icon

Má každé dieťa v škôlke vlastnú zubnú pastu?

19. feb 2026

Mamičky. Hlavne žiadne hejty, poprosím. 😁 Každá to máme inak a mňa to reálne zaujíma, keďže sa mi to od dieťaťa hnusilo a verím, ze to už tak po skoro 30r. nefunguje. Má v škôlke už každé dieťa vlastnú zubnú pastu alebo funguje stále to zastaralé, že z jednej zubnej pasty každému sa pekne otrie na zubnú kefku? Hnusilo sa mi to už, keď som bola dieťa ja a keď vidím, aké majú dnešní školkari pohnité zuby, tak verím, že sa už od tohto upustilo a neprenášajú sa kazové baktérie z kefky na kefku. Každému mier 🫶😀 Len ma to fakt zaujíma.

natalka13
21. feb 2026

Ze na seba "pluju" ochytavaju rovnake hracky spinavymi rukami, pusinkuju sa, kaslu kychaju na seba ti nevadi😃ale kusok pasty na kefke je problem🙈
Co budes robit v 15 ked 5ti maju jedni cigu😅

anonym_90b020
21. feb 2026

Mám dve deti, chodili do rôznych škôlok. Ja pracujem v ďalšej. Zúbky sa v škôlkach neumývajú. Ale venujem sa tomu v rámci týždennej témy, kedy si má každé dieťa doniesť svoje pomôcky. Viac ako používanie spoločnej pasty ma zaráža, koľko predškolákov nevie čo a ako. Akoby držali kefku v ruke prvýkrát.

zuzubb007
21. feb 2026

Podľa mňa si zuby neumyvaju už deti vo škôlkach v dnešnej dobe, jedine ak daka výnimočná, chodili mi deti do rôznych škôlok aj kamoškami a ani v jednej sa neumyvaju zuby, kefka je najmenej ale tie zelené sople po hračkach, kluckach ocikane a pokakané záchody potom ide ďalšie dieťa sadne a všade sú oveľa nechutnejšie ako pasta

anonym_5084e6
21. feb 2026

Ja som na tieto veci monk. Tiez by mi to vadilo. My mame aj s muzom oddelene pasty😅

anonym_583c73
21. feb 2026

Mnohé MŠ upustaju od umývania zúbkov, stráca to opodstatnenie. Jednak by sa mali umyvat min 20 min.po jedle, kebo po niektirom jedle je sklovina zmaknuta a kefka skôr ublíži ako pomoze a po obede a hygiene nasleduje oddych na lôžku a druha vec, umývať zuby majú ucit rodicia, učiteľka nedohliadne, aj keby ako chcela na 23 deti a ich správnu techniku umývania zúbkov.

anonym_24cdf5
21. feb 2026

@anonym_autor mna zaraza, ze sa v niektorych skolkach este zuby “umyvaju”. U nas v skolke chvalabohu nie a keby ano, tak urcite navrhnem zrusenie. Skolkari si zuby umyt nevedia a ucitelka asi tazko umyje zuby cca 20 detom.

taktotedanie
22. feb 2026

@anonym_autor ja by som sa zamerala na to aby dieta malo spravne zvolenu kefku
Davala pozor na to, co tomu tie matky dietatu davaju jest ked z tej skolky pojde domov ( ja vidim po tej ceste jest skolkarov same sprostosti s prepacenim, ktore ani ja nejem lebo ked sa pozrie na zlozenie a je ten clovek trosku pricetny toto do ust sebe ci dietati nikdy nedal)
A taktiez by som sa zamyslela nad tym, ci a ako prebieha cistenie zubov doma( odhliadnuc od toho, ze v dnesnej dobe existuju dospeli co nevedia co to je zubar, ziadneho nemaju a dentalna hygiena je pre nich neznamy pojem ale ani svoje deti k detskemu zubarovi neobjednaju!)
A nie , zuvacka problem nevyriesi
Takze toto, ci sa koniec tuby z pasty otrie o cudziu kefku ked si dovtedy cely den v skolke vymienali sliny a bacily a kychali a kaslali na seba je naozaj ten najmensi problem a z toho urcite “zhnite” zuby nemaju

lilian183
22. feb 2026

@anonym_autor ja v škôlke pracujem a deti si tam zuby neumývajú vôbec

anonym_8aa462
22. feb 2026
@anonym_24cdf5

@anonym_autor mna zaraza, ze sa v niektorych skolkach este zuby “umyvaju”. U nas v skolke chvalabohu nie a keby ano, tak urcite navrhnem zrusenie. Skolkari si zuby umyt nevedia a ucitelka asi tazko umyje zuby cca 20 detom.

