icon

Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?

xlucia
22. sep 2011

Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.

ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?

sisaka
22. sep 2011

@xlucia no ja nemusim ani sediet v parku na Slovensku a vidim, ze to je slovenska specialitka, staci si tu pozriet MK, vlastne staci si otvorit tuto temu, kde nam
@trinka "bez akehokolvek chvalenia" povie, ze jej ani nie 2 rocne dieta vie anglicku abecedu - co ma teda nepresvedci, ze sa ju dieta naucilo same, lebo malo v takom veku zaujem o cudzi jazyk a jeho pisomnu podobu - pravdepodobne im doma dokola frci odrhovacka - ABCD .... (na melodiu Twinkle, twinkle) a dieta si ju zapamatalo, dieta v 2 rokoch sa vykaslalo na obrazkove rozpravkove knizky, zaslo si do rodicovskej kniznice, cirou nahodou vytiahlo odtial mapu sveta a len tak samo od seba, kedze pismena pozna , si zacalo citat na boku nazvy statov a hladat ich na mape - skratka sikulka, ktora ma LEN ine zaujmy v 2 rokoch ako bezne dieta.
Takze xlucia chapem, co ta hneva, ale vykasli sa na vsetky tie mamicky s nadpriemerne inteligentnymi detmi (na SLovensku celosvetova statistika urcite neplati, mam pocit, ze je take kazde druhe dieta) a vyberaj pre svje dieta veku primerane aktivity - myslim si, ze 100x lepsie ako precvicovanie anglickych slovicok bude vybehnutie si na ihrisko, ponahananie sa s loptou, bicyklovanie ...., hlavne necakaj, ze ti niekto napise, ze dieta doma driloval pismenka - to urcite nie, vsetky sa to predsa naucili same, este ked boli babatka

@anjelicek26 suhlas, deti su vsade rovnake, na Slovensku ak vie dieta v 4 rokoch citat je nadane (samozrejme vsetci rodicia budu tvrdit, ze to sa same naucilo), v zahranici je to normalne, nikto nema potrebu sa tym vychvalovat, kedze sa to ucia vsetky deti v skole a 90 percent deti mozno aj viac to zvladne

verbalinka
22. sep 2011

@xlucia nejsi divná. Pokud má dítě zájem, tak je správné ho "učit", ale v každé škole ti řeknou, že je špatně je drilovat, že se pak ve škole nudí a hlavně se něco naučí špatně, a potom je horší je to odnaučit. Neřeš a nech své děti se rozvíjet svým vlastním tempem 😉

dana3262
22. sep 2011

Deti jsou ruzne. Nektere bavi to, jine zas ono, tak jedno umi brzy pocitat, jine brzy chodi, dalsi neumi nic a pak to umi vsechno rychle najednou. Znam deti, co hodne mluvi, jine co radeji radi, dovadi a vsude lezou, dalsi, co ve 2 mluvi plynule, zna vsechny basnicky a pisnicky, ale je treba naprosto bez fantazie. Kazde dite se proste rozviji jinym smerem a jinak rychle. Jsou take ovsem deti 'zanedbane', ktere treba neumi v 5ti letech barvy a to diky tomu, ze je to rodice nenaucili. To samozrejme jsou..

trinka
22. sep 2011

@sisaka moje dieťa to vie, lebo sme sa jej venovali a ju to baví. netvrdila som, že sa to naučila sama od seba. Keby si dočítala moj príspevok dokonca, tak by si pochopila, že to bolo naozaj myslené ako poukázanie na to, že každé dieťa je iné... bez toho aby som sa "chvalila"- skrátka to tak je.

anniera
22. sep 2011

Môj 4,5 ročný syn čítať nevie a ani nebude vedieť skôr než sa to naučí v škole a vôbec nie je "zaostalý"...dnešné mamičky by už najradšej polročné deti videli programovať pri počítači....ja mám doma dieťa, hyperaktívne, hravé, neposedné, nezbedné, neposlúchajúce ale je NORMÁLNE. Nech si užije detstvo, viac ho mať nebude. Učiť sa môže celý život. Tiež som si vypočula kadejaké rozhovory o "šikovnosti" niektorých detí, deti sú ako špongie, nasávajú nové vedomosti závratnou rýchlosťou, pokiaľ ich to učíme. A čo potom budú robiť v škole??? Čím ich má škola motivovať keď tam prídu s tým že už vedia všetko čo sa budú v 1.ročníku učiť??? Škôlkár má vedieť rozoznať farby, tvary, má sa vedieť obliecť, vyzliecť, obuť, spraviť si hygienu, plynule rozprávať a ovládať výslovnosť všetkých písmen, napočítať do 10, nakresliť jednoduchú kresbu ale ak niečo z toho nevie, to ešte neznamená, že je dieťatko zaostalé.

