Dávate deti do škôlky cez prázdniny?
Davate deti do školky cez prazdniny pokial nieste v praci? Nemam na mysli to že sa ich chcete zbavit ako skor to že je vonku škarede počasie a v školke maju predsa len lepši program a kolektiv. Dakujem
ahoj...my ich do MŠ nedávame....obaja sme zamestnaní, dcérka škôlku zbožňuje od začiatku a synček (čerstý škôlkar) tiež rád chodí medzi "kamajátov" z MŠ...(a obaja sú dosť "nároční" - zajačik duracell je "slabý odvar"...)
dôvody sú dva: v MŠ by boli pospájaní- vtedy nemajú až taký super program, ako keď sú v svojej triede a so svojou učiteľkou (príliš sa im v spojenej triede nepáči...)...a potom, máme v rodine školákov a tí majú prázdniny, tak sa stretávame 😀
Ale, naozaj by sa prázdniny nemali týkať MŠ (ani letné-u nás vždy aspoň jeden mesiac letných prázdnin škôlka funguje...) ale, aj v našej MŠ hoci nie sú prázdniny, si robia prieskum - kto bude mať záujem o umiestnenie v MŠ aj v tomto termíne...(veľa detí má súrodencov školákov a tak si rodinky plánujú spoločné dovolenky)
a tiež sa automaticky ráta s tým, že keď je mamička doma (...na materskej...) a dieťatko chodí do MŠ, v čase školských prázdnin si ho nechá doma...ja som to brala ako samozrejmosť, keď som bola so synčekom doma a dcérka chodila do MŠ...asi som staromódna, ale som rada, ak sú moje deti spolu, teda...pokiaľ sa to dá... 😉
@mateson neberiem ti ho matesom, tvoja otazka znela ale obvinujuco voci rodicom ktori maju iny nazor...
ja rada respektujem akykolvek nazor, podton podania nazoru sa ale urcite da ustrazit - ak ti teda naozaj islo len o to napisat svoj nazor a nie osocovat rodicov s nazorom inym...
inak ked ho tak zastavas - podla teba by som napr. ja mala mat malu doma, kedze som ja doma? 🙂
Uprimne, mne pride absolutne trapne,ked sa ma ucitelka v MS pred kazdymi prazdninami pyta, ci by som si dceru nemohla nechat doma, kedze som doma so synom. Ja jej neustale opakujem, ze som sice doma,ale ja z domu pracujem a teda mam toho ovela viac ako si ona vie predstavit. Napriek tomu sa ma to stale pyta.Dcera je doma resp. mimo skolky, ked niekde cestujeme, co je relativne casto. Aj tento tyzden sme mimo domu u nasich, moja mama mi pomaha s detmi, aby som sa venovala praci..Ale ak aj matka nepracuje, snad ma pravo mat dieta v skolke tolko ako nepracujuca matka? Na zaklade coho by to malo byt inak??
ja tiez nedavam cez prazdniny dcera je skolacka a teda si musim urobit volno aj kvoli nej teraz som v silnom pokuseni ho ale nechat aspon doobeda mozno den dva ... lebo bol teraz tri tyzdne doma kvoli chorobe ja robim z domu a maly sa do skolky tesi a je tam rad ucitelky s tym nemaju problem je tam malo deticiek v skolke u nas
tak mam dilemu ...
@mateson ja neviem co to je skolka v obmedzenom rezime, takze toto neviem posudit - u nas skolka funguje normalne cez prazdniny, maju len 2 tyzdne prazdnin v lete, vtedy su doma vsetky deti, na velku noc a na vianoce - to maju aj po 3 tyzdne... inak full program, normalna skolka - chodia tam vsetky deti, mala neciti ziaden rozdiel...
Ja som malú nechávala,vždy sme si spravili výlet...😉 Aj keď prší tak určite sa poteší nejakej cukrárni,detskému kútiku,centru...alebo s kamoškami s deckami si vyrazte 😉 A keď je pekne tak sánkovačka alebo niekam autom sa vyberte 😉 🙂 Veď škôlky si užije až až 😉
Ja nechapem prečo sa tu stale v každej teme niečo odcudzuje ??? Vždy natrafim na niekoho kto súdi . Ja nikdy nesudim a berem každy nazor ved neviem za akych podmienok ten druhy žije. Ja sa venujem dietatu dostatočne aj za 3 hodiny,niekto je z dietatom cely den a nevenuje sa mu ani 5 minut tak čo je lepšie.Presne čom vedela kde tato tema skonči. Všetky čo daju deti do školky cez prazdiny su zle matky nie??? ☹
No ja moju dcerku cez jarne prazdniny do skolky dam. Teda ak mi zasa neochorie. Teraz som ju totiz mala doma cca 4 tyzdne, lebo kaslala a potom som ju tam zasa nedala kvoli tym hroznym mrazom. Nechcela som, aby sa pri nahanacke po dvore "nahltlala" toho studeneho vzduchu a mala znova laryngitidu. Ona je tam stastna. Aj tak je vacsinou doma s kaslom, tak aspon ked je zdrava, nech si uzije kamosov. Cez leto ale ostane doma, mame babinu, co tiez bude prazdninovat, tak bude mat este zaujimavejsi program.
