icon

Je v poriadku podmieňovať prijatie dieťaťa do MŠ platnou pracovnou zmluvou?

8. sep 2022

Dobrý deň , je prosím vás v poriadku podmieňovať prijatie dieťaťa do MŠ platnou pracovnou zmluvou? Dcérku zobrali na 1/2 dňa, pretože som doma ale prácu si aktívne hľadám. Riaditeľka mi povedala, že keď donesiem zmluvu, dcéru zoberú na celý deň. Že minulý rok zobrala mamičkám deti na cely deň, lebo že idú do práce a že matky sedeli doma na zadku a do roboty nechodili. Chodím po ňu o 11 tej a ak mám pohovor po 11 tej, celé sa mi to komplikuje.

krasomira
9. sep 2022

Inak ešte k môjmu komentáru vyššie,tiež ma to hnevalo, že prečo neprihliadaju na to či rodič pracuje, keďže som sa ocitla presne v tej situácii, že moju dcéru neprijali a ja som potrebovala nastúpiť do práce a viem že tam bolo kvantum deti, ktorých mamicky boli na materskej doma s mladším dieťaťom. Nakoniec sme platili súkromnú škôlku v meste, aby som mohla chodiť do práce. Ale teraz sa na to viem pozrieť aj z druhého brehu. Nakoniec som otehotnela aj ja a som s mladšou na materskej dovolenke doma a staršia dcéra chodí uz do statnej škôlky kde ju predtým nezobrali aj keď som ja doma. Som veľmi rada že to tak je, a nikto mu nevyhadzuje na oči že moje dieťa chodí do škôlky, zatiaľ čo ja "sedím" doma, lebo moje dieťa sa do škôlky teší na kamarátov a ja som rada že je s rovesníkmi. A neviem prečo by o to mala byť ukratena lebo ja som doma s mladšou.

aurora33
9. sep 2022

@krasomira pretoze mal by sa brat troska ohľad na rodičov ktorí jednoducho nemajú kde dať deti a potrebujú pracovať.

autor
9. sep 2022

@panelacikova no čo ti povedať. Nemala si mať deti, keď sa nevies o ne postarat. Ja presne viem o čom píšeš, lebo jednu prácu som už odmietla kvôli tomu. Darmo, ako písali vyššie, v zákone to zakotvené nie je. Ja nechápem tiež matky, však pracujem dieťa mi zoberte....U nás sa už robia aj také, že 4 ročne deti, sú doma, lebo matka 3 ročného ide do práce a tá druhá je doma. Pritom, potreba kolektívu u 4 ročného je viac potrebná.

aurora33
9. sep 2022

Odveci komentár, ty ani nemáš prácu a bijes sa o to aby ti zobrali dieťa do škôlky na celý deň. Tak kto sa potom nevie postarať?

ckatka
9. sep 2022

Akože pardon...aká pracovná zmluva?
A čo podnikatelia? Matky ktoré si privyrabaju ako upratovačky cukrárky kpzmeticky....staranie sa o záhradu a predaj z dvora...
Alebo u nás je kopa vinohradníkov, ktorých manželky im.pomahaju vo vinohrade...to nie je práca? 🤦‍♀️
Ja by som taky vietor tam narobila....

autor
9. sep 2022

@aurora33 ale.ja sa bijem? Ja som len dala dotaz, že prijatie dieťaťa podmieňujú pracovnou zmluvou. Voľné miesta sú. To len dotyčná ma tu stále napada. Ja som pislala, že som už jednu prácu odmietla. Ja tu pracovnú zmluvu mať budem

aurora33
9. sep 2022

To že ty si odmietla prácu znamená že si lepšia matka ako ona?

autor
9. sep 2022

@aurora33 ale to kde ja tvrdím? To ona tvrdí, že jej dieťa má právo byť vo školke a moje nie.

aurora33
9. sep 2022

Ty tvrdíš že ona by nemala mať deti keď sa o ne nevie postarať. Čo je úplná blbosť. A to že ty odmietaš prácu nie je nikoho chyba. A áno škôlky by mali ísť aspoň takto v ústrety pracujúcim rodičom.