jahodka11
22. sep 2011

@xlucia no ja mam tiez normalne dieta a som stastnaaa, je blaznive a hrave a nic od neho nechcem....urcite nie, aby vedel citat predtym ako pojde do skoly.....a to naco? preco? to su len vymysly dnesnych mamiciek, pokial dieta javi zaujem, ok....to je ina vec.....ale inak nie....ved sa vsetko nauci v skole....naco predbiehat 🙂
len si uzivaj svoje normalne dieta nadalej 🙂

sisaka
22. sep 2011

@trinka vsak o to ide, zakladatelka temy uz ma pocit, ze nema normalne dieta, lebo len vsade pocuva, co uz ine deti vsetko vedia a co robia .... no a cim to bude, lebo deti od malicka rodicia driluju veci, na ktore maju kopec casu - o tom svedcia aj obidva tvoje prispevky, ktore som si cele precitala, nechcem sa ta dotknut, ale co ine je ked niekto napise, ze dieta ani v nie dvoch rokoch vie anglicku abecedu? - no pre mna chvalenie, pre teba len konstatovanie - tvoj prispevok podla mna nepoukazuje na to, ze kazde dieta je ine, ale na to, ze kazdemu dietatu sa rodicia venuju inak - niekto si s dvojrocnym sadne na mapu a dieta musi ukazovat, kde je ktory stat (sorry, fakt nechapem na co je to dobre pre 2 rocne dieta) a druhy rodic si s dietatom posklada DUPLO, alebo si vonka ide pustat sarkana. Potom ten prvy rodic pri rozhovore povie, ze dieta vie, ukazat vsetky staty na mape, lebo SA MU VENUJU a ten druhy vyzera ako blbec, ktory sa dietatu nevenuje, lebo dieta nielenze nevie ukazat staty, ale ani nevie, co mapa je.

anjelicek26
22. sep 2011

@anniera - hm mozno aj na Slovensku raz pochopia, ze deti su dnes "mudrejsie" - povedzme uz v domacom prostredi rozvijane viac, ako kedysi - a porozmyslaju na tom, ci nie je fakt lepsie, zacat chodit do skoly skor, ako v 6-7 rokoch, lebo pravdu, kopa deti sa hlavne ten posledny rok v skolke - nenormalne nudi 🙄

Toto je voda na mlyn pre sukromne skoly, ktore ponukaju detom - normalne bystrym - ale zvedavym moznost ist do skoly uz od 5 rokov v nultom rocniku.

Deticky vo svete nie su ine a ze to zvladaju v 4-5 rokoch - samozrejme s vekom prisposobenym stylom vyuky - je len a len dokazom, ze aj dieta v tomto veku sa nauci pisat, citat, pocitat! A o drilovani nemoze byt ani reci.

Viem, ze su argumenty, nech si uzivaju detstvo - ale akosi to u mna neobstoji, tri roky chodit do skolky a neucit sa tam okrem kreslenia, recitovania, spievania viac-menej vobec nic, prijde mi to proste malo :( Dieta v tomto veku je schopne absorbovat toooolko informacii.

A to, co ma vediet skolkar - farby, tvary, vyzliect, obliect, hygienu, plynulu rec a vyslovnost napr. r, napocitat do 10 ci nakreslit jednoduchy obrazok vedela dcerka v 3 rokoch ako nastupila do skolky 😝

manamani1
22. sep 2011

@vefi89 tiez som toho nazoru

tinki
22. sep 2011

všetko je to blbosť, pretože v živote ide o to, kto je aký šikovný..vydreté deti nemajú automaticky vyššie IQ a tiež to neznamená, že z nich niečo zaručene bude. Ide o to, ako sa v živote popasujú s rôznymi situáciami. Nie každý jednotkár je milionár. Práve naopak, deti,ktoré dobre komunikujú a vnímajú svet z rôznych uhlov, sú šikovné teda aj tie hyperaktívne (ktorím neostáva čas na učenie) sa skôr v živote lepšie uchytia ako deti, ktoré sa museli drilovať. Nie je to pravidlo, ale zväčšej časti je to tak.

