Mám sa v škôlke ozvať?
Dieta mi nastupilo do skolky, bolo tam len par dni, potom prisla choroba a je doma. Prve dva dni som sa pytala, ci jedlo a pilo v skolke. Odpoved bola nie a nie. Tak som mu prizvukovala, nech si pyta vodu (s jedenim ma problem aj doma ale vodu vypije v pohode, ale prevazne z flase so slamkou). Podotykam, ze z pohara pit vie. Tak som na treti den poprosila ucitelku, nech castejsie nuka vodu, lebo dieta ma problem so zapchou a je sledovane aj na nefrologii (ziaden problem doteraz nebol, je tam len mala odchylka na oblickovej panvicke, ale obavam sa, ze ak bude malo pit, tak by problem mohol vzniknut).bAj vo vstupnych dotaznikoch som tento problem spominala (asi na troch papieroch sa pytali na zdr. zalezitosti) a znova slusne poprosila, nech aspon zo zaciatku, kym sa dieta hanbi popytat si vodu, aby na ten pitny rezim trosku dohliadli, ked uz teda flase maju zakazane. Dnes bolo rodicko, nebola som, som chora, isiel muz. A tam niekde medzi recou mila pani ucitelka hovorila nieco v zmysle " naucte svoje deti pit z poharika, lebo mame tu dietatko, nebudem menovat, ani mamicku tu nevidim asi, ktore ma problem s ladvinami a pije len z flase. My tu mame vodicku v slonikovej doze a mozu si ju tam cerpat ked chcu"... Ano nespomenula meno, no manzel v tom spoznal nase dieta a pravdupovediac ma to trochu nas*alo a teraz neviem, ci to mam drzat v sebe (aby si nahodou na dieta nezadasla alebo co) alebo sa ozvat a vysvetlit si to (ze asi nieco nespravne pochopila, ze nechcem aby malu nahanala a poharikom, ked tam ma x inych deti, ale nech aspon prve dni na to trosicku dohliadne, lebo nechcem aby mi dieta skoncilo na infuzkach, aby tam s nim mali problem, ked zapcha bude este horsia, nez uz je alebo co... Samozrejme posobim aj na dieta, nech sa neboji popytat si, nech sa neboji pit (stvrty den uz hlasilo, ze pilo z poharika cize asi ucitelka uz posobila trosku, alebo sa osmelilo, neviem). Neviem posudit ci som len prehnane uzkostliva alebo ma taketo nieco od nej nasrdilo pravom, ci si zakusit do jazyka ebo si to vydiskutovat este za cerstva a nenosit to v cebe.Prepacte ten roman, ale fakt neviem , ci na to kaslat, alebo sa ozvat.
@cclaudyy ja mam pocit z tych uciteliek, ze ked maju urobit hoci len nachvilku nieco akoze navyse, tak uz je zle. Kvoli tomu vraj nemali niekolko rokov v jednej triede vystupenia, lebo sa tam s nimi furt len o niecom vadili rodicia, ale problem bol asi v tej jednej ucitelke.
Nahlas povedz pred rodičmi, či sa musia kupovať nové obliečky keď už zásoby máte, či od začiatku budete skákať ako povedia ? Lebo pozri - už ako mešuge ide dav robiť ako vyhovieť farebnému vkusu učiteliek. zastav to.
Keď chceli mať zladené obliečky, mali to navrhnúť dávno, že by ste mohli prispieť, objednajú hromadné, bude veľká zľava a vy bez starosti. Alebo to môžu riešiť na druhý rok
Ja som taká, že by som sa ozvala.. neozvem sa za každú blbosť, ale toto nepovažujem za hrotenie.. o vašom dieťati so zdravotným problemom rozpráva pred všetkými rodičmi akoby niečo nevedelo a pritom ide o to že si ju len prosila, aby hlavne pilo a aby upozorňovala ak má to dieťa zdr.problem.a na pitie si ťažšie spomenie..
normálne asertivne a milo by som povedala čo si vypočul manžel na zrps a uviedla na pravú mieru čo som žiadosťami myslela a hlavne - prečo je to dôležité..
