icon

Prítomnosť chorých detí v škôlke

lara1128
15. mar 2017

Ahojte, chcela by som sa informovať, ak by mi vedel niekto poradiť na koho sa obrátiť ak škôlku sústavne navštevujú choré deti a ich rodičia sú zaslepení. Môj syn je stále chorý kvoli tomu a už mám toho plné zuby. Rada by som vedela na koho sa môžem obrátiť, aby daný problém riešil. Učiteľka je "bezradná" pretože rodič prinesie dieťa do škôlky usoplené , choré ale s papierom od lekára, že môže škôlku navštevovať. Teda učiteľka to dieťa nemôže vrátiť rodičovi hoci je sama presvedčená že dieťa tak uplne zdravé nieje. Prosím poraďte mi . Ďakujem

meusicka
15. mar 2017

@sassannka nehnevaj sa, ale zachadzas do extremov, ja si myslim, ze mama, ktorej dieta v noci nevie spat, lebo mu stekaju sople a ma ich tolko ze z nich grca, taka to dieta urcite neda do skolky. aj ked dieta kasle, az ho dusi, take tiez mama hadam nedava do skolky.
ja som teiz zastancom toho, ze ked to nie je take vazne, tak svoje deti do skolky pustim. ale nikdy by som ich nedala ked maju teplotu, alebo dusivy kasel a take hlieny ako si popisovala vyssie.

ivetatalarova
15. mar 2017

V našej škôlke neprichádza do úvahy žiadny sopel ani kašel. Zo začiatku to neriešili, ale rodičia sa do toho obuli a teraz to funguje takto. Chodí do súkromnej škôlky za ktorú platíme dosť peňazí, a fakt by ma porazilo keby že chodí s nejakými chorobami stále domov, ráno je filter deti - sopel, kašel, červené oči a podobne - automaticky domov - všetky deti boli na výtery či nie sú bacilonosičmi. Máme jedno dieťa s oslabenou imunitou - na 3 mesiace prerušená dochádzka kým sa dá dieťa "dokopy". Teraz sme mali rodičovské a za posledných 5 mesiacov je chorobnosť takmer nulová, všetky deti chodia do škôlky zdravé a rodičia vedia že nemôžu len tak nechať škôlke aj keď len trošku choré dieťa.

charlie1980
15. mar 2017

@naja94 Preco teda moje dieta pod vedenim 1.skolky bolo permanentne chore a zrazu chore nie je pod vedenim inej skolky....? A nie, nemal povestne "bezne" sopliky, nosil domov hotovu Zoo, zelene huste sopliska, Tyzden po dobrati Atb. Preco mu Teraz nic nie je....? Cize ano, niektorym skolkam a ich vedeniu je to fuk, Tak isto niektorym mamickam je to fuk, Ked je riziko ochorenia vyssie, viac deti naraz chorych, kaslajucich, sopliacich, hromadne ich treba nechat doma a preliecit.

sassannka
15. mar 2017

@meusicka Asi si nerozumela môjmu príspevku. Keď moje dieťa zotrikrát ráno kýchne, alebo sa zobudí so sopľom, automaticky ostáva doma. Nevrátila som sa do pôvodnej práce, ale našla si takú, ktorá mi toto umožňuje a ak by aj nie, neváhala by som ostať na predĺženej rodičovskej. Proste moje dieťa je u mňa na vrchole rebríčka hodnôt, nikdy by som ho nedala do kolektívu v nepohode, aby som si ja mohla odpochodovať do práce. A nie, nie sme ani za vodou a tiež máme hypotéku na krku, ale dieťa je skrátka priorita číslo jedna, vždy sa nejak pretrasieme.
Bohužiaľ, moje dieťa reaguje na bežné soplíky a kašeľ iných detí práve tým grcaním a zdurením sliznice. Takže to, čo iné deti v pohode prechodia, my doslova prelezieme.
Som však vďačná aspoň za to, že už ho aspoň obchádzajú vysoké horúčky (39 a vyššie) pri každom infekte.

