Ako vyzerá váš bežný deň so škôlkarmi?
Ahoj 😇 veľmi má zaujíma, ako fungujú iné rodiny. Mám pocit, že veľa chodíme von s deťmi, niekedy by som rada ostala aj doma s nimi a odpočívala. Fakt som dosť unavená, lebo náročná práca, živé deti, maly vekový rozdiel medzi nimi. Ale keď to počuje moja matka, tak som najhoršia na svete, lebo deti by mali byt stále vonku a treba kvôli ním vypľuť dušu, hoci ona sa pri nás nepretrhla 🙂 Ale teraz k tomu, ako fungujeme my ako rodina.
Obaja s mužom pracujeme, nás 3 ročný a 4,5 ročný syn chodia do skolky. O 15:30 chodíme po nich, hneď ideme von, vrátime sa o 18:30 domov (cez leto sme bývali dlhšie vonku), potom prídeme domov, večera, nejaká hra, kúpeľ a spánok deti o 20:00 . A takto funguje od pondelka do piatka. Mám pocit, že vôbec nemám čas na nič iné, ako by bola najvyššia priorita ísť s deťmi von. Ako to máte vy doma?
Rano vstavam o 4:30 do prace. Mam flexibilnu pracovnu dobu, ale dochadzanie do prace mi zaberie cca hodku, takze ak chcem byt doma v rozumnom case a co to popoludni stihnut, musim ist do prace skoro. Manzel rano odvedie dieta do skolky pred osmou, potom pracuje z domu. Ja koncim o tretej v praci, kym dojdem do miesta bydliska, je 16:00. Hned cestou idem vyzdvihnut syna zo skolky. Cestou zo skolky ideme pesi, motkame sa po meste alebo zajdeme na ihrisko, o cca 17:30 sme doma. Zjeme veceru, pripadne este nieco uvarim, upraceme. Chvilu sa prehrame, porozpravame.. o siedmej sa ideme sprchovat a umyt zuby, o osmej sme v posteli.
Byt s dietatom von od rana do vecera nie je u mna najvacsia priorita. Aj ked bol syn maly a bola som na MD, pocuvala som z okolia od inych mamiciek, ako su cely den s detmi von, tak som stale premyslala nad tym, kedy si vlastne tieto matky stihnu navarit, upratat, oddychnut a pod. Chodime vonku, jasne. Ked som nechodila do prace, snazili sme sa byt kazdy den aspon 3 hodky vonku. Ale aby som vsetko prisposobila tomu, aby mohlo byt dieta na vzduchu, tak to nie. Mozno by to bolo ine, keby sme byvali v dome. To by som ho vyhnala na dvor a mala vystarane 🙂
Tak ide zmena času, takže po tme budete určite vonku oveľa kratšie....ale ano, pre deti je najlepšie byť vonku čo najviac, to ale neznamená že s nimi byť treba vonku od návratu zo škôlky až do večere/večera....veď deti sú vonku predsa aj v škôlke, u nás bývajú doobeda cca 1,5hoidny a teda ak je pekne tak sú vonku aj poobede(po olovrante)....Ono vonku ide hlavne o ten pohyb, je rozdiel či s dieťaťom chodíš do a zo škôlky pešo alebo ho vezieš na aute....treba si nájsť systém ktorý bude vyhovovať celej rodine, ale dieťa nemusí byť za každú cenu každý deň vonku, uplne stačí hodina doobeda(čo v škôlke sú) a hodina poobede(kludne aj s cestou pešo zo škôlky)....pohrať sa vedia aj doma a určite sú fajn aj doma aktivity kde sa sami vedia zabaviť....
Ved muz nech ide po deti a s nimi von a ty si porob doma co treba. Nechapem naco ste kazdy den s nimi vonku obaja 🙈🤷🏼♀️.
