Ako požiadať o uvoľnenie predškoláka na dovolenku?
Ahojte , mám syna predškoláka v septembri plánujeme dovolenku , písala som žiadosť pani riaditeľke o uvoľnenie z vyučovania . Odpísala mi že od septembra sú nejaké nové zmeny ohľadom ospravedlnenia .. (čítala som, a vzťahujú sa len v prípade choroby . O dovolenke nie je spomenuté nič . ) a budem potrebovať potvrdenie od lekárky .. lenže lekárka nie je povinná mi pečiatku dať nakoľko syn chorý nebude. Máte niekto skúsenosť ?
@sisaka Neviem ci ty nevies citat s porozumenim, alebo mas nejaky iny problem. Tema, predskolak na Slovensku a nove pravidla od 1.9.2026. Aky zmysel ma do tejto temy pisat, ako to vy mate v zahranici? Stale ti nedoplo, ze to je od veci a nikto sa nepytal, ako to mate v zahranici v tejto diskusii? Ale imaginarne si podajte s tundra cudakom ruku a trollujte dalej ako to je v zahranici v teme o pravidlach na Slovensku. Mne si ukradnuta aj ty aj tundra, len aspon netrollujte v teme o Slovenskych novych pravidlach.
@anonym_d20d39 ty si tá, čo nevie čítať a nerozumie písanému textu, jasne som vysvetlila, že len reagujem na iných prispievateľov.
Mimochodom diskusie tu nemajú žiadne striktné pravidlá a je na diskutujúcich, kam sa diskusia bude uberať. Táto diskusia sa uberá smerom, ktorý udali závistlivé anonymi, ktoré majú potrebu dourážať všetkých, vrátane samotnej zakladateľky témy
Ešte raz a pomaly - čítanie a prispievanie do tém je dobrovoľné, témy, ktoré ťa nezaujímajú preskoč, príspevky, ktoré ťa nezaujímajú tiež preskoč , ak ťa iritujú konkrétni prispievatelia, tak ich blokuj.
2mesiace boli prazdniny. Ja byt riaditeľka, nedovolím toto🫣 ak je dochádzka povinná, tak tam dieťa chodí a basta.
@anonym_d20d39 ty si tá, čo nevie čítať a nerozumie písanému textu, jasne som vysvetlila, že len reagujem na iných prispievateľov.
Mimochodom diskusie tu nemajú žiadne striktné pravidlá a je na diskutujúcich, kam sa diskusia bude uberať. Táto diskusia sa uberá smerom, ktorý udali závistlivé anonymi, ktoré majú potrebu dourážať všetkých, vrátane samotnej zakladateľky témy
Ešte raz a pomaly - čítanie a prispievanie do tém je dobrovoľné, témy, ktoré ťa nezaujímajú preskoč, príspevky, ktoré ťa nezaujímajú tiež preskoč , ak ťa iritujú konkrétni prispievatelia, tak ich blokuj.
@sisaka Este raz a pomaly, prestan uz trollovat. Mne si ukradnuta. Ak chces zablokuj si ty mna. Nepochopila si doteraz, ze si trapna s tym zahranicim. Normalny clovek by si uvedomil, ze ano pytala sa o novych pravidlach na Slovensku, veru bola blbost trollovat o zahranici. Cudaci pokracuju v pisani a este tu dookola pisu, ze je to v poriadku pisat od veci. Spamujes tu autorke otazku, ktora ju zaujimala. Mohla to byt pekna diskusia, kde by sa pisalo o novych pravidlach. Miesto toho strany o blbostiach, ako to mate vy v zahranici 😀. Ale stavim sa, ze kedze si menej chapava, ze zase mi na toto odpises 3 odstavce od veci.
@szpj prisla si na nieco? Ako to je oficialne?
