icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

papricka33
15. jún 2016

@akvi myslím že ti čo to chcú realizovať na 2. Stupni to obchádzajú tak, že deti sú zapísané na českých školách kde je to možné a preskúšanie je online. Videla som nejaky dokument o jednej takej rodine na stv, familia

virginia
15. jún 2016

ale ja nehovorim, ze vsetci, len hovorim, ze nic nie je cierne alebo biele
proste su deti, ktore idu do klasickej skoly, maju stastie na dobru ucitelku a rozvijaju sa
mne sa len nepaci, ked niekto pausalizuje, ze dieta musi nutne v beznej skole zakrpatiet

papricka33
15. jún 2016

@virginia v tom súhlasím. Nie je nutné paušalizovať, treba posúdiť konkrétnu situáciu. Domáce vzdelávanie je v niektorých krajinách úplne bežné, deti nie sú ukrátené o žiadne sociálne kontakty, je to len iný a veľmi individuálny spôsob vzdelávania. Je úžasné, že dnes už máme také možnosti a rodič ma pristup k rôznym pedagogickým koncepciam. Tak ako nesedí každá na všetky deti, tak nemôžeme slepo tvrdiť, že "tradičná škola pripraví človeka na život"

dominika6
15. jún 2016

@papricka33
jaj o tej vybíjanej? to naša šiestačka ju tiež hrá celý rok,tak ao chalani hrajú futbal...proste nech sa nejak hýbu,ved behať,skákať, atd nemusia každú hodinu,to je len povinnosť splniť si tie ,,osnovy,, 😀
a nemyslela som vôbec socializáciou hmotné veci...to zas zle chápeš ty...
dieťa potrebuje kolektív,potrebuje kamarátov,zážitky,ved každé dieťa raní,ked sa kamaráti rozpávajú o spoločných zážitkoch,formujú sa povahy,vhťahy ... a to izolované dieťa len kuká jak teliatko a nevie sa nikam zaradiť...
toto je na autorke ako sa rozhodne a nie vôbec na hádku ale ja som asi stará škola a takéto vymýšľance neuznávam 🙂

lalitagopi
15. jún 2016
m.i.r.i
15. jún 2016

@virginia ja suhlasim a chapem co myslis...ved ked sa clovek tak zamysli, tak vsetci sme vysli z beznych skol a predsa su medzi nami sikovni ludia, co toho vela dokazali -- aj vedci, aj lekari aj taki co sa uplatnili v zahranici, pripadne z nasich trapnych skol sli studovat na VS v zahranici kde nemaju problemy..a su aj ludia tvorivi aj logicky mysliaci, aj sebavedomi..neda sa predsa pausalizovat, ak ked vieme, ze nase skolstvo je na tom ozaj zle, my budeme mat prvaka od septembra a uprimne sa tiez trosku obavam co to prinesie...ja sa skor priklanam, k tomu, ze snazit sa vybrat co najlepsiu skolu ( teda mozno co najlepsiu ucitelku) ak sa da a zvysok riesit doma...pretoze samozrjeme vzdelavanie nie je len o tom, ze hodim dieta na 8 hodin do skoly, ved v druzine si spravi aj ulohy a tym mam svaty pokoj...s dietatom treba pracovat aj doma, rodicia su na to tiez aby ho motivovali, aby v nom vzbudili zaujem o ucenie...je to kombinacia skoly a rodicov...mozno kde scasti absentuje jedno, trochu kompenzuje druhe...ved ked mi dieta na TV hra cely rok vybijanu, tak kaslat na to -- po skole bude chodit na nejaky sport, kruzky, budeme ho my ako rodicia viest k sportu...je to uz na dlhu temu ohladom nasho skolstva, pretoze daleko zaostava za tym ake by to malo byt, memorovanie a odpisovanie z tabule je veru este velmi rozsirene..ale nie je skola ako skola, nie je ucitel ako ucitel a nie je dieta ako dieta a tiez nie je rodic ako rodic..
Ja osobne by som do domaceho vzdelavania nesla, nemala by som na to nervy a moj syn by ma urcite nerespektoval tak ako v skole ucitelku, kde su v triede 20 a vsetci idu s davom..viem co mam doma a viem na co mam ja..ale viem, ze mu dokazem pomahat poprti tej skole - ze som ho dokazala rozvijat kym nechodil do skolky, ze aj vdaka tomu je z neho teraz sikovne a vnimave dieta...ale ked ma niekto pocit, ze toto zvladne a ze je to pre jeho dieta lepsie, tak preco nie..ono, ja mam napriklad doma jedinacika, zatial...jemu kolektiv treba ako sol, neviem ci by som mu to vedela zabezpecit len kruzkami..aby bol sam, bez rovesnikov vecne doma s mamou a ja s nim sla potom len na nejake kruzky, do skautingu ci kam...uz teraz mame co robit aby sme mu zabezpecili spolocnost rovesnikov do takej miery do akej si vyzaduje..je velmi spolocensky a potrebuje kamaratov velmi..ale deti co su mozno z pocetnejsich rodin, ucia sa hrat, delit, kompromisom aj frustracii doma medzi surodencami - tak to moze byt uplne ine, uz maju ine skusenosti tiez...nemyslim, ze je to uplne izolacia - pokial teda niekto nebyva na samotke a dieta nevyjde za plot domu..co si nemyslim ze je gro domaceho vzdelavania.je to skor len frustracia z nasho skolskeho systemu...

