Dieťa v škôlke celý deň plakalo
Ahojte,chcem sa spýtať či ste mali dnes podobne s dieťaťom,že celý deň plakalo?A či sa to zlepší časom?Malý dnes nastúpil do škôlky na celý deň.Rano som ho zamiešala,dala pusu a išla preč.Neplakal.Poobede keď som išla preňho,učiteľky hovorili že celý deň plakalo,stal v okne a vykrikoval mama mama.Ze od jedu sa aj docikal.Ze nič nejedol ani nespal,aspoň ticho ležal v posteli.Vraj veľa detí plakalo ale môj bol najhorši.Od zajtra ho mám nechať len na pol dňa a ráno nech si zoberie plyšáka z domu.Mate skúsenosť,polepší sa to časom,zvykne si na škôlku dieťa?
A ako sa riesi takato situacia ked obaja rodicia pracuju? Kto ma pre to dieta ist o 10h ci na obed?
Sama autorka pise, ze sa jej nezdal deprimovany ked prenho prisla, tak aky ma vyznam to takto razne zmenit? Mozno bude plakat zas zajtra rano a potom sa ukludni lebo vie, ze mama po obede pride.
Ja som v skolke brigadovala, boli tam male deticky, ktore to znasali tazsie, ale tak bud sme ich niecim zaujali, alebo nechali pomrncat potom zase poskusali. Potom sa opytal kedy pride mama, povedalo sa, ze teraz sa napapas, teraz sa vyspinkas, teraz pojdeme von a mama pride... Kolkokrat ozaj zabudli, ze sa pohrali a potom stastne bezali za mamou.
@elizabet173 Áno aby si zvykol,čoskoro sa musím vrátiť do práce.
@kitycat Preto ma to trápi lebo čoskoro sa musím vrátiť do práce a dovtedy nech si zvykne.Nie vôbec nebol uplakany,dokonca doma povedal že niečo aj zjedol aj pekné lezal potichu v posteli.Zajtra skúsime plyšák zobrať a uvidíme či bude lepšie alebo nie
Moje deti chodili od začiatku na celý deň, pri prvom som ešte bola doma s mladším, ale keď si predstavím že o 8 donesiem a o 11 aby som išla s ním, tak ani on u toho nič a ani ja doma. A neplakal ani deň. Nastupoval keď mal 2 a 9 mesiacov. Mladší bol ešte mladší, ale tam sa už nedalo svietiť, keďže som bežala do práce. Pomrnkal a prešlo.
Tak nasilu sa to neda....a nemyslim si, ze by ti ucitelky klamali len preto aby mali poobede o 1 dieta menej. To ze bude mat adaptaciu neznamena, ze si bude zvykat dlhsie ale ze nebude mat taky sok...moja mala adaptaciu v sukromnej skolke - cize uplne individualna podla potreby dietata. 1. den 1 hod, druhy den 2, treti aj s desiatou a prechadzkou, stvrty s obedom...na dalsi tyzden uz chodila cely den - bez nejakeho placu a bez toho, ze by bola zmatena kedy po nu pridem. Kazdy den som jej vravela co ju caka a kedy po nu pridem a vsetko bolo v poriadku.
Ja som si myslela, ze uz vsade je postupna adaptacia.Boli deti, ktore mesiac chodili pol den, lebo zle znasali odlucenie..A vobec nezalezi od veku placlive moze byt aj 3,5 r dieta.Co ma dieta z toho stresu neje, place, pocika sa vytvori si averziu a do tyzdna z tej zmeny a stresu ochorie.
Ucitelka urcite neklamala nema dovod.Tak zaciatok je zly s tym vsetci rataju.Ale urcite ho nedavaj na cely den
@elizabet173 Ty odporucas tyzden na 2 hodiny. A o tyzden na 4? A az potom ked tak skusit spanok? Moj bol dnes na 2 hodiny, ale to prave neviem. Ako dlho ho nechavat len doobeda. Kedy skusit spanok? Ja som na RD, takze casu mam dost. A adaptacny je do konca novembra.