siska53
15. mar 2017

@sassannka mi chces povedat,ze si bola raz mesacne na tyzdnovej ocr? Kvoli soplu? A lekrka ta nechala.. Vszk ked ti to tolerovali.. Co citam skusenosti,tak to velmi netoleruju a ja som rada,ze tych mojich cca 7 pn a asi 4ocr za 2roky mi nejak odtolerovali a robim. A ze moje decka mali rok,kedy boli stale chore,vecne som volala nasim,aby dosli,nastastie su na dochodku a vladali,teraz je to horsie. Lenze to bolo obdobie takych chorob,ze teplota,hrdlo,silny kasel a pod.
Ja osobne nepoznam pracujucu matku,ci pracujuceho otca,ktory pri slabol sopli ostava s dietatom doma.

dai
15. mar 2017

@ivetatalarova moje deti tiez chodia do sukromnej ale teda sople su tam neni choroba ani ja osobne to za chorobu nepovazujem... mam rovnaku skusenost ako 0silvia0 aj ked s inym vysledkom - u nas sme synovi dali mandlu vyoperovat lebo on mal zelene sople stale - neinfekcne zelene sople upozornujem - tiez sme riesili cely okruh ako silvia na podnet preaktivovanych helikopterovych matiek - vzdy ciste dychanie, crp dobre, vsetko ok - len zelene sople kedze nemal absolutne prechodne dychacie cesty vsetko co do nosa prislo tam aj zostalo, dychal pusou a snakat este nevedel... nosila som tiez papiere ze mam zdrave dieta - chorobnost je u nas velmi nizka pritom, deti su stale vonku - v dazdi , v snehu, vetre... my sme tu madlu dali vybrat, odvtedy ( su tomu uz skoro 2 roky ) sopel nemal...
detto nachladnutie som si nevsimla ze by dospely riesili, tiez by som chcela vediet ako by sa tvarili keby ucitelky zostali v skolke s kazdym soplom doma a ich deti by kolovali po skolke ci skole...

siska53
15. mar 2017

@sassannka tak si vybav predlzenu rodicovsku,ked mate zdravotne problemy.
Moja mama so mnou musela zostat doma hned,ako mi zistili,ze mam srdcovu chybu. Nesmela som do kolektivu,lebo som nesmela ochoriet. Sla som az do skoly,rok a po operacii. A choroby si ma pekne pockali na skolsky vek,co uz bolo horsie,nastatie,kedze som bola starsia,aj sa telo lahsie s chorobou popasovalo.

Nie kazda ma moznost ostat so slabym soplom doma. Alebo nam na ten cas zaplat opatrovatelky.

dai
15. mar 2017

@sassannka mala by si imunitu svojho dietata riesit - existuju rozne autoimunne liecenie na posilnenie imunity - jeho reakcie na bezne nachladnutie totiz nie su normalne... zial pride mi to trochu z tvojej strany ako sikana vsetkych ostatnych zdravych deti aby sa prisposobovali tvojmu napriek tomu ze oni su s tym v pohode... ak mam dieta s problemom tak sa ho snazim riesit v provom rade ja, az potom obmedzujem ostatnych ( prip. hladam riesenie ktore vyhovuje mojmu dietatu - napr. tu predlzenu matersku ked vidim ze to moje dieta nedava imunitne...)

ivetatalarova
15. mar 2017

ešte ma napadlo, keď dieťa bralo napr. 5 dní ATB - ďalších 5 dní by malo ostať doma a neísť do kolektívu

siska53
15. mar 2017

@sassannka aja zas nerozumiem tomu,preco ho pchas do kolektivu,ked ma nieco s imunitou alebo s cim. Ostan s nim doma,vyried mu zdravie a nech do skolky ide potom.

