icon

Potvrdený odklad a nechuť chodiť do škôlky

rolandik
3. jún 2014

Moja Emka je narodená cez prázdniny, je to ťažká povaha, čo nechce sama, neurobí. Preto sme sa s manželom rozhodli, že ju dáme o rok neskôr do školy. Všetko som vybavila a mám zo školy potvrdený odklad. V škôlke neboli veľmi nadšený mojím rozhodnutím. Považovali Emku za veľmi šikovnú a pripravenú do školy. Emka má o 3 roky staršiu sestru, ktorá ju ťahá mílovými krokmi dopredu a preto je naozaj iná ako ostatné deti.
Teraz však nastal veľký problém s chodením do škôlky. Deti sa Emke vysmievajú, že je krpec. Vysunuli ju na okraj. Teraz začali nacvičovať program na besiedku na ukončenie školského roka a ona iba sedí a pozerá sa na deti. Takže sa pridala aj učiteľka.
Deti do konca školského roka absolvujú ešte plavecký výcvik, kde Emka kvôli ekzému nejde.
Uvažujem o tom, že požiadam riaditeľku, aby Emku presunula do triedy budúcich predškolákov už teraz. Neviem však či je to dobrý nápad. Riešili ste niekto podobný problém.

kaktusik007
4. jún 2014

@zuzitko74 ale aktualne vyclenovanie malej z kolektivu JE o egu rodica.

zuzitko74
4. jún 2014

@kaktusik007 Počkaj, tak tomuto už naozaj prestávam rozumieť. To znamená, že ak má dieťa cukrovku a nemôže sladké a začnú ho kvôli tomu šikanovať, tak je to netolerancia? V prípade, že sa rodič rozhodne, že svoje dieťa tým sladkým svinstvom kŕmiť nechce a začnú ho kvôli tomu šikanovať, tak je to ego rodiča?
Myslím si, že doba, kedy sme povinne museli všetci všetko rovnako by už mala byť dávno za nami.

kaktusik007
4. jún 2014

@zuzitko74 ja reagujem na AKTUALNU temu zakladatelky, kde vyclenovanie malej JE o egu rodica - rodic ROZHODOL ze bude mat odklad, tak mala odklad MA. Proste bodka.

Neviem, preco sem zatahujes ake rozne druhy sikany su a uz vobec som nepochopila tu cukrovku.

zuzitko74
4. jún 2014

@kaktusik007 Ide o to, že žiadna z nás tú žienku a jej Emku nepoznáme osobne, nevieme, či jej ten odklad dala vhod, či nevhod. Ona svojim rozhodnutím neublížila ani učiteľke v škôlke a ani ostatným deťom, nemajú v podstate žiadny dôvod takto na ňu reagovať. Každá šikana je NEFÉR, aj táto.
Tie rôzne druhy šikany som spomenula preto, aby som poukázala na to, že dôvody šikany sú úplne nelogické a nefér. Vždy.

