icon

Čo ak dieťa nepôjde do škôlky?

jana_eyre
3. feb 2015

ahojte, najprv vam trocha predostriem ako to so skolkami u nas chodi.. u nas v dedine je jedna skolka rozdelena na dve casti, kedze sme taka netypicka obec s dvoma castami.. stara cast ma klasicku skolku, kde chodia vraj iba predskolaci a plati sa za nu 20e, plus strava.. Druha cast skolky je pri mojom dome, sidli v nakupnom centre na poschodi /nemali vtedy ine priestory/ a chodia tam mensie deticky.. ale plati sa tam 75e, plus strava 30e.. V plane je postavit novu skolku, kde by sa vsetci spojili a poplatky by sa upravili na prijatelnejsie - to ale neviem kedy planuju..

A teraz moj "problem".. Mam dve deti - syn tento mesiac oslavi 3tie narodky a dcera ma rok.. maju sa radi, doma sa vsetci celkom bavime, mame takmer stale nejaky program.. ale vidno, ze synovi teraz cez zimu viac chybaju rovesnici - pretoze vonku takmer nikto nie je, alebo iba male deticky..

Planovala som ho prihlasit do skolky a nastupil by od septembra, problem ale je, ze taka vysoka suma nam zasiahne do penazenky celkom vyrazne.. Ja sa teraz neviem rozhodnut, ci ho tam dat, alebo nie.. Pretoze na jednej strane je nasa fin. situacia a na druhej strane je syn, na ktorom vidno, ze by do skolky aj isiel..

Ja som inak typ "ucitelky v skolke" vzdy som rada davala pozor na deti, vzdy som s nimi travila vela casu aj ked som este vlastne nemala a vymyslala som program.. aj teraz to tak je, len je to samozrejme o cosi tazsie, ked sa jedna o vlastne deti - tazko sa zabavia vzdy obaja a tak mam obmedzene moznosti..
Ked bude teplejsie, budem vymyslat vylety ako minuly rok a dcera uz bude chodit a bude vacsia, cim ziska partaka.. ale predsa len ma mata, ze v skolke sa nauci aj ine veci, najma sa natiahne ta pomyselna "pupocna snura" a bude samostatnejsi..

ked niekomu poviem, ze ho mozno nedam ani tento september /pretoze uz minuly vsetci riesili, preco uz do skolky nejde a pritom mal len 2,5roka/ tak ho poraza.. je ale take strasne dolezite aby bol v skolke, naozaj som taka divna ak este chvilu bude doma?

Mate niektora skusenost s tym, ze dieta islo do skolky az okolo 4roch rokov? ako to zvladalo, bol v niecom problem?

Strana
z2
timea7
4. feb 2015

@jana_eyre absolútne nerieš, kto ti čo povie, som učiteľkou v škôlke a po dlhoročných skúsenostiach sa pridávam k názoru, že najlepšie si na MŠ zvykne dieťa okolo tých 4-4,5 roka. Je to samozrejme veééééľmi individuálne, niektoré dieťa príde do škôlky v dvoch rokoch, kolektív miluje, za rodičmi neplače, je zvedavé a teší sa zo všetkého nového, čo sa v škôlke robí, niektoré je ešte aj v tých štyroch rokoch upnuté na mamku a od kolektívu bočí. Ak je dieťa do päť rokov doma, väčšinou má problémy s adaptáciou (samozrejme nie každé), ale píšem zo svojich skúseností. Veľmi to závisí od povahy dieťaťa, kto má viac detí, tak to na nich vidí, že je každé iné, niektoré na mamine lipne, ani sa na ihrisku od nej nepohne, jeho súrodenec beží za deťmi, je mu fuk, či tam mama je, alebo nie. Ideálne by bolo dať dieťa do kolektívu vtedy, keď mu to spôsobí čo najmenší stres, ale to je samozrejme utópia, nie vždy to z finančného hľadiska ide. Na tvojom mieste by som ešte škôlku neriešila, užívaj si detičky, budeš rada spomínať, keď vyrastú 🙂 . Okolie nemá právo ti do toho hovoriť.

janula2063
4. feb 2015

@jana_eyre ja som davala malu v troch rokoch,aj ked to mam dost daleko a som na MD,ale hlavne kvoli kolektivu...nemyslim,ze sa stane nieco hrozne,ked ho das az o rok,len aby potom neplakaval...aj u dcerky maju jedno dievcatko stvorrocne adoteraz sa neadaptovala...chodi na pol dna a stale place za mamou...ale to asi zalezi od konkretneho dietata.ale tak pomaly 100 eur aj so stravou je podla mna hrozne vela...