Tie komentare sa nedaju citat 😂 Dal niekto aj relevantnu odpoved? Lebo tiez by ma to zaujimalo
Tie komentare sa nedaju citat 😂 Dal niekto aj relevantnu odpoved? Lebo tiez by ma to zaujimalo
@anonym_ee59e5 zatiaľ na nič , len sa tu stretlo zopár rýpalok .. tak sa to tu uberá iným smerom , nikto nedal relevantnú odpoveď len mudrujú a nič z toho , trošku aj chápem asi to budú tie nudné žienky . Ako náhle budem niečo vedieť tak píšem
@anonym_ee59e5 Tu mas nove pravidla. A ak sa nedodrzia, riaditelka skolky to musi nahlasit na urad, ktory vyplaca rodine pridavky. A uz ich nebude dostavat matka, ktora porusila nove pravidla. Cize pride o 60 eur mesacne.
@anonym_d20d39 no super , ľavá strana čo teda môžu byť tie mimoriadne rodinné udalosti ? Plánovaná rodinná dovolenka ? Pracovné cesty rodičov ? Sťahovanie ?
@tundra našťastie na ďaleký západ tieto maniere ešte nedošli. Keď sa ako rodič rozhodnem, že moje dieťa pôjde cez školský rok na dovolenku, tak tam pôjde a nik ma nezastaví. A nebudem sa tváriť, že je dieťa choré, lebo zatiaľ aspoň u nás o dieťati rozhoduje rodič a nie štát. Toto zasahovanie štátu do práv rodičov naberá v Európe fakt už neprípustnú mieru.
A ešte sa nájdu nadšenci, ktorí sa z toho tešia. Ľudia sa nechajú tak jednoducho brainwash, že ma to znova a znova šokuje.
@sisaka
No neviem aky daleky zapad myslis, ale napr. v Rakusku moze riaditel nanajvys na tyzden uvolnit dieta zo skoly pocas vyucovania , viac ako tyzden uz iba skolsky inspektor.
Riesili sme to skoro kazdy rok , dost zalezi ba riaditelovi skoly.
@anonym_d20d39 no super , ľavá strana čo teda môžu byť tie mimoriadne rodinné udalosti ? Plánovaná rodinná dovolenka ? Pracovné cesty rodičov ? Sťahovanie ?
@szpj Pohreb napr. Po novom mozes predskolaka ty ospravedlnit iba na 7 dni po sebe nasledujucich. Od 8 dna uz musi lekar. Ak sa to nedodrzi, tak clovek pride o tych 60 eur mesacne. Ale na aku dobu pride o tych 60 eur netusim.
Toto usmernenie ale hovori iba o tom, na kolko dni moze rodic SAM ospravedlnit dieta (z dovodu choroby alebo urazu). Vobec to automaticky neznamena, ze predskolak nemoze ist na 2 tyzdne na dovolenku. Samozrejme, ze moze, len rodic o to musi pisomne vopred poziadat, a musi to schvalit riaditelka skolky. Takze tie, ktore sa tu zavzdusnujete, ze treba chodit iba cez leto a zvysok roka sediet doma na zadku - nie je to (nutne) pravda 🙂 Ide len o to, ze rodic si takuto dovolenku nemoze naplanovat svojvolne a bez schvalenia riaditelky vopred (a teda riaditelka ma samozrejme pravo takuto ziadost aj zamietnut).
@anonym_autor V tvojom pripade bohuzial vidim problem, a to v samotnej riaditelke, mam pocit, ze ona sama ma z toho celeho gulas. Ona ta predsa na tie dva tyzdne ospravedlnit moze (ak chce), nepotrebuje k tomu ziadne potvrdenie od lekara (co je samo o sebe blbost, ved predsa dieta nie je chore, ide na dovolenku...lekar by taketo potvrdenie v tomto pripade ani nemal vydat, lebo by klamal).
Ja mam tiez cerstvu predskolacku a ideme v septembri na 2 tyzdne prec, riaditelka s tym nemala ziadny problem. Len teda ja som to s nou riesila este pred letom, teda predtym, nez som kupila letenky (a dcera chodi do sukromnej skolky, tak mozno preto su zhovievavejsi? ale teda nasa skolka je normalna zaradena v sieti ministerstva)...
