icon

Čo ďalej - stále nezrelý na školu

4. feb 2023

Syn ma tento rok odklad. V septembri by mal ist do školy. Avšak stále nie je emocionálne zrelý do školy, je hravý, nevie si zapnúť bundu, utrieť zadok... (nejde mu ťo je ťarbavý, má problém s jemnou a hrubou motorikou).
Čo sa týka intelektu je nadpriemerný.. zvyšok zaostáva. Alé máme možnosti, okrem nástupu do 1.ročníka. Riešili ste to niekto? Ďakujem

zabina27
Autor odpoveď zmazal
zabina27
5. feb 2023

Akože po poslednej autorkinej reakcií fakt neverím že toto nie je troll. Alebo potom všetci horko zaplacu ak toto prerastené batoľa raz bude musieť z tej svojej superkomfortnej zóny vykročiť do reálneho života

zuzap33
5. feb 2023

A to sa ta este nehanbi, ked mu rit umyvas v 7.rokoch ?To budes este robit aj o 10 rokov ?

autor
5. feb 2023

@zuzap33 nie, je mu to uplne prirodzene

autor
5. feb 2023

@zuzap33 a myslim, ze o 10 rokov to uz zvládne sám. Čo ak jeho jazyk lásky je prave služba, skutky? To nikoho z vás nenapadlo?

mondolina
5. feb 2023

tak pri tomto vašom tempe môže byť
🙈

autor
5. feb 2023

@mondolina 🤣🤣🤣 pobavila si ma

mondolina
5. feb 2023

aj ty mňa bavíš od začiatku 😘

autor
5. feb 2023

@mondolina tak to som rada, treba si sprijemnovat den

mondolina
5. feb 2023

tak asi vážne teraz, mne je to šuma-fuk, ak to tak cítite tak to tak robte, ale sama podvedome cítiš, že to nie je ok, keď sem píšeš.

moonikajan
5. feb 2023

Riešili sme raz na supervízii prípad kedy 20 ročný syn ešte spával v posteli s mamou pretože sa bál vo vlastnej izbe 🤦‍♀️🤷‍♀️. Nevedel si ani nachystať raňajky. Ani tam to očakávané "dozretie" nenastalo. Prekvapivé bolo iba to, že mama bola učiteľka. A nebol nijako postihnutý.

nikaeli
5. feb 2023

@ankare ako môže byť zapísaný v jednej škole a chodiť do inej??

janage
5. feb 2023

Môžeš odpovedať na otázku ako sa k takejto výchove stavia otec dieťaťa?
Ste natoľko "za vodou", že v prípade ekonomického prepadu bude dieťa môcť pokračovať v neštandardnom vzdelávaní? Napr. choroba, úraz, strata práce rodiča, rozchod rodičov atď?

autor
5. feb 2023

@janage samozrejme muz suhlasi.. dokonca on je ten, co na beznu skolu, este ked mal maly 3 r, povedal nie. Ako, vzdelavat dieta inak ako bežne sa dá, iba ak súhlasia obaja rodičia.
@mondolina ale ja som tu nepísala s tým, že potrebujem výchovnu radu. Ja som potrebovala vedieť, či niekto riešil druhý odklad... Na to odpoveď už mám. 🙂

drahomirrra
5. feb 2023

Baby, toto je troll. Fake tema.

janage
5. feb 2023

Nemyslela som či súhlasí s alternativnym vzdelávaním ale s výchovou typu, základné veci zvládne, keď sám bude chcieť. Lebo práve väčšina alternatív dáva na samoobslužné činnosti možno ešte väčší dôraz ako bežný vzdelávací systém.

cecilia29
5. feb 2023

Autorka ja verím ze si myslíš ze robíš to najlepšie pre svoje dieťa. Ale sú určite fakty. A to, ze niektoré zručnosti skutočne potrebuje nadobudnúť do určitého veku. Jedno nadväzuje na druhe . Svojim prístupom práveže branis prirodzenému vývoju jeho osobnosti. Tu nejde o domáce vyučovanie, to je v princípe fajn. Ale o spôsob ako to praktizuje

Mam kamarátku mama dieťa s autizmom v ormalnwj škôlke a tá škôlka ho neskutočne brzdila. Ona ho potom z tej škôlky vzala a skutočne na ňom makala. Pracovné zošity mu vypracovavala na mieru, rozvíjala jeho schopnosti a robil doma veľké pokroky. Ale oni makali. A to bolo dieťa s diagnózou .

Vieš čo potrebuje malé dieťa aby nebolo preťažené? Potrebuje lásku, to áno. Ale potrebuje aj správne vzory, motivaciu , a hlavne hranice. Potrebuje sa posúvať ďalej a potrebuje vedieť v čom sa ma posúvať ďalej. Ako žiaci na skole sme vždy mali radi prísnejších ale spravodlivých učiteľov. Takých ktorí nám povedali co sa mame učiť a dane učivo nám dostatočne aj vysvetlili.