kvetinka75
15. jún 2016

ja som chodila do školy ešte v 90-tych rokoch a pamätám si, že vybíjaná bola naša obľúbená, to sme stále hrávali na telesnej, okrem hodín, keď sme museli splniť predpísané - hod do dialky, skok do diaľky, beh. A nikto nebol o nič ukrátený. Dcéra má teraz aj dobré učitelky aj horšie ale doma by som ju určite nenechávala už len z toho dôvodu, že v škole sa dostane do určitých situácií ktoré doma nemá a učí sa reagovať a jednať s ľuďmi. Spolužiakov má všelijakých a snaží sa s nimi vychádzať. Čo je v dnešnej dobe dobrá škola. Ak by bola doma, určite by sme chodili na výlety ale v rodine sú veľakrát iné vzťahy ako medzi deťmi v kolektíve a tam sa naučí ako sa v živote nestratiť, presadiť sa, príp. vychádzať s takými ktorí jej veľmi nesedia. A tiež aj komunikovať s učitelkami. Na krúžky chodí aké ju bavia, doma sa venuje tomu, čo ju baví. A neviem si predstaviť ako môže 1 človek ovládať všetky predmety keď v škole na každý predmet majú inú učitelku. Napr. takú chémiu, fyziku + jazyky. No neviem, netvrdím že naše školstvo je výhra ale na výučbu doma by som si veru netrúfla.

m.i.r.i
15. jún 2016

@kvetinka75 suhlas..a na margo tej vybijanej -- tiez ma to napadlo.ja som TV nemala rada celkovo, radsej by som ju vymenila za 10 hodin matiky..ale ked sme hrali vybijanu, tak to bolo v pohode 😉 Skakat cez kozu a hadzat kriketkou neznasal skoro nik.....praveze pokial viem ( opravte ma ak sa mylim) tak ja na vyspelych v skolach v zahranici je telesna vychova velmi casto spojena s hranim teamovych sportov -- bejzbal, americky futbal, rugby , basket atd..tiez samozrejme nie vsetci su potom spokojni, lebo nie kazdemu to rovnako ide, ale ide o pohyb, nech deti nesedia cely den v laviciach a ked niekto nie je vyslovene atlet a buduci vrcholovy sportovec - co uz asi niekde v 6-7 triede kazdy vie, tak naco stresovat skakanim cez kozu ...urcite je prospesnejsie hrat kolektivne hry...

amairim
15. jún 2016

@akvi ahoj,mozeem ta aj ja poprosit o info do spravy? Dakujem

adrianaada
15. jún 2016

@m.i.r.i kolektívne hry sú super aj do života, do budúcna. Dá to deťom mnoho. Aj keď ich to po väčšine "otravuje" 🙂

myzma
15. jún 2016

@adrianaada s tym velmi suhlasim - kolektívne hry - no je uzasne, ze dnes je neskutočný výber záujmových krúžkov, cize ani dieťa z DS, nie je ochubnele o moznost takéto zručnosti získať! A popravde prave krúžky typu futbal, floorbalu a iné vidim ako veľký prínos pre synovu socializáciu a utužovanie správnych vykov, pestovanie tímového ducha, spolupatričnosť, vytrvalost, zažiť a mať miesto v tíme, ktorý ťahá za jeden povraz, pracovať ako tím...... utuzovat vzťahy 😉

Chcem tym len ukázať, že miesto školy v socializacnom procese sa precenuje 😉

kofa77
15. jún 2016

mne kolektivne hry nedali nic a uz vôbec nie do buducna, o "mnohom" sa vôbec neda hovorit.
nepausalizovat.

tortelinka
15. jún 2016

@myzma mňa zaujíma, ako je to s tým garantom, ak rodič nemá ped vzdelanie, čo musí splniť? ako riešiť toho garanta?

