icon

Ako by mali fungovať škôlky?

elise
11. jún 2015

Aka je vasa predstava, ako by mala fungovat skolka? Co ocakavate od skolky, uciteliek? Co si predstavujete se by tam mali deti robit, ako si predstavujete fungovanie skolka dieta a rodic............?

siska53
11. jún 2015

@elise ja by som uvitala mile ucitelky,menej deti na 1ucitelku a skolku preferujucu zdravu stravu..prijemne a bezpecne prostredie,ale aj motivujuce a rozvijajuce nenasilnym sposobom.. A ano,je fajn,ked su skolky otvorene trosku podla potrieb rodicov..mne sa pacia aj montrssoti aktivity...

lucinkaboz
11. jún 2015

to čo si mysli moze predsa povedat, ale nemozu predsa rešpektovat nazor malých deti,to predsa nie je aula

vedorka
11. jún 2015

@lucinkaboz
@timea7 ja to chapem, vsetko je o prachoch. len prilis vela maminiek kvoli jednej ucitelke robi polku zivota pracu, ktoru nechce len preto, ze je tam lepsia pracovna doba. A mne by sa to napriklad siklo iba raz-dvakrat do tyzdna.

terry658
11. jún 2015

@bonaqa2013 mne sa dost nepaci,ake stravovanie je v skolkach zavedene. Ved to by som nezjedla ani ja. Je to nezdrave a nechutne. Chcela by som aby moja dcera zila zdravsie ako ja kedysi. Poznam aj ja take ucitelky,co sa len pozru na decko a ono sa od strachu pocika. No asi to nikdy nie je idealne.

bonaqa2013
11. jún 2015

@lucinkaboz aj v škôlke , v súkromnej alebo špeciálnej...

katrinka8
11. jún 2015

@lucinkaboz - rešpektovať znamená prejavovať vážnosť, úctu voči niekomu, vážiť si niekoho - myslím, že deti si zaslúžia, aby si ich učiteľky v škôlke vážili, mali k nim úctu. Prečo by nemohli učiteľky rešpektovať názor malých detí?

jeennyv
11. jún 2015

@elise ja si aj zo svojej skusenosti a aj z inych skusenosti ci tem vsimla, ze problemom skolky je chorobnost, resp, selektovanie ci je dieta zdrave ci nie, ci do skolky ano ci nie...urcite by nebol na skodu nejaky zdravotny personal ci hygienik priamo v skole, ktory by tuto problematiku riesil plus podla mna by bodli nejake vseobecne osnovy ako pripravit dieta na skolu, ci uz sa tyka nejakeho precvicovania vlnoviek atd, lebo nie vsetky skolky na to dbaju...

maslenka47
12. jún 2015

@lucinkaboz velmi hlupy nazor, prepac. Aj male dieta je potrebne respektovat. Ako ucitel, tak aj rodic! Je obrovsky rozdiel, ci poobede dieta nazenies do postele, lebo ty si autorita, rozhodla si, ze dieta musi spat a bodka; alebo mu povies, ze ked nechce spat, nech napriklad tisko lezi, pozera si knizku a nevyrusuje ostatnych.

O tom je respekt, o rozdiele medzi "urobis to, co som povedala" a "viem, ze sa ti do toho nechce, ale treba to spravit, tak podme na to, nech to mas rychlo hotove" alebo ponuknes dietatu alternativu.

Treba si uvedomit, ze tie deti nie su v skolke kvoli ucitelkam, aby mali koho komandovat, ale naopak, ucitelky kvoli detom!

elise
autor
12. jún 2015

Babulky ste uzasne tolko podnetov a navrhov este prosim jednu temivku ako tolerujete netolerujete postihnute dieta v skolke? Ked ma neviditelnu diagnozu, alebo viditelnu?

