Moje dieťa sa začalo v škôlke pocikávať
Drobec má tri roky,prvý týždeň v škôlke spal-zaspal cca o 14 00,čiže spal asi 20-30 minút,nepocikal sa.Tento týždeň už ráno neplakal,v pondelok som ho brala naobed k lekárovi na prehliadku a od včera to začalo.Považovala som to za náhodu.Doma nespáva,plienku nemá od 18 mesiacov ani cez deň,ani v noci.Na wc chodí bez pýtania,sám.Keď som sa ho pýtala,prečo sa pocikal,smial sa-bude bábätko,dajú mu plienku...musíš sa vypýtať-idem cikať,vieš,pani učiteľka povedala,že nepôjdem zas...z toho som usúdila,že nevedel zaspať a bol cikať a keď sa pýtal znova,tak ho nepustili.Dnes som ich slušne poprosila,že ak bude v posteli a povie,že potrebuje ísť,nech ho pustia.Vraj si dieťa vymýšĺa,chodia cikať aj z lehátka...Dnes mi p.uč.podala plachtu na chodbe plnej rodičov s poznámkou-bol cikať 3krát,prines mu plienku..A to ja odmietam-mám ho po vyše roku znova naučiť,že sa ciká do plienky?Zaráža ma tiež,že dieťa,ktoré nezaspí,musí ležať 2 a pol hodiny-do pol tretej.Prečo nemôže povedzme po hodine vstať a ticho sa hrať vedĺa-v herni oddelenej zasúvacími dverami? Ak sa to nezlepší a jemu sa to fakt páči,že mu povedali,že dostane plienku,som rozhodnutá brať ho naobed domov,aj keď to bude problematické.Máte nejaké skúsenosti?Ďakujem
@emily_666 take matky mam najradsej jak ste vy...
@tatiana1985 píšeš tak, že to nedáva možnosť myslieť si niečo iné (príspevok z 18.59) Myslíš, že z toho môžeme mať dobrý dojem?
@jankali napisala som svoj nazor, mohlo mi byt jasne ze dokonale matky na konovi to hned zacnu prekrucat a prskat... Stojim si za tym,ze nie, nikde som nepovedala/nenapisala ze o vychove/vzdelavani/skolach viem vsetko! viem ze kym to vsetko obsiahnem,bude to este trvat,neviem preco sa stale na nieco odvolavas..ma chces presvedcit ze som povedala nieco co som nepovedala??? ci o co ide?
ale viete co? dali ste mi chrobaka.... ked si zajtra dokoncim pisacky ktore mam,vezmem si vekovu skupinu 3-4r deti,zameram sa na odpocinok a precitam si najnovsie metodiky co sa dozviem "nove", co mi uniklo teda 🙄 🙄 dobru noc
@demartka mala som presne ten isty problém pred rokom, do skôlky sa tesil, neplakal, ale ked prislo k obednajsiemu spánku, tak bol problém. doma spával cca 2 a pol hodiny, v skôlke spat nechcel. najprv len lezal, potom aj zaspal ale sa pocikal. plienku sme tiez nemali od 18 mes, ked sa pocikal 3x tak mi tiez učitelka jemne naznačila ze s tym mam niečo urobit. vyriesila som to tak, ze som ho brávala po 4 hod domov, - som na materskej s mladsou, a cely rok sme takto fungovali. síce bol viacej doma ako v skôlke, lebo byval dost často chory, ale tento rok uz chodí na cely den.
a tento problém ktory máte , ma niekolko deticiek, pokym si nezvykne. môj chodí cikat aj 4x, tiez som učitelke povedala nech ho nechá.
