icon

Dali by ste dieťa vo veku 2,5 roka do škôlky ?

18. jún 2026

Dcerka bude mat v septembri 2,5 roka, mame moznost dat od septembra do skolky. Odplienkovana je, aj ked obcas este nehoda, ale mame este 2 mesiace na to. Este moc nehovori vety iba "toto" "otvor' "papat" "pod sem". Je zvyknuta byt cely den napr s tatinom, babkou, dedkom (bezomna). Mava zachvaty zlosti, ale uplne primerane veku. Myslite, ze je to vhodne alebo na co dat este pozor? Som uz 5 rokov na materskej extremne unavena, zufalo tuzim ist do prace proste zmenu.

Strana
z2
zuzka0605
18. jún 2026

myslim ze ano, dala.

anonym_8663ae
18. jún 2026

ak máš možnosť, treba využiť

janka_266
18. jún 2026

určite áno, odplienkovanie v pohode stihnete a rozprávať nemusí, môj nerozprával takmer vôbec, tiež šiel 2,5ročný, ale do práce by som šla tak od januára, kým bude v škôlke si môžete naozaj oddýchnuť, a hlavne prvé mesiace je šanca na choroby, čo teda nepoteší, ale lepšie to riešiť z rodičovvskej ako očr z práce

mogaa
18. jún 2026

@anonym_autor vie sa sama najesť? obliecť? rozprávať nemusí vedieť, stačí že rozumie čo sa jej povie....

barilap
18. jún 2026

@anonym_autor pokiaľ máte tú možnosť, tak by som dala

stvura
18. jún 2026

@anonym_autor moj najstarsi syn mal koncom augusta 2r a siel v septembri do skolky...bol uplne v pohode. ja som tiez zvazovala ale on vedel vsetko a uz aj pekne rozpraval...dcera pravy opak, sla ako 3r a mala velmi tazku adaptaciu, proste to odlucenie nezvladala. Takze za mna ano, akurat dokonci odplienkovanie a skus odsledovat ci zvladne tie 4h bez teba - ak ide na pol dna alebo cely den ak ho hned das na cely

8883340
18. jún 2026

moja mladšia dcérka začala ako 2,5 r a v pohodke

selenka7
18. jún 2026

Moja isla do skolky, ked mala dva roky a tyzden, do dedinskej jednotriedky. Od zaciatku si to uzivala a to tam bola najmladsia 🙂 urcite by som dala. Zo zaciatku bude asi castejsie chora, s tym treba ratat.

anjelicek26
18. jún 2026

Ty potrebujes ist do prace, lebo to psychicky uz nedavas... tvoja psychika je dolezita tiez... matka nie je na poslednom mieste... a ano dala ved preco nie...keby to zvladala velmi zle, vies sa vratit na rodicak, ziadna drama... moj mlady je od roka v kolektive a ja v praci, ma dva roky tri mesiace, chory nebol jediny raz... ostatne deti z jeho skupiny boli chore dost casto, on to proste nedostal... aj take deti su.

anonym_3ed88f
18. jún 2026

Synovi do troch rokov, pri nástupe do škôlky, chýbali 4 mesiace. Moje obavy, či si zvykne,sa veľmi rýchlo rozplynuli.Dokonca aj jeho stravovanie sa zlepšilo.

simca06022011
18. jún 2026

Ano, ak ti to pomoze, bezne deti chodia do kolektivov aj skor, moja isla do jasiel od 1,5r (sice choroby a tak.. cize realne dva roky nieco mala ked fakt ze riadne chodila) a super... V neposlednom rade, ja mam volnejsiu pracu, cize davala som ju tam s tzm, ze ja si spravim veci v klude, v praci, doma a ona bude mat zmysluplnu napln dna a ked mam volno = budem si ju nechavat doma, povinna dochadzka nie je. NUZ velmi malo prisiel moment ze nesla.. velmi sa tam tesila a chodila :D

hubka51
18. jún 2026

@anonym_autor vždy záleži od daného dieťaťa.Dcéra išla do škôlky tiež ako 2,5r milovala spoločnosť deti.V škôlke nemala žiadny problém.Syna by som asi ako 2,5r nedala je úplne iný ako ona.Síce spoločnosť detí má rád ale pripravený by nebol.

zuzubb007
18. jún 2026

Veď to je skvelé, jasné, že by som ju dala bez váhania

autor
18. jún 2026
@hubka51

@anonym_autor vždy záleži od daného dieťaťa.Dcéra išla do škôlky tiež ako 2,5r milovala spoločnosť deti.V škôlke nemala žiadny problém.Syna by som asi ako 2,5r nedala je úplne iný ako ona.Síce spoločnosť detí má rád ale pripravený by nebol.

