icon

Vianočné prázdniny sa môžu predĺžiť: Niektoré školy už hlásia ďalšie dni voľna

modrykonik
Moderátor
19. dec 2025

Oficiálne budú mať deti počas vianočných prázdnin 19 dní voľna – od 20. decembra do 8. januára. Viaceré školy však už teraz oznamujú riaditeľské voľno, čím sa prázdniny niektorým deťom predĺžia aj na viac než 22 dní.

Riaditeľské voľno hlásia nielen stredné, ale aj základné školy – a to pred Vianocami aj po ich skončení. Dôvodom sú najmä organizačné a prevádzkové dôvody alebo snaha umožniť rodinám pohodlnejšie cestovanie. Niektoré školy tak dávajú deťom voľno už od 17. či 18. decembra, iné zase posúvajú návrat do školy až na pondelok 12. januára.

Udelenie riaditeľského voľna je plne v kompetencii vedenia školy. Rodičia by si preto mali včas skontrolovať Edupage, web školy alebo oznamy, aby ich dlhšie prázdniny neprekvapili – najmä ak si plánujú dovolenku či návrat do práce.

👉 Ako je to u vás?
Má vaša škola riaditeľské voľno navyše pred alebo po Vianociach?

Ste ok s tým, že majú deti toľko voľna?

Ako si to ako rodičia zariaďujete v rámci stráženia alebo starostlivosti o deti?

Dajte nám vedieť v diskusii👇

Vianočné prázdniny sa môžu predĺžiť: Niektoré školy už hlásia ďalšie dni voľna
maciatkolulu
22. dec 2025
@anonym_0a536a

@maciatkolulu SZCO mema narok na OCR. Aspon je vidno, kto zneuziva system, ja by som ta nezamestnala.

@anonym_0a536a o čom to točís? Skús čítať. A skús sa snažiť viac a teda pochopiť písané. A keď nič,tak nevadí aj takí sú medzi nami....

zuzana76
22. dec 2025
@marsmykkok

Ja som z generácie kedy sme prvé ročníky chodili do školy 2.1 a bolo to v pohode, oddýchli sme si cez sviatky a stačilo. Nezmysel bol už len začínať 8.1 až a hlavne ak je to pred koncom polroka... Ak už silou-mocou majú mať deti toľko prázdnin, radšej by sa mohli predlžiť veľkonočné napríklad na týždeň.

@marsmykkok to si aky rocnik, to si ani ja nepamatam a to budem mat 50

zuzana76
22. dec 2025

inak ja som na prvom stupni byvala doma sama uz aj cez chorobu, mama mi nastavila budik, kedy si mam dat liek, zapit antibiotikum a vybavene, ja som lezala, citala si, kreslila a hrala sa.

terezka1947
22. dec 2025
@chillibubble

@marsmykkok ja by som nad "opatrovatelkou" - nejakym strazenim aj rozmyslala. lenze si neviem predstavit, kto by bol ochotny napr. len raz-dva krat za 3 mesiace postrazit dieta(ked uz ho ozaj nemam kam dat). aj to stylom, ze to nahlasim max. par dni predtym, ze to nebude pravidelne a predvidatelne. aj studentky maju rozvrhy, kedy v skole byt musia. alebo mozno nejaka mamicka na materskej?
ine je ked niekto zada inzerat na opatrovatelku, ze takmer kazdy den potrebuje vybrat dieta o 16 zo skoly/skolky a postrazit do 17. ja by som napisala co? hladam strazenie, ale neviem na kedy, pravdepodobne na 8 hodin, ale mozno len 6 lebo ma z prace mozno aspon skor pustia.

@chillibubble a ešte ....opatrovateľka je cudzí človek,pusti si ho človek do bytu? Nechá dieťa len tak s cudzím človekom?
Školy sú inštitúcie,tábory,či CVČ tiež nemôžu zamestnať hocikoho úplne.
Mne sa páčia odporúčania tak od stola....veď opatrovateľka.

anonym_02fbd6
22. dec 2025

Ja s tolkymi prazdninami OK nie som. Zda sa mi skolskeho volna vseobecne velmi vela. Jarne, polnocne, velkonocne, letne, jesenne, sviatky, dusicky, vianoce.......X dni riaditelskeho volna. Rodicia nevedia s kym dieta nechaju, nemaju tolko volna. Na druhej strane deti sa toho menej naucia a aj menej kvalitne. Potom chybauju ucitelia pocas choroby-supluju ucitelia, ktori si detmi kreslia, alebo sa hraju. Deti sa opat nic nenaucia, nemaju tolko vedomosti (skalou) ako minula generacia. Len volno, volno, volno. Zbytocne.
Vyhovovat to moze len tejto vlade-cim menej vzdelani ludia, tym viac budu mat volicov.