@luccija Môj bude mať 3,5 v októbri a ešte nebol bezo mňa nikdy nikde sám.Aj preto horšie to vznášal
@beata_k ucitelka Ti povie...niektore deti sa same pytaju kedy mozu spat, zalezi ci neplace...nieco zje...autorka to je povaha ja som mala cez pandemiu 2 r, ktori nepoznali detsky kutik, nestretavali sa pomaly ani s rodinou kvoli covidu a neplakali.A potom dieta pomaly 4 r a place to je individualne.To, ze sa pytaju kedy pride mama, a prvy je obleceny, najedeny, lebo uz caka mamu je normalne ved ste boli spolu stale.Zajtra mu daj hracku uisti, ze sa pohra, naje a prides.Ucitelke povedz, ak by to bolo moc zle nech Ti zavola.Daj mu cas...
@elizabet173 pozri, ucitelky nemali ako vediet, ako dieta zareaguje.... teraz videli a dali odporucania. Moji obaja v pohode od zaciatku cely den. Mladsi rano plac, ale cez den ok a domov nechcel.... Ani jeden nebol v jasliach. Mna by piclo, keby vyzadovali tyzden hodinu, potom dve, potom 4 .... zamestnavatel by mi nedal mesiac volno len kvoli adaptacii. Odporucili pol dna, nech skusi a uvidi. Podla mna je lepsia forma najprv navstevny den s rodicom a potom pol dna. Ale tedaak ucitelky nechaju dieya rwvat cely den pri okbe, to jeich zlyhanie.
Chcem ta povzbudit, ja mam tiez takisto naviazane deti ako tvoj. Starsia isla ako 3,5 rocna do skolky rovno na cely den.. Tiez s argumentom, ze je to pre nich lepsie. Deti nerozlisuju cas, ale poradie. Mamka odide, pohrame sa, olovrat, ide sa vonku, atd... To si zapamata potom vie, ze mamka po zobudeni pride. S mladsou som to mala inak, ta isla ako 2. 5 rocna a tam som ju davala aj na pol dna, aj tak vseliak v snahe ulahcit to, ale mala v tom chaos. Dlho jej trvalo, kym sa adaptovala. Byvame hned pri skolke asi tak, ze z okien vidime na skolsky dvor,kde sme ju pozorovali, ze je ako chudatko. Stoji ako solny stlp, place. Bolo to tazke. Ale tak ci tak, ci to zvladnes teraz, alebo neskor, odklad tie sceny revu velmi nezmaze. Kazdy rok zaciatkom septembra proste deticky chodia s placom do skolky. Niekto place den, niekto tyzden, niekto mesiac. Je to pre neho zmena, ale ked mas ist do prace, odporucam vydrzat. Aj ked to bude cez slzy, aj tvoje, aj jeho, daj tomu aspon dva tri tyzdne. Odporucam rozpravaj sa s nim, vysvetluj, ze preco do tej skolky ide, ze tam chodia vsetky deticky, lebo sa ucia novym veciam a mamky idu do prace. Nech ti povie, co by mu pomohlo. Ze ho stale lubis a ze aj pre teba je to tazke, ale o to viac sa tesis, na tie spolocne chvile po skolke. Popisuj jeho a aj svoje emocie. Vyhrad si na rano dostatok casu, aj v triede. Nemusi to pomoct, ja som proste metajuce dieta dala zo svojej naruce do naruce ucitelky. Moj muz rano odmietal chodit, on to tiez nedaval. Gro 3,5 rocnych deticiek je pripravene na skolku, ale treba tomu cas a laskave pochopenie. A stale si povedz, ze je dobre, ze ventiluje von svoje emocie, ako keby ich mal schovavat v sebe. Drzim ti palce, neboj zvladnete to spolu ❤
@elizabet173 ja to moje dieta musim este len porodit, ale ked citam tieto skolkarske praktiky ozaj sa obavam, co to bude v realite.
My byvame v meste daleko od starych mam,ktore su este aj tak pracujuce.. Nebude moznost dieta vybrat aj keby sa tam rozkrajalo ked budeme obaja v praci na 8h denne..
Chudáčik malicky. 😢 Adaptácia by mala prebiehať postupne, určite nie sokovou terapiou byť celý deň bez mamy. 😢
Nam pomohla moja fotka v batozku.A este na ruku sme si nakreslili fixou rovnake srdiecka.
Každé dieťa je individuálne.......ano je lepšie ak dieťa chodí od začiatku na celý deň, ale v prípade ako u tvojho syna treba dobu pobytu v škôlke posúvať.....učiteľky deti nepoznajú a nevedia ako zareagujú, v tomto prípade máš fajn učiteľky že navrhli riešenie ako to synovi uľahčiť.....
