icon

Bezlepková strava v školskej jedálni - riešenie problému

Včera o 11:52

Ako by ste riešili situáciu? Dcera je celiaticka,v škole ma.bezlepkovu stravu,za čo som veľmi vďačná,no veľmi ma sklamalo a prekvapilo ako sa vôbec mohlo stať, že im na obed dali keksik lepkovy,na obale bolo napísané bezlaktozove! Mam to riešiť z vedúcou jedalne ci? Nechcem že vyvolať konflikt ale toto sa NESMIE.STAVAŤ! Aby si do budúcna dávali väčší pozor resp. vyškolili kuchárky.

zuzinka888
Včera o 11:57

Samozrejme,ze to treba riesit. No s kludom a slusne.

anonym_269a23
Včera o 11:58

@anonym_autor Namiesto školenia kuchárok si pouč dcéru, čo môže a čo nemôže jesť. Chyba sa stať môže vždy.

barka1
Včera o 11:59

Mýlit sa je ludske, clovek je tvor omylny. Bohuzial, spolahnut sa v tomto na cudzich ludi nejde.
V prvom rade musí byť poučena tvoja dcera. A velmi spravne, že keksik nejedla ale doniesla domov. Takže poučena evidentne je.

autor
Včera o 11:59
@anonym_269a23

@anonym_autor Namiesto školenia kuchárok si pouč dcéru, čo môže a čo nemôže jesť. Chyba sa stať môže vždy.

@anonym_269a23 tak s tým úplne nesúhlasím,vieš prváci na zs ešte úplne nevedia všetko čítať a ako by prečítala uvarený obed? Asi nevieš čo je celiakia!

autor
Včera o 12:02
@anonym_269a23

@anonym_269a23 nebolo to uz prvý krát, áno všetko nosí domov no obávam sa ak v tom co je v zložení napísané pšenica urobia takú chybu a vydajú im to tak v receptoch to ako asi vyzerá.

anonym_269a23
Včera o 12:04
@anonym_autor

@anonym_269a23 tak s tým úplne nesúhlasím,vieš prváci na zs ešte úplne nevedia všetko čítať a ako by prečítala uvarený obed? Asi nevieš čo je celiakia!

@anonym_autor Obed dostala správny. Keks jesť nemusela. Už škôlkari s intoleranciou nosia takéto veci domov, keď niečo dostanú. Kľudne jej môže dať podobnú vec spolužiak z desiatej, prípadne dostane v rámci oslavy. Nauč ju to nejesť a zobrať domov a pochop, že normálny, zdravý človek nad takýmito vecami nerozmýšľa, nepozná to, nerieši.
Prípadne jej var sama. Svet sa netočí okolo jej celiakie.

kacena4
Včera o 12:06
@anonym_autor

@anonym_autor obed je jedna vec bud rada ze ho na skole varia. ale prilohy ktore dostavaju su casto dotovane statom, ci uz mlieko, ovocie, mliecne vyrobky ci obcas keks. tie ma pravo dostat kazde dieta. ty musis svoje naucit, ze ak nieco dostane spyta sa starsich, dospelych ci je to bezlepkove a ci to moze, ked nevie citat. moze dostat jieco aj v skole od spoluziakov napr pocas narodenin a pod. takze je to o vhodnej vychove nie len pouceni kucharok. a viem co je to celiakia mame ju a okrem nej aj dalsich zopar potravinovych alergii, takze si v prvom rade deti musia davat pozor na to co jedia. drzim palceky

autor
Včera o 12:06
@anonym_269a23

@anonym_autor Obed dostala správny. Keks jesť nemusela. Už škôlkari s intoleranciou nosia takéto veci domov, keď niečo dostanú. Kľudne jej môže dať podobnú vec spolužiak z desiatej, prípadne dostane v rámci oslavy. Nauč ju to nejesť a zobrať domov a pochop, že normálny, zdravý človek nad takýmito vecami nerozmýšľa, nepozná to, nerieši.