Prečo by sme vlastne nemali učiteľkám normálne povedať čo by sme očakávali? Tak ako oni povedia čo očakávajú, prečo by nemohli povedať rodičia? Sme snáď všetci dospelí ľudia, čo vedia komunikovať a najdôležitejšie je zdravie dieťaťa..
@cacianka ved presne tak. Mali dat vediet, ze postelne zakupi skolka, ake chce a vy rodicia mate o starost menej, len to potom preplatite skolke a hotovo... Akoze mna tych par eur nezabije ale ide o princip... Oni tam chcu mat taku a taki farbu, aby im to oci netahalo a my mame podla toho skakat.... Maminky dcerkam pokupili krasne perinky dajme tomu frozen ako motivaciu, ze sa im tam pod nimi bude pekne spinkat v skolke a oni im tam daju nieco uplne ine aby im to oku lahodilo.. Ja som kupila take neutralne, vhodne pre babu i chalana....
@jana_eyre_2 ano presne takto uvazujem, ze hoci nepovedala o ktore dieta ide, prevratila skutocnost a mozno naozaj nepochopila o co mi slo, ze ci sa jej nemam na to opytat, ci chape, preco som to tam pisala, preco som ju o to prosila (este nezazila moje dieta na wc ked chyti hysak, lebo hovienko je ako kamen).. Len sa bojim, aby som tym nenarobila dietatu problem do buducna. Bude tam s tymi ucitelkami niekolko rokov. Pritom na rodicaku pred skolskym rokom hovorili, ake je dolezite veci si vydiskutovat a NEKLAMAT.. a pritom ona klamala... Akoze nebola som tam priamo, len mi to sprostredkoval muz, snad nieco nepochopil nespravne, neprekrutil to... Ja ak by som tam bola, ozvem sa urcite hned. Preto aj vaham, ci sa dodatocne v tom sparat. Nemohla som ist, som chora, skolarske sople mam a doma este druhe dieza, ktore to chytilo tiez. A s respiracnymi ochoreniami sa do skolky nesmie (ani na rodicko)...
Vies co ja by som radila sa ozvat ale uvazujem ze to nebude mat ziadny ucinnok. Lebo uz doteraz si im par krat vysvetlila co a ako a aj tak vasu situaciu prekrutili a vyuzili na to aby dali vahu svojim argumentom. Urobia to znovu a znovu. Mozes vysvetlovat donekonecna, oni nechcu pochopit.
Jedinne co dosiahnes, je ze si ta zaskatulkuju a zial s tebou asi aj syna.
Na obliecky kasli.
Btw na ten problem so zapchou voda. Nestaci . Musi jest viac vlakninu menej peciva kazdy den ovocie a slivkova vyzivka je super . ( ak ste neskusili / nechcem poucovat len poradit) ucitelke by som Asi nehovorila nic .. obliecky si uz kupila a maju ich
Druhi nech si kupia jednotne teba to uz nemusi trapit.. a tu vodu by bolo fajn Keby malo dieta svoju flasku specialnu plastovu so slamkou kde das kazdy den cerstvu vodu aspon bude Jasne ze kolko pilo. To by som skusila zo zdravotnych dovodou pretlacit ( u nas si skolkari nosia svoje flasky s vodou a cez covid museli mat aj face mask no nikto ich nenutil pit z poharika Lebo tu si vodu a jedlo nosia z domu )
Už ťa ďalej nemôžem ani čítať, lebo zdvíhaš môj tlak do výšin, si taká istá matka ako x ostatných, ktoré vedia, že doma majú problém a čakáš od učiteľky zázračné vyriešenie...(napr.niekto vie, že ich dieťa nič doma nezje, no odomňa vyžaduje aby jeho dieťa jedlo a pýta sa ma zakaždým a jedlo všetko? ) Ako je spomenuté vyššie zápcha je problém stravy, tak ako príliš riedka stolica (keď dieťa je len samé somariny).... Sama si napísala, že si pohodlná a nechce sa ti utierať rozliatu vodu z pohára... Ehm dieťa, ktoré vie piť z pohára nevylieva z neho... Presne to vidím v škôlke, decká ktoré majú doma fľaše nevedia chytiť ani pohár do rúk, poprípade nevedia zavrieť ústa a všetko dooblievajú...
