Prečo matky nechcú dať dieťa do škôlky?
Vždy ma zaujímalo prečo niektorí rodicia nechcu dat dieťa do škôlky? Z akeho dôvodu? Nehejtujem, len sa pytam ze prečo? Suseda ktorá ma 4 deti po sebe mi povedala ze naco? Vsetko sa naucia doma a su pripravené ist do školy bez skolky... Akoze ano ma pravdu, spolu sa naucia doma vsetko ale nie je lepsie ked je dieťa v kolektívne s detmi? Naucit sa vychádzať s cudzími detmi, vnímať učiteľku ako autoritu, fungovať sam za seba? Ja som zo 6 deti a aj ked skolka nebola lahka a pamätám si veľa plaču ale aj radosti, kamaratov, v skole sme sa uz poznali, nebolo to pre nas nove, vedeli sme ze učiteľka je autorita, fungovanie v kolektíve, spoločne práce, priprava na skolu...
@cajomila no ja sa na to pozeram prave z toho pohladu, ze v kazdej situacii sa da odkracat. Okrem skoly a vazenia. To, ze nie vzdy je to riesenim, ze nie vzdy sa to da v tom momente, to je v poriadku, to sa samozrejme deje. Ale realne, aj z prace, kde su blbi kolegovia, sef a pod., aj odtial vies odist. Mozno nie hned, mozno to chvilu musis strpiet, ale v konecnom dosledku odist mozes. Dieta zo skoly odist nemoze, musi tam byt den co den, ci sa mu to paci alebo nie 10+1 rokov zivota, castokrat s tymi istymi ludmi , ktorych si ani nevybralo.. Podla mna to nie je ok..
Toto je cisto vec nazoru, vsetko ma pre aj proti, nie sme v kozi ostatnych mamiciek, aby sme to ci niekto da alebo neda deti do skolky mohli sudit. Koho nazor je spravny a koho nie, to vie snad kazda z nas najlepsie.
Ja mam dcerku co bude mat 3 v januari a syna, co mal v lete rok. Nechavam si ich doma, vidim ako si medzi sebou buduju vztah, ako si navzajom chybaju, ked nie su spolu a to hlavne…chcem si svoje deti uzit najviac ako sa len da, uzivam si kazdu chvilu s nimi, ci uz ich radosti ci krivdy, male su iba raz, nic im neutecie, kamarati boli aj budu. Ked pojdem do prace, zacne iny kolobeh a casu bude malo. A ano, mat ich doma a nenahanat sa kvoli rannej dochvilnosti je tiez bonus navyse.
Ja som do skolky nechodila az ako takmer 6 rocna 1 rok predskolska kedze mam narodeniny v septembri a dali ma o rok neskor do skoly a za seba tiez pisem, ze ja som bola absolutne bezproblemova v skole, same jednotky, poctivo som si sama robila ulohy, tesila som sa do skoly a vzdy som uznavala autority a rezim a je.to tak doteraz. Vela zalezi od povahy, ja som taka prirodzene a vzdy som taka bola, takze mi nic "neuslo" tym, ze som do skolky nechodila. Mladsia sestra presne naopak, do skolky chodila a cela skola bolo trapenie, zle znamky, neposlusna, same poznamky atd. S mojimi detmi.to planujem urobit rovnako , budem sledovat hlavne ich a podla toho ich dam do skolky.
@akvi Rozumiem a chápem tomu.
Tiež som viac freespirit človek.
Rozumiem, že je veľmi dobre pre dieťa aby si vedeli určiť svoje hranice a rozpoznať čo je pre neho dobre a čo už nie.
A tiež mám skúsenosti a deťmi aj z alternatívneho školstva, poznám aj dom školákov.
Len moja skúsenosť ukazuje, že veľakrát deti takto( a len takto) vedené, sú oveľa menej prispôsobivē a "použiteľné" pre reálny svet.
Možno sa myslím, ale stretla som sa teda už s kadečím.
