6 ročné dievčatko váži iba 16 kilogramov
Ahojte maminky. Idem Vás poprosiť o radu. Mám drobnučkú dcérku, v auguste bude mať 6 rokov a má 16kg a výšku 109cm. Odmalička je alergička na mlieko. Nemože papať vobec nič, v čom je obsiahnuté mlieko. Iné alergie nemá. Je však veľmi zlý a prieberčivý jedák. Aj z toho mála, čo može, tomu veľa nedá. Náhrady mlieka jej nechutia, ani ryžové, ani sójové. Má voči tomu úplný odpor. Keď sme boli u Dr., tak stále vraví, že je strašne chudunká (čo je aj pravda), aj na gastroenterológii doktorka to isté. Robili jej krvné obrazy, alergia stále potvrdená, ostatné všetko v úplnom poriadku. Nedávajú jej na tú alergiu vobec nič. že jediný liek na potravinovú alergiu je diéta. keď ju však vidím medzi predškolákmi, jej rovesníkmi, tak mi to nedá. Neviete poradiť niečo na rozpapkanie, na pribratie, trošku aby ich dobehla? Dávali sme probiotiká Dophillus, no takmer nijaké zlepšenie po nich. Iné probiotiká sme ani neskúšali, lebo je v nich obsiahnutá buď laktóza, alebo aj mliečna bielkovina a obe malej vadia. Keďze iné mlieka jej vyslovene nechutia, nemám jej ako uvariť kašu, puding, nejamé maškrtky takisto týmto pádom máme poriadne obmedzené. Doktorky len lamentujú aká je chudučká, no nič konkrétne nám za celý ten čas neporadili. Tak skúšam u Vás. Možno máte podobnú skúsenosť, alebo dačo, čo možno pomože.
Ona nemože ani lyžičku mlieka. Na druhý deň ju potom preženie, má nafúknuté bruško, štikútku, úplné nechutenstvo a afty v puse. Voňavé a chutné sa snažím premávať okolo nej, určite na ňu nekričím ani ju nenútim, keď vidím, že ozaj to do nej nejde. Ale jednoducho apetít má veľmi slabučký. Nech je to chutné ako len chce.
@nanip asi by som zmenila gastroenterologicku. My chodime tiez. Moja v 2,5 roku vazila 11,5 kg. Nema sice potvrdenu alergiu na kravske mlieko, ale kedze je chuducka, tak gastro dr. je predpisala nutrini drinky na pribratie. Jej to pomaha a co som si este vsimla, tak ma zvysenu chut do jedla pri probiotikach Nutrolin B.
To, aká je útla a nizučká počúvam odvšadiaľ. Už keď mám byť úprimná, hnevá ma to. Dala by som jej aj to posledné, keby to mohla zjesť. Každý len, že jéééj, aká je strašne drobnučká, nie je je dačo? Už chvíľami aj ja uvažujem nad tým, aby nezostala nejak veľmi nízka v dospelosti, aby sme ozaj dačo nezanedbali, neurobili nejakú chybu.... neviem.
S takou osobou som žila skoro 12 rokov v jednej domácnosti moja mladšia sestrička Anna Mária 🙂 Teraz má 12 rokov a okolo 31kg a v šiestich rokoch bola na tom váhovo podobne je taká odmalička proste vždy podpriemer svojej vekovej skupiny robii jej teraz v lete možné vyšetrenia a výsledok??? Je úplne zdravá ultrazvuk v pohode krvné hodnoty ako keby mala o 10kg viac 🙂 Len musí viac jesť lebo čo jej chutí to zje je toho však tak málo že by si tie jedlá zrátala na prstoch jednej ruky nechce varenú mrkvu cibuľu vôbec nie žiadne šaláty huby... Mám pokračovať???Proste je taká a hotovo... Verím že ako mamka to chceš riešiť a tak a úplne ťa chápem... Tiež si želám nech moja sestra priberie a začne normálne jesť... Teším sa však že je zdravá a raď sa naďalej s lekármi a povzbudzuj dcérku v papkaní ale príjemnou formou... Prajem vám najma zdravie a spokojnost s dcérkiným papkaním a ešte nevyčítajte jej to priveľmi lebo to ju len utrápi a najma v puberte aj keď to určite ako mamka vieš 🙂
@nanip hlavne sa tolko netrap, ja mam syna v takom veku a cca take "rozmery" - 111 cm a 17kg. Tiez papa velmi biedne, ale co mu chuti, toho sa vie najest. A najnovsie skusame sirup proti nechutenstvu - predali mi ho v lekarni, vola sa Pediakid - citujem z obalu: stimuluje chut k jedlu, podporuje prirastok na vahe, dodava energiu. Je na prirodnej baze, vytazky zo spiruliny, japonskeho safranu, senovky, cakanky, dumbiera...atd. Stoji cca 7,50E. A musim uznat, ze zatial to celkom ide. Mne tiez kazdy hovori ze Matejko malo papa, ale zato je sikovny a mudry, tak co uz, nenavyberam si, kazde dieta je nejake.