stanislavao
4. feb 2015

@jana_eyre dieta do skoly ist nemusi. povinna je len predskolska. pokial sa dieta nenudi, ma cinnosti, stretava sa s detmi, ze neni len doma zavrete, tak nemusite riesot skolku. a moj osobny nazor je ten, ze dieta po 4 roku zivota sa omnoho lahsie adaptuje na skolku, ako 3 rocne dieta. mam vlastnu skusenost, lebo syna mi ako 3 rocneho nezobrali.

jana_eyre
autor
4. feb 2015

@timea7 dakujem 🙂 tak mozno preto som ja mala problem sa adaptovat, lebo do skolky som isla az v 5tich rokoch.. takto pockam a uz sa tesim na nase vylety 🙂

jana_eyre
autor
4. feb 2015

@anetuska7 inak mozno je tvoj nazor aj pravda, pretoze ja mam od mala velmi dobru imunitu a to som prakticky v kolektive bola fakt az v skole.. chora byvam maximalne raz do roka a to tiez dva dni.. a tak to bolo aj v mojom detstve..

timea7
4. feb 2015

@jana_eyre osobne som mala ten istý problém, v piatich som revala ako pavián, škôlku neznášala, tak ma z nej po mesiaci zobrali a tak som revala aj na začiatku prvej triedy 😀 . Brat išiel v 3.5 roku a v pohode, ale bolo to aj tým, že sme úplne odlišné povahy, on bežal za deťmi od dvoch rokov, ja som si vystačila sama, aj toto treba rešpektovať.

anetuska7
4. feb 2015

@jana_eyre
Aj u mňa je to tak imunitu mám asi dobrú chorá nebývam ani v škôlke som nebývala chorá ale moc som tam nenachodila lebo vraj som si stále vymýšľala že ma bolí bruško a maminka musela pre mňa každý deň ísť samozrejme doma mi už nič nebolo.

smatka
4. feb 2015

@anetuska7 Pýtala som sa kvôli tomu tomu,lebo mne sa v marci narodila mladšia,v septembri staršia nastupila do škôlky a od vtedy jedna velka katastrofa. Tyzden v skolke,3 týždne doma s chorobou(1. tyzden. staršia,2. tyzden mladšia,3.tyzden oddych). Tak som s tým sekla a do škôlky už nepojde. Vravia,že kto nebol chorý pred nástupom do škôlky,musi si tým prejsť v skolke. Ale prd. To nie je o posilovani imunity ale tu ide o život. Staršia nebola do troch rokov chorá,mladšia za tých 5 mesiacov pojedla a popila liekov za 15-stich 😠 😠 .

ewisam
4. feb 2015

@smatka u nas doma to iste 🙂 uz sa tesim na jar

cicimotinka
4. feb 2015

náš išiel do škôlky až ako 4-ročný a úplne v pohode... viac chápal, lepšie spolupracoval... 🙂

gretocka
4. feb 2015

Mojho chlapa maleho som davala do skolky az ako predskolaka, ale on bol prave vcelku samotar.... no urcite syna o nic neukratis ked nebude v skolke, aj ked ak vyslovene ten kolektiv ziada, tak by mu ho asi bolo fajn dopriat. Mate moznost na nejake ine stretavanie s rovesnikmi?
A u nas teda aby som si uzila rozdielne typy deti, to vyzera, ze dcerka do skolky pojde uz od troch rokov, lebo sa tam vyslovene pyta a tesi sa na to, tak ju zapisem....
takze premyslite si to s manzelom co sa tyka financii a potom sa dohodni so synom co chce on. Je pravda, ze ked zacne byt vonku teplo a bude sa dat vymyslat ine veci mozno mu ani skolka nebude tak chybat.....

anetuska7
6. feb 2015

@smatka
Aj ja si myslím že keď sú deti stále choré tak to nemá s posiľňovaním imunity nič spoločné je to len trápenie pre ne aj pre nás rodičov. Samozrejme nám môžu ochorieť aj doma ale je rozdiel či je to 2 krát za rok alebo každý mesiac. A toľko liekov presne ako píšeš to ani nemôže byť dobré. Takže podľa mňa kto má tú možnosť nech počká so škôlkou aspoň do 4 alebo 5 rokov, nič tým deťom neutečie, všetko dôležité ich aj tak musíme naučiť my. A múdre rady ľudí že ale tam sa všeličo naučia si už nevšímam, lepiť a strihať sa predsa naučí každý.

