icon

Vianočné prázdniny sa môžu predĺžiť: Niektoré školy už hlásia ďalšie dni voľna

modrykonik
Moderátor
19. dec 2025

Oficiálne budú mať deti počas vianočných prázdnin 19 dní voľna – od 20. decembra do 8. januára. Viaceré školy však už teraz oznamujú riaditeľské voľno, čím sa prázdniny niektorým deťom predĺžia aj na viac než 22 dní.

Riaditeľské voľno hlásia nielen stredné, ale aj základné školy – a to pred Vianocami aj po ich skončení. Dôvodom sú najmä organizačné a prevádzkové dôvody alebo snaha umožniť rodinám pohodlnejšie cestovanie. Niektoré školy tak dávajú deťom voľno už od 17. či 18. decembra, iné zase posúvajú návrat do školy až na pondelok 12. januára.

Udelenie riaditeľského voľna je plne v kompetencii vedenia školy. Rodičia by si preto mali včas skontrolovať Edupage, web školy alebo oznamy, aby ich dlhšie prázdniny neprekvapili – najmä ak si plánujú dovolenku či návrat do práce.

👉 Ako je to u vás?
Má vaša škola riaditeľské voľno navyše pred alebo po Vianociach?

Ste ok s tým, že majú deti toľko voľna?

Ako si to ako rodičia zariaďujete v rámci stráženia alebo starostlivosti o deti?

Dajte nám vedieť v diskusii👇

Vianočné prázdniny sa môžu predĺžiť: Niektoré školy už hlásia ďalšie dni voľna
Strana
z4
anonym_c33502
22. dec 2025
@gerrwie_girl

@anonym_c33502 ano je este malý, samého ho nenechám. Je nas dost vela, ktorym sa to nepaci takze ano, je mi jasne ze nie som sama co si musi NEJAKO zariadit aby pri nom niekto bol. Dovolenky nemame len na toto. Ked bude starší tiez mi to bude suma fuk 🙂 . Neopieram sa tu o spomienky. Myslim, ze som vysvetlila preco som to písala.

@gerrwie_girl vždy máš na výber 🤷🏻‍♀️ako som napísala vyššie. Nie všetko čo sa blyští je zlato.

gerrwie_girl
22. dec 2025
@anonym_c33502

@gerrwie_girl vždy máš na výber 🤷🏻‍♀️ako som napísala vyššie. Nie všetko čo sa blyští je zlato.

@anonym_c33502 samozrejme, vzdy sa to nejako poriesi. Len sa mi nepaci ze to musíme riesit tak casto.

anonym_c33502
22. dec 2025
@gerrwie_girl

@anonym_c33502 samozrejme, vzdy sa to nejako poriesi. Len sa mi nepaci ze to musíme riesit tak casto.

@gerrwie_girl raz sa to zlomí 😉

chillibubble
22. dec 2025
@anonym_c33502

@chillibubble dnešné matky si vraj môžu zobrať ocr na dieťa,toľko o tom v správach hovoria. Mňa by zaujímal tvoj názor, kto má teda za teba robiť, keď máš deti? Slobodná alebo ta, ktorá má veľké deti alebo žiadne? Toto ti príde fér? Našťastie u nás sa dalo vždy dohodnúť. Potom som bola 5r v štátnom,tam je veľa dovolenky, hlavne cez sviatky sa tam nerobí, ale za ten plat mi to nestalo. Čiže,každý má na výber. My sa prestriedame s manželom

@anonym_c33502 asi celkom nerozumiem otazke. za 1. ja chcem pracovat a nie byt doma. preto mi vadia vsetky tie volna mimo prazdnin navyse. za 2. neviem ake "za mna". ja mam rovnaky pocet dni dovolenky ako kolegyne. ja robim "za ne" ked maju ony dovolenku a ony "za mna" ked mam dovolenku ja.
a v praci nas je 14 zien a 1 chlap. z tych 14 zien ma deti 12 zien. to je jedno ci male alebo uz odrastene, aj tie odrastene raz boli male a bolo treba s nimi byt doma...

anonym_c33502
22. dec 2025
@chillibubble

@anonym_c33502 asi celkom nerozumiem otazke. za 1. ja chcem pracovat a nie byt doma. preto mi vadia vsetky tie volna mimo prazdnin navyse. za 2. neviem ake "za mna". ja mam rovnaky pocet dni dovolenky ako kolegyne. ja robim "za ne" ked maju ony dovolenku a ony "za mna" ked mam dovolenku ja.
a v praci nas je 14 zien a 1 chlap. z tych 14 zien ma deti 12 zien. to je jedno ci male alebo uz odrastene, aj tie odrastene raz boli male a bolo treba s nimi byt doma...

@chillibubble tak pracuj. A kolegyne,nech si berú dovolenku. Reagovala som na tvoju "kozu". Vždy je to o ľuďoch. Nie je však fér, podriaďovať sa zakaždým iným.

chillibubble
22. dec 2025
@anonym_c33502

@chillibubble tak pracuj. A kolegyne,nech si berú dovolenku. Reagovala som na tvoju "kozu". Vždy je to o ľuďoch. Nie je však fér, podriaďovať sa zakaždým iným.

