icon

Ako riešiť fotenie detí v škôlke?

syska96
20. sep 2026

Ahojte. Sme prvé dni v škôlke a nakoľko nezverejňujeme ani my rodičia tváričku svojho dieťaťa verejne, podpísali sme nesúhlas so zdieľaním fotiek našej malej verejne na FB alebo stránku škôlky. Je jediná v triede, ale takmer vždy jej na fotkách dajú na tvár nejaký obrázok. Pani učiteľka spomenula, že deti si začínajú nacvičovať program k dôchodcom na deň úcty k starším, potom to bude mikuláš, deň matiek atď. Zaujíma ma, ako je to poistené vtedy keď je vystúpenie a všetci rodičia si točia svoje (aj cudzie) deti a potom si to zdieľajú na soc.siete, prípadne vystúpenie v dome dôchodcov - kde si to fotia oni a zdieľajú na svoje soc.siete. Samozrejme opýtam sa na to učiteľky v škôlke ako to majú, ale zaujíma ma aj názor a skúsenosti rodičov, ktorí to majú podobne ako my. Na jednej strane nechcem dcérku uberať o tieto zážitky, na druhej si uvedomujem riziko, ktoré nám za to nestojí. Ďakujem 🙂

minenkaa
20. sep 2026

mňa zaujima, prečo musí byt všetko vycapene na internete

anonym_b49210
20. sep 2026
@anonym_378f3b

@anonym_b49210 a to dieťa to ako znáša?

@anonym_378f3b dieťa to má vysvetlené rodičmi a zvyklo si na to. Je dosť mimo kolektívu, ale rodičia to tak chceli a my to rešpektujeme.

anonym_378f3b
20. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Upravim ti fotku tvojho syna a zavesim ju tu aby si pochopila? Moje dieta nemusi nikoho zaujimat. Ani mna tvoje nezaujima. Ale su ludia aj zli. Nastves niekoho a odskace si to tvoje dieta. Budem sa opakovat. Nastuduj si bezpecnost na internete. Budes nemilo prekvapena

@beata_k za mňa palec hore, si jedna z mála, ktorá rozumie nástrahám internetu a AI. Vidno, že mnohé ani len netušia o čom píšeš.

anonym_378f3b
20. sep 2026
@anonym_b49210

@anonym_378f3b dieťa to má vysvetlené rodičmi a zvyklo si na to. Je dosť mimo kolektívu, ale rodičia to tak chceli a my to rešpektujeme.

@anonym_b49210 dakujem. Keď bude väčšie, určite to časom bude lepšie znášať ako deti typu matiek ako sú: Dominika Stará, Zidekova, Bargarova a pod. Tých detí mi je neskutočne luto, že tie matky ich takto predávajú a ponúkajú na internete

anonym_df522f
20. sep 2026

Šokuje ma koľko ľudí nemá prehľad o tom, čo sa na internete deje. Tiež som nedala súhlas, a neviem zatiaľ ako to budú riešiť. Dieťatu to vysvetlím, ak ho budú vyclenovat. Na škole, kde pracujem, je zakázané, aby si rodičia vyhotovovali akýkoľvek záznam na akciách. Za mňa je hrozne, ak niekto vyčlení dieťa z akcií len kvôli tomu, že nemôže byť uverejnené na fotke. Riešili sme to s kolegyňami tak, že sa dieťa jednoducho vystrihlo z fotky. Dali sme ho na bok pri spoločnej fotke a vystrihlo sa, vybavené. Vyčleniť pre toto dieťa z výletu, alebo vystúpenia je naozaj hrozne. Kvalitná škôlka, alebo škola nepotrebuje na sebaprezentáciu tisícky krásnych fotiek...

anonym_ac072e
20. sep 2026
@minenkaa

mňa zaujima, prečo musí byt všetko vycapene na internete

@minenkaa ja nevycapujem nič, ale svoje dieťa si nahrať na besiedke chcem. U nás v škôlke idú fotky len do edupage (danej triedy), nikam sa nevešajú. Ale nevidím dôvod, prečo by som nemohla ja mať fotky zo škôlky, lebo nejaká pani si neželá fotiť svoje dieťa. Veď nech ide bokom a nech nechodí na spoločné akcie. Nástrahy netu si uvedomujem, ale keďže nežijem vo vákuu, tak mi je jasné, že moje dieťa si ktokoľvek môže odfotiť a natočiť na ihrisku, pláži, na dedinskej akcii, v múzeu, na hrade. A s tým nič neurobím.

