Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?
Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.
ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?
moj nazor je taky, nie je nic zle na tom ak sa deti zacnu ucit skor, prave naopak...
(je to len lepsie, nejde o ziadne stracanie detstva ani mensiu hravost ani podobne dristy, vybuduju si kladny vztah k uceniu a beru ho ako samozrejmost a zabavu, nie ako nieco zle a otravne, tesia sa do nej a tak si z nej aj vela odnesu)
... ale na nie na Slovensku, nase skoly ani skolky na to nie su stavane. U nas sa bezne dieta ma naucit citat a pisat v skole, inak to nema zmysel, ze pride do prveho rocnika a pochvali sa ze vie citat, aj tak musi prejst celu abecedu a cely skolsky rok robit to iste a nudit sa. A koniec koncov aj tak sa neskor na konci roka ocitne na rovnakej urovi s tymi, co to nevedeli. A v druhom rocniku ide uz od nuly.
@hameeda tak ja som myslela ze hovoris o tej starsej, ze jej nedovolis citat samej, nie tej 4 rocnej
inak ta chapem, len opat upozornujem, ze ja som syna neucila citat, ani som nemala ten zaujem aby vedel citat este pred skolou, ani by som ho nic neucila, naucil by sa to normalne v skole, on s tym zacal uplne sam v troch rokoch. Nedokazala som ho zastavit a to myslim vazne, lebo abededu poznal tiez velmi skoro, nemal potom akosi ziaden problem poskladat si pismenka a precitat ich plynulo. Pottera precital zopar casti v priebehu tohto roku, nie ako 5 rocny 😀
Nadane-nenadane....hlavne nech su zdrave tie nase detuuurence....
@hajanka : nie teraz uz si cita sama,,myslela som predtym ked bola mencsia,,ale aj tak necita vela 😀 ,,lepsie ked mama precita a ja som stastna ze este chce aby som jej citala,,a dufam ze este dlho bude chciet,,ale asi to je len moje zelanie,,,u nas proste ma dcera ine zaujmy vo volnom case,,kolieskove korcule,,kamaratky,,babinec u nas,,party,,tanec,,hudba,,hanna montana,,knihy to len tak sem tam,,ale u nas musi zvladat dve skoly sucastne takze jej verim ze ked ma volno tak sa jej citat moc nechce 🙂
@hajanka : u nas teraz dostali zo Syrskej skoly precitat tri knizky este som ich ani nekukla ze o com su,,ale uz vyjednavala,,ze co keby som jej ich precitala ja,,,ale mne sa tiez nechce sediet nad knizkami tak asi bude citat otecko,,,aj tak arabcina co sa tyka kniziek je velmi tazka,,pretoze je pisana jazykom akym sa bezne nehovori,,takze su slova ktorym ani ja nerozumiem,,tak bude isto citat mm,, 😀 ,, moja je asi po mne ja som vysla skolu s cistymi jednickami a to som citanie neznasala,,a literatura to bola moja smrt,,zato matika lavou zadnou,,, 🙂
podla mna treba vnimat dieta a napredovat podla neho.ak ma dieta samo zaujem sa cisla a abecedu a citanie a spol ucit skor,tak nie je vhodne ho stopnut-ze je este male a pod.ale zas netreba tlacit na pisu a to,ze susedka ma dieta 5rocne a uz cita este neznamena,ze kazde jedno 5 rocne citat ma.individualny pristup.kazde dieta je ine.moj syn na v pondelok 2 roky a vie citat niektore nazvy.ma to z reklamy -billa,lidl,tesco,baumax,axa,orange,02,adidas,nike,oneill,...pozna uz hadam vsetky typ aut.ideme po parkovisku a z fleku bud podla napisu alebo znacky hovori nazvy aut jedno za druhym.ma doma tesco laptop a tam sa naucil pismenka a cisla stlacat.ked s nim idem po schodoch,tak vzdy pocitam.on niekedy so mnou.doma je jeho naoblubenejsou hrou pisanie.ale take,ze ja pisem nazvy obchodov a znaciek a aut a mena clenov rodiny a on cita a z toho sa tesi.nie je to podla mna o tom,ze citat vie,ale ze si slova zapamata.podla mna je taky zlaty stred medzi rovesnikmi.ked vidim,ze ho nieco bavi,tak ho v tom podporim,no nebudem tlacit na pilu aby robil veci ktore robia aj ine dieta v jeho veku.naco.raz sa k tomu aj tak dopracuje 😉
podla mna nie je dobre na dieta tlacit a uz v predskolskom veku ho ucit veci,ktore sa ma naucit v skole.vsak sa potom v skole unudi 😀 ale je fajn riesit s dietatom kruzky a davat mu priestor na sebarealizaciu.hladat co by ho tak bavit mohlo.