lilimoni
12. jún 2015

@elise neuznavam izolovanie deticiek s nejakym problemom. Pokial to nie je diagnoza pri ktorej je dietatko agresivne. Nevadilo by mi, keby niektory spoluziak bol vozickar, ci hluchy alebo s niektorou formou mentalneho postihnutia. Drobci sa musia ucit tolerancii a tomu, ze su aj taki, ktori potrebuju pomoc 🙂

timea7
12. jún 2015

@lilimoni bežne som mala v triede zaradené aj deti postihnuté, nie na vozíčku, lebo sme na to nemali podmienky - schody do tried, ale za určitých podmienok, keď sa len trochu dá, tak je to prínosom pre obe strany. Je úžasné pozorovať deti, že oni postihnutie iného dieťaťa berú ako niečo normálne, čo sa stáva, predsudky sú len v nás dospelých. Niekedy im ani nie je treba pripomínať, že treba pomôcť, robia to spontánne, učia sa ohľaduplnosti a tolerancii.

ichbinich
12. jún 2015

@elise
Postihnutie v skolke: vsak vsetci sme nejaki... Pokial to inak zdravotny stav toho dietata povoluje, aby bolo v kolektive, myslim, ze to je v prospech vsetkych. Aj toho postihnuteho dietata, aj tych zdravych. Naucia sa respektovat, ze vsetci sme rozni. Nasa skolka nie je integracna, ale je ich tu niekolko, kde chodia postihnute deti spolu so zdravymi. Samozrejme, ze tam je iny pocet dospelych na deti, a je tam aj specialne skoleny personal, ale to je potrebne. A su skolky, kde je viac postihnutych deti-specialne skolky, a kde je viac zdravych deti - integracne skolky. Ale do specialnych chodia aj zdrave deti. Je to proste premiesane.
Kaomaratka mala dceru v prvych triedach zakladnej skoly v takej skole, kde su integrovane aj postihnute deti a velmi si pochvalovala. Uz len to, ze su dve ucitelky v triede, a su zvyknute na iny pristup, robi rozdiel.

A tiez si myslim, ze medzi respetkovat nazor dietata a skakat podla toho, ako dieta piska, je obrovsky rozdiel 😉

timea7
12. jún 2015

@lucinkaboz nerozumiem tomu, prečo by sa nemohol rešpektovať názor dieťaťa. Ono nie je hlúpe, je len malé. Hrala som s deťmi divadlo -klasika - Vlk a sedem kozliatok. Deťom sa nepáčilo, aby vlk spadol v závere do studne a utopil sa. Tak som navrhla, aby vymysleli iný koniec rozprávky a podľa ich návrhu sme vyrobili rekvizity a rozprávku dramatizovali, prečo nie? Vždy sa pýtam na názor detí, čo si o tom myslia, aké riešenie navrhujú, doba keď velila učiteľka, je už hádam za nami.....Prečo si myslíš, že cudzí jazyk nie? Prečo si myslíš, že krúžky nie? Z mojich viacerých príspevkov na MK je jasné, že som odporcom preťažovania detí, že som odporcom toho,aby mali na každý deň program od rána do večera organizovaný dospelým a nemali priestor na vlastnú realizáciu. Ale určite som za zoznámenie s cudzím jazykom, dieťa v predškolskom veku nasáva informácie ako špongia, prečo to nevyužiť? Učí sa cudzí jazyk oveľa ľahšie, ako dieťa staršie, alebo dospelý, ktorý už má zábrany, rieši prízvuk a pod. A čo sa týka krúžkov, myslím, že je oveľa zmysluplnejšie, ak napr. predškoláci miesto toho, aby sa nudili na postieľkach dve hodiny, si pol hodinu, hodinu oddýchli a venovali sa tomu, čo ich zaujíma, k čomu majú sklony a nadanie. Nie systémom, každý deň jeden krúžok, to v žiadnom prípade, ale krúžky v MŠ určite áno, v rozumnej miere s bohatou náplňou.

zeriempizzu
12. jún 2015

@traffic a este taka skolka musi mat top jedalnicek kde podavaju vsetko bio a vystaraju sa o vsetkych alergikov a musi byt samozrejme uplne zadarmo ta skolka 😄😄😄 no si srandistka

timea7
12. jún 2015

@traffic ešte som chcela dodať, že cudzinec hovoriaci cudzím jazykom v škôlke je fajn, zažila som, bol to úžasný človek, ale musí mať pedagogické vzdelanie a vedieť deti zaujať, inak je k ničomu. Zase je ale otázka, kto to zacvaká....