sassannka
15. mar 2017

@siska53 Nie, tak ako som písala vyššie, nevrátila som sa do pôvodnej práce ale pracovala na dohodu tak, aby mi bolo umožnené ostať s dieťaťom doma. Ak nie ja, tak ostal manžel. A robíme to doteraz. Proste moje dieťa je vždy v kolektíve 100% zdravé. A v prezliekarni stretávame deti, ktorým lezie sopeľ priamo do úst a namiesto hračky si nesú sirup na kašeľ... Takže o slabých soplíkoch nie je ani reč... Absolútny rekord máme 4 dni po trojtýždňovej absencii a boli sme doma zase... Moraxellu sme preliečovali s ATB a máme ju zase... Asi od tých zdravých a neinfekčných detí len so soplíkmi 😀 Jediné, čo ma pozitívne udivuje je fakt, že keď dostali takmer všetci rotavírus, my sme si ani nevšimli, že sa niečo dialo... Zázraky sa dejú asi 😇

dai
15. mar 2017

@sassannka ta otazka bola preco svojmu synovi nevyriesis imunitu celkovo - to mu nepomoze ze si s nim doma ked je chory , ved hladaj preco je stale chory:-/ teda ako ja by som pokojne nespavala keby vidim ze moje dieta chyti vsetko okolo coho prejde...

sassannka
15. mar 2017

@ivetatalarova Tlieskam, až bude taká škôlka u nás, v momente pôjdu moje deti tam 👏

@siska53
@dai
To je na tom to vtipné, dámy, moje dieťa má imunitu podľa všetkého absolútne v poriadku. Nikdy mu neprešiel infekt do DDC, vždy pekne zareagoval na lieky, skrátka je len "chytľavý" na horné dýchacie cesty, aj ten kašeľ bol takmer vždy zo zatekajúcich sopľov... Podľa odborníkov bežné detské ochorenia opakujúce sa každý mesiac, v sezóne aj dvakrát.
A kolektív znáša bravúrne, vždy sa teší, nikdy nereval a nevolal mamu, ako poniektoré deti, ktoré sa takto pretrápia pol dňa a rodičom je to jedno.
Takže je to naopak, to moje dieťa a ja sama a bývame šikanované rodičmi, ktoré s kľudom dajú vlastné choré dieťa do zariadenia, keďže moje dieťa je to, ktoré z tej neinfekčnosti (ako ste spomínali) vždy ochorie a ja som tá, ktorá s ním vždy ostane doma, jednak preto, aby to nešíril ďalej a jednak preto, lebo chorému dieťaťu je doma najlepšie!

alenka7777
15. mar 2017

@lara1128 nic v zlom, ale ty si doma na rd s tym mladsim dietatom? lebo ak ano, tak potom nerozumiem, preco davas starsieho do skolky, ak maju obe deti take problemy? ja mam vekovy rozdiel 3 roky, cize ked mi starsia nastupila do skolky, mladsia mala 5 mesiacov. starsia ak aj nieco chytila, zvladla to v pohode. preliecil sme to doma cibulou, medom a podobne. lenze horsie to bolo s mladsou,aj napriek tomu, ze som ju kojila, chytala od starsej kazdy bacil a mala vzdy horsi priebeh, raz dokonca musela brat atb. skusila som na radu dr. dal starsiu potom len na doobedie do skolky, ze ak tam nebude spavat, mozno bude menej chytat, ale bola zima, takze aj tak zvykla nieco doniest. tak som ju potom nechala doma, az kym sa vonku neoteplilo a tym padom bolo uz aj menej chorych deti v skolke. sama dr. povedala, ze ak mi to mladsia takto chyta, nema vyznam, aby starsia chodila do kolektivu. mladsia je predsa este len babatko s este nevyvinutou imunitou. takze ja by som ti poradila skor takto, nechat starsieho doma aspon v tom kritickom obdobi, cez zimu a ked sa siria nejake virozy.

marcah
15. mar 2017

@sassannka tiez ma ako prve pri napadlo, ako pisu aj ine maminy, ze pokial by som mala mat dieta neustale an ATB (pokial su ATB opodstatnene) tak asi zvazim predlzenu matersku a nedavam dieta do kolektivu v 3 rokoch.... pre niektore je to proste skoro.
My sme sice tiez v zahranici ale myslim, ze to je jedno, imunita deti funguje rovnako a teda ani u nas sa kasle a sople neriesia - dokonca to bolo uvedene v papieroch pri zapise (ze chore deti do skolky nepatria a v zatvorke "Kasel a sopel sa nepovazuje za chorobu"). S teplotou a liekmi ale dieta nevezmu.

