Pozor na škôlku v blízkosti Wolkrovej v Petržalke
Maminky, tak chcem sa podelit s mojim vcerajsim zazitkom. Zostala som sokovana z pristupu uciteliek MS, ktore su v blizkosti Wolkrovej ulice v Petrzalke. Na prechadzke boli 2 triedy skolkarov...vek neviem odhadnut no to nie je aj tak dolezite. Stretli sa v blizkosti predajne Xtron. Samozrejme, ze pani ucitelky (mlade baby tazko odhadnut vek...max 30 rokov) sa stretli a zacali klebetit. Deticky nechali stat ako husky drziac sa za rucky. Jedna trieda presla len cez cestu a zostala stat na chodniku s tym, ze posledne deticky pri malom vystrceni boli skoro na ceste kadial samozrejme chodili auta. Druha triada prechadzala pozdl domu, takze bola celkom dobre chranena pred nebezpecenstvom. Pani ucitelky mali deti za chrbtami a uplne na ne kaslali. Deti stali a cakali kym sa dorozpravaju s tym, ze jedna trieda bola vo velmi velkej blizkosti cesty. Neverim a stale neviem pochopit, ze nase deti navstevuju taketo zariadenia, kde na ne vlastne nikto nedava pozor, pretoze kamaratka na ulici a klebety su prednejsie pred nimi. Ked sa nedajboze nieco stane, tak budu nariekat, ze im to je velmi luto. Posledne deticky skoro na ceste boli od tej cesty naozaj max. 50 cm. Toto je mozno aj upozornenie pre rodicov, ktorym tam deti navstevuju skolky.
@dana33 presne tak, ucitelka ide do prace, lebo je to jej praca, za ktoru je platena. nie je to jej konicek, ktory robi zo zaluby a z vasne pomahat cudzim detom a vychovavat ich 😉
a to uz si druha, ktora by ma za ucitelku nechcela. prekvapenie - ani ja by som nechcela byt ucitelka. nemam rada deti. moje vlastne dieta samozrejme lubim, ostatne su mi ukradnute.
a preco by si chcela dat ucitelkam mladsim ako 30 rokov robit psychotesty, prave naopak, ako pisala @cora73. prave tie stare su uz vyhorene a nervozne...
@warholette samozrejme,že aj moje deti su pre mna najcennejšie na svete,ale ak by som robila s detmi,tak ich jednoducho automaticky mam rada,lebo som ich učitelka,ale ak to žena v sebe nema zakodovane,lasku prijimat a aj davat,tak nema čo pri detoch robit,aj mne nejak extra nezaleži na cudzich detoch,s tym suhlasim,ale...učitelka v MŠ by to takto nemala brat,ako ty pišeš,veď aj ludia čo robia v utulku so zvieratami ich maju radi,a to su menejcenne bytosti ako my ludia a hlavne deti,aj ked niekedy pes je lepši ako niektori ludia voči sebe, a stale nerozumiem o čo ti ide ? cudzie deti...ano su cudzie,ale učitelka ich ma s laskou učit a viest do života,končim s tebou diskusiu,rešpektujem tvoj nazor,aj ked s nim nesuhlasim ,ale každy ma svoj nazor...aj ked mi znie divne ,že nemaš rada deti...ja mam, aj cudzie, samozrejme svojim sposobom,trochu viac citu ti prajem aj voči druhym detom,ale u nas na Slovensku je to o inom ako u vas ,všetko dobre prajem... 😉
@mamavera nemusis verit, ale je to tak...nemam ti to ako dokazat, ako som pisala, nemam foto...ale ak chces, dojdi do petrzalky, ukazem ti tu skolku a mozes si to pozriet na vlastne oci. Nemam najmensiu chut a ani dovod klamat v takejto veci... 🙄 takze ci veris alebo nie, je to proste tak...
@mamavera tiez som videla ucitelky fajcit, nastastie nie v nasej skolke... ja som zatial velmi spokojna... a nesuhlasim s nazorom co tu niekto pisal ze preto je lepsie dat dieta do sukromnej skolky... toto nie je o tom ci statna ci sukromna a pod., toto je len a len o ludoch, cest nasim ucitelkam, tiez maju svoje chyby, ale aj tak som s nimi velmi spokojna, aj s minulorocnymi, aj tohtorocnymi...