lucinkaboz
12. jún 2015

sami zatazujete deti nepotrebnym ,vela kruzkov, jazyky, vylety,vyhadzky,viem ake naročne su vychadzky pre deti,ked slapu aj 2 km v horucavach,aj bez horučav, niektore sa zvracali,plakali nevladali,nie je dobre nadmerny pohyb, nechajte deti byt detmi,niekedy im stači len sa zahrat,vytvaranie si obycajných kontaktov,vela citania s učitelkami, vela logickych a kreativnych hier.....zamyslite sa,ci to chcete vy,alebo spoločnost
timera rešpektovanie vlastneho nazoru ,podla toho čo a kedy
učitelky predsa deti beru ako osobnosti, ale su aj od toho,aby dieta ak ma napriklad obdobie vzdoru uzemnili, dieta si nemoze presadzovat nazor,predovšetkym ak nie je správy
predskoláci sa v postielkah nudia? sorry, 2 hodiny prespia,niektorým stači hodina, niektorým su dve malo. Deti netreba pretazovat,na zakladnejs škole budu mat toho dost...

moni73
12. jún 2015

mne by sa pacilo, aby aspon jedna ucitelka bola muz-ucitel 🙂 . aby kazde dieta (teda aspon malkaci pri nastupe) mali kazdy na stene foto svojej rodiny (vo vyske, kde vidia, resp. dociahnu). aby pri odchode zo skolky dostalo dieta od ucitelky na pamiatku nejaky zosit-album pre kazde dieta original (foto, vtipne hlasky, prva kresba a pod). toto vsetko by sa dalo bez financii navyse.

katrinka8
12. jún 2015

@lucinkaboz - prepánajána, to kde si videla, aby škôlkárske deti šľapali 2 km v horúčave tak, že zvracali a plakali? V našej škôlke deti v čase horúčav chodia na svoj vlastný školský dvor, majú tam stromy, tieň, cez obed spia, chodia von predsa doobeda, prípadne po obednom spánku a olovrante. Pitný režim je zabezpečený. Aj na výletoch, aj v rámci dňa v škôlke.
Veľa krúžkov? To azda nezávisí od škôlky, na aké krúžky rodič dieťa prihlási - škôlka ponúkne, Ty ako rodič rozhodneš, či áno, či nie, čo áno, čo nie. Napr. moje dieťa rado kreslí, tvorí, chce chodiť na výtvarnú. Mám jej to zakázať, aby nebola preťažená? Či ako?
Výlet? Tak deti v našej škôlke výlet majú na konci školského roka - idú do blízkeho lesíka (najmenšie deti), druhý a tretí ročník (predškoláci) boli na chate v lese za mestom, mali tam aj guláš, hry v lese, pozorovanie prírody a iné veci - deti boli nadšené. Tiež prdeškoláci chodia do Bojníc (dobrovoľne, kto chce), tento rok majú aj výlet na Liptov (druháci a tretiaci) do Villy Betuly - moje dieťa sa už mesiac tak teší, že ani spávať od radosti nemôže, hoci my ako rodina sme tam už 2x boli. Ale pre nich je to iný spôsob trávenia dňa, proste taká detská radosť zo spoločných zážitkov.
V našej škôlke sú kadejaké aktivity počas roka, ale nemyslím si, že deti sú preťažené, baví ich to, tešia sa. Chodia na návštevu do knižnice, k policajtom, sledujú prírodu, okolie, majú Deň behu (keď nevyjde na svetový deň behu počasie, tak behávajú v chodbe v škôlke - pre nich je to obrovská sranda), ku koncu roka majú vždy niečo zábavné, raz im objednala pani riaditeľka rikšu a celú škôlku spolu s tým pánom na nej vozili po sídlisku. To ste mali vidieť tie výskajúce deti, skákajúce od radosti a nedočkavosti (kukali sme na nich z okna), tento rok zase prišli koníky a deti sa vozili (ani ich nechceli nechať odísť), mávajú maškrtný týždeň na konci roka (áno, nezdravo idú na pizzu a na zmrzlinu) a veľmi sa z toho zážitku tešia, júnjáles, aj kúzelník bol tento rok prvýkrát - a čo má byť? Deti majú z toho radosť. Treba im ju dopriať, budú mať pekné spomienky na škôlku.
Neviem, čo s tým má spoločnosť. Je zábava, radosť, preťažovanie? Podľa mňa je preťažovanie, ak dieťa chodí na xy krúžkov na prianie rodiča a nemá k danej veci vzťah. Ako napísala @timea7 - deti sú ako špongia, nasávajú svet okolo seba. Ony sa z takýchto nevšedných zážitkov (ak ich nemajú príliš často) vedia veľmi tešiť.
Však nikde nie je napísané, že učiteľka nechá dieťa si robiť to, čo sa mu zachce. Proste rešpektuje názor dieťaťa - to sú 2 úplne rozdielne veci 😉 Uzemniť dieťa? No neviem, dieťa uzemňovať netreba, treba ho možno usmerniť, pomôcť mu, aby boli spokojné všetky strany. Myslím, že vnímavé a skúsené pani učiteľky s takýmto niečím problém nemajú. My také máme, našťastie 🙂
A áno, sú deti, ktoré cez obed spávať nepotrebujú a v postieľkach sa nudia, pretože nevydržia hodinu a pol ležať a predstierať spánok alebo len tak ležať a hľadieť toľký čas do stropu. Neviem, či máš deti (nemáš v pase uvedené), ale nemyslím, že je veľa 3-6 ročných detí, ktoré by v tichosti dokázali hodinu a pol len tak ležať, pokiaľ nie sú unavené alebo choré - a "hľadieť do stropu".

