icon

Ako požiadať o uvoľnenie predškoláka na dovolenku?

szpj
23. aug 2026

Ahojte , mám syna predškoláka v septembri plánujeme dovolenku , písala som žiadosť pani riaditeľke o uvoľnenie z vyučovania . Odpísala mi že od septembra sú nejaké nové zmeny ohľadom ospravedlnenia .. (čítala som, a vzťahujú sa len v prípade choroby . O dovolenke nie je spomenuté nič . ) a budem potrebovať potvrdenie od lekárky .. lenže lekárka nie je povinná mi pečiatku dať nakoľko syn chorý nebude. Máte niekto skúsenosť ?

szpj
autor
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@anonym_9d5e46 na blbu dovolenku si berie pôžičku. Ta sa určite ma veľmi dobre a je jej co závidieť 👍 keby blbosť nadnasala, už si na mesiaci.
A ano, asi som sposta, ale absolútne ma nezaujíma ako to majú inak, lebo sa ma to netýka. A to podstatné, keď už to raz tak majú, tak nebudem o tom mudrovat aké je to sprosté, obzvlášť keď tam nežijem

@anonym_ad60c5 no tuto to vyzerá na nižšiu intelektuálnu triedu , tak vysvetlím bola to irónia ale aspoň už som zistila s kým mám dočinenia 🤗 takže sa ani nedá hnevať že aké osôbky to tu komentujú

sisaka
24. aug 2026
@anonym_d20d39

@sisaka Neviem ci ty nevies citat s porozumenim, alebo mas nejaky iny problem. Tema, predskolak na Slovensku a nove pravidla od 1.9.2026. Aky zmysel ma do tejto temy pisat, ako to vy mate v zahranici? Stale ti nedoplo, ze to je od veci a nikto sa nepytal, ako to mate v zahranici v tejto diskusii? Ale imaginarne si podajte s tundra cudakom ruku a trollujte dalej ako to je v zahranici v teme o pravidlach na Slovensku. Mne si ukradnuta aj ty aj tundra, len aspon netrollujte v teme o Slovenskych novych pravidlach.

@anonym_d20d39 ty si tá, čo nevie čítať a nerozumie písanému textu, jasne som vysvetlila, že len reagujem na iných prispievateľov.

Mimochodom diskusie tu nemajú žiadne striktné pravidlá a je na diskutujúcich, kam sa diskusia bude uberať. Táto diskusia sa uberá smerom, ktorý udali závistlivé anonymi, ktoré majú potrebu dourážať všetkých, vrátane samotnej zakladateľky témy

Ešte raz a pomaly - čítanie a prispievanie do tém je dobrovoľné, témy, ktoré ťa nezaujímajú preskoč, príspevky, ktoré ťa nezaujímajú tiež preskoč , ak ťa iritujú konkrétni prispievatelia, tak ich blokuj.

anonym_d6da30
24. aug 2026

2mesiace boli prazdniny. Ja byt riaditeľka, nedovolím toto🫣 ak je dochádzka povinná, tak tam dieťa chodí a basta.

anonym_d20d39
24. aug 2026
@sisaka

@anonym_d20d39 ty si tá, čo nevie čítať a nerozumie písanému textu, jasne som vysvetlila, že len reagujem na iných prispievateľov.

Mimochodom diskusie tu nemajú žiadne striktné pravidlá a je na diskutujúcich, kam sa diskusia bude uberať. Táto diskusia sa uberá smerom, ktorý udali závistlivé anonymi, ktoré majú potrebu dourážať všetkých, vrátane samotnej zakladateľky témy

Ešte raz a pomaly - čítanie a prispievanie do tém je dobrovoľné, témy, ktoré ťa nezaujímajú preskoč, príspevky, ktoré ťa nezaujímajú tiež preskoč , ak ťa iritujú konkrétni prispievatelia, tak ich blokuj.

@sisaka Este raz a pomaly, prestan uz trollovat. Mne si ukradnuta. Ak chces zablokuj si ty mna. Nepochopila si doteraz, ze si trapna s tym zahranicim. Normalny clovek by si uvedomil, ze ano pytala sa o novych pravidlach na Slovensku, veru bola blbost trollovat o zahranici. Cudaci pokracuju v pisani a este tu dookola pisu, ze je to v poriadku pisat od veci. Spamujes tu autorke otazku, ktora ju zaujimala. Mohla to byt pekna diskusia, kde by sa pisalo o novych pravidlach. Miesto toho strany o blbostiach, ako to mate vy v zahranici 😀. Ale stavim sa, ze kedze si menej chapava, ze zase mi na toto odpises 3 odstavce od veci.

anonym_ee59e5
24. aug 2026

@szpj prisla si na nieco? Ako to je oficialne?

