Ako riešiť neustále choré dieťa v škôlke?
Dobry den. Ako by ste riesili toto?
Jedna mamka nosi do skolky dieta (prva trieda) chore. Uz sa stalo viackrat, ze jej ucitelky volali, aby si prisla pre dieta.
Ja som po dlhej dobe dala dceru do skolky a zostala tam len 3 dni. V utorok nastupila do skolky, hrala s tym chorym deckom a dnes uz ma zlte sople a boli ju hrdlo. U utorok mi aj ucitelka vravela, ze mam cakat, ze bude chora, lebo ze sa spolu hrali a ze mamke toho choreho dietata volala, aby si prisla pre dieta, lebo ze malo sople a kasel...... popri tom, mamka toho decka do prace nechodi a ine dieta doma nema.
Riesit to uz s riaditelkou? Ci sa s tym mam len zmierit?
@anonym_autor toto bol denný chlieb keď mi chodili deti do škôlky. Vždy to boli matere čo nikde nerobili a choré dieťa ich doma obťažovalo. V šatni už mali sklenené oči, kašľalo tak že to museli počuť aj o dve ulice ďalej a mater že "joj čo sa ti stalo, veď doma ti nič nebolo.." jasné, dobre to vedela. Tvoje dieťa síce môže ochorieť aj od iných ľudí, musí si vybudovať imunitu v kolektíve ale zase nie za cenu že tam druhé dieťa bude pravidelne na ostatné kašľať. Veď aj jemu nie je určite dobre a radšej by bolo doma v posteli.
Nič nepomôže prežiť len tie tri roky vo škôlke a posilňovať imunitu dieťaťa, vždy to bohužiaľ takto je a nájde sa niekto kto nosí furt choré dieťa, keď nie teraz, nabudúce bude iné zase choré
Tak vieš, ty počuješ/vidiš jedno dieťa reálne tam je chorých usoplených ukašlaných minimálne dalšich 5. Ja viem, je to otravné aj my sme si tým prešli. Preliečila sa, 2t v školke a zas chora.. Ale každým rokom to bude lepšie. Bud rada, že nevidiš/nepočuješ čo všetko deti maju v školke 🙂)
Mňa zaujalo, že vieš, že učiteľky viackrát volali mamke, aby preňho prišli. Odkiaľ to vieš? Učiteľka ťa nemá čo informovať o inom dieťati. A nespravíš s tým nič. Čo myslíš, že urobí riaditeľka? napíšem ti to, čo píšem takmer v každej podobnej diskusii. Robíte si to samé. Mnoho mamičiek dá ráno deťom Sinupret, Kalobu, Panadol, Stoptusin, prípadne Zodac, či Fenistil a ja nemám ako zistiť, že mu niečo je. Dieťa nám často samé povie, že mamina mu dala ráno liečik 🤷♀️ a keď sa začítaš do podobných diskusií, polovica mamičiek nepovažuje soplík za chorobu. Aj my učiteľky sme často choré 😵💫 neurobíš s tým nič. A to ti hovorím z mojej dlhoročnej skúsenosti. Zažila som si to aj z opačnej strany, ako matka. Nebol mesiac, aby nebol syn chorý. Ale možno ťa poteší fakt, že nástupom do školy do ustalo.
Úplne si nemyslím, že s tým nič neurobíš. Áno, matka vie, doniesť od doktora papier, že decku nič nie je a vtedy s tým ani učiteľky nič neurobia. Ja som to mala podobne, keď chodila do škôlky staršia. Matka tam pravidelne dávala choré dieťa, učiteľky jej pravidelne volávali, tak nosila papiere od doktorky, že decku nič nie je, aj keď bolo. A tak na radu kamošky, tiež učiteľky v škôlke, som si počkala na matku toho dieťaťa a opýtala sa jej, či jej nie je kktno toto robiť. Zrazu s tým prestala. To, čo ti môžem poradiť, počkaj si na matku dieťaťa a rieš to priamo s ňou. Okrem toho samozrejme posilniť imunitu svojmu dieťaťu.