@hubka51 v com si usudila prosimta ze nebol pripraveny? Bol naviazany na teba?

anonym_318e5f
18. jún 2026

@anonym_autor jasne aj ja som tak dala dceru , tiez som bola 4 a pol roka doma a uz mi to liezlo na mozog 😂zvladla to uplne super

zuzikak
18. jún 2026

ci dat alebo nedat je velmi individualne. Niektore deti nie su pripravene ani v 4 rokoch. Je to dost o povahe. Ak je takmer uplne odplienkovana, vie sa sama najest tak sa porozpravaj s riaditelkou skolky. Ak by ti ju vzali pracu nehladaj hned. Pockaj na ukoncenie "zvykacieho obdobia". Najprv ju daj na 4 hodiny a pozoruj ako sa sprava. Ci nie je zrazu uplakana, zrazu utiahnuta ci na teba velmi naviazana. Tak isto ti ucitelka povie ako sa pocas obdobia v skolke spravala. Ak bude zvladat toto obdobie, tak sa dohodni s ucitelkou aj na spani a vyzdvihovani v neskorsom case. Daj tomu tak mesiac a uvidis ako to ide. Mne osobne to pride velmi skoro ale ak su deti, ktore su uplne v pohode a nemaju problem so zmenou prostredia a zmenou ludi okolo seba tak potom to skus. Podla toho, co si doteraz napisala je mozne, ze to bude pre vas obe len vyhodne. Mozno uz aj ona potrebuje viac podnetov, ktore jej dokazes poskytnut ty.

anonym_e5b265
18. jún 2026

Jedno malo 2,5 druhé 2 a 3 mesiace a úplne v pohode obe

verus_16
18. jún 2026

@anonym_autor ano dala

mama_z_besstu
Zástupca značky
18. jún 2026

Z toho, čo píšeš, má na nástup dobré predpoklady – je odplienkovaná, zvláda byť aj bez vás s blízkymi ľuďmi a záchvaty zlosti sú v tomto veku bežné. To, že ešte veľmi nerozpráva, nemusí byť problém, veľa detí sa v kolektíve rýchlo rozrozpráva 🙂

A po piatich rokoch na materskej je úplne pochopiteľné, že túžiš po zmene. Spokojná mama = spokojné dieťa 🍀

anonym_ea193a
18. jún 2026

@anonym_autor ja by som dala. Aj aj som dala. Co urobíš ty je otázne. A inak, zo zaciatku ju môžeš dat iba na pol dna.

anonym_7a6044
18. jún 2026

@anonym_autor Dala. Ak ty uz potrebujes ist so prace, aj to je dovod aby slo dieta do skolky.

zuzkaa1991
18. jún 2026

@anonym_autor ja som dala prvu dceru tak do škôlky je narodena v marci a v septembri ju zobrali nerozprávala vobec ale nebol.problem pokyny chapala všetko pekne robila len bola veľmi citliva takze najprv by som davala.len na poldna po istej dobe na cely den ja som.dala.na.cely den a bolo to velmi zle plakala.cirkusovala mi az do 6r ale vtedy bol aj covid takze vzdy si zvykala na novo kedze 2 3dni v skolke 3 tyzdne doma alebo ked covid bol všetko zatvorené tak aj 2m doma bola...mozno aj to bolo zle....teraz máme druhu dceru ale urcite dam opat od.2.5r bud do jasliciek alebo do škôlky

extempore
18. jún 2026

Obe moje deti šli do mš od 2 rokov..

anonym_816b6e
18. jún 2026

Je to individualne, kedy je dieta zrele, aj emocionalne na to, aby zvladlo bezpecne pobyt v skolke.
Moja isla vo veku 2,5 roka, ale ona chcela byt s detmi, jej to sadlo super. Ale nemusi to byt vzdy tak, zavisi od dietata.

sulavikova
18. jún 2026

@anonym_autor áno, dala som ho do škôlky.

slavomira236
18. jún 2026

@anonym_autor vnucik ide bude mat 2 na konci prazdnin...

