icon

Moje dieťa zapára do iných deti

anonym321557
16. júl 2022

Dobry den mamicky, uz dlhsie sa tu chcem spytat, ci ste sa stretli s obdobnym spravanim u dietata. Mame dcerku, ktora ma nieco cez 3 roky a zvykne zaparat do inych deti. Pri nastupe do skolky sme bojovali s tym ze bije druhe deti, ale to este nemala 3 roky a ucitelka mi potom hovorila, ze to ustalo, ze to uz nezvykne robit. No na verejnosti sa to opakuje, napr ideme po namesti uvidi iduce nezname dieta a stuchne ho alebo ho tak capne, ale nedavno sme boli na dovolenke stojime v rade na batozinu a ona capne druhe dieta nezname, sedime v autobuse a chyti za ruku iduce dieta cez chodbicku…nechapem preco to robi, normalne by som to neriesila, ale nepride mi to normalne, ze napr je na ihrisku 20 deti a iba nasa toto robi, ze pride capne a neviem, ci to riesit so psychologickou detskou alebo prehanam…ide o to, ze na jednej strane mi kazdy povie, neries je to normalne ale na druhej strane, ked sa takto stane, rodic toho druheho dietata na mna pozera ako na zjav, ze co to robi…ja ju samozrejme vzdy upozornim, ze to nesmie robit, ale ona si malokedy da povedat…mrzi ma to, lebo je inak bystre mile dievcatko ale ma taketo nebezpecne chvilky a neviem preco…dalsia vec je, ze ked sa jej pytam preco to spravila, tak mi to nevie vysvetlit a stane sa ze nasledne chce s tym dietatom nadviazat aj kontakt ale ono uz nema zaujem, kedze ho predtym buchla…niekedy buchne aj dospelych, minule vychadzame z vytahu v panelaku, starsia suseda sa jej prihovorila a ona ju capla:(velmi by som chcela vediet, co sa v jej hlavicke odohrava, velmi ma to mrzi a som v neustslom strese, ked niekam ideme, snazim sa vyhybat verejnym miestam, aby nebola v strete s inym dietatom a nemala moznost vyvolat nejaku sarvatku, vyhybame sa napr chatam so znamymi, kde je viac deti, alebo spolocnym dovolenkam…mrzi ma to, no zaroven mam strach aby nezostala sama, a dokazala v buducnosti nadviazat nejake kamaratstva😳vopred dakujem za rady ak ste sa tymto stretli ako ste to riesili, co vam pomohlo dostat sa do pohody a nezosaliet z toho, dakujem

Strana
z2
karhu
16. júl 2022

co robis po tom ako niekoho capne? ci len pozeras?
v skolke si to podla vsetkeho poriesili, pytaj sa ako🙂

0silvia0
16. júl 2022

@anonym321557 pri takomto spravani musis pocitat, ze ju raz niekto poriadne okrikne alebo nejake menej submisivne decko soti...

basska_b
16. júl 2022

Ma to lahke riesenie - za prve, vekom to odoznie, ona ako keby sa chcela s tymi detmi kontaktovat, ale nevie ako a nevie to vhodnym sposobom. Treba jej ale dat jasnu spatnu vazbu: uz preventivne pozerat, ci to nejde spravit, predist takej situacii, nechodit na ihrisko. Vraj sa nema zmysel pytat "Preco si ho udrela?" - na to ono odpovedat nevie, ale povedat, to dieta to boli, neudieraj ine deti, ked sa s nim chces hrat, oslov ho inak... moja 2.5 rocna niekedy udrie alebo kopne sestru a smeje sa na tom. Proste len tak z nudy... je to na nervy. Jaj a ze nebude vediet nadviazat kamaratstvo? To si nemyslim... nauci sa. Pokial nema aspergera, ale to by sa deti skor bala ako na nich utocila

elizabet173
16. júl 2022

@anonym321557 neries buducnost, ries to okamzite, ak sa nepodari tomu zabranit na ihrisku, dorazne nie a odchod z ihriska. Ak uz rozprava, nech sa pred tym ospravedlni. V jej veku to je bezne, skusa, kde su hranice a tie jej musis dat ty

daniela1911
16. júl 2022

Druhí rodičia sa na teba pozerajú ako zjav? No nečudujem sa, keby moju dcéru caplo cudzie dieťa idúce oproti po námestí, videla by si, ako sa pozriem ja….
Mám tiež 3 ročnú, keď viem, že je s niečim problém, predvídam, a zasahujem.

