icon

Dieťa s diétou a škôlka

tinki
12. jan 2012

Moja dcéra má bezmliečnu diétu a najnovšie už jej vadí aj vajíčko. Ja ju dávam do škôlky len na predpoludnie. Pred obedom ju beriem domov a na desiatu jej dávajú len chlebík s Vetom. Pani riaditeľka mi však stále dáva najavo, že by bola radšej ak by chodila dcéra na celý deň. A zdôvodňuje to tým, že to bude lepšie pre ňu aj pre mňa. Čo sa týka stravy, dohodnúť sa nedá. Vedúca kuchyne mi povedala, že nemôže zaručiť za všetky kuchárky, aby práve mojej jedinej robili stravu bez mlieka. A čo pozerám jedálny lístok, tak každý deň je v jedle mlieko. Ja jedlo nosiť nemôžem, pretože sa to vraj z hygienických dôvodov nesmie. Zaujímalo by ma, či je to ozaj tak. Či existuje taký predpis, ktorý zakazuje nosiť jedlo do škôlky. A ešte, či môže riaditeľka vylúčiť z tohto dôvodu moju malú zo škôlky. V našom meste je asi 8 škôlok a čo som si tak zisťovala, tak ani v jednej sa nezabezpečuje diétne stravovanie. V škôlkach sú detičky, ktoré majú bezmliečnu diétu, ale ich rodičia to riešia tak, že deťom nedajú akurát piť mlieko ako také v tekutom stave a zakážu jesť jogurty. Preto som tu jediná, divná mamička, ktorá nedovolí jesť dieťaťu nič s obsahom mlieka. Takže ju nemám ani kde preradiť. A doma sa mi nudí, ona potrebuje kontakt s deťmi..Alebo sa mám presťahovať do iného mesta? 😀 😀

Strana
z2
martinkah
21. aug 2013

@alenka1111 no, ochotná vedúca ☹ pri celiakii by nemal byť veľký problém nájsť takú škôlku, len či nebudú mať plno.. ak je pre vás Havanská od ruky, určite kontaktuj p. Pancurákovú na magistráte, mala teraz dovolenku, možno už tam zajtra bude, poradí ti , skús volať 055/ 6 419 900.. netreba sa vzdávať, aj keď sa stretávaš s neochotou, robíme to pre našich drobcov 🙂

alenka1111
21. aug 2013

@martinkah Dakujem ti krasne 🙂

bibi23
26. sep 2013

@alenka1111
@mimi21mimi ja nosím synovi stravu do škôlky od júna minulého roku /cez prázdniny 2 mesiace nechodil/, čo mu diagnostikovali alergiu na mlieko, pšenicu, raž a vajený bielok. hned od doktorky som zašla za vedúcou kuchyne a tá mi dala tlačivo pre doktorku, že nech potvrdí, že nemože klasickú stravu /teda neni to moj výmysel/ a podpísala som žiadost, že si jedlo budem zabezpečovat sama. asi 2 dni bol syn doma, kým som to vybavila a odvtedy normálne ráno pri príchode do školky zanesiem do kuchyne desiatu, obed i olovrant. tam dajú do chladničky a prihrejú. akurát aj chlebík už musí byt namazavý a zelenina či ovocie nakrájané, lebo mu to len dajú ako im donesiem. inak ok, len ja mám kopec varenia, aby mal pestrú stravu.

bibi23
26. sep 2013

len ešte doplním, že som sa písomne zaviazala dodržiavat zásady správneho skladovania a prípravy potravín cca 2strany. vraj mám dodržiavat jedálniček, čo majú všetky deti a nosit mu "rovnaké jedlo". som im hned vysvetlila, že mu nebudem varit jedlá, čo ani nelúbi a trápit sa varením zbytočne. snažim sa troška podobné jedlá, ale ako sa mi to hodí. stalo sa mi, že mal aj dva dni po sebe to isté na obed. zozačiatku 2-3 týždne do mna aj "vrtali", ale teraz čo donesiem, to mu dajú a bez zbytočných komentárov. nie som vyučená kuchárka, aby ma buzerovali a synovi chutí a spapá, tak neni o čom.