Tie komentare sa nedaju citat 😂 Dal niekto aj relevantnu odpoved? Lebo tiez by ma to zaujimalo

anonym_d20d39
24. aug 2026
@anonym_ee59e5

Tie komentare sa nedaju citat 😂 Dal niekto aj relevantnu odpoved? Lebo tiez by ma to zaujimalo

@anonym_ee59e5 Tu mas nove pravidla. A ak sa nedodrzia, riaditelka skolky to musi nahlasit na urad, ktory vyplaca rodine pridavky. A uz ich nebude dostavat matka, ktora porusila nove pravidla. Cize pride o 60 eur mesacne.

szpj
autor
24. aug 2026
@anonym_ee59e5

@anonym_ee59e5 zatiaľ na nič , len sa tu stretlo zopár rýpalok .. tak sa to tu uberá iným smerom , nikto nedal relevantnú odpoveď len mudrujú a nič z toho , trošku aj chápem asi to budú tie nudné žienky . Ako náhle budem niečo vedieť tak píšem

szpj
autor
24. aug 2026
@anonym_d20d39

@anonym_ee59e5 Tu mas nove pravidla. A ak sa nedodrzia, riaditelka skolky to musi nahlasit na urad, ktory vyplaca rodine pridavky. A uz ich nebude dostavat matka, ktora porusila nove pravidla. Cize pride o 60 eur mesacne.

@anonym_d20d39 no super , ľavá strana čo teda môžu byť tie mimoriadne rodinné udalosti ? Plánovaná rodinná dovolenka ? Pracovné cesty rodičov ? Sťahovanie ?

marlene
24. aug 2026
@sisaka

@tundra našťastie na ďaleký západ tieto maniere ešte nedošli. Keď sa ako rodič rozhodnem, že moje dieťa pôjde cez školský rok na dovolenku, tak tam pôjde a nik ma nezastaví. A nebudem sa tváriť, že je dieťa choré, lebo zatiaľ aspoň u nás o dieťati rozhoduje rodič a nie štát. Toto zasahovanie štátu do práv rodičov naberá v Európe fakt už neprípustnú mieru.
A ešte sa nájdu nadšenci, ktorí sa z toho tešia. Ľudia sa nechajú tak jednoducho brainwash, že ma to znova a znova šokuje.

@sisaka
No neviem aky daleky zapad myslis, ale napr. v Rakusku moze riaditel nanajvys na tyzden uvolnit dieta zo skoly pocas vyucovania , viac ako tyzden uz iba skolsky inspektor.
Riesili sme to skoro kazdy rok , dost zalezi ba riaditelovi skoly.

anonym_d20d39
24. aug 2026
@szpj

@anonym_d20d39 no super , ľavá strana čo teda môžu byť tie mimoriadne rodinné udalosti ? Plánovaná rodinná dovolenka ? Pracovné cesty rodičov ? Sťahovanie ?

@szpj Pohreb napr. Po novom mozes predskolaka ty ospravedlnit iba na 7 dni po sebe nasledujucich. Od 8 dna uz musi lekar. Ak sa to nedodrzi, tak clovek pride o tych 60 eur mesacne. Ale na aku dobu pride o tych 60 eur netusim.

anonym_2ad5dd
24. aug 2026

Toto usmernenie ale hovori iba o tom, na kolko dni moze rodic SAM ospravedlnit dieta (z dovodu choroby alebo urazu). Vobec to automaticky neznamena, ze predskolak nemoze ist na 2 tyzdne na dovolenku. Samozrejme, ze moze, len rodic o to musi pisomne vopred poziadat, a musi to schvalit riaditelka skolky. Takze tie, ktore sa tu zavzdusnujete, ze treba chodit iba cez leto a zvysok roka sediet doma na zadku - nie je to (nutne) pravda 🙂 Ide len o to, ze rodic si takuto dovolenku nemoze naplanovat svojvolne a bez schvalenia riaditelky vopred (a teda riaditelka ma samozrejme pravo takuto ziadost aj zamietnut).

@anonym_autor V tvojom pripade bohuzial vidim problem, a to v samotnej riaditelke, mam pocit, ze ona sama ma z toho celeho gulas. Ona ta predsa na tie dva tyzdne ospravedlnit moze (ak chce), nepotrebuje k tomu ziadne potvrdenie od lekara (co je samo o sebe blbost, ved predsa dieta nie je chore, ide na dovolenku...lekar by taketo potvrdenie v tomto pripade ani nemal vydat, lebo by klamal).

