Dieťa ma bije, hádže veci o zem aj do mňa
Ahojte, neviem si rady, mam 3,5 rocneho syna, ktory vzdy ked nie je po jeho, ale an za banality, napriklad sa chytim jeho hračky a jemu to vadi - zacne ma bit, plieskat, pripad e zacne po mne tu hracku hadzat alebo zacne hadzat veci okolo seba o zem …. Potom aj pol hodinu chodi, mraci sa na mna, jeduje sa, hovori mi, ze uz ma nema rad a hadze veci o ze….Ako pristupovat k takemuto dietatu? Inak je velmi sikovny a velmi inteligentny, vie dost z cudzich jazykov, pocitat lahke veci, pozna abecedu a vie precitat lahke slovička …. Ale tato jeho agresivita ma nici, lebo je to za banality, napriklad sa mu len chytim jeho hračky alebo mu dam siltovku, ked on nechce a podobne …. Často sa tomu začne aj smiat, ked hadze tie veci o zem …. Ďakujem
Uff to je riadny manipulator a ze 3,5 roka. Tvoje spravanie ale musi byt konzistentne. Nesmies sa len vyhrazat a nic neurobit. Ak ma napriklad nejaku oblubenu cinnost/hracku, povedz mu, ze ak ta este raz udrie, ma to zakazane. Napr ak pozerava rano rozpravky. Udries ma? Zajtra nemas rozpravky. (A samozrejme ani dnes vecer uz nezapnes tv). Ste na ihrisku, ak ta udrie idete okamzite domov. Aj v strede tej najlepsej hry. A ako pisali baby s tym hadzanim hraciek, kazdu ktoru hodi zobrat. Normalne mu povedz, ze hracky sa nehadzu, kazdu ktoru hodi mu vezmes (nehovor ze mu to vratis), ale dobre tie hracky odloz. Kamoska mala cierne vrece na smeti a tam ich zbierala. Ked budes mat pevnu ale laskavu ruku, podari sa ti to. Ano v lietadle vychovavat nie je jednoduche, ale vsade inde ano. U nas funguje pocitanie uz roky. Naucila som ho ked bol malinky. Napr. Pocitam do troch, ak si neupraces xy - nejaku vec, zajtra nemas rozpravku. A splnila som to. Druhy den pocitam do troch, ak si ihned nejdes umyt zuby, zajtra nebude ziadna sladkost. Alebo pocitam do troch, ak sa neoblecies, dnes nepojdes na bicykel. Vies co stacilo to splnit 3-4 krat, odvtedy uz snad 6 rokov pocitanie funguje. On si proste uvedomil, ze to splnim. Ze ked uz pocitam, uz je zle. Nikdy tym pocitanim ale nezacinam, vzdy mu niekolko krat poviem normalne. A potom ked to nesplni, ziadne vyjednavanie. Musis to splnit. Ty musis byt pevna a nastavit mu hranice. Lahko sa to pise trocha tazsie realizuje ale ver mi, prinesie to ovocie. A ked ta bude bit, tak rovnako. A pevne mu chyt ruky, pozri mu do oci a nedovol mu urobit ani pohyb. A inak keby zacal moj syn na mna nieco ze moja chyba je ze on ma bije, ja by som raz urobila to iste. Ale iba raz. Ak je na tom rozumovo takto vyspely, potom to lahko pochopi. A hned potom mu povedz, ze si to urobila len preto, aby videl co robi on a ake je to neprijemne.
@beata_k no uz to slovo sedi, ze je hypersenzitivny 🙈😅
Hypersenzitivny neznamena precitliveny. Take deti su velmi vnimave,co paradoxne sposobuje "problem"
@liv1 skusim skusim, musime si s manzelom nastavit rovnake pravidla a zachovat sa rovnako v situacii podobnej a presne splnit, to je asi podstatne nenechat sa ukecat, lebo on potom zacne maminka prosim, daj mi to, ja uz nebudem a podobne, nenechat sa ukecat
Jaj a zabudla som ti povedat. Tie hracky nech ma odlozene kludne aj pol roka. Ked mu ich za par dni das, to akoby si ani nevzala
V tej vete, ktorú si napísala v jednom príspevku, je zrejme cele vysvetlenie - je jedináčik, skáče okolo neho celá rodina a všetko mu dáte.