valria
22. dec 2025
@zuzana76

@zuzana76 Áno, pravda, som 71-tka. Zimné trvali "až" 10 dní a vtedy to nik neriešil.

marsmykkok
22. dec 2025
@zuzana76

@zuzana76 Asi si zabudla. Ja som 1988 a prvé ročníky-asi prvý stupeň celý sme chodili 2.1... Potom sa to zaviedlo že až 6.1 akože kvôli pravoslávnym Vianociam... A to je za mňa blbosť, pravoslávnych je málo a aj tak mnohí už oslavujú Vianoce 24teho, prispôsobili sa a možno v nejakých rázovitých dedinách pár oslavujú 6.1 a tam by to napríklad vyriešilo lokálne aj riaditeľské voľno pred a po 6.1 a 6.1 je sviatok... Teda stačili by 2 dni riaditeľského voľna a boli by doma tí čo vtedy oslavujú 3 dni. A koľkokrát vyjde 6.1 aj na víkend alebo v pondelok alebo v piatok a tam by stačil jeden deň aj riaditeľského voľna...

chillibubble
22. dec 2025
@anonym_02fbd6

Ja s tolkymi prazdninami OK nie som. Zda sa mi skolskeho volna vseobecne velmi vela. Jarne, polnocne, velkonocne, letne, jesenne, sviatky, dusicky, vianoce.......X dni riaditelskeho volna. Rodicia nevedia s kym dieta nechaju, nemaju tolko volna. Na druhej strane deti sa toho menej naucia a aj menej kvalitne. Potom chybauju ucitelia pocas choroby-supluju ucitelia, ktori si detmi kreslia, alebo sa hraju. Deti sa opat nic nenaucia, nemaju tolko vedomosti (skalou) ako minula generacia. Len volno, volno, volno. Zbytocne.
Vyhovovat to moze len tejto vlade-cim menej vzdelani ludia, tym viac budu mat volicov.

@anonym_02fbd6 ja detom tie prazdniny doprajem. za mna je urcite dolezitejsia kvalita vyucby ako pocet dni, kedy sa ucia. lenze s kvalitou bohuzial vieme ako na slovensku sme...
mne vadia tie nepredvidatelne volna, chripkove prazdniny atd. veci, s ktorymi clovek nevie nijako dopredu pocitat a dieta same zostat doma nemoze. v praci ma potrebuju a teraz co...

jaond19
22. dec 2025

Pracujem aj na vianoce, aj na silvestra a vlastne stale. Dovolenku sme si mohli cerpat max. do 15.12. takze mna to moc netesí ze u nas skola aj skolka az 8.1., ale prinajhorsom si viem vziat nocné sluzby a to je muz doma, sice sa cez den v humbuku moc nevyspim ale aspon nie su sami. Dcera ma vyse 14r a to uz bez problemov najmensieho postrazi niekolko hodín. Velka vyhoda 11rocneho rozdielu ;) bez nej veru by to bolo aj pocas roka tazké a musela by som brat nocné nonstop.

tetapetra
22. dec 2025
@gerrwie_girl

@chillibubble asi tak. Ja neverím ze dotyčná ma deti inak by taku blbost nenapísala 🙂. Alebo ma, ale jedno chodi do školy a s druhým je na materskej. Pripadne ma mamu ktorej dieta bez problémov šupne ked treba. Ľuďom velmi chyba empatia. Nedokážu pochopiť ze niekto nema ani partnera, alebo ma pracu kde ma toho naozaj vela a nemôže stále ostávať doma kvoli dietatu. Alebo ma zdravotné problémy, kvoli ktorym uz tak dost v praci vynecháva. Podľa nej takýto ludia si to proste len nevedia zariadiť ako dospelé osoby. Smutne.

