Prečo matky nechcú dať dieťa do škôlky?
Vždy ma zaujímalo prečo niektorí rodicia nechcu dat dieťa do škôlky? Z akeho dôvodu? Nehejtujem, len sa pytam ze prečo? Suseda ktorá ma 4 deti po sebe mi povedala ze naco? Vsetko sa naucia doma a su pripravené ist do školy bez skolky... Akoze ano ma pravdu, spolu sa naucia doma vsetko ale nie je lepsie ked je dieťa v kolektívne s detmi? Naucit sa vychádzať s cudzími detmi, vnímať učiteľku ako autoritu, fungovať sam za seba? Ja som zo 6 deti a aj ked skolka nebola lahka a pamätám si veľa plaču ale aj radosti, kamaratov, v skole sme sa uz poznali, nebolo to pre nas nove, vedeli sme ze učiteľka je autorita, fungovanie v kolektíve, spoločne práce, priprava na skolu...
To je taka tema na rozduchanie vasni. Ja som si napisala na papier pre a proti. Podla toho som sa rozhodla, kedze mam / budem mat 3 deti v retazovej materskej. Deti do skolky nedam, pokial sa len bude dat. Ale to rozhodnutie nikomu neberiem, sak nech si da, kto chce.
+ oddychnem si, poupratujem, navarim, vycistim hlavu
+ dieta sa nauci pevnejsiemu rezimu (i ked, rezim mame aj my doma)
+ nauci sa, ze neni vzdy stredom pozornosti a neni vzdy po jeho
+ kamarati medzi rovesnikmi (s neistym vysledkom)
- skolkarske choroby, ktorymi nakazi aj mladsieho surodenca a mna (ich vplyv na "budovanie imunity" si dovolujem spochybnit)
- vstavame, kedy chceme, ideme na vylet, kam chceme
- nemusim s vyplazenym jazykom letiet do skolky na 8.00 a potom budit mladsie dieta z poobedneho spanku, aby sme stihli vyzdvihnut
- s dietatom travim cas ja, ja som ho chcela, nechcem si od neho oddychnut a niekam ho odkladat. Viem, ako funguje, co mu chodi po hlave, kedy je unavene
- mozna ziarlivost na mladsieho surodenca. Ked neni v skolke, lepsie si buduju vztah a zvykaju na seba
- socializacia s detmi, ktore ked vidim podaktore na ihrisku, nemam chut s nimi travit ani sekundu
- nutenie deti po obede spat
- mozne konflikty s ucitelkami alebo spoluziakmi, pri ktorych som nebola
Nemusite ma oznacovat v reakciach, lebo na dohadovanie sa o tom, co je cisto vec nazoru, nemam cas ani chut...
@basska_b súhlasim, jediné čo mi vadi to neni - nie je 😝 inak moja reč , hlavne s imunitou, ktorú si vraj "zlepšujem" ďalšimi a ďalšimi virusmi, o tom by som vedela romány napisať, ako ma dorobi celý rok v škôlke, pri tých virusoch a baktériach a ani po 10 rokoch nemám "imunitu" vybudovanú, práve naopak, nikdy som nebola chorejšia, ako keď pracujem v mš
@monika494 to je blbosť ako vrata, moje deti chodili na doobedie jeden rok a sľúbila som im , že domka budú, keď budú chori, a neboli celý rok, len raz som syna otočila , keď mu pri kýchnuti vyletel pri ceste do škôlky soplik, vtedy ostal 🙂
v škole chori neboli
@basska_b za mna este - trauma zo skolkarskej/skolskej kuchyne. Doteraz si pamatam ako nas nutili jest jedla co nemam rada npr. paradajku. Kto nespapa nepojde domov! Dostane čierny bod! Deti pozrite sa kto je zas posledny! Teraz to beriem ako profesne zlyhanie ucitelky. A dalsia trauma spolocne zachody- este teraz sa mi sniva....des.
@groana
Ok, ďakujem za názor, celkom ma to zaujalo rozobrať trochu do hĺbky.
@zuzinka888 to ti poviem, môjmu mužovi nanutili vajcovu polievku. Povracal sa z nej a musel zjesť aj to, doteraz si na to pamätá, že to bolo hrozne 🙈🙈 Ale takéto postupy už hádam vyhynuli s tými ucitelkami dinosaurami.
@monika494 ale ved na respiračné ochorenia neziskavas celoživotnú imunitu, takže aj tie zo škôlky môžu byť znovu choré. Sú decká, ktoré každú sezónu majú chrípku.