@anonym_269a23 ty si upne mimo prepáč ale musom to.povedat!!!

autor
Včera o 12:09
@kacena4

@anonym_autor obed je jedna vec bud rada ze ho na skole varia. ale prilohy ktore dostavaju su casto dotovane statom, ci uz mlieko, ovocie, mliecne vyrobky ci obcas keks. tie ma pravo dostat kazde dieta. ty musis svoje naucit, ze ak nieco dostane spyta sa starsich, dospelych ci je to bezlepkove a ci to moze, ked nevie citat. moze dostat jieco aj v skole od spoluziakov napr pocas narodenin a pod. takze je to o vhodnej vychove nie len pouceni kucharok. a viem co je to celiakia mame ju a okrem nej aj dalsich zopar potravinovych alergii, takze si v prvom rade deti musia davat pozor na to co jedia. drzim palceky

@kacena4 ona vie ,že nic nesmie.jest od iných,v jedálni maju označené tacky inou farbou, druhé deti dostali cereálne tyčinky a oni toto bola to časť obeda

autor
Včera o 12:11
@anonym_269a23

@anonym_269a23 ale pracovník kuchyne to musi ovladat keď s tym pracuje!

pribinak
Včera o 12:14

Treba to riešiť! Slušne, ale razne!

Veď to dieťa mohlo mat vážne problemy
Dnes ľudia už bežne rozlišujú čo je bezlaktozove a čo bezlepkove a vyhovárať sa, že dieťa nemuseli jesť keks je trápne

Je to dieťa. V prvom rade musí dospelý kompetentný niesť zodpovednosť.

autor
Včera o 12:15
@pribinak

Treba to riešiť! Slušne, ale razne!

Veď to dieťa mohlo mat vážne problemy
Dnes ľudia už bežne rozlišujú čo je bezlaktozove a čo bezlepkove a vyhovárať sa, že dieťa nemuseli jesť keks je trápne

Je to dieťa. V prvom rade musí dospelý kompetentný niesť zodpovednosť.

@pribinak presne moja reč ano budem to riešiť a dakujem za povzbudenie

barka1
Včera o 12:20

No vidíš, chceš to riesit, tu cakas len pritakanie a povzbudenie, to si mohla napisat hned.

autor
Včera o 12:23
@barka1

No vidíš, chceš to riesit, tu cakas len pritakanie a povzbudenie, to si mohla napisat hned.

@barka1 ano chcela som sa uistiť, ze aj oni rodičia by to riesili

pribinak
Včera o 12:24
@anonym_autor

@pribinak presne moja reč ano budem to riešiť a dakujem za povzbudenie

@anonym_autor moja kolegyna ma syna diabetika, tiez dosral keks, ale nie diabeticky, ale bezlepkovy.
Cukor mu poriadne vyletel. Bol z toho zbytocny stres

Kazdy mame v praci nrjaku zodpovednost a treba sa pitom ozvat ked veci nefunguju ako maju

dagas
Včera o 12:24

Ja by som ich slušne upozornila.mne raz kolegyňa keď som mala.tehotenskú cukrovku doniesla keksík že je pre diabetikov,že ho kupuje mužovi a nebol..boli v obchode hneď veďla Dia keksíkov a bol plný cukru..tak som jej len povedala že asi by ho manžel nemal jedávať 🤭

anonym_ba9d95
Včera o 12:28

@anonym_autor ja sa cudujem, ze skoly vobec idu do toho varit bezlepkovu stravu ci ine specialne diety. Chapem vegetariansku, aj vegansku ale taketo specialne varenie pre celiatikov, ved to su jednou nohou v probleme.
U nas v skole takuto stravu vozili, extra oznacenu a zabalenu z firmy ktora dodavala obedy. Varit to v skole ani neskusali.

anonym_797b8e
Včera o 12:39

Ano, riesila by som to aj v kuchyni. Slusne by som upozornila a poprosila, aby si nabuduce dali vacsi pozor. Nemoze sa stavat, ze bezlaktozove povazuju za bezlepkove. Ale riesila by som to urcite aj s dietatom. V prvom rade s dietatom. Moj syn napr. nemoze mlieko, ani nic, co obsahuje kazein, a od skolky vedel, ze moze jest len to, co pozna. Takze aj ked v skolke dostali nejaku sladkost, ktoru nepoznal a nevedel, ci moze alebo nie (ucitelky casto same nevedeli, co mu mozu dat a co nie), nezjedol ju, ale pockal, kym prenho pridem a dovolim. A to je fakt nesamostatny este teraz ako tretiak, ale toto vedel vzdy - ak zje nieco, co nemoze, bude ho boliet brusko. Tvoja je uz prvacka, uz by predsa sama mala vediet, co moze a ak ma nieco nove, co este nevie, ci moze, mala by vediet, ze ma pockat na tvoje odobrenie.

