Problémy so škôlkami a plánovaním pracovného času
Ahojte, no toto sú nervy. Pracujem (pochopiteľne, ale podla učiteliek v škôlke asi nie...) 7,5 hodin. Škôlka je
,,otvorená" 6-16 :00. Učiteľky vkuse niečo vymýšľajú. Často žiadajú, aby som pre dcéru chodila skôr. Alebo (!) nemajú IBAN na posielanie školného, treba platiť v hotovosti, ale pozor, iba do 15:15, potom to už nezaplatíte. Idú zdobiť stromček? Prídite skôr pre deti.
Samozrejme neoficiálne, len to povedia, žiadny oficiálny oznam. A ja sa pýtam....je to tak všade? S nikým sa nestriedam, s dcérou som sama. Kvôli tymto výmyslom škôlky som prišla už o dve práce, lebo šak kto by to akceptoval? Čo som čítala, tak škôlka nemôže požadovať prichod rodiča skôr.
Aj teraz- je besiedka. Zas ma vyzvali aby som prišla do 14:30. Aj keď je besiedka, musia zadovážiť starostlivosť o dieťa, nie aby rodič stále pracovne vymeškával. Dcéra na besiedku nejde. A ja už mám toho plné zuby toto naháňanie. Tak sa pýtam ak je tu niekto, kto sa v tomto vyzná, čo robiť. Riaditeľka je trubiroh, kope za učiteľky, nie rodičov. Každý týždeň žiadajú nejaký skorší odchod, popripade minimalne 3x do mesiaca.
Dá sa s tým niečo robiť? Pracujem do 15:00. Klasicky.
Ďakujem
@fazulka21 ale jasne, tomu rozumiem, lenže ide ti hlavne o to,aby dieťa mohlo byť v škôlke. No bude, ale na besiedke, bude tam dozor, lenže ty to nechces. Tak si vyber.
@anonym_a44356 nie je tam jedna trieda, deti sa navzajom poznajú, aj učiteľky. Nejde o celý deň, ani o hodinu ale o 15 minút. V škole myslím to bolo tak, že ak ja som sa neúčastnila branneho cvičenia, tak bola náhradná trieda. Je rozdiel neochota a určité legislatívne hranice. Zatiaľ čo som čítala vyhlášky, tak na to právo jednoducho škôlka nemá. Preto sa pýtam na oficiálne zdroje, kde je napísané kedy má škôlka právo vyzvať rodiča o skorší príchod. Nemôže dieťa nútiť zúčastňovať sa nepovinnej aktivity a mňa ako zamestnanu osobu nemôže v jednom kuse nútiť chodiť do škôlky skôr. Besiedka je len aktuálna udalosť. A čo platba škôlky? Platba krúžkov, každého zvlášť, v hotovosti do 15:15? Ja nelietam, ani nemám teleport. Výzdoba škôlky? Vyzdoba stromčeka a ďalší deň zas Osvietenie stromčeka? A furt niečo. To sú aktivity, ktoré mi majú zasahovať do pracovného života? Trošku hlúposť nie? Keďže si škôlku platím. A vždy v plnej výške.
@fazulka21
veď nemusíš prísť pre dieťa skôr, ale tým pádom bude dieťa v škôlke so svojou triedou. na besiedke. chceš ochrániť dieťa pred stresom, ale nič preto nespravíš.
@anonym_6e755b ale ja prídem skôr 😀 ja končím v práci 15:00. Dohodla som.sa, že zajtra skončím 14:30. Do toho mi učiteľka napisala, aby som prisla do 14:30. Takže ja budem v škôlke medzi 14:40-14:45. Ona na besiedke nebude, ale budú ju chystať. Ja chcem vedieť ako postupovať aj v iných veciach, kedy žiadajú stupídny skorší príchod. Tak poď, ale prosím zdroje, skúsenosti, paragrafy, nie názor človeka, čo možno dieťa má, ale sám nemanévruje medzi zamestnaním a školou/škôlkou. A dávam dôraz na slovo sám.