ale stale mam pocit,ze dnesni rodicia su tlacnei dobou do mnohych veci.chodia s malymi detmi na plavanie,na anglictinu,na hudobne skolky...nejak sme dobou tlaceni do vyuzivania novych moznosti a rodic,ktory necha dieta len tak si detstvom plavat ma niekedy pocit,ze nerobi pre svoje dieta dostatocne vela. a pritom je to hlupost.nase deti nepotrebuju 20kruzkov na tyzden.,ale potrebuju nasu pozornost a hlavne lasku 😉 ja sa snazim drzat sa tej zlatej strednej cesty.davam malemu moznost sa realizovat a spoznavat nove veci,no netlacim ho do nicoho.len ho navediem na iste veci a pockam si na jeho reakciu.ak ho to nebavi,tak skusime nieco ine. 😉
@anjelicek26 voda na mlyn nie je len pre súkromné školy-ja pracujem v štátnej a mali sme deti už 5-ročné v 1.ročníku 😉 písala som vyššie
ono dnes už školstvo je celkom inde ako kedysi,len mnohé tu nemajú správne informácie,ale skreslené,prípadne sa asi osobne stretli len s "predpotopnou" školou alebo prístupom k žiakom v dnešnej dobe 😉
a inak možno trochu odveci-ale nedá mi
veeeeeeeeeľa mamičiek tu má šikovné deti-ok 😉
nebudem písať o svojich-z princípu,aby to nevyznelo blbo 😉
ale-mňa by zaujímal výskum,ktorý by poodhalil súvislosť s náročnými rodičmi na svoje deti,v zmysle-že majú na nich vysoké nároky a očakávania ohľadom vzdelania, ... a zvyšovaním počtu detí s poruchami osobnosti, učenia, správania....prípadne so vzrastajúcim počtom detí/mládeže so psychickými problémami
ono stále mám pocit,že ak rodič neodhadne IQ a možnosti svojho dieťaťa a tlačí na pílu proti jeho schopnostiam,lebo v podstate aj rodič je pod tlakom okolia,doby-a niektorých tu príspevkov 😉 a aj on chce mať múdre dieťa-tak zásadne ten tlak na dieťa sa niekde prejaví 😉 dosť všeobecné,ale to mi vŕta v hlave občas
deťom chýba ventil-zaujímavé je,že nejavia už taký záujem o šport,hlavne,že sú "múdre" a pritom pohyb je najprirodzenejšia vec a športovanie by malo patriť tiež k prioritám v rodine,starať sa o zdravie a vybiť si tak nadbytočnú energiu, vnútorný pretlak,uvoľniť sa 😉
@hajanka to by som brala, to sa mi páči
vieš-aj k tej integrácii, ja som za,ale dajú učiť také dieťa do bežnej triedy s "bežným" učiteľom. i keď mám pár semestrov špec.pedagogiky,stále je to málo a nie som "papierovo" odborník,takže zákon je krásny-ale len na papieri a prax ukazuje len to,že vlastne takému dieťatku sa nedá venovať na jeho úrovni a uspokojiť jeho potreby,lebo na to by sme potrebovali asistenta-špec.pedagóga-a na to školstvo nemá 😠 takže v tomto je to tu trochu pozadu určite
@macamac z nasej strany nebol na syna tlak absolutne ziadny, ono ja som si to ani nejak prilis vtedy neuvedomovala, ze ako skoro zacal citat, pisat, zaujimat o vsetko nevsedne... brala som to ako samozrejmost a nijako sa nad tym nepozastavovala, uvedomila som si az ked sme sa vratili na SR a musela ho este na par mesiacov dat do skolky k predskolakom, az tam som si uvedomila ze to asi nie je bezne. Momentalne mozem tvrdit ze naopak on vyvyja tlak na nas, vyzaduje si pozornost a vycerpavajuce odpovede na otazky.
