhol z ruky a skoro ju pichol do oka a ona mu zato dala facku začo sa aj ospravedlnila že nechcela ale mna to dost trapi viem že sa mohla stat nehoda ale nemože mi predsa moje dieta bit lebo myslim že takto by doktorka nemala reagovat už dlhšie nie som spokojná z doktorkou mojich detí ale nemám odvahu zobrat od nej karty a íst inej doktorke...poradte

olivova
3. dec 2013

nechcela som sa miesat, ale vy citate ten uvodny prispevok???? sedim, ide mi niekto brat krv, nalakam sa sa ihly, vytrhnem ju a tym , ze ju vytrhnem, takmer pichnem lekarke do oka, lebo mala hlavu sklonenu a reflex je vytiahnut a svihnut rukou = keby sa aj nahodou nieco stalo, je to nestastna nahoda. Ale mam taky pocit, ze 9-rocne dieta sa nema PRAVO bat, a ak sa nahodou boji a v panike nieco urobi, okolie ho ukamenuje, pripadne je zdrave na psychiatriu, lebo vybocuje z niekoho prestavy. Vsetky, co osocuju, maju DOKONALE deti.
@zuzka421 - myslim, ze si druhy raz rozmyslis, co napises a ci vobec budes chciet prispiet dakou otazkou, aby ti niekto odpovedal , Najlepsie bude, ked sa tvoje dieta boji a ma strach, s nim zajst k odbornikom, ktori ho nadopuju liekmi, pretoze 9-rocne dieta sa podla vsetkeho, co tu citam, NEMA PRAVO BAT a ma odhadnut situaciu.....
Reakcia tvojho dietata je uplne normalna, a nezatazovala by som sa tym uz. Tiez sa stotoznujem s nazorom, ze nevhodna reakcia bola lekarky, ale ked sa nad tym zasa zamyslim, ako bol reflex tvojho syna, bola to reakcia lekarky. Chybu si uvedomila, ospravedlnila sa. Napriek tomu, skor ona sa mala ovladnut . Ci ju vymenit alebo nie - to ja rozoberat nebudem. Necham na tvojom zvazeni, nepoznam ju a neviem , aku doveru bude mat tvoj syn k nej. Asi to by bolo pre mna dolezite, pri zvazeni zmeny lekara.

A potom, ze juvenilnej justicii sa tak dobre dari. Vsak ma podporu prave v takych uvahach, ako tu citam....

zuzkat1
3. dec 2013

@sissmiss chcem ti len pogratulovat. Skutocne mizive percento ludi ma tak vysoke sebavedomie..

sissmiss
3. dec 2013

@zuzkat1 nikde nebolo napisane ze maval ihlou pre ocami, ona mala ihlu v ruke, isla pichnut, on zareagoval skratovo, ihlu sa jej snazil odtlacit rukou, vziat, pritom jej ju vyrazil a ihla sa dostala blizko tvare dr. Predpokladam ze ta ihla ak aj bola v chlapcovej ruke tak dr pri potenc.zapaseni s nim tomu dopomohla ale opakujem, necudujem sa jej. Nikde nebolo pisane ze chlapec ihlu zobral a nou utocil.

sissmiss
3. dec 2013

@zuzkat1 nie je to moja zasluha, takze gratulovat nemusis

zuzkat1
3. dec 2013

@sissmiss pise to zakladatelka...vytrhol jej ihlu a takmer vypichol oko.

Neviem cia zasluha to je. No ty mas to sebavedomie tak tebe treba gratulovat. Len neviem ci by si nebola prekvapena aka je hodnota iq u ostatnych.

gaby21
3. dec 2013

@sissmiss Pekne si to napisala, ale ja mam jednu otazku. Kedy treba zasiahnuť, ked je dieťa agresivne, ja si velmi zivo pamatam, pripad ked spoluziak napadol spoluziaka stetcom a prepichol mu pluca, jeden zbytočne ukončeny zivot a druhy zničeny, pretoze psychycky sa to dieťa z toho nikdy nespamata, nehovoriac o tom, ze ho za to uplne odsudilo cele okolie, vratane spoluziakov. Toto by si nenazvala zlyhanie rodičov? Toto je lepšie ako dať dieťaťu po zadku ked sa chova agresivne? Alebo vylepiť devat ročnemu facku za to ze maval doktorke ihlou pred okom, to je zlyhanie rodiča? Ja by som zo strachu a jeho buducnosť razne zakročila, aby bolo jasne určene kde uz je nebezpečenstvo ohladom zdravia inych, toto nie je o zlyahni rodič, ze mu daš v krtickej chvili po zadku, alebo streliš facku, to je o nasledkoch, ktrore musi dieťa vnimať ked fyzicky ohrozuje inych 😝