Ja mam tiez cerstvu predskolacku a ideme v septembri na 2 tyzdne prec, riaditelka s tym nemala ziadny problem. Len teda ja som to s nou riesila este pred letom, teda predtym, nez som kupila letenky (a dcera chodi do sukromnej skolky, tak mozno preto su zhovievavejsi? ale teda nasa skolka je normalna zaradena v sieti ministerstva)...

anonym_2ad5dd
24. aug 2026

@szpj Vid moju odpoved vyssie...zle som oznacila anonyma, neviem preco som si myslela, ze si diskusiu dala anonymne...asi som slepa 🙈

anonym_6593f8
24. aug 2026
@szpj

@szpj Mimoriadna udalosť je úmrtie v rodine, keď ti zhorí dom a dieťa si nemá čo obliecť a pod. Plánovaná dovolenka určite nie. Relevantnú odpoveď si dostala. Riadiť sa zákonom a školským poriadkom MŠ. Zákonná cesta je požiadať písomne o uvoľnenie riaditeľku alebo nezákonná, priniesť ospravedlnenie od lekára, ak dieťa chýba viac ako 7 dní, ak menej napíšeš, stačí ak napíšeš, že bolo choré.

sisaka
24. aug 2026
@marlene

@sisaka
No neviem aky daleky zapad myslis, ale napr. v Rakusku moze riaditel nanajvys na tyzden uvolnit dieta zo skoly pocas vyucovania , viac ako tyzden uz iba skolsky inspektor.
Riesili sme to skoro kazdy rok , dost zalezi ba riaditelovi skoly.

@marlene prispievateľ, na ktorého som reagovala vedel o aký ďaleký západ ide, keďže sa poznáme z iných diskusii. Nakoľko som kritizovala zapadnú Európu, tak bolo jasné, že nepíšem o Európe a ďalej som aj uviedla krajinu.
Áno, som zástanca práv rodičov a obmedzovanie ich práv v rozhodovaní o vlastnom dieťati sa mi nepáči v akejkoľvek krajine, vrátane západnej Európy.
A áno príde mi smiešne, že chcú na Slovensku sankcionovať rodiča za to, že dieťa vymešká týždeň v škôlke!!! , lebo rodičia ho chcú zobrať na dovolenku k moru, ale to, že iné deti sú 2 týždne v škôlke a dva týždne doma každý mesiac, lebo sú choré (mnohé ženy tu o tom píšu), tak to je pohoda, tam nevadí. Skratka ide o obyčajnú buzeraciu rodičov a bavím sa na tom, že mnohé ženy to dokonca teší. Predpokladám, že tie, ktoré na dovolenky nechodia.

anonym_ae804f
24. aug 2026
@anonym_d20d39

@anonym_d20d39 a načo im treba hlásiť kedy dieťa nepríde? Aby vedeli o koľko detí menej bude denne sedieť/kľačať s otvorenými ústočkami pred obrovskou interaktívnou obrazovkou a čumieť na agresívne rozprávky s rýchlym strihom a akciou? Keď už chcú vychovávať naše deti, tak veľmi ako píšu, nech im nepúšťajú hodinu denne hlúposti namiesto čítania učiteľkou, tlieskania, športu, tanca, spievania, hrania na hudobných nástrojov. Nech láskavo začnú s poriadkom v škôlkach a potom nech diktujú rodičom kedy môžu byť so svojími vlastnými deťmi.

anonym_d20d39
24. aug 2026
@anonym_ae804f

@anonym_d20d39 a načo im treba hlásiť kedy dieťa nepríde? Aby vedeli o koľko detí menej bude denne sedieť/kľačať s otvorenými ústočkami pred obrovskou interaktívnou obrazovkou a čumieť na agresívne rozprávky s rýchlym strihom a akciou? Keď už chcú vychovávať naše deti, tak veľmi ako píšu, nech im nepúšťajú hodinu denne hlúposti namiesto čítania učiteľkou, tlieskania, športu, tanca, spievania, hrania na hudobných nástrojov. Nech láskavo začnú s poriadkom v škôlkach a potom nech diktujú rodičom kedy môžu byť so svojími vlastnými deťmi.