@moni73 - v našej škôlke na konci dochádzky (keď odchádzajú zo škôlky) dostanú spomienkovú "knižku" - som sa dozvedela úplnou náhodou, keď som sa čosi pýtala, či dostanú domov. Tak mi povedali pani učiteľky, že im robia spomienkové knižky a tam to budú mať 😉 Čosi také, ako píšeš 😉

timea7
12. jún 2015

@lucinkaboz kedy si naposledy bola v škôlke poobede medzi predškolákmi, keď tak fundovane píšeš, že sa nenudia. Asi pätina spať potrebuje, niektoré dieťa kratšie, niektoré dlhšie. Čo majú robiť na postieľkach tie deti, o ktorých tu maminy píšu, že im od dvoch rokov poobede nespia? Nie je rozumnejšie, aby si vypočuli rozprávku a po pol hodine - po hodine sa venovali niečomu zmysluplnejšiemu, ako pozerať v spálni do stropu? Kedy si videla, že by deti z materskej školy v horúčave pochodovali dva km, plakali a zvracali?

liebling98
13. jún 2015

@lucinkaboz Prepáč, ale prejsť 2km v normálnom počasí, prechadzkovym tempom by pre škôlkára nemal byť žiaden problém. Deti potrebujú pohyb, je to výborná prevencia detskej obezity.
Dieťa je osobnosť a potrebuje dostať príležitosť presadiť sa. Ale nie bez rozmyslu, ale pod vedením dospelých. Moji synovia si môžu vybrať, napr ktoré tričko z 2-3 ponúknutých si chcú obliecť, či urobíme rybaciu alebo vajíčkovú nátierku, či sa chcú bicyklovať alebo kopať loptu... Dáva im to pocit sebavedomia a dôležitosti a nepotrebujú si svoje rozhodnutia vydobíjať vzdorovitým hádzaním sa o zem. Vedia, že sú situácie, kedy rozhodujú len dospelí, ale vedia, že čím sú starší, majú viac a viac možností rozhodovať sami. A to treba deti naučiť. Nie za každú cenu slepo poslúchať A vychovať ovečky, ktoré sa nebudú vedieť rozhodnúť.
Čo sa týka krúžkov, výletov a aktivít, v rozumnej miere sú pre dieťa veľmi obohacujúce. Dieťa sa učí všade, na prechádzke v lese, na výlete v Zoo, pri návšteve divadla... Učí sa najlepšou možnou formou, formou zážitkov.