@anonym_autor nic s tym nespravis. ucitelka ma pravo take dieta neprijat, ale ked je uz v skolke, jasné, že roznáša bacily na vsetky strany. je to podobné, ako ked pride do prace chora kolegyna alebo klient a musim sa spolahnut, že si da zo slusnosti rúško. a ked nie, tak to človek musi strpiet a dufat, ze ho to nechyti
@anonym_autor toto je začarovaný nekonečný kruh. Pracujúce matky dieťa doma vyliečia a dá do škôlky, či školy zdravé a bum mamičky, čo je doma s ďalším dieťaťom doma nonstop dáva choré.... Aj náš keď bol malý neustály kolobeh, nič sme s tým nenarobili. Mohli sme sa mi pracujúce mamičky sťažovať, aj tak nám to nepomohlo.
Vždy sa nájde choré dieťa v MŠ či ZŠ aj v práci.
Úplne eliminovať to nevieš.
Napíšem to tak reálne že si po čase zvykneš.
@anonym_autor moc to asi nezmeníš ale môžeš o tom povedať riaditeľke. Za to nič nedáš. Moje deti nebývajú choré vôbec. Pritom náhodou keď si syn vysmrká sople (najmä v zime, keď prejde z chladu do tepla), tak mi hneď volá učiteľka, že si mám preňho prísť, len preto, že sa mi dá odísť (som HO), miesto toho, aby tam riešila naozaj choré deti, ktoré sú choré od pohľadu 🤦♀️.
Tak toto ja nepochopim. Tiez som mala malé dve deti naraz ale akonáhle sme mali doma len náznak choroby, starsie do skolky nešlo- “keby náhodou”. A tiež aby netrpel v škôlke chorý, keď mu bolo doma lepšie v posteli. A áno bohužiaľ tie prvé roky v škôlke sú kruté. 2tyzdne doma a niekedy po 3dnoch v škôlke opäť druhé kolo.
Tak toto ja nepochopim. Tiez som mala malé dve deti naraz ale akonáhle sme mali doma len náznak choroby, starsie do skolky nešlo- “keby náhodou”. A tiež aby netrpel v škôlke chorý, keď mu bolo doma lepšie v posteli. A áno bohužiaľ tie prvé roky v škôlke sú kruté. 2tyzdne doma a niekedy po 3dnoch v škôlke opäť druhé kolo.
@anonym_4640d2 Tvoji kolegovia a šéf museli byť nadšení, ak si si pri každom náznaku choroby u dieťaťa bralla OČRku 😂
@anonym_4640d2 Tvoji kolegovia a šéf museli byť nadšení, ak si si pri každom náznaku choroby u dieťaťa bralla OČRku 😂
@anonym_d70556 Pre tvoju informáciu keď islo prvé dieta do skolky prvý rok, bola som ešte na RD.
Takze druhé dieťa dostalo všetko od prvého. Druhý rok to bolo o trochu lepšie a obidve deti už boli v škôlke a áno bývali choré stále pomerne často, ale striedala som sa s mužom a babkou. Takze nikoho lutovat nemusíš. Moju prácu keď neurobím ja, tak ostane len mne a nemusíš sa báť, stíham ju. Môj šéf mi ruky nohy bozkáva.
Primárne som sa vyjadrovala na autorkin príspevok kde matka je doma a dáva dieta aj tak do skolky, čo ja osobne nechápem keďže je doma.
@anonym_d70556 Pre tvoju informáciu keď islo prvé dieta do skolky prvý rok, bola som ešte na RD.
Takze druhé dieťa dostalo všetko od prvého. Druhý rok to bolo o trochu lepšie a obidve deti už boli v škôlke a áno bývali choré stále pomerne často, ale striedala som sa s mužom a babkou. Takze nikoho lutovat nemusíš. Moju prácu keď neurobím ja, tak ostane len mne a nemusíš sa báť, stíham ju. Môj šéf mi ruky nohy bozkáva.
Primárne som sa vyjadrovala na autorkin príspevok kde matka je doma a dáva dieta aj tak do skolky, čo ja osobne nechápem keďže je doma.
@anonym_4640d2 písala si, že to nechápeš. Tak už chápeš, že nie každý má k dispozícii zástup rodinných príslušníkov, ktorí mu strážia deti a robotu, ktorú si môže urobiť kedy chce?
