icon

Je škôlka vhodná pre každé dieťa?

8. okt 2022

moje sieta ma 2roky a stvrt o rok ma nastupit do skolky. a ja uvazujem ci to bude pre nu to prave. vysvetlim od narodenia je pricucok. s manzelom vie byt 2-3hodiny ale na uspanie potrebuje mna. nikdy nechcela byt nikomu na rukach ani starym rodicom ktorych vydavala casto ak ostava na chvilku so starym rodicom ci opatrovatelkou place vzdy predtym aj pocas. ja sa vobec nevyzivam v tom byt nenahradiitelna. mam rada cas pre seba ale zas nepojdem proti dcerke to mi zato nestoji. mam kamosky s detmi s ktorymi sa navstevujeme chodime na ihriska. chodime na kruzky plavanie tanec gymnastika hudobna. moj manzel zaraba dobre. ja pracujem na mini projektoch uz teraz lebo cgcem. ale netlaci nas to ze ja musim ist do prace. tak uvazujem ci dcerka musi ist do skolky

Strana
z2
tamvtme
8. okt 2022

Zbytocne sa takto dopredu nad tym trapis, za rok sa dieta moze uplne zmenit...ja mam doma najvacsieho mojkaca a zavislaka na maminke...nikdy nebola bezomna s niekym inym, nez s mojim muzom...zaspavat len so mnou, kupat len so mnou, prezliekat len so mnou...bez maminky ani na krok....do skolky sla mesiac pred 3. narodeninami...s nadsenim, bez placu, s radostou...

danielle21
8. okt 2022

nemusí ísť do škôlky, škôlka nie je prirodzené prostredie pre dieťa, ale umelo vytvorené a urcite keď ostane doma nebude ako maugli z džungle, ak samozrejme nie je zatvorené v izbe 24 hod, a to pisem ako učiteľka a matka zároveň, môžete robit v MŠ čokoľvek ale niektoré deti tam proste trpia, aj ked nepovedia, neplaču, proste si to od trpia, ale co ja s tým môžem keď rodičov to nezaujíma

mogaa
8. okt 2022

V žiadnej zo škôlok ti ju 4ročnú nevezmú do predškolskej triedy ak ešte do škôlky nechodila....do predškolskej chodia 5 ročné deti ktoré o rok idú do školy, iba v prípadoch ak je malá škôlka a sú tam len 2 triedy, tam by ju vzali, lebo deti sú rozdelené na mladšie a staršie.......Nie každé dieťa je v troch rokoch pripravené na škôlku, ale nevyskúšaš - nevieš....možno budeš prekvapená ako z tvojho prícucka bude zrazu samostatné dieťa ktoré má vlastnú hlavu a v škôlke kopec kamarátov....čo sa týka aktivít t záleží na konkrétnych učiteľkách.....u nás im čítajú rozprávky, učia ich básničky, pesničky, vyrábajú spolu veci z papiera, s predškolákmi chodia na plávanie, robia im program napr. zavolajú policajta so služobným psom a urobia im prednášku, ukážu výcvik psa, chodia sa pozrieť k hasičom , tam si sadnú do auta a každému dajú prilbu, program je naozaj rôzny, ten by si doma dieťaťu neurobila...ale záleží od konkrétnej škôlky a aj od konkrétnych učiteliek....

lenkadenisa
8. okt 2022

Neskúsiš, nevieš... Možno sa jej tam bude páčiť a budeš prekvapená.