akvi
15. jún 2016

@tortelinka najdes garanta, ktory vzdelanie ma.. Je to cisto formalna zalezitost, potrebujes len, aby ti to niekto podpisal..ziadne povinnosti garantovi zo zakona nevyplyvaju..

ewellina
15. jún 2016

Veľmi pekné video o domácom vzdelávaní:

https://www.youtube.com/watch?v=zWw4yGf1O3Q

Keby som vedela, že to zvládnem, tak by som šla do toho, ale nemáme na to podmienky.

tortelinka
15. jún 2016

@akvi to v praxi znamená, že poprosím napr kamošku čo má vzdelanie nech podpíše nejaký papier a je to vybavené?ju nikto nekontroluje?

jamabe
15. jún 2016

Výhodu školy, čo sa týka socializácie, vidím aj v tom, že dieťa sa stretáva s rôznymi typmi osobností - v triede nájdete deti nadpriemerne šikovné, aj ich presný opak, deti z podnikateľskej rodiny i z sociálne slabej rodiny, rómske deti, vodcovské typy, i utiahnuté v kúte,.. A učí sa ako s kým vychádzať. Dokonca aj brániť, áno pred nejakým agresorom. Jasné, že aj dieťa, ktoré sa vzdeláva doma, sa stretne s inými deťmi na krúžkoch, doma - ale ten okruh už je obmedzený. Dáte ho na hudobný krúžok - tak tam budú len iné nadané deti,ktoré zaujíma hudba. Chodíte s ním na turistiku - zas tam stretne istý typ detí. To spektrum môže byť chudobnejšie... Ako také dieťa potom neskôr zapadne do kolektívu na strednej škole? Neskôr v práci? To by ma zaujímalo, v krajinách, kde s tým majú dlhšie skúsenosti.. hm.
Neodsudzujem takéto maminy, ak sa na to cítia, ok. Sama som učiteľka, ale nešla by som do toho. Už takto je moje dieťa veľmi samotársky typ, ktorý sa hrozne hanbí a to chodí do škôlky. Aspoň sa tam naučila brániť si svoj "majetok" a už jej tak ľahko niekto nezoberie lopatku na piesku.. 🙂

myzma
15. jún 2016

@tortelinka v praxi to môže mať i takýto scenár

Ale často to býva inak😁 ja som napríklad musela osloviť šesť pedagógov a nakoniec ma nasiel siedmy, ktorý sa mi ponúkol ♥ tych šesť oslovených ma odmietlo, dôvody mali rôzne, napríklad ten pocit zodpovednosti, naopak sa báli tej výzvy..... iný sa nám hxel venovat a nemal asove rezervy na nás....

Ten vzťah rodia a garant je špecifický od rodiny k rodine, niekde je to len formalita, niekde spolu telefonicky konzultujú, niekde dávajú vystupy, garant nie je nijako postihovany, či sankcionovaný v prípade nejakého neúspechu, čo býva minimálne,kedze deti v DV napredujú rýchlejšie....

Môj vzťah je zatiaľ nastavený tak, ze budem dávať pravidelne spätné väzby garantovi, aby videl, kde sme, čo robíme a tak. Citim totiž veľkú zodpovednosť v tom, že nám "požičal" svoje meno a nechcem ho, resp.ju vynechávať z celeho tohto nášho zivotneho úseku ♥

jlp
15. jún 2016

@myzma prosim vas poslite my pozvanku na homeschooling. Ja planujem do dvoch rokov rozbehnut jednu triedu u mna doma - 10 deti. Dakujem

akvi
15. jún 2016

@tortelinka presne, ako pises.. Ja som garant niekolkych deti, niektorych ledva poznam, s niektorymi konzultujem po telefone, s niektorymi sa navstevujeme.. Aj tie nase vztahy sa casom buduju, mna oslovili aj uplne cudzi ludia a teraz sme dobri kamarati. 🙂

myzma
15. jún 2016

@akvi jej, vedieť to skôr😁 tak super,ze ta tu máme! Mas info z prvej ruky 😵 siv skupine domáce vzdelávanie?