sassannka
15. mar 2017

Absolútne choré zmýšľanie tu panuje, podľa všetkého obraz celej doby...
Takže autorka diskusie chcela vedieť, čo má robiť, keď sa dávajú do škôlky choré deti a jej dieťa od nich ochorie... A príspevky typu, nech ona nedáva dieťa do škôlky.... Opačná strana je zrejme v poriadku...
Takže my, rodičia, ktorí preliečujeme svoje deti ich nemáme radšej dávať do kolektívu, ale rodičia, ktorí svoje deti nepreliečujú, sú v poriadku 👏
Opakujem, moje dieťa nemá imunodeficit. Dieťa autorky možno tiež nie. Tak, ako bývajú choré naše deti, sú choré aj tie ostatné, jediný rozdiel je v tom, že my s nimi ostávame doma a druhá strana ich veselo nosí do kolektívu, kde nakazia aj tie ďalšie... O zamestnanie môžeme prísť rovnako ako každý iní...
Jasné, že nás štvú choré deti, a vás nie, keď my ostávame doma a vy si chodíte do práce v nezmenenom režime... Ale myslieť si, že vodenie chorých detí do škôlky je normálne? Veď to je tu celé pomýlené...
Baby, verte, že na bežné detské ochorenia nám rodičák nikto nepredĺži!

alenka7777
15. mar 2017

nam inak ucitelky na zaciatku roka povedali, ze oni nemaju tu kompetenciu, ze mozu rano rodicovi neprevziat dieta ak aj na nom vidiet, ze nie je zdrave. jednoducho, nemaju nieco take uvedene v stanovach ich skolky. takze myslim, ze toto este len posmelilo rodicov a neboja sa dat aj chore dieta do skolky. mne osobne ucitelka hovorila, ze ona aj upozornuje rodicov, ze dieta stale kasle, ze ocividne nie je ok, nech to poriesia, ale rodic nad tym len mavne rukou a na druhy den je to dieta znovu v kolektive. dokonca do nasej skolky chodia deti aj s teplotami. jedna ucitelka na zaciatku roka povedala, ze ona sirupceky a spreje podavat detom nebude a druha povedala, ze ona s tym problem nema, takze niektori donesu dieta rovno aj s nejakym sirupcekom.

alenka7777
15. mar 2017

@sassannka urcite nie je v poriadku, ze nejaky skolkar berie kazdu chvilu atb a jeho mladsi surodenec je podla slov zakladatelky na tom este horsie, tam bude nejaky vacsi problem. tak co by si jej poradila ty? inak sa to poriesit neda. jedine najst skolku, kam ozaj chore deti nevezmu

0silvia0
15. mar 2017

@sassannka tak ja si dobre pamätám, keď som nastúpila po RD do práce, fungovala som takým štýlom, že 2 týždne som chodila do práce a 2 týždne som bola doma na očr a takto to išlo pár mesiacov a poctivo som si všetky choroby s deckami prvý rok vyžrala. Moji rodičia pracovali, môj manžel podnikal a ja mám jediné šťastie, že pracujem v štátnej správe, keby som pracovala v súkromnej sfére, toto by mi nikto netoleroval. Cítila som sa už trápne pri takejto pracovnej morálke. Ale toto boli choroby s teplotami či horúčkami, aj s ATB, virózy ako na bežiacom páse. Ale časom som s každým soplom skutočne nebola doma na očr, čím boli deti staršie tým sa imunita lepšila a frekvencia očr-iek sa zmenšovala. Prvý rok v škôlke skutočne treba počítať so zvýšenou chorobnosťou. Ale napr. jedna matka-vdova-samoživiteľka dávala syna večne chorého do škôlky, jednoducho si nemohla dovoliť zostať doma s mizerným príjmom, mala som ju za to nenávidieť? Každý má trocha inú situáciu a každý normálny rodič vie, čo má kedy robiť, tedy mal by vedieť...