Ja rano odveziem do skolky,potom nakrmim mensie, ideme von, spat.. porobim si nieco. Muz o 15:00 ide do skolky z prace a ked pridu. Dam jest krpcom a vyhodim von aj s muzom a potom mam konecne klud v kuchyni!
Ja už mám deti pomerne veľké (6 a 9), ale tiež ma toto dosť často obmedzovalo, tá spoločensky nanútená nutnosť byť s dieťaťom veľa vonku. Som introvert, detské ihriská sú pre mňa utrpenie a som proste rada doma. Časom som dospela k tomu, že kašlem na názor iných a pre vlastné psychické zdravie a pohodu kľudne občas deckám poviem: dnes nejdeme nikam, sme doma. Dovolím im vtedy viac telky, urobiť bunkre a bordel atď. A nemám výčitky ani vtedy, ak je vonku krásne počasie. Keď nie som v pohode ja, nie sú ani deti. Prípadne vykopnem s deťmi muža a ja ostanem sama doma, tiež už za to nemám výčitky svedomia.
Rano vstanem s malym okolo 7:10 ( aj to sa nam tazko vstava 😀) a ideme do skolky, potom podla toho ci mam pracu som bud domka ( robim co treba alebo co chcem,to iste muz) alebo v praci bud len chvilocku alebo dlhsie ( kazdy den rozne) ,niekedy som doma aj par dni ked chcem . Muz ma sluzbu na smeny cize vzdy ked on nema dennu a ja nemam poobede klientku tak ideme pre neho 15:15 do skolky, do mesta vzdy sa najest alebo minimalne na kavu ci zakusok, prejdeme sa,porozpravame co bolo v skolke,nakup a vecer bud len tak vegetime alebo sa s malym ja cosi poucim pre predskolakov ci manzel sa s nim pohra a ja zatial chystam veceru ci varim na dalsi den ak je nutne . Spat ide o 20tej ci je prac.tyzden alebo vikend a uz mame cas len pre seba.Na ziadny uponahlany zivot a byt v jednom kole by som pri malom dietati nepristupila. Narobime sa do dochodku este az az
Inak ozaj to co je za kravina trcat 3 hodiny s deckami von denne.. a co Vas zivot a cas na oddych ? To je kdesi splachnute v kosi na poslednom mieste ? Strasne,ja by som asi v depke bola
My sme stále vonku. Ale ja som presne ten typ ktorý potrebuje byť vonku. Mne to vyhovuje, stíham všetko. Stále v pohybe. Nie som unavená.
Ja zas vždy rozmýšľam čo s tými deťmi robia doma. Niektoré deti nevidím ako je rok dlhý, až keď začnú chodiť von samé. Ale to sú extrémy. Jasné, že treba aj doma čosi porobiť. A teda dobrá poznámka tu padla. Keď máš doma robotu vyhoď deti s mužom. Budeš mať kľud. Aj keby si zrovna nič nerobila. Nemusíte ísť obaja. Alebo teda ty von a muž nech porobi čo treba doma. Nachystá večeru.