@nanip moja mladsia mala v januari 6 rokov a teraz ma 16kg a presne 109cm 🙂 Este stale sedi v autosedacke 9-18kg 😝 Drobna, chuducka, ako u vas. Vzdy bola velmi zly jedak, jedla malo a priebercivo. Je vsak inak zdrava, potvrdene vysetreniami. Rastie, ale svojim tempom - lekarka jej robila komplet vysetrenia a skumala rastovu krivku od narodenia, ze ci sa to niekede/niekedy nezastavilo a ci tam nehladat problem(nic nenasla). Nema ziadne alergie ani intolerancie. Ma obdobia, ked toho zje vela, ked jej vsak to iste jedlo predlozim na druhy den, zrazu jej uz nechuti. Pri nej sa neda vobec predvidat, co jej akurat bude chutit. Neporadila som ti, ale aspon vidis, ze nie si sama....moja dcera je zdrava, kusok starsia od tvojej a tiez taky drobec. Netrap sa koli tomu...ponukaj ju, ale nenut, myslim, ze tym sa nic nedosiahne. Ja s dcerou zvyknem vyjednavat - nezjes este 3 lyzicky, nebude telka a tak.... inak by niekedy zila len zo vzduchu. Aspon teraz sa s nou uz da vyjednavat, horsie to bolo, kym bola mala - kludne jej stacil jeden poharik velkosti vacsej detskej vyzivy na 3 obedy.....a proste som s nou nepohla. A tie reci okolia, hlavne teda od rodiny 😖 Asi poznas 😝
môj starší syn bude mať v septembri 6 rokov má cca 110cm a 18kg takže tiež žiadna sláva, nejako to neriešim už som videla aj chudšie deti, je pravda, že tieý málo papá teda niekdy by zjedol aj koňa ale sú dni keď musím pri ňom sedeť aby spapal aspoň niečo, neboj ono sa to spraví 😉
@kvojtanikova ten sirup skúsime aj my 😉
moj syn má tiež alergiu na kravské mlieko-druhý stupeň.ale tvoja to má asi horšie.lebo mojmu napr.možem dať aj jogurty a nič mu nie je.aj lekárka nám povedala,že jogurty smie.mne baby tu na koníku odporúčali nejaké jedlá z DM-ku.ževraj tam majú nejaké mliečka,ktoré sú dobré pre alergikov.skús pozrieť do tej témy tu na koníku a popýtaj sa tam.určite ti poradia. a čo sa týka probiotík,tak ako dlho si to dcérke dávala?lebo to treba dlhodobo podávať.nestačí napr.len 1 mesiac.a neskúšala si napr.nejaké vitamíny alebo bylinky,ktoré podporujú chuť do jedla?
a ešte čo sa týka váhy a výšky.tak može to mať aj genetické.nie si ty a tvoj manžel nižší?podľa mňa sa to upraví.možno má také obdobie,že nechce papať.aj moji zjedia raz viac inokedy menej.keby to bolo také hrozné,tak si myslím,že lekárka by určite nejako zakročila už aj spomínanými injekciami.
@nanip ....skusala si davat surove kozie mlieko? doslova surove, tj nepasterizovane, neprevarane.......neviem kde byvas, ale su chovy koziciek specialne pre male deti, veterinarne osetrene.....
@nanip jéj. ja mám presne takú istú dcéru. váhu aj výšku má rovnakú. vo februári mala 6 rokov
@nanip môžeš skúsiť dávať Pangamin...moja -v máji bude mať 6-až teraz dosiahla necelých 16 kíl, začala som jej dávať ten Pangamin, ale nie len preto že by som chcela riešiť že je drobná, skôr bola teraz zo tri razy chorá a aj na ATB tak nech sa jej reku popraví trakt aj chuť do jedla...a aj sa.
@nanip ja som ako 10 ročná vážila 20 kg. Doteraz som neskutočne prieberčivá, čo sa jedla týka. A jasné, že mudr stále krútila hlavou, aká som chudá. Obháňala ma B-komplexovými injekciami. Z tých mám hrôzu doteraz.Vraj mi mali pomôcť k chuti do jedla. Ja som chuť ale mala, no iba na to, čo mi naozaj chutilo. Ale doteraz vážim málo. Len 50 kg a jem piate cez deviate - to, čo mi chutí a čo si sama navarím. No rýchly metabolizmus. 😅
@nanip na "rozjedenie" poradit neviem, ale kazdopadne kase sa daju, dokonca podla mna aj maju robit bez mlieka. Moje deti nemaju alergiu na mlieko a aj tak varim kase vo vode. Su to vynikajuce, lahko stravitelne a vyzivne ranajky.
