Matkin strachh zo škôlky
Veľa diskusií je tu o strachu detí zo škôlky, z detí, z učiteliek, o tom ako pripravit dieta na škôlku. Neviem ako to presne napísat, ale ako to mám zvládnuť ja, ako mama. Mám obavu zo škôlky. Možno to niekomu príde smiešne, patetické alebo prehnané. Nie je to panika, či strach ma ochromujuci, je to skor taká vnutorná obava a neklud.
Bola som doteraz s mojou dcérou každý den, a na výnimky aj 24 hod. každého dna. Viem prečo z niektorých vecí smeje a prečo sa niektorých bojí...pretože som bola temer pri jej každom zážitku, či "prvom stretnutí" s ničím. Ano, dávam ju k našim, či svokrovcom. ale to je iné. Je to taký divný pocit zverit dieta niekomu koho nepoznáte, vidíte ho tak pri odovzdávaní a vyzdvihovaní dietata so školky. Ten niekto bude vacsinu dna teraz vaše dieta. A nepýta si vaše rady či doporučenia. Ale nie su to len učitelky, ale aj deti. Čo ak sa bude niektoré po tom mojom "vozit" a ja o tom nebudem vediet. Je ešte malá nevie mi vela vecí povedat.
Ja osobne mám na školku len dobre spomienky. Moja sestra však vdaka učitelka, ktorá ju šikanovala trpela mutizmum = psychickou panikou rozprávat sa s cudzími ludmi. Nebol problém stretávat sa s nimi, ale nekomunikovala, nemohla, ani len píp. Dostala sa z toho až niekedy s príchodom na strednu školu. Dovtedy mala dokonca indiv. skušací plán v škole-neodpovedala nikdy ústne. Nerozprávala sa ani so starkými rodičmi a ostatkom rodiny, len s najbližšími. Ale poznám aj iné pribehy dnes už dosplelých ktorí si zo školky neodniesli dobre spomienky....
Nemáte vy obavy čo bude s vaším dietatom? Som sama?
@korenbaba ja som mala tiez take pocity aj som si poplakala a doma bolo strasne smutno a ticho ale rychlo ma to preslo dokonca mi tam druhe deti malu otlkali,stipali a jeden chlapec ju aj skrtil este mi aj ukazovala ako bola som rozhodnuta ze do skolky uz nepojde ale ucitelka ma prevedcila ze ju mam nechat a teraz sa uz neda asi tak prvy mesiac bol najhorsi kym sa otukala 😉
@korenbaba ak sa teda tesi a nema problem ostat bez teba, tak jedine co ten zaciatok mozes pokazit, je tvoj strach, cize ty 😅 takze by sa tych obav mala cim skor zbavit v dobrom 🙂
ps: taketo odstrkovanie a spravanie ani ja nepodporujem, ucis ju presne tomu, co jej robilo to druhe dievcatko, v prvom rade chranis svoje dieta, ale tymto sposobom z nej vychovas presne taku istu osobu, proti ktorej sa ju snazis chranit 😔
ja v takejto situacii by som sa obratila rovno na to dievcatko (ak nie jeho matka, ja viem - malo by to byt v jej zaujme, ale tebe predsa zalezi na dobre svojho dietata), ktore jej trhalo hracky z ruk a prehovorila priamo k nej, ci by si z toho vzalo nieco to dievatko to uz by mi bolo jedno, urcite by ale v tomente s tym prestalo ale hlavne tymto ukazes svojej dcerke, ze nie nasilie, ale slovo a komunikacia 🙂
nerob druhym to co nechces aby robili tebe 🙂
@korenbaba vobec niesi sama...ja mam ten strach aj teraz ked ide druhe dieta do skolky a mala som ho aj pri prvej dcerke.Je to podla mna uplne normalne ale musis to brat tak ze je cas aby dieta opustilo maminu naruc a zacalo spoznavat svet,ale pripustam ze aj pre mna je to velmi tazke.Prva dcera je utiahnuta a zhodou okolnosti tiez mame podozrenie na elekt.mutizmus ale u nas to nieje skolkou ale zrejme kombinacia genetiky a tazkeho obdobia.Ale je v skolke stastna aj ked tam nerozprava.No a syn tak to je kapitola sama o sebe,on trpi separacnou uzkostou a odmieta bezo mna existovat takze tam mam strach zo skolky uplne opodstatneny.