@anonym_ae804f Ja s tebou suhlasim. Je to drzost, ze uz takto male deti idu sikanovat, ze musia do skolky a nemoze si ich rodic nechat doma kedy chce. A o 2 roky ma byt povinna dochadzka od 3 rokov. Take male deticky, a povinne v skolke stale. Kolke matky su doma s mladsim dietatkom. Doteraz mohlo byt starsie dieta s nimi kedykolvek. Po novom smola.

anonym_3d3121
24. aug 2026
@anonym_ae804f

@anonym_ae804f ved si nenechaj diktovat nic. Je to tvoje rozhodnutie. Len potom nepindaj ze stat ti zoberie 60 E

anonym_ae804f
24. aug 2026

Namiesto toho, aby podporovali rodinu ako základnú bunku v spoločnosti, budú diktovať rodičom ohľadom ich vlastných detí. Pritom škôlkarom je najlepšie v prirodzenom prostredí rodiny a nie v inštitúciách. Sa tu tvárime akoby detstvo trvalo večne a čas sa dal kedykoľvek vrátiť späť. Prvoradá je rodina. 3/4 učiva aj tak nikdy nepoužijú v živote.

anonym_ad60c5
24. aug 2026
@anonym_ae804f

@anonym_ae804f minimálne na to, aby si odhlasila stravu ty mudrlantka. Na tvoje decko nikto nie je zvedavý, keď sa to nepáči, nájdi si skolku kde budú skákať ako ty pískať.

anonym_ae804f
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@anonym_ae804f minimálne na to, aby si odhlasila stravu ty mudrlantka. Na tvoje decko nikto nie je zvedavý, keď sa to nepáči, nájdi si skolku kde budú skákať ako ty pískať.

@anonym_ad60c5 nejde len o moje dieťa ak si si všimla, ale o nárast agresie u detí vplyvom obrazoviek. Obrazovky v škôlkach a školách nemajú absolútne čo robiť. Tak keď už chcú rodičom diktovať, nech zabezpečia to, čo majú.

szpj
autor
24. aug 2026
@anonym_ad60c5

@anonym_ad60c5 intelektuálka ale tu vyskakuješ za tým anonymom , nikto tu nie je zvedavý na tvoje pribrzdené reči tak sa láskavo popakuj z diskusie. Mudrlantka si tu ty ale nič k veci nenapíšeš , asi tu budeš ty tá nespokojná a nie my🤭

szpj
autor
24. aug 2026
@anonym_2ad5dd

@szpj Vid moju odpoved vyssie...zle som oznacila anonyma, neviem preco som si myslela, ze si diskusiu dala anonymne...asi som slepa 🙈

@anonym_2ad5dd ďakujem za odpoveď , žiadosť som písala v polke augusta uvidím či pani riaditeľka ešte niečo doplní . Ďakujem za vyjadrenie k veci konečne sa niekto našiel 🤗

sense
24. aug 2026
@anonym_d6da30

2mesiace boli prazdniny. Ja byt riaditeľka, nedovolím toto🫣 ak je dochádzka povinná, tak tam dieťa chodí a basta.

@anonym_d6da30 tak o o sú zas aj ľudia ktorí tu dovolenku cez prázdniny nedostanú, keďže ti s dovolenkou disponuje zamestnávateľ. Napr môj ex by sa aj na hlavu mohol postaviť, v lete najviac práce dostal dva týždne od 05.09. čiže keby chce ísť s dieťaťom niekam má smolu. Takže v musel žiadať o uvoľnenie zo školy. Ale teda samozrejme dovolenku by plánoval až po schválení , nie skôr. Takže nie vždy za tým musí byť lacnejšia dovolenka. A áno sú aj povolenia kde nie je voľno tak ako si človek naplánuje alebo želá.

doda3103
24. aug 2026

Autorka nečítala som všetko ja som dcére normálne žiadosť o uvoľnenie z vyučovania. Tak isto v škole synovi už pár rokov chodíme na dovolenku v júni. Nikdy nebol problem

natalka13
24. aug 2026
@tundra

@szpj vidim,ze sa Slovensko priblizuje zapadu.
Vo Švajciarsku, pises ziadost o uvolnenie 3.mes.dopredu,ak nestihnes,smola,dieta neuvolnia.Potreboval som 3 dni volna pre dceru,samozrejme zamietli,az po mojej osobnej intervencii a vysvetleni situacie,sa mi podarilo volno vybavit.Keby som vedel,aky cirkus a byrokracia ma caka,navstivil by som s dcerou lekara.