Ja odpoviem za seba. Keby nemusim, tiez nedam. Jednym z dovodov je, ze ich mam rada pri sebe (ano, som mama sliepka, co potrebuje mat kuriatka pod kontrolou 🙂 ), mam rada cas, ktory spolu travime ( a to neznamena, ze sa vyhybqme spolocnosti, chodili sme kazde dopoludnie na rozne kruzky a pod. ) a tiez nenavidim skolkarske choroby, sople, virozy a neviem co este. O tom, ze mam rada rannu pohodu, ked sa neponahlame, vyspime, obcas si uzijeme lenosenie a pod. ani nehovorim. Takze za mna tie maminy chapem. Aj ked nepopieram vyznam skolky pre detsky vyvin
Moja dcéra je veľmi spoločensky založená a do škôlky rada chodí od prvého dňa ,nikdy neplakala. Ju veľmi nezaujímajú učiteľky ,ale kamoši zo škôlky. Ajked prišla nová učiteľka,pýtam sa jej ako sa volá,ona že nevie jej je to jedno. Chvalabohu že nerieši takéto veci a pozerá len nato že sa tam môže s rovesníkmi zahrať. Ale to je moje dieťa,sú deti ktoré už druhý rok v tej škôlke preplacu ,tam by som možno uvažovala ,ale takto nie. Každý rodič rozhodne sám čo je pre jeho dieťa najlepšie ,ajked si myslím ,že škôlkou sa nič nemôže pokaziť. V skratke dieťa sa musí naučiť nejaký režim a pravidlá,bohužiaľ,takto to funguje aj v dospelosti a v práci . Sú určité pravidlá,nemôžme si vždy vyberať a mať individuálny prístup ani od zamestnávateľa. Čím skôr to dieťa pochopí o to lepšie podľa mňa.
@cajomila ano, moja skusenost je podobna, ako pises..lenze... otazka je, ci je ozaj nutne sa prisposobovat, toto je inak pre mna asi najcastejsia otazka, co riesim aj so synom. Pretoze on casto ma tendenciu sa neprisposobit a casto aj narazi. Pre mna to nie je nic zle, naopak. A hlavne, ked to komunikujes s tym dietatom, tak najde spravny balans medzi tym, kedy stoji za to sa prisposobovat a kedy nie. Ja nechcem poslusne prisposobive dieta. 🙂 A to je mozno aj ten rozdiel medzi mnou a inymi rodicmi a tym padom je aj ta vychova ina.
@gabika0825 moja kamoška nechodila do škôlky a normálne fungovala v škole a je z nej úplne normálny človek
A ja zas nechapem matky, ktore odkladaju deti do skolky a maju okolo toho reci, ze v skolke im je lepsie, idealne este tie co pridu domov, vylozia nohy a su na mobile.
Pre mna je moje dieta na prvom mieste, nie aby mi ho isla vychovavat nejaka ucitelka. Stale je to moje babatko a luto mi je, ze je odomna. A ked mi plakal v skolke trhalo mi to srdce
@veronikastrickova Aké tak toto sú už extrémne nepríjemné zážitky.
My sme za 6 rokov škôlky, s 2 deťmi a v 3 škôlkach ( kvôli sťahovaniu), nikdy nič podobné nezažili.
2 x to bola Dedinská škôlka, 1 x mestská.
Moja dcéra má síce len 2 roky a škôlka ju čaká o rok, no keby nemusíme (finančná stránka), tak tiež ju nechám radšej doma. Nevidím v škôlke žiadny extra prínos a taktiež nie som žiadna eko bio raw matka, no tie súčasné normy na stravu pre deti 😱
A z opačnej stránky - sama som do škôlky nechodila, len do povinnej predškolskej a som tu živá a zdravá. Mala som i mam veľa priateľov, školu som zvládala vždy v pohode od základky až po výšku, čiže myslím, že žiadne negatíva to na mne nezanechalo 🙂
Ved ked nemusi, ze je doma a doma to zvlada a je s tym stotoznena, tak ich vec ako sa rodicia rozhodnu.
Su i take, co doma ucia deti 1.st.ZS, to mozem len obdivovat stihat i naucit deti, i navarit im, i domacnost...