akvi
15. jún 2016

@myzma v skupine nie som, mozes ma kludne pridat, ak chces 🙂

figurka1985
15. jún 2016

stetla som sa s rodicmi co praktizuju homeschooling. najprv som reagovala podobne, ako tie prve komentare hned pod uvodnym prispevkom. Ale to som este nevedela, o co ide. oci mi otvorili az deti- ktore som ani nevedela, ze su doma vzdelavane. ale bola som nimi doslova ocarena! Uplne samostatne, prirozdene, zvedave, slusne, starostlive.... cela skupinka deti- a vsetky boli jedinecne, sebavedome, avsak- s uctou voci ostatnym ludom. pomahali si navzajom. Az potom som zistila, ze k nim patria ti "cudni" ludia- a zistila o co ide.... a obdivovala som ich! manzel dokonca sam navrhol tuto moznost- pre nasu dcerku. aj ked ja sa na to este celkom necitim. Aj ked sa mi to velmi paci- ale ako pisu baby vyssie- musi byt rodic presvedceny, ze to zvladne. a jednak financne zabezpeceny- ako tak.... sama som skolu neznasala, chodila som tam so strachom- ze sklamem mamu, ze nieco nebudem vediet, hlas som mala tichy ako muska, co som sa bala cokolvek povedat. sebavedomie na bode mrazu, aj ked som vedela, radsej som nic nepovedala. memorovala som- ked som odbiflovala- ucitelia boli spokojni, aj ked osm o danej teme nic skutocne nevedela. nevedela som vyuzit archimedov zakon v praxi, ale jeho znenie na jednicku.... pochopila som to az na vysokej skole- a zacala som sa ucit s porozumenim. a nechcela by som, aby moja dcerka bola takto "utlacana" ako ja... Dcerka ma necelych 2,5 roka. zvazujem ju neskor dat do montessori skolky- a to domace vzdelavanie- na to sa este mam cas rozhodnut. 🙂 rozhodni sa aj ty spravne. a kazdopadne s aneboj, ze budes izolovat deti. praveze deti su v skolach dusevne izolovane. 🙂

mawka
15. jún 2016

ufff, neviem si predstavit, ze by som si ucila deti doma. lebo by nemali respekt tak, ako ho maju v skole pred ucitelmi. ani by som nedokazala deti naucit na prvom stupni to, co ich naucili ucitelia. pisat hlavne. kdeze.
mna bavi sledovat, ako sa mi deti formuju v skole, v kolektive. a preto sa mi paci, ze su vo velkych skolach, obaja. mala je v skole, kde maju daltonsky system vzdelavania, ale prvacikovia este v kombinacii s klasikou, ale je to prijemny system, paci sa mi to. zamerany na timovost, samostatnost, empatiu a hlavne rozumiet tomu, co sa ucia. maly je v klasickej, beznej skole, tiez len memorovat a blbiny, mne je to jedno, ZS su mi ukradnute aj vzdelavaci system, lebo ako tu uz bolo spomenute, ked ma niekto same 1 na zs este neznamena, ze bude v zivote uspesny. a to je pripad mojho syna. nepatri znamkami medzi top ziakov, ale rozumie veciam, o ktorych jeho rovesnici nemaju ani sajnu. cize ano je v skole, ale poslednou hodinou to nekonci, doma sa vela ucime, ale myslim si, ze to je prirodzene. vela sa v skole udialo, vela zazil a dalo mu to vela skusenosti, ziskal nove pohlady na zivot a to mu uz nikto nevezme. ale ucit si doma deti, na to by som gule nemala.
a co sa tyka skakania cez kozu, jaj sak radsej by som hravala vybijanu 😀 lebo my sme teda aj splhali, skakali cez kozu, svedske bedne, na hrazdach sme cvicili, proste mega telesna a je mi to na prd uplne. nie, nepotrebujem ani skakat do dialky, nepotrebujem ani podavat neviem ake vykony, ved ked chcem, zabeham si rekreacne, aky sport ma bavi, taky robim a ten, kto chce byt atlet a gymnasta, ten sa tomu venuje aj tak v mimoskolskej cinnosti. tak nechapem naco tym zatazovat decka. vybijana je tiez pohyb. ja v tom rozdiel teda nevidim.

laduska79
autor
16. jún 2016

Zaujímavé, akú veľkú nevôľu vyvolala táto téma a popri tom, veľmi dlhé obdobie bol toto normálny a bežný spôsob výučby detí. Nie síce na takej vysokej úrovni, ako sa dá ponúknuť deťom dnes.... ale ten kontakt a výchova boli naozaj len vecou rodičov. A mne sa páči, že dieťa ma bude vnímať aj ako človeka, ktorý mu nielen utieral ritku, naučil papať, ale poskytol mu naozaj všetky vedomosti, ktoré mal k dispozícii a som ochotná tomuto venovať veľa času, aj svojmu vzdelávaniu a dôslednej príprave k učeniu a novým poznatkom. Nech už sú reakcie akékoľvek, ja sa potrebujem len dostať do komunity, ktorá už s tým skúsenosti má, aby som predišla zbytočným chybám a zároveň to mala s kým skonzultovať, teda okrem garanta. Veľmi ma zaujíma hlavne príprava počas školkárskych rokov, kedže budeme spolu stále, čo už môžem popredu naučiť dieťatko, či niečo vôbec učit... 🙂