sjuzocka
3. dec 2013

ja sa velmi "tesim" na generaciu deti, ktora nam tu vyrasta... V mene "respektu" deti nevedia, kde su hranice, su zmätene... Chcu niekomu ublizit a je to v poriadku, lebo na to este maju pravo (ako zistia, kedy uz to pravo nemaju?)... Niekto im capne na rit a je to zlocinec, lebo deti su nedotknutelne, az do...dokedy? V skolach sa ocitaju deti, ktore skacu ucitelom po hlavach, biju spoluziakov a rodic si zakryva oci a posuva svoju zodpovednost dalej, lebo on svoju ulohu zvladol dokonale, dietatu nikdy "neublizil", nikdy nezvysil hlas, nikdy ho necapol po zadku, lebo vsetko sa da aj "inak", love and peace... Ja by som rada nazivo videla tieto dokonale produkty dokonalej vychovy. ako ste to zvladli? Asi by som mala reklamovat svoje deti, ked sa na nich usmievam a neznym hlaskom vysvetlujem, ze toto sa nerobi, beru to ako hru a vyzvu na pokracovanie. Ked zvysim hlas, obavam sa, ze im uz ublizujem a traumatizujem ich, lebo sa tvaria vystrasene. Nefunguje to a nefunguje, takze som musela zlyhat ako matka a zacat im hrozit. Padli aj prve pozadkove.Deti sa tvaria, ze nateraz chapu, aby tigra nesrali. Od prirody sa dieta rodi egocentricke, je to maly sebec, musi byt, aby prezilo. Do isteho veku je to OK, ale pardon, nebavime sa tu o 9 rocnych detoch, ktore nevedia co sa patri, hovorim o malom ferkovi, 18 mesiacov, ktory sa s ruzenkou, 2 roky, dotahuje o formicky v pieskovisku a capne ju s lopatkou po hlave. Uz tam to zacina a uz tam treba jasne davat najavo, ze takto nie. A nehovorim, ze treba ferka zmlatit do krvi. Ale niekde soudruzi udelali chybu, ked dieta, ktore uz davno chodi do skoly (co vyzaduje urcitu davku zrelosti) napadne ineho cloveka. Skrat? Ok. Ale zaujimave je kolko vnutornej agresie musel mat, aby sa "branil" prave takto. Mozno by nebolo odveci, aby zacal chodit na nejaky sport, aby tuto agresivnu energiu zo seba dostal efektivnejsim sposobom. A nekriticke pacifistky by si mohli uvedomit, ze pocas tych par minut, kedy to dieta bolo v ordinacii, ani najväcsi expert na deti neprevychova maleho spratka, co sa nevie vpratat do koze. Facka je OK, prave preto, lebo dieta ju ocividne necaka, prave preto, lebo moment prekvapenia zastavi jeho nebezpecne konanie, prave preto, lebo za tie roky dietatu niekto mohol vysvetlit ako sa ma spravat, prave preto, ze nie je cas na sladke recicky, ked je ohrozene zdravie. Mohlo sa tomu vsetkemu predist, keby matka bola pritomna a dieta si ukocirovala.

zuzkat1
3. dec 2013

@gaby21 presne tak. Tu nikto nepise o biti deti pre nic za nic. Ale toto bola hranicna situacia a dieta musi pochopit ze toto uz je cez.

jabadaba
3. dec 2013

@zuzkat1 hm, tak zasa utokom by som spravanie dietata nenazvala. Urcite neslo zamerne do boja s doktorkou a ako zbran si zvolilo ihlu. Proste sa nechcel dat chlapec pichnut a branil sa tomu. Len to nedomyslel do dosledkov.