Ja som na doma už 3 roky, ale najstaršia teda do škôlky chodila aj keď som bola doma, boli tam super partia a nie len deti aj učiteľky, kuchárka a školnicka... Jedna pani učiteľka ich brala ako svoje vnúčatá... Keď prišli objala ich, keď odchádzali objala a dala pusu na čelo a takto každý deň, hrali sa s nimi... Nikdy som od dcéry nepočula ze by sa k nim zle správali a to ona je taka citlivka ze keď sa niekto niekde na ňu škaredo pozrie tak tam nechce chodiť, na nešťastie pani učiteľka odišla do predčasného dôchodku, (povedala, ze odchádza s tou najlepšou partiou) takže mňa tiež nechápem prečo niekto nedá dieťa do skolky
A ešte som zabudla, keď sme si dovolili zobrať ju zo škôlky skôr ako o 16,00 tak bola ofucana do vecera
môj syn bol teraz na začiatku roka dva dni v škôlke takmer ako 5 ročný ....ma takú traumu z toho že nechce ostať už ani 5 minut sám od vtedy. To že mu učiteľky povedali že preňho prídem keď prestane plakať mi príde dosť nepríjemné pre dieťa v novej situácii ...bol tam jediný nový , plakal a ona si sedela pri stole ani si ho nevšimla iba povedala nech si ho chalani vezmú zahrať sa...mohla mu obetovať 20 min. času a mal by úplne iný pocit a začiatok keď sme museli odísť preč ale nechali ho tak ešte mu povedali že nám písali smsku že neplač ...úplný výmysel ...jedlo nekvalitné , žiadne ovocie a čerstvá zelenina, samé mäso , bravčové , šunková pena a párky ...taká strava pre deti že dovidenia...deti robia tak maximálne s papierom a farbičkami alebo niečo lepia...lebo je to čisté učiteľka si to pripraví doma a oni len niečo dokončia ...neoslovilo ma to. Boli sme sa pozrieť v lesnej škôlke kde mi prišlo že majú deti oveľa viac podnetov , bolo to krásne , príjemné úplne iný prístup bez klamstiev a vyhrážok ...
Tak zeny ja vas teda obdivujem tie co si mozte dovolit byt doma s detmi ak nieste s mensim na materskej.moje deti vystriedali skolok viac a chodili tam rady az samozrejme na to vstavanie rano.a mozem porovnat skolky na slovensku a za hranicami co je nenormalny rozdiel tak dakujte slovensku ze vychovavaju v skolkach slusnych pripravenych malych skolakov lebo moja dcera vyskusala predskolsku triedu v rakusku a poviem vam len tolko ze tu deti cvicia ucitelku nie opacne a deti tu nevedia podakovat poprosit, pozdravit sa ani jest priborom ani sa spravat v kolektive samozrejme to nieje chyba len skolky ale hlavne rodicov a s pristupom dnesnych rodicov pride toto za chvilu aj na slovensko...lebo dieta je pan ono sa rozhodne same co chce a kedy chce a neviem ako vy ale nas ucili od malicka vazit si starsich a chlapcov vazit si dievcata, teraz sa caka ze to bude asi opacne..
Syn mal top učky v škôlke, vzťahy, progres, spolupráca.
Dcéru ľutujem, ale nemôžeme inak, prave premyšľame nad inymi možnosťami lebo význam nevidím.
Syn viditeľne chcel medzi deti a kedže sme tu nemali rodinu a hlavne cez zimu su ihriska prazdnejšie tak bol aj v jasličkách na4h a bez neakeho vyplakavania. Nenutili sme ho,cez slzy, keď sa rano stalo, že nechcel a dalo sa byť doma nešiel. Riešili sme ...čo sa.udialo, aky ma dôvod.a nasledne zas šiel bez natlaku.
Dcéra má koletív rada, ale ten prístup učiteliek a system ...škodi a nesie sa aj domov.
Ta ista škôlka a aj tak dva diametralne odlišne sytuácie. Ak.by som mohla som s ňou radšej doma a riešim neaky krúžok, klub, centrum voľneho času, kde by sa dostala do kolektivu. Dieťa nepotrebuje denne mať xy deti okolo aj 2 postačia.
Ale keď ma do neho hučať ďalší dospelák zaseknuty v čase( tie iste hry aj basne dokola) aj v dobe minulej. Aj v systeme ze pre politiku skolky a skolstva napr taha jedna ucka pred dochodkom sama cely den uz dva tyzdne v kuse kym druha je PN. Tak to sa podpise na vsetkych 😢.