@anonym_24cdf5 "Škôlkari si zuby umyť nevedia" to je smutné, aj 3 roční to zvládajú, ak majú z domu správne návyky

simca06022011
22. feb 2026

moje dieta zubnu pastuu a kefku nemalo v jasliach ani skolke... v skolke na zaciatku aj bola poziadavka a potom to zrusili. Vobec sa tam neumyvalo nic. Neskor sa zrusli aj uteraciky a pod. Prisli papierove utierky. Kvoli hygiene. Za mna umyt detom poriadne zuby rano a vecer je uplne postacujuce a vskole je potom iba vacsie riziko s tou hygienou (nie len otieranie o pastu :DDD ale napr kde tie kefky hodia, ako si ich umyju, kam daju... )

simca06022011
22. feb 2026

A inak neviem ako vy pouzivate pasty, my mame doma spolocne a teda schvalne si to teraz predstavujem = nikdy som si pastu neotierala o kefku. A nevidim dovod to robit ani keby som 10 ludom zaradom tlacila pastu na kefku.

simca06022011
22. feb 2026
@simca06022011

moje dieta zubnu pastuu a kefku nemalo v jasliach ani skolke... v skolke na zaciatku aj bola poziadavka a potom to zrusili. Vobec sa tam neumyvalo nic. Neskor sa zrusli aj uteraciky a pod. Prisli papierove utierky. Kvoli hygiene. Za mna umyt detom poriadne zuby rano a vecer je uplne postacujuce a vskole je potom iba vacsie riziko s tou hygienou (nie len otieranie o pastu :DDD ale napr kde tie kefky hodia, ako si ich umyju, kam daju... )

@simca06022011 a este si ich aj povymienat mozu :D

kp7333
22. feb 2026

Deti si v skolke zuby neumyvaju.

zuzana76
22. feb 2026

moje deti si zuby v skolke nikdy neumyvali, maju 18 a 15 rokov, takze do skolky chodili tak pred vyse 10 rokmi

matkahelka
22. feb 2026

@anonym_autor pobavila si. neraz sa po sebe napiju z poharov, jeden druhemu daju zo svojej lyzice polievku, pusinkuju sa a objimaju... ver, ze ta spolocna pasta je oproti inym "nehygienickym" cinnostiam uplne minimum. inak cumim ako puk, ze deti nemaju v skolkach kefky a neumyvaju si po obede zuby. u nas to v beznej statnej skolke robia. pastu maju spolocnu, rovnako ako kefky maju vsetci rovnake, trvala na tom skolka, pretoze si navzajom "zavideli" a chceli si kefky menit.

alenkatt
22. feb 2026

@anonym_autor ani u nás si neumyvajú zúbky. A myslím že je to tak dobre, však ani doma jej po obede neumyvame zuby,iba ráno a večer.

anonym_841d84
22. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja viem, že pre niekoho môže byť tabu takáto téma, ale ja som sestra z operačnej sály, takže moje vnímanie sterility je veeeľmi posunuté 😀 preto rešpektujem, keď to niekto nerieši, ale ja mám z niektorých vecí kŕče v bruchu 😀

@anonym_autor neboj, skalpel budú mať každý svoj 😉😁

oblecenie99
22. feb 2026

Majú vlastný pohárik, vlastnú kefku aj vlastnu pastu, aj vlastný uteracik. Ale zuby si umývajú iba v poslednej triede, čiže vlastne len predškoláci.
Zvyšok nie.
Minule sa mi syn pochválil, že Evička mala vo vrecku bundy rúž (balzam na pery) a na dvore každého namaľovala.
Niečo je lepšie nevedieť 😁

oblecenie99
22. feb 2026
@matkahelka

@anonym_autor pobavila si. neraz sa po sebe napiju z poharov, jeden druhemu daju zo svojej lyzice polievku, pusinkuju sa a objimaju... ver, ze ta spolocna pasta je oproti inym "nehygienickym" cinnostiam uplne minimum. inak cumim ako puk, ze deti nemaju v skolkach kefky a neumyvaju si po obede zuby. u nas to v beznej statnej skolke robia. pastu maju spolocnu, rovnako ako kefky maju vsetci rovnake, trvala na tom skolka, pretoze si navzajom "zavideli" a chceli si kefky menit.