Už to tu bolo spomenuté, že deti, ktoré nechodia do škôlky nežijú v jaskyni, takže imunitu budujú priebežne v kolektíve ako na návštevách, ihriskách, obchodoch. Ja rešpektujem každé rozhodnutie ale výrok o imunite nie je úplne presný...
@snehulak77 len na navsteve a ihrisku su sem tam.. Kazdy ako si rozumie.
@monika494 imunita sa buduje prirodzene postupom času, zdravou stravou, pohybom a spánkom, nie tým, že dieťa vychytávky všetky pliagy sveta v rannom veku a jeho imunita je potláčaná antibiotikami a pod..Názor mojej fundovanej pediatričky. Navyše, ja, moji bratia ani x známych v škôlke nikdy neboli, chorí neboli a po nástupe fo školy sme boli fakt jedni z mála, ak nie jediní, ktorí chorí nikdy neboli, max raz za rok nádcha..Ja som mala až raz v živote antibiotiká v 18 rokoch a okolo škôlky som ani zďaleka nikdy nešla..Takže tak..
@monika494 vieš čo, ja som mala tiež taky názor, že treba do škôlky. Až som si len tak pre srandu prečítala vyjadrenia psychológov na túto tému. Ľudí, čo pracujú a deťmi, nielen co vidia v rodine a u susedov. Deti nepotrebujú spoločnosť rovnako starých deti 8 hodín denne. Pretože deti sú spongie, a žiaľ, nadávajú aj to, čo netreba. Prídu s vulgarizmami už 4rocne, hádky sa nenaučí nikto z nich riešiť sam, to musia od kukať od dospelých ako sa nezhody riešia. Deti, ktoré každé mysli na seba a nevie ustúpiť : to naučí iba to ze treba široké lakte. Ja neodsudzujem nikoho, kto dá dieťa do škôlky, pretože nie každý môže zostať s deťmi doma, možno aj ja budem musieť dat syna. Avšak sa mi nepáči, keď niekto hovorí o tom, aké mega výhody ma škôlka. Ma výhodu, že žena môže pracovať a ak natrafí na dobre učiteľky, normálne deti, tak dieťa netrpí traumy. To je cele.
Nechcem ti zasahovať nejako do toho ako to cítiš, každá robíme rozhodnutia na základe vedomia a svedomia. Snažíme sa byt dobre maminy 🙂
@zabka1000 neviem kto tu komu nadava do krkavcich matiek, zda sa mi, ze si beries niektore prispevky moc osobne. Neviem ako ine, ja som napr. len pisala, ze ma kazdy respektovat potrebu dietata, kym sa da. Ked je dieta stastne a spokojne v skolke, tak neviem, preco by tam chodit nemalo. Tych zlych prikladov uciteliek je vela. Aj do sukromnej skolky, kam chodi moja dcera, chodia deti, ktore tam rodicia zapisali, lebo mali v statnych skolkach zlu skusenost.
Ja sa uplne otvorene priznam ze nie som supermatka a proste prisiel cas, kedy som uz nezvladala synatorovi robit celodenny program, bola som na to prikratka... tak siel do skolky...
@betka233 ja som tiez dala dceru aj preto, ze uz som mala pocit, ze ju nedokazem zabavit a zdalo sa mi, ze uz zvladne separaciu a mala som pravdu, je tam stastna ako blcha.