@szpj Vid moju odpoved vyssie...zle som oznacila anonyma, neviem preco som si myslela, ze si diskusiu dala anonymne...asi som slepa 🙈
@szpj Mimoriadna udalosť je úmrtie v rodine, keď ti zhorí dom a dieťa si nemá čo obliecť a pod. Plánovaná dovolenka určite nie. Relevantnú odpoveď si dostala. Riadiť sa zákonom a školským poriadkom MŠ. Zákonná cesta je požiadať písomne o uvoľnenie riaditeľku alebo nezákonná, priniesť ospravedlnenie od lekára, ak dieťa chýba viac ako 7 dní, ak menej napíšeš, stačí ak napíšeš, že bolo choré.
@sisaka
No neviem aky daleky zapad myslis, ale napr. v Rakusku moze riaditel nanajvys na tyzden uvolnit dieta zo skoly pocas vyucovania , viac ako tyzden uz iba skolsky inspektor.
Riesili sme to skoro kazdy rok , dost zalezi ba riaditelovi skoly.
@marlene prispievateľ, na ktorého som reagovala vedel o aký ďaleký západ ide, keďže sa poznáme z iných diskusii. Nakoľko som kritizovala zapadnú Európu, tak bolo jasné, že nepíšem o Európe a ďalej som aj uviedla krajinu.
Áno, som zástanca práv rodičov a obmedzovanie ich práv v rozhodovaní o vlastnom dieťati sa mi nepáči v akejkoľvek krajine, vrátane západnej Európy.
A áno príde mi smiešne, že chcú na Slovensku sankcionovať rodiča za to, že dieťa vymešká týždeň v škôlke!!! , lebo rodičia ho chcú zobrať na dovolenku k moru, ale to, že iné deti sú 2 týždne v škôlke a dva týždne doma každý mesiac, lebo sú choré (mnohé ženy tu o tom píšu), tak to je pohoda, tam nevadí. Skratka ide o obyčajnú buzeraciu rodičov a bavím sa na tom, že mnohé ženy to dokonca teší. Predpokladám, že tie, ktoré na dovolenky nechodia.
@anonym_d20d39 a načo im treba hlásiť kedy dieťa nepríde? Aby vedeli o koľko detí menej bude denne sedieť/kľačať s otvorenými ústočkami pred obrovskou interaktívnou obrazovkou a čumieť na agresívne rozprávky s rýchlym strihom a akciou? Keď už chcú vychovávať naše deti, tak veľmi ako píšu, nech im nepúšťajú hodinu denne hlúposti namiesto čítania učiteľkou, tlieskania, športu, tanca, spievania, hrania na hudobných nástrojov. Nech láskavo začnú s poriadkom v škôlkach a potom nech diktujú rodičom kedy môžu byť so svojími vlastnými deťmi.
@anonym_d20d39 a načo im treba hlásiť kedy dieťa nepríde? Aby vedeli o koľko detí menej bude denne sedieť/kľačať s otvorenými ústočkami pred obrovskou interaktívnou obrazovkou a čumieť na agresívne rozprávky s rýchlym strihom a akciou? Keď už chcú vychovávať naše deti, tak veľmi ako píšu, nech im nepúšťajú hodinu denne hlúposti namiesto čítania učiteľkou, tlieskania, športu, tanca, spievania, hrania na hudobných nástrojov. Nech láskavo začnú s poriadkom v škôlkach a potom nech diktujú rodičom kedy môžu byť so svojími vlastnými deťmi.
@anonym_ae804f Ja s tebou suhlasim. Je to drzost, ze uz takto male deti idu sikanovat, ze musia do skolky a nemoze si ich rodic nechat doma kedy chce. A o 2 roky ma byt povinna dochadzka od 3 rokov. Take male deticky, a povinne v skolke stale. Kolke matky su doma s mladsim dietatkom. Doteraz mohlo byt starsie dieta s nimi kedykolvek. Po novom smola.
@anonym_ae804f ved si nenechaj diktovat nic. Je to tvoje rozhodnutie. Len potom nepindaj ze stat ti zoberie 60 E
Namiesto toho, aby podporovali rodinu ako základnú bunku v spoločnosti, budú diktovať rodičom ohľadom ich vlastných detí. Pritom škôlkarom je najlepšie v prirodzenom prostredí rodiny a nie v inštitúciách. Sa tu tvárime akoby detstvo trvalo večne a čas sa dal kedykoľvek vrátiť späť. Prvoradá je rodina. 3/4 učiva aj tak nikdy nepoužijú v živote.