@warholette fakt divny nazor ten prvy, uplne vyvratil moju predstavu co je ulohou ucitelky v materskej skolke... teraz som uz mimo a nechapem naco tam vobec je keby to bolo tak ako ty pises 😕 🙄
niektore manavre co tu pisete su strasne.ale prosim vyvedte same seba z omylu ze ucitelka ktora ma na starosti 30 deti ich nieco podstatne nauci. nato ste tu este stale vy rodicia v tomto case. ine je to v sukromnej skolke kde ma ucitelka len 8-10 deti. a k tomu co sa tu hnevat na pozeranie rozpravky, nie je vzdy cas na to aby sa islo s detmi von. pre ich zdravie ako aj pre zdravie ucitelky. napriklad my sme nikdy nechodili von ked prsalo alebo bolo velmi sychavo. ale robili sme s detmi ine veci. niekedy sme im veru aj rozpravku pustili,ale nie dva dni po sebe. potom sme mali pocitacovu miestnost kde bol pocitac a deti sa ucili s nim pracovat. ucili sme ich co je to pocitac, co je internet.ako mozno sa vam to zda cudne,ale pre dnesne deti je to normalne jednoducho vyrastaju v takej dobe a je ich dobre o takychto veciach poucit. a na prechadzku sme chodili dve triedy spolu aby sme jedna boli v preda a jedna zadu. nechapem ako sa moze ucitelka vybra takto sama s 20 detmi von 😕
@anda123 @petra1303 @acko @warholette @hoogy @libka1 Ja robim v sukromnej firme a keby som kazdy den nemakala ako len najlepsie viem, majitel by ma vyrazil. A verte, ze na mna dozera kazdy den, mame stoly oproti sebe a malokedy robim iba 8 hodin... Asi ste babulky z blavy trosku rozmaznane, teraz podotykam na tu poznamku, ze niet sa co cudovat ucitelkam, ked makaju za 400-500 eur cisteho... ja som z banskobystrickeho kraja a tu by sa mnohe baby (aj chlapi) isli potrhat za takymto platom. Naviac, myslim si, ze ucitelky by si mali poriadne plnit svoje povinnosti bez ohladu na plat. Ked sa im zda malo, nech si najdu inu pracu. Ked bude nedostatok uciteliek, budu im nukat vyssie platy. Zakon ponuky a dopytu, nie? Ten plati vsade, nie len v skolstve. A nemyslim si, ze im je tak velmi zle. Aspon v nasej skolke sa ucitelky striedaju, od 6:30 asi do 13:30 alebo len do 13:00, neviem presne a druha ma smenu od 9:30 alebo od 10:00 neviem - do 16:30. Taku pracovnu dobu by som chcela mat. Mnohi ludia makaju v sukromnych firmach od nevidim-do nevidim a za horsie platy. A komu by sa pacilo, keby ti pokladnicka v Tescu zle dala vydavok, kaslala by na to, s odovodnenim, ze malo zarobi... Alebo sofer v MHD by si len tak robil fajciarske prestavky a kaslal by na MHD poriadok, no a co, ved ma maly plat, tak mu prepacte...
@hoogy tak to je trosku cudny nazor, takze ja ked davam dieta do skoly tak necakam, ze sa tam nieco nauci vsak tam je ich 30 a len jedna ucitelka! TO KDE SME??? Na to je skolka aby ich tam ucili keby to tak nemalo byt materska je do 6 rokov dietata ne?! Vaaazne sila a sama sebe si gratulujem, ze moje dieta je v skolke kde je do 20 deti a je na nich jedna pedagogicka a dalsie dve pomocnice, co sa im plnohodnotne venuju...a som straaaasne stastna, ze moje dieta nema v skolke TV a ani PC...nie som proti tomu doma si radi pozreme TV ale skolka je o nauceni sa zaclenit do kolektivu, o komunikacii sa s ostatnymi detmi a nie cumet do telky!!!
Ja normalne nechapem co to tu pisete! Si to aj precitate po tom, alebo len splechnete nieco odveci! Dufam, ze si robite srandu len...to nebolo len Vam konkretne ale aj ostatnym co tu pisu podobne bludy...
@mamavera je mi luto, ze ta z tohto omylu vyvediem, ale zial...na svk je to realita....moje krsniatko ma dokonca fotku!! zo skolky, kde stoji vedla "pani ucitelky" a ta ma v ruke cigaretu....
a nebolo nicim vynimocne, ze som pre maleho prisla a pani ucitelka detom (cez prazdniny ich tam mala asi 5) stolickami ohradila na dvore miesto kde sa mozu hrat, aby ich mala vsetky pod dohladom a sedela pri stole s kamaratom a fajcila....takze si predstav ohradku do ktorej pichnes deti ako nejake stence, aby ti neusli a namiesto toho, aby si na ne dozerala, mas vlastny program...to ze nas maly mal potom hrcu na hlavicke a odrete cele celo ako padol zo smyklavky - pani ucitelka ho nestihla chytit, lebo mala v rukach cigaretu!!!!
a to podotykam, ze sa bavime o sukromnej skolke....
to, ze maleho mi odovzdavala precikaneho, pokakaneho (este nosi plienky - 20 mesiacov) radsej opomeniem...
nastastie uz v skolke nepracuje, ale aby ste baby vedeli, co vsetko v skolke pracovat moze....