jalimag
13. jún 2015

Ja by som ocenila, keby sa chore deti posielali od dveri domov, bez ohladu na to, kolko rodicia za skolku platia. Mame velmi zle skusenosti s bezohladnymi rodicmi a rozmyslame, ze skolku zmenime.

lucinkaboz
13. jún 2015

@liebling98 Bohužial ano je to problem, pre školkara napriklad v počasi nad 25 stupnov Kazdodenna prechadzka určite.To že deti bude du dva dni na dvore a dva dni sa prechadzat neznamená, že dieta bude mat obezitu. O pohybe sa tu nemusime bavit, deti v školke nepreležia 8 hodin v posteli.Taketo rozvijanie osobnosti je fajn doma ale učitelky nemaju čas diskutovať o tom, ktoré pyžamo na spanie si dieta vyberie na spanie. Sorry,ale zamienate si tu niekedy učitelky s osobnymi opatrovatelkami.
A ak by si svojmu synovi dva tyždne vyberala tričko ty, nepošliapala by si mu jeho pocit sebavedomia? Deti maju mat pocit sebavedomia odtial -

liebling98
13. jún 2015

@lucinkaboz Ty asi nemáš deti, že?

lilimoni
13. jún 2015

Ja ked som bola skolkarka si pamatam, ze sme mali v teple vonku postrekovac na travnik a ucitelky nam ho pustali 😀 boze to bolo radosti 😀
Nejaky kruzok je pre deticky fajn. Sportovci, nech maju 1x tyzdenne futbal alebo len loptove hry, kreslici vytvarnu alebo modelovanie 🙂 raz do tyzdna takato zmena im prospeje 🙂 a raz do mesiaca babkove divadlo 🙂 bola by som spokojna 😀
A keby sa dalo pre deticky alergicke alebo pre celiatikov podavat pre nich vhodne jedlo, bolo by to ako splneny sen 😀

lucinkaboz
13. jún 2015

@liebling98 to si vydukovala z profilu? kde nemam o sebe nič napisane?
tym že detom dovolis vyberat si všetko po svojom sa moze stat ze ti bude v 20 šlapat po hlave. Zdrave sebavedomie treba rozvijat ,ale zdravo, Podrobne všetko vysvetlovat, avsak nedovolovat priliš, lebo može sa stat, že vyber tabletu v elektrodome moze skoncit divadelným predstavením dietata so zdravym sebavedomim,kedy rodič vychadza ako ten čo zlyhal.
Zaručujem ti ze v školke sa učitelky chovaju uplne normálne. S dietatom sa rozpráva diskutuje rozoberá aj povoluje, ale po určite hranice, ak by sa im vela povolilo, nejedli čo kucharky navaria .Vela krát to tak končilo, lebo mama to a to dovolila,dieta nechcelo jest a islo hladnespat...ked nechces, tak nechceš.Jedna moja skusenosť vo švedsku- kde maju deti obedy formou bufetovych svedskych stolov , sami si nakladaju,liberalizmus vychovy je tam na katastrofalnej urovni., jedli len mrkvu,kedze si maju sami vyberat a učitelka si ani len nepipla,lebo deti tam maju take sebavedomie rozvijane od malička, ze je bezne u nich kopat do rodičov a vyhrazat sa rodičom v 4 rokoch,že zavolaju policiu,ak mu da facku....realita, nie ojedinely pripad.takže zdravo sebavedome. Dieta vam nesmie prerast cez hlavu.
Viete v tejto dobe,uz ludia nevedia čo je dobre...školky vychovali vacsinu z nas, nikdy som nemala pocit ze je niečo zle, netreba deti zatazovat vasimi snami o ich dokonalosti o anglickych lektoroch, o kruzkoch kreslenia, baletu,plávania,...im stacia naozaj hračky,pohyb, citanie, rozvijanie logickych schopnosti, maly kruzok slušneho správania sa,kde sa hovori dakujem a prosím ,papanie,spanok a opakujem laskya...a nechjte ich byt detmi....