mawka
16. jún 2016

@laduska79 ale ved bezne rodicia, ktori maju zaujem si dieta dovzdelavaju vzdy aj tak sami. hlavne co sa tyka veci z zivota. teda tak by to malo byt. lebo je krasne, ze pisu, pocitaju, ale ci budu pouzitelni aj z praktickeho hladiska. vies, mne je osobne nejaky ludovit stur ukradnuty, moje deti to tiez nezaujima a chapem ich, pre mna a pre nich je istotne dolezitejie, kde na akom urade si co vybavia. toto je problem dnesnych deti, toto. zapamatat si, to problem nie je. ale orientovat sa prakticky v zivote, to uz problem je.
ale okrem toho, co sa naucia v skole, tak my si este doma hodne citame, sledujeme dokumenty, chodime po pamiatkach, muzeach, teraz najnovsie do vida centra v brne, kde sa da krasne prakticky naucit fyzika, chemia, biologia. a tak. a podla mna, kazdy normlany rodic takto mimo skoly s detmi funguje.

janickacrazy
16. jún 2016

@laduska79 čo možeš popredu učiť dieťa počas školky? no to, čo ho bude zaujímať, ja nie som zato, aby sa deti učili nasilu to, čo ich nebaví ešte skor než pojdu do školy, len aby všetci videli aké ja mám inteligentné dieťa, ako to niektoré matky robia, ale zase niektoré dieťa sa naučí popredu aj samé to, čo ho zaujíma a bude sa toľko vypytovať, že ťa bude až hlava bolieť, ako podľa mna to domáce učenie nie je zase taký zlý nápad, ale ja osobne by som do toho asi nešla, lebo by som na to nemala nervy, moj 5ročný syn je taký aktívny a zvedavý, že sa mu celý den ústa nezavrú a neviem si fakt predstaviť učiť ho doma, mne bude úplne stačiť, ked budem musieť s ním robiť úlohy, aj to bude zaberák

mawka
16. jún 2016

@janickacrazy no to si pis, ak je neposedny 😀 so synom sa ucim doteraz a je siestak. prosim pekne. normlane ho skusam, ci je pripraveny a dozorujem. dcera, naopak, ta je aktivna az prilis, ta vsetko sama, prvacka (!!) sama si precita, sama si napise ulohy, nachysta sa do skoly, tip top. jedneho tlacim do ucenia, druhu zase troska brzdim. jeden povie, ze skola fuj, uz nech su prazdniny, mala zase hura skola, prazdniny fuj. no co ti budem hovorit, je to u nas ako v cirkuse. hlavne teda maly, pise ulohu a este desat razy odbehne lebo mu treba cikat, lebo sa potrebuje napit, lebo ho nieco napadlo, co ma okamzitu potrebu mi referovat. s prvackou sa teda "ucim" asi tri sekundy, co len skontrolujem a so siestakom sa ucim aj dve hodiny, lebo furt volaco musi riesit a usta sa mu nezavru tiez. chapes, pise ulohu z matiky a zacne riesit, aka by sa dedovi hodila kosacka 😀 😀 😀

laduska79
autor
16. jún 2016

Mám dvoch starších, jeden štvrták a jeden piatak, po prazdninách už teda obaja na druhom stupni - ako piatak a šiestak.... Neučia sa zle ale školu majú dosť na háku, úlohy len tak prebehnú a učiť sa na písomku? Zabudnite... Pamäť majú dobrú, ale zleniveli. Bavila ich škola azda prvý rok. So starším som do minulého roka robila úlohy, písali sme diktáty a slovíčka, pretože furt zabúdal interpunkčné znamienka.... a nič sa nezmenilo. Na PPPC nám nediagnostikovali žiadnu dys. Takže slovina je stále za 3. Ostatné jedna, dva.... čo budem vravieť. vedomosti sú ale.... nepáči sa mi prístup učiteľov, dokonca ani rodičov, ktorí chodia doslova psychicky vydierať deti, aby sa hrali a kamarátili s tým alebo s tým. Preto ma škola ako taká dosť sklamala...

medovka14
16. jún 2016

@myzma ahoj, mohla by som aj ja poprosiť pozvánku do skupiny? Ďakujeme 🙂