osky
18. jún 2026

Ak treba ,ano.
Moja kamoska dala teraz maleho ,ledva 1,5 rocneho...bolo mi ho tak luto.
Ale neuveritelne mu to prospelo.
Je odvaznejsi,nie je uz stale zaveseny n jj cecku...no zlaty.ozaj

anonym_6987e9
19. jún 2026

@anonym_autor
Mám 67 rokov a doteraz je mi ľúto, že som svojho syna a potom aj dcéru vo veku 1,5 roka musela dať do jaslí a od 3 rokov do škôlky, pretože ma k tomu donútila finančná situácia a musela som sa vrátiť do práce. Dcéra to znášala veľmi zle, nielenže bola viac chorá ako zdravá, ale nedokázala si zvyknúť ani na jasle, ani na škôlku.
Mne je však ľúto najmä to, že vo veku, kedy sa má budovať najintímnejší vzťah medzi
matkou a dieťaťom, čo sú prvé tri roky života, som nemohla byť s nimi.
Keby v tých časoch bola možnosť pracovať z domu, alebo na čiastočný úväzok, volila
by som túto formu a deti si "užila". Po nastúpení do práce nastal nekonečný kolotoč -
skoré ranné vstávanie, jedno dieťa do/z jaslí, druhé do/zo škôlky, auto sme nemali, takže z autobusu do autobusu, domov so prišla vyčerpaná a nastúpila na druhú smenu v domácnosti. Žiadna automatická práčka, žiadna umývačka riadu či mikrovlnka, každý deň musela byť čerstvo uvarená večera, takže ani doma som na deti nemala moc času. A všetko bolo na mne, manžel s ničím nepomohol. Ale najviac ma trápil ich zdravotný stav, najmä dcéry, nebol jediný mesiac v roku, v ktorom by nebola chorá a to trvalo až do jej 7 rokov.
Po mojich skúsenostiach odporúčam dnešným mamičkám, aby boli so svojimi deťmi
prvé tri roky doma a venovali sa im, aby pochopili, že materstvo je najdôležitejším poslaním ženy, a vybudovali si s deťmi citový vzťah na celý život. Tým nemyslím, aby ich rozmaznávali, ale aby ich vychovávali s láskou a trpezlivosťou, ale na druhej strane im stanovili pevné hranice a pripravili ich na reálny život. Pretože čas letí veľmi rýchlo a to čo zmeškáte v tomto veku, už nikdy nedohoníte. A tento stratený čas nestojí za žiadne peniaze, práca a kariéra počká, vzťah matka-dieťa je na prvom mieste.

autor
19. jún 2026
@anonym_6987e9

@anonym_autor
Mám 67 rokov a doteraz je mi ľúto, že som svojho syna a potom aj dcéru vo veku 1,5 roka musela dať do jaslí a od 3 rokov do škôlky, pretože ma k tomu donútila finančná situácia a musela som sa vrátiť do práce. Dcéra to znášala veľmi zle, nielenže bola viac chorá ako zdravá, ale nedokázala si zvyknúť ani na jasle, ani na škôlku.
Mne je však ľúto najmä to, že vo veku, kedy sa má budovať najintímnejší vzťah medzi
matkou a dieťaťom, čo sú prvé tri roky života, som nemohla byť s nimi.
Keby v tých časoch bola možnosť pracovať z domu, alebo na čiastočný úväzok, volila
by som túto formu a deti si "užila". Po nastúpení do práce nastal nekonečný kolotoč -
skoré ranné vstávanie, jedno dieťa do/z jaslí, druhé do/zo škôlky, auto sme nemali, takže z autobusu do autobusu, domov so prišla vyčerpaná a nastúpila na druhú smenu v domácnosti. Žiadna automatická práčka, žiadna umývačka riadu či mikrovlnka, každý deň musela byť čerstvo uvarená večera, takže ani doma som na deti nemala moc času. A všetko bolo na mne, manžel s ničím nepomohol. Ale najviac ma trápil ich zdravotný stav, najmä dcéry, nebol jediný mesiac v roku, v ktorom by nebola chorá a to trvalo až do jej 7 rokov.
Po mojich skúsenostiach odporúčam dnešným mamičkám, aby boli so svojimi deťmi
prvé tri roky doma a venovali sa im, aby pochopili, že materstvo je najdôležitejším poslaním ženy, a vybudovali si s deťmi citový vzťah na celý život. Tým nemyslím, aby ich rozmaznávali, ale aby ich vychovávali s láskou a trpezlivosťou, ale na druhej strane im stanovili pevné hranice a pripravili ich na reálny život. Pretože čas letí veľmi rýchlo a to čo zmeškáte v tomto veku, už nikdy nedohoníte. A tento stratený čas nestojí za žiadne peniaze, práca a kariéra počká, vzťah matka-dieťa je na prvom mieste.

@anonym_6987e9 verim, ze ste to mala narocne ❤️

salome123
19. jún 2026

Dala som v Tom istom veku. Nebol s tým najmenší problém. Tiež som chcela ísť po 5r MD/RD do práce. Bolo to dobré rozhodnutie.

Strana
z2