Ja som dospelák a tiež nemám potrebu byť denne s "niekym "mimo rodiny. A aj od tej si robim prestvaku a idem sama na bicykel.
Záleži na dieťati a okolnosti.
@snehulak77 toto je svätá pravda. Ako veľmi rada by som ostala s deťmi doma a až do predškolskej,keď vidím aké deti tam chodia od susedov, preto moc nechodíme na ihrisko h nás ale radšej idem do materského centra a tam sa stretneme s úplne inými deťmi s iným správaním.
@lejduska pochopim zeny co chodia do prace. Ale nie ze dieta ma 3r ona je doma s mladsim a sup dieta do skolky, lebo v dnesnom svete sa to tak robi. Dovrsi 3r a chod do skolky, lebo tam ti bude lepsie. A kto vie ze mu tam je lepsie?
Ja viem ako sa k mojmu synovi v skolke spravali a ako ho brali a je to stale nieco ine ako keby je doma. Ale nech sa paci mozno vam lepsie skolka vychova deti.
@akvi
Fuha, no snažím sa to pochopiť a čím viac mi o tom píšeš, tým menej to vidím logickejšie. Snažím sa pochopiť, čo dieťaťu realne do života dá homeschooling okrem peknej bubliny, ktorá v živote reálna nie je - robím iba to, co chcem. Ak teda nemajú matiku, dajme tomu, lebo deti neláka, neukracujú sa tým dajme tomu už do budúcna o lepšie pozície? Lebo napríklad v inžinierstve, manažérstve, cely priemysel a projekty všade je potrebná… píšeš, ze deti sú zvedavé a dravé, ale ak im ty nedokážeš odpovedať na tie ich otázky do hĺbky, dajme tomu z dejepisu, geografie, nad rámec učiva, tak kto im odpovedá na ne?
@cajomila ja mam skusenost 2x sukromna 1x dedinska. Sukromne dokonalost, aj ked to nebola draha skolka, stala ma 10€ mesacne, teraz tato nova 70€. Tiez sme menili zo sukromnej na dedinsku kvoli stahovaniu a teraz sme museli zmenit kvoli tomu co sa dialo. Za necele 2tyzdne odkedy tam syn chodi, to je uplne nieco ine, on je stastny, spokojny, rano vstava s usmevom a tesi sa. Ono vo vela skolkach sa deje dost zla, lebo teraz uz ucitelku robi naozaj hocikto vo skolke, aj tie co vztah ku detom nemaju, zial.
@lucia147852 a s kým iným je? Buď s mamou, alebo s otcom. Tak ako počas tých prvých 3 rokov. Či dieťa 3 ročne alebo 4 ročne ide samé na ihrisko? 🤷🏼♀️ nerozumiete podstate. Dobre, každý nech je zástancom toho, čo mu vyhovuje ale ako píšem, za mojej doby takéto veci neboli časté, ako teraz. Hlavne teraz je toho tak veľa na vyber, aj zo súkromných škôlok, aj cudzojazyčné, aj s takým zameraním aj onakym zameraním. Proste prečo to dieťaťu odopierat.
@chellina toto presne, moja neterka začala chodiť do statnej škôlky, a ja keď som pocula, že 1 učiteľka na 20 deti, plus videla jedalnicek- vely týždeň nebolo ani raz jedno jedine ovocie, raz za týždeň akože uhorkovy šalát, bravčové mäso, sunkova pena a každé ráno chlebík s maslom...ako ja mám od bio matky na míle ďaleko, ale toto bolo moc aj na mna..a to som ešte mala miestami výčitky, či majú moje deti dosť pestrú stravu doma- pritom u nás take že čučoriedky, maliny, jahody, akékoľvek one ovocie je na dennom poriadku, nehocorim o obedoch v style výživných polievok z čerstvej zeleniny, losos a pod..Moj syn ide až do predškolskej a aj to súkromnej..Toto, čo som videla- ako za trest naozaj
@chellina jasne že plakal keď bol s tebou 5 rokov doma a das ho do klasickej škôlky v takomto veku keď si už viac uvedomuje veci a hlavne tie deti sú tam spolu 2 roky myslím kolektív a on prišiel nový. Na niečo to asi je tak dane že dieťa by malo ísť do školy v cca 3 rokoch. 🤷🏼♀️ tam si práve buduje tie zvyky byt bez mamy. Myslím si že toto si zobrala až moc citlivo. Proste neskôr prídu iné povinnosti. Čo budeš robiť keď o rok pôjde do školy? Keď nechce byt teraz ani minútu sám ?