anonym_1f432c
Včera o 13:02
@anonym_autor

@barka1 ano chcela som sa uistiť, ze aj oni rodičia by to riesili

@anonym_autor urcite to ries slusne ale slusne a milo. Vysvetli im, co vsetko dcera nemoze, ze treba davat pozor, aby nepouzivali rovnake naradie pre jej jedlo a podobne. Neviem ako to je, ale standardne skoly nepodavaju bezlepkovu stravu, lebo by na to museli mat specialne priestory, aby nedoslo ku kontaminacii. Stavat sa to nesmie ale s takymito situaciami sa bude dcera stretavat casto, pokial bude chciet jest mimo domu. Nikdy nevies, ci kuchar nepouzije rovnaku varechu na viac jedal, ci sedia alergeny v menu a podobne. Zazila som situaciu, kedy v cisto bezlepkovom stanku posypavali kazde jedno jedlo ingredienciou, ktora lepok obsahovala. Ked som im to povedala, tak boli prekvapeni, neverili mi a zacali citat predomnou zlozenie a tam bola uvedena aj psenicna muka...

evkamotka
Včera o 13:06

No, ja som bola nedavno v nemocnici a tiez sa im stavali taketo chyby. Babe s alergiou na vajcia dali k ranajkam chlieb a vajce. Alebo očividne vajicko v jedle. Ach jaj. Určite by som na to kuchynu upozornila, da sa to aj slusne a pokojne

anonym_cfdb76
Včera o 13:41

Mozes riesit, ale slusne. Ale ked tak citam a pozeram kolko vykricnikov davas tu, obavam sa, ze to budes riesit velmi energicky az arogantne a to celej situacii neprispeje k dobru, pretoze ty si rozculena.. Ano, stala sa chyba, ale ty to zbytocne vyhrotis.

anonym_991c34
Včera o 14:17

@anonym_autor Nemusíte to riešiť ako sťažnosť, skôr ako prosbu,aby boli zamestnanci jedálne opatrní pri deťoch s diétou.Dieta, ktoré sa len učí čítať, písať nedokáže čítať zloženie výrobku, zamestnanec, ktorý robí objednávky,aj ten, ktorý vydáva stravu áno.Zapracujte aj na tom,aby dieťa rozoznavalo a hľadalo znak glutefree a lactofree na sladkostiach, jogurtoch, atď

anonym_4e16c4
Včera o 14:21

@anonym_autor v pondelok by som zavolala veducej, pokojne a slusne opisala co sa stalo. MOZE sa to stat, zial, vsetci sa mozeme pomylit. Mne doniesli v nemocnici ako celiaticke vyvar s rezancami, ze tie si mam povyberat, na ranajky "sojovy" rozok, ktory nebol bezlepkovy.
Najlepsie co mozes pre dceru urobit je dookola jej vysvetlovat ze si ma davat pozor a spoliehat sa hlavne na seba.

anonym_04638b
Včera o 15:03

ja by som to urcite riesila, stat sa uz stalo ale tak aby sa to neopakovalo

deedol
Včera o 15:18

ries to, ale kludne, nie tak, ako pises tu. ked im to povies kludne, ale dorazne, bude to stacit, len im pripomen, ze keby u dcery nastali nejake zdravotne problemy, tak budu zodpovedni.

anonym_991c34
Včera o 15:37
@anonym_269a23

@anonym_269a23 Veľmi tvrdé, ale človek, kým nechodí v topánkach toho druhého,nevie, že ho tlačia a aké to je nepríjemné

autor
Včera o 18:15
@anonym_991c34

@anonym_269a23 Veľmi tvrdé, ale človek, kým nechodí v topánkach toho druhého,nevie, že ho tlačia a aké to je nepríjemné

@anonym_991c34 presne,to len hlupák nevzdelany moze napisať