@lenka_da Veru mas pravdu. Ked by som ja nerobila dobre v praci, tak by ma vyhodili na hodinu. Tie platy...aj minule vo vecernych spravach som videla, ze nasi tmavsi spoluobcnia si ziadaju platy prilis vysoke. Pre nich je 400 - 500 eur nic. Samozrejme, ved doma na davkach s 10-timi detmi dostanu viac, tak naco travit cas v praci. Ale to je od temy. Mna len zaraza ten pristup. Ja necakam, ze ucitelky v MS budu deti ucit nieco nad ramec. Tam nemaju pri tolkom pocte na to ani cas. Dat tolko deti do kopy je zase tazke. Videla som aj milu pani ucitelku podotykam mladu max 30 rokov a bola sama s tiedou asi 20 deti. Zbierali kamienky a listy, aby mohli s nimi pracovat. Ma k detom vztah. Ok. Su ale povolania, ktore na nevykonavaju len kvoli pocitu, ze je clovek zamestnany a ma prijem. Su to naozaj poslania. Medzi nich patria aj lekary. Aj tam je vidiet, ze nie kazdy vie co robi a ako to ma robit...nemaju k praci vztah. Mozno ich maminka ci ocko nasilu chceli mat doma Dr. Ale ochrana zdravia nasich najmensich je velmi citliva tema. Akoze ,,warholette" ostatne deti su jej ukradnute.....no to sme pekne dospeli. Pozeram,ze je niekde v USA....to je asi postoj tamojsich ludi. A je smutne, ze sme dospeli az tak daleko. Videla som jedno velmi nepekne video, kde v cine na ulici zrazilo auto 2 rocne dievcatko. Zostalo pod autom a nikto jej nepodal prvu pomoc. Ujo co ju zrazil namiesto pomoci po nej presiel este zadnymi kolesami, aby mohol pokracovat v ceste. Po nom islo dalsie auto a to tiez cez dievcatko preslo. Ludia chodili okolo a nikto nic neurobil, len sa pozreli a neriesili. Dievcatko uslo mame, ktora bola v obchode v tesnej blizkosti cesti. Mama kym si vsimla,ze ma dieta fuc, vidichlo posledny krat. To znamena, ze toto je podla warholette normalne?! Boze dobry to kde zijeme? Keby bol ujo co to cele sposobil zavolal pomoc, tak dievcatko mohlo zit. Nie sme prilis lahostajny k ostatnym a taketo absurdity nam pridu uplne normalne?! Pomoc druhym by malo byt normale. Nie pozerat kazdy nahusto len do svojho hrnca a cucat ako vos pod chrastou. NEVERIIIIIIIIIIIM !!!!
@hoogy ja som sa este so skolkou kde je 30 deti a 1 ucitelka nestretla 😝 neprehanaj prosim...
tento rok mame v triede 16 deti, ucitelky sa striedaju 2, von chodia s nimi 2 inac je vacsinou 1... naucily ich spustu pesniciek, stale s nimi kreslia, v zivote nepozerali televizor, pocitac maju tiez ale az vacsie deti, nasej sa to zatial netyka... neustale im robia nejake programy (tento tyzden maju napr. bosoracky, vyrezavali tekvice, robili take carodejnicke ciapky..., predtym mali opekacku, inac mavaju tak raz do mesiaca divadlo, maju dni zdravia, chodia na dopravne ihrisko, mikulas, karneval, a omnoho omnoho viac) co len potvrdzuje moj nazor ze je to o ludoch a nie je uctitelka ako ucitelka 😉 nemyslim si zeby boli nase ucitelky teraz nejake atypy, take iste sme mali aj minuly rok, akurat boli deticky trochu mensie a preto ich bolo max. 12-14 tusim... nase ucitelky su proste super a maju predpokladam svoju pracu radi, dcerka chodi do statnej skolky 😉 dakujem zato ze su ake su 🙂
@libka1 Moj st.syn chodil do skolky pre 7 rokmi a v triede ich bolo 29 a mali 2 ucitelky,ale tie sa striedali-len von chodili obe-takže ja som sa stretla s tym, že na tolko deti bola 1 učitelka-ale len vnutri.