A este druha vec, v ziadnom pripade neodsudzujem maminky, ktore su na materskej s druhym dietatkom a to starsie daju do skolky. Casto ma totiz moj mladsi syn zamestnal natolko, ze mi bolo dcerky luto, ze sa jej nemozem 100% venovat. Ked je v skolke viem, ze maju zaujimavy program, ja doma v klude navarim a ked sa mi vrati, tak sa uz len hrame. 1 rok na MD so synom som ju mala doma a bolo to naozaj tazke. Zial nemame doma babky, co by mohli pomoct, tak som na to bola sama. Syncek mal hrozne koliky do konca 6 mes. vtedy by som dala cokolvek, aby mohla byt dcerka v skolke. Nie preto, aby som ju tam "odlozila", ale aby sa mohla zahrat s rovesnikmi a vyblaznit sa do sytosti. A nielen sediet doma, lebo jej bracek pre koliku prereval cely den...
@bubinko83 u nas je skolka pre prazdniny zavreta-takze nieje na výber,no tým že mam veľkeho syna a tiež ma prazdniny tak by bol s ním,ale tento rok do toho prisla aj angína aj to že buduci tyzden nerobím.No cez letne prazdniny samozrejme ten mesiac v skolke vyuzivame.Je tolko volna že dovolenky nestacia...
@titkovamiriam a to na zaklade coho zatvaraju skolku? pretoze materske skoly prazdniny nemavaju, tak co uvadzaju ako dovod?
@k.a.t.k.a. u nas je skolka zatvorena so suhlasom zriadovatela....cize obce... 😉
@k.a.t.k.a. po ine roky sa vzdy pytali kolko deti bude a podla toho boli ucitelky aj kucharky,tento rok proste zavreli 😠 .Vzdy ked ma skola prazdniny tak su radi ak maju co najmenej deti,ja nechavam maleho doma,nastatsie ma s kym byt no neviem si predstavit maminy co fakt nemaju kam dat dietatko 😠 😠 😠 -ved aj teraz ked mama skola ten jeden den hned mali krizový stav to iste ked je velka noc a skola ma volno stvrtok-utorok.u nas aj dohodnu maminy a jedna strazi povedzme 3-4 a potom na dalsie volno druha...je to fakt niekedy na prašky s tým volnom.
Baby a ako to riesite napr. cez prazdniny? My budeme mat 2 tyzdne v juli a 2 tyzdne v auguste zavrete...ja len dufam, ze bude pekne pocasie aby sme mohli na ten cas do Chorvatska...moja mala totiz jaslicky zboznuje, aj cez vikend spomina svoju ucitelku a ostatne deticky. Ja sa uz tesim, ked bude moct chodit do taborov - my sme ich so sestrou zboznovali, cely rok sme sa tam tesili, ktovie ci bude aj moja mala taka nadsenkyna 😀 😀
@bubinko83 neries odsudzovanie. Je pravda ze sa vyskutje v kazdej teme, ja to preskakujem, zaujimaju ma iba nazory k veci 😉
@raffaella my mame teda len 2 tyzdne prazdnin v lete v skolke - vtedy mame vzdy naplanovanu rodinnu dovolenku plus od 2-och rokov chodi malinka na normalne prazdniny k starym rodicom, na tyzden k jednym a tyzden k druhym ( oni by sa normalne urazili keby neprisla... ) - casto chodia aj rodicia k nam, kedy malu jednoducho necham doma, aby si spolu uzili...
ja som inak tiez tabory zboznovala - nasi vlastne ani inu moznost nemali - 3 deti, vsetky doma a dovolenky len par tyzdnom 🙂 nasa zatial este nikde nebola ale uz ma par rovesnikov v skolke ktore boli na tyzdnovych lyziarkych a tak... ja sa zatial este o nu bojim, buduci rok je ale zo skolky skolka v prirode, tak tam sa mozno odhodlam ju dat - uvidime ako by to zvladla v neznamom prostredi len s kamaratmi...
@k.a.t.k.a. všetko je to o peniazoch. Zriadovatelia /čiže obce/ zvlášt tie malé jednoducho potrebuju ušetrit každý cent na kúrení, elektrike, vode. Ak je na malej obci / náš prípad/ školka a škola v jednej budove, je pre obec luxus vykurovať budovu keď v škole sú prázdniny. Oni zápasia o každý cent, aby tie školky a školy mohli prevádzkovať. Navyše ani školka by nebola v plnom počte, kedže tie deti, čo majú surodencov školákov su z velkej časti doma. A to je vo vačšine prípadov dovod zatváranie školiek. Nie to že učitelkám sa nechce chodit do roboty. Štát to hodil na obce a tie bojuju ako vedia.