@demartka Dam ti zopar mojich postrehov: ked som raz bola u detskej psychologicky, tak mi vravela, ze deti je zbytocne sa pytat "preco". Oni rozumeju pricine a nasledku, ale spatne si to vyvodit a este to aj pomenovat, no tak, to robi casto problemy aj nam, dospelym 😀 Takze ak chces zistit, co sa tam deje, vezmi si hracky, babiky, plysakov a pod. a hrajte sa s nimi na skolku. Alebo ho nechaj sa hrat na skolku a sleduj ho spoza dveri 😉 Ak sa bude hrat s hrackami a budes pocut hlasky ako "Nejdes teraz cikat, teraz sa spi" a pod., tak budes vediet, ze to treba riesit.
To pocikavanie moze byt jeho sposob ako "vytrestat" ucitelky, prip. teba. Vidi, ze to rozculuje ucitelky, vidi, ze to rozculuje aj teba. Navrhla by som ti prestat si to vsimat, o to iste poziadat aj ucitelku. Ked mu treba, nech sa ide vycikat. Ak sa pocika, bez blbych reci prezliect, prelozit na ine lehatko, nerozculovat sa, nekomentovat. Ak pochopi, ze sa pocikavanim nic nevyriesi, prestane s tym. (Toto je moj jediny univerzalny navod na taketo ziskavanie pozornosti, ktory sa mi zatial viac-menej osvedcil) Samozrejme plienku urcite nedavat naspat.
Samozrejme, pre jeho dobro dufam, ze je to skor ziskavanie pozornosti, nez pohodlnost ucitelky. A 2.5 hodiny je naozaj dost, u nas v skolke maju na odpocinok 2 hodiny, ale v tom je aj zaspavanie a prebudzanie. A toto si neviem predstavit, ako vyriesit. Mozno by si mohol aspon citat knihy.
Drzim palce, nech sa to vyriesi.
@emily_666
@demartka http://babetko.rodinka.sk/vychovavame/opatrovan...
Syn sa mi v škôlke občas tiež pocikal, možno preto, že ked učiteľka napomenula pár detí, aby si nevymýšľali s cikaním, tak sa napokon aj bál ísť, prežil to, ja tiež a neprenášal pocikávanie domov.
Niektorým mamičkám by som odporučiala vyskúšať si jeden den ustriehnuť 15 detí, venovať sa im a miesto spánku, aby konkrétne ich deti nemučili na lehátku tiež sa im venovať. Možno zmenia názor.
@sonagolisova Dospelý človek musí ísť do práce, dieťa musí ísť do školky, ale ísť do práce nie je všetko, v tej práci musí aj pracovať a to dieťatko v tej škôlke musí spať. V tomto veku nie je na škodu učiť detičky zvykať si na slovíčko musíš, možno by to potom s tou výchovou detí aj inak vyzeralo, a nerozumiem prečo by v súkromnej školke nemalo dieťa spať, lebo za peniaze sa u nás nič nemusí?
No tak toto sa presne stalo synovi mojej sestry, a zaslo to az tak daleko, ze chlapec jednoducho dostal blok a uz do skolky chodi iba doobeda. Presne ako pises ty, ucitelky ho nechceli pustit viackrat cikat, ze ved si prave bol. A on sa potom pocikal. Myslime si, ze sa mu deti aj s ucitelkami smiali, ze sa pocikava ako male dieta a z toho to cele prameni. Doma sa mu nikdy nestane, aby sa cez obedny spanok pocikal, ale sestra mu dovoli ist cikat aj 3-4 krat pred spanim. A s tym povinnym spanim mam zasa skusenosti ja. Mam syna v rovnakom veku a on kazdodenny poobednajsi spanok nepotrebuje, ked je unaveny, pospi si, ked nie, po 20 minutach ticheho lezania sa ticho hra, a to aj v skolke. Moja rada : ak mozes, zmen skolku.