minenkaa
20. sep 2026
@anonym_ac072e

@minenkaa ja nevycapujem nič, ale svoje dieťa si nahrať na besiedke chcem. U nás v škôlke idú fotky len do edupage (danej triedy), nikam sa nevešajú. Ale nevidím dôvod, prečo by som nemohla ja mať fotky zo škôlky, lebo nejaká pani si neželá fotiť svoje dieťa. Veď nech ide bokom a nech nechodí na spoločné akcie. Nástrahy netu si uvedomujem, ale keďže nežijem vo vákuu, tak mi je jasné, že moje dieťa si ktokoľvek môže odfotiť a natočiť na ihrisku, pláži, na dedinskej akcii, v múzeu, na hrade. A s tým nič neurobím.

@anonym_ac072e ty nie ale ďalší ano
Prečo by sa v škole mal vyhotovovat záznam ,nie je to súkromne vystúpenie

bosorkabb
20. sep 2026
@minenkaa

@minenkaa máme vystúpenia kde sú aj politický predstavitelia mesta. Aj starý rodičia. Sú to veľké akcie. Tam nemáš šancu ustriehnuť ľudí.
Čiže je to verejné vystúpenie. Pravdaže každý rodič o tom vie.

minenkaa
Autor odpoveď zmazal
anonym_7d7c52
20. sep 2026
@beata_k

@anonym_ae7630 Nerobim z toho dramu. Len upozornujem ze fotky vasich deti koluju po internete. Ak vam to nevadi, vasa vec. Mne to vadi. Svoje deti si chranim. Jak na ceste, tak na internete.

@beata_k 👍 máš moju podporu. Nikdy by som si nedovolila zavesiť foto, video.. cudzích detí na net, a už vôbec nie bez súhlasu rodičov, ale pre niektorých ľudí je zrejme bežná záležitosť nerešpektovať okolie.

anonym_61db9c
20. sep 2026

Ako nic v zlom, my mame v skolke viac takychto deti bez suhlasu a moje dieta kvoli tomu nema ani jednu normalnu fotku s kamaratmi, lebo na kazdej su machule namiesto tvare....otrasna doba...je mi z toho len smutno. A nie nejde o zverejnovanie, ide o to, ze my z detstva mame pamiatku na celu triedu a moje dieta nebude mat ani jednu spolocnu fotku. Dieta ja nezverejnujem nikde, ale nemam tlacenu fotku na pamiatku bez machul je chore.

oceanahory
20. sep 2026
@anonym_378f3b

@anonym_b49210 dakujem. Keď bude väčšie, určite to časom bude lepšie znášať ako deti typu matiek ako sú: Dominika Stará, Zidekova, Bargarova a pod. Tých detí mi je neskutočne luto, že tie matky ich takto predávajú a ponúkajú na internete

@anonym_378f3b Nebude, lebo je to rovnaky extrem, len z tej druhej strany 😏... Ziadny extrem nie je OK.

oceanahory
20. sep 2026
@anonym_61db9c

Ako nic v zlom, my mame v skolke viac takychto deti bez suhlasu a moje dieta kvoli tomu nema ani jednu normalnu fotku s kamaratmi, lebo na kazdej su machule namiesto tvare....otrasna doba...je mi z toho len smutno. A nie nejde o zverejnovanie, ide o to, ze my z detstva mame pamiatku na celu triedu a moje dieta nebude mat ani jednu spolocnu fotku. Dieta ja nezverejnujem nikde, ale nemam tlacenu fotku na pamiatku bez machul je chore.

@anonym_61db9c Ja mam z detstva aj zaznamy kamerove, viaceri rodicia vratane aj tych mojich mali kameru alebo kvalitne fotaky. Dodnes si rada pozriem tie kamerove zaznamy z 90-tich rokov 🤗. Chapem, ze je ina doba, ale toto su pre mna naozaj zbytocne extremy, ktore viacej iba tomu dietatu uskodia, ako pomozu 😔.

zuzubb007
20. sep 2026
@anonym_344fea

Si myslis, ze ucitelka povie rodicom, ze nefotte lebo je tu jedna strelena matka, ktora riesi fotky svojho dietata? to nechodite nikam na detske podujatia? koncerty? v dnesnej dobe vzdy, vzdy, musi byt v triede nejaka premotivovana mamicka.. chuda dieta.