@dai u nas tiez ficia stari rodicia, je to dobre pre malu a aj pre nich a nakoniec aj pre nas, ked potrebujeme nieco vybavit alebo nakupit a ju to nebavi 😎 len svokrovci byvaju iba par kilometrov od nas, v inej mestskej casti. Toto mi je luto, ze nie su niekde na dedine, mala nema tak ziadny kontakt s inym ako s mestom. No co uz, ale rada som aj tak 🙂
My sme boli teraz na lyzovacke a boli tam skolky v prirode a bolo to hrozne zlatucke, vsetky deticky mali vesticky na sebe, instruktorov a ucili sa lyzovat 😉 nasa mala pojde takisto, ale najskor zrejme az o rok, ked postupi do skolky 😉
Možno za pár rokov /keď to takto pojde dalej/ štátne školky budu iba vo velkých mestách. A nebude sa o čom hádať 😝
ja nechapem, co tu niektori zase raz riesia a rypu???? kebyze je u nas skolka cez prazdniny otvorena, davala by som tam malu....a to som pritom doma... davala by som ju tam nie preto, ze som zla matka, chcem sa jej zbavit...ale preto, ze tam ma kamaratky, ma mile pani ucitelky, ktore ich stale nieco nove naucia, ak dlhsie nie je v skolke, potom si zase zle zvyka..... je v skolke iba doobedu, poobede si ju berie ja a aj o program sa staram ja....
kazdy nech si riesi podla seba.... a nesudi ostatnych za ich rozhodnutia....
@raffaella no, s lyzovanim este asi mate cas 🙂 my sme tiez teraz boli na dovolenke - malej sme platili instruktora, chcela som aby zacinala sama, nie v ramci skupiny, aby nepochytala nejake zle navyky... super jej to islo - minuly rok sme jej tiez zaplatili nejake hodiny ale to bolo o nicom... mrncala, chcela byt len pri mne ( ja som bola tehotna v tom case, my fajn zle byvalo, takze cele to bolo take o nicom...) - tento rok uz bola krasne sama s instruktorkou a po tyzdni nam zlyzovala inter ski na strbskom 🙂 instruktory nam hovorili ze je najlepsie zacat s lyzovanim az v tych 4-roch rokoch, ze tosu deticky aj mentalne aj fyzicky uz nato dobre pripravene ( vydrzia bez mamy s cudzim clovekom, maju uz urcitu trpezlivost a hlavne uz dost silny chrbatik aj nozky...)
Aj Saska bola par krat v skolke, co som ja bola doma, riesila si lekarov, stahovakov a podobne, aspon sa neplietla pod nohy. Rovnako par dni pred vianocami, ked ja som bola doma, isteze chcela ist, chybali jej kamarati a chcela s vychovavatelkami piect a malovat... ked som doma, tak sa JEJ pytam, ci chce, ci nechce ist a nechavam to na nej. Ale tak ona od 4 rokov chodi povinne do skoly, tam uz neni o com - musi.
@anjelicek26 ved ja si tiez myslim, ze v tych skolkach im vedia spravit taky program, ze dietatko sa zabavi, posunie ho to aj vo vyvoji..moja mala po par dnoch v jaslickach mi uz nechcela dovolit ju vyzliekat, ona vsetko SAMA, krmi sa vyhradne SAMA, zuby len SAMA - a najlepsie je, ze ja som si s nou doma spievala, recitovala a tak a ona dojde po tyzdni z jasiel a spieva si Twinkle, twinkle - little star 😀 😀 😀 tak som pochopila, ze tie deti sa asi najviac ucia v kolektive rovnakych deticiek 😉
Tak u nás sa vždy pred každými prázdninami pýtajú rodičov,ktoré deti budu navštevovať škôlku,aby vedeli koľko tried otvoria.Tiež sú radi,keď rodičia na materskej nedávajú deti do škôlky,ale neprikazujú im to.Je to na vôli rodičov ako sa rozhodnú.Ja osobne deti nedávam cez prázdniny ani do škôlky ani do družiny /ak je otvorená,lebo ak sa u nás nazbiera dostatočný počet deti otvoria cez prázky aj družinu,ale cez letné nie,iba cez tieto krátkodobé/.My sme tiež obaja pracujúci,ale občas my vyjde cez prázky voľno /a to som rada,že si pospím a nemusím ráno stavať a chystať deti do školy a škôlky/alebo občas si manžel zoberie dovolenku.Ak nemôžme my tak sú deti u babky,ktorá síce pracuje,ale iba nočné a naše deti už vydržia dve tri hodiny ráno samé pokým sa babka prespí.Ale neodsudzujem matky,ktoré dávajú deti do škôlky aj keď nepracujú,predsa tam má dieťa rovesníkov učiteľky,ktoré sa im venujú.Ja malého tiež dávam,vždy do škôlky keď mám voľno.Ja si aspoň doobeda v kľude porobím všetko čo mi treba a poobede sa už venujem len deťom.Ale cez tie prázdniny sú doma to som veru lenivá na to vstávanie.

@dai nemyslím si o sebe, že som ideálny rodič, ale moj názor na tuto záležitost je nemenný. 😉