A myslim si ,že aj dnes to je tak isto vo vacsine statnych skolok-tych deti je v triede neurekom a vzdy sa striedaju 2 učitelky-nikdy nie su spolu,len ako som pisala von idu spolu.
U nas v meste ani nepoznam statnu skolku,kde by bolo v triede len 16 deti-to by bolo idealne.
@kaja73 tak ja som sa zas nestretla az s takym poctom deti 😕 mozno u predskolakov? neviem... u malych si to neviem predstavit a tusim su aj stanovene presne pocty ktore nemozu byt presiahnute v triede ministerstvom, ale ake su to neviem... tu skolky na okoli (som z maleho mesta, kde je asi 6 skolok) nemaju zdaleka tak preplnene triedy a myslim ze idu na maximalne pocty deticiek lebo je velky dopyt a vela deti neprijali
nasla som toto, je to sice z roku 2008, ale na strane 3 su napisane tie pocty deti, to by mala hadam dodrzovat kazda skolka, nie? mozno je to ine tento rok, urcite to stale menia....
http://www.minedu.sk/data/USERDATA/Legislativa/...
no teda som v soku ake skolky tu opisujete! to snad bolo za nasich cias nie? 30 deti a stare uhundrane ucitelky. za vsetko sme museli stat v kute a v posielkach ked som sa rozpravala s vedla kamaratkou som zato musela CELY cas ako deti spali stat na posielke a drzat ruky predpazene!!!! niet divu ze si to doteraz pamatam a mam hrozu aj z inych zazitokov...snad doba pokrocila a na skolsku psychologiu sa viac bere ohlad. v nasom meste nebyva v triede viac deti ako 22..striedaju sa 2 ucitelky v kazdej triede, kzady den nieco nove tvoria , vzdy mame plan na tyzden na nastenke co budu robit cely den a na co to bude zamerane. divadlo pravidelne skolku navstevuje, mame aj krasnu telocvicnu pre deti aj s trampolinou. pani ucitelku anglcitiny, mimochodom studentka VŠ ktoru miluju vsetky deti v skolke.ziadny televizor ani PC, deticky si roznych prilezitostiach pecu kolaciky alebo robia ovocne salaty...proste normalna statna skolka s ktorou som nadmieru spokojna....mimochdom..keby moj manzel videl ucitelke cigaretu v papuly pri detoch ....nechcela by som byt v jej kozi 😀 😀 😀
@libka1 Neviem ake su normy teraz ,ale moj syn-teraz ma 13 rokov- chodil do stabilnej triedy 4 roky-mal tie iste uč. aj tych istych spolužiakov--od 3 do 7 rokov a stale ich bolo takmer rovnako-od tych 25deti /v 3 rokoch/ do 29 deti/ v 4-6 rokoch/,
Ale ja som bola spokojna.
Mal super ucitelky,ktore ich zvladali.
A ked sa pytam teraz kamosiek co maju skolkarov, tak každa povie, že ich je v trieda aspon 20 a vačšinou 24.
...len tak pre zaujimavost, tipnite si, kolko osob naraz je schopny sledovat 1 priemerny clovek...?
@petkaa28 a preto je smutne, ze sice nove sukromne skolky vznikaju ako huby po dazdi, ale pracuje tam nekvalifikovany personal. Na to si treba dat sakra bacha a dobre si obzriet kde a hlavne kto bude ucit moje dieta. Ano, byt ucitelkou je hlavne poslanim, kedze tie platy nezodpovedaju tomu, comu by mali. Ale predovsetkym, treba mat vztah k detom. Ja osobne by som ucitelku fajciarku ani nezamestnala. Pretoze, ako bude dohliadat na deti, ked si bude chciet urobit fajciarsku pauzu? Odhliadnuc od toho, ze je to absolutne nevhodny priklad pre deti. Takze asi tolko..
@lenka_da ja nie som odbornik na pocet deti v skolkach, viem len napisat ako je to u nas 😉 a to som nasla nejaku normu ktora platila v 2008, urcite je taka aj pre 2011 😉 ale tu som nenasla, ale ucitelky co sem chodia by mozno vedeli o tom viac... viem ze zvyknu byt vynimky vselijake ked mesto dovoli viac deti, ale nemyslim ze povolia o 10 viac ako je stanovene 😅 ako to bolo pred 7 rokmi netusim, vtedy som este ani dieta nemala 😀 s tym ako mame ucitelky je to take iste ako u vas, zhruba podobne sa striedaju...