Daj tomu cas. Mozno si len v strese, lebo dieta nastupilo do skolky a nemas ho uplne pod kontrolou, ako si bola zvyknuta. Mozes sa opytat kludne kazdy den, ked si po dieta prides, ako im to islo. A na obliecky ba som sa tiez vykaslala…
@miadi ano je mi jasne, ze na zapchu voda nestaci, ale ked ju tam nebude pit, bude to hotsiem..neboj sa, snazime saako mozeme, aby sme ten problem odstranili. Nejdem tu riesit tuto vec. Ja som sa pytala, ci sa ozvat este ci nie...
@poopsie esteraz aj tebe .. neprisla som sem riesit zapchu. len som sa nevedela rozhodnut, ci sa mam na to vykaslat, alebo sa o tom este s ucitelkou rozpravat. Necakam, ze skolka vyriesi nase problemy s jedenim, ale bola by som rada, aby nezhorsila este aj to, co doteraz fungovalo (oblicky).
@petricka22 ano, to pripustam. Nemam ho pod kontrolou, a aj preto som upozornila na probemy, na ktore sa v dotazniku pytali. Mozno som to mala spomenut len na jednom papieri, nie na troch.
@poopsie btw vodu vylieva hlavne, ked mu ju dam v kuchyni a on si ju chce preniest do obyvacky aby ju mal blizsie a poruke ked sa hra. A tym sa uci aj vodu prenasat, no stane sa, ze rozleje....
Ja teda nechápem, či je to fakt taký problém, dohliadnuť na deti, či sa napili. Ja nerozumiem, čo tam tie učiteľky vlastne robia, keď nie su ochotné takúto maličkosť spraviť. Ucila som prváčikov a prvé mozno dva mesiace som neustále pripomínala vodu, jedlo a WC, lebo však nové prostredie, nové pravidlá a pod , kopa detí zabudala, veď aj to predsa patrí k uceniu. Pre mňa sú toto dôležitejšie veci, ako kopa iných hovadin, čo sa má učiť. V škôlke ani nevravím, veď tam je to celé o učení sa nejakého režimu a jesť, piť k tomu tiež patrí. Ale čo sa čudujem, mojmu neboli ochotné učiteľky dať piť čistú vodu, v ponuke bol len nechutný "ponozkovy" čaj, ktorý syn odmietal. Tak som mu nakazala chodiť piť do umyvarky, našťastie on bol dosť otrly, aby to zvladol.
Nebola si tam, ani muz to nemusel od slova do slova presne interpretovat. Nebrala by som to osobne, podla mna je okey, ze aspon tu vodu teda riesia. Ak by problem pretrvaval, tak by som za ucitelkou isla osobne.
@akvi presne tak... Ja necakam, ze necha vsetko ostatne a bude len mojmu dietatu chodit za zadkom stale... Ale len na uplnom zaciatku kym sa trosku neotuka, nezoznami, neprestane sa hanbit....
Mne je v dnešnej dobe učiteliek celkom ľúto. Každý rodič má špeciálne požiadavky, každý chce aby sa dohliadalo na niečo iné. Dohliadnite aby sa dieťa poriadne utrpelo po toalete, dohliadnite aby pilo, dohliadnite aby malo šál aj rukavice, dohliadnite aby jedlo, dohliadnite aby nejedlo vodovky, aby neviem čo všetko. Nepilo vodu zo záchoda.... Nie, nie som učiteľka. Ale človek vidí na dennom poriadku tieto požiadavky.