jana_eyre
autor
6. feb 2015

@gretocka ja mam dojem, ze syn si pyta kolektiv hlavne z toho dovodu, ze vonku v poslednych mesiacoch takmer nikoho nestretavame, cez leto mu stacilo par rovesnikov v okoli.. a hlavne aj dcera uz mu bude blizsie, oni uz aj teraz sa spolu blaznia, ale na zahrade to bude lepsie..

ale nakoniec sme to vymysleli tak, ze k nam asi bude chodit synovec o 3mesiace mladsi ako moj syn..
budem mat doma nakoniec asi mini skolku ako mi tu jedna mamicka uz pisala - brat je rad, lebo on zas nebol nadseny z priestorov provizornej skolky ktora u nas je.. /brat je moj sused, takze by maly chodil do tej istej skolky/

no uvidime ako to vsetko dopadne, hlavne nech uz prejde zima, lebo ta nerobi dobre ani mne - alebo hlavne mne? 😅

nicemary
7. feb 2015

ahoj, hlavne to treba urobit tak, aby ste vy boli spokojni.
Ja mam dcerku 4 rocnu a je este doma, chodime kazdy den doobeda k susedovmu synovi a poobede k nam chodi zasa kamoskine dievcatko + raz do tyzdna kruzok. Mala bola vzdy na mna naviazana, neviem si predstavit dat ju do skolky v 3r. V jeseni pojde do predskolky a myslim, ze to uz bude uplne ok.
Mam aj kamosku, ktorej deti jednoducho vobec nechceli byt v skolke, aj predskolu ledva s nimi vybojovala na 2 hodiny denne a potom v skole boli na prekvapenie jedny z nasikovnejsich, mali kamaratov, kruzky, vyborne znamky. Ved venovat sa da detom aj doma, ked mamine na tom zalezi....

jamesinka
7. feb 2015

Len drobna poznamka: predskolsky rok nie je povinny.

A ja mam 5rocneho syna doma, nic mu nechyba 🙂

michaela1711
8. feb 2015

Aj ja rozmýšľam že nechám ešte dieťa doma ja čakám bábo v júli takže budeme spolu doma.

nikam
8. feb 2015

Necitala som diskusiu, tak mozno to tu uz bolo napisane. Ale napr. v Bratislave sa trojrocne deti bezne nedostanu do statnej skolky, a su doma dlhsie. Takze si myslim, ze aj ked by v skolke vela ziskal, nic sa nestane, ak bude doma dlhsie - ziska zase ine 🙂

lady511
8. feb 2015

@jana_eyre ahoj,,našu malu neprijali do našej dediny ,,,takže musela íst do vedlajšej čo nam teda poriadne skomplikovalo situaciu a k tomu tam ma starosta tiež taký "zakon" že treba platit a teda platím za školku "všeho všudy" okolo 80e plus minus drobné,,je to teda dost ale už som potrebovala vypadnut do práce,,a príjem by mi chýbal..ale planujem ju teda tento rok presunut do našej dediny čo mam asi 10min od domu,,a aj menej budem platit,,ale dost u nás rozhodovalo aj to že potrebovala rovesníkov,,,síce som sa s nou doma hrala,,ale je dost živá a potrebovala kolektív a neolutovala som to 😉

mooonika1975
28. feb 2015

@jana_eyre ahoj, moje staršie dieťa išlo do MŠ keď malo vari 4,5 roka, mladší v 5tich, nič nestratili, lebo ja som sa im venovala dostatočne, kontaktov s inými deťmi mali až až, vôbec nijako ich to neovplyvnilo, sú deti čo sa začlenia okamžite, sú také, čo celý rok plačú, aj dva, aj tri 😉 😉 😉 😉 😉 😉 ak mu dávaš veľa podnetov, tak nemusí iísť do škôlky, ak na neho nemáš čas, tak potom mu je lepšie v MŠ, u teba mi vychádza,,že kľudne v 4roch môže ísť 😀

mooonika1975
28. feb 2015

@michaela1711 určite ho treba nechať, aby sa zžil so súrodencom 😲

mooonika1975
28. feb 2015

@nicemary tak tak, toto je tiež môj prípad, neradi chodili do MŠ, v škole nebol problém - možno len na začiatku slzička, ale to ujde aj iným hrdinom 😵 😵

Strana
z2