michu_
8. okt 2022

uvidis o rok. vela trojrocnych nie je pripravenych na skolku, moja mama je ucitelka, takze viem. ja som robila par rokov v lesnom klube, tiez sme niekolko deti odmietli z dovodu, ze este neboli zrele na "skolku- my sme napr.nebrali deti, na kt.bolo vidno, ze sa necitia dobre a su z pobytu u nas viac v strese nez v pohode, tiez sme koncili skor ako o sa v MS konci o piatej, lebo dieta ma byt v tomto veku este dostatocny cas aj s rodicom/rodicmi.
v MS si dieta zvykne , lebo nema na vyber.
preco su deti v skolkach tak casto chore? -lebo je ich organizmus v strese, . predsa len je to ine ako doma. tam si dieta ani nema cas vytvorit nejaku pevnejsiu vazbu na toho dospeleho,kde by citilo istotu, ked ma ucitelka na starosti 20 deti...
veci ako- potrebuje kolektiv, no co ja viem- my teraz napr.mame priatelov, s kt.sa s detmi stretavame, nezijeme na samote, kde by som vysla von a nikoho nikdy nestretla, okrem toho- ked su surodenci, zahraju sa v pohode, prip. deti na ihrisku a pod, a ucenie nam ide lahko, deti su prirodzene zvedave, ak to v nich my dospeli "neudupeme .. 🙂
starsi bol na domacom predskolskom- v MS na preskusani nas chvalili aky je sikovny a ze ako ho vsetko bavi a zaujima,blabla..:D teraz sme domskolaci.
to ci je niekto introvert al.extrovert a ako bude zit v dospelosti nezavisi od toho, ci bude chodit do skolky al.nie ;)

autor
8. okt 2022

@gabika0825 dakujem za nazor. upresnim. ona chodieva k starym rodicom jednym aj druhym od mala. a takisto opatrovatelku mame talmer rok od jek roka. plstupme sa snazime odvzdy. ale ona ked este nerozpravala plakala pri nich ked uz rozprava tak nechcem baninku nechcem stareho otca atd. co sa tyka inych deti rada ich objima a mojka a rozumie si s detmi kamosiek. zapaja sa tancuje spolupracuje s trenerkou lektorkou len potrebuhe tu istotu ze som tam. v momente ako len idem na wc bez revu to este nebolom takze myslim ze emocne ready nie je

lucinka1988
8. okt 2022

@mimi16 vďaka za Tvoj názor, ale ja v tom mám jasno- mne to vysvetľovať nemusíš..Domienky a súdy o mojich názoroch si tiež nechaj pre seba, ja som s nimi stotožnená, tak zbytočne nestrácaj cas niečim, čo Ty nezmeníš a nie je ani žiadúce pre druhú osobu. Mne stačí, že my sme so svojou situáciou maximálne spokojní, že moje dieťa je aj z pohladu odborníkov mimoriadne popredu a že si žijem život snov🙏Prajem ho aj Tebe, potom by si možno nemusela takto reagovať a strácať čas na fóre len preto, ze niekto to má ibak ako Ty a ešte si dovolí byť s tým šťastný a v pohode. Maj krásny slnečný víkend🤗

basska_b
8. okt 2022

Tu sa ti ozvu same fanusicky skolky, niekedy si pripadam uplne vadna ja, ale svoje dieta si poznam ja najlepsie... precitaj si toto:
https://zuzanamihalechova.sk/preco-nedam-dieta-...
Je tam ebook zdarma k teme...

Moja dcerka zacala mat zaujem o skolku a ine deti az v 4.5 roku. Stale v skolke neni 😃 chcem ju dat az v 5.5... kazde dieta je ine, niektore vacsi pricucok, niektore introvert... dozreje do toho neskor... moja 2.75 rocna je pricucok a tazko by niesla odlucenie v 3 rokoch... nastastie som opat tehotna, no v retazovych materskych nemozem pokracovat nonstop 😃 lebo nie kazdy vsak ma moznost nechat si dieta doma.