queen_mary
16. júl 2022

Ako pisali, opytala by som sa v skolke, ako to poriesili (aj ked tam maju asi vacsiu autoritu, pri mame si deti vseobecne viac dovolia). Tiez si myslim, ze to nerobi so zlym umyslom, ale skor chce mozno nadviazat kontakt a nevie ako na to. Keby sa to deje mne s mojim malym, asi by som skusila ist psychologicke - ale len sama. Vysvetlit jej situaciu a poradit sa, ze co s tym.

anonym321557
autor
16. júl 2022

@daniela1911 no kedze ste sa s tymto spravanim dietata nestretli tazko sudit…druha vec je, ze ked ju vidim, ze uz ide do akcie a poviem jej, nechaj dievcatko, tak ako keby ju nabadam aby to spravila, resp jej davam voditko…a v strehu som az moc, stale ju sledujem, urcite ju nenechavam nech si ide svoje a ublizuje druhym detom…

anonym321557
autor
16. júl 2022

@elizabet173 ano samozrejme vzdy jej poviem, aby sa ospravedlnila, a ona sa ospravedlni, stale ju upozornujem dookola vysvetlujem, ze to sa nesmie robit ona aj povie slubujem uz to nebudem robit, ale v urcitych situaciach sa neovladne…

anonym321557
autor
16. júl 2022

@basska_b samozrejme toto vsetko robim, inak by som sa umyselne nevyhybala spolocenskym akciam, verejnym priestorom atd, sama som z jej spravania v obrovskom strese, tak nebudem stazovat situaciu…na druhej strane nemozem ju donekocna takto stranit sveta, ved to by sme stale len doma sedeli a ako sa ma potom naucit, ked je viac menej len so svojimi rodicmi…aj to som uz skusala, povedat jej, boli ju to, nepaci sa jej to, je jej to neprijemne atd ale neskusala som jej veru povedat, ze chces sa s nim hrat, povedz to inak…

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
daniela1911
16. júl 2022

@anonym321557 Ja vôbec nesúdim. Ja som len napísala pohľad z druhej strany. Moje dieťa by ostalo nechápavo stáť (tiež by som jej to musela vysvetliť čo sa stalo), ale napr. môj synovec by tvoju dcéru sotil (nie nebol bitkár, ale mal rád svoju intímnu zónu).
A k téme. Ja by som jej to vysvetlila len doma, možno aj na plyšákoch. Vonku by som jej to nepripomínala, pri obchádzaní dieťaťa by som ju vzala za ruku.

elizabet173
16. júl 2022

@anonym321557 aj pocíti dôsledky svojho správania? Napr, idete na zmrzlinu, buchne na ulici dieťa, otočka domov? Capne dieťa na pieskovisku, zoberieš ju odtiaľ a musí sedieť pri tebe na lavičke nejakú dobu?

anonym321557
autor
16. júl 2022

@daniela1911 ano vacsina deti zostane nechapavo stat, ja by som tiez bola radsej keby jej to druhe dieta vratilo, ale ona to chape skor ako formu hry, ze by ho capla naspat…ako ked sa deti spliechaju vo vode…samozrejme, ze ju beriem za ruku ale ked je napr na tom ihrisku som jedina matka, ktora jej tam stoji v patach, to tiez nepridava na dovere k dietatu…prosto skutocne robim vsetko aby som zabranila nejakemu incidentu, nikdy ju nenechavam bez dozoru…skor mi islo o to, ci su nejake rady, ako s tymto pracovat, pretoze to co robim, dohovoram, vysvetlujem, beriem ju z miesta incidentu prec, ocividne nepomaha….ju to prave naopak este viac vyburcuje k aktivite…