ivett1
4. jún 2014

na začiatok si predsa len neodpustím poznámočku, kočky ČÍTAJME S POROZUMENÍM a ak vieme poradiť poraďme, prispejme ...zakladateľka nechce radu o tom, či dať dcérke odklad alebo nie...pýta sa či MÁ POŽIADAŤ O PRERADENIE DO TRIEDY PREDŠKOLÁKOV TERAZ - necelý mesiac pred koncom roka ... všetko ostatné okolo toho je len na objasnenie dôvodov prečo o tom uvažuje ...
@rolandik ahoj ... a teraz k téme ... mám syna, narodil sa predčasne sc (cca mesiac pred termínom) v polovici augusta, možno aj to prispelo k tomu, že hoci je nadpriemerne inteligentný (potvrdené v cppp, zúčastnil sa aj depistáže...), má výbornú (takmer fotografickú) pamäť a je hudobne nadaný , je aj hravý, nesústredený, ešte by sa nedokázal aktívne zúčastniť vyučovania bez toho, aby nebehal po triede, vykrikoval a pod. takže na základe všetkých dostupných vyšetrení sme sa rozhodli požiadať tiež o odklad ... ale u nás v MŠ je týchto detí viac, pretože v triede, kam chodil náš syn, bolo veľa júnových, júlových, augustových detí ...takmer polovica detí z jeho triedy zostáva v MŠ a spojením detí z ostatných tried (je to veľká škôlka🙂) vznikla jedna čiste predškolská trieda cca 21 detí...
tiež sme mali besiedku - rozlúčkovú s ostatnými deťmi, ktoré nastupujú do školy a pani učiteľka nerobila rozdiely, účinkovali všetci, aj všetci dostali koláčik s menom ako pohostenie ...veď to bola oslava všetkých detí...boli to kamaráti 3 roky, tak neviem prečo by sa deti, ktoré budú pokrčovať v MŠ mali len pozerať ...
ja by som sa porozprávala s pani učiteľkou, ak je to jej iniciatíva, tak na to nemá právo a deťom by mala vysvetliť, že Emka je ich spolužiačka až do konca šk. roka a je to aj ich kamarátka, ktorá s nimi chodila do triedy 3 roky ... no je tu aj druhá možnosť, že Emka sa sama nechce zapojiť do programu (ten náš tiež frfľal, že načo má vystupovať a lúčiť sa, keď bude chodiť do MŠ aj budúci rok...😅 )) vtedy by som to neriešila, možno by som sa ju pokúsila ešte pesvedčiť, ale ...ak sa rozhodla tak sama...asi s tým veľa nenarobíš...
o možnom zaradení do triedy predškolákov už teraz by som uvažovala iba v prípade, že by takáto trieda fungovala aj cez prázdniny, čo si myslím, že nebude ...ak sú škôlky otvorené cez prázdniny, obvykle sú všetci pospájaní do jednej -dvoch tried ...od najmladších po najstraších...
ale riaditeľky by som sa išla opýtať, už len preto, aby som vedela aký má na to názor (ako pedagóg) ...či je to vôbec možné (to preradenie na konci roka) a či sa už s niečím takým stretla ... viem sa vžiť do tvojej situácie (a určite je tu veľa takých mamičiek), keď ti dieťa každé ráno píli uši, že nechce chodiť do škôlky, lebo ... (ten náš mi najnovšie argumentuje tým, že sa tam "nudí" ...to je ten lepší prípad, lebo mu to dokážem vyhovoriť🙂)

denkaajejdeti
5. jún 2014

@ivett1 Ahoj, na začiatok si ani ja neodpustím poznámočku 😉 - myslím, že všetky žienky, ktoré sa zapojili do tejto témy ČÍTALI S POROZUMENÍM samotného jadra problému. To, že väčšina navrhujeme, aby zakladateľka pátrala po príčine problému a nie len riešila dôsledky svojho rozhodnutia je podľa mňa na osoh veci, nie na škodu. Myslím, že je osožné, ak osoba, ktorá hľadá odpovede na svoje otázky dostane čo najviac pohľadov/názorov/skúseností na danú vec - a ak niekto nesúhlasí s jej postupom, nepovažujem to za nepochopenie problému, ale za konštruktívnu kritiku (napíšem prečo si to myslím, ako som to riešila ja, čo by podľa mňa mohla urobiť, aby sa situácia zlepšila....). To, že niekto s tebou súhlasí, nemusí vždy znamenať to, že si sa správne rozhodla. Ja si práve najviac vážim tých ľudí, ktorí sa mi neboja povedať, čo si myslia aj keď vedia, že pravda bude pre mňa nepríjemná a naše vzťahy to môže pošramotiť. Ale to je už vec ega a nastavenia osobnosti dotknutej osoby ako to celé spracuje - či sa bude tváriť ako mŕtvy chrobák alebo si z toho niečo zoberie a na problém sa pozrie očami niekoho druhého či z viacerých uhlov svojimi očami.
Ty si jej odovzdala svoju skúsenosť s odkladom školskej dochádzky nezrelého dieťatka, ja som jej odovzdala svoju skúsenosť - poradiť sa s rôznymi odborníkmi a nehanbiť sa za to, že aj matka sa môže mýliť a aj v tej najlepšej viere ochrániť svoje dieťa, nemusí vždy konať v súlade s jeho potrebami (niekedy žiaľ podvedome robíme kroky, ktoré chránia viac nás ako dieťa). Možno keby si mala skúseenosť, že odborníci odporučili tvojmu synčekovi nástup do ZŠ a on by tam dozrel a krásne spolupracoval, tak by si nepísala také riadky ako včera 😉. A to isté platí o mne 😉. Jednoducho - všetky čo sme tu sa snažíme poskytnúť svoju informáciu, svoju skúsenosť - nič za to nečakáme, ale ak to tomu dievčatku pomôže mile rada to urobím zasa.
Pretože o nič iné tu ani nejde - iba o to ako napraviť to, čo sa už pokazilo a ako predísť podobnej situácii do budúcna.
S tým šikanovaním - všimnite si, že Emka bola vylúčená z kolektívu až potom ako sa "prevalilo", že do školy nepôjde a zostáva v škôlke. Tu je príčina šikany, nie oblečenie, hračky,....aj keď viem ako to jedna pisateľka myslela vo všeobecnosti, ale tu sa snažíme pomôcť v konkrétnej situácii z tých niekoľkých viet, ktoré mama dievčatka poskytla.
Ďalšia vec - Emku učiteľky hodnotia ako šikovné, zrelé dievčatko (to píše sama zakladateľka) a neschvaľujú matkin postup - ja by som preto neváhala ani sekundu a dala svoje dieťa otestovať psychológom - stojí to len trochu času, nič viac nič menej. Pre dieťa to nie je veľká záťaž, ale môže to byť veľký prínos - ak to nakloní miskú váh pre správne rozhodnutie rodičov.
Naopak - mama Emky už v úvodnom príspevku nálepkuje svoju dcérku titulom "ťažká povaha" - chápem, ale napriek tomu, že dievčatko nepoznám, je mi ľúto, ak niekto vníma svoje dieťa takto - vzniká totiž bludný kruh (ak dieťaťu hovoríte alebo dávate pociťovať, že je napr. problematické, hlúpe, neposlušné, drzé,...tak sa takým postupne aj stane. Nemá totiž dôvod/motiváciu prečo by také nemalo byť a stokrát opakované klamstvo sa stáva pravdou - ale to by bolo na dlho, na to tu nie priestor 😉 ).
Skúsenosti s odkladmi sú žiaľ vo väčšine príkladov negatívne - a nemám to z mojej hlavy, pýtala som sa na to oboch psychologičiek, s ktorými som odklad svojej dcérky preberala. Iba malé percento z tých detí odklad skutočne potrebuje, väčšina odkladov je prianím rodiča a dôvody sú skutočne rozmanité.
To je z mojej strany všetko, rozhodnutie je na zakladateľke témy a dúfam, že sa rozhodne správne pre dobro svojej dcérky.
Denisa