liebling98
13. jún 2015

@lucinkaboz evidentne si nepochopila, čo som tou možnosťou výberu myslela. Moje deti majú možnosť výberu z 2-3 POROVNATEĽNÝCH vecí. Môžu si vybrať, či chcú na olovrant jablko, hrušku alebo banán. Nemajú možnosť výberu, či chcú jablko alebo čokoládu. V obchode sa mi nikdy nehádžu o zem kvôli sladostiam, stačí im rozdeliť sa s jedným rohlikom.
Moje deti vedia, že čo poviem, to platí. Či ide o trest alebo o odmenu.
Keď idem sama s nimi po ulici, ľudia sa za nami s úsmevom otáčajú, pretože starší dvaja sa držia z oboch strán kočíka s najmladším alebo idú držiac sa za ruky pred kočíkom. Keď idú sami po chodníku, stačí mi zakričať "kočík", vedia, že sa majú chytiť kočíka, lebo ideme napr cez cestu.
Môj syn chodí do obyčajnej dedinskej škôlky, chodí na angličtinu a na futbal, lebo ho to baví.
Nepotrebujem si cez deti plniť žiadne svoje sny, ja som si ich v živote splnila.

lilimoni
14. jún 2015

@liebling98 @lucinkaboz moja si veci co si oblecie vybera sama a dokonca sa jej pytam, co uvarime na obed a cuduj sa svetu ak jej vyberiem ja, nic sa nedeje, ak je navarene lebo jej nc nenapadlo, tak to spapa a nikdy som nemala v obchode vystup, ani len naznak mrncania 😀 vsak nech si oblecie, co sa jej paci 🙂

lucinkaboz
14. jún 2015

@liebling98 vyber rozpisuješ az teraz, neviem čitat medzi riadkami a nejak detailnejsie som neštudovala tvoje pisanie, napisala si však,akoby učitelky nebrali deti ako osobnosti,akoby udupavali ich sebavedomie.
Viac sa k tomu nejdem vyjadrovat,pretože si to očite aj tak vo svoj prospech a po par prispevkoch tu budem niekto kto stoji nad dietatom a krici nanho zjdez to čo som ti dala.
Nesuhlasim s tym aby si dieta obliekalo VZDY co sa mu pači, pretože v reale to tak nefunguje, no niekedy je to možno lepsie ak si oblečie tričko s macikom, akoby mala 8 ročne dievčatko obliekat matka do legin ,leskyclých čiziem ci tiečiek s leopardim vzorom
Nepisala som absolutne o nejakych sladkostiach a divadelnych predstaveniach v potravinách,Bohuzial je tu doba,kedy maju deti povolene a dovolene všetko,klesá vek v ktorom si vyberaju počitače a tablety vinou rodičov . Deti v škole medzi sebou su naozaj zle ,tak gratulujem rodičom ,ktorí detom s vysokym sebavedovmim a rozodovaním-ustoja požiadavky detí v tomto veku,napriklad mobilov, tabletov či počitačov.

lucinkaboz
14. jún 2015

@katrinka8 no,mozna ta caka aj taká skusenost v školke že deti na slnku budu aj plakat, aj zvracat a mozno nejake odnesieš aj na rukách.Silene prechadzky na slniečku, neprospievaju detom,ak si si všimla ja nepisem o dvore,ale o prechádzke.
Kružky, hry, športove aktivity...su vzdy so suhlasom rodičov v školke?Rodičia maju prehnane naroky nato,aby bol zaisteny pohyb, tanečny kružok a nezujima ich mnohokrát z čoho sa skladá strava.To že deti maju na chlebe ramu, ci pomazanku z ramy či pomazanku čo zostalo zo včera či odtučnene mlieko zajima menšinu... čo je podla teba uzemnenie,pretože to može byt hocičo...slovne uzemnenie-usmernenie, nevidim rozdiel, predsa vieme ako to v školkach chodi, učitelka zvysi aj hlas, 2 učitelky na 25 deti, to nezvládaju vzdy s perfektným usmevom.Su to len ludia.
dalsia vec, neviem čo s tym ma to kolko mám deti? ???Rada by som si to vypočula

petra7777
14. jún 2015

@bonaqa2013 Od jednej susedy mám (neviem, či je to pravda, len tlmočím)...učiteľka nad dieťaťom..."jedz"....dieťa...."nechutí mi".....vezme tanier a sucho skonštatuje..."budeš hladný/á" a hotovo 😖