Ja som v skolke bola len 1 rok, lebo mamina musela ist do prace, potom som tam nebola a nechybalo mi to. Muz tam chodil hadam od pol roka a neznasal to tam.

lucinka1988
8. okt 2022

@mimi16 A len pre Tvoju informáciu, ja konkrétne nie som "matka, čo sedí doma"😂😂😂Mám dva tituly, prednášam na VŠ v cudzom jazyku, riadim kolektív 20 ľudí, spolupracujem s celým svetom, chodím na recepcii a stretavam sa s veľvyslancami- a to všetko popri tom, čo moje dieťa nechodí do škôlky, čo vychovávam doma ešte aj druhé dieťa, čo sú obaja mimoriadne popredu..čo nám psychologička povedlala, že by som sa mala pozerať po škole pre nadané deti..🤷‍♀️

danielle21
8. okt 2022

@lucinka1988 no niektoré mamičky sú asi myslia ze mamy co nedávajú svoje deti do škôlky v 3 rokoch sú nejaké lesné žienky s dredmi, kde na samote chovajú zvieratká a pestujú zeleninu 😄 aj keď asi niet šťastnejšich detí ako tieto slobodne co sa učia vlastným tempom, už teraz sa modlím za to nech nemusim ísť rýchlo do prace aby som bola s malou dokedy to bude potrebovať, ja materskú využívam na štúdium tiež, vyštudovala som 6 rokov výšky, teraz sa učím jazyk a chystám sa na ďalšie vzdelávanie, všetko pri malej

mogaa
8. okt 2022

@danielle21 ono niekedy je to skôr opičia láska.....neskôr môžu mamičky zisťovať v čom je problém ak im dieťa v škole nebude chcieť spolupracovať s učiteľkou alebo im tam bude plakávať za mamou🙂 žiadny extrém nie je dobrý....

lucinka1988
8. okt 2022

@danielle21 👏👏👏gratulujem, paráda- aj v okolí mám práveže mamičky, kroré nedali deti do škôlky, všetky takto napredujú- aj deti aj matka..Ale áno, myslia si to mnohé, že matky fungujú tak, ako si písala..a ešte ja mám "zakrpatený názor"😂Ale svet je rôznorodý- bohužiaľ alebo našťastie🤷‍♀️🤗

lucinka1988
8. okt 2022

@mogaa opičia láska vtedy, keď sa matka nepohne 24/7 od dieťaťa..aj také sú..ale opičia laska vtedy, keď dieťa nechodí do škôlky..a hneď urobiť záver, že je to pre to, lebo matka nepustí dieťa od seba- to mi príde veľmi obmedzené zmýšľanie (nemyslím konkrétne Teba). Môj syn je práveže jeden z najspolupracujúcejších detí, keď je na krúžku alebo v kolektíve detí, čo chodia do škôlky..a paradoxne najsamostatnejší, najmenej sa hanbí, takže toto nebude škôlkou
A deti, čo chodia do škôlky sa mnohé ani nepozdravia, schovajú sa za mamu, neposlúchajú, nespolupracujú- nedovolím si hodnotiť detí, veď každé je iné- len narážam na to, že toto naozaj nie je škôlkou, ale zohráva tam rolu x faktorov a v neposlednom rade- povaha dieťaťa..

mogaa
8. okt 2022

@lucinka1988 no ja poznám aj také mamičky.....celých 6rokov s dieťaťom doma, lebo veď s dieťaťom chodí na ihrisko, občas aj k babke, teraz je prvák a mamička nešťastná že v škole plače, nechce tam chodiť😉učiteľka je samozrejme najhoršia, lebo je málo citlivá, málo empatická voči jej dieťaťu a nevie ho zaujať...a aké neuveriteľné, chce po ňom aby aj v škole pracovalo a majú toho neskutočne veľa😉

lucinka1988
8. okt 2022

@mogaa úplne chápem, aj ja- na stretnutí s mamičkami "neškôlkármi" som to zažila..6 rokov 24/7 s dieťaťom doma, boze chráň ho nechať hodinu na krúžku bez matkinej prítomnosti, nonstop animácie, dokonca niektoré za deti aj rozmýšľajú a stoja za zadkom, keď sa 4,5 ročne dieťa chce hrať s rovesníkom na ihrisku..To mi príde úplne cez..Len som chcela poukázať na to, že nie vždy je to tak pri deťoch, čo do škôlky nechodia..a ani tie, čo chodia nie sú automaticky samostatné..

