Je správne nechávať dieťa samé na dvore?
Máme 5 ročný dcéru. Žijeme v dome s pozemkom kde máme psa (BK) malé hospodárstvo. Dcére tam manžel spravil kútik na hranie. Svokra si myslí,že nieje správne aby som ju nechávala tam bez dozoru. Brány sú zamknuté na cestu nebude. Pes jej neublíži je kľudnej povahy a na povel zaleziem skôr dcéru stráži a do častice kde máme zvieratá sa nedostane brána je zabezpečená. Dcéru mám na dohľad a občas na ňu nazrieme. Podľa mňa je lepšie keď sa vonku hra akoby sedela pred tv. Svokra ma kvôli tomu však atakuje,že som krkavcia mater
@anonym_ff0e36 Autorka pisala,ze na svoje dieta vidi cez okno, tam kde sa hra ma az velmi dobre zabezpecene. Nevidim dovod, preco by sa mala nemohla hrat na ihrisku. Keby sa hrala hore v dome na poschodi v detskej izbe, tak si myslis,ze by sa jej nemohlo nic stat? A tam by ju uz vobec nemala na ociach, ako takto ked ju vidi cez okno.
@motylik2559 autorka v pôvodnom príspevku píše "občas na nu nazrieme". To neznamená, ze je pod dohľadom a vidi na nu celu dobu z okna.
@motylik2559 autorka v pôvodnom príspevku píše "občas na nu nazrieme". To neznamená, ze je pod dohľadom a vidi na nu celu dobu z okna.
@haley7897 Ani mamicky co vonku kvakaju na lavicke a dieta sa hra na ihrisku nemaju na detoch oci nonstop🤷♀️dokonca neraz som videla ako listuju casak, ci travia cas na mobile, kym sa decka hraju😄🤷♀️ Vies kazdy ma na toto iny nazor, tak ako mas ty iny, ja tiez a nejdem tu bojovat o to, ze kto z koho🙂
@haley7897 Ani mamicky co vonku kvakaju na lavicke a dieta sa hra na ihrisku nemaju na detoch oci nonstop🤷♀️dokonca neraz som videla ako listuju casak, ci travia cas na mobile, kym sa decka hraju😄🤷♀️ Vies kazdy ma na toto iny nazor, tak ako mas ty iny, ja tiez a nejdem tu bojovat o to, ze kto z koho🙂
@motylik2559 suhlasim, sme inak nastavené. Ja som z tych, co majú dieta na očiach nonstop, ale som si vedomá, ze to nieje každého standard. A nesnažím sa ani o "kto z koho", len som poukazovala na to, ze príspevky postupne menia autorkyne vyjadrenie, ze na nu obcas nazrie na "ma ju neustále na očiach ".
@colsami vklude nesúhlas, moje skúsenosti hovoria o niečom inom. 😜
@ria_sprout ty mas skusenosti s desiatkami POHRYZNUTI od psov? Lebo ja ano, rocne, ako veterinar, ku ktoremu si taketo mamicky chodia potom po potvrdenia, ktore kaze zakon mat po lekarskom osetreni po pohryznuti psom.
Ty si stale ides svoje. Tu asi skoda vysvetlovat, nemyslela som to v zlom.
@anonym_autor nenechala by som ju samu na dvore a už vôbec nie so psom
@ria_sprout ty mas skusenosti s desiatkami POHRYZNUTI od psov? Lebo ja ano, rocne, ako veterinar, ku ktoremu si taketo mamicky chodia potom po potvrdenia, ktore kaze zakon mat po lekarskom osetreni po pohryznuti psom.
Ty si stale ides svoje. Tu asi skoda vysvetlovat, nemyslela som to v zlom.
@colsami prepáč, nechala som sa uniesť
@anonym_ff0e36 Autorka pisala,ze na svoje dieta vidi cez okno, tam kde sa hra ma az velmi dobre zabezpecene. Nevidim dovod, preco by sa mala nemohla hrat na ihrisku. Keby sa hrala hore v dome na poschodi v detskej izbe, tak si myslis,ze by sa jej nemohlo nic stat? A tam by ju uz vobec nemala na ociach, ako takto ked ju vidi cez okno.
@motylik2559 predpokladam, ze zahrada s volne pustenym psom a dietatom na ktore "obcas pozriem" je nieco ine ako detska izba, ktora je tomu dietatu prirodzene prisposobena. Ale respektujem ze pre niekoho je to OK.