A nikdy sa s nim nebavim o tom ci je alebo nie je mudri. Vobec sa o takychto veciach nebavime.
@hajanka jasnačka,chápem,čo dieťa-človek,to iný príbeh 😉
ono ľudia sa až tak nezmenili-každý chce byť múdry,zdravý,krásny,bohatý 😉 v akomkoľvek poradí 😉
a tak,ako sa môže narodiť dieťa inteligentné do menej podnetnej rodiny,tak sa môže narodiť menej šikovné vzdelaným rodičom
ono to stojí na 2 základoch: rodina- v konečnom dôsledku dieťa sem priviedli rodičia,najlepšie by ho mali poznať a rozumieť mu a podporovať ho v jeho nadaní,záujmoch a na druhej strane škola-učiteľ, lebo "ak sám učiteľ nehorí,nedokáže zapáliť žiadne dieťa"
takže škola a rodina by mala vždy úzko spolupracovať
@macamac uplne suhlasim,ze male deti je fajn viest k sportu.urcite by som uprednostnika tenis pred anglictinou.ale to som ja.ine mozno uprednostni moje dieta.moj drobec este pohybovo zdatny nie je.este je dost maly na to.aj ked bezi,tak vyzera ako maly forrest gump 😀 skaderuka skadenoha 😀 ale svagor trenuje male deti tenis,tak ked bude maly trosku pohybovo zdatnejsi(mozno o rok,o dva),tak si snim iste trosku zahra a uvidime,ci ho to bavit bude.ak nie,budeme kopat do lopty,ci sa len tak nahanat. 🙂
ked bol drobec malicky,tak sme chodili na plavanie.mame prvy kurz dany a potom som videla na malom,ze ho prestalo bavit na povel skakat a kadejake kotrmelce do vody robit,ze sa chcel len clapkat a ponaranie mu viac vadilo ako ho tesilo.tak sme s kurzom skoncili a len tak sem tam na plavaren sa zajde a tam sa drobec vyclapka.len teraz som zapisala maleho do hudobnej skolky.vidim na nom,ze hudba ho bavi a hlavne mi ide o jeho zaclenovanie do kolektivu kedze asi o rok do skolky pojde(mozno o dva).bavi ho byt s detmi a toto mi prisla byt celkom fajn prilezitost ako spojit prijemne s uzitocnym.no musim povedat,ze ostatne deti su uz riadne zabehnute.uz tam aj rok hadam chodia.my sme asi jedini,kto sme zacali takto "neskoro"(a to som riesila,ze ci vobec ho uz teraz na take daco dat).aj tam na hodine ja maleho necham.nenutim ho robit to co ostani robia ak nechce.hlavne ze sa tesi z kontaktu s detmi.a zapisala som ho aj na tvorive dielnicky.nejake kreslenie a lepnie a podobne veci by to mali byt.prvu hodinu o tyzden mat budeme.je to taka mini aktivitka v ramci mc.ale inak s nim nic speci nerobim.fakt len teraz som s kruzkami zacala a to tiez preto,ze maly asi do tej skolky pojde,tak nech si na deti zvyka a hlavne jeho hra s detmi bavi 🙂. urcite by som bola rada ak by raz sportoval,no ak bude po mne,tak z toho asi nic nebude 😀 v skole som ja aj manzel boli taki zlaty stred,blizsie k sikovnejsim.uvidime ci aj drobec pojde v nasich kolajach.no my ho viacmenej pozorujeme a ked zbadame,ze ho daco asi bavit bude,tak sa to snazime rozvijat a ak sa maly nechyti,tak ho nechame tak.s tym ako ovlada znacky aut nas strasne prekvapil.sli sme okolo aut a on sa stale pytal-co je to ,co je to a tak sme odpovedali a on si to zapamatal.ked chodia do schranky letaky,tak on ich chce citat a tak cita tesco,billa,lidl...ked vidi napis na obleceni,tak sa pyta co to je-adidas,nike,puma,oneill... a zapamata si to.ked bezi v tv reklama,tak on hned podla 2-3 sekund hudby vie ktora reklama to je.ani na tv sa pozriet nemusi.v tomto je fakt sikovny.ale musim povedt,ze sme s tym s muzom ostali prekvapeni.lebo tieto veci sa maly naucil viacmenej sam.na minule vianoce sme mu kupili ten tesco laptop,lebo nam stale bral tie nase a tam sa naucil cisla a pismena a opakoval slova.sikovna hracka 😉