zuzkat1
3. dec 2013

@jabadaba ja ale nepisem ze to bol premysleny utok. Proste v afekte v strese... Ale stale by som to brala ako ohrozenie

sdaniela
3. dec 2013

Moj nazor je...lekarka reagovala v poriadku.Kazda matka predsa pozna svoje dieta.Moja dcera sa tiez niekedy boji pokial ide o odber krvi,preto ja ako matka by som drzala malej ruku-y,aby taka situacia nenastala a lekarka mohla urobit svoju pracu,v tomto pripade odber krvi....
Myslim,ze kazdy uz dal dietatu niejaku tu vychovnu po zadku...tak preco take reakcie ked lekarka dala facku.Ja by som sa na mieste tej mamicky citila skor trapne,ze k tomu doslo.Ale ako hovorim,mohlo sa tomu predist,keby matka drzala svoje dieta,lebo matka pozna svoje dieta najlepsie...tu nejde o prax lekarky.Aj ta to mohla predvidat,ale taketo veci sa nestavaju predsa bezne.

jabadaba
3. dec 2013

@zuzkat1 to nevysvetlis. Jedna reflexna facka, ktora podla mojej mienky kludne mohla mat aj vyznamny preberaci ucinok z amoku a hned tu je hysteria z otlkania. Mna zas toto dviha zo stolicky. To je ako s tymi choromyselnymi ludskopravnymi aktivistami, ktori jednaju bez toho, aby vedeli uvazovat v suvislostiach. Zacnu jacat ako zmyslov zbaveni, oznacovat vsetkych dookola ci uz za agresorov, nackov, rasistov alebo fasistov. Hlavne, ze oni maju dojem, ze su uuuplne v poriadku. 😝 A potom, ze tu je taka agresia aj deticiek, ked to nema jasne dane hranice. Nepozdravi to lebo mamicky aj tu na fore sa vyjadria, ze nezdravia lebo maju vlastnu integritu a zonu a tu narusat pozdravom nebudu, chova sa to arogantne len co to vylezie na cesty stylom ja som tu, vsetci prec a podobne! Tu to mame prosim pekne. Eru, kedy nikto ani len zazret na decko nemoze! Kedysi stari dedkovci na ulici fracka spacifikovali a fracek sa ani neodvazil doma pozalovat lebo by dostal este pridane. Teraz vam to rozbije kotrbu a v Amerike povytahuje rovno devinu! Tak a mame. Cloveku je blivno. Respekt nulovy. to ale nepisem o konkretnom chlapcati u lekarky. Len na margo facky, ktora padla zrejme v akomsi uzase a strese, ze mohla vies k prebratiu chalana z amoku a to sokom, ze ups - akcie vie vyvolat reakciu a nemusi byt zrovna prijemna. Akasi spatna vazba.

jabadaba
3. dec 2013

@zuzkat1 jasne, ako pocin stresu som to aj ja vnimala. Len som si mozno tvoje vyjadrenie vytrhla z kontextu a tak mi prislo, ze to beries ako umyselny utok. Skor to bola nestastna nahoda, ze striekacku dieta vykmaslo a rozmachlo sa proti oku lekarky. Ale to asi aj ty takto beries.

zuzkat1
3. dec 2013

@jabadaba presne tak.su situacie ktore vyzaduju niekedy aj tvrdsiu reakciu. Pokial sa neurcia hranice hoci aj obcasnym po zadku ak inak nerozumie tak si bude mysliet ze vsetko moze,ze je nedotknutelny. A preto sa ludia boja za tmy chodit von-to kedysi nebolo atd.

sissmiss
3. dec 2013

@zuzkat1 nerozumiem o com pises. Reagovala som na diskutujucu ktora sa mojkala ze ma 60lajkov a zubate usmevy na niekoho kto lajk asi nedostal, len sa mi zdalo vhodne podotknut ze v tom ze s nou niekto suhlasi nie je zaruka pravdy. V G.krivke to pekne vidno ze mnozstvo neznamena kvalitu. To bolo cele. Ak pisem, rada pisem v prvej osobe, rovnako ako sa ma dotykaju poklesky, a mam chyby, tak mam aj svoje kvality, neviem preco by som mala byt pranierovana za kvality a hyckana za poklesky? Neviem preco by som sa mala hanbit za vysoke iq? A zaroven sa nebudem mojkat za svoje zle vlastnosti.

