Ako vyzerá váš bežný deň so škôlkarmi?
Ahoj 😇 veľmi má zaujíma, ako fungujú iné rodiny. Mám pocit, že veľa chodíme von s deťmi, niekedy by som rada ostala aj doma s nimi a odpočívala. Fakt som dosť unavená, lebo náročná práca, živé deti, maly vekový rozdiel medzi nimi. Ale keď to počuje moja matka, tak som najhoršia na svete, lebo deti by mali byt stále vonku a treba kvôli ním vypľuť dušu, hoci ona sa pri nás nepretrhla 🙂 Ale teraz k tomu, ako fungujeme my ako rodina.
Obaja s mužom pracujeme, nás 3 ročný a 4,5 ročný syn chodia do skolky. O 15:30 chodíme po nich, hneď ideme von, vrátime sa o 18:30 domov (cez leto sme bývali dlhšie vonku), potom prídeme domov, večera, nejaká hra, kúpeľ a spánok deti o 20:00 . A takto funguje od pondelka do piatka. Mám pocit, že vôbec nemám čas na nič iné, ako by bola najvyššia priorita ísť s deťmi von. Ako to máte vy doma?
Môj syn je rád keď po škôlke ideme domov a môže si v kľude oddýchnuť. A ja som rada že ho mám doma a môžeme spolu tráviť čas. Keď ideme von na ihrisko, hra sa s deťmi a my ho len z diaľky sledujeme, to nevnímam ako spoločne strávený čas. Keď je pekné, zvyčajne sa dohodneme že ešte na hodinku vybehneme von, no ak je škaredo alebo chce byť radšej doma, nevidím dôvod prečo ho do toho tlačiť. Doma si stále nájdeme niečo na hranie, alebo mi pomáha s varením.
Tak my to máme úplne rovnako plus ja mam mladšiu 2,5 a chodíme von aj doobeda.
Celé leto obe dcéry vonku
Sobotu nedeľu rovnako.
Moje majú tiež radi
Leto / zima
Doma je to len vreskot. Vonku to je fajn
Majú veľa kamarátov na ihrisku
A to chystám ešte jedlo von a kadečo
Staršia chodí o 15 zo škôlky
@kiki68 inak toto je taka pravda...ja som doma na rd s mladšou ale po syna chodím tak 15:45 najneskor o 16tej...vyvetra sa na školskom dvore (u nás v dedine ine ihrisko nemame) a plus cesta domov, v lete ešte kus na našej záhrade a hotovo.
Suseda po syna vždy letí na tu 15tu a minule jej sám rano povedal ze ma prísť po neho neskôr lebo on sa po olovrant ešte chce pohrať so spolužiakmi:D
Ja vstávam 5,30, vtedy vyberam umývačku, chystám ranajky dám prat atd, o 6,30 zobudím muža a syna, idem do prace, muz ho pochysta a do 7,30 ho odvedie do skolky a potom ide do prace. Ja končím cca o 14tej, po ceste domov vybavim postu, nakup a pod, okolo 15,30 idem po syna, uz su na skolkarskom ihrisku, ak sa nám chce , ideme ešte na ihrisko, ak nie, ideme domov, tak do 17tej sa mu venujem a nerobím nič iné. Potom varím veceru/kvôli svojim dietam si varím doma/, on sa zatiaľ hra sam ,kresli a pozera tv, okolo 18-18,30 veceriame, pred 19 prichádza muz, potom ja robím nejaké upratko, žehlenie atd, 2x do týždňa idem cvičiť. Pred 20 sa syn osprchuje a ide spať, ukladá ho muz. Upratujem pribezne, takze cez víkendy sa domacnosti moc nevenjjem,max varím a vtedy sa snažíme aktívnejšie tráviť čas vsetci spolu, aj my dvaja s mužom bez syna, aj každý z nás rodicov sam.
@sono2 Nesúhlasím s tvojim názorom. Mám dvoch extrémne živých chlapcov a je to úplne jedno či je doma jeden alebo obaja. Sme doma často a telka sa u nás cez týždeň nepozerá. A zvládne to.
@jamatkaroka tiez si myslim, ze to je vela o nastaveni rodica a ako su deti vedene, ja kolkokrat napisem ze so synom mame to a to nastavene tak a tak, a uz citam ze sa mam, keby som mala zive dieta tak budem inak hovorit. No vtip je v tom, ze to zive neposedne dieta mame 😅 a da sa to aj tak, ja si materstvo uzivam a syna vedieme myslim velmi dobrou cestou. A takto ako to mas ty nastavene (aspon z tejto jednej vety) mam aj ja predstavu, ze to tak bude aj pri dvoch. Tiez telka u nas nejde 🙂
Po precitani komentarov som sa zamyslela kedy su vlastne tie deti doma ked su do 17v skolke,3h vonku.alebo zo skolky na kruzky,samozrejme treba chodit aj von ale netreba to prehabat.domov chodia asi len spat.