Uvidis ze za par tyzdnov si zvyknes ze nemas doma babo ale skolkara.
@hajanka Tam nešlo o to že jej má robit to čo ona jej, alebo že ju má za to zbit, alebo čosi podobné, len o to že si nemusí nechat robit zle, može sa jej otočit chrbtom a basta. Dat najvo že nie som tu preto aby si ma terorizovalo, nepáči sa mi to a basta. A vybavovanie sa s maminkami a detičkami... ide iba ak ste po ruke, čo nie vždy budete. nepochopili ste ten príspevok ale nevadí🙂 Ale téma je o inom.
@korenbaba ale sposobom ze ju odstrci... to je zlo za zlo 😉 nasilie za nasilie, tak sa mala rovno otocit a odist, ale ani to ju nenauci ako riesit problemy, pochopila som to velmi dobre, len kazda z nas ma na to iny grif 😉
ja som za komunikaciu pred nasilim a riadime sa "nerob druhemu to co nechces aby robil tebe" 😉
tiez by sa tvojej dcerke asi nepacilo, ak by ju to dievcatko strcilo, to by si jej potom co poradila, aby jej rovno jednu vraziala 🤐 😅 otocila a odisla, alebo len vratila do sotenie a odisla? aky jej to da priklad?
@korenbaba ahoj, aj ja som mala podobné pocity, keď išli moje deti do škôlky ...a to pri oboch, vôbec nezavážilo, že už som si tým vlastne raz "prešla"...😉 a v septembri ma to čaká opäť...len už nastupuje moja dcérka do školy...(vnútri sa toho desím, ale navonok sa správam "hrdinsky" a vždy vyzdvihujem len to, čo ju zaujíma a viem, že sa na to teší... u nás je v kurze, že sa naučí písať a čítať, lebo chce písať "rozprávky" a tie potom bude potom "čítať" svojim kamoškám...je to silná motivácia...pre moje dieťa, ale ja by som tam išla najradšej s ňou a dozerala na ňu...)
a čo sa týka toho, že to tvoja dcérka "odstrčila" druhé...veď to sa stáva aj v rámci hry...moja dcérka je úplne mierumilovná povaha a keď jej niekto bral hračky na pieskovisku (resp. trhal z ruky...), tak sa ešte smiala...musela som jej a tomu "jej kamarátovi" vysvetliť, že takto sa to nerobí a že hračky sa požičiavajú...a verte alebo nie, vôbec ma netrápilo, čo si o tom myslí jeho mama...mala začať prvá riešiť správanie svojho dieťaťa...a tiež ma nezaujíma, či je na to zvyknutá, že jej dieťa sa takto správa alebo nie...
pri mojom synčekovi je to inak...je to chalan a vie si "chrániť" svoje územie, hračky si nedá vziať a keď to inak nejde použije aj hlasivky...ale, ak by niekoho v zápale hry sotil, či odstrčil...upozorním ho hneď (aj keď sa to možno nemá...) a vysvetlím mu to (niekedy aj zvýšim hlas a názorne predvediem, ako by sa cítil on v koži toho druhého)...nemám rada mamičky, ktoré sa hrajú na "mŕtveho brouka" a nič nevidím a nič nepočujem...v tomto som na naše deti oveľa prísnejšia...a to by som možno nemala - hlavne keď vidím, že iné mamičky sa v podobnej situácii, správajú ako tá, čo si opisovala v svojom príbehu...