@demartka
Ahojte, no aj v nasej skolke sa spi cca 1,5 hodiny. Dcerka doma cez obed spava, v skolke "ani za svet" (je pravda, ze je v skolke len 2. tyzden a aj to bola minuly tyzden 2 dni doma chora a tento tyzden tiez este 2 dni ostala sa doliecit). Ale ucitelky teda deti spat nenutia, vraj si sedi tisko pri stole (nechce sa ani do pyzamka prezliect ani si lahnut). Je pravda, ze ona je taky pozorovatel, cize zrejme jej to ani nevadilo (dcerke) - potom mi to aj ona potvrdila, ze pozerala, ako deticky spia, a ze 1 chlapcek nechcel spat a plakal za maminkou, lebo mu bolo smutno - tak ze oni dvaja nemuseli spat. Tiez si myslim, ze je to pristupe zo strany skolky (po dohode s rodicom) a ze skolky vseobecne malo spolupracuju s rodicmi - najma statne. A nemam pocit, ze by to mala byt norma, ze my (rodicia, deti) sa mame kompletne prisposobovat skolkam, ale opacne - skolky by mali vychadazt v ustrety detom a rodicom, hladat riesenia, kompromisy tak, aby boli deti v skolkach rady. Jasne, ze su veci, ktore sa proste "musia" , ale vzdy sa da najst nejaky kompromis, aby sa splnilo to "musim" a zaroven neposkodila detska dusicka.
K tomu cikaniu - ja osobne by som nedokazala nechat akekolvek dieta ci dospeleho neist na WC, pretoze viem, co v tomto smere zmoze psychika - aj ja, ked som napr. nervozna pred nejakou cestou, idem aj 3x v priebehu 15 minut na ten zachod (najma ked mam pocit, ze "potom sa nebude dat"), pricom bez stresu a za normalnych okolnosti vydrzim teda aj 1/2 dna bez zachodu. a to si myslim, ze u deti plati tiez. Zvlast tych malickych, ktore si na skolku len zvykaju. Zakazovanie telesnych potrieb (akoze nemozes ist cikat, kakat, nedostanes pit a pod.) sa mi zda uplne scestne, nech sa na mna nikto nehneva.
no by som chcela vidiet ako tie tri deti dokazu 2,5h čitat v tichu knizku :D aj u nas boli deti ktore nespali ale vsetci lezali, oddychovali, dieta este taky klud potrebuje a musi sa naučit rezimu, to ked pojdu do skoly a nebudu sa chciet učit, tiez budete nadavat na učky ze prečo ich nenechaju spat, hrat sa, behat po chodbe? ....
a prepačte kto v praci nevypije kavu??? a ked deti spia, učitelky si chystaju veci na učenie s nimi vystrihuju obrazky na pracovne vyučovanie a podobne, by som chcela vas vidiet 8h v praci a ani kavu si nevypit a furt len robit, aby ste neflakali kus
ja si myslím že je to individuálne a každá škôlka má svoje pravidlá. Ja s poobedným spánkom plne súhlasím a súhlasím aj s tím aby detičky ktoré nespia ležali a oddychovali. Každý rodič pozná svoje dieťa a je na ňom aby mu vybral tú správnu škôlku ak by moje dieťa poobede nespávalo tak by som mu hľadala škôlku kde je táto možnosť. V triede je cez 20 detí zvyčajne keby každý prišiel s nejakou požiadavkou tak by to bol asi zmätok.
Zároveň ale nesúhlasím s prístupom pani učiteľky že Vám hodila plachtu a doniesť plienku to určite nie. Mala to s Vami prebrať v súkromí a určite treba dať drobčekovi viac času je to veľká zmeny nám sa stalo podobné tiež nemáme plienku už dva roky a po nástupe do škôlky sa drobec pocikal 3 krát ale doma teraz už 4 dni nič tak snáď sa nám to už utriaslo. Nebojte o týždeň dva sa to zmení a budete mať pokoj. Učiteľkou to preberte a vysvetlite jej že si to jednoducho neprajete.
