Podarí sa mi dať dieťa do škôlky v Žiline?
Ahojte mamičky, blíži sa čas na podanie prihlášok do materských škôl. Ja a asi aj mnohé z vás uvažujete,že sa vrátite do práce, ale čo robiť, keď dieťa bude mať tri roky v priebehu školského roka 2019/2020. Kapacity škôlok sú obmedzené a vo väčšine nepostačujú dopytu. Nechcú prijať mladšie deti, ale my rodičia túto situáciu musíme riešiť s ročným predstihom. Bývam v Žiline, urobila som si prieskum a pýtala som sa, či mi syna vezmú od septembra alebo aspoň od januára, vo väčšine sú odpovede jasné - nie. Čo mi poradíte, ako túto situáciu riešite vy? Zamestnávateľa nezaujíma váš problém a nie sú starí rodičia, čo by pomohli.
@vea28 a kedy bude mat dieta 3 roky?
Záleží aké to dieťa je,keby som vedela,čo synovi stresom zo školky vyrobím,tak ho nechám doma ešte aspoň rok a neriešim peniaze ani robotu☹ decko prestalo jesť,horkoťažko sme to dáko nakopli,ale má 13 a normálne neje doteraz....riešili sme to aj so psychologom...no ja doteraz ľutujem,že som sa pchala do roboty a jeho do školky...
@vea28 ak mas auto,tak v Kotrcinej Lucke je skolka kde maju malo deticiek,vsetky beru
V tej cirkevnej škôlke nemajú miesto, rušia triedy,bude veľa žiakov, pre ktorých potrebujú triedy. Kotrčiná Lúčka je dosť ďaleko,ale ďakujem za typ. Ešte síce máme pol roka a je pravda,že teraz je šikovný,nie je tak na mňa naviazaný a tiež má rád deti, teší sa z nich,aj so škôlkarmi sa rád pohrá, nehanbí sa,zje všetko. No môže sa to zmeniť.
Na začiatku apríla 2020 bude mať tri roky.
Kamoska zostala eete doma do dalsieho roku na predlzenej neplatenej rodicovskej, dohodla sa so zamestnavatekom, robi na danovom
@vea28 moj vo februari..a normalne idem uz teraz na zapis a verim ze ho vezme ak nie od sept. tak od januara..dcera mi tam chodi tak snad sa postasti
@vea28 za apríl dostaneš ešte v máji RP, ak by si si našla opatrovateľku, treba jej zaplatiť obdobie apríl - august, čo je 5 mesiacov. Aj keby si mala dat skoro celu výplatu, že by ti zostalo len 100-200€, ak si chces udržať súčasnú prácu, zaplatila by som to. A od septembra ho snáď už vezmú ako 3,5-ročného.
@vea28 neviem čo čakáš že ti tu ľudia poradia. Dieťa ti určite nezoberú lebo nebude mať ani 2,5roka...Prednostne berú deti čo majú 3 roky a viac + deti čo už majú v škôlke súrodencov...U nás tento rok keďže bolo ešte pár voľných miest brali deti narodené do konca októbra čiže najmladšie deti mali 2roky a 10mesiacov....Cez rok zoberú len dieťa vo výnimočných prípadoch ak sa uvoľní miesto - t.j. nejaké dieťa škôlku nezvláda alebo ostane doma zo zdrav.dôvodov. Tam je tiež poradovník a berú sa prednostne staršie deti - napr.novembrové príp.decembrové....Takže súkromná škôlka, opatrovateľka, starí rodičia alebo ostať doma....
Cakala som,ze povies,ze bude mat dieta 3roky do konca rok 2019...ale 3 bude mat az v aprili 2020!hadam si nemyslela,ze ti vezmu do skolky dieta 2roky5 mesiacov..moja bude mat 3 v decembru,je odplienkovana,rozprava v celych suvetiach Od 16m...a ak mi ju nevezmu v septembri tak budem musiet, riesit 9mesiacov kym ju vezmu...ty budes riesit par mesiacov
@vea28 môj má teraz v marci tri roky. Do škôlky som ho minulý rok zapísala s tým že keď mal rok vybavila som mu súkromné jasle od dvoch rokov, nakoľko som vedela že tam treba hodne dopredu dať prihlášku, lebo majú vždy plno. Takže od dvoch rokov bol v súkromných jasliach s tým že som brala príspevok na jasle "príspevok na starostlivosť o dieťa" 280€ a doplacala iba 20€ mesačne, jasle stáli 300€. Od 1.3. mi ho vzali do štátnej škôlky. Keby to neriešim rok dopredu nikam sa nedostane. Dnes bol teda prvý deň v štátnej škôlke. Vzali ho aj preto, že už bol adaptovaný, zvyknutý byť v jasliach teda škôlku zvláda bez väčších problémov, žiadne vyplakávanie, nepapanie, je zvyknutý spať mimo domu, proste všetko.
Daj prihlášky a potom si uvidíš. Koľko sa u vás platí za súkromné škôlky?