Aj my takto, az na to ze vacsinou som na to iba ja, lebo muz konci viackrat do tyzdna v praci o osmej vecer..cez tyzden v domacnosti nestiham nic..a potom pride vikend a aj cez tie je muz v praci a ked ma volny, tak zase spolu niekam ideme s malou...skratka by sme potrebovali doma 1 gazdinu a 1 majordoma..a 1 zahradnika..aby nasa domacnost a zahrada ako tak vyzerali..
Ono trošku rozdiel v počte detí je. Ale myslím, že v niečom inom. Keď je iba jedno, mama sa mu podstatne viac venuje a vytvára mu program. Mám tiež živých chlapcov ale chvíľu sa zahrajú aj sami.
Tiež nie som s deťmi Non stop vonku. Podľa mňa deti postupne treba zapájať do chodu domácnosti. Oni nie sú stredobody vesmíru, aby sme im podriadovali všetko. Jaseň teba sa vyvetrať, ale nie na úkor 100% nášho času. Ja s deťmi chystám večeru. Už aj dvojročný mi pomáha vykladať umývačku, škôlkar nachysta stôl, upratujú si svoju izbu, pomáha tatovi v záhrade. Jasné, že nerobia jak otroci, skôr sa snažíme ich zapojiť do chodu vecí, ktoré treba. Keď muž robí niečo vonku, tak sa pri ňom motajú - niekedy sa hrajú a inokedy chodia s detským furikom hore dole iba akože a inokedy reálne tým furikom odvážajú napríklad burinu čo vytrhávam.
Ani, deti majú byť veľa vonku, ale nemusia ten čas stráviť len na hojdačke 😉. Keď nemám dvor, tak dlhá prechádzka zo škôlky tiež dosť vyluftuje dieťa a potom zasa doma môže niečo robiť s mamou, alebo ho otec vezme do lesa zbierať gaštany.. napríklad.
Nastav si váš rodinný život, režim, tak, aby to vyhovovalo tebe a tvojej rodine. To, čo povedia ostatní, čo je dobré pre deti - si vypočuj, môžeš si z toho niečo vziať, a tiež nemusíš. V pohode musia byť nielen deti, ale aj rodičia - svoje deti ľúbim, tiež väčšinu svojho života a času podriaďujem ich potrebám, ale malý kúsok si nechávam aj pre seba, niekedy potrebujem mať aj ja svoje voľno, možnosť odreagovať sa, vypnúť, tým, že si pár hodín "ukradnem" pre seba, nie som horšia mamina, práveže ešte lepšia, lebo keď som v psychickej pohode, určite som príjemnejšia aj k nim, ako keď som v strese.
Moje deti sú tiež najradšej vonku, našťastie my bývame na dome, takže mám tú možnosť "vypustiť" ich na dvor, a porobiť si vo vnútri aj sama, čo mi treba, že ich skontrolujem cez okno, teraz, keď sú už väčšie, predtým by som ich samé na dvore nenechala, vždy bol pri nich buď mm, alebo starí rodičia.
Režim sa vám zmení, keď starší nastúpi do školy, to už nebudete môcť byť každý deň tri hodiny po škole/škôlke vonku a prísť domov večer - budete musieť robiť úlohy, pripravovať sa do školy, ja to mám takto teraz s deťmi, prváčka a škôlkárka, a úlohy si urobíme najskôr, pretože večer je už dcéra unavená.
Preboha a to sa aj tym deťom chce toľko byť von ? Či len aby ste mali hodiny odskrtnute ? Môj je v škôlke od 7.00 do 11.40 , z toho od cca 11 sú von , takže tam sa vybehá, a potom ideme buď na chalupu keď sa mu chce este, ale už tam není čo robit keď je chladno alebo domov, a je rád doma keďže je niekedy preťažený. Cez víkendy buď po dedine na prechádzky alebo niekde na výlet keď je muž doma... A to mám dieťa adhd+pas ale takto mu to stačí , keby nie tak večer nezaspi do 3minut...Keby mám dom tak je to iné , tam nech behá koľko chce, ale doma nemám gazdinú čo mi všetko porobi zatiaľ čo ja budem von s dieťaťom saskovat tri hodiny . Výčitky som mala jedine keď bol bábätko a napr pršalo a musela som utekať aj kojit každú chvíľu , ale to bolo dávno ,
Ja mam uz jedno dieta starsie ale napriklad u nas by boli deti nestastne ze sa doma nestihnu pohrat (mat cas na seba, hru so svojimi hrackami podla seba). ano pobyt vonku je dvolezity ale myslim ze deti 3,5 a 4,5 by sa uz aj doma spolu hodinku zahrali
@finett toto je tiez dobry bod, s tym zapajanim do domacnosti. Ked su deti hodiny doobeda a hodiny poobede vonku, lebo sa to "musi", nemaju sancu vidiet ten kolobeh, a zapajat sa. Niekde som citala, ze nie je dobre napriklad upratovat vyhradne ked deti spia, lebo potom si nevedia predstavit, co znamena umyt riady, ozehlit, oprat, atd. Pre ne sa to spravi tak nejak "samo" a nemaju to potom vzite, ze to je tiez prirodzena sucast zivota. Syna tiez zapajame od malicka, tiez ako pises, ked mal 2, vykladal umyvacku, okrem poharov a tanierov, ktore nedociahol samozrejme vylozit, vsetko ostatne ukladal sam. Doteraz nam prestiera stol pred obedom, pomaha s "pranim" a podobne. Alebo ked upracem napriklad zahadzanu linku kym ma denny spanok, on normalne po zobudeni pride, rozhliadne sa, a komentuje, ze som upratovala, kym spinkal. Sem tam mi aj podakuje za to ❤️Vnima to, vie, ze to nie je "samo sato". Keby sme boli vonku cele dni, rozmyslam, kedy by sa to "naucil". Super bod.