zuzitko74
5. jún 2014

@denkaajejdeti Ja si nemyslím, že jadro problému je v tom, že mamička sa rozhodla v Emkinom prípade pre odklad. Jadro problému je v tom, ako jeden pedagóg môže dovoliť, aby sa deti takto správali k inému dieťaťu.

denkaajejdeti
5. jún 2014

@zuzitko74 Ahoj,
vidíš a to je tých viacero pohľadov na jednu a tú istú vec 😉 . Ani jedna z nás nevie kde je pravda, na to by sme museli lepšie poznať celú situáciu. Naše názory a rady sú len orientačné a vychádzajú z našich subjektívnych skúseností, ale aj tak sú cenné, pretože sú myslené od srdca a o to predsa na tomto verejnom fóre pre mamičky ide. Diagnostika celého problému sa na diaľku robiť nedá, na to sú tu odborníci a osoby, ktoré sú v tejto veci zainteresované, napr. aj pedagogičky z MŠ - možno by na celú vec mali úplne iný názor ako zakladateľka témy.
Prajem ti krásny deň.
Denisa

zuzitko74
5. jún 2014

@denkaajejdeti Vieš, ja tam vnímam hlavne tú šikanu...ako je to možné. Ak by dieťa bolo narodené v septembri a takto ho vyčleňujú, tak by možno viaceré mamičky chápali, že chyba je v tom, ako reagujú detičky v škôlke a nie v mamičkinom rozhodnutí. Ak však vstúpil do problému faktor dobrovoľnosti - že jej ten odklad nemuseli dať - tak viaceré jednoducho hodia vinu na mamičku a nazvú ju panovačnou egoistkou, ktorá urobila zlé rozhodnutie. Deti v škôlke by sa takto k nikomu správať nemali a pedagóg by mal na to dohliadnuť. Veď o tom je tolerancia - rešpektujem názory iných, aj keď s nimi nesúhlasím.