@kaja73 tak nam ucitelky aj spoluziakov zmenili oproti minulemu roku, to je asi jedine co by som nasej skolke vytkla, lebo sa mi to nepacilo, inac som spokojna 😉
@libka1 😝 to som napisala le tak.a som nikdy v statnej nerobila neviem kolko tam maju deti. ale odhadla som podla toho co baby napisala. a ja som toho nazoru ze deti treba dobre zamestnat potom nerobia neplechu. a tak som to robila aj ja. sice som mala starsie deti a doobeda sme amli normalne vyucovanie,ale poobede a ked bol cas tak sme tiez vsetlico vymyslali.co teraz vyuzijem aj pri synovi 🙂 a podla mna ked je ta rozpravka primerana tak nevidim nic zle na to aby si deti raz za cas pozreli v skolke rozpravku.
@hoogy s tym zamestnanim mas pravdu 😉 nasi nemaju v skolke telku, takze pozerat rozpravky nemozu ani keby chceli, keby raz za cas pozerali nejak by som to moc neprezivala, dennodenne kukanie by mi vadilo... ale robia krasne prace a kresby, niekedy robia take spolocne vykresy, tie mi pridu uplne super 😵
@warholette Chcem sa opytat, to znamena, ze Vam by bolo jedno keby Vase dieta pocas pobytu v skolke utrpelo uraz z dovodu neopatrnosti ucitelky? A dala by ste jej za pravdu, ze ma nizky plat tak od nej ani neocakavate (ze bude davat na Vase dieta pozor)? Spravne som to pochopila????
no co sa tyka platov 400-500eur cisteho je normalny plat vsade aj v ba a nie su to platy robotnikov su to roboty kde je zodpovednost a je jedno ci za deti, ludsky zivot, majetok ci zopar milionov.
tiez si myslim ze byt ucitelkou je poslanie a koho to nebavi nech to nerobi.
ano americke skolky funguju troska inac ako slovenske my tu mame luxus ak ucitelky sa k nasim detom spravaju luxusne oproti ich skolkam. tam je ucitelkam jedno ze spia na zemi vsak vlastne oni namaju postielky ci v zime ide von v mikine a teniskach.
ano ucitelky su rozne a ja pred tymi nasimi sklanam svoju hlavu. aspon pred tymi co ma syn v skolke.
je to obrovska zodpovednost mat dvatsat deti a mat oci vsade.
v kazdej profesii su ludia co sa radsej budu vykecavat a zasivat ako makat a toto nie je vynimka. ak sa mi nepaci pristup ucitelky ci jej reakcia ci hocico tak riesim. to ze sa spolu rozpravaju na dvore mi nevadi. nie su bachari a oci im stale sluzia aj ked sa rozpravaju s kolegynou. ak urobi nieco co sa mi nepaci poviem jej to. aj ked u nas zatial nebol dovod a dufam ze ani nebude.
Platy nemaju az take zle ani v BA byvam a pohybujem sa v skolstve od narodenia a s vlastnej skusenost ucitel je diagnoza a najst medzi 1000-kou 3 normalnych je ako najst ihlu v kope sena 😝
@dana33 moja dcerka tiez chodila do takej skolky kde len telku pozerali .... jeden den nesli von, lebo fukalo, tak im pustili Bambulku. Druhy den bolo zamracene, tak im pustili Bambulku.... pritom ja som bola s mladsou pol dna na ihrisku a pocasie bolo uplne v pohode....po par mesiacoch dcera neovladala jedinu novu basnicku, ale obsah vsetkych dielov Bambulky by mi porozpravala aj o pol noci...
teraz uz chodi do inej skolky, kde sa im aj venuju...
@masinka kam ste chodili do skolky??
moja dcera pozerava v skolke telku kazdy den ☹ . tiez sa mi to nepaci..aj ked je pekne, skaredo..proste doobeda maju vzdy pustenu nejaku rozpravku. a to od septembra sa jej pytam vzdy ked pre nu pridem, ze co pozerali a ona hned : Mickey Mousa, Vcielku Maju, Auticka, Jahodka, Krtka, Shreka..nieco z tohto repertoaru 😠 😠 .

Tak ďakujem pekne... Pokiaľ ženské k tomu nemajú vzťah, mali si vybrať iné zamestnanie...
U nás v dedine to síce neboli najhoršie učiteľky, ale neustále chodili fajčiť. Na konci školského roka sme s bratom chceli ísť kúpiť pani učiteľke kvietok, ale on nechcel, chcel jej kúpiť "fajčovačky", lebo tie ju vraj viac potešia...