mojka2310
2. okt 2013

pridám sa k vám, vidím, že v tom nie som sama, prednedávnom po urputnom hladaní malému 5r. zistili, že má neznášanlivosť na mlieko a soju a všetko okolo toho, takže probém v škôlke, samo, že nám nevyšli v ústrety,bola okolo toho veľká šou, svokra sa nagažovala , ale nič nepomáha, ani po dobrotky ani po zlotky, aj ked sme si zistili na hygiene, že ak máme papier od doktorky, tak sú povinný variť aj keby bol sám v celej školke. Vedúca jedálne nám povedala , že kvôli jednému dieťaťu špiniť riad, kto to bude umývať a podobné hlúposti. Ved ja donesiem náhradné nádoby a budem ich umývať ja, ak by bol iba takýto problém, ale ľudská hlúposť a neochota nemá hraníc, asi to musí pocítť na vlastnej koži aké to je. Dokonca sme od nej nechceli aby mu varili zvlášť, ale aby iba čo je s mliekom a sojou tak nahradili niečím iným, nezahustili mu omáčku, dali iba čiru polievku atd.No bez šance. Našťastie učiteľky sú chápavé a tak nám vychádzajú v ústrety s tým, že mu dajú to čo donesieme z domu (sledujem jedálniček) ked mu varia niečo čo nemôže a čo môžu mu zameniť (napr.kakaoko, pomazánku, syr...)tak to urobia učiteľky na jeho tanieriku. No dúfam,že sa to polepší a uvidíme čo nás ešte čaká. Poviem pravdu, ak by nebol v predškolskej triede, tak ho zo škôlky na určitý čas vyberiem a budem riešiť, ale takto...

govinda
3. jún 2015

@gabika7706
@marketka1 kočky, len tak pre info, ktorá je tá škôlka v Košiciach?

gabika7706
4. jún 2015

@govinda ja som písala o MŠ Šafárikova

gabuliatko7
6. apr 2016

@gabika7706 Dobry den, kde je ta dietna skolka v Ke? Poprosim o info. Dakujem

gabika7706
7. apr 2016

@gabuliatko7 Šafárikova trieda 4 (Terasa) http://www.safarikovake.sk/

gabuliatko7
7. apr 2016

@gabika7706 dakujem

joni
4. máj 2016

Neviete mi poradiť? Mám dieťa, ktoré má nariadenú bezmliečnu diétu. Momentálne to prebieha tak, že mi dajú jedálniček na celý týždeň a keď majú v školke niečo s mliekom tak mu z domu donesiem. Chcela by som sa opýtať ako je to s platením, napríklad keď donesiem celý obed (bez desiaty a olovrantu) podľa riaditeky mám platiť za celý deň, podľa mňa by som mala platiť len za desiatu a olovrant. Kto má pravdu, resp. existuje na to vyhláška, postup, odporúčanie? Ďakujem.

gabuliatko7
4. máj 2016

@joni chod sa pytat na magistrat, tam ti poradia presne, ako je to so stravou, ked budes nosit svoju, tak preco by si mala platit. Ked ma dieta bezmliecnu dietu, mlieko je obsiahnute aj v skrytej forme, pomazanky, polievky, omacky, pecivo atd, takze ja by som riesila urcite celu stravu pre svoje dieta, co sa tyka od ranajok po olovrant, lebo takto to neide. Tiez mam ten problem,zacala som to aj riesit, len mi teraz povedala na gastre, ze to mam zatial nechat tak a tri mesiace davat riadnu stravu mliecnu a potom urobi testy a uvidime, ako je na tom. Urcite sa chod o tu stravu informovat v skolke ta len odbiju tak mi to tu poradili aj mamicky so skusenostami, co mali taky problem. Vela stastia

gabuliatko7
4. máj 2016

@joni https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/alergia-na-mliecnu-bielkovinu-kravskeho-mlieka/

dole ten posledny prispevok mi radila pani ako postupovat a vybavovat stravu v skolke

lubomira85
18. júl 2016

ahoj ja momentalne toto iste riesim teraz, od septembra 2,5 rocna dcerka nastupuje do skolky, sme na bezlaktozovych mliecnych potravinach, povodne som chcela aby jej spravili akurat na ranajky namiesto natierkoveho chlebika napr. džemovy alebo tak, a v obede zrusit iba to mliecne, lenze ako aj ty pises v tych obedoch je kazdy den nieco mliecne, tak sme sa nakoniec dohodli tak ze jej tu stravu proste budem nosit, ze podla zakona sa to tak da riesit, a ked taky zakon existuje v Topolcanoch, musi aj inde, si myslim. Najprv som myslela ze je to dobra vola pani riaditelky ze mi takto vyjde v ustrety, ale ked spomenula zakon, tiez sa chcu nejak chranit, aby zbytocne nevznikli problemy, zdravotne u dietata a pod. Myslim ze ked sa chce tak sa to da riesit, a ked to nechcu riesit a vyjst v ustrety v jednej skolke, asi by bolo fajn skusit do v inej. Drzim palce.

Strana
z2