denkaajejdeti
5. jún 2014

@zuzitko74 Zuzitko, my obe máme málo informácií na to, aby sme vedeli posúdiť problém šikany v danej situácii - asi len toľko k tejto téme, ktorá ako vidím, je pre teba veľmi citlivá a aj pre mňa ako mamu troch detí.
Ja sa na to pozerám od istej doby relatívne a prísne individuálne, aj keď predtým som mala názor veľmi pripomínajúci tvoj - šikana je vždy nefér a nelogická. Poviem ti v skratke, čo môj postoj zmenilo a donútilo ma to pozrieť sa veci na zúbok aj z inej strany 😉 . Moja staršia dcérka je tretiačka na ZŠ, má 9 rokov a už od škôlky je spolužiačkou jedného chlapčeka, s ktorým bol večne problém 🙂 - taký šibal, ale mal aj niečo tvrdohlavé, ba až agresívno/škodoradostné v sebe. Nevedela som čo je za tým........postupom času mi dcérka sem-tam spomenula, že toho chlapčeka nikto nemá rád a nechcú sa sním hrať, že deti sa mu vysmievajú a jeho to vždy tak rozzúri, že zaútočí a pani učiteľky už nevedia čo s tým (je tzv.integrovaný práve kvôli nutnosti psych.terapie). Ja som jej stále dohovárala, že mu treba pomôcť a nie sa mu vysmievať ako by sa cítila ona, keby bola v jeho koži, keby ju všetci odstrkovali.......a tak dokola, ale pritom som ju asi nepočúvala tak pozorne, ako som si myslela ☹ . Až jedného dňa som videla spomínaného chlapčeka v akcii, ale nielen dôsledok jeho konania ale pekne celý "príbeh" od začiatku....potom som si s dcérkou sadla a konečne ju počúvala bez prerušovania, kladenia otázok ako na výsluchu...a ona mi povedala, že to práve on deťom robí zle, že vždy zákerne potajme začne robiť niekomu napriek alebo niečo niekomu schová a narafičí to na niekoho iného a potom sa strhne mela a deti (pretože vedia aké finty používa) sa nikdy nepostavia na jeho stranu a niekto nezainteresovaný má pocit, že chudák chlapec je šikanovaný a stojí mimo kolektív. Ale ani to nie je pointa tohto príbehu - chlapček sám pred nedávnom na hodine etiky, pri téme rodina povedal svoj príbeh - je adoptovaný, pretože jeho biologickí rodičia ho aj so sestrou týrali, keď boli malí ("otec" ho napr. trestal tým, že ho topil vo vani za akúkoľvek maličkosť). Jeho skrytá agresia patologické prejavy majú svoju opodstatnenú príčinu a hoci sa pre niekoho javí ako agresor a pre niekoho naopak ako šikanovaný outsider - pravda je niekde uprostred, ale príčinou tohto celého je, že bol obeťou týrania a následky si nesie so sebou. Samozrejme, že učiteľky toto všetko vedia a snažia sa to riešiť ako najlepšie vedia, aj deti vedia, čím prešiel a snažia sa mu pomôcť - on bojuje najmä sám so sebou, pretože veľmi rád by bol dobrý a patril do kolektívu, ale zároveň sa v ňom niekedy prebudia staré pocity, ktoré nedokáže spracovať. Verím, že raz to zvládne a aj keď na tie hrôzy úplne nezabudne, bude môcť fungovať vo vzťahoch a byť šťastný. Preto treba poznať celé pozadie šikany a riešiť to komplexne a najmä s odborníkmi a s ľuďmi, ktorí o celej situácii vedia 1000x viac ako ja a ty dokopy. Všetko je relatívne. Hawk 😉.
Ako povedal Einstein o teórii relativity - čo je málo a čo je veľa "Ak máte 5 vlasov na hlave, je to fest sakramentsky málo, ale keď máte 5 vlasov v polievke, je to fest sakramentsky veľa".
Ešte raz pekný deň 🙂 .
Denisa