@tundra hlavne se sa chceme tomu Svajcu podobat ale podvadzat ucime uz predskolakov.
Autorka ty tiez neprides do prace ak nedostanes dovolenku?

slavomira236
24. aug 2026

@szpj moji chodia do skoly a koncom juna som posala ziadost obom detom. Pani riaditelka podpisala prve 4 dni nebudu v skole. Ani posledne 2 dni neboli v skole junove to ich uvolnili triedne ucitelky. Minukmle leto sme boli od 8 juna na dovolenke dokonca ked pisali v skole vystupne testy tiez riaditelka schvalila 10 vyucovacich dni. Okrem tejto dovolenky boli deti v skole ceky rok syn ani jednu vymeskanu hodinu nemal a ani jednu dvojku v edupage...takze nemala problem. Mojim by dala aj dokrorka papier no ja nechcem klamat a keby chybali obidne deti 10 dni bolo by to uz podozrive a este prislu opalene v juni do skoly. Plus mladsia dcera by to vykvakala kde bola😆

eskop
24. aug 2026

@szpj ja keď som išla na dovolenku ako študentka tak sme napísali žiadosť doma o uvoľnenie na ten dátum od do. Riaditeľka mi to schválila. Skúste aj vy

anonym_45094d
24. aug 2026
@anonym_d20d39

@sisaka Neviem ci ty nevies citat s porozumenim, alebo mas nejaky iny problem. Tema, predskolak na Slovensku a nove pravidla od 1.9.2026. Aky zmysel ma do tejto temy pisat, ako to vy mate v zahranici? Stale ti nedoplo, ze to je od veci a nikto sa nepytal, ako to mate v zahranici v tejto diskusii? Ale imaginarne si podajte s tundra cudakom ruku a trollujte dalej ako to je v zahranici v teme o pravidlach na Slovensku. Mne si ukradnuta aj ty aj tundra, len aspon netrollujte v teme o Slovenskych novych pravidlach.

@anonym_d20d39 tak mna to napr, zaujima a rada si to precitam...a vy, trapky, sa aspon naucte pravopis a spisovnu slovencinu...ked uz o tych pravidlach tak vehementne pisete

13uzivatelka11
24. aug 2026

Tak teda idem tu žiadosť už radšej poslať aj ja 😀 aj keď svokra, synova učiteľka mi hovorila že to mám poslať az v septembri, ale asi sama ešte nevedela že to sprísňujú.

anonym_45094d
24. aug 2026
@anonym_2ad5dd

Toto usmernenie ale hovori iba o tom, na kolko dni moze rodic SAM ospravedlnit dieta (z dovodu choroby alebo urazu). Vobec to automaticky neznamena, ze predskolak nemoze ist na 2 tyzdne na dovolenku. Samozrejme, ze moze, len rodic o to musi pisomne vopred poziadat, a musi to schvalit riaditelka skolky. Takze tie, ktore sa tu zavzdusnujete, ze treba chodit iba cez leto a zvysok roka sediet doma na zadku - nie je to (nutne) pravda 🙂 Ide len o to, ze rodic si takuto dovolenku nemoze naplanovat svojvolne a bez schvalenia riaditelky vopred (a teda riaditelka ma samozrejme pravo takuto ziadost aj zamietnut).

@anonym_autor V tvojom pripade bohuzial vidim problem, a to v samotnej riaditelke, mam pocit, ze ona sama ma z toho celeho gulas. Ona ta predsa na tie dva tyzdne ospravedlnit moze (ak chce), nepotrebuje k tomu ziadne potvrdenie od lekara (co je samo o sebe blbost, ved predsa dieta nie je chore, ide na dovolenku...lekar by taketo potvrdenie v tomto pripade ani nemal vydat, lebo by klamal).

Ja mam tiez cerstvu predskolacku a ideme v septembri na 2 tyzdne prec, riaditelka s tym nemala ziadny problem. Len teda ja som to s nou riesila este pred letom, teda predtym, nez som kupila letenky (a dcera chodi do sukromnej skolky, tak mozno preto su zhovievavejsi? ale teda nasa skolka je normalna zaradena v sieti ministerstva)...

@anonym_2ad5dd samozrejme, ze ano....funguje to tak aj v skole, je to pravomoc riditelky...a snad skolka nebudeprisnejsia ako skola..to len rypave mudrlantky sa potrebuju zavzdusnit a prskat vsade naokolo ........ a vedia velke NiČ....som zhrozena , kolko zloby je v ludoch...zvacsa tych menej inteligentnych...jasnu ironiu s pozickou nepochopia🙄🙄🙄