A ano, aj ja si ta pamatam z tej diskusie a ano, aj ja ako mnohe som s tebou nesuhlasila. A teda kedze to bol nazor vacsiny je spravny?

zuzkat1
3. dec 2013

@jabadaba ano beriem to takto,len z pohledu dr to beriem ako utok. Ale celkovo ide o to ze podla mna si toto dieta nemoze dovolit. Nech nevystrie ruku,nech krici,place ale siahat na dr ci ihlu...to nie

katka577
3. dec 2013

@bastika Tak asi Ti potom žiaľ nič nehovorí psychológia. Pokiaľ viem, to dieťa nechcelo nikomu ublížiť a neželám Ti, aby Tvoje deti raz z niečoho mali obrovský panický strach. Môj syn má teraz 13, 2 roky dozadu sa celý triasol, keď mal ísť k zubárke a už vtedy bol veľký chlapec. Nepomohlo vyhrážanie, nepomohlo dohováranie pekným slovom, nepomohla ani facka. A to moje deti nevychovávam ako z cukru. Ale o to tu teraz nejde. Ide tu o to, že lekárka nemá čo fackať dieťa, je to vysoko neprofesionálne a dokonca dieťa neurobilo nič zámerne. Ty píšeš vo svojom príspevku, že Tvojmu dieťaťu dala facku Tvoja mama, teda jeho babka. Tak to je veľký rozdiel, ako keď Ti dieťa udrie cudzí človek. Aj moji rodičia sem-tam dali výchovnú mojim deťom, ale si to zaslúžili, lebo robili zámerne zle...Ale ten chlapec to zámerne nespravil, mal strach a konal v afekte...Autorka príspevku sa pýtala na názory, či by sme vymenili lekárku, keď dala jej synovi facku. Ja som si vyjadrila svoj názor, áno, za týchto okolností by som ju určite vymenila!

zuzkat1
3. dec 2013

@sissmiss ja som nikde nenapisala ze vacsinovy nazor je spravny,ale ani som nenapisala ze len ten co mi da like ma nadpriemerne iq. Ale ty ano,na to som reagovala.

sjuzocka
3. dec 2013

Dieta skratka dostalo moznost naucit sa, ze kazda akcia vyvola reakciu. A ze ta reakcia sa nam nie vzdy paci. O tom, ze mu ide doktorka brat krv, bol pravdepodobne pouceny, nevyskocila na neho spoza rohu s ihlou a diabolskym usmevom na tvari. Ak napriek informaciam, ktore mal, nezvladal svoje konanie, opakujem sa, ale mal to byt rodic, ktory tam s nim bude, aby sa predislo takymto situaciam. A ak rodic predpokladal, ze dieta je natolko zrele, ze nevyvedie nic zleho, bud to bol potom nespravny odhad rodica (zodpovedny je on, hoci neumyselne), alebo sa dieta spravalo tak, ako sa spravalo, s plnym vedomim a umyslom (zodpovedne je ono) a teda je logicke a podla mna i ziaduce, aby zistilo, ze takto to na svete funguje - ze akcia vyvola reakciu. Ja som neraz vysvetlovala synom, ze ked spravia nieco zle, moze im za to hocikto dat po papuli, ked ho nahnevaju. Lebo deti skusaju, skusaju... A naozaj sa mozu take veci stat, nebudem ich vychovavat v bubline ze sa im nic neudeje... Ked mi prvy stale odbehoval a nepocuval ma, ze mi ma zostat na ociach, podarilo sa mi dohodnut s jednou pani co sla okolo, ze zahra, ze si ho chce vziat. To bola taka skola pre mojho syna, ze odvtedy pochopil co znamena nezmiznut maminke z oci. Ked nechcel byvat zapnuty v autosedacke, tak som mu ukazala crash testy, aby videl, co sa stane s figurinou. a ked raz robil zle na pieskovisku, tak ma napadlo, ze okrem toho mojho to sa nerobi a odtiahnutia, by som mohla na neho poslat nejakeho rodica - a tak mu vycistil zaludok jeden neznamy tatinko. A vsetky tieto prihody mali ovela väcsi vychovny charakter nez moje opakovane abstraktne toto nerob.