@anonym_344fea áno choré bohužiaľ tiež poznám jedno dieťa také čo rodičia sú prepínače, absolútne nikoho nezaujíma druhé dieťa, a navyše deti majú pekné fotky a celú fotku zničia tým, že dieťaťu dajú smajlík cez hlavu, no proste na liečenie, aspoň poviem tomu dieťatu ako matka tak moje nefoť sa s deťmi nenič im fotku, keď maminka je prepnutá, najlepšie by bolo zavrieť sa do jaskyne, však čo ak náhodou pôjdeš s dieťaťom po obchode a bude na kamere ako každého snímajú to ti nedošlo že?, prípadne si ho niekto nenápadne odfotí

oskvarka
20. sep 2026

Mňa by zaujímala tá motivácia (ako úprimne naozaj chápem že sa treba na internete spravat bezpečne... nerobiť hanbu budúcim ľuďom ktorý sú teraz len deti ale ale osobne zlé skúsenosti zo zneužitím takýchto údajov naozaj existujú ? Okrem teda spoenuta ochrana identity pred agresívnym manželom) osobne to vnímam tak že ak fotky nevytvára nejaký profesionálny fotograf s foťákom alebo kamerou z veľkým rozlíšením tak nejaké video z mobilu z 10 radu v sále má takú kvalitu že hlava má 10 pixelov takže neviem ako by sa takéto niečo dalo zneužiť ...aj keď zverejňovanie na sociálne siete nemám ani ja rada ale až tak často sa našťastie nedeje a väčšinou v tej zlej kvalite.

anonym_231a28
20. sep 2026

@syska96 aj u nás na škôlke tiež taká premotivivana ako ty, podpísala že nesúhlasí zverejniť fotky...tak vždy to dieťa dali bokom, vždy veľmí nepríjemné aj pre dieťatko to musí byť ,to si si mala uvedomiť!

anonym_23428a
20. sep 2026
@syska96

Dakujem za komentáre k veci 🙂 maminkám ktoré ma nazvali prepatou a strelenou prajem, aby ich dieťa nebolo niekde zavesené na dar*weboch alebo v hľadáčiku nejakých bláznov vďaka fotkám zo školy a škôly, ale asi kým to človek nezažije na vlastnej koži tak to nepochopí.

@syska96 zažila si niečo z toho, že sa tak bojíš?

anonym_3ad21d
20. sep 2026

Podla mna je velmi smutne, ze chces zabranit tvoje dieta v skolke fotit. Ucitelky to zverejnuju iba na edupage. Ja osobne sa vzdy potesim, ked nieco zaujimave v skolke robia a ucitelky pofotia deticky a daju to na edupage. Aspon vidim to nase dietatko na tych fotkach, ze ako sa mu akcia pacila. Myslim take akcie, kde su len deticky a ucitelky. Rodicia tam nie su. Potom ukazujem malemu, a ten je cely hrdy, ze aj ja vidim co v skolke robil. Dali nam podpisovat suhlas, vsetci rodicia podpisali v triede, kde chodi nase dieta. Ale videla som fotky, kde dieta ma nejakeho smejlika cez hlavu na internete. Chudatko dieta, vsetci v skolke na foto a taketo dieta ako keby preskrtnute. Neviem ako to hlavicka takeho dietata pochopi. Ved napr. take 5 rocne deti sa isto spytaju, preco ma na fotke smejlik miesto tvare. A to chudatko, iste ostane smutne, ze iba jemu tvar nevidiet. No na sebavedomi mu to urcite neprida. Mozno takemu 3 rocnemu dietatku to je este jedno, ale cim bude starsie bude z toho podla mna smutne.

anonym_398b12
20. sep 2026
@anonym_ae7630

@syska96 dúfam, že nechceš zakazovať iným si fotiť svoje deti a keď tam bude náhodou tvoje dieta im trhať mobily. Ver mi, na tvoje dieta nie je nikto zvedavý. A ak ti to tak vadi, tak ho budu dávať bokom a nebude sa fotiť vôbec. Neviem, prečo by som mala mat fotky zničené nejakými smajlikmi a pod. A spoločne triedne fotky, aj tam bude smajlik namiesto tvojej dcéry? Pripadne tablo pri odchode do školy.