Ty tvrdíš ze nepotrebuješ priateľov, kolektív. Ale tvoj syn nie je ty. On môže byť iný. Ja som do škôlky nechodila lebo som nechcela, muž chodil len s revom. Naša dcera z nej nechce ani domov. Ona je iná, potrebuje to.

Skus pouvažovať nad komentármi. Nie všetko nové a alternatívne je lepšie ako to staré. Nerob zo zdravého chlapca dieťa s diagnózou, lebo si to ponesie cely život

cecilia29
5. feb 2023

@drahomirrra dúfam

annm81
5. feb 2023

@moonikajan To si ani neviem predstaviť za iných okolností, ako že bol chlapec izolovaný od okolia. Veď ak chodil do školy, mal kamarátov, musel najneskôr v puberte prísť na to, že spávať s mamou nie je v takom veku štandardom, nie?

anjelicek26
5. feb 2023

@nikaeli moze, aj nas tak... pripravny rocnik v skole specializovanej (normo intelekt, ale jazykova, auti, dyspraxia, logopedicke ci motoricke problemy, agresivita, mali aj slepe deti atp...) pritom zapisany bol v normalnej (ako dieta s odkladom) a ako prvy rocnik uz tam nastupil...

moonikajan
5. feb 2023

@annm81 toho chlapca priviedli rodičia do psychoterapie pretože začal odmietať chodiť do školy a hrozilo, že nezmaturuje. Bol veľmi vyhýbavý a emocionálne nezrelý, celá rodina mu bola zvyknutá vo všetkom ustupovať, ale po terapii si našiel aj prieteľku a fungoval normálnejšie.

ankare
5. feb 2023

@nikaeli v praxi sa to bezne deje, nastuduj si to. Ale nedivím sa Ti, nevedel to ani riaditeľ našej kmeňovej skoly.

lenka1208
6. feb 2023

To akoze fakt sa 'dnes' nedavaju deti do skoly len preto ze si nevedia utriet zadok alebo zapnut bundu? preboha ved kazde druhe decko v prvom rocniku si mozno nevie utriet zadok alebo je hrave..nerob z neho neschopneho. Moj je druhak a zadok keby bolo vyslovene treba tak si nejako utrie ale nikdy v skole nekakal, vybavene..vzdy pocka domov 😂 stale bojuje a gombikmi na gatiach, kupujem mu take co sa len natiahnu..proste vsetko sa da vyriesit. Takze nerob z neho neschopneho, do septembra docvicite co treba a pekne nech ide do skoly. Zvladne viac ako si myslis

matenka
Autor odpoveď zmazal
marfikchov
6. feb 2023

Keby som bola riaditeľka školy, hnala by som vás, keby si prišla ku mne dieťa zapísať. Decko má záujmy na úrovni dvojročného, ale tebou to nepohne. Nedajboh že sa ti niečo stane a je z neho stratená existencia. Ale takýchto máme v škole celkom dosť, čo buď dieťa nechajú robiť čo chcú, alebo robia za nich a ja keď kažem obliecť všetko, tak vyjde von bez rukavíc a oteplovakov (v skrinke to všetko má). Na otázku, prečo sa neobliekol, som dostala 'lebo neve'.... Teda ani reč, v jedálni som ho videla zjesť jedine parené buchty.... Ale materiálne má všetko, čo tam po tom, že je nemožný. Ďakujem Bohu za moje šikovné deti, ktoré majú vnútornú motiváciu a tým ťahajú aj nás, rodičov

autor
6. feb 2023

@marfikchov O žiadnych záujmoch nepíšem. Ale keby ste mali takéto vyjadrovanie na dieťa, verte, že by sme o takú školu ani nezakopli.
Aj učiteľ má ísť prikladom... napriklad aj spravne sa stravovať a nebyť priestorovo náročný

zuzana76
6. feb 2023

@autor v prvom rade ma ist príkladom rodič

autor
6. feb 2023

@zuzana76 veď ideme 🙂

didush27
6. feb 2023

Akými?

marfikchov
6. feb 2023

Kŕmiť školáka nebudem a keď mi rodič povie na to, že ani na dovolenke nejedol a brali mu jedlo do izby, to mám ako urobiť čo?!? O záujmoch si písala, hrať sa na piesku a s plastelinou, nehovorím, že to deti v jeho veku nerobia, ale robia toho kopec ďalšieho. Tak ale mne to môže byť tak tri, čo tvoje dieťa vie, dokáže, baví.... Daj si ho doma do vitríny a nepusti ho medzi ľudí, zadok mu utieraj pre mňa za mňa aj do dospelosti a nech za podpis má hoc aj krížiky, keď mu písané písmo netreba. Niečo nás o deťoch na tej fakulte naučili, ale tebe je to zbytočné hovoriť, ty si dieťa najlepšie poznáš 🤦