alenkay7
15. mar 2017

@lara1128 ked dieta ma malí kašlik alebo trošku soplik tak to nie je choroba, ale ked dieta ma zelené sople a kašle ako hrniec, tak ho učitelka može poslat domov aj ked rodic donesie papier od lekara to je ranny filter. Vaše chodi prvy rok do skolky? tak to je normalne že je stale chore moja prvy rok bola tiež každy mesiac chora prišla jar a bola ok. ono je to to že je v kolektive a musi si zvyknut na "bacili kolektivu". moja chodi už treti rok a tiež tam nosia take deti lebo "nemaju vyber" a bola chora tento rok raz. alebo ked mate nachylnejšie dieta treba ho dat zaočkovat.

marcah
15. mar 2017

@sassannka no jediny rozdiel nie je len v tom, ze ty s nim ostavas doma a ja nie, ale aj v tom, ze tvoje dieta evidentne reaguje na beznu virozu inac ako moje.
Asi ak by moje deti prezivali sople tak ako tvoje tak tiez sa na to inac pozeram - a naopak, ty by si to mozno tiez inac videla ak by tvoj maly nemal pri virozach take komplikacie.
To je ako s kiahnami - kolko mam tolko nazorov - niektore davaju deti dokonca ockovat pretoze sa boja kiahni. Ja by som tie moje hned supla do kolektivu deti s kiahnami.
Jednoducho aj u viroz je vseobecne zname ze prvy rok je v skolke velmi narocny ale aj dolezity pre imunitu dietata.

marcah
15. mar 2017

@ivetatalarova klobuk dole pred vasou skolkou, ze to vedia takto ustrazit, aj ked pride mi az sci-fi ako zvladli tuto zimnu sezonu s nulovou chorobnostou ked neberu ani trosku chore dieta 🙂.

moni244
15. mar 2017

@sassannka preco rovno chore zmyslanie? Zato, ze maju ine mamicky odlisny pohlad na vec? A ako odhalis skryteho bacilonosica, ktory nema ziadne vonkajsie priznaky?aj take deti totiz su. A ked ma dieta taky tazky priebeh, je na mieste otazka, ci by nebolo vhodne zvazit odklad skolky.

simca06022011
15. mar 2017

Vydiskutujte si to v šatni s rodičmi alebo na rodičovskom... U nás sa to stať nemôže, že choré dieťa je v škôlke. Ak aj je tak druhý deň už nie....A inak chorobné stavy nie sú nižšia ako inde... Proste deti bývajú choré a bodka. Niektoré viac iné menej... Ale všetky ochorejú a vyrastu z toho.

lubi40
15. mar 2017

@charlie1980 akoze nechcem sa hadat, ale je choroba a choroba. Akoze ty ked si prechladnuta, tecie ti z nosa tak ostavas doma? Beries si PN alebo dovolenku? Ja mam napr. silnu pelovu alergiu, cele leto mi tecie z nosa a kedze ako alergik mam oslabenu imunitu z casu na cas to prepukne do silnej sennej nadchy prip. slabeho zapalu dutin. Nie som nijako nakazliva pre okolie a teda normalne chodim do prace.
Tak je to aj s dietatom, nejde o to ako si zadefinujes ci je dieta chore alebo nie, ale ci je choroba nakazliva a nebezpecna pre okolie a po druhe, ci to sposobuje jeho "prace neschopnost".
Napr. my sme zo skokly presne dostali zadefinovane, co znamena ze dieta je chore a nejake sople a kaslik tam teda nebol.

charlie1980
15. mar 2017

@lubi40 Ja Neviem, Ale ja nikdy neprechladnem. Nikdy nemam sople len tak (nemam Ani alergie). Ak ochoriem, sople mam, Samozrejme, Ale vzdy je to sprevadzane upchatymi dutinami. Ja Zidane sople z prechladnutia nepoznam. Tak isto Moj syn nie, pretoze nema Ako prechladnut a sople len tak nikdy nema-Bud je chory Alebo chory nie je. Bud bez soplov alebo so soplami.