@anonym_autor Jeemineny, uplne v pohode. Podla mna svokra prehana. My nemame ani plot a cca od 6r. sa mi deti hrali aj same pred domom, na ulici s tym, ze som cez okno na nich videla z jazdej strany aj spredu na ulicu a zo zadnych okien na dvor. A ked sa dalo zbehla som k nim. Mala som doma najmladsieho, ked bol malinky, som hi kojila, uspavala, deti na dvore...boka som v strehu furt ald teda dovolila som. Vedela som coho su achopni, co na dvore robia.
@motylik2559 suhlasim, sme inak nastavené. Ja som z tych, co majú dieta na očiach nonstop, ale som si vedomá, ze to nieje každého standard. A nesnažím sa ani o "kto z koho", len som poukazovala na to, ze príspevky postupne menia autorkyne vyjadrenie, ze na nu obcas nazrie na "ma ju neustále na očiach ".
@haley7897 Vies o co su ine deti teraz, nez ked sme napr. boli male my? Tiez som takto u babky na zahrade ako 5 rocna lietala, hrala sa so zajacikmi, obcas som aj spadla, no co jedno rozbite koleno😄 alebo laket...Za 3-4dni uz som lietala zas. Babka mala vsetko potrebne ohradene, k naciniu na okopavanie, ci rylovanie som sa nemala ako dostat, mala som formicky, dedko dal nasypat na jednu cast do rohu piesok a bolo vybavene. Dokonca som jej natrhala kvietky co mala v zahrade😄 Proste mne sa zda, ze teraz sa deti az priliz ofukuju. Predtym, ked sme sa smykli, udreli, atd a mali nejaku modrinu, odrete, ci aj krvacalo, ano plakali sme, babka osetrila a bolo to ok. Deti podla mna musia zazit aj nieco, co ich same vystriha, ze takto to nejde. Tiez som si potom ako krpec davala pozor, ze tam sa to smyka, tadial nejdem, lebo spadnem. Dieta by si malo prejst aj takymito vecami, aby si nieco aj same dokazalo pre druhy krat zapamätat a nie iba od maminky pocuvat, toto nie, toto nesmies lebo teprve ho to bude lakat este viac a spravi to prave vtedy, ked mamina spravi 3 kroky od neho🙂 Na niecom by sa malo poucit aj same. A modrina, ci odrete/rozbite kolienko este nikoho nezabilo🙂 Si pamätam sesterka spadla na celo (je o 2 roky starsia), aj si ho odrela, ale jej mama nepanikarila hned za otrasy mozgu, ci ine Dg., ked videla,ze je ziva dalej (ziva, rozumej akcna) a bola v pohode aj dalsie dni. Niekedy sa mi zdaju byt niektore maminy voci detom az priliz uzkostlive a zial nevedome im tou ich uzkostlivostou mozu viac uskodit ako prospiet. Ano toto je moj nazor🙂 A kludne, nemusis suhlasit, ja ti tvoj nejdem brat, kazdy mame ine oci na urcite veci a stare zname 100 ludi 100 nazorov plati vzdy🙂
@motylik2559 predpokladam, ze zahrada s volne pustenym psom a dietatom na ktore "obcas pozriem" je nieco ine ako detska izba, ktora je tomu dietatu prirodzene prisposobena. Ale respektujem ze pre niekoho je to OK.
@anonym_ff0e36 Co je prirodzene prisposobena? Brachov maly plus minus v tom veku ako pise autorka o veku dcery aj v detskej izbe, ktoru mu ozaj spravili tak, aby sa nic nestalo, sa stat vedelo😄 Bol sam v izbicke vtedy, pred postel si dal stolicku, medzitym medzera, ako inak a skakal z postele na stolicku a zo stolicky na zem, presiel 2 kola a zrazu bum, zletel, to uz aj svagrina dole pocula🤷♀️ Rozkusol si peru, inak nic nastatie, ale stat sa moze kdekolvek cokolvek. Decka su vymyselnici a ked chcu napadne ich aj take, co by si si ani vo sne nepomyslela, ani v bezpecnej detskej izbe🤷♀️😄
@anonym_autor moj sa 2r hral vonku na dvore. Starsi sam nechcel byt. Bezne sme boli v zahrade a ked to deti s nami nebavilo, tak sli na dvor do pieskoviska...a to mali fakt 2 a 4r. 5r na dvore uplne v pohode.