Skus ovsenu kasu s hrozienkami a goji, mozes jej to posypat orechami a ochutit javorovym sirupom, je to velka mnamka.
ALebo psenova kasa (pseno treba pred varenim parkrat preplachnut v horucej vode, aby nebolo horke) s bananom je vynikajuca.
Podla mna sa nenechaj nejak zdeptat - tak co, je malicka. V pripade baby to az tak nevadi 😉. Ked je inak zdrava, nebyva casto chora, pohybovo aj intelektualne stiha, a ak rastie, az tak by som to neriesila.
A este mi napada - skus nejake ine chute, nove recepty 🙂
S mliekom by som moc neexperimentovala, bez mlieka sa da v pohode zit, je to dost kontroverzna potravina.
@nanip Ja by som z jej vahy nerobila taku tragediu. Moja dcerka ma okolo 106 cm a vazi 17 kg. Bude mat 5 rokov. Tiez nie je velky jedak. Skus jej dat ine probiotika. Mam dobru skusenost s probiotikom Enterina. Neviem, ci obsahuje nieco mliecne, ale myslim ze nie. Odporuca sa aj po crevnych problemoch, ale mozes ho pouzit aj ako doplnok stravy. Obsahuje vacsie koncentraty vitaminov skupiny B ako nutrolin B a ine. Nam zabralo. Tiez som davala pangamin. Inak dcerkine jedenie ani tak nie je enormne, ale ona je po mne. Ked som vychadzala zo zakladky tak som mala 38 kg. Teraz mam ledva 50kg. Hlavne je ju nenutit. Skus jej ponuknut, ked ste vonku, nieco "do ruky", mozno jej na vzduchu bude chutit viac.
Ahoj, moj starsi syn ma uz takmer 7 rokov a 18 kg a 115 cm, gastro nam nic neporiesila, nasa dr trva na tom ze zatial nieje mimo tabulky. papa malo a aj to hlavne sladke...buchty, chlieb s cokoladou a ine sprostosti, ale som rada ze zje aspon nieco, lebo je taktiez schopny zit aj so vzduchu. Dr nam radila ze ho mam prosto vyhladovat a on mi potom zje vsetko....no nemam srdce to vyskusat :(...tiez je v triede najmensi, ale verim ze to dobehne.
skus pangamin... ja som davala aj b komplex forte.... to by ju mohlo povzbudit k jedlu.... ak vylucujes uplne mlieko je treba ale pridavat probiotika.... skus tu popozerat na fore mamicky ti presne napisu ktore znacky... aj podla obsahu tych lacidobakterii a pod... skuste rozne cestoviny to deti zvyknu lubit .... huste polievky, strukovinove... ale so zaprazkou a pod...
inac ten b komplex je dobre uzivat u vas aj preto ze mavate afty... fakt skus a uvidis...
@nanip ahoj, ja Ti sice neporadim, co mas davat malej papat, lebo nemam skusenosti s alergiou na mlieko- my sme doma mliekovi. Denne u nam padnu dva litre mlieka, min. pol litrovy biely jogurt, nejake tie syry a zoparkrat do tyzdna smotana.
Mam dve dcerky, jedna ma 3r4m a ma 14kg- teraz je to je v pohode, vytiahla sa az teraz cez zimu, doteraz sme museli chodit na prevazenie. Druha je este vacsie drobatko- ma 21m a 9,5kg a 81cm. V roku mala 7kg a 71cm, dr. plasila, brali jej krv, nenasli nic, len mala menej zeleza, co sme upravili pravidelnym pouzivanim melasy. Papa celkom v pohode, i ked jej to dlllllho trva, lebo sa chce krmit sama, problem mame jedine s pitim. Riesi ju takmer kazdy, kto nas stretne, uz mi to lezie na nervy. Ja ju nejako neriesim, v rodine nie sme velki, sestra aj svagrina maju 50 kg (maju 21-22 rokov), mama ma 60 a svokra 55kg. Cize, ak na to Tvoja dcerka nema predpoklady, velka nikdy nebude. Mne mama dodnes opakuje, ze ked som isla do skolky, mala som 14kg. Tych istych 14kg som mala, ked som isla do skoly. Jedla som iba kakao a co bolo navyse, tak islo von. Dlllho som mala necelych 50kg, teraz mam 53kg a manzel sa uz vyjadril, ze by som mala so sebou nieco spravit 😀
Ahoj, moja neter mala v siestich pod15kg, museli klamat pri prehliadke do skoly 😀 , ma tiez alergiu ale len na mlieko tvoja je na tom horsie, no ale ta nasa ma dnes skoro 19, 180cm a chuda nie je urcite 😀 , prieberciva v jedle je ale do teraz. Snad som ta trocha povzbudila.