@korenbaba ja som trpela podobnymi pocitmi, aj som si poplakala prvy tyzden..strasne mi doma chybal..🙂nastupoval ale az 3,5 rocny, pretoze mame este mladsie dieta doma..a ulahcil mi to sam..a to tak, ze v skolke neplakal, takze som aj ja mohla byt kludnejsia..nijake nasilne trhanie z mojho narucia sa neodohralo..to bol nas nastup..pritom uz som to neraz povedala aj napisala, tak to bolo dieta, ktore nikdy s nikym inym nez so mnou nebolo a cely zapis v skolke doslova prerevalo, nebol za ziadnymi detickami, ani pozriet hracky, na ucitelku ganil, drzal sa ma za nohavice..nikdy za detickami nechodil, nechcel sa s nimi hrat, je taka specificka osobnost..🙂napriek tomu si v skolke celkom dobre zvykol..nehovorim, ze nemame ziadne problemy, jasne, caste choroby prvy polrok, to bolo hrozne, no dalej su to uz problemy z jeho specifickosti, ktore ucitelky zatial zvladaju, zda sa..🙂
no a mame mladsiu, ktora sa doslova trha za detickami, ked ideme pre starsieho do skolky, tak je okamzite aj ona medzi detmi, chodi k ucitelkam na ruky, ja akoby som tam ani nebola, je skvela spolocenska povaha..tak som zvedava na jej nastup, caka nas to o rok..😉
aj ja sa strasne bojim skolky, tiez ideme od septembra. Moja mala je tiez skor taka, ze si necha vsetko, nikdy hadam do nikoho nestrcila, ked do nej niekto strci, tak ostane cela vyplasena, bojim sa aj takych veci, ze ked budu na ihrisku, ze sa mi tam dodruzga, pretoze ona je taka, ze vylezie napr. na smyklavku a nejake dieta bezi za nou a zacne ju odstrkovat, ze ona sa necha aj zhodit zo smyklavky. Uz mi raz odtial spadla, asi odvtedy ten strach:(
ja ju tiez ucim, ze ked do nej niekto strka, nech si nenecha, nech strci naspat, ale nejak sa jej to nepozdava, nechava si brat lopatky, vsetko:( 😝 ....
Ucim ju, ze ked si niekto nieco vypyta, nech pozicia, ked si niekto berie bez dovolenia, nech si nenecha zobrat. Ze ked jej niekto vezme tu lopatku, nech si ju vezme spat a nech sa kludne o nu aj natahuje. Ona to aj tak nespravi....dufam, ze ucitelky v tomto tie deti budu spravne usmernovat. Lebo ako tu uz bolo spominane, vela matiek fajci s druhymi matkami (kamaratkami) a vobec neriesia, ako sa ich deti spravaju na ihrisku.
Dufam, ze dnesne ucitelky nedopusita, aby nejake dieta bolo sikanovane inymi. Aj ked mozno to bude problematika az skoly a nie skolky. Neviem. Raz jedno dievcatko, mensie od mojej prislo za mojou a zacala jej trhat vlasy, tahala ju za ne a nie a nie pustit, len tak z nicoho nic dosla a pritom ju kopala do kolien. A matka? Velky smiech, a ze aha co to moje dieta zas robi! Ani jej nepovedala, ze sa ma ospravedlnit, nic. Tak som jej na to povedala svoje, a ze nech si da pozor na to, aby sa jej dieta k mojmu uz ani nepriblizilo. O 5 minut uz robilo zle niekomu inemu.