titkovamiriam
22. sep 2011

Milan vedel citat ako 5 rocný ,pisanie ho nezaujimalo naucil sa v skole.Michal si pockal na skolu a Marek niektore pismenka poznal ako 4 zvysok pozna uz teraz nikdy sme ho nenutili naucil sa ich podla knizky,no aj ked je junový dala som mu odklad do skoly,myslim si ze citanie pismenok naozaj nieje nic zvlastne.tiež ma zarazilo ked sa ako 4r uz ucili scitavat do 10 v skolke dnes uz vie aj odcitat,pocitat vie plynulo tak do 20 potom ho to uz nebavi.na jazyk som ho nedala je to biznis ak sa doma nerozprava staci to az v skole aj ked asi ked bude predskolak sa anglicky ucit bude.na kruzky nechodi ved kedy by sa v skolke hral!!!! maju na vyber asi z 10 kruzkov...U nas je najvacsi problem kreslenie ,priam ho neznasa ☹
No a co sa tyka toho drilovania ,kedze som si uz ZS presla so starsimi detmi kazdy mal v triede ambicioznych rodicov co v stvrtej triede cpali deti na gymple a o dva tri roky sa deti vratili totalne vycerpane spat a mali problem spravit aj monitor!!!!

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
dominika1988
Autor odpoveď zmazal
anjelicek26
22. sep 2011

@dominika1988 - len toto je ta chyba. Skola nie je o sedeni za stolom, nie je o drilovani, nuteni ci muceni. Mozno treba zmenit styl vyuky v nasich skolach, aby deti chodili radi do skoly. Lebo moja dcerka skolu zboznuje.

Ja sa skor len pozastavujem nad tym, ze dieta sa ma do 6-7 rokov blaznit, potom utne a ma uderom "dvanastej" sediet v laviciach a ucit sa. Tento zlom - predtym nic - teraz hora povinnosti privadza niektore deti do zufalstva a nezvladnu ten prechod. Kolko deti je potom oznacene ako hyperaktivne, nesustredene, nezrele. No ved ano - ked ho cely cas v skolke nenaucili nic ineho, nez lietat a blaznit sa!

Vam sa to nezda cudne, ze deti maju potom zo skolou problemy? Ze nedokazu minutu posediet pri ulohach? Ze chcu lietat a blaznit sa? Za to si mozu rodicia sami, ze ich takymto kludnym cinnostiam nenaucili.

Nastup do skoly ma byt postupny, v anglicku zacina v 3 rokoch dvoma hodinami vyuky denne a v 4 rokoch nabiehaju na ucenie hrou, ale nie tak "pomimo", ale sustredene, cielene a podla osnov. Pre deti je to normalne, patri k zivotu od malinka, ze sa aj ucia.

titkovamiriam
22. sep 2011

@dominika1988 ved to radsej nech sa deti hraju a maju zaluby ktore chcu sami,bože na rodicovskych som niekedy nechapala ked matka zbila dceru za dvojku z matiky a dve hodiny o tom chcela diskutovat lebo nikdy dvojku nemala,teraz ta dcera nedokoncila vysku,ma babatko a domov radsej nechodi lebo je matkiným najvacsim sklamaní 😠 😠 😠 😠 😠

hajanka
22. sep 2011

@anjelicek26 absolutny suhlas! vsetky palce hore, tiez sme to zazili v Anglicku na vlastnej kozi 😉 a potom ked sme presli do skoly na SR normalne som neverila vlastnym ociam aky strach maju zo skoly ostatne deti, normalne rano plac pred skolou, nervozita, dokonca niektore sa bali zlych znamok 😨 😨 😨 😨 a to este skolu ani neokusili 😨

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
hajanka
22. sep 2011

@dominika1988 ja som nevidela u nas skolku v ktorej sa v poslednom rocniku deti ucia zaklady pisania a citania, moj stravil v slovenskej skolke u predskolakov len par mesiacov a nic okrem blaznenia, malovania, spania a recitovania tam nerobili 😨 a to mojho drobca doslova tyralo, lebo bol zvyknuty na ine, ani som nepocula aby v nejakej skolke ucili deti pisat.

anjelicek26
22. sep 2011

@dominika1988 - len podla mna je skreslena predstava v tom, ze to deti nebavi 😕 Veruze ich to bavi a tesia sa, ked ich chvalia - a v anglicku ich chvalia takmer stale 😅

Isteze ide o formu, akou dieta ucime, sadnut si ku stolu - tu mas pero - ideme sa ucit pismeno O, no tak to by asi ani nasa mala nespolupracovala. My mame kopu pracovnych zositou, kde vykresluje, obtahuje, doplna a lepi si nalepky, sama si ich nosi, ci moze novy zosit zobrat a vyplnit. Vzdy je cesta aby to dieta bavilo.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
tinki
22. sep 2011

@anjelicek26 ale, ale, ja viem, že Slovensko je na slabej úrovni vo veľa veciach, ale pomaly... Moja staršia dcéra bude mať o dva týždne 4 roky, chodí do druhej triedy v škôlke a my sme im teraz doplácali za zošity, ktoré majú objednané, pretože idú preberať hodiny čítania a počítania...takže deti sa už teraz oboznamujú s povinnosťami..strašne nadávaš na slovenské škôlky, viem čo tým chceš povedať. Ale situácia sa už zmenila.. Ešte podotýkam, že som z východného slovenska, z malého mesta. Takže ak sa u nás už deti v škôlke učia, určite v Bratislave, resp. vo väčších mestách, to už tiež bude tak nejako..