namornicka
8. okt 2022

Vy baby co tu pisete mate este male deti. Mna by ale napriklad zaujimalo ako rodic domskolaka nauci svoje dieta predmety na druhom stupni. Ved tam maju ucitelia kvalifikaciu na max 2 predmety. Asi by som sa musela velmi zapierat aby som sa opat dostala do povedzme osmackej chemie ci matiky aby som to mohla podat dietatu. Alebo cudzi jazyk. Je jasne, ze k niektorym predmetom ma clovek blizsie. Nacitat si potrebne ucivo a sprostredkovat ho dietatu povedzme doobeda. Poobede domacnost a priprava dalsieho uciva. Tam asi priestor na pracu a konicky nie je, jedine ze by cloveku stacilo menej hodin spanku a ukroji si z nocnych hodin (aj take su). Cize myslim, ze ucit doma sa tyka obmedzeneho poctu rodin, niekto sa tu bal, ze sa to prilis rozsiruje. Musite vyzit z jedneho platu, rodic co vzdelava musi byt na to rozumovo zdatny a ochotny venovat tomu vsetky svoje dni. Celkom by ma zaujimala niekoho skusenost koho dieta islo do skoly az na strednu. Lebo uz len tie primacky tam su velmi orientovane na vykon a k tomu domskolaci nie su vedeni.

danielle21
8. okt 2022

@mogaa je potrebné rozlišovať dat slobodu dieťaťu aby sa učilo samé a svojim tempom alebo ako matka stať dieťaťu stále za zadkom a robiť veci za neho až do dospelosti pomaly, to sú dve rozdielne veci, ja som učiteľka v MŠ a viem o com hovorím, viem ako deťom škodí škôlka, kde je 24 deti a jedna učiteľka doobeda a druha poobede, ako sa ja môžem venovať každému zvlášť podľa jeho potrieb, dokonca rozmýšľam ze sa do MS ani nevrátim, trhá mi srdce keď vidím tie úbohé deti a mohla by som sa aj rozkrajat, ale ja im nedokážem dat co potrebujú

basska_b
8. okt 2022

Ked ta zaujima,co robime so 4.75 rocnou (mam este 2.75 rocnu a ked budu mat 5 a 3 roky, narodi sa im bracek),tak kazdy den je iny, mame plny zoznam vyletov do prirody, velke mozstvo ihrisk a detskych kutikov v okoli a navstev kamaratok, ktore su tiez na materskej. So sestrou sa super zahraju, stale sa rozpravaju a ja si zatial porobim okolo domacnosti. Jasne, ze dakedy sa aj pohadaju, ale nastastie je to len ca. 2% dna. Citame si aj knizky alebo robime take tie ulohy pre skolkarov, casopisy, nalepky. Vecer byvam uz celkom unavena, lebo som na ne cele dni prakticky len ja, ale sme takto spokojni. Nemusime vstavat a utekat na 8.00 do skolky, program si robime podla pocasia, deti takmer vobec nie su chore. Ano, skolka ma aj nejake svoje benefity, ale ja to momentalne tak citim, ze je nam takto dobre... starsia je trochu divoka, ale aj ja som vraj taka byvala ako dieta. Da sa s tym pracovat, predchadzat nejakym situaciam. Treba chodit vela von

sasa1310
8. okt 2022

no ja osobne si myslím, že práve také dieťa potrebuješ škôlku ako soľ. Také dieťa, ktorého matka nemôže ísť na WC bez revu.

