icon

Otázky rodičov v materskej škole. Ako reagovať?

10. sep 2026

Ahojte... Predovšetkým pani učiteľky v MŠ... Aj vás sa rodičia pýtajú každý deň aké bolo dieťa? Alebo ci sa hralo s ostatnými? Alebo jednoducho chceli vedieť od A po Z co ste robili?

kiki68
10. sep 2026

@anonym_autor ved to je normalna vec a mozu sa pytat. Tiez je dobre referovat rodicom, ze dieta bolo ok, alebo sa nieco vyskytlo a dieta za nejaku malickost pochvalit. Rodic tak buduje doveru k pedagogovi. A to je dolezite

anonym_d04948
10. sep 2026

Samozrejme 4 roky kazdy den moje vyzdvihnutie: Dobry den, vsetko v poriadku? Odpoved: ano😄 ja spokojne domov😀

anonym_d98d45
10. sep 2026

Tiež tak. Pýtam sa, ale nie od a po z. Len ako vyššie spomína, všetko ok? Áno, ja spokojná. My sme už riešili aj kusance, sama učiteľka mi povedala, že sa stal úraz, môjho syna pohrýzol chlapček, minulý týždeň ho zase kopol počas odpočinku do brucha. Všetko riešime. A veľa chvália.

mandzula
10. sep 2026

Na zaciatku skolskeho roka bezna otazka, aj ja som sa pytala. Neskor, ked som videla, ze dcera je "udomacnena", pytala som sa menej.

anonym_f07011
10. sep 2026

Ja sa pýtam či bolo všetko ok , syn ráno plače
učitelky nepovedia ked sa neopýtam
dokonca niektore veci nám ani nehovoria čo sa dialo cez deň a vyriešilo sa to medzi deťmi
ja osobne by som chcela všetko vedieť ake chápem že pri 20 detoch učitelka nemože vykecávať s každým

janinah
10. sep 2026

Moje vnučatká nastupili do školky v Španielsku.V skratke..Buď rada za naše mš ucitelky aj systém.

anonym_8ce1ac
10. sep 2026

Nie som ucitelka ale mam 2rocneho v skolke a chodi na doobedia, takze ano, vzdy ked prenho pridem sa spytam ci vsetko v poriadku a ci s nim nemali starosti a ci moze chodit dalej. Nie kazdy to mysli ako premotivovana matka, ale zakazdym sa spytam ci vsetko ok. Uvedomujem si, ze vyrazne mladsie dieta tam moze byt viac starostou - a kedze som zatial doma s mladsimi detmi, tak sme skolku len skúsili ci to bude fungovat, nie je to nutnost.
Samozrejme, je to asi minutovy rozhovor, maju tam ine deti aj povinnosti, necakam, ze si so mnou sadne na kavu a bude mi licit ako ukladalo dorta kocky a s ktorym kamaratom.

merkelica
10. sep 2026

@anonym_autor odpovedal by som

anonym_eca0e5
10. sep 2026

Opytam sa ci je vsetko v poriadku. Ak mame cas tak sa opytam ci spalo dieta.
V jedeni nema problem takze tam sa nepytam. Viem co ma rado a co nie. Ze co asi zje a co nie.

anonym_dc77f0
10. sep 2026

Moji rodičia sa nie vždy pýtajú. Poniektorí len prídu, vezmú dieťa a odchádzajú. Zvyknem ich zastaviť. Mám potrebu informovať. Aj skrz rôzne neskoršie negatívne reakcie typu - nikdy ste nič také nespomínali. Radšej zreferujem každý deň. Robím to aj kvôli sebe. Som krytá a nik nemôže tvrdiť, že niečo nevedel, lebo som nepovedala. A aby sme si rozumeli, nie je to o sťažovaní. Často hovorím aj pozitívne veci, chválim. Nakoniec, ja ako matka tiež ocením informácie o mojom dieťati.

anonym_0c14a2
10. sep 2026

Ano mame par matiek v triede, ktore sa kazdy den pytaju to iste. Ja mam dve deti a uciteliek som sa nepytala, vsetko pre mna dolezite som sa opytala svojich deti, ktore mi na to odpovedali. A ak bolo nieco dolezite tak mi to povedala sama ucitelka 🙂

4stanka4
10. sep 2026

3 roky bola dcéra v škôlke a snáď nebolo dňa aby som sa nepýtala či je všetko ok. Niekedy sme prehodili pár viet, inokedy to bolo len áno všetko ok. Neviem mne to prišlo normálne sa informovať aspoň zbežne ci sa niečo nevyskytlo bez toho aby mi to museli učiteľky povedať samé.

anonym_3b92ea
10. sep 2026
@janinah

Moje vnučatká nastupili do školky v Španielsku.V skratke..Buď rada za naše mš ucitelky aj systém.