Povedala si učiteľke aby dohliadla na pitný režim dieťaťa??? Povedala. Uviedla to ako príklad, nechcela špecifikovať meno, čo je fajn ale neviem prečo je problém, keď toto dala ako príklad. Veď je to pravda, sama si to uvedomuješ. To, že povedala, že nevie piť z pohára a Ty tvrdíš, že vie. Jasné... Ale nebola si tam. Nevieš čo dieťa povedalo učiteľke, keď mu ponúkla pohár s vodou, mohlo odpovedať neviem, nechcem, chcem fľašu a podobne.
Moja malá nejedáva v škôlke skoro nič. Tiež povedala na rodičku vedúca jedálne, že aj keby neviem ako jedálniček obmenili, majú tam deti, ktorým proste nevyhovie a nebudú to jesť a mali by sme takým deťom viac dohovoriť a núkať rozmanitejšiu stravu. A má pravdu. Nebudem preto skákať ako čertík z krabičky... Lebo ako príklad uviedla nie moje dieťa ale problém, ktorý moje dieťa má a to je rozdiel.
@ropucha6 ano aj preto vahaam, ze som to nepocula ja osobne. Ale tak... Skor ako v pondelok tam nepojdem, tak dovtedy vyprvchaju emocie a asi to necham tak a ako pises, ozvem sa, az keby som videla, ze predosle prosby nikam neviedli....
@jankalukasova ano preto vaham, ci to riesit este... Nechcem, aby si mna i dieta zapisali ako "problemove, 'vela' vyzadadujuce"... A ano nebola som ani pri tom ako jej nukali vodu... Preto to teraz necham tak, a uvidime ako to pojde dalej. Este tam bola len kratucko... Len som, ci chcela pretriedit trosku myslienky s vasou pomocou a mozno zistit, ci je normalne, ze sa ma to dotklo. Vsetko je to pre mna nove, prve dieta v skolke.
Ja by som nerobila učiteľky ani za poslanecký plat.deti sú úžasné.ale ti rodičia....
Autorka.je to prvé dieťa a ešte len škôlka...ty sa ešte p o tých školách nabehas a budeš "riešiť" nie raz.....teda ak nezmenis svoj prístup.
Moje deti si presli sukromnou aj statnou skolkou a viem velmi dobre posudit rozdiel v ich fungovani. Tak isto mam 2 kamaratky ktore robia ucitelky v statnych skolkach v Ba takze tie by vam vedeli knihu napisat. V prvom rade si treba uvedomit ze rano a poobede ja tam ta ucitelka SAMA na vyse 20 deti. Do tychto skolok chodia zdrave deti ktore maju ovladat zaklady sebaobsluznych cinnosti Ako ja chapem ze je taka divna doba ze kazdy ma nejaky zdr. problem, alergiu.... ale bohuzial je to tak. Ta ucitelka nevie zabezpecit indvidualny pristup 20 detom. A p. ucitelky v skolke detom vodu urcite nukaju a ako boli pisane vyssie vedia sa same obsluzit v pripade potreby. Neviem aku mas predstavu ze kazdych 30m. alebo hodinu bude chodit za tvojim dietatom nech sa nepije. A ako povedali na rodicku treba zacat od vasich deti a ich to naucit ze treba casto pit. To ze ta spomenula tak to je take ze to uviedla ako priklad. Tak ako uvedie ze su deti co nejedia alebo nechcu spat. A pokial neuviedla meno tak by som to neriesila. Ja napr. ked som bola raz na rodicku v skolke tak tam riesili deti co nechceli spat a tie tam boli aj menovane pred rodicmi a "problem" sa riesil verejne pred ostatnymi rodicmi. Mozno aj teba by riesila ak by ta tam uvidela. Na to tie rodicka su aby sa riesili problemy pri fungovani ich prevadzky.
