Prečo učiteľky v škôlke dávajú pocítiť neskorší príchod rodiča pre dieťa?
Dobrý večer. Odkedy chodí moje dieťa do štátnej škôlky, stále učiteľky hovoria o tom, že keď prídem pre moje dieťa do zbernej triedy, po 16tej hodine, tak že iné deti už išli dávno domou, trebárs pred 16tou a moje je posledné. Chápem, že chcú ísť domou, ale končím v práci o 16tej, nemám tu muža, rodinu, nikoho kto by mi vyberal zo škôlky skôr a už ma to nebaví dookola vysvetľovať.
Tak isto keď bola reč o prázdninách, koncom júla bol zápis a pani učiteľka ma prehováral nech nepíšem dieťa na celé prázdniny v
Ja mam malu teraz v denných táboroch. Najskôr sa da dieťa vyzdvihnúť o 16tej. Chodila som pre ňu o 16:20 a to uz bola posledna, ze všetci chodia pre deti o 16. Pracujúci rodicia, tak majú super prác.dobu, ja od budúceho týždňa budem chodiť par minút pred 18tou. Do 18 je tábor a uz teraz take náznaky, že 16:20 je neskoro, kvôli jednej tam ostavali
@mooonika1975 no niektorí rodičia majú len cestu do práce vyše hodiny, tak preto je tam dieťa 11 hodin. Neschvalujem to a chápem ťa, že si z toho pohoršena, pretože ide o záujem dieťaťa, nie je v poriadku, že je tak dlho mimo rodiny. Na druhej strane, nepoznáš situáciu tých rodín, takže treba byť tolerantní. My sme tiež mali pol roka situáciu, že sme sa presťahovali mimo mesta, cesta do práce sa predĺžila o ďalšiu pol hodinu a zohnať inú škôlku v marci proste nebolo reálne. Tak sa občas veru stalo, že učiteľka stepovala s našim deckom pred škôlkou.
@miroslava21 pokial ma učiteľka raz pracovnú dobu do 17.00 a ja prídem po dieta o 16.45 je povinná mi ho s úsmevom dat a moze ist o 15.minut skôr domov. Je to vyhoda, nie jej PRAVO ist skor domov!!! Ine matky su v praci z pleziru asi, ze? Predavačka ked ma otvorene do 21., myslis ze o 20:20 moze ist domov , lebo v obchode nikoho nema? Asi ťažko. To len učiteľky si na to zvykli a ked prides, podotýkam NA CAS zazera na teba. No asi tazko. Je platená raz do 17.00, nech si to laskavo uvedomi.
som učiteľka, tiež mám svoj rozvrh hodín, pracovný čas a nechápem o čo im ide. Ja som takto riesila ranny prichod. Bud ideme autobusom 7:15 alebo 8:10. Ak ideme skorsim, tak ma reci ze sme tam skoro, ked neskorsim tak ze ideme neskoro. Povedala som jej nech nam vyberie spoj ona. A ticho. Tie ucitelky si vybijaju svoju kariernu frustraciu na rodicoch, toto su tie tety, ktore mali robit nieco uuplne ine. Nevyhovies im bohuzial.
@mooonika1975 ja tomu rozumiem, tiez by mi bolo luto, keby poznam dieta, co je doslova odlozene v skolke a v podstate by nemuselo, ale tvoj popis situacie a vyjadrovanie je hrozne.. Znies neempaticky, nahnevane, povysenecky..
záleží do kedy je škôlka oficiálne otvorená, ak do 16:00, tak o 16:01 už by tam naozaj nemalo byť žiadne dieťa.....ani dieťaťu nerobí dobre ak je každý deň v škôlke ako posledné....
@beronsche znie neempaticky a nahnevane, pretože tu dostala naložené. Niekedy sa nestačím čudovať, ako si žena žene dokáže naložiť. Potom tie reakcie sú zbytočne vyhrotene. Ja napríklad chápem obe strany, aj autorku, aj učiteľku v škôlke. Veci väčšinou nebývajú čierno biele a viac pochopenia a tolerancie z oboch strán veru nie je na škodu. Respektujuca komunikácia sa tu akosi nenosí.
@elizabet173 nuž v tom prípade je mamička svojprávna, takže otvoriť si ústa a povedať že veď má byť otvorenie do 17-tej....tu na MK s tým mamička nič neurobí.....a ano počas prázdnin sa skoro v každej škôlke zatvára skôr, lebo aj rodičia chodia pre deti skôr, to ale nič nemení na tom že tá učiteľka tam má ostať až do 17-tej hoci aj s jedným dieťaťom...otázkou ale potom je, ako sa cti to chúďa dieťa
@mooonika1975 no lebo si to napísala chaoticky a nepresné, preto tvoj príspevok vyvolal nepochopenie.