A s tym poctom deti, ano, priestoru na venovanie sa je neporovnatelne viac. Mam kamaratku, ktoru to ale zacina dobiehat. Vzdy kazdu minutu venovala synovi, animovala mu volny cas, nehral sa nikdy sam, ju to bavilo, naplnalo, vsetko ostatne robila v noci (domacnost, atd). Aj v aute sedi dodnes pri nom vzadu, soferuju spolu na pultiku hracom, strasne tam place ked sa mu nevenuje. A to je uz velky chlapec. Tak trosku zacina "lutovat", lebo mohlo to byt aj inak...
My doma, aj ked mame jedno dieta, sme ho vzdy podporovali v samostatnej aktivite, aj ked "cas" venovat sa mu 150% vzdy bol. Ale je super, ked sa dietatko dokaze prehrat aj samo, ta fantazia, ktoru zapaja, je neskutocna. Niekedy ho musim do spolocnej aktivity "zobrat", co ma tak vela prace osamote 🤣 inak ma cas s nim naplna najviac. A aj von milujeme chodit, len nie tak "nonstop"
@adriana2503 ved toto, ze tie deti sa chcu este pohrat. U nas vela deti sa bud dohodne, ze idu naraz zo skolky, vezme to jedna mama napr 2-3 naraz a vytiahne Ich na zahradu alebo ihrisko alebo su tam a uprosikaju mamy nech este pockaju. No bud mamy teda pokvakaju s nami alebo naozaj este zbalia svestky a idu nakupit. A ja sa im nedivim. Lebo ta mama tiez musi nejako stihat aj svoj zivot.
ahoj ja fungujem uplne rovnako ale ja som tak zvyknuta od babatka sme nonstop vonku ci krupy padali prsalo stale proste vonku ja pre malu chodim o 14,30 kym sa vytrepeme zo skolky je aj 15,00 🙂 a sme vonku prejdeme sa alebo ideme do lesa alebo ihrisko a ideme domov okupeme najeme umyjeme zuby...a spat rano stava 6.50 manzel na toto neni ale ja proste takto fungujem ale zase viem ze ked bude skor tma tak pojdeme skor ale zase teraz je doma je chora a nechce ist nikde uziva si ze sme viac doma a ma viac casu na hru sama si niekedy uvedomujem ze je to vela na take male dieta byt nonstop vonku ved aj tie deti potrebuju viac casu na svoju hru aj doma nie nonstop s niekym a niekde 🙂

Milujeme byt vonku, na chate cez vikendy, syn s nami kosi, hrabe listie, beha santi.. Ale v tyzdni je ok ked je hodinu vonku v skolke, pripadne ideme poobede na prechadzku/odrazatko aj s manzelom, ked pride z prace. Ale silit to dennodenne, to vobec. Nechapem maminky, ktore su denne vonku na ihrisku 4 hodiny, ci dokonca 6 (aj take som uz zazila). Ja milujem cas so synom aj doma, ci len ihrisko je plnohodnotne straveny cas? My spolu varime, upratujeme, vyplname pracovne zosity, vela citame, malujeme, kreslime, staviame z lega atd (to nie je materinsky plural, ale spolocna aktivita 😅). Zaroven syna od malinka vediem k tomu, aby sa prehral aj sam, tak stihnem aj kavu a odpocinok, aspon aky taky. Ak by sme boli 4 az 6h denne vonku, kedy by som sa mu venovala aj inak? Kedy domacnost, varenie?
Za mna je nesmierne dolezite rozvijat aj "mentalnu" stranku takto malych deti, takze "cely" den doma pre mna nie je zabity. Vobec.