@janinah ano ja by som to nerobila... Ale ak sa ucitelka prezentuje, ze od tretieho rocnika na zakladnej chcela byt ucitelkou v ms, tak to asi berie ako svoje poslanie a teda by jej takato mala poziadavka docasna nemala robit problem... Ale uz som si to v sebe ujasnila aj vdaka vam vdetkym a o tom bola tato diskusia....
V prvom rade… neviem čo znamená zasadnúť si v škôlke na dieťa… akože si predstavuješ, že keď sa nenapilo z pohára tak učiteľka mu zákaze sa hrať? Nechápem..
A mimochodom.. my dohliadame na deti či pijú.. nemyslela si si, že to môže byt aj že syn proste odmieta tu vodu? Forma nejakého protestu? Niektoré deti proste kým si nezvyknú odmietajú všetko… môžem ponúkať koľko chcem… teraz mám čo… naliať mu nasilu do hrdla vodu?? Jedna aby držala hlavu a druha liala? Učiteľka ma ponúknuť, nie nútiť - tak ako s jedlom… pitný režim v škôlke je podľa mna dostatočný aj bez núkania - desiata, pred odchodom vonku, po príchode vonku, obed, olovrant… to je skoro každú hodinu plus v triede sa môžu napiť kedy chcú.. a už keď nepije a učiteľka aj ponúkne a zase nič, tak sa ma poskladať?
@veroniq85 akože riešiť menovite akýkoľvek problém verejne je absolútne nevhodné a neslušné. A aj preto sme tam, kde sme, že ľudia neovládajú základné pravidlá slušnej komunikácie. Btw , učiteľky sú tam práve na to, aby na deti dohliadli, to nie je o náročných rodičoch, to je o primárnych potrebách malých detí, v škôlke je to prvoradá vec, aby práve na to učiteľka dohliadla. Čiže nie že nemôže, nedá sa, veľa detí a bla bla, to je jej prvoradá úloha. Mám dosť oducene na 1.st. ZŠ a obzvlášť v 1.rocniku je to ešte stále o napĺňaní primárnych potrieb detí. Každý, kto má aspoň štipku znalostí z psychológie vie, že ak nie je naplnená primarna potreba, nič ďalšie nefunguje, takže ak chce učiteľ učiť, deti musia byť v pohode a základ je byť najedeny, vyprazdneny a pod. A úlohou učiteľa je dohliadnuť aj na to, keď sa to dá v škole, kde ozaj tá náplň cinností, ktoré treba zvládnuť, je oveľa náročnejšia, tak v škôlke to musí ísť tiež. Všetko ostatné sú výhovorky.
Ok baby... Tato diskusia sa ako vidim neda zmazat, ale uz pre mna splnila svoju funkciu, tak vam dakujem za nazory a uz nemusite prispievat... Upratala som si trochu myslienky a pocity a uz som si vybrala aj riesenie... Takze este raz vdaka vsetkym za postrehy... Pekny den 😉
Kvôli obliečka by som sa ozvala, bolo treba doniesť obliečky doniesli ste. Kvôli pitiu by som viac bazirovala doma na to aby dieťa nepili z fľaše a cez slamku ale aby pilo z pohára. To by som neriešila. Ono ak má učiteľka 15-20deti tak naozaj nemôže kontrolovať ci a koľko sa každé napilo à tiež sme mali problém s pitnym režimom a chodili na nefrologiu s tým ze sme museli robiť protokol koľko vypila, lenže naša chodila do súkromnej kde bolo na jednu učiteľku max 5 deti a nepila so svojej fľaše ale mala "svoj džbán na vodu"

@simona20201309 to uz su take panie mozno pred dochodkokom, mozno uz aj na dochodku, tazko posudit, su proste v tej skolke uz roky rokuce. V rozpise, co treba do skolky z min sk. roka bolo okrem pyzama, papuciek uvedene aj postelne pradlo. Tak som kupila v predstihu. A potom dali tesne pred zaciatkom sk. roka druhy zoznam, tam uz pradlo nebolo 🤔🤦