panelacikova
10. sep 2022

autorka, ono ťažko je písať vôbec s niekým tak zaostalým (v zmýšľaní) ako si ty, ale ešte zareagujem. píšeš, že sa neviem postarať o dieťa... urážka. som samoživiteľka a ešte aj v čase, keď som nebola a dieťa šlo do škôlky (kedy mi ho nechceli vziať presne pre také, ako si ty), som bola na všetko prakticky sama. presne kvôli tomu som potrebovala prácu, aby som mohla zarobiť peniaze a v budúcnosti sa o dieťa postarať plnohodnotne aj finančne, nielen výchovou. čomu ty asi nerozumieš, lebo pre teba je prvoradé, aby dieťa bolo v škôlke celý deň, hoci ty ani nepracuješ. ja kým som prácu nepotrebovala z existenčných dôvodov, tak som bola pekne doma na riti a starala sa o dieťa. tak potom kto je starostlivejšia matka? tá, čo má 1 dieťa a šupne ho do škôlky čím prv, hoci nemá prácu alebo tá, čo ho tam dá preto, lebo sa potrebuje finančne postarať o ich existenciu? toľko k tvojmu trápnemu komentáru.

k téme: sťažuje sa na obci, meste, lampárni, alebo kde potrebuješ. tu to nevyriešiš. každá z nás má úplne iné skúsenosti, niekde je to fér, niekde nefér. zákonom to stanovené nie je, že MŠ má právo vyžiadať pracovnú zmluvu. ale je na uvážení riaditeľky, ktoré dieťa príjme a ktoré nie. takže nech sa páči - smer riaditeľka, ak neprejdeš (hoci možno bude mať ona rozumné argumenty), tak smer zriaďovateľ a vyššie. tu so svojimi sťažnosťami nepochodíš, nikto ti neporadí presný postup na to, aby si si vydupala za každú cenu to svoje bez toho, aby sme poznali absolútne všetky okolnosti situácie. alebo ak sa ti nepáči, na MK je ešte skupina právne poradenstvo, prosím, opýtaj sa tam na svoju situáciu.

autor
10. sep 2022

@panelacikova pozri, ty si začala urážať prvá. Ja veľmi dobre viem, že si samoživiteľka. Pislala si to ....to, že ty merias hodnotu matky tým, že či je doma alebo nie je je tvoj problém. Toto je skôr zaostalé. Ja sa tuná nesťažujem a ani návod nepotrebujem. len som bola zvedavá, na praktiky iných MS. Ono, môžeš si hovorit čo chces. Konkrétne napr.v tvojej situácii, kedy uprednostnili 4 ročne dieťa pred trojročným...tak to malo byť. Možno ta matka 4 ročného dieťaťa čakala rok v poradovníku. Ale, viac sa ja k tebe vyjadrovať nebudem. Trosku sa uvoľni. Zivot nie je len čierno/biely

panelacikova
10. sep 2022

autorka: ty o čom točíš, si pila? u nás neuprednostnili 4-ročné deti pred mojou 3,5 ročnou, ale jej rovesníkov, teda deti, ktoré od septembra by boli dosiahli 3-3,5 roka. boli to všetko deti, s ktorými sa stretla neskôr v rovnakom ročníku v škole.

a ak si nepochopila môj príspevok, tak sa skús zamerať len na jeho druhú časť (tá je od prvej oddelená medzerou), kde som ti jasne napísala, že tu nepochodíš, maximálne sa strápniš. obráť sa na riaditeľku alebo zriaďovateľa a rieš si to tam.

gertrudaosem
10. sep 2022

Človek by to nazval diskriminácia. No ja som za. Človek, ktorý pracuje alebo prácu hľadá potrebuje škôlku pre dieťa, aby mohol pracovať. Mamičky nezamestnane a na MD a pod... Nie su odkázané na škôlku, ale chápem že ju potrebujú aj z iných dôvodov ako len z pohľadu na dieta.

autor
10. sep 2022

@panelacikova aha, máš pravdu👍👍👍 čítam si pod čiarou

iwesska
10. sep 2022

Ja suhlasim s riaditelkou. Ja som rok trcala doma bez prace z kt.som musela dat vypoved,lebo mi 3,5r.nevzali,zatial co ine matky sa prechadzali s mladsimi surodencami po sidlisku a starsie upratali do skolky,aby doma nezavadzalo. Kiez by sme vtedy mali takuto uvedomelu riaditelku🙏 Ty nemozes z vonku budovy vidiet,ako je realne skolka naplnena,kolko deti sa hlasilo a kolko mohla prijat. Co sa pohovorov tyka,planuj si ich na 8-9hod. a mas vyriesene. Vzdy sa pytaju,kedy ti to vyhovuje.