Moja dcera nosila moju skolkarsku fotku so sebou aj svojich plysakov. Nepomohlo velmi ☹️. Odplakala si skoro 2 roky z 3. Ale podla uciteliek, to boli len satnove place, po tazkom rozluceni asi do 2 minut sa hrala a uz cely den bola v pohode.
Ja som moju 3,5 rocnu davala cely rok na pol dna. Dnes isla s usmevom na cely den. Nikdy sme nemalo preto nejake traumy zo skolky. Prostupujem k tomu inak. Napr. ja som do skolky nedokazala chodit a moj muz 3 roky v skolke doslova prereval a nezvykol si. Cize nie kazde dieta je pripravene alebo si zvykne hned
@cecilia29 Skrz robotu nemôže chodiť dlho na pol dňa.Max do konca tohto mesiaca,no dúfam že si zvykne.
Ty kokso skolka jak za Herodesa. Adaptacia ziadna. 😭 A co robili ucitelky? Lebo unas plackosi casom rano sedia ucitelke na kolenach. Na objatie si najde cas vzdy.
Ja ty adaptaciu odporucam. Teda je ok ak dieta place rano. Ale nie je ok ak place cely den
Ja jednoznačne odporúčam postupnú adaptáciu. V našej škôlke sme 2 dni 8-10, 2 dni 8-11 a v piatok 8-11:30 Od ďalšieho týždňa na celý deň. Prvé dva dni sa s nimi nejde ani von ani nikam, len v triede sme a zvykáme si na prostredie, ja by som vám tu niektorým múdrym dopriala vidieť tu paniku v očiach, keď sa deti musia presunúť len po chodbe do jedálne. Pre mňa je nepredstaviteľné, aby dieťa, ktoré bolo 3 roky nonstop pri mame zrazu bolo od nej odtrhnuté na 8-9 hodín. Čistá trauma pre dieťa, či to dá najavo plačom alebo nie.
A ešte napíšem zo skúseností, aby ste chápali detské prežívanie. Mama povie, že príde. Trošku sa pohrám, najem a zrazu cudzia teta zahlási, že sa ide spať. Doma už mnohí dávno poobede nespávajú a sú presvedčení, že ak sa ide spať, musí prichádzať noc. A to znamená, že deň skončil a mama neprišla tak, ako sľúbila.
Preto zásadne nepoužívam pri maličkých slovo “spať”, my chodíme len oddychovať a aj to prosím rodičov, aby sa naozaj veľmi snažili zariadiť si prácu tak, aby okamžite po oddychu stáli nastúpení v šatni aspoň prvých pár dní.
Potom tu je plný koník tém, aké sú deti prvý škôlkarský rok strašne choré, tak vám hovorím rovno, polovica tých chorôb má pôvod v psychike a psychickom vyčerpaní.
Tvoj predposledny prispevok hovori za vsetko..aj som to tusila - nebol nikdy bez teba sam..velka chyba, ktoru robi vela matiek..ja osobne si neviem predstavit byt 3,5 roka nonstop s dietatom, vsetky taketo maminy maju moj obdiv, ale zaroven je to na skodu do buducna zial..
U nás to bolo dnes úplne rovnaké, super vstup do triedy, nevolali celý deň a ked sme pre neho prišli, slzy a tiež vraj plakal skoro stále, nespinkal a moc nejedol.
Sám mi povedal, že ma hľadal a neprišla som. Takže zajtra na radu učiteľky bude len doobeda, uvidíme dokedy, možno týždeň, možno dva.
Ja mám to šťastie, že mi rodičak končí v marci, do prace nastupujem v októbri a keď bude treba manžel zostane do marca na materskej.
Neviem si predstaviť, že by som musela hneď nastúpiť do práce a nasilu ho tam nechávať celé dni plakať, že veď raz si zvykne, trauma pre dieťa, ja by som bola tiež stále v strese a robotu by som robila na 50%.
Tiež sme ho nechali prvý celý deň na doporučenie okolia, že veď si zvykne, nie je na mna naviazany a pod... Hold, chlapec si to praje ináč a my mu vyjdeme v ústrety 🤍
@zonjushe Nie nebol nikde bezo mňa.Stary rodičia pracujú a keď majú voľno chcú si oddýchnuť.A inam neviem kam by som ho dala inam.Tak som bola s ním ja 24/7 celé tri roky