@anonym_ae804f minimálne na to, aby si odhlasila stravu ty mudrlantka. Na tvoje decko nikto nie je zvedavý, keď sa to nepáči, nájdi si skolku kde budú skákať ako ty pískať.
@anonym_ae804f minimálne na to, aby si odhlasila stravu ty mudrlantka. Na tvoje decko nikto nie je zvedavý, keď sa to nepáči, nájdi si skolku kde budú skákať ako ty pískať.
@anonym_ad60c5 nejde len o moje dieťa ak si si všimla, ale o nárast agresie u detí vplyvom obrazoviek. Obrazovky v škôlkach a školách nemajú absolútne čo robiť. Tak keď už chcú rodičom diktovať, nech zabezpečia to, čo majú.
@anonym_ad60c5 intelektuálka ale tu vyskakuješ za tým anonymom , nikto tu nie je zvedavý na tvoje pribrzdené reči tak sa láskavo popakuj z diskusie. Mudrlantka si tu ty ale nič k veci nenapíšeš , asi tu budeš ty tá nespokojná a nie my🤭
@szpj Vid moju odpoved vyssie...zle som oznacila anonyma, neviem preco som si myslela, ze si diskusiu dala anonymne...asi som slepa 🙈
@anonym_2ad5dd ďakujem za odpoveď , žiadosť som písala v polke augusta uvidím či pani riaditeľka ešte niečo doplní . Ďakujem za vyjadrenie k veci konečne sa niekto našiel 🤗
2mesiace boli prazdniny. Ja byt riaditeľka, nedovolím toto🫣 ak je dochádzka povinná, tak tam dieťa chodí a basta.
@anonym_d6da30 tak o o sú zas aj ľudia ktorí tu dovolenku cez prázdniny nedostanú, keďže ti s dovolenkou disponuje zamestnávateľ. Napr môj ex by sa aj na hlavu mohol postaviť, v lete najviac práce dostal dva týždne od 05.09. čiže keby chce ísť s dieťaťom niekam má smolu. Takže v musel žiadať o uvoľnenie zo školy. Ale teda samozrejme dovolenku by plánoval až po schválení , nie skôr. Takže nie vždy za tým musí byť lacnejšia dovolenka. A áno sú aj povolenia kde nie je voľno tak ako si človek naplánuje alebo želá.
Autorka nečítala som všetko ja som dcére normálne žiadosť o uvoľnenie z vyučovania. Tak isto v škole synovi už pár rokov chodíme na dovolenku v júni. Nikdy nebol problem
@szpj vidim,ze sa Slovensko priblizuje zapadu.
Vo Švajciarsku, pises ziadost o uvolnenie 3.mes.dopredu,ak nestihnes,smola,dieta neuvolnia.Potreboval som 3 dni volna pre dceru,samozrejme zamietli,az po mojej osobnej intervencii a vysvetleni situacie,sa mi podarilo volno vybavit.Keby som vedel,aky cirkus a byrokracia ma caka,navstivil by som s dcerou lekara.
@tundra hlavne se sa chceme tomu Svajcu podobat ale podvadzat ucime uz predskolakov.
Autorka ty tiez neprides do prace ak nedostanes dovolenku?