anonym321557
autor
16. júl 2022

@elizabet173 ano samozrejme, vyhrazky ani bitky u nas nefunguju, naozaj len zhorsuju situaciu…

anonym321557
autor
16. júl 2022

@jabadabadu ja skutocne nie som moderna mamicka, skusam na nu vsetko, a skusala som jej aj dat po zadku, alebo sa jej vyhrazat, ale naozaj to vobec nepomaha skor naopak….aj povedat tebe by sa to pacilo, keby ta niekto capol, keby ti niekto ublizoval, ale nepomaha to…

elizabet173
16. júl 2022

@anonym321557 asi to potrebuje zažiť viac krát, že keď capne na ihrisku iné dieťa, idete domov, Vysvetľovať dookola je zbytočné, ona už dobre vie, že to iným deťom robiť nemôže, že sa im to nepáči, Bola by som jej nejaký čas v pätách na tom ihrisku, dôveru daj teraz bokom a hneď by som ju brala domov, toľko malých detí zase denne nestretáte. Možno pomôže to, ak jej iné dieťa vráti.

pallacinka29
16. júl 2022

@anonym321557 aby si sa nedivila, ked ju niekto capne spat… vsak si s nou narob poriadok - okamzite domov, ked sa nevie chovat

pauli_s
16. júl 2022

No proste keď to urobí tak keď nejde po dobrom tak pôjde po zlom. Nahučať a capnúť po zadku a pakuj sa domov. Keď xy povieš po dobrom a nechápe tak niet o čom. Donekonečna sa nedá tolerovať také veci. Keby mám dieťa a takto ho capne iné decko Z NIČOHO nič v autobuse tak narobím najprv s tou malou poriadky a potom s tebou. Sorry not sorry.

anonym321557
autor
16. júl 2022

@pallacinka29 este raz opakujem, ona sa chovat vie, je velmi bystra a mila, ale ma 3 roky, nie 33, a tato diskusia bola zalozena, resp otazka bola polozena na matky, ktore sa s niecim podobnym u svojich deti stretli, ako to riesili, co im pomohlo, ako riesili situaciu v danom okamihu….u nas jednoducho bitka nepomaha ani krik a vyhrazky, iba to eskaluje situaciu a dalsia vec, ja jej zakazujem capat ine deti a potom ju capnem ja=>ked to moze robit mama, mozem aj ja…..

ankare
16. júl 2022

@anonym321557 skús predvídať a zasahovat, neustále vysvetľuj. Ja si myslím,že je to len obdobie. Držím palce, aby to rýchlo odoznelo.

pallacinka29
16. júl 2022

@anonym321557 tak asi taka bystra nebude… toto “milujem” pri takychto detoch, ktore sa nevedia do koze zmestit, ale podla rodicov je kazde premudre, iba knihy cita a pod…
spravi raz, OK, spravi druhy raz a okamzite ideme domov, neboj sa, ze by nepochopila… ale ked zostanete tam (na zmrzke/ihrisku…), tak co by sa snazila… ja tiez nehovorim o bitke a kriku, ale raznom odchode… navyse ked v skolke sa “spamatala” - preco to robi doma? lebo vie, ze si to moze dovolit, ze nic sa nezmeni…
fakt by jej to nejaky 5 rocny chalan mohol vratit, mozno by sa spamatala…

oskorusa
16. júl 2022

@anonym321557 skôr to vyzerá, že by chcela s deťmi komunikovať, len nevie ako. Ukáž jej to. Miesto toho, aby si povedala, nechaj dievčatko, chyť ju za rúčku a povedz, poď zoznámime sa. Drepni si k deťom a predstav ich navzájom, pripadne zapoj do spoločnej hry. Ja by som to skúsila takto. Držím palce

elizabet173
16. júl 2022

@anonym321557 treba si hlavne uvedomiť, že je to len obdobie, ktoré prejde, ešte ma napadlo, keď dieťa capne, ukáž jej, že rukou sa dá pohladiť, nie capnúť. Nech dieťa zároveň s ospravedlnením pohladí