ivett1
5. jún 2014

@denkaajejdeti Ahoj😉 na základe tvojej reakcie na môj príspevok, som si ešte raz prešla komenty zakladateľky a musím zareagovať ... áno, písala som svoju skúsenosť, ale ...ak by čítala pozorne, tak okrem „skúsenosti“ s odkladom, je tam aj jasne uvedené, ako postupuje „naša“ MŠ v prípade detí s odloženou školskou dochádzkou 😉 – čo ju zaujímalo ... tiež sa vyjadrujem k tomu, že ak je to vyčlenenie z príprav na rozlúčku iniciatívou pani učiteľky – nie je to správne, za predpokladu, že by sa Emka chcela zúčastniť a účinkovať spolu s ostatnými ... ale spomenula som aj možnosť, že by sa nechcela zapojiť ... a nasilu to predsa nemá zmysel, či ... ?
To, že sa Emke vysmievajú, že je „krpec“ ...nie je pekné ... ale deti takto bežne reagujú, pokým im niekto nevysvetlí, čo to znamená, lebo označenie "krpec" si väčšinou spájajú s mladšími -malkáčmi ...aspoň u nás v MŠ som to už párkrát počula😉 ( inak v triede, kde všetci idú do školy, by sa dala očakávať taká reakcia od ostatných, ktorí sa už považujú za „veľkých školákov“ )... lenže o "vysvetľovanie" , by musel byť záujem aj zo strany pani učiteľky, aby to uviedla na správnu mieru ... ale, možno by sa mohli zapojiť aj rodičia ...(ja to robievam, ak sa mi zdá, že má náš syn na niektoré dieťa nemiestne poznámky, alebo nejaké iné dieťa na nášho syna...a nevidím na tom nič zlé...len vysvetlím, prečo si myslím, že to je nesprávne ...na deti vždy zaberie, ak im poviem...prepáč, ako by si sa cítil ty, keby som o tebe povedala, že si ....“krpec“ ...? ...) ...
Ak v úvodnom príspevku píše zakladateľka o svojej Emke, že je ťažká povaha ... nebudem to riešiť ...ona svoje dieťa pozná a pravdepodobne to napísala aj v nadväznosti na skúsenosť so správaním svojej prvej – staršej dcérky... aj ja sa tomu nevyhnem (aj keď viem, že každé jedno dieťa je osobnosť) a tiež porovnávam „neporovnateľné“...lebo máme ešte staršiu dcérku (má 8r., je druháčka)... možno to robíš aj ty...
Ešte sa, predsa len, vrátim k tým skúsenostiam s odkladmi šk. dochádzky... lebo ja mám presne opačné referencie ako uvádzaš ty a tiež... nie z vlastnej hlavy, ale od dvoch detských psychologičiek z cppp a od jednej našej „známej“ psychologičky (je to mamička kamarátky našej dcérky z krúžku) a skúsenosti a odporúčania mamičiek na diskusných fórach + jedna osobná skúsenosť v našej rodine ... moja švagrinka mi tiež potvrdila, že v porovnaní s ich starším prvým dieťaťom, je ich druhé dieťa, ktoré malo odloženú školskú dochádzku oveľa samostatnejšie, chápavejšie a pokojnejšie (obe deti sú narodené v letných mesiacoch...) ...z hľadiska domácej prípravy na vyučovanie – staršie dieťa vyžadovalo účasť, alebo spoluprácu rodiča pri každej domácej úlohe bez ohľadu na náročnosť, zatiaľ čo mladšie je úplne samostatné (niekedy až moc😀)... čo sa týka prospechu obe deti sú výborní žiaci (na výberovej škole...)
Takže v tomto smere, ak mamička Emky má s kým porovnávať a vie, že domáca príprava na vyučovanie by jej dcérke zabrala viac času a nemala by čas napr. na hranie (to sa stávalo aj nám v 1. ročníku so staršou dcérkou...) a ja zastávam názor, že dieťa musí mať čas aj na hranie, tak si myslím, že sa rozhodli správne, čo sa týka odkladu + som sa dočítala, že sa boli aj poradiť so psychológom a aj na základe jeho odporúčania sa rozhodli pre odklad šk.dochádzky (je to v ďalších komentoch zakladateľky😉) ... nebolo tam asi čo v tomto smere zvažovať, i keď samozrejme, žiadosť vždy musia podať rodičia a vlastne sa rozhodnúť ... inak mne jedna z psychologičiek v centre povedala (na osobnom pohovore), že v súčasnosti sa razí skôr opačný trend - dávať deti do škôl bez ohľadu na to, že im to neodporúčajú a rodičia obvykle argumentujú ...“že v škole dozrie“ alebo, že v MŠ im pani učiteľka povedala, že dieťa je šikovné, že v škole sa určite zapojí ... no, áno...každé jedno dieťa sa musí zapojiť do vyučovacieho procesu, ale je otázne, či sa mu bude dariť zvládať učivo – ľahko alebo ťažšie? ... t.j. či nebude musieť vynaložiť oveľa viac úsilia a času ako napr. o rok... (ps: a stále nechápem, čo stratí to dieťa, ak pôjde o rok neskôr, keď v podstate vidíme, že mu to len prospeje?...nerozumiem...a tiež nerozumiem významu, že bude „prezreté“ ... )
PS: mne sa tie úvodné informácie zdali dostatočné na to, aby som napísala svoju skúsenosť a „posúdila“ som problém „šikany“ v tom zmysle, že je to skôr nevedomosť detí (a niekedy aj dospelých) lebo im to nikto nevysvetlil ... ale to je fakt len môj názor na vec ... tentokrát nie z pohľadu Emky, ale z pohľadu jej spolužiakov v škôlke ...a medzi nami, som rada, že si sa zapojila do tejto diskusie😉