@anonym_autor dam ti jednu dobru radu: staraj sa o imunitu svojho dietata a bude ti fuk, ci je v skolke jedno alebo 10 chorych deti. pri 25 detoch je absolutne nerealne dosiahnut, aby boli v skolke vzdy len zdrave deti, vzdy sa tam najde nejake dieta so soplami alebo kaslom. moja dcera ma v skolke 5 "spoluziakov" kt. matky su samozivitelky a tie deti su v skolke vzdy, kym nemaju 40 horucky, pretoze tie matky ich nemaju kam dat. nejake sople nikto neriesi, pretoze to je prakticky bezny jav u tychto deti. a nikto sa nad tym uz ani nepozastavuje. a ci moje dieta sa so soplavym deckom hra, ci sa po nom napije z pohara, ci pri nom cez obed spi? no neviem. a neriesim to.
Ak konkrétne vieš o koho ide a že sa to opakuje, sťažuj sa dookola pohroz aj nahlásením,škôlky na hygiene, najlepšie spojiť sa s viacerými rodičmi Učiteľka nemá ráno prebrať dieťa, ak vidí že je choré !!! Ja som dosiahla vylúčenie dieťaťa zo škôlky, ktoré večne bolo choré a so zelenými soplami a kašľom ale bola to súkromná škôlka. A tiež ma to nebavilo prečo my máme byť večne chorý kvoly niekoho nezodpovednosti??? A platiť peniaze za to, že tam dieťaťa ani nikdy nie je lebo je stále chore od bacilonosica? Nakoľko som sa skoro vždy nakazila aj ja! Nakoniec ho vylúčili zo zariadenia, lebo nakoniec boli od neho večne choré aj učiteľky a nemal už ani kto učiť.
@anonym_d70556 predstav si že áno niektorý rodičia sú zodpovední a idú s chorým dieťaťom na ocr a iný sú hovada bezohľadne voči svojmu dieťaťu (lebo určite je mu tam chorému dobre) aj voči kolektívu a ich rodinám. Zo zákona máš povinnosť starať sa o dieťa a na to slúži aj ocr keď je choré. Čudujme sa všetci že pôrodnosť klesá lebo nikto nevie pochopiť ako si matka mohla dovoliť byť doma týždeň s 3, 4 ročným dieťaťom ktoré teplotuje. Malo už ostať samo doma alebo ho mala odniesť do škôlky ne? hlavne že v robote sú všetci spokojní. Fuj hanbím sa za všetky ženy, ktoré vykrikujú OCRky. Každý len seba pozerá aby náhodou nemusel urobiť niečo navyše za niekoho v robote.
ja inak nechápem odkiaľ vždy všetky zaručene vedia že mamička nič nerobí len doma sedí. a zvyčajne čítam, že nepracujú len mamičky sopľavých detí.
ja si pamätám obdobie kedy som mala deti v škôlke a o kopec mamičkaćh sa tvrdilo, že sú doma a pritom chodievali vchody upratovať, alebo byty, alebo vypomáhať počas obedov do reštaurácii, dokonca také čo mali HO. Ale vždy sa o nich tvrdilo, že sú doma a nič nerobia lebo ráno neboli vyobliekané do práce ale prišli zaniesť dieťa v teplákoch a mikine.
@anonym_4640d2 písala si, že to nechápeš. Tak už chápeš, že nie každý má k dispozícii zástup rodinných príslušníkov, ktorí mu strážia deti a robotu, ktorú si môže urobiť kedy chce?
@anonym_d70556 👏👏👏
Prestahuj sa do nemecka. Tu sa nad soplami/kaslom nikto nevzrusuje. Volaju ak je dieta apaticke, teplota, zaludok. Ani lekar ti neda na vsetko OCRku. By ta aj urvalo rano v satni 🤣
@anonym_autor viete čomu hlavne nerozumiem? Prečo učiteľky ráno príjmu choré dieťa? Kde je nejaký ten ranný kruh alebo ranný filter?
