Ako riešiť fotenie detí v škôlke?
Ahojte. Sme prvé dni v škôlke a nakoľko nezverejňujeme ani my rodičia tváričku svojho dieťaťa verejne, podpísali sme nesúhlas so zdieľaním fotiek našej malej verejne na FB alebo stránku škôlky. Je jediná v triede, ale takmer vždy jej na fotkách dajú na tvár nejaký obrázok. Pani učiteľka spomenula, že deti si začínajú nacvičovať program k dôchodcom na deň úcty k starším, potom to bude mikuláš, deň matiek atď. Zaujíma ma, ako je to poistené vtedy keď je vystúpenie a všetci rodičia si točia svoje (aj cudzie) deti a potom si to zdieľajú na soc.siete, prípadne vystúpenie v dome dôchodcov - kde si to fotia oni a zdieľajú na svoje soc.siete. Samozrejme opýtam sa na to učiteľky v škôlke ako to majú, ale zaujíma ma aj názor a skúsenosti rodičov, ktorí to majú podobne ako my. Na jednej strane nechcem dcérku uberať o tieto zážitky, na druhej si uvedomujem riziko, ktoré nám za to nestojí. Ďakujem 🙂
Chcelo by to trošku kľudu. Tvoje decko nikoho nezaujíma.
@beata_k Ale kto a hlave do coho taha ine deti? 😅 Ty musis byt strasne sebestredny clovek. Ved tvoje dieta na tych zaznamoch NIKOHO nezaujima...
Preco som agresivna? To tebe sa otvara noz vo vrecku, mne teda nie 😁, na iba normalne argumentujem
@oceanahory Upravim ti fotku tvojho syna a zavesim ju tu aby si pochopila? Moje dieta nemusi nikoho zaujimat. Ani mna tvoje nezaujima. Ale su ludia aj zli. Nastves niekoho a odskace si to tvoje dieta. Budem sa opakovat. Nastuduj si bezpecnost na internete. Budes nemilo prekvapena
@oceanahory Ked si najdes svoje dieta na FB pod cudzim uctom, tak si mozeme popisat. Ver, ze ti to suma fuk uz nebude. A vies ako o tom viem? Cudzi clovek mi tam spoznal moje dieta.
@beata_k tak to musel byť riadny šok... Ako sa tá osoba dostala k fotke tvojho dieťaťa? Respektíve to niekto vytvoril profil dieťaťa?
@oceanahory Upravim ti fotku tvojho syna a zavesim ju tu aby si pochopila? Moje dieta nemusi nikoho zaujimat. Ani mna tvoje nezaujima. Ale su ludia aj zli. Nastves niekoho a odskace si to tvoje dieta. Budem sa opakovat. Nastuduj si bezpecnost na internete. Budes nemilo prekvapena
@beata_k Kludne, ak si taka mimo a das si tu namahu a stoji ti to za tu robotu 😅👍... myslim, ze by taka velmi nevhodna upravena fotka bola hned nahlasena a odstranena, mozno by ta aj blokli a vymazali profil 👍, no a pokial nie si grafik a macher vo foto upravach a chces mi upravit fotku mojho syna v chatgpt, tak nech sa paci, pravdepodobne sa to bude iba na 10% podobat na mojho syna 😅.
Pokial by niekto cudzi cielene pridal fotku mojho syna na socialne siete, to by sa samozrejme nepacilo ani mne, ale ak je cielom dieta ineho a on sa v tom videu iba mihne alebo niekde v pozadi objavi, je mi to naozaj uplne jedno, kedze moje dieta naozaj nikoho na tom zazname nezaujima a ani si to nenamyslam.
A musim ti teda s lutostou oznamit, ze ani tvoje dieta naozaj nikoho nezaujima! 😒
@beata_k tak to musel byť riadny šok... Ako sa tá osoba dostala k fotke tvojho dieťaťa? Respektíve to niekto vytvoril profil dieťaťa?
@misiak7777 To teda bol. Moje dieta bolo natocene inou matkou, ktore si tocila to svoje. Jedna mamicka v MS mi ukazala video. Neukaza mi to v zlom. Prave naopak. Ze "jeej nase deti" Ale prijemne prekvapenie to teda nebolo, vidiet si dieta na FB ked ja ho nezverejnujem.
Ja ti rozumiem, v dobe AI je to nebezpecne, ale na druhu stranu sa na to pozri triezvo a objektivne... Stoji ti to za to, ked rodicia inych deti ani nemusia vediet o tvojom nesuhlase alebo ze tvoje dieta bude vyclenene z kolektivu kvoli nejakej fotke? Ako sa bude citit? Nasa sukromna skolka nastastie nezverejnuje ziadne tvare deti, vzdy cez nich da nejaky emotikon. A statna skolka, ktoru mame pri dome ma zamknuty fotoalbum pre verejnost, dostanu sa tam len rodicia deti, ktore tam chodia. Ak ti to tak vadi, zmen skolku
@beata_k Kludne, ak si taka mimo a das si tu namahu a stoji ti to za tu robotu 😅👍... myslim, ze by taka velmi nevhodna upravena fotka bola hned nahlasena a odstranena, mozno by ta aj blokli a vymazali profil 👍, no a pokial nie si grafik a macher vo foto upravach a chces mi upravit fotku mojho syna v chatgpt, tak nech sa paci, pravdepodobne sa to bude iba na 10% podobat na mojho syna 😅.