@janinah preco?

zuzanka.zuzu
10. sep 2026
@janinah

@janinah prečo? čo je tam zlé?

zuzanka.zuzu
10. sep 2026

nepýtam sa nič, máme denný report jedenia v podstate hneď po jedle keď deti oddychujú 👍 a denné zasielanie fotiek čiže aj program vidím 👍 ostatné veci riešime operatívne vo WA skupine (napr.narodeninové oslavy). rovnako tak tam hlasujeme keď treba niečo vybrať alebo schváliť (krúžky a pod.)

sisaka
11. sep 2026

Pred 15. rokmi, keď syn chodil do škôlky, dostávali sme denný report na papiery - či dieťa jedlo, či zjedlo všetko, či spal, aké aktivity robili, či sa zapájal, či mal v niečom problém atď.
Teraz skončila škôlku vnučka a tí už mali appku, kde sa všetko značilo, písalo , dávali sa tam aj fotky a pod. V podstate rodič je informovaný ešte predtým, než príde do škôlky dieťa vyzdvihnúť a keď príde, tak učiteľka sa aj tak vždy ešte rozprávala s rodičom, aspoň v krátkosti, či dieťa malo dobrý deň, či neboli nejaké incidenty a pod., ale všetko bolo zapisané každý deň v tej appke. V jednej škôlke dokonca mali kamery a dcéra sa mohla hocikedy pozrieť, čo robia.
Takže podľa mňa je normálne, keď sa rodičia pýtajú, zvlášť ak škôlka nezabezpečuje sama informácie pre rodičov každý deň. Odkiaľ sa to má ten rodič dozvedieť, ak nie od učiteľky?

anonym_700e2e
11. sep 2026

@anonym_autor máme škôlku, kde učiteľky absolútne nereferujú nič. Za celý rok som nepočula o dieťati pol slova. Dieťa tam je 3/4 dňa a ja o ňom sakra nič neviem. Uchádza mi podstatná časť jeho života a nestojíme zato, aby sa učiteľka zastavila na dve vety a uzavrela s nami deň. Dôvera v učiteľky je nula bodov. Veľmi ma to trápi.

anonym_dc77f0
11. sep 2026
@anonym_700e2e

@anonym_autor máme škôlku, kde učiteľky absolútne nereferujú nič. Za celý rok som nepočula o dieťati pol slova. Dieťa tam je 3/4 dňa a ja o ňom sakra nič neviem. Uchádza mi podstatná časť jeho života a nestojíme zato, aby sa učiteľka zastavila na dve vety a uzavrela s nami deň. Dôvera v učiteľky je nula bodov. Veľmi ma to trápi.

@anonym_700e2e aj sa niečo opýtaš?

anonym_700e2e
11. sep 2026
@anonym_dc77f0

@anonym_700e2e aj sa niečo opýtaš?

@anonym_dc77f0 áno pýtam. Nemajú záujem komunikovať. Sedia pri stole ani sa neunúvajú stať a odprevadiť s dvoma vetami. Cítim, že ich veľmi otravujeme.

anonym_dc77f0
11. sep 2026
@anonym_700e2e

@anonym_dc77f0 áno pýtam. Nemajú záujem komunikovať. Sedia pri stole ani sa neunúvajú stať a odprevadiť s dvoma vetami. Cítim, že ich veľmi otravujeme.