Stojím pevne na nohách a neočakávam zázraky, no chcem vedieť, či aj napriek zúfalej situácii sa dá nájsť riešenie a keď sa veľmi chce aj miesto v škôlke sa nájde. Mala som možnosť zistiť ako to funguje iba v jednej škôlke, dcéru vzali, keď mala dva roky a štyri mesiace. Všetko sme zvládli,teraz to riešim pri synovi a veľmi by som chcela,aby mal rovnaký komfort ako dcéra, ale je málo miest v škôlke, povedali mi, nech hľadám aj inde.
Poznám svoje možnosti a prešla som si to z každej strany, chcem poznať skúsenosti a postoje aj iných rodičov, predsa len už je to dosť dávno, čo som niečo takéto riešila a je to ešte horšie ako kedysi.
Mala ma dnes 3rocky.a od 1.2 chodi do skolky.Malu som prihlasovala uz minuly rok ked sa prihlasovalo do skolok.Je sice pravda ze sme mala dedinska skolka ale ked chcem miesto riesim to skor.tiez som mala maleho v mestkej a tazko tam bolo dieta dostat preto som to riesila vo velkom predstihu a uz vtedy tam bolo napisanych niekolko deti na ten rok.
Preto sa to snažím riešiť už teraz, keď sa oficiálne nezačali zápisy a keď ešte je šanca zapísať do jaslí alebo súkromnej škôlky, myslím si,že v júni,keď dostanú všetci odpovede zo škôlok a veľa detí neprijmú nastane panika. Tak som sa utvrdila,že radšej teraz ako bude neskoro.
Inak, mne februárového syna v pohode zobrali v 2,5 rokoch, ale o rok neskôr brali len 3-ročných ... ono závisí od konkrétneho ročníka a počtu prihlášok. Treba dať prihlášky a čakať, či zoberú.
Dokonca tu boli roky, že rodičom sami od seba ponúkli miesto v inej škôlke, ak nezobrali tam, kde mali prihlášku. Momentálne tu škôlku aj pristavujú o ďalší pavilón, takže by sa situácia mala zlepšiť. Bývame v menšom meste pri ZA.
@vea28 tak ak dáš prihlášku do súkromnej, tak tam nebude problém....Ale spomínala si že chceš štátnu....Mňa osobne by teda riadne vytočilo keby zobrali do štátnej škôlky dieťa mladšie ako 3 roky a moje 3,5 ročné by nevzali pre nedostatok miesta....V situácii v akej si ty je väčšina mamičiek, takže nejakú "radu" ako to obísť nečakaj.....Jediné riešenie je súkromná škôlka a prípadne môžeš sa pokúsiť o preloženie do štátnej ak bude mať dieťa 3roky - ale na to sa veľmi nespoliehaj - naozaj by muselo byť voľné miesto čo po septembri býva veeeeľmi ojedinele.....
Ďakujem,budem robiť čo sa bude dať a keď nie,ostanem doma a potom to štyri mesiace budeme látať ako príde. Obyčajne sa všetko utrasie a vyrieši samo. Ta budem čakať.😐
@evittam u nás je trošku iný problém....pod škôlku patria 4 elokačné pracoviská, riaditeľka trojročné deti umiestni ale uplne inde kde si dáš prihlášku🙂lebo vraj nedostatok miest....pritom tam kde si dáš prihlášky sa neskôr dozvieš že pobrali aj mladšie deti....a už potom si niečo vymyslí - že dieťa tam malo súrodenca alebo že v septembri sa miesto uvolnilo, či mali skôr prihlášku....ale poradovník nevidí nikto okrem riaditeľky🙂detto prihlášky sa skôr nedajú dať až v dni kedy je zápis.....takže ráno o 7 je tam už 30 prihlášok a keďže tých alokačných pracovísk je viac, ťažko povedať ako zostavuje poradovník keďže deti sú kade tade priradené.....
@vea28 Ja som dala
dceru do sukromnej skolky (Zelena skolka)a zaziadala o prispevok na dieta (280eur), takze som potom doplacala len 60 mesacne. Potom, ked mala v aprili 3 roky, nejak sme to zvladli platit v plnej sume a od septembra som ju dala do statnej. To nie je povinne, vziat dieta do skolky v mieste bydliska od 3. rokov?
@ruzasipova Nie nie je ak nie je miesto. Prednosť maju akurat predškoláci, ak dieta ma v skolke súrodenca,osamela matka,....
Si vezmi ze odchadza cca 20skolakov. Takze sa uvoľní 20miest. Hlasi sa 90deti z toho je cca 10 predskolakov, kolko miest zostane pre dalsie deti.....

@vea28 Ahoj, riesim ten isty problem. Syn je narodeny na silvestra a my dokonca ani nemame trvaly pobyt v meste, kde zijeme, takze ratam s tym, ze budeme musiet zaplatit sukromnu skolku. Pre istotu dam prihlasky aj do statnych skolok, ale nedavam nam takmer ziadnu sancu 😐