Prestahuj sa do nemecka. Tu sa nad soplami/kaslom nikto nevzrusuje. Volaju ak je dieta apaticke, teplota, zaludok. Ani lekar ti neda na vsetko OCRku. By ta aj urvalo rano v satni 🤣
@anonym_5efd6c sople a cudzie deti sa tradične riešia len v slovenských škôlkach. S ničím takým som sa v Kanade nestretla. Funguje to ako v Nemecku akurát u nás nie sú OČRky a škôlka je drahá, tak tam chodia deti pracujúcich ľudí a tí si nemôžu dovoliť byť každý mesiac dva týždne doma, lebo dieťa dva krat smrklo. Toto zažiješ len na Slovensku. A potom sa ženy čudujú, že zamestnavatelia sa ich pýtajú, či majú deti. No musia, lebo potrebujú človeka, čo bude robiť a nie, že bude každý mesiac sedieť doma a budú na to doplácať kolegovia
@anonym_autor v prvom rade sa lepšie staraj o svoje dieťa, aby malo silnejšiu imunitu.
20+ malých detí v škôlke na jednej kope.... Neviem, ale podľa mňa je normálne, že v tých triedach furt niekto soplí, odkašliava a pod. Väčsina tých malých detí, keby mala byť v škôlke len pri 100% zdraví by bola doma 9 mesiacov z roka a možno aj viac. A aj decká sú infekčné už na začiatku choroby, keď ešte ani nemusia mať riadne príznaky. Ja nerozuniem tým výkrikom do tmy, že rodičia sa čudujú a rozčulujú, že ich deti si zo škôlkarského kolektívu stále donesú nejaký sopeľ. Veď to je úplne normálne, bežné... budujú si v kolektíve imunitu a všetko sa nich nalepí. A áno, aj ja mám škôlkara, ale teda nenapadlo by mi sa sťažovať, že v škôlke ochorie (myslím bežné choroby). S tým som rátala keď som ho tam dávala.
@anonym_autor nerozumiem preco ked na tom dietati vidno, ze je chore tie ucitelky dieta preberu rano nechaju ho sa tam hrat dalsie 2 hodiny a potom
Zavolaju matke nech si po neho pride a
Ostatnym rodicom povedia sorry asi aj vase bude chore ?
To uz vazne ako rodicia neviete otvorit usta?
@anonym_autor v prvom rade sa lepšie staraj o svoje dieťa, aby malo silnejšiu imunitu.
@anonym_7bf1b4 prosim daj radu
Ja som na svoje dieta skusala co som vedela, ak vies ako dietatu realne pomoct podel sa a snad vyhras nobelovu cenu
Prosim vynechaj odpoeucania ako otuzovanie, vitaminy, starat sa o crevny mikrobiom dietata, hygiena nosa a dutin atd atd atd atd
ja inak nechápem odkiaľ vždy všetky zaručene vedia že mamička nič nerobí len doma sedí. a zvyčajne čítam, že nepracujú len mamičky sopľavých detí.
ja si pamätám obdobie kedy som mala deti v škôlke a o kopec mamičkaćh sa tvrdilo, že sú doma a pritom chodievali vchody upratovať, alebo byty, alebo vypomáhať počas obedov do reštaurácii, dokonca také čo mali HO. Ale vždy sa o nich tvrdilo, že sú doma a nič nerobia lebo ráno neboli vyobliekané do práce ale prišli zaniesť dieťa v teplákoch a mikine.
@anonym_7f00df ja tiež chodím do MŠ v teplákoch 😂 normálne pracujem.
@anonym_autor nerozumiem preco ked na tom dietati vidno, ze je chore tie ucitelky dieta preberu rano nechaju ho sa tam hrat dalsie 2 hodiny a potom
Zavolaju matke nech si po neho pride a
Ostatnym rodicom povedia sorry asi aj vase bude chore ?
To uz vazne ako rodicia neviete otvorit usta?
@taktotedanie lebo ráno na ňom nevidno chorobu. Ja tie deti vidím a fakt im nič nie je a syn povie že Maťka išla domov lebo grcala. A to som ju ráno videla. U dcéry v ZŠ rovnako.
@anonym_7bf1b4 prosim daj radu
Ja som na svoje dieta skusala co som vedela, ak vies ako dietatu realne pomoct podel sa a snad vyhras nobelovu cenu
Prosim vynechaj odpoeucania ako otuzovanie, vitaminy, starat sa o crevny mikrobiom dietata, hygiena nosa a dutin atd atd atd atd
@taktotedanie zdravo vyvážená strava... ty nobelova cena.

@anonym_autor Riešiť imunitu svojho dieťaťa, nič iné nepomôže.