Dieťa nepotrebuje, aby okolo neho každý skákal, ani aby dostalo úplne všetko. Nie je stred vesmiru, je len súčasťou toho "vesmíru"
Nie je to už maličké bábätko,čiže musí aj pocítiť následky nesprávneho konania
Hodíš hračku? Ok, vezmem ju a odložím preč. Môže plakať, revat. No ty nepovol
Lebo keď zistí, že revom si vserko dosiahne, tak to bude využívať aj neskor.
Ide udrieť? Chytím ruku a veľmi dôrazne poviem, nie, bit nesmieš.
A hlavne to musi tak robiť aj manžel, či starí rodičia a podobne.
@anjelicek26 ja som syna takto chytila ruky na kriz, chrbtom a ešte ma uhryzol. Ale teda nemal tedy ani 2. Pri nom musím veľmi predychavat 😅 Už sa trochu ukludnuje casom, ale teda stojí ma to kopu nervov.
Ja mam zatial tiez jedno dieta, a teda nie som velmi ostrielana. V kazdom pripade nechcem pokracovat v autoritarianskej vychove, ktoru som dostala od rodicov. Najlepsia rada(u vas to uz je to trosku neskoro, a preto to bude tazsie) bola zastavit kazde jedno neziaduce spravanie hned nazaciatku a nespravit z toho zvyk.
Je neprijemne, ked dieta reve, ale je to prirodzena emocia, staci ju prestat. A zaroven zabezpecit pre seba aj dieta bezpecie. Chytit mu ruky, zabranit bitiu a hadzaniu a tak, ako ti on vie povedat pre neho validny argument(mamka, bol som nahnevany…) mu rovnako odpovedat-je v poriadku, ze ta to hneva, ale nie je v poriadku, ked ma bijes. Ludia sa nwbiju, nasilie nie je riesenie…pripadne ho presmerovat/naucit mechanizmy zvladania silnych emocii(vykricat sa do vankusa, vybit si zlost na nejakej makkej hracke…)
Pomenuj mu pocit - vidim, ze sa hnevas - a nasmeruj agresivitu/hnev akceptovatelnym smerom - napr. Mozes udierat do vankusa/boxovacie vrece,... alebo mozeme si spolu zaskakat / zatancovat si,...
Pozri filialnu terapiu, nieco sa da i doma...
hodi do mna hracku, hodim a vyhodim ju do kosa, udrie ma, zdrapim mu ruku a zakazem mu to. Este raz a dostane na zadok.Neprestane odchadzam necham ho ukludnit, ak bude hadzat veci, vysvetlim mu ze sa to nerobi, inak nebude nic mat. Pozbieram, odnesiem a nedostane to, kludne sa budem dva tyzdne tvarit, ze som to vyhodila do smetneho kosa. Ohybaj ma mamko, pokial som ja Janko. Toto robil susedin syn a raz mi normalne dal facku, lebo doma zvyknuti, dohovarali aktivne dietat s usmevom ked okolo vsetkych bil. A to uz nebol 3r vzdor a skusanie, u neho to trvalo az do skoly kym nechodil...
Hypersenzitívny, inteligentný.... ja by som to riskla, aspoň raz ho stopnúť bitkou a potom mu tiež vysvetlíš: no vieš, ale ty si ma nahneval. Ak je inteligentný, určite pochopí. Jedna výchovná mnohým deťom pomohla pochopiť, kto je pánom v dome a nabrať správny smer.
Prečítaj si niečo o aspergerovom syndróme... Z tvojho popisu tvoj syn má tieto znaky
A to je chyba, že mu všetko dáte :((
Nerozumiem prečo zmizol môj komentár. Skúsim ešte raz - to čo popisujete môžu byť príznaky Asoergerovho syndromu
@elizabet173 ano, musime sa v tomto ask zhodnut a mat rovnake pravidla a neustupovat, lebo ma 3 roky a toto mi pride uz cez, ako on vyjednava, reaguje tymto bitim a hadzanim
@jaskolka ano ano, hlavne nepovolit, lebo my ked aj vezmeme zacne ja uz nebudem, daj mi to prosim, slubuje a neviem co a za chvilku nanovo
@liv1 ano, ze musi ich realne nevidiet dlho, aby si myslel, ze som ich fakt vyhodila
@elizabet173 ked sa ho spytam, ci mozem ja jeho tak povie ze NIE

Zrejme mas hypersenzitivne dieta. Skus nieco pozriet na nete. K takym detom sa pristupuje trochu inak, nez ku "klasickym"