@bilberryday to určite neboli 1-2 školy !
@zuzanockamt ale prečo nestisis volume,prečo čítaš po pracovnej dobe služobné edupe, ? Nie si vrcholový ani krizovy manažér, že musíš byť nonstop na príjme a okamžite ide pre teba vládny vrtuľník
@lara45 pracovala si ako lekar? si lekarka?
so strednou pochybujem, na lekara musis mat vs a titul mudr. Takze nie, netusis kolko realne robia lekari, okrem ambulancii, ktore jedine ty ako pacient realne vidis. S ordinacnymi hodinami prilepenymi na dverach.
Treba vnímať 2 aspekty:
- vnímanie dieťaťa, že je posledné v triede, a že rodičia sa na neho najmenej tešia (pomoc: pri príchode úsmev, prejaviť radosť, že som už s dieťaťom)
- vnímanie učiteľky (môže to vnímať v prospech dieťaťa - viď. predošlý bod alebo len chce mať skôr čas na kávičku do fajrontu.
Každopádne je dôležité, aby boli naplnené práva (najmä emočné) dieťaťa a nie iba práva učiteľky, nakoľko tá je v práci.
@paulinam99 najmenej tesia? co ak naopak ho maju tak radi, ze mu chcu zabezpecit prve posledne a preto makaju vo svojej robote do zaverecnej??
nechapem stale zmysel diskusie - ked raz skolka je otvorena do 17:00, ucitelka si tam vykonava svoju pracu s vedomim, ze rodic moze pre dieta prist aj 16:50 a je to OK. Ked raz do 17:00, tak do 17:00.
Opat sa pytam, mozem sa ja dozadovat obchodu, ktory otvara o 9:00, aby som si nakupila 8:50? Ved 10min jak 10min.
@zuzuliennka1 Niektoré deti znášajú zle, že sú posledné v triede bez ohľadu na to, či rodič príde posledný z objektívnych alebo subjektívnych príčin. Preto bolo zdôraznené, že je dôležité pri príchode po dieťa navodiť emočný stav, že dieťa je prvoradé aj napriek tomu, že je tam posledné. Stačí pochopiť ... 😉
Je jasné, že formálne je možné dieťa nechať v škôlke do poslednej minúty, mnou bol riešený oprávnený stav dieťaťa byť milované svojimi rodičmi. Ono nechápe otváracie hodiny, ale to, že všetci kamaráti sú už preč a ono zostalo v škôlke posledné ...
@akvi áno aj ja som.nedavno cestovala z domu do škôlky dvoma spojmi, zo škôlky dva spoje plus sad.
@paulinam99 myslim, ze detom v skolke, teda vo veku 3+ sa da pekne vysvetlit, preco ostavaju posledne. Nie preto, ze ich maminka/tatino nemaju radi, ale preto, ze pracuju a zarabaju peniaze, aby mohli chodit na vylety (napr.). Je to o vzajomnej komunikacii. Netreba z toho robit dramu a ucitelka nema co riesit, kedy rodic pride a ktore dieta ostava posledne, pokial to rodic stiha v urcenom case. Hotovo
Autorka, keď dnes, pôjdeš do škôlky a škaredo sa pozrú, povedz pravdu. Si samoživiteľka, máš sa čo obracať. Keby si bola v inej situácii, chodíš po dieťa o 15tej.
A viac nerieš. Dieťaťu doma vysvetľuj, prečo je to tak. A každú voľnú chvíľu buďte spolu, čo verim, že ste.
Učiteľka ti môže byt ukradnutá a tvoje dieťa vie, že ho miluješ.
@lienka.7 ja s tebou suhlasim. Asi si ma nespravne oznacila
Autorka! Si v práve, nedaj sa!nepridávaj si dalšie starosti skrz ucitelky, ktore si maju robit svoju pracu ako Ty si robis tú svoju, neboj sa byt slusne asertivna, drzim palce
@cacianka V čase covidu nevyhnutnosť.

Ideálne ráno priniesť o 7:59 a 15:01 už dieťa vyzdvihnúť, aby sa na teba nikto škaredo nepozeral a pani učiteľky ťa neohovárali...
Neviem si predstaviť ako náročné toto musia mať matky samoživiteľky. Samozrejme je možné že aj tá pani učiteľka si možno ide po dieťa do družiny, alebo niekam ale keď má pracovnú dobu do 17:00 tak sa nemá čo vyvršovať na tebe. Musíte si to vydiskutovať vy dve, alebo oslov riaditeľku škôlky.