denkaajejdeti
6. jún 2014

@ivett1 Ahoj,
v podstate spolu súhlasíme 😉 , každá máme svoju skúsenosť, svoje postrehy z okolia,...ja som chcela v prvom rade zakladateľku témy "naštartovať", aby aktívnejšie prebrala svoju rolu mamy - ja som akčnejší typ a veci radšej riešim hneď pri náznakoch a nie až keď sú napáchané škody, preto by som v prvom rade išla za učiteľkami a riešila to v MŠ, ani ja nemám problém komunikovať o probléme pred ostatnými deťmi - ba dokonca si myslím, že by mali byť zapojené do riešení problémov (nepodceňujme deti 😉 ) - rodič je vzor pre svoje dieťa (ľudia sa často boja, že ich deti počujú, ale neuvedomujú si, že ich deti nonstop pozorujú a ich vzorce správania preberajú a riadia sa nimi vo svojom živote, často i podvedome 😉 ). No a napokon - ja si myslím, že odborníci sú tu na to, aby človek s nimi prebral problém, ktorý sa mu vymkol takpovediac spod kontroly - preto treba navštíviť aj viacerých, zakiaľ nemám jasno - ja by som napr. nedala len na svoj úsudok v takejto vážnej veci akou odklad školskej dochádzky je, najmä ak učiteľky v MŠ majú presne opačný názor ako ja ( majú pedagog.vzdelanie, cez ruky im prešlo kvantum detí - majú s čím porovnávať, a v neposlednom rade - s dieťaťom sú od pondelka do piatku min. 8 hodín niekoľko rokov za sebou - dostatočne dlhá doba na to, aby vedeli zvážiť vyspelosť dieťaťa).
Celé je to však na mame malej Emky, ona musí cítiť, čo jej dieťa skutočne potrebuje a urobiť všetko pre to, aby vykročila do života tou správnou nohou 😉.
Prajem ti krásny piatok a úžasný víkend plný slnka niekde pri vode 🙂 - my vyrážame už dnes večer 🙂 🙂. A som skutočne rada, že som ťa takto virtuálne spoznala 😉.
Denisa

ivett1
6. jún 2014

@denkaajejdeti Ahoj, tak si to poriadne užite, má byť fakt nádherne😵 😉 my budeme oslavovať...😉 ale až zajtra ...

ajana1
6. jún 2014

Len pre porovnanie v Holandsku idu vsetky deticky do skoly ked dovrsia 4 rok. A idu tam v den dovrsenia narodenin a nie az v septembri. Ziadne odklady a podobne veci nehrozia co je aj dobre nakolko rodicia nemozu vymyslat. Pre vsetkych su pravidla rovnake.

denkaajejdeti
6. jún 2014

@ivett1 Tak prajem príjemnú oslavu, aj to je výborný tip na strávenie víkendu v kruhu rodiny a priateľov 🙂 . Ja som už konečne dobalila a teraz už len vyraziť na nákup posledných drobností, potom po deti a jupíííííííííííííí na výlet (musím sa priznať, som vášnivá cestovateľka 😀 ).
Ešte raz prajem krásny víkend 🙂.
Denisa

ivett1
6. jún 2014
sisaka
6. jún 2014

@ajana1 tak nastastie u nas v Kanade plati podobne, mame dobrovolny akokeby nulty rocnik - Kindergarten a povinne vzdelavanie sa zacina pre vsetky deti, ktore k septembru dovrsia 6 rokov. Odklady nie su, pretoze sa predpoklada, ze v tomto veku su deti pripravene vzdelavat sa v skole.
Ja tu vypliestam oci, ze niekto neda dieta do skoly, lebo je hrave, nizke, ma zlozitu povahu a este im to psychologovia odklepnu. Deti nie su predsa robene cez kopirak, hravost je prirodzena, rozne spektra povah tiez, jeden rok povahu dietata nezmeni, co ma vzrast spolocne s pripravenostou na skolu to netusim .... MOje dieta malo teraz v maji 6 rokov a ide do 1. triedy v septembri s tym, ze uz ma za sebou rok vzdelavania v Kindergarten.
MOje dieta je hrave! co ja aj ucitelia povazuju za normalnu vec. OSobne by ma trapilo, keby 6 rocne dieta nebolo hrave - vsak je to dieta, preboha.

ajana1
6. jún 2014

@sisaka inak som si vsimla ze vela zien na Slovensku su az prilis upjate na svoje deti. Popravde si neviem predstavit byt doma s dietatom kym ma 3 roky pripadne 5-6 ak zena ma deti dve. Ale iny kraj, iny mrav 🙂

zuzitko74
7. jún 2014

@ajana1 Ja si viem predstaviť byť celý život doma pre svoje deti...ale nedá sa...v septembri nastupujem do práce a moja najmladšia do škôlky. Ono všetky tie kecy o oslobodení ženy o jej uplatnení a kariére sú aj tak len o tom aby mal štát osoh z pracujúcej ženy. Nám na pedagogickej profesor na plnú hubu povedal, že škôlky vôbec nevznikli pre dobro detí, ale len preto, aby matky mohli ísť do práce.

