Matkin strachh zo škôlky
Veľa diskusií je tu o strachu detí zo škôlky, z detí, z učiteliek, o tom ako pripravit dieta na škôlku. Neviem ako to presne napísat, ale ako to mám zvládnuť ja, ako mama. Mám obavu zo škôlky. Možno to niekomu príde smiešne, patetické alebo prehnané. Nie je to panika, či strach ma ochromujuci, je to skor taká vnutorná obava a neklud.
Bola som doteraz s mojou dcérou každý den, a na výnimky aj 24 hod. každého dna. Viem prečo z niektorých vecí smeje a prečo sa niektorých bojí...pretože som bola temer pri jej každom zážitku, či "prvom stretnutí" s ničím. Ano, dávam ju k našim, či svokrovcom. ale to je iné. Je to taký divný pocit zverit dieta niekomu koho nepoznáte, vidíte ho tak pri odovzdávaní a vyzdvihovaní dietata so školky. Ten niekto bude vacsinu dna teraz vaše dieta. A nepýta si vaše rady či doporučenia. Ale nie su to len učitelky, ale aj deti. Čo ak sa bude niektoré po tom mojom "vozit" a ja o tom nebudem vediet. Je ešte malá nevie mi vela vecí povedat.
Ja osobne mám na školku len dobre spomienky. Moja sestra však vdaka učitelka, ktorá ju šikanovala trpela mutizmum = psychickou panikou rozprávat sa s cudzími ludmi. Nebol problém stretávat sa s nimi, ale nekomunikovala, nemohla, ani len píp. Dostala sa z toho až niekedy s príchodom na strednu školu. Dovtedy mala dokonca indiv. skušací plán v škole-neodpovedala nikdy ústne. Nerozprávala sa ani so starkými rodičmi a ostatkom rodiny, len s najbližšími. Ale poznám aj iné pribehy dnes už dosplelých ktorí si zo školky neodniesli dobre spomienky....
Nemáte vy obavy čo bude s vaším dietatom? Som sama?
@nefertitka ze cikala kvapky 😀
@nefertitka ozaj nastupujes do prace,ci ostavas doma este?
@lia09 mna po materskej vyhodili, takze si nieco hladam, v septembri budem pravdepodobne este doma...
hej cikala nasilu, len aby cikala, aby deti videli ze aj ona cika a aby travicka pila ako zvykla vraviet;)
@lia09 ty ides do prace?
@nefertitka nie bohuzial nemam pracu.My sme boli predtym v zahranici a po navrate sme si naplanovali mimi.Takze tiez budem doma,ale to mi nevadi,kedze deti zvyknu byt zo zaciatku v skolke chore a to dost casto
@lia09 no ved, na to sa fakt "tesim" 😒
Ja mam tiez obavy, no z toho, ze moj syn vobec nerozprava ☹ , čoho sa bojim asi najviac. Este sa cez obedny spanok aj pocura, aj ked mu uz nedavam plienky, aby sa naucil. Pyta sa na wc, ale iba tak, ze ukazuje 🙂 . Takze ozaj bude zalezat od uciteliek, ako to bude cele maly ale aj znasat. Je nepriebojny, ked sme na ihrisku, vzdy sa mu ujde nejaky stuchanec a on iba ustupuje. Este som ho nevidela, aby stuchol nejake dieta, aj napriek tomu, ze ovela mladsi chlapcek ho tahal za vlasy jedna radost....Chodime s nim medzi deti, do detskych kutikov, no stale som s nim ja, rozumiem jeho" reci"
@monikapalo no to poznam s tymi stuchancami.Hlavne tie malinke deti velmi radi do nej stuchaju a oci vydobavaju 😒 .Moja to nikdy nerobila ked bola mala,bala sa deti.No nastastie sa s detmi velmi skamaratila a rada sa snimi hra.A podla mna sa tvoj maly v kolektive rozrozprava 🙂 Velakrat som pocula,ze niektore deti do troch rokov ani neceknu a potom zrazu to zacne.To je ako s plienkami,kazdy ma svoj cas.A neake hatlaniny rozprava,alebo vobec nic?