@anonym_ae7630 to urobí tak ako jedna mater zo západného slovenska tento alebo minulý rok keď museli stiahnuť celé tablo za jednu drbnutú mater..

anonym_ae7630
20. sep 2026
@beata_k

@anonym_ae7630 Nerobim z toho dramu. Len upozornujem ze fotky vasich deti koluju po internete. Ak vam to nevadi, vasa vec. Mne to vadi. Svoje deti si chranim. Jak na ceste, tak na internete.

@beata_k ako môžu kolovat fotky po internete, keď si teda nefotis svoje dieťa na ss? Uplne jednoducho, odfotografovať ho moze ktokoľvek kdekoľvek na verejnom podujatí. Ci uz je to koncert mira Jaroša alebo nejaký jarmok. Ja som sa presne takto raz (nedobrovolne) ocitla dokonca na titulke obecných novín. Dokonca ta markíza moze naspamäť kamerou v meste, aj s tvojim dieťaťom. Aj toto sa mi stalo. Uvidela som sa v ilustracnych záberoch natočených len tak.v meste.
Pokial nechceš, aby si ostatní fotili tvoje dieta v skolke, tak riešením nie je obmedzovať druhých, ale prave svoje dieťa.

anonym_d6f0d5
20. sep 2026

Dieťa, ktoré sa nefotí robí aktivity s deťmi a keď sa fotia, tak ho učiteľky stiahnu k sebe, aby nebolo na fotkách, ak sa náhodne objaví, tak dajú smajlík, ak je chrbtom neriešia to. Čo sa týka verejných podujatí, tam učiteľky nevedia zabrániť tomu, aby rodičia nenatáčali, jednoducho dnes každý jeden rodič vytiahne telefón a natáča si vystúpenie svojho dieťaťa namiesto toho, aby bol reálne tam a sledoval. Naše dieťa tento rok vystupovalo prvýkrát, a mne bolo smutno, ako rodičia sledovali vystúpenie cez obrazovky telefónov, každý jeden držal telefón a kukal do toho, okrem mňa s mužom, mne bolo ľúto aj detí. To video si nikdy nepozrú, je to len na to aby to v ten deň zverejnili kade-tade, takže úplne chápem, že sa to niekomu nepáči, ani mne sa to nepáči, že cudzí ľudia natáčajú aj moje dieťa, nakoľko im som žiaden súhlas nedala. Škôlka má súhlas, dávajú fotky do edupagu, na stránku dávajú minimum, to mi neprekáža ale napr. krúžky mimo mš , rovnako fotografka v ateliéri nedostala súhlas na zverejňovanie do portfólia.
Jediným riešením je nezúčastniť sa na aktivitách/besiedkach.

anonym_741db2
20. sep 2026
@beata_k

@misiak7777 To teda bol. Moje dieta bolo natocene inou matkou, ktore si tocila to svoje. Jedna mamicka v MS mi ukazala video. Neukaza mi to v zlom. Prave naopak. Ze "jeej nase deti" Ale prijemne prekvapenie to teda nebolo, vidiet si dieta na FB ked ja ho nezverejnujem.

@beata_k a to kvoli tomu sa ti otvara nozik vo vrecku?? Podla tvojich reakcii som myslela ze si mala decko na dark webe. Zena, spamataj sa a uber paru.

anonym_161f57
20. sep 2026

@syska96 mna by zaujimalo, ako budes toto riesit ak bude tvoje dieta na prvom stupni. ci tam budes pozadovat to iste? a co ak sa tvoje dieta prejavi vynimocnym talentom a bude chodit na rozne sutaze napriklad sportove, hudobnu akademiu alebo recitacne alebo bude medzi ocenenymi najlepsimi ziakmi na konci skolskeho roka na slavnosti. tak to radsej nech nikam nechodi len aby ho potom niekto neodfotil?

anonym_2d652b
20. sep 2026

@syska96 Milá mamička, obleč si dieťa do burky, zatvor ho doma v pivnici a nedovoľ nikomu! Skutočne NIKOMU sa ani len na neho pozrieť! Aby si ostatné mamičky mohli fotiť a natáčať svoje ratolesti, ako sa im zapáči. Ďakujem😝

anonym_5c5a4f
20. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Ked si najdes svoje dieta na FB pod cudzim uctom, tak si mozeme popisat. Ver, ze ti to suma fuk uz nebude. A vies ako o tom viem? Cudzi clovek mi tam spoznal moje dieta.