ono ja si fakt myslimz,e je dobre si ozaj dieta vsimat.sledovat co ho asi bavi a to rozvijat.ale to zas neznamena,ze ked dieta v 2 rokoch nakresli domcek,tak hned treba paletu farieb kupovat a na vytvarnu ho zapisovat 😀 tak to nemyslim.no ak zbadam,ze dieta nieco bavi,tak postupne tu danu vec rozvijam.a ak to prejde do stadia,ze dieta v danej veci fakt vynika a mohlo by ist o dlhodoby zaujem dietata o to,tak vtedy treba odbornika-teda kruzok.ale urcite netreba dieta davat na rozne kruzky len preto,ze aj susedovie chlapec chodi.nech chodi.k aktivitam s detmi ,ci uz ide o vzdelavanie ci o sport,treba pristupovat osobitne,individualne. vsak ked si preberiem,ze my ako deti sme nic take nemali a tu sme,vsetci.podla mna sme mali lahsie detstvo a studium.dnesne deti uz take veci v skolach riesia,ze az!praca s pc je samozrejmost a to ja som sa na strednej na informatike zabky hrala 😀 vsetko ide strasne dopredu a nie vzdy mam pocit,ze je to dobre 😕
@bobocka super napísané 😉
úprimne-moja malá je šikula,nejdem písať podrobnosti-a ja som ju nikam nedala 😕 😅 má 2roky 4 mesiace,fakt mi ani nenapadlo niečo riešiť,ja som taká klasika človek 😉
a syn-presne ako tvoj,hlavne značky áut vedel 😀 ale tiež klasika detstvo, v 3rokoch škôlka,teraz je už školák-štvrták a pohoda,samostatný,učí sa sám a výborne....a to ho do ničoho nenútime 😉
mm ako futbalista aj mal trochu predstavu,že bude aj on-no zatiaľ sa nám malá javí skôr na to 😀
syn je dosť taký individualista-je napr. prvý v behu na čas,ja som v ňom postrehla ak šport,tak nie kolektívny,ale atletika,alebo tak niečo....ale zas on chodí do školy,kde ja neučím a tá škola nemá pre 1.stupeň nijaký športový krúžok,čo mi dosť prekáža 😒 my bývame inde,kde ja učím a nechcela som ho trhať od kamošov a voziť so sebou,aj tak som bola 2,5roka na materskej a nebolo to možné. akosi stále som za viac pokladala,aby bol s deťmi,s ktorými vyrastal a žije na jednej ulici,aby si mal čo s kým povedať,aj keď príde domov,aby mali spoločné zážitky aj zo školy-a nie že docestuje zo školy domov medzi deti,s ktorými nechodí do triedy-a zatiaľ sa mi to nejak zdá ako dobré rozhodnutie 😉 ono venujeme sa mu potom doma a aj s ním športuje-muž, so mnou chodí na kalanetiku-ho to baví 😕 😀 ale tak-uvidíme,čo z neho vyrastie 😉
a idem buvať-bo ráno poriadim svoje deti a potom chcem byť čerstvá pri "svojich" školákoch 😉 🙂
@macamac inak ja by som maleho nedala na tie kruzky,no fakt chcem aby mal lepsi kontakt s detmi a super centrum mame za domom,tak som sa na to nakoniec dala 🙂 inak ako pises s malym a tym jeho chodenim do skoly inde ako ty robis-treba hlavne vnimat dieta.jeho potreby,jeho zaujmy.