@gerrwie_girl dotyčná dieťa má. Dokonca dotyčná bola v práci aj počas Vianoc,keď bolo dieťa malé. Dokonca dotyčná pracuje aj dnes, aj zajtra aj medzi sviatkami,dokonca aj po Novom roku. Verím,že na dieťa nie si sama. Mne nemal kto pomôcť,vždy som lepila ako sa dalo.

tetapetra
22. dec 2025
@marsmykkok

@zuzana76 Asi si zabudla. Ja som 1988 a prvé ročníky-asi prvý stupeň celý sme chodili 2.1... Potom sa to zaviedlo že až 6.1 akože kvôli pravoslávnym Vianociam... A to je za mňa blbosť, pravoslávnych je málo a aj tak mnohí už oslavujú Vianoce 24teho, prispôsobili sa a možno v nejakých rázovitých dedinách pár oslavujú 6.1 a tam by to napríklad vyriešilo lokálne aj riaditeľské voľno pred a po 6.1 a 6.1 je sviatok... Teda stačili by 2 dni riaditeľského voľna a boli by doma tí čo vtedy oslavujú 3 dni. A koľkokrát vyjde 6.1 aj na víkend alebo v pondelok alebo v piatok a tam by stačil jeden deň aj riaditeľského voľna...

@marsmykkok prázdniny vždy končili po 6.1. som staršia ako ty

zuzana76
22. dec 2025
@marsmykkok

@marsmykkok v 1994 sme boli doma do 9.1., to si urcite pamatam, preroze stuzkovu sme mali 8.1. Este pocas prazdnin. To si ty mala 6 rokov, takue uz vtedy boli prazdniny dlhe, som rocnik 1976

zuzana76
22. dec 2025
@tetapetra

@marsmykkok prázdniny vždy končili po 6.1. som staršia ako ty

@tetapetra presne tak

zuzana76
22. dec 2025

Mozno za ery mojich rodicov rocniky 1950 boli prazdniny len do 2.1., ale skoly v 80 rokoch ich uz mali do 6.1. Urcite a potom podla toho kedy to padlo, sa islo do skoly, niekekdy uz 7.1. Ked traja krali boli nedela, ale aj to nie som si ista, ci este jeden den nas nenechali doma, kvoli pravoslavnym, nech nejdu hned po vianociach do skoly.

zuzana76
22. dec 2025
@valria

@zuzana76 Áno, pravda, som 71-tka. Zimné trvali "až" 10 dní a vtedy to nik neriešil.

@valria zimne prazdniny trvali podla mna podla toho, ako vysli datumy, 10 dni si nepamatam

valria
22. dec 2025
@zuzana76

@valria zimne prazdniny trvali podla mna podla toho, ako vysli datumy, 10 dni si nepamatam

@zuzana76 Ja si pamätám veľmi dobre zlý pocit z Nového roka, lebo na druhý deň už bol škola. A 10 dní sedí: Od 23.12. do 2. 1..

katulienkax
22. dec 2025
@zuzana76

Mozno za ery mojich rodicov rocniky 1950 boli prazdniny len do 2.1., ale skoly v 80 rokoch ich uz mali do 6.1. Urcite a potom podla toho kedy to padlo, sa islo do skoly, niekekdy uz 7.1. Ked traja krali boli nedela, ale aj to nie som si ista, ci este jeden den nas nenechali doma, kvoli pravoslavnym, nech nejdu hned po vianociach do skoly.

@zuzana76 netaraj do 89 sa urcite skoly nezatvarali do 7.1 ale len do 2.1, iba ked vysiel vikend, tak mohli byt kusok dlhsie. Za komunistov sa viac chodilo do skol, deti neboli sprostne akpo teraz

anonym_c33502
22. dec 2025

22. dec 1994 o 00:00
TERMÍNY PRÁZDNIN
Vianočné prázdniny sa pre školákov na základných a stredných školách všetkých typov začínajú v piatok 23. decembra 1994. Vyučovanie sa začne v pondelok 8. januára 1995. Polročné prázdniny budú v stredu 1. februára 1995. Jarné prázdniny budú trvať týždeň .

tetapetra
22. dec 2025

@anonym_ce6f60 tak to by u nás dámy skolabovali 🤫.

gerrwie_girl
22. dec 2025
@anonym_c33502

22. dec 1994 o 00:00
TERMÍNY PRÁZDNIN
Vianočné prázdniny sa pre školákov na základných a stredných školách všetkých typov začínajú v piatok 23. decembra 1994. Vyučovanie sa začne v pondelok 8. januára 1995. Polročné prázdniny budú v stredu 1. februára 1995. Jarné prázdniny budú trvať týždeň .