@szpj moji chodia do skoly a koncom juna som posala ziadost obom detom. Pani riaditelka podpisala prve 4 dni nebudu v skole. Ani posledne 2 dni neboli v skole junove to ich uvolnili triedne ucitelky. Minukmle leto sme boli od 8 juna na dovolenke dokonca ked pisali v skole vystupne testy tiez riaditelka schvalila 10 vyucovacich dni. Okrem tejto dovolenky boli deti v skole ceky rok syn ani jednu vymeskanu hodinu nemal a ani jednu dvojku v edupage...takze nemala problem. Mojim by dala aj dokrorka papier no ja nechcem klamat a keby chybali obidne deti 10 dni bolo by to uz podozrive a este prislu opalene v juni do skoly. Plus mladsia dcera by to vykvakala kde bola😆
@sisaka Neviem ci ty nevies citat s porozumenim, alebo mas nejaky iny problem. Tema, predskolak na Slovensku a nove pravidla od 1.9.2026. Aky zmysel ma do tejto temy pisat, ako to vy mate v zahranici? Stale ti nedoplo, ze to je od veci a nikto sa nepytal, ako to mate v zahranici v tejto diskusii? Ale imaginarne si podajte s tundra cudakom ruku a trollujte dalej ako to je v zahranici v teme o pravidlach na Slovensku. Mne si ukradnuta aj ty aj tundra, len aspon netrollujte v teme o Slovenskych novych pravidlach.
@anonym_d20d39 tak mna to napr, zaujima a rada si to precitam...a vy, trapky, sa aspon naucte pravopis a spisovnu slovencinu...ked uz o tych pravidlach tak vehementne pisete
Tak teda idem tu žiadosť už radšej poslať aj ja 😀 aj keď svokra, synova učiteľka mi hovorila že to mám poslať az v septembri, ale asi sama ešte nevedela že to sprísňujú.
Toto usmernenie ale hovori iba o tom, na kolko dni moze rodic SAM ospravedlnit dieta (z dovodu choroby alebo urazu). Vobec to automaticky neznamena, ze predskolak nemoze ist na 2 tyzdne na dovolenku. Samozrejme, ze moze, len rodic o to musi pisomne vopred poziadat, a musi to schvalit riaditelka skolky. Takze tie, ktore sa tu zavzdusnujete, ze treba chodit iba cez leto a zvysok roka sediet doma na zadku - nie je to (nutne) pravda 🙂 Ide len o to, ze rodic si takuto dovolenku nemoze naplanovat svojvolne a bez schvalenia riaditelky vopred (a teda riaditelka ma samozrejme pravo takuto ziadost aj zamietnut).
@anonym_autor V tvojom pripade bohuzial vidim problem, a to v samotnej riaditelke, mam pocit, ze ona sama ma z toho celeho gulas. Ona ta predsa na tie dva tyzdne ospravedlnit moze (ak chce), nepotrebuje k tomu ziadne potvrdenie od lekara (co je samo o sebe blbost, ved predsa dieta nie je chore, ide na dovolenku...lekar by taketo potvrdenie v tomto pripade ani nemal vydat, lebo by klamal).
Ja mam tiez cerstvu predskolacku a ideme v septembri na 2 tyzdne prec, riaditelka s tym nemala ziadny problem. Len teda ja som to s nou riesila este pred letom, teda predtym, nez som kupila letenky (a dcera chodi do sukromnej skolky, tak mozno preto su zhovievavejsi? ale teda nasa skolka je normalna zaradena v sieti ministerstva)...
@anonym_2ad5dd samozrejme, ze ano....funguje to tak aj v skole, je to pravomoc riditelky...a snad skolka nebudeprisnejsia ako skola..to len rypave mudrlantky sa potrebuju zavzdusnit a prskat vsade naokolo ........ a vedia velke NiČ....som zhrozena , kolko zloby je v ludoch...zvacsa tych menej inteligentnych...jasnu ironiu s pozickou nepochopia🙄🙄🙄

@anonym_9d5e46 na blbu dovolenku si berie pôžičku. Ta sa určite ma veľmi dobre a je jej co závidieť 👍 keby blbosť nadnasala, už si na mesiaci.
A ano, asi som sposta, ale absolútne ma nezaujíma ako to majú inak, lebo sa ma to netýka. A to podstatné, keď už to raz tak majú, tak nebudem o tom mudrovat aké je to sprosté, obzvlášť keď tam nežijem
@anonym_ad60c5 no tuto to vyzerá na nižšiu intelektuálnu triedu , tak vysvetlím bola to irónia ale aspoň už som zistila s kým mám dočinenia 🤗 takže sa ani nedá hnevať že aké osôbky to tu komentujú