Ako oslovovať učiteľky v materskej škole?
Možno blbá otázka, dcéra ide od septembra do škôlky a ja neviem ako ju pripraviť na oslovovanie učiteliek 😅 ako je to teraz? A deti učiteľkám vykaju? Dakujem
Deti učiteľkám vykaju a oslovujú ich "pani učiteľka,,v niektorých prípadoch k osloveniu "pani učiteľka,,, pridajú ešte meno.
Pani učiteľka. Resp.pani učiteľka Majka, pani asistentka Majka, pani upratovačka Majka, pani kuchárka Majka. Deti nám zvyknú tykať. Vysvetľujeme im, že dospelým/ cudzím vykáme.
U nás oslovovali teta a krstné meno. Nastupovali 2,5 - 3r. tykali až do predškolskej.
Záleží na učiteľkách , počkaj čo povedia
oslovuju pani ucitelka a mozu pridat krstne meno, vedu ich k vykaniu, ale take deti sa este mylia, ja ked som zastupovala u prvakov, este aj ti sa obcas pomylili a zatykali mi
@anonym_autor Oslovuju pani ucitelka alebo ju oslovia menom. Malicke deti tykaju, starsie uz prechadzaju na vykanie. Ale toleruju aj tykanie.
V skolke detom povedia ako ich maju volat.
U nás v škôlke úplne najmenší volali deti učiteľky menom, a tykali. S maličkými deťmi to bolo jednoduchšie podľa mňa aj pre učiteľky. Doma som používala normálne oslovenie pani učiteľka Evka/Janka/Lucka… ani mi nikdy nenapadlo deti na to nejako pripravovať.. samé sa to vykryštalizovalo. Je to síce už viac ako 10 rokov, čo najmladši chodil do škôlky ale u nás to bolo takto, bolo to také vrúcne, rodinné…
@anonym_autor keď deti nastúpia často volajú učiteľky len menom a neskôr pani učiteľka a meno. V škôlke si týkajú. Malé deti to predsa nevedia ešte rozlišovať takže takto kamarátsky
Takuto zakladnu vec sa musis pytat na fore? Ved to su zaklady slusneho spravania a vychovania.
Niektore deti vykaju a niektore tykaju. U nas to nejak neriesili. U nas volali deti ucitelky menom. Aj doma sme sa rozpravali o "Majke", "Janke" nie o pani ucitelke Majke.
@anonym_autor v našej skolke povedali na začiatku roka. Že nevolaju pani ucitelka ale menom
nase deti volali po mene, ucitelky sa tak aj predstavovali, podpisovali. a tykali im. mne to prislo divne, ale mali tam priatelsku atmosferu. my rodicia sme ucitelky tiez oslovovali menom a vykali sme
@anonym_autor pani ucitelka+jej krstne meno. Tak to bolo v dvoch skolkach, kde chodili moje deti.
Skúste -súdružka učiteľka, ja som ich tak oslovovala😜
Nas bude mat 5 rokov, chodi do sukromnej skolky (pisem len preto, ze to moze byt trosku inak v statnej) a pani ucitelky, aj pani kucharku volaju menom a tykaju im (zatial), ci ako predskolaci im budu vykat netusim ale nemyslim si.
U nas v skolke oslovuju len menom a tykaju, ale skolka je sukromna.
@anonym_autor Ú nás deti týkali a hovorili učiteľkám menom. Rodičia oslovovali väčšinou Pani učiteľka Lenka, Katka,
Vobec ma nenapadlo nejako syna pripravovat na to, ako ich ma oslovovat. Ved to si vyriesili ucitelky v skolke samy, ked sa im predstavovali. U nas im hovoria krstnym menom a tykaju. Boli to este malicke deti aj pod tri roky, tie netusia, co je to vykanie. Ja im vykam a pred synom o nich hovorim ako o pani ucitelke + krstne meno.
u nás v škôlke všetkým učiteľkám deti tykali a oslovovali ich krstným menom, bez "teta". maximálne povedali pani učiteľka a meno. Dokonca aj pani riaditeľke tak hovorili, keď im zastupovala. ale iniciatíva šla zo škôlky, nie od detí a rodičov. Napr. u syna, na prvom stupni triednej aj vychovávateľke tykali a hovorili jej p. učiteľka a krstné meno, p. vychovávateľke vraveli len menom. Ale chcela to tak ona.