@gleep1 ja mam obidve deti v štátnej škôlke a som nadmieru spokojná. Ako každá mama nesmierne mi záleží na mojich deťoch, vnímam ako napredujú, sú spokojné a teda aj ja. Nedám dopustiť na naše pani učiteľky, sú skvelé, sú autority, ale zároveň vedia aj pritulit, posrandovat a detom sa skutočne venujú. Doma sa rozpravame o celom dni a deti nadšene vykresľujú aktivity co robili. Ak stretneme učitelky mimo skolky, tak sa tešia. Nemyslím si, ze len súkromnej (aj keď som aj ja uvazovala) majú učiteľky ukážkový prístup k deťom a taktiež len mladé kreatívne. My máme už staršie, ale naozaj výborne. Vážim si ich prácu a som vďačná, ze svoju robotu robia nadštandardné. Áno, iné mamičky môžu mať iné skúsenosti, ale niekedy môže byť "chyba" na obidvoch stranách.
@chellina navyše, tie argumenty že dieťa je 5 rokov ina s mamou🙈neviem ako iné deti, ale môj syn 4,5 ročný je samostatnejší ako ktorýkoľvek iný škôlkar, chodí spávať k strýkovi, na celé vikendy preč, hráva sa s deťmi mimo mojej prítomnosti, výletov a zážitkov ma za sebou 100x viac ako ktorékoľvek iné dieťa, čo chodí do škôlky- veď prirodzene, keďže tam majú stereotyp..a v kolektíve deti je od 2 rokov..Ale tak, aj keď je náročný, zvedavý, nespáva od 1,5 roka, ja mám výzvy rada a je to to najviac, čo zažívam, keď vidím, čo všetko sa pri mne naučil, čo všetko mu dalo to, že je "so mnou doma", aké pestré detstvo má a všetko čo vie, vie od nás, nie od učiteľky v škôlke..A keďže predškolská škôlka je povinná, tam pôjde- na 4 hod, nech si trochu zvykne, čo ho bude čakať v škole..Ale také, že odopieram dieťaťu škôlku l🙈Veď a čo by z nej mal, by ho to tam len brzdilo, keď ho videla a pocula moja Dr, nobelovu cenu mu išla dať, že ako je popredu a ešte ma ubezpečila, že keď mám možnosť, nech ho do žiadnej škôlky nedávam- a to je teda kapacita poriadna, odborník vo fachu.
Stretávať s inými deťmi sa dá aj mimo škôlky 🙂 my máme 3 deti, nielen bez škôlky ale aj klasickej školy. Ľudia v okolí nám hovoria že 7 ročný syn (najstarší je ZTP, najmladší ešte malinký 🙂) má výborné správanie ku všetkým deťom či mladším alebo starším. Rovnako aj k dospelým. Mne príde škôlka umelý kolektív. Kde v živote je človek reálne len s rovnako starými ľuďmi?.. ja viem deti doma naučiť všetko (možno aj viac tým že sú doma 3 a nie 20+) čo škôlka a kolektív si vieme plne vynahradiť. Skrátka považujem to za zbytočný stres pre dieťa a vláčenie škôlkarskych chorôb 😜 inak v škôlke som nebola ani ja, moja mamina ani môj otec. Všetci sme spokojní, plne socializovani 😄

@akvi Písala si, že jedine v škole a vo väzení si človek/ dieťa nemôže vybrať s kým bude.
Podľa mňa človek veľa krát v živote nebude mať na výber...alebo áno?
Čo tak práca, kolegovia, rodinný príslušníci, spolucestujúci...jednoducho si myslím, že nastane veľa situácii v živote človeka, kedy jednoducho nebude moc odkráčať a povedať " ty sa mi nepáčiš, s tebou tu nebudem".