ja sa len cudujem, preco v zahranici nie je nic problem, ak dieta nechce spat, tak proste nespi, nech je akokolvek stare, nemusi ani lezat ako debil na lehatku 2 hodiny.....preco to inde funguje? preco inde deti neterorizuju spankom a pod.? moj syn bude mat teraz 3 roky, cez obed nespava uz vyse pol roka, zacal chodit do skolky, kde teda tiez nespava a vraj si cita knizky a hra sa, kym ostatne deti spia. A vobec ma nezaujima, ci si ucitelka ma kedy vypit kavicku 😨 ...to co je za postoj? dat deti spat, aby ucitelka mala 2 hodiny pre seba? 2 hodky vysedavat a tlachat o hlupostiach a vedla lezia utrapene, pocikane, ztraumovane deticky... 😕. Ved kavicka sa da zvladnut aj za 10-15 minut....ked uz to je nevyhnutne, ale 2 hodiny volno cez pracovnu dobu, to fakt ziram 😨. a som stastna, ze moje deti toto nemuseli nikdy zazivat.
K tomu cikaniu, dcera to robila v skolke tiez, kazdu chvilku sa pytala na zachod....tak chodila, neskor bol zas problem, ze zadrziavala az do poslednej sekundy, taka bola zaujata hrou a uz nestihala a pocikala sa....deti prejdu roznymi stadiami a treba to respektovat, nie ich nutit byt dospelymi a vytvarat im nasilim rozne traumy. Kazde dieta dozrieva inokedy, svojim vlastnym tempom, kazde dieta vyhodnocuje situacie rozne a teda aj rozne nan reaguje....dieta nie je maly dospely! dieta je dieta a tak to treba brat 😉. A vsetko sa da dietatu vysvetlit, pomalicky, opakovane, trpezlivo....a to nam chyba, kazdy len nahulaka a potom hned tresta.
vratte sa do svojich skolkarskych cias , tiez ked ste nechceli spat tak ste mali speci opateru okolo seba ?? nie .vzdy tu boli , su a budu deti co sa pocikavat budu ..a ak sa VAM DOKONALÝM MATKAM nepaci ze ucitelka ma okrem vasho dietata na starosti dalsie a venuje sa inym tak si zaplatte sukromnu operku a mate vybavene .Vase dieta bude mat len pre seba .A ta co pouzila kavu tak to je ubohe , chela by som vidiet ako si dotycna neda za celu pracovnu dobu kavu .ked nabuduce nieco pisem tak aj pouzivam mozog a rozmyslam. ;)
ja suhlasim,aby sa v školkách učil zmysel slova musíš,nesmieš,atd..dnešné deti nemusia a možu uplne všetko,takže som velmi zvedavá,čo za nevychovaných pubertakov nám tu bude za pár rokov lietat.a mamičky,ktoré nesúhlasia s tým,že dieta v školke musí dodržiavat pravidlá,nech si zaplatia sukromnu,kde je 12 detí a nie 25 ako v štátnej.
preco 2,5 h? to kde? u nas o pol 12 obeduju a uz o pol tretej olovrantuju, medzitym sa ukladaju spat a spinkaju, takze 1,5 - 2 h max ... tak mi to vychadza... a daktorym detom aj to je malo, pospinkali by aj dlhsie...
Ja ako malá som mala fóbiu zo škôlky. Nikdy som tam nebola schopná zaspať, tiež ma nútili ležať ticho 2,5 hodiny, veľakrát sa mi chcelo na wc, ale nepustili ma, nikdy som sa nepocikala, asi pud sebazáchovy, ale mala som na mále. O rok čaká škôlka dcérku a už teraz mám strach, ako to zvládne. Ja si myslím, že u tvojho synčeka je to možno psychológia. Môže si tým riešiť spôsob odlúčenia od teba. Ak máš možnosť ja by som ho brala na obed domov.
@katfan dieta sa ma vychovavat hlavne doma, potom nebude problem ani v skolke 😉. Ale ocakavat, ze mi dieta vychovaju v skolke je velmi alibisticke a pohodlne. A teda ja neviem, ale musiet na obed spat a nemoct chodit cikat nema podla mna nic spolocne s pravidlami 😒 . Ak su pre rodicov toto dolezite veci, tak sa potom fakt necudujme, co z nasich deti vyrasta.