@anonym_700e2e neverím. Neverím, že sa opýtaš učiteľky na svoje dieťa a ona ťa ignoruje, neodpovie na otázku. Každý deň, celý rok.

anonym_7e3abb
11. sep 2026

Jasne že sa pýtam a učiteľky mi vždy ochotne odpovedia. Bežne sa rozprávame 1-2 minúty aj o rôznych iných veciach. Rovnako sa rozprávajú aj s inými rodičmi. Oni tiež občas niečo potrebujú, ja si ich vždy na oplátku vypočujem a keď môžem tak to aj zariadim. Za mňa je úplne normálne keď sa rodič zaujíma ako sa malo jeho dieťa veľkú časť dňa.

sisaka
11. sep 2026
@zuzanka.zuzu

@janinah prečo? čo je tam zlé?

@zuzanka.zuzu tiež som zvedavá a čakám na odpoveď
@janinah napíš, aké sú škôlky v Španielsku

janinah
11. sep 2026
@sisaka

@zuzanka.zuzu tiež som zvedavá a čakám na odpoveď
@janinah napíš, aké sú škôlky v Španielsku

@sisaka ja som nepisala,že zlé,ale iný systém..
Rano čakaju vsetci v rade rodicia aj deti kym otvoria branu a potom tie deti preberaju rychlostou blesku,nestihaš ani pizdravit a ziadne vodenie deti dnu a prezuvanie a lučenie. Hned druhy den prsalo,neotvorili branu skor ani o sekundu.Obed cca 7 eur na dieťa.Ziadne spanie cez obed,niet kde. Chces ho nosit skor ako o 9 ked otvaraju?mozes,ale doplať. Chces kruzok.mozes,ale doplať. A uniformy mali na fotkach ,neviem ci povinne. To len prve info mam zatial.tak " plačeme" za skolkou čo mali v česku. Ale vyzera,ze nauka u predskolakov prisna,vnuk uz vie tlacenym napisat svoje meno 8 pismenove,po 2 dnoch.

vulka
11. sep 2026
@janinah

@sisaka ja som nepisala,že zlé,ale iný systém..
Rano čakaju vsetci v rade rodicia aj deti kym otvoria branu a potom tie deti preberaju rychlostou blesku,nestihaš ani pizdravit a ziadne vodenie deti dnu a prezuvanie a lučenie. Hned druhy den prsalo,neotvorili branu skor ani o sekundu.Obed cca 7 eur na dieťa.Ziadne spanie cez obed,niet kde. Chces ho nosit skor ako o 9 ked otvaraju?mozes,ale doplať. Chces kruzok.mozes,ale doplať. A uniformy mali na fotkach ,neviem ci povinne. To len prve info mam zatial.tak " plačeme" za skolkou čo mali v česku. Ale vyzera,ze nauka u predskolakov prisna,vnuk uz vie tlacenym napisat svoje meno 8 pismenove,po 2 dnoch.

@janinah Tak, tak. Aj mňa to v Španielsku prekvapilo. Už 4 roční vedia písať tlačeným, lebo to majú v škôlke. A žiadne postieľky. Dieťa si môže zdriemnuť na lavici, kde sa cez deň učí.
Neviem, čo vadí autorke -učiteľke. Ale ak sa rodič nebude zaujímať, tak iste v príhodnej chvíli učiteľka zreferuje, že sa nezaujíma o dieťa.

sisaka
11. sep 2026

@janinah aha, asi je to už tá predškolská trieda, čo je skôr ako škola, preto tie poplatky. Koľko má vnuk rokov?
U nás majú okolo tých 4 rokov ešte nejaký oddychový čas poobede, ale nemusia spať. To musí byť veľká zmena pre neho, ak bol zvyknutý na českú škôlku.

Mne tak išla dcéra, keď mala takmer 5 rokov, jeden týždeň chodila do škôlky, hrala sa, spala a druhy týždeň už bola v Kanade školáčka. (Ešte nemala ani 5 rokov, lebo jej zle roky vychádzajú), ale zvládla to….

@vulka u nás v Kanade tiež 4 ročný už vedia písať zväčša len veľkými tlačenymi písmenami, teda vedia napísať písmená, ale keďže angličtina je v porovnaní so slovenčinou ťažká na spelling, tak slová vedia napísať len tie jednoduché + svoje meno. Učia sa písať od 3 rokov.
V niektorých provinciách už v tom veku chodia do školy - junior kindergarten, v našej provincii sa ide až od 5. rokov.