@lia09 Ma take tie svoje hatlaniny, no nie je to nic zrozumitelne. 😀 Aj na wc ked chce ist, tak pride za mnou a iba ukaze ruckou dole, ze chce a uz ideme. 😀 Pojdeme aj za logopedickou, uvidime, co povie ona na to.
dneska sme sa rozhodli teda na isto,ze mala pojde teraz v septembri na 4 hodiny.Som este z toho vyklepana,doteraz som bola v tom,ze pojde az v januari,ale teraz si musim za 2 tyzdne zvyknut nato,ze mi ide do skolky ☹ Az ma boli zaludok,ale postupne to predychavam.Juj to bude hrozne tazkeeeee
@monikapalo Aj u nas je to tak, a navyse ak sa mi podari nastupit z financnych dovodov do prace, pojdu obaja naraz a prvy krat ☹ radsej na to ani nemyslim lebo srdce vzdy stisne od strachu. mala som to naplane tak ze dcerka od septembra do skolky a to len na 4 hodky doobeda aj to len na 3 dni v tyzdni a potom zvysovat pobyt a cas. pojde s viacerymi detickami co uz pozna, tak vzdy ju nimi motivujem. ale co moj syncek?nevie nic povedat. presne ako pises nerozprava,nekomunikuje, sem-tam sa pocika poobede...necha si od kazdeho ublizovat. dnes ho napr. pokusalo do licka 😖 jedno o rok mladsie dievcatko. chudatko moje malunke ☹ 😒 vsetko si necha...a to ma najviac trapi 😢 jedine plus je ze by boli spolu s dcerkou v jednej triede. u nas je skolka jednotriedka....ach jaj
a inak mimo temu ale ste to tu spominali. mna ako maminu velmi boli ked mojmu syncekovi niekto ublizuje. takze aj ja ucim vrat mu to. cely zivot pri nom stat nebudem a neznesiem pocit ze by mal ticho znasat udery inych, ktori nie su dost inteligentni a vychovani!!!nikdy nezacina sam, je dobrucky ale nechcem aby si nechal ublizovat. to neznesiem!
@mishik bohuzial, to nezmenis, ak ma raz velmi dobracku povahu, bude len drzat...aj moj je taky :( nikdy nebol zakerny, neublizoval a take deti su lahke obete...
Inak baby, velmi vam drzim palce, je to dost velky krok a aj sok, drzte sa...
mne synator nastupil do skolky skoro 4 rocny, cize uz celkom vyspely, ALE prvy den bol celkom ok, dalsie bolo peklo... tie neskutocne sceny, rev, krik co nasledovali...potom pocikavanie...vsetci mi tvrdili, ze si zvykne atd...prd makovy s prepacenim, verila som mu, ke mi povedal, ze "bielovlasa"ucitelka ho tahala za siltovku, ze ho nepustila vycurat, ze po nom bliakala...bezdovodne. Vyvrcholilo to tym, ze sme menili pred vianocami skolku, kde sa hned citil dobre a ziadne problemy, mal skvele ucitelky! tak drzim palce, aby ste boli spokojne 😵 a deticky tiez.
@mishik ved toto, aj ten nas, ziadn zakerak, skor skace, aby hento podal, tamto pomohol... dobra vychova 😀 len na druhej strane ma mrzi , ze sa vsetkeho boji... kym ho presvedcim, aby skusil nieco nove, to trvaaaa, to ma po muzovi 🙂) skolka ho trosku osmelila, teraz uz ide do druhej triedy, ale stale vidim, ako sa boji novych veci, aj ked doma je hrdina 😵
@iviatko aj nas sa boji a pritom je kus chlapa 😀 vyzera o rok viac. kym sa naucil na odrazadle a aby sa nebal, myslela som ze osediviem 😀 dcerka pravy opak, mala ale vrtula v zadku, neda si od nikoho, nikomu neublizuje ale slovne je papula drza 😝 skoci hned do hocikoho ako srsen, ked je v prave 😀 o tu sa nebojim, aj deticky sa na nu tesia, vsetky ju uz poznaju, ma uz aj trosku kamosky. u nej mam prosto pocit ze je vyzreta a ze tam patri. ale ten pocit mam az teraz ked ma 5 rockov. viem pre niekoho hroza, ale ja prosto nesuhlasim aby dietatko slo tak male do skolky medzi cudzich..