elizabet173
8. okt 2022

@slniecko66 nie, nerozumieš mi, prečo celý čas pri rodičoch? To vzdelávanie doma som spomenula preto, lebo je aj taká možnosť, ale ak dieťa po kolektíve netúži, tak by som ho dala do predškolskej len doobeda, do školy by chodilo normálne, ale ak by bolo šťastné žiť niekde na samote a živiť sa napríklad prácou v stolárskej dielni, alebo výrobou keramiky, alebo pracovať na PC, mať HO, ja v tom nevidím problém. Veď sa bude bežne stretávať s ľuďmi v obchode, u lekára, na úradoch, len nemá potrebu napr. sedieť 8 hodín v kancelárii s ďalšími šiestimi ľuďmi alebo pracovať napr. v obchode. Ak sa človek takto cíti šťastný, taký život sa mu páči, je to pre neho taký život, aký si predstavuje, po akom túži. Keď niekto túži žiť bohatým spoločenským životom, zabávať sa, cestovať, je to OK, ale ak je niekto samotár a najlepšie sa cíti vo svojej záhrade, tiež je to v poriadku. Ja som nikdy nebola hanblivá, od detstva som nemala problém vystúpiť pred množstvom ľudí, nemám ani dnes, ale napriek tomu som veľmi rada sama, často idem na prechádzku sama, veľký kolektív mi nikdy nechýbal.
A je to najmä povahou dieťaťa, nás socializovali rovnako a každý sme iný.

svetlonos
8. okt 2022

@mimi16
Ty sa citis ako Psycholog a prezident zemegule, ze tu po vsetkych stekas zato, ze maju iny nazor ako ty? Tak sa pozri do zrkadla a potlspkaj sa po pleci aka si uzasna s patentom na rozum a perfektnym odhadom kazdeho situacie, bravo 👍
A presne koli takym ako ty je skolka pre niektore deti blbost. V skolke - kvalitnej, som pracovala. Tak viem co hovorim. Taktiez som nspisala, ze tema je obsirna s nie je vsetko pre kazdeho. Ci uz byt len doma, v skolke alebo mat HS. To si evidentne nepochopila, ale nevadi.

svetlonos
8. okt 2022

@danielle21
haleluja! To si myslia len ludia, co v zivote v skolke nerobili, aka je skolka super. Ako sa moze jedna ucitelka venovat a rozvijat 24 deti?? No ziadno ! Dik za tvoj realny prispevok 🙂

elizabet173
8. okt 2022

@svetlonos pre niektoré deti je škôlka super, pre niektoré nie, písala som vyššie, že som tú istú škôlku s tými istými učiteľkami neznášala a môj súrodenec ju miloval, chodil do nej od troch rokov, reval, keď mal ísť na obed domov. Ale to bude zrejme našimi rozdielnymi povahami. Ak ej to či i len trochu možné, rešpektovala by som dieťa, ja som vďačná rodičom, že to v mojom prípade urobili, ale uveomujem si,, že vo väčšine prípadov to nejde.

svetlonos
8. okt 2022

@elizabet173
ano presne tak, tiez mam rovnaky nazor. Skolka nie je strasiak ale ani nie pre kazde dieta. A tak je to ok, ved nie sme vsetci rovnaki 🙂. Zial, naozaj nemoze byt v dnesnej dobe kazda mama s dietatom dlho doma, potom Bohu dik za skolky.

mimi16
8. okt 2022

@simona20201309 ale nevrav a ako sa opovazuješ tvrdiť, že ja sa zbavujem detí a je im lepšie bez matky! Poznáš ma a poznáš môj vzťah s deťmi!!! Ty primitív drzý. Taktiež vy mamičky na niekoľkoročnej materskej si idete svoje. Ak sú moje deti rady v kolektíve to znamená že nechcem byť s nimi?!!!!

mimi16
8. okt 2022

@lucinka1988 fuuuha no vieš to my ostatní sme popri tebe len plebs. Daj ešte čo všetko ovládaš. Môžeš aj v cudzom jazyku.

lucinka1988
8. okt 2022

@mimi16 fuuha🤭🤦‍♀️no nič, drž sa💪🙏

elizabet173
8. okt 2022

@mimi16 veď @lucinka1988 nikde nepíše, že my ostatní sme popri nej plebs, ani sa sem neprišla chváliť. Napísala to iba preto, lebo si písala o mamách sediacich doma, čo vôbec tak nemusí byť. A považuješ za správny jedine svoj názor. Nikto predsa nepopiera, že škôlka môže deťom veľa dať, ale nie je pre všetky deti, o tom predsa téma je. Nie sme všetci rovnakí, našťastie.

Strana
z2