@matkahelka u nás bola z toho len raz kauza, keď si učiteľky všimli, že sa im urobila pleseň vo vnútri pohárov a stalo sa to tak, že skoro všetky mali kefky z DM, na konci ktorých sú také zvieratká a ako mi syn vysvetlil, chcel, aby psíček bol viditeľný, tak ich decka dali pekne do pohárov kefkovou časťou dole 🙈

anonym_421c3b
22. feb 2026

U nás v škôlke si deti umývajú zuby, ale len predškoláci. U 3 ročných to nemá zmysel. Jasne, že ta hygiena nie je dokonalá, ale je to o návyku - po jedle, pred spaním umyť zuby. Každý má svoju pastu.

Horšie je, že tie deti ti dokonale povedia teóriu, ako si treba rukou pri kašli zakryť ústa, ale v realite si nakychaju rovno druhému do taniera do polievky. Tomu proste učiteľka nestihne zabrániť. A čo má potom tu okychanu polievku vziať keď druhu porciu už nemá odkiaľ dat dietatu?

1mata
22. feb 2026

@anonym_autor v našej škôlke si deti zúbky neumyvaju 😬

ankare
22. feb 2026

@anonym_autor Áno, každému dieťaťu sa čapuje pasta z jednej tuby.

ankare
22. feb 2026
@januska12323

Budeš rada ak im vôbec budú dávať kefky.

@januska12323 Každé dieťa má svoju kefku vo svojom poháriku.

ankare
22. feb 2026
@marth16

@anonym_autor u nás muselo každé dieťa doniesť pohárik, pastu a kefku. Takže každé malo vlastnú

@marth16 pasty idú do suplika a používa sa jedna. Aspoň u nás je to tak.

ankare
22. feb 2026
@nikushka8

U nas v skolke si kazdy doniesol svoj poharik, kefku a pastu. Maju ich oddelene priehradkami na policke so svojim obrazkom. Skor by som prijala keby im raz za cas tie pohariky aj umyli, lebo som ten nas raz nasla v strasnom stave (dufam, ze z toho nepiju ale sluzia len na odkladanie, no nemala som odvahu sa opytat, radsej nevediet).

@nikushka8 Podľa mňa pijú, keď si vyplachuju pastu po umytí zubov

autor
23. feb 2026
@oblecenie99

Majú vlastný pohárik, vlastnú kefku aj vlastnu pastu, aj vlastný uteracik. Ale zuby si umývajú iba v poslednej triede, čiže vlastne len predškoláci.
Zvyšok nie.
Minule sa mi syn pochválil, že Evička mala vo vrecku bundy rúž (balzam na pery) a na dvore každého namaľovala.
Niečo je lepšie nevedieť 😁

@oblecenie99 evička bude asi makeup artistka 😁

marth16
23. feb 2026
@ankare

@marth16 pasty idú do suplika a používa sa jedna. Aspoň u nás je to tak.

@ankare oni to mali práve nad umývadlom na poličke, každý v svojom pohári pastu a kefku.

anonym_24cdf5
24. feb 2026
@anonym_8aa462

@anonym_24cdf5 "Škôlkari si zuby umyť nevedia" to je smutné, aj 3 roční to zvládajú, ak majú z domu správne návyky

@anonym_8aa462 to, ze si skolkari nevedia umyt zuby je fakt, nie je na tom nic smutne, rovnako ako nie je smutne, ze nevedia napr. citat. To, ze rodicia deti predskolkeho veku nechaju deti umyvat si zuby same, je iba ich lenivost. Este si to ospravedlnia “spravnymi navykmi”. Smutné je, ze v dnesnej dobe pri dostupnosti informacii, rodicia nemaju o ne zaujem a nechaju detom zhnit zuby. Aj detom v skolskom veku maju rodicia docistit zuby.

anonym_8aa462
24. feb 2026
@anonym_24cdf5

@anonym_8aa462 to, ze si skolkari nevedia umyt zuby je fakt, nie je na tom nic smutne, rovnako ako nie je smutne, ze nevedia napr. citat. To, ze rodicia deti predskolkeho veku nechaju deti umyvat si zuby same, je iba ich lenivost. Este si to ospravedlnia “spravnymi navykmi”. Smutné je, ze v dnesnej dobe pri dostupnosti informacii, rodicia nemaju o ne zaujem a nechaju detom zhnit zuby. Aj detom v skolskom veku maju rodicia docistit zuby.

@anonym_24cdf5 škôlkar je min. 3 ročné dieťa, umývanie zubov, je základná vec, ktorú zvláda samé. Nie je nad čím diskutovať,

anonym_24cdf5
24. feb 2026
@anonym_8aa462

@anonym_24cdf5 škôlkar je min. 3 ročné dieťa, umývanie zubov, je základná vec, ktorú zvláda samé. Nie je nad čím diskutovať,

@anonym_8aa462 tak s niekym, kto pozna jedine kefku a pastu rozhodne nie je.