moj syn ma rovnaku vahu aj vysku (akurat ma len 4 roky) - tiez je chudy, ale neriesim, nechavam ho jest kolko chce a zasadne ho "nestopem" len aby pribral nejake deka - myslim si, ze je velka chyba, ked rodicia tlacia do deti jedlo, aj ked deti uz necitia hlad, clovek ma jest vtedy ked citi hlad a tolko aby zahnal hlad. Mnohi rodicia systematicky oducaju deti nacuvaniu vlastneho tela a signalov, ktore vysiela, necudu, ze je potom tolko obeznych, ci chorych ludi. Ucit dieta na sladkosti, ci ine nezdrave jedla, len aby pribralo tiez nie je spravne, dolezite je, aby dieta bolo zdrave - to znamena, ze potrebuje vyvazenu stravu, kde budu zastupene vsetky potravinove skupiny - zelenina, ovocie, obilniny, mlieko a jeho alternativy, ak dcera nemoze pit mlieko, treba najst ine zdroje vapnika a proteinov, maso a alternativy a samozrejme tuky, vobec by som sa nevydavala cestou sladkosti tipu - pudinceky, kolaciky, pizze a podobne, dolezite je aby tvoja dcerka bola zdrava, nie vypasena za kazdu cenu
Na povzbudenie - moja dcera bola az do puberty vzdy velmi chuducka, hotovy pavucik, sama ruka, sama noha, nohavice na nej vzdy vyseli, v plavkach vyzerala, akoby vysla z koncentraku, lekarky nastastie nikdy neriesili, ked videli mna (som chuda) tak vzdy skonstatovali, ze cela mama, teraz v puberte sa poriadne rozjedla (zial poje kadeco aj nezdrave) a uz ma predbehla vo vahe, stale je stihla, ale uz nevyzera ako z koncetraku, preto neriesim ani syna, ponukam mu hlavne vyvazenu stravu a sem-tam pomedzi si moze dat nejaku maskrtu, odmietam ho nasilu pchat vysokokalorickymi jedlami (ktore su zvacsa nezdrave a okrem rychlych cukrov, vysokeho obsahu tukov a prazdnych kalorii telu nic neponuknu)
dolezite je, ako tu uz sa mi zda niekto spomenul, aby bola v poriadku jej rastova a hmotnostna krivka ak je tam vsetko v poriadku netreba riesit, nie sme vsetci predsa rovnakej vysky a rovnakej hmotnosti.
tiez si myslim ze to ma proste dane taku vahu a ked je inac v pohode tak sa nestresuj... mozem akurat napisat co by som robila ja, zacala by som jej vyvarat bezmliekove jedla, hlavne take vyzivnejsie, to s tymi kasickami co pisala zitaje je dobry napad... my ju nepozname, ale ty zhruba vies co spapa a s cim nema problem, tak tym smerom by som sa uberala a snazila sa ju trosku povzbudit do jedenia 😉 nie nutit, proste motivovat, hadam sa na nieco chyti...
do skoly som nastupovala v 7 rokoch s vahou 18 kg . a nic mi nebolo. nebola som super vysoka ale ani najnizsia. pokial nema ziadne zdravotne problemi vaznejsie tak si myslim, ze sa nemas co bat.. ma krvny obraz ok ? chuti jej jest ? ak nie su vitaminy na podproru chuti do jedla ... ze dr lamentuje.. no tak nech si lamanetuje, namiesto lamentovania ako spravna pediatricka by ti mala poradit, nieco doporucit a najma ako detska lekarka by mala vediet ze kazde dieta je original a nie kazde ma vahu podla tebuliek WHO. 😉 mimochodom aj sesternica bola odjakziva strasne chuducka a to bola jedák najvacsi z nas .. len kosticky a koza ... a dnes ako 20 rocna baba nabrala kila na seba a este aj musi chudnut 😅

wow moj syn ma tolko v 2.5r. Ked som ja bola mala a nechcela jest tak mi pichali b-12 injekcie. Kukuricna kasa sa da robit s vodou, skus mozno par lyziciek mlieka a ostatne s vodou a postupne ked si bude zvykat tak pridavaj viac mlieka namiesto vody. Moje deti maju velmi radi omacky, koprova, perkelt, paradajkova, ved je tolko jedal, Mne ked chutila prazenica tak som tyzden v kuse jedla prazenicu rano obed vecer, potom som zmenila chut, tak som stale jedla len rozok s maslom napr. a po takom roku to preslo. Ja som dokazala sediet pri stole aj 3 hodiny ale do ust som nedala to, co mi mama kazala. Mozno pomoze ked budete vy jest vonave a dobre jedla okolo nej, cela rodina pri stole. Mna to stale zlomilo a pytala som si tiez. Ale cim viac na mna kricali a prehovarali ma tym viac som nechcela.