bastika
3. dec 2013

@katka577 ja chápem ze dieťa ma asi nejaký psychicky blok strach ale to predsa musí vediet matka. A lekárka nefackala dieťa dala mu 1 reflexnu facku za co sa halo ospravedlnila teda sama vyhodnotila situáciu negatívne. Ale určite to nebol zámer dieťaťu ublížiť ci ho zahanbit. Samozrejme môže zmeniť pediatra myslim ze lekárka si len vydychne. Mamička by však mala ten strach riešiť lebo u 9 ročného takéto hystericke správanie nie je normálne. Aby tomu ďalšiemu pediatrovi nevykopol zuby. Zmena pediatra chlapcov problém nevyrieši a teda hlavne pre jeho dobro by mamička mala najmä riešiť svojho syna aby neprezival tieto nenormálne stavy.

sissmiss
3. dec 2013

@gaby21 ja si ten pripad pamatam a aj preto ze to bolo prilis blizko. Ako vies ze ten chlapec ktory bol problemovy nebol doma denne bity? Ze jeho mama nebola bita otcom a chlapec reagoval presne tak ako to videl a citil doma? To len na zamyslenie. Neexistuje spravna cesta vo vychove, to by sme ju asi vestci nasledovali. Ja neviem ci je spravne dieta bit alebo nebit, a kde je presne ta hranica. Snazim sa to len vycitit, dieta nic nespravilo naschval, ak ano, tak tam je trest adekvatny. Aj ked nie zrovna fyzicky, to osobne odmietam, poznam bite deti a nie su ok.
Opakujem ze v tomto pripade je pochopitelne spravania oboch, vyjadrujem len rozhorcenie ze dieta sa nema bat a ak sa boji, tak ho zbijem. Chapem stres aj doktorky aj toho maleho. Nevravim ze nikdy svoje dieta bit nebudem, nie som prorok

haslerka31
3. dec 2013

@bastika a tu je presne ten rozdiel.Faktom je,ze dieta neurobilo nic,faktom je,ze lekarka dala facku.Lekarka by mohla riesit tak akurat staznost mamicky.

sissmiss
3. dec 2013

@zuzkat1 tak si neskor precitaj na co som reagovala ja, mozno ti to da zmysel. Ak nie, vysvetlovat nema vyznam. Ide aj o ...snahu pochopit.... A o to ide vzdy a dokonca aj v tejto teme

bastika
3. dec 2013

@katka577 a v jednom máš pravdu nie som vystupovaní psychologický len sa v živote snažím používať zdravý sedliacky rozum ktorý ma zatial nesklamal. Som právnička a teda skôr viem to akoby maminka dopadla keby jej syn tej lekarke vypichol oko 😎

jonas17
3. dec 2013

@sjuzocka preboha, ved zakladateľka nepísala, že chlapec vytrhol lekárke ihlu a nahánal ju s nou po ambulancii so zámerom trafiť jej do oka !! ved si prečítajte prvý, úvodný príspevok! keby som ho nečítala, tak si to presne takto po vašich komentoch predstavujem!
@zuzkat1 a ty tu tiež stále to isté dookola, že "vytrhnut ihlu dr a mavat jej pred tvarou." nájdi mi, kde to zakladateľka písala ?
@cecil36 ty máš deti? dáš za nich ruku do ohňa? dokážeš v každej situácií predvídať, ako sa bude dieťa správať? ako zareaguje? ako sa zachová? lebo ja mám deti tri, dve dospelé a na sto percent nemožem nikdy vedieť, čo urobia. vlastne, nemôžem to povedať ani o sebe...

bastika
3. dec 2013

@haslerka31 jasne nic neurobilo môj ty bože 😀

sissmiss
3. dec 2013

este mam potrebu napisat ze ak nebudem viac reagovat tak to nie je preto ze mi dosli argumenty alebo nieco podobne, ale preto ze sa budem snazit udrzat emocie na uzde. co sa mi nemusi podarit...ale snaha je

bastika
3. dec 2013

@jonas17 ked moje deti nieco urobia vezmem ich za to na zodpovednosť a nebudem sa tváriť ze nic neurobili a činiteľa všetkých naokolo. Aj to je súčasť mojej výchovy aby vedeli ze akcia vyvolá reakciu a co je správne a co nie

dadulko1
3. dec 2013

toľko dokonalých matiek s dokonalými deťmi pokope ako v tejto diskusii som ešte nikde nevidela 😀, mal by niekto o vás a o vašich výchovných fackách napísať knihu

sherynkamalinka
3. dec 2013

dr ho vyfackat nema...to skor matka...