jasminka22
16. júl 2022

@anonym321557 ja mam 2 rocnu, ktora to jeden cas robila, ze buchla ine dieta. Vzdy som jej razne povedala, ze to nesmie robit a doma ked sme niekam isli som jej hovorila, ze to dobre dievcatka nerobia a ona je dobre dievcatko. Vacsinou to zaberalo. Tiez som mala pocit, ze tak chce nadviazat kontakt s detmi a povazuje to skor za hru ako by chcela umyselne ublizit. Teraz to klop klop uz nerobi, ale stretla som sa s tym aj pri inych detoch, tiez uz dostala predtym a ktovie, mozno to prave odpozorovala. Je to len faza vyvoja, to prejde, netreba z toho robit dramu. Niektore mamicky su tak premudrele, ze maju asi “dokonale deti”. Privela riesenia tiez skodi. Mozno mala hlada takto aj tvoju pozornost lebo to stale riesis. Nevyhybaj sa detom, to podla mna nepomoze problem vyriesit.

anonym321557
autor
16. júl 2022

@pallacinka29 prepacte, ale tato vasa reakcia mi nijak nepomohla, naozaj som sa tu uprimne obratila s prosbou o radu…nemyslim si, ze moje dieta je nadclovek, prave naopak som veeeelmi kriticka matka a skor vidim na dcere nedostatky ako jej pozitivne stranky=>preto to tu aj riesim, mozno niektora mama by si povedala, ze ved je to dieta a taketo chovanie je prirodzene…to ze je bystra nie je z mojej hlavy ale objektinych ,,pozorovatelov,, napr ucitelky, velmi rychlo pochopila napr odplienkovanie, nemala ani 2 roky a bola kompletne bez plienky, v 2.5 roku vedela niekolko knih naspamat, pamatala si text po par precitaniach, vedela nakreslit postavu, zviera, koncentruje sa na detaily, vymysla si pribehy, to su fakty, nie, ze ja mam svoje dieta vysperkovane, ze je naj super mega spica….keby si myslim, ze je dokonale dieta, tak tu asi nezakladam diskusiu s prosbou o pomoc…ak sa nieco take stane, tak ju hned beriem z toho prostredia, alebo sa snazim jej pozornost na nieco ine upriamit (napr na letisku, kde ju asi nemozem zobrat inam, alebo v autobuse), ale ona to robi neplanovane, znenazdajky, jednoducho nie je jednoduche predvidat ku komu sa ako zachova…v poslednom tyzdni bolo takychto reakcii viac a preto som sa zverila tuto a chcela som poradit, ci treba zajst k psychologovi…

anonym321557
autor
16. júl 2022

@oskorusa super vdaka, toto ma uz raz napadlo, ale vzdy ked sa take stane, som v takom strese, ze neviem ako reagovat, dakujem vyskusam

anonym321557
autor
16. júl 2022

@elizabet173 dakujem vyskusam, skor som skusala take, ze aha ty si chcela dievcatko pohladkat, vsak? Ale veru teraz posledne razy som to nebrala tymto smerom, skor som bola v strese, tak som ju brala prec…

123andy123
16. júl 2022

Ja mam 5 ročného a 1 ročnú. Malý mal výlet zo škôlky a boli sme tam aj my rodicia deti. Najlepší kamarát nášho 5 rocneho stále chodil za malou a stlacal jej líčka. Ja som nevedela ako mam reagovať. Snažili sme sa mu vyhýbať a hrať sa ďalej od neho. Potom keď to spravil ešte raz prišla učiteľka a povedala že ju môže hladkať iba po rukách, ale nie stláčať líčka. A ukázala ako to ma urobiť a malú pohladkala po rukách. Vravela to pokojným hlasom. Veľmi sa mi jej reakcia páčila.

elizabet173
16. júl 2022

@anonym321557 nebuď v strese, nie je to až také ojedinelé

pallacinka29
16. júl 2022

@anonym321557 tak niekde bude problem, ked xy cinnosti zvlada na 1* a nevie si zapamatat vec, ktora robi doslova hanbu celej rodine… a najma, ked to robi ako pises niekolko razy za tyzden…

Strana
z2