A bojim sa aj tych chorob vsetkych, co bude odtial vlacit...:(
@nefertitka aAk vidím že sme naladené na rovnaku vlnu 🙂
... udivuje ma, ze sa na tomto diskusnom fore mierumilovných mamiciek vzdy zvrtne skoro kazda debata na utoky a osocovanie... :O nechápem. Myslim, ze kazda mamicka vie co je pre jej dieta vhodne a v zasade je do toho kazdeho "gulove"! Moj Samko je (aj podla vyjadreni vsetkých rodicov z okolia) jedno z najmierumilovnejsich deticiek na sýdlisku. Vzdy sme ho viedli k extremnemu pacifizmu... prestali sme hned po tom, ako ho nas malý sused vyhodil z 2 metrov zo smýklaky. Bohu vdaka som stala pri nom a chytila ho ako padal... uz by mal pravdepodobne zlomený väz! Ma 3 roky, zacal chodit na dzudo a ked ho niekto udrie alebo mu nieco zoberie bez opýtania, vazme si to spat! Upozornujem, ze ak hi niekto poprosi VZDY pozicia ale dlho som sa snazila prostrednictvom svojho dietata zmenit svet jemnocitom a nastavenim druheho líca.STOP! Samko staval na okraji ihriska zahádzaný pieskom, ked ho niekto udrel, len chudacik stal a len ticho plakal. Nechcem toto pre moje dieta. Ak ale ma na to niekto iný nazor, nech si ho praktizuje na svojom drobcovi a mna za to nesudi. Bodka;)
korenbaba - chápem ta
no my sme sa tiez s muzom rozhodli, ze dame malu minimalne na sebaobranu🙂 ale neskor, nie este teraz
@korenbaba no, ale uz sa to blizi a ja som viac a viac nervozna 😝
No, mamičky nič v zlom, ale myslím, že s tým strachom zo škôlky to trochu preháňate.
Nevravím, že som nemala zmiešané pocity, keď starší išiel prvýkrát do škôlky, ale dnes viem, že to bolo správne rozhodnutie.Nemôžu vám predsa sedieť pri sukni celý život.V septembri nastupuje mladší a celkom sa na to teším.
A žiadna panika - 99% učiteliek sú dobré a milé.
tato tema je premna ako balzam na dusu 😀 .Uz som si myslela,ze som jedina strachoputka,ale upokojila som sa.Malu mi zobrali do skolky,ale kedze sme sa neoducili od plieky,pojde az v januari.A neskutocne mi odlahlo,ze este budem mat cas na pripravu 😅
Baby, necitam celu diskusiu, nemam cas, ale poviem Vam vlastnu skusenost: jeden syn uz je skolak, druhy bude mat 5, takze to bude pomaly jeho 3. rok v skolke.
1. U starsieho syna som sa velmi bala - presne take to naviazanie ake spominate (aj ked som pracovala ovela skor, ako siel do skolky), ked som ho tam niesla, tak som prvy tyzden bulila a pod... Vadilo mi hlavne, ze tam musi byt kazdy den, 5 dni do tyzdna. Tak dlho bezo mna, bez znameho....
Treba uznat, ze je to stresova zataz pre rodinu, a hlavne pre dieta, tak ako pre nas nova praca. Postupne to u mna preslo.... ako sme si zvykli na nejaky rytmus.
(u neho sa sice skolka nakoniec neosvedcila, ale on je taky samotarsky typ ;)) )
U mladsieho som to potom vyriesila salamunsky: s manzelom sme sa dohodli, ze si "predlzim rodicovsku" (dala som vypoved v praci a ostala este doma 9 mesiacov). Pocas tej doby som pomalicky nosila syna do skolky, tak na 2-3 dni do tyzdna, pol dna, ked mi povedal ze nechce, tak nesiel. Sice rano plakal, ale potom bol spokojny. A na dalsi den nesiel do skolky, takze ten stres z neho mohol opadnut. Spokojny bol aj on, aj ja.
Dali sme mu adaptacny pol roka a potom mi aj prisla pekna praca, takze som s kludnym svedomim nastupila do prace.
Toto sa mi velmi osvedcilo, nebol vystresovany a v podstate iba asi raz-dvakrat za cely cas bol chory v skolke.
Viem ze to nemozete urobit kazda, co tym chcem povedat je, ze ak mate moznost davat deticky do skolky POMALICKY - aj ked Vam ucitelky budu hovorit, ze to nie je pre deti dobre, tak pocuvajte svoje srdce, nie ucitelky.
Osvedcilo sa to viacerym kamaratkam naokolo (ci uz pracovali alebo nie).
Ak mate moznost este pred nastupom do prace to urobit takto, tak to skuste (alebo ked mate doma este dalsie dietatko a ste doma).
2. Ucitelky naozaj nedaju uplne Vasu materinsku lasku a maju tam kopu dalsich deti, ale vacsina sa naozaj detom venuje s maximalnou moznou mierou.