U nás si každý ide ráno po svojom. Deti sú na mne. Rozveziem. Idem do práce. Z práce pre deti, tréningy, krúžky. Ideme von na detské ihrisko alebo bicykle, aktuálne púšťať šarkana a zbierať gaštany. V podstate pri tom oddychujem. Zastavíme sa v obchode. Doma večera, spoločenská hra alebo už len TV. Sprcha pyžamo a dobrú noc. 😉
A preco nenechate deti aspon dva dni do 17:00 v skolke? U nas to tak vsetky mamy robili, ze dva dni si dali proste tie dve alebo tri hodky cas na vybavovacky a svoje veci. Ja ich chapem. Tie decka sme vzali von my ucitelky aj tak a hlavne kym bolo nejak pocasie isli tie zberne triedy von. Ved aj tie mamky su ludia a musia si veci vyriesit. Nie sa nahanat, aby o 15:00 bola za dverami a cakala. Ved tie deti nie su babatka, nehovorim, ze musia byt kazdy den do vecera v skolke. Ale dva dni byt dlhsie nezaskodi
Matka nech si spomenie ako to kedysi bolo - deti boli vonku veľa ale prevažne samé bez rodičov už 5 ročne samé behali popred bytovku. Rodičia si doma robili čo potrebovali a pozreli na deti z okna. Ani ja si nepamätám žeby so mnou mama toľké časy vonku bola
No toto isto nie. Moja chodí zo škôlky o 15 cca hodinu po škôlke sme von, v lete to bolo viac. U nás v škôlke chodia von denne. Tiež mám nejaké povinnosti doma a denne by sa mi to ozaj nechcelo
Ked je schopné pocasie, mame rovnaky rezim ako autorka. Avsak uvazujeme strategicky, ked nieco treba doma porobit, jeden z nas sa odpoji a doma porobi, druhy je s detmi vonku. Nakup casto s detmi. Im sa to paci a my si vybavime. Alebo prideme domov skor, lebo chceme este xy
@katulienkax presne voľakedy sme same behali po vonku ,mama max.pozrela z okna .Ja mam 8 ročného a už chodí sám aj do školy aj von s kamarátom, vždy viem kde presne je .A niektoré mamičky sa nad tým pohoršuju ze ako to ze ho pustím samého von ale kedy sa to naučí.
So školkarom som chodila von po škôlke ale vždy podľa času a práce doma ako mi vyhovovalo alebo podľa počasia,nie za každú cenu .
Ja syna beriem domov zo škôlky o dvanástej, o pol jednej zaspí, spí cca tri hodiny. Potom sa naolovrantuje a ideme von na cca dve hodiny. Potom sme doma, osprchujem ho, navečeria sa a ide spať.
Ja som na rd a teda nexhodime kazdy den von su dni napr v lete ze sme celw dni na dvore ale napr.teraz ako ke chladnejsie sme doma alebo doobeda na dvore a poobede ideme von na 2-3 hodky alebo len starsi syn ide s muzom na odrazadlo a s mensim ja som doma..vobdc sa nejdem pretrhnut a nemam vycitky..tie dni co sme doma tak porobime doobeda navarime upraceme najeme spanok a potom uz take zre tv.hraju sa deti.kreslime atd...na detske ihriska vobeec nechodim a ak tak len ak tam skoro nic neni..nemam rada to tam
Mame 5 rocnych chlapcov, s muzom obaja robime na home office. O 12ej ideme po deti do skolky, doma sa hraju, pozru si rozpravku, popri praci si s nimi kreslim, citam, robime pracovne listy. V praci koncim o 17ej a ideme aspon na 1,5 hod. von. Potom uz klasika - vecera, okupat, spat, popritom varime a robime s muzom taky b3zny poriadok. Vacsie upratovanie, nakup riesime v piatok, resp. v sobotu doobeda. Ak mam cez tyzden vybavovacky ja, je s detmi muz (ano, idu aj von, alebo sa hraju doma) a opacne.
Preboha! A kedy upratujes, robis nakup, varis, kedy sa venujes aj niecomu inemu? Neexistuje, aby som takto fungovala.
Baby. A čas na seba mate? Však by ma porazilo furt len s deťmi a okolo deti. Kde ste v tom kolotoči vy? Treba trochu relaxovať, športovať a užívať si aj samu seba
To je super ze ste tak vela vonku. My sa tiez snazime chodit von po skolke, ked je normalne pocasie (v dazdi chodit odmietam). Ale zas nic netreba prehanat. Mozete sa s manzelom pri nich prestriedat a ty si zatial doma oddychni. Popravde, neviem si predstavit takto fungovat kazdy den, ked este k tomu pracujes. My robime na HO (ja chodim este na 2-3 dni za tyzden do prace). Vtedy sa stara muz, on ich vyzdvihne a ide s nimi von alebo domov, zavisi podla pocasia, ale potom vecer dobieha pracu. Ked som doma na HO ja, tak chodim pre ne ja a potom sme vonku. Ked mam pocit, ze je toho uz na mna vela, tak idem sama na turistiku alebo len tak do mesta, nech mi svitne v hlave, tak isto aj muz. Treba mysliet aj na seba.