@anonym_c33502 ja som napríklad mala takto ako decko 🙂

valria
22. dec 2025
@zuzana76

@tetapetra presne tak

@zuzana76 Nie, za komančov 2.1.!

zuzana76
22. dec 2025
@valria

@zuzana76 Nie, za komančov 2.1.!

@valria tak ale potom uz boli dlhsie urcite, ten 1994 si pamatam, ale za komancov sme chodili do skoly aj obcas v sobotu, pracovne soboty, zachvilu to bude platit zase, ked pan velkomozny nariadi, to sa tu damy asi aj zblaznia, ked este aj sobotu budu musiet vykryvat

anonym_c33502
22. dec 2025
@gerrwie_girl

@anonym_c33502 ja som napríklad mala takto ako decko 🙂

@gerrwie_girl ja som chodila v 89do školy,ako presne to bolo si nepamätám. Pamätám si,že som bola v škole aj v sobotu. Operovať však s niečím čo bolo pred 36rokmi je choré. Od 1990 a hore,sú prázdniny až do 6.1.

gerrwie_girl
Autor odpoveď zmazal
gerrwie_girl
22. dec 2025
@anonym_c33502

@gerrwie_girl ja som chodila v 89do školy,ako presne to bolo si nepamätám. Pamätám si,že som bola v škole aj v sobotu. Operovať však s niečím čo bolo pred 36rokmi je choré. Od 1990 a hore,sú prázdniny až do 6.1.

@anonym_c33502 no tak po prvé nájdi si význam slova choré 🙂. A po druhe bola to zaroven reakcia na uzivatelku ktorá praveze hovorila ze mne ako decku to vyhovovalo ked sme boli doma. Navyše pôjdu až 8meho, moje komentare začali tym, ze sa mi to nepaci, lebo nemam dovolenky na rozdávanie.

anonym_c33502
22. dec 2025
@gerrwie_girl

@anonym_c33502 no tak po prvé nájdi si význam slova choré 🙂. A po druhe bola to zaroven reakcia na uzivatelku ktorá praveze hovorila ze mne ako decku to vyhovovalo ked sme boli doma. Navyše pôjdu až 8meho, moje komentare začali tym, ze sa mi to nepaci, lebo nemam dovolenky na rozdávanie.

@gerrwie_girl spomienkový optimizmus je smiešny, keď slovo chorý sa ti nepáči.Nie si jediná, ktorá si to musí nejako zariadiť. Si na deti sama? Sú až také malé,že nedokážu byť samé?

gerrwie_girl
22. dec 2025
@anonym_c33502

@gerrwie_girl spomienkový optimizmus je smiešny, keď slovo chorý sa ti nepáči.Nie si jediná, ktorá si to musí nejako zariadiť. Si na deti sama? Sú až také malé,že nedokážu byť samé?

@anonym_c33502 ano je este malý, samého ho nenechám. Je nas dost vela, ktorym sa to nepaci takze ano, je mi jasne ze nie som sama co si musi NEJAKO zariadit aby pri nom niekto bol. Dovolenky nemame len na toto. Ked bude starší tiez mi to bude suma fuk 🙂 . Neopieram sa tu o spomienky. Myslim, ze som vysvetlila preco som to písala.

chillibubble
22. dec 2025

niektore mi tu pridete v style "ked zdochla koza mne, nech zdochne aj susedovi". ked sme si to museli zariadit my, a vadilo nam to, nech si to zariadia aj dnesne matky. tak im treba...

anonym_c33502
22. dec 2025
@chillibubble

niektore mi tu pridete v style "ked zdochla koza mne, nech zdochne aj susedovi". ked sme si to museli zariadit my, a vadilo nam to, nech si to zariadia aj dnesne matky. tak im treba...

@chillibubble dnešné matky si vraj môžu zobrať ocr na dieťa,toľko o tom v správach hovoria. Mňa by zaujímal tvoj názor, kto má teda za teba robiť, keď máš deti? Slobodná alebo ta, ktorá má veľké deti alebo žiadne? Toto ti príde fér? Našťastie u nás sa dalo vždy dohodnúť. Potom som bola 5r v štátnom,tam je veľa dovolenky, hlavne cez sviatky sa tam nerobí, ale za ten plat mi to nestalo. Čiže,každý má na výber. My sa prestriedame s manželom