@anonym_ff0e36 Co je prirodzene prisposobena? Brachov maly plus minus v tom veku ako pise autorka o veku dcery aj v detskej izbe, ktoru mu ozaj spravili tak, aby sa nic nestalo, sa stat vedelo😄 Bol sam v izbicke vtedy, pred postel si dal stolicku, medzitym medzera, ako inak a skakal z postele na stolicku a zo stolicky na zem, presiel 2 kola a zrazu bum, zletel, to uz aj svagrina dole pocula🤷♀️ Rozkusol si peru, inak nic nastatie, ale stat sa moze kdekolvek cokolvek. Decka su vymyselnici a ked chcu napadne ich aj take, co by si si ani vo sne nepomyslela, ani v bezpecnej detskej izbe🤷♀️😄
@motylik2559 sama si odpovedz, ake je riziko a prevdepodobnost ze sa stane vazny uraz v detskej izbe, a ake je riziko na zahrade. A ake je riziko, ze rodic hned vie zasiahnut ak treba. Ja nehovorim, mne si dieta rozbilo usta ze sme sli rovno smer pohotovost a stala som polmetra od neho. Ale hadam rozlisujem mieru rizika - su veci ktore neovplyvnis a su veci, ktore ovplyvnit vies a zbytocne ludia "provokuju osud". A nechat male dieta samo na zahrade, s pustenym psom, bez dozoru, s tym ze matka "obcas pozrie" je za mna ovela rizikovejsie akoze sa ta mala zatial hra v detskej izbicke. Vies, keby su tie decka aspon dve, ze to jedno pribehne domov dat vediet. Ale takto... 🙃🤷
@anonym_autor Jeemineny, uplne v pohode. Podla mna svokra prehana. My nemame ani plot a cca od 6r. sa mi deti hrali aj same pred domom, na ulici s tym, ze som cez okno na nich videla z jazdej strany aj spredu na ulicu a zo zadnych okien na dvor. A ked sa dalo zbehla som k nim. Mala som doma najmladsieho, ked bol malinky, som hi kojila, uspavala, deti na dvore...boka som v strehu furt ald teda dovolila som. Vedela som coho su achopni, co na dvore robia.
@anonym_0089e1 ano, deti. Ktore ked sa jednemu nieco stane, to druhe Ti pribehne aspon povedat. Ja neviem ale mne to pride ako dost podstatny rozdiel.
@anonym_autor my mame bránu otvorenú ale moju by nenapadlo vyjsť von po pár raznych upozorneniach a bývalá vonku a ja v kuchyni ze som zahliadla. Co považujem za dolezite aby bol bazén vzdialený alebo oplotený
Mame bazen v zemi,deti ucime od mala nechodit okolo bazenu,aby tam nahodou nespadli.A ano maly sa vie hrat aj sam,mimo bazenu na zamkovej,mam otvorene vchodove dvere a bud som v kotolni teda hned vedla dveri,aj sa rozpravame alebo som teda v altanku a kukam sa nan ako sa sam hra.Netreba detom robit stale animatorov.Staci byt len pri nich,ale nechat ich samych.
Tak mne sa zrovna zdá tá detská izba rizikovejšia, koľko detí pojedlo kocky, hračky , magnety, baterky a to práve v detskej izbe, niekedy aj s trvalým poškodením zdravia. Moje kamarátky bežne liezli na skrine, police, jedna si zlomila pri tom nohu.
Ja som vo veku 5 rokov chodila s partiou deti po dedine, nie ze na dvore. A aj ja nechávam svojho 5 rocneho a 7 ročnú na dvore, a aj na ulici. Niekedy idú aj pásť kozy na blízku lúku a lezú po stromoch
Mám 6 ročného a keď sa hrá na dvore vždy je niekto s ním vonku, buď ja alebo manžel. Nikdy by som nenechala dieťa hrať sa samého vonku a ešte so psom. Môže mu preskočiť a pohryznut. Tiež máme psa.
@anonym_0089e1 ano, deti. Ktore ked sa jednemu nieco stane, to druhe Ti pribehne aspon povedat. Ja neviem ale mne to pride ako dost podstatny rozdiel.
@anonym_ff0e36 No ved ok, kazdy si pozna svoje deti/dieta najlepsie. Vie co na tom dvore robi, comu sa tam venuje, ako sa hra...tak uz len podla toho sa zariadit. Mns to pride uplne ok, hlavne ked kazdu chvilu som na okne a sledujem co diera robi. A teda, mala som aj jedneho takto na dvore, toho najmladsieho. A kludne aj v cca 5r. Neviem, mne to prislo uplne v pohode a teda aj on bol taky ze vedel co a kam moze, respektoval to. Autorka ked este aj plot maju, brana zamknuta.
Mna by skor zaujimalo ako sa 5r.dieta dokaze same zahrat na dvore kde ma kazdy den to iste,niekolko hodin. Na sidlisku este pochopim s kamosmi vymyslaju,ale ona co robi? Dokola lozi hore dole po preliezke,ci? Lebo cim vacsia nuda,tym vacsi priestor na hluposti.