@katkami123 neviem, ako to maju ine deti, rodiny, ja viem, ako to je u nas, aj ked teda moj syn nebol typicky homeschooler, on chodil obcas aj do skoly, ale do skoly, kde nemusel sediet na hodinach. Dalej poznam niekolko deti z homeschoolingu a niekolko deti zo slobodnych skol, takze mozem pisat akurat o nich.. O detoch, ktore vyrastaju slobodne a su autonomne. Tieto deti nepotrebuju mat nalinkovanu kazdu sekundu zivota, popritom je to presne opacne, ako si vela ludi mysli - tieto deti sa kazdu sekundu nieco ucia, pretoze cely zivot je o uceni. Ucenie je pre cicavce jedna z najprirodzenejsich veci, nepotrebujeme mat na to skoly. A tieto deti velmi dobre vedia, ze zivot nie je len o tom, ze robim len to, co ma bavi, to je uplne pomylena predstava, pretoze to predsa neznamena, ze neprekonavam prekazky, ze neprekonavam sam seba, ze to vzdavam ked sa nedari a pod.. Kazda cinnost, aj ta, ktoru clovek ma rad, tak obsahuje aj nieco, co nie je zabavne, co robim nerad a pod.. Tieto deti ficia na silnej vnutornej motivacii, robia veci, lebo chcu, nie lebo musia, alebo sa boja, alebo koli odmene, ci vyhnutiu sa trestu. A praca? Kolko poznas 16-17 rocnych deti, ktore uz popri skole pracuju v serioznej praci? Moj syn dostal ponuku prace ako 16 rocny, pretoze je v tom, co robi, velmi dobry. A vsetko sa to naucil sam, nepotreboval ucitelov, resp. ak potreboval, nasiel si niekoho, kto to vie lepsie a vie poradit. Jazyk sa naucil tiez sam, hovori plynule AJ, nikdy sa to neucil v skole, naucil sa to svojou cestou.. A takychto prikladov poznam viac, kazde to dieta je v niecom vynikajuce. A vsetci, co ja poznam, tak deti vedia minimalne AJ plynule. Aj pri homeschooleroch su obrovske rozdiely, ako to kto ponal, ako kto pristupuje k dietatu. Su rodiny, ktore si proste len preniesli skolu domov, "vyucuju" svoje deti ako v skole, pouzivaju ucebnice, PZ a pod.. Pre mna je tato cesta mimo mna, myslim si totiz, ze ak je to o tom nuteni dietata ucit sa "predpisane" veci, tak tej ucitelke v skole to ide lepsie, ako mame.. Ale to je len moj nazor na to, niekto si moze mysliet nieco ine.. Pre mna homeschooling je vlastne unschooling, cize nie klasicke vyucovanie deti doma..
@scorpionflower1 mám pocit,že skôr ty to berieš osobne, schválne som to krkavcich dala do uvodzoviek,aby to bolo brané s nadhľadom.Mne je absolútne jedno kto si kedy dá dieťa do škôlky,ja som napísala len za seba.A napriklad v mojom okolí ani nie je súkromná škôlka,napriek tomu boli učiteľky v štátnej škôlke v pohode.
@groana
Ešte sa chcem opýtať, spomínaš cirkevné gymnázium. Bola si spokojná, nekutujes, ze si chodila na cirkevné?
@akvi
Pýtala sim sa to skôr preto, lebo som zvyknutá, ze keď chcem niečo niekomu podať plnohodnotne, ja sama si to musím najskôr poriadne naštudovať. Neviem si predstaviť plnohodnotne odprezentovať takemu 9-takovi 8predmetov denne, to by deň musel mat pre mna aspoň 30 hodin a to nehovorim ešte o tom, ze by som mala chodiť do prace. Zároveň všade je prítomná apatia, lenivosť a v dnešnej dobe prokrastinacia, hlavne u pubertakov ako to preklenúť? Ty ich skúšaš alebo ako vieš, ze vedia to, čo majú vedieť?
lebo evidentne vobec netusis ako sa vyvija mozog a aky vplyv maju urcite procesy na dalsie fungovanie dietata a neskor dospeleho..odporucam zacat citat odborne knihy namiesto modreho konika..zacala by som knihami od Gabora Mateho, knihy o pevnej vztahovej vazbe, o pripravenosti deti do skolky etc. je toho naozaj vela..
@mooonika1975 je mi smiešno ako potrebuješ riešiť ci mojej dcére je alebo nie je lepšie 😂🙈 nemusím sa nijak obhajovať ani nič, každý nech robí ako cíti, ale jedno vedz,že rovesníkov jej nenahradis ani teraz ani keď bude mať 16 😉 btw tie 3 hodky co tam je sú akurát a vidím ako sa teší, som totiž rodič ktorý sa riadi dieťaťom,nie tým čo chcem ja
@katkami123 vôbec, ja som bola síce takou čiernou ovcou na škole. Ale tam som si strašne psychicky oddýchla v porovnaní so základnou školou. Na základnej škole som sa cítila ako na bojovom poli, stále v strehu, na cirkevnej škole zrazu nikto nikoho nesikanoval, všetci sa správali tak slušne. Skôr teraz spätne mám pocit, že ja som si akurát kopec komplexov zo základnej tam priniesla a ventilovala rôznymi spôsobmi. Mne tam pomohlo veľmi, že mi nastavili hranice, tie ma zachránili neskôr v reálnom živote. Ja by som hneď dala svoje dieťa na tú školu. Aj napriek tomu, že my nechodíme do kostola ani nepraktizujeme kresťanské zvyklosti, tak tá ich " bublina " bola úžasná. I keď ja som nebola nikdy jej súčasťou, skôr jej pozorovatelom 🙂
@katkami123 Ja som dieta nikdy nevyucovala, cize nie, nemusim vediet vsetky predmety, nie je to dolezite. V slobodnych skolach je napriklad ucast na predmetoch nepovinna, deti idu tam, kde ich to laka, co ich zaujima, kde sa deje nieco, co im v tej chvili dava zmysel. Cize sa kludne moze stat, ze nejake dieta sa na matematike nikdy neobjavi.. Vlastne sa moze stat, ze ponuka mamtematiky ani nie je, lebo nik nema zaujem.. Je pre mna tazke tu teraz akoby vytrhavat veci z kontextu, lebo opat to moze byt zle pochopene, vidim, ze mas nejaku svoju predstavu, ako homeschooling funguje, lenze ono to tak vobec nemusi byt. (a zaroven moze 🙂) Neviem, ci mi rozumies..