ariannazara
10. sep 2022

V našej škôlke chodí malý na celý deň a ja som doma a nikto to nerieši 😊

myzma
10. sep 2022

Budem reagovať len cisto na SKD, @panelacikova, nie je to vymyslene, ze do SKD nevezmu deti matiek na RD. My to tak v nasom okresnom meste mame. Vela deti, malo miesta, malo kvalifikovanych pracovníkov, zrusili SKD pre deti od 3. rocnika. Deti z prvého a druhého ročníka mozu do SKD chodit, len ak majú pracujúcich rodicov.

simona99687
10. sep 2022

Tak mne sa to zase páči... Potom sa stava že zoberú deti mamičkám ktore su doma a nie je miesto pre tie ktore reálne pracuju....

panelacikova
10. sep 2022

@myzma a čo je to za okres prosím ťa?

myzma
10. sep 2022

@panelacikova Malacky

panelacikova
10. sep 2022

@myzma možno ak ide o mimoriadne vyťaženú školu... máte aj vyučovanie dvojzmenné?

autor
10. sep 2022

@panelacikova naša škola nie je mimoriadne vyťažená. V akej oblasti školstva vlastne pracuješ?

zuzanockamt
10. sep 2022

@panelacikova ŠKD majú už limitované počty v oddelení, takže vychovávateľka navyše môže byť problém. Takže kľudne môžu selektovať.

panelacikova
10. sep 2022

@zuzanockamt tak ja som sa stretla za svojej praxe už mnohokrát s tým, že zrazu prišiel veľký počet prvákov a naplnila sa jedna trieda ŠKD navyše. neboli dokonca ani priestory, ani človek. poriešili to tak, že vzali jednu vychovávateľku a jedna trieda družiny prebiehala potom popoludní v jednej z tried I.ročníka... tak ako čítam, tak vidím, že viacerí riaditelia nemajú záujem riešiť situáciu tak, aby mohli deti družinu navštevovať, čo je smutné teda.... ale vrátim sa k MŠ, to je podstata témy a tam platí, čo som napísala o 9:46 v druhom odseku.

autorka: tebe môže byť jedno, kde pracujem, ty riešiš materskú školu a to, že sa cítiš ukrivdená, lebo ti dieťa vzali iba na pol dňa s prísľubom celého dňa. ako som už spomínala, obráť sa na zriaďovateľa....

myzma
10. sep 2022

@panelacikova nie, vyucovanie nie je dvojzmenne. Pozri, nechcem to tu rozoberat, len som sa chcela zastat autorky, ze aj SKD selektuje, nakolko si to odmietla priznat.

Bezne s tvojimi nazormi v diskusii suhlasim. Suhlasim i s tym, aby mali v skolkach prednost deti pracujucich rodicov. Rovnako chápem toto rozhodnutie i SKD, ak nemaju inu možnosť. Jednoducho musia tie deti pretriedit podla nejakeho kluca.

No chcela som uviest, ze sa to deje v SKD, aj ked možno ty s tym nemas osobnu skusenost. To je všetko.

panelacikova
10. sep 2022

@myzma ja som sa s týmto stavom nestretla. ak, tak sa to riešilo, ako píšem teraz vyššie. tak OK, beriem späť, v tom prípade musím opäť súhlasiť s rozhodnutím riaditeľa takejto školy, ak ŠKD uprednostní deťom pracujúcich rodičov a potom tým najmladším deťom, ak to kapacita dovolí.

zuzanockamt
10. sep 2022

@panelacikova Teraz je obmedzený počet v oddelení na 25 detí. A školy šetria. Mnohé možno mali napr. 4 oddelenia a zrazu pri rovnakom počte detí musia otvoriť piate, lebo je limit na oddelenie. Logicky teda ďalšiu vych. navyše neuplatia, tak selektujú deti aj podľa toho, či rodič pracuje/nepracuje.

myzma
10. sep 2022

@zuzanockamt presne tak

panelacikova
10. sep 2022

@zuzanockamt tak mestá, ktorých sa týkala moja skúsenosť, si s týmto poradili... a viem, že bol rok, kedy pribudli až 2 triedy škd.... ale OK, môže byť, ja som myslela, že riešenie sa dá nájsť všade, ak sa dalo tam, kde som pôsobila/pôsobím

autor
10. sep 2022

@panelacikova máš pravdu, mne to je jedno. No, ty si vytiahla to, že pracuješ v školstve a že si znalá v danej oblasti. Takto potom takto vznikajú falošné informácie...