ajana1
8. jún 2014

zuzitko nuz nase mami za socializmu museli ist tiez po pol roku do prace. A to nie je o uplatneni sa ale o kontakt s ludmi. A hlavne co by si robila doma ked ti deti pojdu do skoly? Hlavne kto by ta potom zamestnal?

mima4
8. jún 2014

@zuzitko74 ale nikto nemusi ist do prace... Je tu moznost byt aj zenou v domacnosti, ale na to bud musi zena akceptovat dost velku financnu biedu alebo hladat si partnera, ktory zarobi aj za nu... a s tym vstupovat do vztahu.

zuzitko74
8. jún 2014

@mima4 Ja v tomto rešpektujem svojho partnera. Po operácii kŕčových žíl prekonal embóliu a nie je na tom zdravotne tak, že by sám utiahol financie pre päťčlennú rodinu. Pôvodne sme to chceli inak, ani myšlienke na ďalšie dieťa sme sa nebránili, ale momentálne musíme zvažovať tak, aby sme to zvládli. Inak, ja sa aj v práci motám okolo detičiek, ale byť doma s tými vlastnými je fajn. Moja kamoška je stavebná inžinierka, je to fakt múdra baba, momentálne si robí doktorát, ale ona tvrdí, že zamestnanie ju nenapĺňa tak, ako ju napĺňal čas strávený na materskej. Ja som tento koment hodila len ako odpoveď na názor ajany1, že si nevie predstaviť byť doma tri roky s dieťaťom. Mne v auguste končí tandemová päť a polročná materská a už teraz je mi smutno z toho, že si tých mojich krpcov užijem len pár hodín denne.

zuzitko74
8. jún 2014

@ajana1 Nuž neviem, z hľadiska vývinovej psychológie dieťaťa, je tá trojročná materská oveľa lepší model.

yukki
8. jún 2014

@ajana1
@sisaka je to skvelé, keď všetky deti idú do školy po dovŕšení určitého veku...do školy, v ktorej rešpektujú ich individuálne schopnosti, možnosti, a tú rozdielnu psychiku o ktorej píšete, ich hravosť.....
V niektorých štátoch dokonca sú všetky deti integrované v normálnych školách, nemajú tam školy pre deti s autizmom, downovým syndrómom, rôznymi stupňami mentálnej retardácie či iného postihnutia-a tak v jednej triede sa vyučuje rôznym tempom, resp.pristupuje k deťom s rôznymi nárokmi, vyplývajúcimi z ich schopností a možností...deti s potrebami majú asistentov, je pre ne vypracovaný a rešpektovaný individuálny plán výučby

nastúpi prvák zo slovenskej škôlky do slovenskej školy a okrem výnimiek-česť tým učiteľom, ktorí to dokážu a tým školám...
seď 5x 45 minút v lavici, toľko isto sa sústreď, nevyrušuj, stíhaj s ostatnými, žiadne výkyvy správania!!!!!, ani grafomotoriky...ani vizuomotoriky...ani sluchovej percepcie nemaj, a už vôbec nie poruchy pozornosti, učenia, mentálne buď minimálne priemer ... dokonca sa bohorovne igniorujú, nerešpektujú Individuálne výučbové plány navrhnuté pre deti s postihom nezriedka.....
mnohé matky práve preto, že by ich dieťa jednoducho takéto tempo a prístup v danom veku nezvládalo, sa rozhodnú pre odklad-resp.im to v Centrách pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencia doporučia, nie že sa rozhodnú sami, tak to nie je...
Nie všetky odklady treba odsudzovať, bez pochýb sú medzi nimi opodstatnené

mima4
8. jún 2014

@zuzitko74 kazda zena je ina a je to normalne 🙂 Tak prajem teda dobry navrat do prace