@lucinka1988 dakujem 😊. Takto to naozaj bolo ❤😊
@poleva vieš čo, strašne neznasam keď mi niekto vkladá do ust niečo čo som nepovedala. Kde v mojom komentari vidíš že 100% štátnych škôlok je nanič a že zaručene nikto nemôže mat dobrú skusenost? Kde v mojom komentari vidíš že robím zo súkromných škôlok bohov? Napísala som že ju dám to STAROSTLIVO vybranej škôlky, to znamená že ju nedam ani do akejkolvek súkromnej škôlky lebo moje predstavy nenapĺňa aj veľa súkromných škôlok.
Tvoj komentár bol absolútne zbytočný lebo níc z toho čo si napísala v mojom komentari nebolo. Čítaj prosím ta nabudúce keď budeš chciet viest nejake argumenty s porozumením .
@gleep1 do starostlivo vybranej sukromnej skolky, ze v statnych sa spravaju ako ku podradnym psom...atd...asi si fakt nepamatas co si napisala...ale daj dieta kam chces...mne je to uplne jedno...nic pekne si na statne nenapisala, videla si nejaku odpoved ucitelky, a preto mas dojem ze sa v statnej skolke spravaji k detom ako ku podradnym psom...no komment tvoj komentar..viac nereagujem
@poleva Veru...to je tak obmedzený pohľad spraviť zo všetkých štátnych škôlok a ich učiteliek niečo menej🙄.
Lebo však...ak je to dráhe, musí to byť aj dobré.
Aj my máme v meste jednu veľmi prestížnu súkromnú školu...ešte ju len stavali a už o nej hovorili, dokonca aj písali, že je "najlepšia na Slovensku".
No čo som zatiaľ počula o tej škole od rodičov...žiaľ nespĺňa absolútne tie vysoké kritériá na ktorých si založila svoj marketing.
@poleva ja som nezhodnotila že sa k ním správajú ako k podradnym psom na základe tej jednej odpovede, to si si tiež len domyslela. Napísala som že vo VACSINS sa tak správajú. To co som písala si dobre pamatam, ty si ta co si to nepamätá alebo zámerne vynecháva slova a prekrúca moje vety aby si potvrdila svoju pravdu. Vacsina, to je pre mna tak 70-80% škôlok v ktorých sa podľa mna k deťom nesprávajú s rešpektom. Je to väčšina? Áno je. Sú to všetky? Nie nie sú. Tak prosím ta ešte raz, čítaj s porozumením a prestan prekrúcať moje slova a vkladať mi do ust tvoje domýšlance.

@katkami123 úplne rozumiem tomu čo myslíš, ale nie je to jednoduché a ako sa hovorí čierno biele. Napr. ja som mala úplne opačne detstvo. Bola som veľmi skoro vystavená reálnemu životu a veľmi skoro som musela dospieť. V 13 rokoch som už bola nútená sa o seba postarať a rýchlo dospieť. Život ma prefackal riadne 😁 ale to skoro viedlo k opačnému extrému v podobe diskotéky, alkohol a pod....a tiež myšlienky na samovraždu. Čiže ono ideálna je zlatá stredná cesta, ale ani to sa neda zariadiť, lebo život ti prináša také situácie, ktoré aj tak ovplyvniť nevieme a môžeme ich iba prijať. Ja som chodila na cirkevné gymnázium kde som mala aj takých bublinovych spolužiakov (bublina v zmysle cirkevných komunít) teraz ako ich vidím tak sú z nich úžasni, empatickí, vzdelaní ľudia. A tak už som sa rozpísala no proste nič nie je čiernobiele 🙂