anjelicek26
22. sep 2011

@hajanka - ja mam doma slovensku knihu pre predskolaka, podla ktorej ide skolka u tatina na dedine a su tam zaklady pisania, ale len naznakovo. Je tam vela hadanok, vela cviceni na pamät, farby, tvary, vyber, co tam nepatri, dopln, co tam patri a podobne. Ale to su take hry na logiku... Kolko jablcok je na obrazku... a take veci.

tinki
22. sep 2011

@hajanka práve som o tom písala anjelicek26...keď budem mať tie cvičné zošity, dám vedieť, čo v nich je..

anjelicek26
22. sep 2011

@dominika1988 - lenze to je chyba rodicov, ze takto trestaju za znamky a v detoch buduju strach. Saska do 10 rokov ziadnu znamku nedostane, len na konci roku slovne hodnotenie. Rovnako to bude na skole, na ktoru pojde buduci rok v nemecku. Ziaden tlak, ani stres, dieta sa uci, lebo chce, lebo ho pochvalia - rodicia, ucitelka. Minule Saska sla precitat knizku riaditelke - ucitelka ju poslala - aby ukazala, ako super to vie. Nie je zdaleka najlepsia v triede - ale zlepsila sa, velmi a tymto to chceli ocenit. Dcerka dosla cela hrda a dostala extra nalepku za dobre citanie.

Stane sa ti toto v slovenskej skole? Skor dietatu vynadaju, ze nieco nema, zabudlo, nie je take dobre ako dieta XY... same porovnavanie, zhadzovanie miesto motivacie

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
dominika1988
Autor odpoveď zmazal
cmulinko
22. sep 2011

moj syn chodi do skolky,kde vedla hraciek maju spravenu mini triedu...lavice a stolicky.deti sa hraju,ale zaroven sa ucia a pripravuju sa na to ako to bude v skole....mne sa to velmi paci.syn sa pocas jedneho roka v skolke naucil abecedu...nie len rad radom,ale pozna pismenka aj ked ich pomixujem...to je pre mna dolezite....to znamena,ze to nema len tak z nicoho nabiflovane,ale naozaj sa to naucil hravou formou....ku kazdemu pismenku sa ucili slovicka....velmi mu to pomohlo v slovnej zasobe......kazde dieta ma svoj zosit do ktoreho si skusa pisat kazdy den nove pismenko ci cislo.....a i ked maju hracky po celej miestnosti tak tie deti su schopne sediet v tych laviciach bez problemov....a velmi sa mi paci aj to,ze ich ucitelka vedie k tomu,aby sa navzajom doplnali a pomahali a zdokonalovali v tom co sa ucia aj doma a je to strasne srandovne,ked jedno dieta uci druhe zapnut si gombik ci napustit si vodicku do pohara ci ako si spravne umyt ruky.....

lauricka
22. sep 2011

@xlucia a preco sa vobec tym zapodievas? Citat a pisat sa nauci v skole, vobec nie je nutne, aby to vedel skor, naco. Su deti nadpriemerne nadane, ktore sa to naucia skor, ale same, chcu vediet, kladu otazky...Ak ich to rodic nasilu uci, nejde vobec o nadane dieta, skor divneho rodica. Co sa tyka jazykov, to je ina kapitola, ale vtedy je dobre, ked ma aj rodic k jazykom blizko. Chce to klidek, pokracujte s detmi ako doteraz a na tych divnych rodicov sa kludne vy....nechcela by som byt ich dietatom.

tinki
22. sep 2011

@dominika1988 nesúhlasím s tebou... učiteľky majú čo doháňať, aby sa vyrovnali spôsobu aký je v zahraničí, ale situácia je už omnoho iná, ako keď sme chodili my do škôly... Zaleží od toho, aký je učiteľ. Ten,koho učenie baví, je super. Motivuje deti chválou a odmenou. To viem od synovca. Má 11 rokov a sám už povie, ako to v škole chodí. Žiaľ na školách sú ešte pani učiteľky,ktoré zažili aj bývalý režim a tie sa držia svojich pravidiel. Ale verme, že už nie dlho..Ale ako hovorím, situácia sa už poriadne zlepšila.. 😉

lauricka
22. sep 2011

@bertica.h "obludy" z mamiciek sikovnych, nadanych deti nie, z mamiciek beznych deti, ktore driluju ano