matozazzo
21. jún 2014

Najprv odklad, teraz chces dat do triedy bud. predskolakov... Nechce sa jej chodit do skolky a ty ju v tom len podporujes. Ano, mali sme takeho chlapceka v skolke, mal 4 roky a po 3m mamicka namiesto toho, aby spolupracovala, vzdala to a dala odklad,. teraz bola za mnou s placom, co ma robit. Ale ja jej neviem pomoct, bude mat 5, ma ist s predskolakom, ale problem nie je chlapcek, ale ona sama, lebo mu vo vsetkom ustupovala a on s nou toci, ako chce. Poradila som jej psychologa, odmietla, bohuzial, tu uz jej ani ja ani nikto iny nevie pomoct :( ber to ako odstrasujuci priklad.
Normalne nechaj dcerku v triede tam, kde je a tak ako rodic chodi do prace, dieta chodi do skolky a basta. Rodic ma rezim, dieta ma rezim. Po case si zvykne a pochopi, ze existuju pravidla, ktore platia pre kazdeho. Kazdemu sa obcas nechce, ale tak ako praca, ani skolka nie je holubnik - pojdem kedy sa mi zachce. Prave preto potom deti trpia - nevedia basnicky, pesnicky, necvicili na vystupenie, nemaju kamaratov... v podstate za to mozu rodicia, nie deti, deti same za seba nerozhoduju. Takze ak jej nechces ublizit este viac, normalne nech chodi kazdy den na cely den do skolky. Zmena kolektivu nepomoze, moze to naopak len zhorsit, lebo ak doteraz nechodila, s buducimi predskolakmi nebude stihat vo vychovno.-vzdelavacich aktivitach...

bibianka
21. jún 2014

@rolandik Neriešim presne toto, ale trochu podobnú situáciu predsa prežívame. Zo zdravotných dôvodov som sa pre syna rozhodla pre odklad a potvrdili mi to aj v PPP. Je z dvojčiat, deti sú na seba dosť naviazané a navyše už zo spomínaných dôvodov potrebujem aby chodili spolu do triedy. Psychologička mi tiež poradila nedeliť, takže odklad dostala aj dcéra. V čase zápisu a návštevy PPP dcérka tvrdila, že do školy ešte nechce chodiť a počká na brata. Pravda atmosféra v prípravkovej predškoláckej triede urobila svoje a zdá sa, akoby začala meniť názor. V triede ju síce nevylučujú, ani sa jej nikto neposmieva, odkladových detí je tam okrem toho viac, ale tiež sa musí len prizerať, ako nacvičujú záverečné vystúpenie. Riešim to tak, že (keďže so tom môžem časovo dovoliť), eliminujem čas, ktorý deti strávia v škôlke a už to do prázdnin nejak doklepeme. Decká to nijak zvlášť neprežívajú a od septembra budú zase u predškolákov. Myslím, že aj tam už bude ten pobyt obmedzenejší a v prípade dcérky mám aj z PPP odporúčanie nejak ju v tom ďalšom škôlkarskom roku stimulovať, aby nešla "pod výkon", pretože škôlka jej už nemá čo dať. Takže zamestnať aktivitami nad rámec toho, čo sa "učia v škôlke". Bude síce ako prváčka dosť napred, ale nie je typ, ktorý sa nudí a v jej prípade to bude plus, pretože má skôr problém s tým, že sa nevie "predať" a ako povedala učiteľka zo škôlky, prevalcujú ju staršie dievčatá, ktoré toho vedia menej. Príklad: urobí "úlohu" dobre a nechá si ju "opraviť" asertívnou kamarátkou na zle. Dúfam teda, že naberie istotu a uľahčí nám to výrazne prechod do školy. A potiahne brata, ktorý to bude potrebovať.

bibianka
21. jún 2014

@zuzitko74 Pán profesor povedal pravdu, je to tak, pôvodne škôlky s nejakým výchovno-vzdelávacím procesom nemali nič spoločné, to sa pridalo postupne neskôr.

janickacrazy
21. jún 2014

@bibianka Neviem, ci si urobila dobre, v podstate si dala odklad aj dcerke, ktora to zjavne nepotrebuje. Moja svagrina mala odklad, lebo je narodena zaciatkom septembra a vravela, ze posledny rok v skolke bol pre nu hrozny, ucila sa znovu to iste co uz davno vedela, nudila sa tam, vyrusovala. Takisto potom v prvej triede v skole bola popredu a nudila sa. Ja som zase pocula ze je lepsie dvojcata rozdelit, aby neboli stale spolu ale prejavili sa aj individualne, ako svojske osobnosti. Ja som tiez synovi chcela dat odklad kvoli aj zdravotnym problemom, on chcel velmi ist do skoly, tak som ho nakoniec dala a dobre som urobila, bol tam spokojny.

bibianka
21. jún 2014

@janickacrazy Nepoznáš našu situáciu, urobila som dobre v tom zmysle, že zo všetkých možností, ktoré sme mali, je táto najlepšia. Ale nebudem tu rozpisovať, čo všetko vlastne riešime. Navyše individualitu svojich deti fakt riešiť nemusím, je to chlapec a dievča s rozdielnymi povahami a pochopiteľne aj záujmami. Ich individualita je celkom v poriadku 🙂