chapem 🙂 ja osm musela minule 7a po rocneho prehovarat, nech skoci z takeho vyssieho murika 😀 no kym sa odhodlal, uz som aj fotak zbalila 😀 😀 potom skakal stale 😵
ja mam pocit, ze toto robia aj svokrovci... kupili mu bicykel uz pre velkaca a dali mu tam namontovat kolieska, vsak tak sa nikdy nenauci tak velky chalan bikovat, alebo sa siel kupat do bazena a mal na sebe koleso aj rukaviky, no odpadla som :D proste mam pocit, ze ja urobim krok vpred a oni 2 kroky naspat.
dufam, ze druhy bude sidlo 😀 😀
@iviatko jaaj, treba v nich troska podporit taku divocinu (skakanie, behanie, byciklovanie, jasenie, lozenie). to som ja za. teraz je macher a pusta sa z velkych kopcov na odrazadle a ani nebrdzi...ale to trvalo...mala v troch sadla na bycikel, zoskocila a povedala "daj mi dolu pomocne kolieska". dali sme jej a ona sadla a letela ako stretla. to je proste povaha. vylezie na strom, padne, zdvihne, beha, lieta. taky chalanisko a pritom vazi o kilo viac ako mladsi 😀 nicoho sa neboji. burky chodi s tatom sledovat von, tesi sa z toho. kdezto my, so synom zalezeni na chodbe bez okien sa trasieme 😀
@mishik :D ja som bola zivel ako mala, 6 rocna som behala kade tade, potom aj s bratom , mal 4 :D vsade sme mali kamosov, nebala som sa nicoho... tak verim, ze ho mladsi potiahne o level vyssie a bude sa citit dolezito, ze sa stara o mladsieho braceka ;) a osmeli sa.
Koncom skolskeho roka prisiel s beybladom /to ficalo v skole take tociace sa blbosti/ a nemal spic...zevraj mu to niekto vymenil a ma si urobit spic z plasteliny! odpadla som, ze sa nechal nachytat, ale proste si to musel sam vybavit a veru, aky bol na seba pysny ")) krocik po krocku, budu to nejaki chlapi a ked budu v puberte, budu vyvadzat 😖
sa im to krati, uz len tyzden....ach uz som taka cela nejaka nesvoja
minule sme boli na ihrisku, zas stala na schodikoch hore na smyklavke, otocena chrbtom k schodom, rocny chlapcek prisiel, strcil a ja nebyt za nou, tak sa z tych sch 😖 odov zas zgula
@mishik Ja som vyskusala teraz jednu vec a vidim, ze to nie je na skodu. Dala som maleho na dve hodiny denne do jasliciek . Potajomky som ho sledovala, ako sa choval a bola som milo prekvapena, ze to az take bojko nie je. A na logopedii nam povedali, ze ked este nerozparava , tak ho urcite nedavat ku starsim detom do triedy, skor ku 2-3 rocnym, ak teda je taka moznost v skolke. Caka nas este jeden tyzden v jaslickach a potom nastupuje do skolky a uz na cely den. Toho sa fakt bojim. Drzim palce, aby ste to vsetko super zvladli. 🙂
@monikapalo a neplakal,ked si ho tam nechavala?
@lia09 Prvy den som tam s nim bola cele 2 hodiny. Druhy den, sme vosli dnu, asi 15 min. sa ma drzal stale, odmietal ist ku detom, potom ho cosi zaujalo, tak som odisla. Kazdym dnom sa tie minuty skracuju, napr. dnes som ho tam odniesla, hned sme isli ku hrackam, ostal tam a ja som odisla. Ale vraj si stale trochu poplace,no nie je to nic hrozne. Po dvoch hodinach idem prenho a ideme domov. Takze nie je to uplne ruzove, ale vidim, ze si pomaly zvyka. Ako to bude v skolke, ked tam bude musiet ostat na cely den, tak to netusim, ale bez placu sa to zrejme nezaobide. ☹

@lia09 ja s nou prvy den asi poslem manzela 😝 ...alebo sa pokusim fakt zatat zuby a rozplacem sa, az ked odidem 🙂 jezis, uz len 3 tyzdne...
s tym cikanim, tiez nechcela, ked mala 2,5 roka a potom tiez videla deti cikat, tak potom sa jej to tak zapacilo, ze sa mi pytala kazdych 5 min., ze jej treba cikat a nasilu tlacila kvapky🙂