Pokial by niekto cudzi cielene pridal fotku mojho syna na socialne siete, to by sa samozrejme nepacilo ani mne, ale ak je cielom dieta ineho a on sa v tom videu iba mihne alebo niekde v pozadi objavi, je mi to naozaj uplne jedno, kedze moje dieta naozaj nikoho na tom zazname nezaujima a ani si to nenamyslam.
A musim ti teda s lutostou oznamit, ze ani tvoje dieta naozaj nikoho nezaujima! 😒
@oceanahory Ej ha. Uz ti to tak uplne jedno nie je. Plateny chat gpt, ktory mam by ti to upravil ako profik. To mi mozes verit. A zabralo by mi to tak 3 minuty. Profil? Nezartuj. Za 10 minut mam iny, ale fotka tvojho syna ako si vrta v nose by na FB pobavila. Mozno by sa stala viralnou. Ha? 😉
Tu nejde o mna. Stale si nepochopila, ze nastves niekoho, ani nevies koho a bude neskoro. Neprajem ti zle, ale dovzdelavaj sa trochu a chran si dieta.
@oceanahory Paci sa. Mozes si ju zamenit aby ste boli komplet rodina na foto 😉
@misiak7777 To teda bol. Moje dieta bolo natocene inou matkou, ktore si tocila to svoje. Jedna mamicka v MS mi ukazala video. Neukaza mi to v zlom. Prave naopak. Ze "jeej nase deti" Ale prijemne prekvapenie to teda nebolo, vidiet si dieta na FB ked ja ho nezverejnujem.
@beata_k ja som myslela že fotka tvojho dieťaťa bola zneužitá..
@syska96 dúfam, že nechceš zakazovať iným si fotiť svoje deti a keď tam bude náhodou tvoje dieta im trhať mobily. Ver mi, na tvoje dieta nie je nikto zvedavý. A ak ti to tak vadi, tak ho budu dávať bokom a nebude sa fotiť vôbec. Neviem, prečo by som mala mat fotky zničené nejakými smajlikmi a pod. A spoločne triedne fotky, aj tam bude smajlik namiesto tvojej dcéry? Pripadne tablo pri odchode do školy.
@beata_k ja som myslela že fotka tvojho dieťaťa bola zneužitá..
@misiak7777 Budem cakat kedy bude?
U nas je to zakazane natacat a fotit vystupenia a je to aj v skolskom poriadku za porusenie hrozi vyhadzov dietata. Najprv to bolo len na zverejnovanie ale potom sa to zmenilo na vyhotovovanie akehokolvek zaznamu.
@cyberk chore? Dam ti realny priklad dieta s muzom ktory zenu znasilnoval a tyral, je riziko, ze si matku s dietatom najde chcela by si aby taky muz videl/vedel s kym a kde chodi dieta? V dnesnej dobe socialnych sieti naozaj nie je problem ked mu hoc aj nechciac vybehne jedna fotka a uz zisti viac nez by mal.
@anonym_c71435 nebude sa zúčastňovať nejakých aktivít.
Este aby kvôli nejakej premotivovanej chudere niekto zakazoval si odfotografovať vlastne dieta. Iné ma nezaujímajú.
A k tomu tvojmu príkladu, keď chce, si ich nájde aj inak. Ci co si myslíš ze si bude na FB pozerať profily tak 3 milionov ľudí a hľadať tam svoje decko? Sa daj prosím ta liečiť.
Dakujem za komentáre k veci 🙂 maminkám ktoré ma nazvali prepatou a strelenou prajem, aby ich dieťa nebolo niekde zavesené na dar*weboch alebo v hľadáčiku nejakých bláznov vďaka fotkám zo školy a škôly, ale asi kým to človek nezažije na vlastnej koži tak to nepochopí.
@syska96 už len tvoje dieta je pre niekoho zaujímavé. Prosim ta menej bud zameraná na seba a svoje decko. Inak na toto existuje aj diagnoza. Vola sa to stihomam

@oceanahory Nevidim dovod sa zatvarat. Staci respektovat bezpecnost deti na internete a vsetko bude fajn. Este raz. Ty si so svojim rob co chces, ale netahaj do toho ine deti. Jedina nervozna si tu ty... Ides ma tu agresivne presviedcat, ze jedine tvoja pravda je naozajstna.
@beata_k Ale kto a hlave do coho taha ine deti? 😅 Ty musis byt strasne sebestredny clovek. Ved tvoje dieta na tych zaznamoch NIKOHO nezaujima...
Preco som agresivna? To tebe sa otvara noz vo vrecku, mne teda nie 😁, na iba normalne argumentujem