Jeeejda úplne mi to pripomína môj posledný výbuch na vlastného otca...decká volali cez videohovor s mojimi rodičmi a ocino sa pýtal ci boli poobede vonku a keď syn povedal ze nie iba sa hrali v izbe tak ďalšia otázka smerovala na mňa "a prečo sedíte doma keď je tak pekne" 😤 tak som spustila ... 1. Sedíme ako sedíme ja kmytam okolo domácnosti,...nemáme sluzku ani opatrovateľku, to všetko som ja a 2. Vonku je pekne každý deň nič im neutečie ;) (podotýkam že bol prave koniec augusta takže 25 dni v mesiaci bolo peknych 😅)...odvtedy nemal žiadnu pripomienku na to ci a koľko s deťmi chodím von 🤭
Pri prvom dietati som to vkuse riesila. “Jezis musi ist aspon dva krat von lebo…” a potom sa uvedomila. Lebo co? Teraz mam dve deti a proste doobeda ked starsi nie je v skolke a nestiham nic tak sa proste vykaslem na to. Pojdeme von poobede alebo aj vobec ak nie je pekne pocasie alebo proste ako sa NAM bude chciet. Tento neustali tlak z okolia nas jedneho dna vsetkych zabije…
3hodiny poobede von? Naco? Zbytocne...ideme vecer na max hodinu, skor pestrost programu, podnetov riesim ako byt nasilu von...ved aj v skolke doobeda su von
@ava11 aj ja som introvert, avšak úplne neznášam byť doma a preto sme veľa vonku s detmi.. to píšem len preto, lebo si myslím že introvertnost či extrovertnost s tým nemá nič spoločné..
Tak my máme skolkara aj školáka, ráno vstávame 5:30, na 6:30 ideme do škôlky, školy, potom do práce. Poobede na 16:00 musíme stáť pred družinou. Zvyčajne jeden ide po školáka, druhý po skolkara. Doma sa zídeme, nájdeme a buď ide jeden z nás s oboma deťmi von do prírody na hodinku, zriedka na ihrisko, alebo sme aj všetci doma. Vonku chodíme hlavne cez víkendy, spoločné výlety, veď cez tyzden chodia zo škôlky von každý deň. Svet sa nezrúti, keď sa budete venovať činnostiam všetci doma 😉
Keď robim do 13tej idem pre syna 3r okolo 15,15 potom sme buď do tej 16este von ale väčšinou sme doma nakoľko mám ešte 8r syna a s tým. Sa mi treba učiť a cvičiť rehabilitáciu takže nemôžem byť s malým vonku ešte 2-3hodiny a aj doma treba niečo urobiť, navarit keďže muž sa stravuje doma aj ja. Starší chodí na karate tak ho tam aj s malým pešo odvedieme, proste malý sa musí nám prispôsobiť a hlavne bratovi školakovi aj keď chce byť vonku nie vždy sa dá. Cez víkend sme vonku viac keď je pekne ihrisko, park bicykel atď
@jana_eyre_2 vsak ja som nenapisala, ze to musi platit pausalne na kazdeho introverta 🙂 Pre mna konkretne je “byt vonku obklopena ludmi” velmi stimulacne a obtazuje ma to a vnimam to ako cast svojej introvertnej povahy. Ty to mozes mat uplne opacne 🙂 Byvame v strede mesta, cize nie je vzdy cas ist niekam dalej od ludi. A proste uz sa nejako zase zbytocne ospravedlnujem za to, za co netreba 😂

My tak isto mame rezim ako pisete moju neviem dostať dnu ako dojdene zo škôlky ale sme v RD ked tak vie byť nanl terase a dokončujem veci vnutri...