U nas napr. mladsi svoju ucitelku miluje, a do skolky sa pyta (teraz v lete sa nudi doma so mnou). Keby ste videli ako zamilovane na seba s pani ucitelkou hladia ;))
Samozrejme, velmi pozorne sledujte deticky, ak budu spokojne so sytemom a ucitelkami (po istej dobe) tak je to OK. Ak nie, treba nieco zmenit.
Takze moj zaver: to naviazanie je normalne. je to ako pri zamilovanosti, neviete si predstavit byt od milovanej osoby vzdialene. v skutocnosti to nebude AZ take zle ;) akurat zo zaciatku trosku tazsie.
len pocuvajte svoje srdiecka, a deticky co Vam obe hovoria.
Neviem ci som Vam pomohla ;) Ale ziadalo sa mi to napisat.
@vikinka27 ahoj, ja by som tiez rada zacala postupne, nemam pracu, ktovie ci ju uz v septembri budem mat, takze tiez by som ju zo zaciatku chcela davat len na doobedie...a mas pravdu, ucitelky nam tam hned vraveli, ze to neni dobre, ze treba dieta hned "hodit do vody, aby plavalo"....no mne sa to tak nepaci...
uvidime, ako to vsetci zvladneme, ale uz sa zacinam dost bat, ako sa to blizi.... a mozno to fakt cele bude fajn nakoniec a iba to momentalne so strachom prehanam 😉
@nefertitka ja sa hlavne bojim toho,ze sa neovladnem a rozplacem sa prednou.Viem,ze to nie je dobre,ale co uz ked som taka citlivka? 😒 Ja sa rozplacem aj nad dojimavym filmom,nieto este ked pojde moje jedine dieta do skolky 😅
@lia09 ja som tiez mala strach, ako to mala bude prezivat. Je velmi dolezite nedat najavo ten strach, dieta to hned vyciti a situaciu to zhorsi. Zatni zuby a do skolky rozhodne a s usmevom. Robis to kvoli dietatu, nie kvoli sebe. A ak budes doma, tak vyber zo skolky skor, nie je povinnost byt tam cely den.
@janano hej som doma takze rozmyslam,ze ju dam na pol dna.Ale este neviem ze kedy,lebo mame plienku.Este si musim zistit,ci by ju nezobrali na pol dna aj s plienkou.Keby videla deti,hned by sa odnaucila.V zivote mi nechcela cikat vonku.vcera videla ako jedno dievcatko cika na travicku a hned chcela aj ona.Presibala potvora.A odvtedy znova nic.Asi budeme vonku snorit po cikajucich detoch 😀
@lia09 teraz mas najidealnejsie ju oducit od plienky, je leto, teplo...skus jej ju nedat a povedz jej kazdu chvilu, ze idete cikat. A potom ju pochval, zatlieskaj, tes sa z toho. My sme tiez v stave oducania sa a dcerka sa hrozne tesi, ked ju pochvalim. Nam pomaha aj to, ze ma kamaratky, co uz cikaju do zachodu, tak jej hovorim, aka je aj ona sikovna, ze tiez cika takto, tak je hrozne hrda. Inac, nocnik sme nikdy nepouzili, nechcela ho vidiet ani za svet.
@janano doma sme bez plienky od zaciatku leta.Aj von tak chodime,len obcas dam plienku ked ideme do obchodu.Minule my zacala z nicoho nic pisat na nocnik.Bola som bezseba.Tak som jej kupila nalepky a za kazde cikanie dostala jednu.Zo zaciatku to fungovalo,ale kedze som sa jej neustale pytala ci chce cikat,ona to citila ako natlak a prestala s cikanim.Takze som zaradila spiatocku a len minimalne a jemne pripominam cikanie.Ona je proste strasne tvrdohlava povaha a co nechce,to ani neurobi.Musi ona sama chciet.