Ja si ani nepamatam, ze by som ucitelku niekedy oslovila :D ved nikto ma tam nevital, odchadzala som s rodicom. Hovorili nam vsetko tak, ze sa prihovarali skupine. Individualne som nic nepotrebovala. Este aj ked som mala kreslit tie ciary pred nastupom do skoly, tak som si len ticho sadla a robila :D max som mozno povedala niekdy dovidenia alebo potom ked som ako skolacka na niektoru narazila na ulici dobry den.
Takuto zakladnu vec sa musis pytat na fore? Ved to su zaklady slusneho spravania a vychovania.
@katkazatka veď chce to svoje dieťa správne vychovať a pripraviť? Nerozumiem s čím máme tu všetci problém odpovedať na otázku... Moja mama bola učiteľka keď som sa jej niečo spýtala ako mám niečo povedať tak odpoveď bola často takáto ako tvoja... Ako zdá sa ti to milé? Alebo si si potrebovala zdvihnúť ego?
@katkazatka veď chce to svoje dieťa správne vychovať a pripraviť? Nerozumiem s čím máme tu všetci problém odpovedať na otázku... Moja mama bola učiteľka keď som sa jej niečo spýtala ako mám niečo povedať tak odpoveď bola často takáto ako tvoja... Ako zdá sa ti to milé? Alebo si si potrebovala zdvihnúť ego?
@oskvarka nie, nezdvihla som si ego. Ani sa mi to picitovo bezda nijake. Je to holy fakt. Je to trivialna otazka, na ktoru by mal poznat odpoved aj priemerne vzdelany a priemerne inteligentny clovek. To je zaklad, ktory mala mat autorka zvladnuty uz v detstve. Nie v dobe, ked ma vlastne dieta. To je otazka typu-Mam si po velkej potrebe umyt ruky? Tiez sa to normalne clovek neopyta, lebo to ma vediet uz male dieta.
@oskvarka nie, nezdvihla som si ego. Ani sa mi to picitovo bezda nijake. Je to holy fakt. Je to trivialna otazka, na ktoru by mal poznat odpoved aj priemerne vzdelany a priemerne inteligentny clovek. To je zaklad, ktory mala mat autorka zvladnuty uz v detstve. Nie v dobe, ked ma vlastne dieta. To je otazka typu-Mam si po velkej potrebe umyt ruky? Tiez sa to normalne clovek neopyta, lebo to ma vediet uz male dieta.
@katkazatka a ako tento podľa tvojho názoru holý fakt prispel k tejto diskusii. Čo konkrétne si tým chcela povedať alebo ako na koho pôsobiť. Chcela si nejako zapôsobiť na autorku na ostatných prispievajúcich alebo nebodaj poukázať na výchovu autorkynych rodičov? Ak áno nevidím tu žiadny zámer z ktorého by niekto mohol mať prospech alebo získať informáciu.
Pripravovat na oslovenie? V zivote som to neriesila. Snad sa ucitelka predstavi - ja som Zuzka, alebo ja som pani ucitelka. U nas v skole na 1.stupni su ucitelky,co chcu,aby im deti tykali a si myslis,ze mamy s nimi cele prazdniny trenovali,ako ich budu oslovovat?
Pripravovat na oslovenie? V zivote som to neriesila. Snad sa ucitelka predstavi - ja som Zuzka, alebo ja som pani ucitelka. U nas v skole na 1.stupni su ucitelky,co chcu,aby im deti tykali a si myslis,ze mamy s nimi cele prazdniny trenovali,ako ich budu oslovovat?
@iwesska ja si to nemyslím že je to potrebné taká príprava .mm ale autorka by to asi nejako aspoň trochu rada poriesila ..sama si pozná dieťa a vie čo by mu mohlo pomôcť k psychickej pohode. Nesudim. Môže to byť pre ňu dôležitejšie ako pre nás.

Vykajú samozrejme. Myslím, že nevykali jedine mladej 16 ročnej praktikantke. A oslovujú ich u nás klasický ako si to aj ty napísala pani učiteľka, veď sú to učiteľky. Teda konkrétne väčšinou hovoria pani učiteľka a meno. Čiže napríklad pani učiteľka Janka, pani učiteľka Evka, pani učiteľka Danka atď...