treba trosku potlacit vlastnu tuzbu mat z dietata supersikovneho na jazyky ci na dany sport ktory prave my mame radi.nase deti mozu uplne ine veci oblubovat ako my.ja som mala susedku,ktorej tatino bol uplne zblazneny do tenisu a ona cele detstvo pinkala do lopticky.dokonca aj v panelaku jej spravili stenu a doma pinkala.proste rodicia si zaumienili,ze dieta bude robit dany sport.kocku to aj bavilo,no okrem skoly a treningu nic ine neriesila.ona ani nevedela co je to ist sa bicyklovat s kamaratmi.ja neviem.toto mi pride byt trosku krute.
a inak ked mas sikovnu dcerku,tak sa kludne pochval.ved to je uzasne ked je v niecom sikovna ci sikovna vseobecne 🙂
Nepochopila som tu vela prispevkov....
1. Este nikdy som nemala so ziadnou matkou debatu o tom, co dokazu moje deti. Zasadne taketo temy vediem iba s manzelom a s ucitelkami mojich deti....
CO koho do toho, co moje dieta vie?
2. Nikdy som sa to ziadnej matky neopytala.... dokonca ani otazka typu: "odkedy zacalo tvoje dieta chodit?", by ma vobec nenapadla...
3. Dieta sa ma ucit a vzdelavat od utleho veku.... @sisaka tu pisala o skladackach DUPLO... viete o tom, ze take skladanie kociek a lega a podobnych skladaciek sluzi na ucenie sa MATEMATIKY???? Tak sa ju totiz uci v skole aj moj syn 😎
4. Dieta ma mat detstvo- a to sa pri tom detstve nema vobec nic naucit? Uplne nic? A co je to za detstvo?
5.Tu nejde o to, ake vedomosti a v akom veku ma dieta... Tu ide o "STYL" ziskavania vedomosti.....
Slovensky styl je trochu "postkomunisticky" ....vsetkym vsetko a vsetci rovnako....nevytrcaj z rady....inak si ta niekto poda.... ach, ach, ach...
Ale to sa casom zmeni, dufajme.... 😒
Musím, říct já jsem se naučila číst a psát ve škole. Počítat jsem možná uměla nevím :D
Ale rozhodně to nebyla žádná nevýhoda... Vždy jsem byla chytré dítě ikdyž jsem neuměla ve 4 letech napsat pohádku nebo přečíst hamleta. Podle mě tyhle děti přicházejí o dětsví. A hlavně co potom budou v té škole dělat? Budou se nudit a dělat kraviny... Můj synovec chodí do školy a taky v 5 letech neuměl ani psát a ni číct anic mu nechybí ve škole se všechno pěkně naučil - naučil se soustředit a dávat pozor 🙂
Prostě není nad průměrné děti 🙂
Hm, necitala som uplne vsetko, len na okraj dnes prichadza do skol pre nadane deti vacsina deti, ktore nevedia citat.
A same sa nenauci citat ani jedno, ved pokial tomu dietatu nikto nepovie toto je cervena farba, toto skodovka a toto je A, toto G tak to dieta nema odkial samo vediet-to len na okraj.
Nadanie sa nehodnoti podla toho ci dieta cita v 6 rokoch, 8 rokoch, ci 4 rocne vie nasobilku..................sama mam nadane dieta, ktore ma zaroven dysleksiu.
A v poradniach,kde testuju nadanie vedia psychologicky zistit ci je dieta nadane,alebo nadrilovane, zistuje sa vrodena inteligencia a tzv.ziskana inteligencia a vobec sa nepreveruje ci dieta cita,pocita.
@krokodilek ale tu treba rozlisovat to o com sme sa tu par stran bavili.
- jedna vec je ak ho to rodicia umelo ucia
- druha vec ak si to to dieta vyzaduje samo a to doslova
V prvom pripade mozem len suhlasit, taketo dieta moze byt tymto sposobom znevyhodnene, co sa tyka jeho detskych potrieb, vacsinou nie je na takuto formou "vyucby" este pripravene a mozeme povedat ze v uvodzovkach prichadza o detstvo. Rodic takto moze u neho potlacit akukolvek tuzbu po uceni sa. Ktory rodic by chcel vedome toto u svojho dietata docielit? Dufam, ze ani jeden, aj napriek tomu to nevedomky z neznalosti robia.