@lia09 moja ma dva aj 10 mes. a poviem ti, este par tych mesiacov dozadu ani pocut o zachode, a potom jedneho dna ako by utalo. Inac my sme jej najprv kupili ten farebny detsky podsedak, vies, co zmensuje sedadlo na wc a to sa jej pacilo. Ale na tom nechce sediet, sedi normalne na velkom vecku a drzi sa.A to si mala vidiet tie oci, ked prvykrat kakala... 😀 a teraz sleduje hovienka vo vecku, no sranda 😀 Neboj, do januara mas este dost casu, ten zlom pride.
Je to uplne normalne mat obavy obzvlast po sestrinej skusenosti. Ale ono je lepsie nechat deti, nech trosku osamostatneju. Ja som musela malu nechat s au-pair od jej 8 mesiacov a tiez som mala obavy. Ale nejako som to zvladla. Ono to trva, kym zacnes ludom doverovat. Mala zacala chodit do skolky, ked mala 22 mesiacov a velmi sa jej tam pacilo. K ucitelkam som si vybudovala super vztah a mala ich tiez zboznovala. Po 9 mesiacoch som jej menila skolku a tu tiez uplne zboznuje. Ono je to individualne, ale pokial jej ty ukazes, ze nie si s tym spokojna, tak ona to vyciti a tiez nebude spokojna. Treba trochu odvahy. Ja viem, ze sa to lahsie vravi, ako robi, ale skus to. Deti tiez potrebuju detsky kolektiv a hlavne ten denny harmonogram. Ja som sa na to aspon tak pozerala a aj pozeram. Vela odvahy 🙂

Neviem ake stare dita mas, no moja dcerka nastupila do jasli teraz v aprili... a v aprili mala 2 rocky... v case ked nastupovala do jasliciek, bola este kojena, so mnou doma 24 hod. denne, nedokazala som si predstavit ako v tych jasliach bude bezo mna a bez cici... my sme najskor chodiela cca 2 tt na adaptaciu... prvy den som tam bola s nou asi hodinku, dasli den som ju nechala 2 hod. a takto sme po 2 dnoch zvysovali... o tyzdne uz ostala aj na obednajsi spanok... a cuduj sa svete zvladla to na moje velke prekvapenie na jednotlku... ja som potajme chodila kukat s poza okna na moje dieta ako sa jej dari... ako sa sprava... hlavne ked boli slzicky pri odovzdavani ucitelke... no kym som ja vysla z budovy a dosla k oknu, moje dieta uz sa hralo, neplakalo a vyzeralo ozaj spokojne... bola zvyknuta zaspavat na cici, a ani s tym nebol problem... trosku pospominala mamu aj tatu, ale zaspala rychlo... ucitelky ju chvalia, ze snou nemaju vobec ziadny problem... prve dni, ked som ju tam nechavala, som doma sedela ako na ihlach, prvy krat som revala ja doma a ona spokojne sa hrala v jaslichach... ale ak to zhodnotim, dceka plakala len dovtedy, kym som ja z toho bola nervozna... ked som sa ja ukludnila, moje dieta prestalo plakat... takze je pravda, ze dieta vyciti z rodicka neistotu a stres zo skolky a potom place a adaptuje sa horsie... a navyse si myslim, ze jaslicky su pre dieta do 3 rokov lepsia volba ako skolka... v jaslich je mensi kolektiv viac uciteliek, viac sa detickym venuju, pretoze ich je menej u nas napr. v skupine je momentalne 7 deti a 2 ucitelky, takze lespie ako 23 deti a 2 ucitelky...
a k tomu otlkaniu... tomu nezabranis, kazde dieta je ine, ma inu povahu... samozrejme aj mna vytoci ak moje dieta otlka ine dieta (moja dcerka nie je priebojna a ine deti nebije, skor sa stiahne, nie je odvazna v cudzom prostredi) no ja vzdy dorazne upozornim matku dietata nech si dava pozor na dieta! ak je drza, som drza aj ja... ak svoju decku nic nepovie, vysvetlim mu ja, ze sa ine deticky nebiju... nech sa jeho mat hanbi, ze si nevie vychovavat dieta...