Ja som vo veku 5 rokov chodila s partiou deti po dedine, nie ze na dvore. A aj ja nechávam svojho 5 rocneho a 7 ročnú na dvore, a aj na ulici. Niekedy idú aj pásť kozy na blízku lúku a lezú po stromoch
@cecilia29 Aj moji starsi, mali asi 6 a 5r. a skratka uz sa citili na to ist na bicykli sami ku svokrovcom ( k babke a dedkovi;), poznali cestu doverne, skratka xy krat sme tadial sli tak chceli ist aj sami. Zalezi ci je to hlavna cesta, nejala vedlajsia alebo uplne nejaka polna. Tak popri hlavnej by som urcite nepustila. Po vedoajsich ano.
Mna by skor zaujimalo ako sa 5r.dieta dokaze same zahrat na dvore kde ma kazdy den to iste,niekolko hodin. Na sidlisku este pochopim s kamosmi vymyslaju,ale ona co robi? Dokola lozi hore dole po preliezke,ci? Lebo cim vacsia nuda,tym vacsi priestor na hluposti.
@iwesska Presne si to vystihla.
@anonym_autor moje som začala nechávať vonku ako 6rocnych, ale nie na dlho, okná otvorené. Mame kamery, takže vidím aj dvor keď chcem. Väčšinou vtedy keď potrebujem poumývať dlážku a dvere mám i tak dokorán otvorené.
@iwesska naše napríklad robia polievky z blata a trávy, idú na strom, hojdaju sa, hrajú schovavačku, sú v pieskovisku, stávajú hrady z kamienkov, kreslia na betón, hrajú sa s mačkou,
@cecilia29 Aj moji starsi, mali asi 6 a 5r. a skratka uz sa citili na to ist na bicykli sami ku svokrovcom ( k babke a dedkovi;), poznali cestu doverne, skratka xy krat sme tadial sli tak chceli ist aj sami. Zalezi ci je to hlavna cesta, nejala vedlajsia alebo uplne nejaka polna. Tak popri hlavnej by som urcite nepustila. Po vedoajsich ano.
@anonym_0089e1 aj my sme vedľajšia a slepá ulica
@iwesska naše napríklad robia polievky z blata a trávy, idú na strom, hojdaju sa, hrajú schovavačku, sú v pieskovisku, stávajú hrady z kamienkov, kreslia na betón, hrajú sa s mačkou,
@cecilia29 Ale tvoji su dve deti/viacerí, to je uplne iné. Ale ked je dieta samo na dvore...neviem, nasich to ani dlho samych vonku nikdy nebavilo.
@cecilia29 Ano vase. Ale nie 1. Doma ma dieta hracky,knizky,pastelky...tak si to predstavit viem. Ale na zahrade na malom ihrisku,v nejakom malom detskom domceku,co dokaze 1 dieta robit dlho dokola bez interakcie? Ci v piesku sa hra a nahana so psom?
@cecilia29 Ano vase. Ale nie 1. Doma ma dieta hracky,knizky,pastelky...tak si to predstavit viem. Ale na zahrade na malom ihrisku,v nejakom malom detskom domceku,co dokaze 1 dieta robit dlho dokola bez interakcie? Ci v piesku sa hra a nahana so psom?
@iwesska dnes bola staršia na gymnastike a prostredný toto robil sám. Dá sa to, my sme sa tak hrali. Vedia sa v celku na tom dvore premotat
ak sa jej ma daco stat stane sa aj ked jej budes 24/7 za zadkom ... moja sa hravala pred barakom -slepa ulicka .. videla asom na nu z okna .. ucila sa od mala,ze nesmie nikam a musi byt len pri dome .. nas vypustili rano z domua vpustili vecer.. vsetky decka sme sa hrali pred barakmi a nikomu sa nic nestalo .. ty ju mas doma na dvore

@anonym_autor Ja by som to skôr čakala opačne..Ja by som sa bála..pri dieťati sa za chvíľu zle stane.
A hlavne psa by som nikdy bez dozoru dospelého nenechala pusteného. A to som nikdy nebola prehnane úzkostlivá matka. Len opatrná čo sa snaží predvídať..deti sú zvedavé, im napadne hocičo ..Je to na tebe. Ja by som aj tak vlastne neurobila dokopy nič, lebo by som bola mysľou pri dieťati a vždy v strehu. Za mňa rozhodne nie, iba ak by bolo pod oknom.