Ako by mali fungovať škôlky?
Aka je vasa predstava, ako by mala fungovat skolka? Co ocakavate od skolky, uciteliek? Co si predstavujete se by tam mali deti robit, ako si predstavujete fungovanie skolka dieta a rodic............?
@petra7777 ja s tym jedenim suhlasim. Okrem fakt adaptacneho obdobia..ucitelky proste nebudu detom robit animacny program aby dali do ust lyzicku jedla. Zas lepsie akoby ich nutili. To je fajn, ze okolo toho nerobia dramu.
A to viem, co hovorim, moja dcera je v skolke druhy rok a nezje takmer nic. Obed v podstate vobec a nic z natierkou. Nanajvys ked je jogurt, abo cerealie.
@lucinkaboz - no určite ma nečaká skúsenosť s deťmi plačúcimi a zvracajúcimi na slnku, nakoľko v našej škôlke deti počas úpeku na také prechádzky nechodia, práve z toho dôvodu horúčav chodia na tienistý dvor 😉
Áno, krúžky sú len so súhlasom rodiča. Mýliš si pojmy - krúžok vs. aktivita či hra počas pobytu v škôlke. Krúžok je aktivita, ktorá sa koná obvykle poobede, zúčastňujú sa ho len prihlásené deti na základe súhlasu rodiča. Hry a pohybové aktivity sa konajú obvykle doobeda (teda tá kľúčová časť) v rámci pedagogických činností - tu sa deti hrajú, kreslia, učia sa, cvičia, tancujú, idú na prechádzky, na dvor, do knižnice, majú divadlo, atď. Proste majú rôzne aktivity zamerané na ich rozvoj - robia ich všetky deti, väčšinu určujú štandardy Ministerstva školstva (čo sa treba počas týchto aktivít naučiť).
Podľa mňa uzemniť niekoho znamená umlčať ho, zahriaknúť, jednoducho "pritlačiť ho k zemi" - slovne, že teda tá učiteľka ho z pozície moci jednoducho umlčí. Čo podľa mňa správne nie je. Usmerniť niekoho znamená, že mu pomôžem, poradím tak, aby sa niečo naučil, aby sa "pohol správnym smerom" v danej veci. Podľa mňa dosť veľký rozdiel.
To o deťoch som sa pýtala preto, lebo mám dojem, že keby si mala malé deti cca v škôlkárskom veku, vedela by si si predstaviť, aké je pre ne ťažké vydržať bez slova, v tichosti ležať na posteli bez spánku a pritom pozerajúc do stropu hodinu a pol. Hovorím o deťoch, ktoré obedný spánok nepotrebujú. A tiež by si uznala, že také deti by dokázali lepšie tento čas prečkať tým, že by im bolo dovolené napr. pozerať si knižku či v tichosti si kresliť (čiže by boli zamestnané, nenudili by sa a nerušili by pritom ostatné deti, ktoré spia).
@lucinkaboz ja som výber konkrétne popísala už v mojom prvom príspevku (včera 02:28). Či možnosť výberu medzi dvoma pomazánkami (rybacia, vajíčková) a medzi dvoma pohybovými aktivitami (bicykel, lopta) sa Ti nezdá dosť konkrétne?
Máš pravdu, nepísala si o divadelných predstaveniach v obchode, spomenula si skúsenosť zo Švédska, kde si deti vyberaju jedlo a skáču rodičom po hlavách. Hádzanie sa o zem kvôli sladostiam bola moja analogia.
Nikde som napísala, že si moji synovia vždy môžu vybrať, čo si oblečú. Písala som, že si môžu vybrať tričko z 2-3 ponúknutých. Čiže si môžu vybrať v oblastiach,kde mne je v princípe jedno, čo z ponuky si vyberú. A im to dá pocit, že majú možnosť rozhodnúť, sú spokojní a nedožadujú sa tejto výsady vtedy, keď môžu rozhodnúť len rodičia.
Asi mi prisudzuješ aj iné komentáre, ja som nikde nepísala o udupavani sebavedomia učiteľkami v škôlke. Napísala som, že tak ako deti učíme zapnúť gombíky, pozdraviť, hovoriť Prosím, ďakujem a Prepáč, tak ich musíme naučiť, ako sa majú rozhodovať. A rozmýšľať, nad dôsledkami svojich rozhodnutí.
Len toľko som chcela... Nerozumiem Tvojmu útočnému štýlu písania a prekrúcaniu toho, čo som napísala.

Dam pozitiva nasej,ktora je skoro idealna - poradie ma nahodne napadlo, nie podla dolezitosti
1. vlastny dvor
2. mensi pocet deti na ucitelky (zase nie 5 ako sa tu pisalo)
3.kruzky, zaujmove aktivity, ktore rozvijaju tvorivost, jazyky (tie su podla mna vsak pre tak male deti asi zbytocne), sportove aktivity, hudobna logopedia...
4.mame skolku v prirode, plavecky, lyziarsky, korculiasky, vycvik, vylety
5. skolka zasadne neberie chore deti - staci soplik a domov - preto je chorobnost v skolke extremne nizka, krpec mi bol za 2,roka chory 2 tyzdne
6.pomerne dobra strava, ale je co zlepsovat v tomto smere...
7. flexibilne otvaracie hodiny - do 18 hod co je v BA super, lebo malokto konci o 16 - 16.30, neskor sa zacina, okrem par dni cez vianoce otvorena cely rok
8. prijemne a schopne ucitelky
9. krasne priestory, hracky
10. cistota
11. rozne dalsie bonusy - napriklad zubarka prisla priamo do skolky a pozrela detom zubky,napisala kazdemu spravu, ucila ich cistit si ich....
Negativa:cena