Podľa mňa to, že dieťaťu treba ísť na wc aj viackrát, nie je nevychovanosť. Ja som dospelák a po káve mi treba niekedy aj 3x v priebehu hodiny. Som nevychovaná?
toto je fasa tema 🙂 sak mamicky, ktorym sa nepaci, ze ich dieta "musi" spat v poradecku... zariadte si pracu tak, aby ste tym kravam uckam, co hovno vedia nenechavali svoje milovane deticky... je september, vacsina deti, co nastupila do skolky ma novu ucitelku... ta nemoze ani prvy, ani druhy tyzden dokonale ovladat, ktore dieta kolkorat cika, ktore sa treba stale pytat, ci chce cikat, papat, kakat.... oni su stastne, ze ich neoslovuju dievcatko a chlapcek, lebo ich maju 20-25 ! nie len to vase... a nie vsetky deti sa chovaju v skolke tak, ako doma, aj ked samozrejme, ze to vase je urcite uzasne aj v skolke... oni sa predvadzaju jeden pred druhym... a ze musia spinkat, alebo lezkat ? tak to by snad mali aj doma, nie ? alebo doma vam 3rocne deti nespia a su fit cely den ? chcelo by to trocha nadhlad a nie zhodit vzdy tu kravu a krotitelku zvierat, pretoze vy ste jej vase dieta zverili dobrovolne... a navyse, prosblemy so skolkou a ucitelkou sa riesia v skolke prave s nou a nie na koniku, kde sa zbehne vzdy ta najlepsia sebranka a urcite podpori vase pohorsenie !
@sasiolik .Akym pravom nazyvas druhych ludi sebrankou? za to, ze maju iny nazor? no som v soku....to je teda uroven...zial, uroven prave tej sebranky.... A si predstav, ze moje 3 rocne dieta nespi a je fit. Asi ti nic nehovori fakt, ze kazde dieta je ine, co? stary zlaty komunizmus, kedy sme boli vsetci rovnaki a vsetko robili rovnako....len halooo, uz skoncil. Nase skolky sa odvtedy nezmenili, dokonca ani niektore ucitelky, ze ano. U mojho syna v skolke chodia so vsetkymi detmi pravidelne kazdu hodinu na zachod, pre pripad, ze sa niektore nevie vypytat...plus idu aj vtedy, ked sa vypytaju, aj keby to bolo 10x za sebou. Nemusia si ucitelky absolutne nic pamatat....velmi jednoduche. Nechapem, preco pre tie nase je vsetko taky problem...obliect, vyzliect, utriet zadok....potom maju 2 hodky cisto pre seba, ked deti spia, ked sa zobudia, ich vyhodia na ihrisko az kym nejdu domov....ja fakt nechapem, o com sa tu vlastne pise, o akych chudatkach, co nemaju cas ani na kavicku.
@juliana77 urcite som tym nemyslela, ze za peniaze sa nic nemusi aj ked bohuzial na slovensku je to vela krat tak...skor som mala na mysli, ze v sukromnych skolkach asi skor akceptuju poziadavky rodicov kedze si platia 350-400€ za skolku ak nie viac 🙂
@sasiolik mna to slovo rozhodne neurazilo....nemalo preco, mna len zarazil sposob, akym sa vyjadrujes... a inak, ja som ucitelka 😎 ale nie pre MS. Moje sucasne zamestnanie je zienka domaca, takze casu na kavicku mam habadej...aj ten cas pre seba mam, len ma za to nikto neplati, ze ano 😝.

@tatiana1985 deti predsa nemôžu chápať všetko, a vystískanie nemôže byť indikátorom toho, či to robíš dobre... znamená to, že sú ochotné vystískať🙂