@anonym_c33502 neviem ake podriadovanie sa. keby som neochorela, bola by som v praci aj dnes aj zajtra. narozdiel od viacerych kolegyn, co maju odrastene deti(a nikomu by som nevycitala, ze ja som sa musela prisposobit inym). medzi vianocnymi sviatkami pravidelne pracujem, ak mam kde mat dceru. viac krat som bola v praci 31.12. u nas v praci sa nastastie nehrame na take, ze niekto za niekoho robi. normalne sa dohadujeme, kto ma kedy dovolenku a kto ho kedy moze zastupit.

anonym_c33502
22. dec 2025
@chillibubble

@anonym_c33502 neviem ake podriadovanie sa. keby som neochorela, bola by som v praci aj dnes aj zajtra. narozdiel od viacerych kolegyn, co maju odrastene deti(a nikomu by som nevycitala, ze ja som sa musela prisposobit inym). medzi vianocnymi sviatkami pravidelne pracujem, ak mam kde mat dceru. viac krat som bola v praci 31.12. u nas v praci sa nastastie nehrame na take, ze niekto za niekoho robi. normalne sa dohadujeme, kto ma kedy dovolenku a kto ho kedy moze zastupit.

@chillibubble nemusíš všetko brať doslovne. To podriadovanie sa nepatrilo tebe, bolo to písané obrazne, ako väčšina z môjho príspevku, len ty si si to vzala za svoje. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

evkatk
22. dec 2025

Napísala som to ako matka 3 detí a učiteľka. Naozaj pre mnohých rodičov je škola úschovňa detí. Ja som mala toľko detí, že som dokázala starými rodičmi zabezpečiť ich opateru aj v prípade choroby, keďže boli lekári, ktorí išli v tom čase relatívne mladí do dôchodku a nedovolili im dlhšie pracovať (54 a 60 r.). Ak by tak nebolo, ktovie koľko a či vôbec by som mala deti ak by ich zabezpečenie v čase voľna alebo chorôb malo byť finančným problémom. Veď zodpovedný rodič má deti vtedy, ak je maximálne finančne zabezpečený a v prípade potreby potreba príjmu nie je dôležitá.

gerrwie_girl
23. dec 2025
@evkatk

Napísala som to ako matka 3 detí a učiteľka. Naozaj pre mnohých rodičov je škola úschovňa detí. Ja som mala toľko detí, že som dokázala starými rodičmi zabezpečiť ich opateru aj v prípade choroby, keďže boli lekári, ktorí išli v tom čase relatívne mladí do dôchodku a nedovolili im dlhšie pracovať (54 a 60 r.). Ak by tak nebolo, ktovie koľko a či vôbec by som mala deti ak by ich zabezpečenie v čase voľna alebo chorôb malo byť finančným problémom. Veď zodpovedný rodič má deti vtedy, ak je maximálne finančne zabezpečený a v prípade potreby potreba príjmu nie je dôležitá.

@evkatk to myslis vážne toto? 😀 Ja mam len jedno jediné dieta, ale asi som ho podľa tvojej logiky nemala mať, mala som predpokladať, ze moja mama predčasne umrie a nebude pri nom môcť byt. Prepáč, ale taku kravinu si napisala ze dovi dopo. Ty si jeden človek bez štipky empatie. Absolútne ta nezaujíma ako to maju iní ludia, lebo ty si mala rodičov co sa starali a basta. A ostatní co nemajú take moznosti tak by deti ani nemali mat. Preboha....

maciatkolulu
23. dec 2025
@evkatk

@evkatk sranda,moja babka ako pneumolog pracovala aj na dôchodku. V Bratislave.

krtko1313
23. dec 2025
@anonym_fbb0bc

Pre jednorodičov bez pomoci je to “nádhera a radosť žiť”. Udržať si prácu v tomto štáte a uživiť rodinu je čistá ilúzia.

@anonym_fbb0bc presne. A ešte by som dodala, že v marci písomne maturity a monitor. Deti vygumované z toľkých prázdnin.

chillibubble
23. dec 2025
@evkatk

@evkatk ja mam zachvilu 37 rokov a moja mama bude mat len 60. do dochodku ma este minimalne 3-4 roky. akoze podla tvojej logiky som mala byt 40 rocna prvorodicka? 🤣
a to ani nespominam, ake zdravotne problemy maju moji rodicia aj svokrovci...

chillibubble
23. dec 2025
@evkatk

@evkatk "Veď zodpovedný rodič má deti vtedy, ak je maximálne finančne zabezpečený a v prípade potreby potreba príjmu nie je dôležitá." skoda ze nemozme byt vsetci milionari... ale odkazem kolegyni, ktoru nechal chlap s dvomi detmi kvoli druhej 😉 ze sa mala lepsie ucit a lepsie zarabat...

anonym_c418b7
24. dec 2025
@krtko1313

@anonym_fbb0bc presne. A ešte by som dodala, že v marci písomne maturity a monitor. Deti vygumované z toľkých prázdnin.

@krtko1313 Ale keď im učitelia dajú pár úloh na precvičenie, zopakovanie, tak hromžíte. Učitelia si tie voľná nevymysleli, ani ten debilne skorý termín skúšok.

Strana
z4