@beata_k dalo sa to riesit?

anonym_2d652b
20. sep 2026
@minenkaa

@minenkaa Ty si retardovaná? Chcem si natáčať svoje dieťa!!!! A že vedľa neho stojí tvoje, tak čo ja s tým? Vyčleň toho svojho (ani neviem, ako ho nazvať, asi mamin cecok a snehová vločka) od ostatných a hotovo. Aby ste sa niektoré z tých svojich deciek nepo*srali🙈

dory11
20. sep 2026

@syska96 mi zase máme opačný problém súhlas udelený je a chceme aby bola dcéra na fotkách hlavne keď majú dáku aktivitu v škôlke a konečne tam je ( pre choroby toho veľa vymeskane) tak je vždy len na jednej Max 2 fotkách alebo tam nieje vôbec ako teraz keď mali deň čokoládu moja nieje ani na jednej fotke .

Ako to riešiš keď idete na hromadnú akcií ? Detskú tam sa tiež fotí.
A vystúpenia tak buď bude vystopovať a zmieris sa stim že ju bude mať niekto na fotke alebo video. Alebo tvoje dieťa nebude vystupovať.ja vystupeni natačam a posielame si ich v súkromnom cete celá škôlka .
Ale tiež to nebude fér voči tvojmu dieťaťu keď nebude mať fotku z Mikuláša unas fotia každý rok Mikuláša dieťa a pošlú aj do skupiny aj na edupage takú fotku aj doma máme v rámiky zo škôlky bolo by to celkovou blbé voči môjmu dieťaťu že ostatný fotku majú ona nie

anonym_afe7e7
20. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Ked si najdes svoje dieta na FB pod cudzim uctom, tak si mozeme popisat. Ver, ze ti to suma fuk uz nebude. A vies ako o tom viem? Cudzi clovek mi tam spoznal moje dieta.

Ja si chcem uchovať spomienku a moje dieťa sa rado pozeri ako vystupovalo a tiež sa rado pochváli rodine ktorá na vystúpenie nemôže ako sú prastarkej pri padne manžel .
Ak dáku fotku dám na FB snažím sa bez nich deti ak je tam snažím sa to upravít ak to nieje možné spitam.sa danej maminky či je to pohode a súhlasí . A okej nikomu fotka neublížili ak nikto chce tak si človeka n nájde ak je to niekto komu sa dieťa zapáči fotku si urobí aj na ulici .

anonym_ac072e
20. sep 2026
@anonym_d6f0d5

Dieťa, ktoré sa nefotí robí aktivity s deťmi a keď sa fotia, tak ho učiteľky stiahnu k sebe, aby nebolo na fotkách, ak sa náhodne objaví, tak dajú smajlík, ak je chrbtom neriešia to. Čo sa týka verejných podujatí, tam učiteľky nevedia zabrániť tomu, aby rodičia nenatáčali, jednoducho dnes každý jeden rodič vytiahne telefón a natáča si vystúpenie svojho dieťaťa namiesto toho, aby bol reálne tam a sledoval. Naše dieťa tento rok vystupovalo prvýkrát, a mne bolo smutno, ako rodičia sledovali vystúpenie cez obrazovky telefónov, každý jeden držal telefón a kukal do toho, okrem mňa s mužom, mne bolo ľúto aj detí. To video si nikdy nepozrú, je to len na to aby to v ten deň zverejnili kade-tade, takže úplne chápem, že sa to niekomu nepáči, ani mne sa to nepáči, že cudzí ľudia natáčajú aj moje dieťa, nakoľko im som žiaden súhlas nedala. Škôlka má súhlas, dávajú fotky do edupagu, na stránku dávajú minimum, to mi neprekáža ale napr. krúžky mimo mš , rovnako fotografka v ateliéri nedostala súhlas na zverejňovanie do portfólia.
Jediným riešením je nezúčastniť sa na aktivitách/besiedkach.

@anonym_d6f0d5 alebo to natáčali babke, ktorá žije na druhej strane krajiny a nikdy sa jej nepodarilo vidieť vystúpenie vnukov? Ja pravidelne natáčam videá mužovi, ktorý musí byť v práci. Asi žijem v nejakej divnej bubline, ale moji priatelia svoje deti na siete vo veľkom nevešajú, ak áno, tak je to fotka len ich dieťaťa a nie rozmazané video celej triedy.

anonym_297c4c
20. sep 2026

nikoho nezaujima tvoje dieta v dave, fakt