V druhom pripade je to ale prave naopak. Taketo dieta to doslova potrebuje a je to sucastou jeho detstva, je to presne to co ho robi stastnym a naplna ho. Tieto deti sa ucia velmi rychlo, vlastnym tempom, nie tempom aky im prikazuje bezna skola. Preskocia to co uz poznaju a venuju a rozvijaju to co ich zaujima a bavi. Vyzaduju si podporu a rozvoj logickeho myslenia, riesenia problemy, tvorive uvazovanie, ulohy ktore im narozdiel od jedneho vysledku ponukaju neustale nove riesenia a viac roznych vysledkov, sami sa chcu dopatrat toho ako a preco a nie to mat polozene na tacke v poucke alebo matematickom vzorci. Preto je dolezite aby sa im takeho vzdelania dostalo. Inak sa budu citit frustrovane, ked im nebude mat kto davat vycerpavajuce odpovede na ich otazky, budu sa nudit, upadat, v lespom pripade klesnu na uroven svojich priemernych spoluziakova a nikdy nedosiahnut svoj plny potencial.
Ja osobne by som toto dietatu nespravila, nedopriat mu to co potrebuje, len preto lebo nechcem aby bolo nadane, alebo len pre ze chcem aby bolo nadane. Ktory rodic by chcel aby bolo jeho dieta sikovne a aby sa mu darilo. Ci uz je priemerne alebo sikovnejesie. Kazdemu treba dopriat presne to po com tuzi. Ci uz to je prezliezka, alebo knizka. Sikovnemu neupierat a toho menej sikovneho nenutit.
@atlaska o tom som presne pisala, ak rodic chce mat z dietata nieco co nie je, pride sa na. Nejde o to ci vie citat, ale o to ako rozmysla, ako si vie pospajat v hlavicke veci dohromady, suvyslosti, priciny a nasledky.... inelekt, schopnost mysliet, to je to z coho skutocne inetlektove nadanie vychadza. Ak to raz nie je dane, tak nasilu sa to dosiahnut neda.
Syn pismenka poznal, to ano, vedel co ja A vedel ako vyzera B, vedel si dat potom velmi lahko sam dokopy vyslovene MAMA a takto to aj napisat. Ale opat, je rozdiel ked mama uci abecedu sposobom "pod, pozrit toto je A, toto je B, toto je C" a skusa ho sposobom, ake jej toto pismenko? ake tamto? A rozdiel ked dieta za tebou beha s knihou alebo casopisom, alebo cim a dozaduje sa "ake je toto pismenko, ake tamto? a staci mu to raz povedat a ono si to zapamata na cely zivot. Potom niekedy neskor za tebou dojde s tym ze vie citat.

@hajanka : ja nehovorim ze je to zle,,ale este bude mat v zivote na citanie casu dost,,,proste chcem aby v takom veku robila nieco ine ako sediet nad knihou,,ja nehovorim o detoch ktorych to fakt bavi,,tvoj bude asi knihomol ako moj bracho, ten aj na zachod chodil s knihou 😀 ,,proste by som nechcela aby si moje dieta v 4 - 5 rokoch citalo samo,,som rada ze chce aby som mu ja precitala rozpravocku,,a nie heryho alebo niejaky rod,,ja nemysli si ze podpichujem alebo urazam,,to vobec nie,,ale len chcem aby ste sa na to pozreli aj z inej strany,,to co vam sa zda vinikajuce, ze vase deticky si citaju heryho v 5 rokoch sa niekomu inemu moze zdat inak,,proste by som to nechcela takto pre svoje deti,,ono chcela som povedat to ze ak niekto ma zaujem na tom aby jeho dieta v predskolsko veku citalo a pisalo a neviem co,,tak si to moze dieta naucit,,moze sa mu venovat, moze ho dat do sukromnej skoly alebo pre deti nadane,,,alebo mu proste doma pripravovat program,,ale ak by bola skola od 4 rokoch povinna co potom tie mamicky ktore nechcu aby ich deti v 4 rokoch citali? to uz by si tie mamicky nemohli vyberat,,jednoducho by to dieta museli dat do skoly,,neviem ci si pochopila ako som to myslela,,ja mam pocit ze zabudam po slovensky a asi sa zle vyjadrujem