charlie1980
15. mar 2017

@lubi40 Este by som snad napisala, Ze nikdy, Ale Ze naozaj nikdy som nebyvala taka chora Ako Ked syn zacal chodit do. tejto skolky....infekt na mna doniesol pred porodom, vsetci sme sa poctivo liecili Atb.doma, nastupil do skolky, o Tyzden Ten isty kolobeh. Ked nebol doma, hned sa mi ulovilo. Akonahle prisiel domov, hned som sa zle citila. Proste samy infekt bol. Snad 6r som nebrala atb. Tento rok troje- pred porodom, po porode a Este raz vo feb.
Ja viem, Ze taketo Infekty sa najviac Siria v skolkach. No hneva ma tiez Ten postoj, Ze : Ved su to iba sopliky a kym sa dostanu k lekarovi, je chory cely kolektiv. A Ked to ignoruje Este aj skolka, Tak je to masaker.

siska53
15. mar 2017

@sassannka vies,tak ako ja mal povedat aj mojum kolegom,ze ak maju sopel,nech nechodia do prace,aby som ja neochorela? Iez nemame ani jeden z nas imunodeficienciu.. Ale prosto nie je normalne ani u tvojho dietata,ani u autorkinych deti a ani u mna,ze ta chorobnost je taka. Preto treba hladat pricinu a odstarnit ju,aby clovek neschytal kazdu blbost. Testy na vsetky moznr alergie (v detskom veku,zial nie presne,ako nam povedala imunologicka), skryty stres ktory sa navonok nemusi prejavit.. Alergia na potravin sa vraj tiez tak moze prejavit (sama si chcem.otestovat na sebe,ci vylucenie cukru a bielej muky,cize vyrazne znizenie lepku,prip.mozno mliecnych vyrobkov nezaberie), liecime sa silicami (musime objednat,zasoby sa minaju a my mame teraz dost inych vydavkov)..
Odporucam aj bunkove soli (mne pomohli na klby, na imunitu nemame odskusane,ale mozno by zabrali). Niekomu pomoze imunoglukan,nam nie, niekto radi rakytnikovy olej, ci wobenzym.. Liecbu koloidnym striebrom. Nestaci len vyplakavat,ze my davame so soplom - cirym - deti do skolky. Ak mam prehnane chore dieta,hladam.riesenie. Tak ako som ho hladala onoho casu u seba a ako ho hladam teraz opat,lebo najma ja,smz chorlavejsi. Deti su uz na tom omnoho lepsie. Aj vek a styk s bacilmi k tomu prispieva. Ale nie som zastancom toho,aby uplne male dieta bolo vystavene samym bacilom,preto som rada,ze maly siel do skolky,az ked mala mala 2.5roka.

Svagr

siska53
15. mar 2017

@sassannka
Svagrina nechodila do skolky,napriek tomu bola vkuse chora. Z coho,ked v kolektive nebola? Cize sopliky ci kasliky neboli vvjej tednej blizkosti v uzavretej miestnosti? Neboli ani detske centra ci nakupne centra,cize preco bola chora,ked nebola v styku s detmi,ktore ty uz povazujes za chore?

sassannka
15. mar 2017

@moni244 Vy ste tu expertky na ťažké priebehy alebo neviete čítať s porozumením? Podľa našej pediatričky je to bežný priebeh... A áno, zmýšľanie, že dieťa, ktoré ostáva často doma, lebo sa ho rodičia rozhodnú liečiť, nech radšej do kolektívu vôbec nechodí a mama ostane doma a naopak to, ktoré je evidentne chorľavé, usoplené ukašľané je v poriadku, že ide do kolektívu autorov mama do práce - tak to je prinajmenšom pomýlené.
Veď som to už dávno pochopila, že ste znovu tých, ktoré šupnete svoje dieťa kľudne do kolektívu, čo na tom, že nakazí ďalších 10 a možno 5 rodičov potom ostane doma na OČR.. Ja sa môžem len tešiť, že naše deti nechodia spolu. . . A poriadky už asi budem robiť individuálne, možno aj u nás stačí spraviť víchor, pohroziť RÚVZ za nedodržiavanie príslušného zákona, ktorý som si ja nevymyslela a záväzný je pre všetkých, či sa to niekomu páči alebo nie.
@siska53