@fazulka21 my máme škôlku do 17, ja chodím pre dcéru 16.45 a zvyčajne je posledná. Niektoré učiteľky zazerajú, jedná sa aj opýtala prečo tak neskoro, hneď som ju dala na poriadok. Spýtala som sa jej či oná môže odísť skôr z práce keď tu má deti a bola ticho.
Irituju má ucky v škôlke, ako sa snažia si zľahčovať prácu.
Ja na tvojom mieste to okamžite riešim so zriaďovateľom a keď keď ti odpíše čo ti odpísal , hneď by som tam nabehla a povedala mu že ak to nezačne okamžite riešiť on, budem to ja riešiť ešte na vyšších miestach. A ešte aj písomne by som mu to dala. Ja sa neserem s takýmito ľuďmi.
Keby som ja robila tak ako niektoré učiteľky v škole tak ani na chleba nezarobim. Oni sú diagnóza a môže sa tu urážať kto chce ako chce.
@fazulka21 my máme škôlku do 17, ja chodím pre dcéru 16.45 a zvyčajne je posledná. Niektoré učiteľky zazerajú, jedná sa aj opýtala prečo tak neskoro, hneď som ju dala na poriadok. Spýtala som sa jej či oná môže odísť skôr z práce keď tu má deti a bola ticho.
Ja na tvojom mieste to okamžite riešim so zriaďovateľom a keď keď ti odpíše čo ti odpísal , hneď by som tam nabehla a povedala mu že ak to nezačne okamžite riešiť on, budem to ja riešiť ešte na vyšších miestach. A ešte aj písomne by som mu to dala. Ja sa neserem s takýmito ľuďmi.
Keby som ja robila tak ako niektoré učiteľky v škole tak ani na chleba nezarobim. Oni sú diagnóza a môže sa tu urážať kto chce ako chce.
@anonym_ae7d87 teba chcem za kamošku 😀
@anonym_ae7d87 a ako riešiš keď ťa požiadajú že je v škôlke akcia, nikdy nežiadajú od teba príchod skôr?
@fazulka21
Odmietneme a vybavené. Normálne im poviem, buď si tam dcéru nechajú, úplne jedno čo majú na programe alebo požadujem od nich mesačný plat! Škôlka je na to aby rodičia mohli do práce. Nie na to aby rodičia mali prácu ako hoby = je je, nie je nevadí! Nech sa preberú slečny. Žijeme v AT, takéto debilné výmyslu tu nie sú. Koľko pre Boha zdobia stromček?? Nech to spravia s deťmi alebo zdobia malý. A ostatné vymýšľanie nech si riešia mimo pracovnú dobu. Takúto kraviny som ešte nepočula ani od sk kamosiek s malými deťmi.
@fazulka21 tak mu napis nech o tom oboznami zamestnacov skolky a nech ta neotravuju svojvolnym skracovanim prevadzkovych hodin lebo nabuduce budes ziadat aby ucitelky pisali rovno na obecny urad ze nie su schopne dodrzat prevadzkove hodiny a nech sa o tvoju dceru postara OU ako zriadovatel skolky ked si nevie zjednat poriadok so zamestnancami.
@citronove_koliesko
Presne tak a pokiaľ by nepochopil, v dodatku by som ho upozornila, že pokiaľ to rýchlo nevyrieši, budem to riešiť niekým ešte vyššie postaveným nech ich poriešiť 🙂
@anonym_580fb9 rozumiem. Na druhej strane, je skvelé že máš tak šikovné deti a aj možnosti sa dohodnúť ❤️ a časom budete s mužom chodiť jedným autom pravdepodobne 🙂 pracujúci pár, ktorý má deti to má tiež komplikované, keďže sa rodičia musia napríklad striedať zmenovo (on ranna, ona poobedna) a spolu ako rodina sú teda chaľabne málo. Teda...ja to nepoznám, len logicky mi to takto sedí že niektoré páry tak fungujú?
@fazulka21 my mavame aj volno cez tyzden,ja mam volno,muz rannu takze cele poobedia sme vsetcia takto doma,tiez ked on ma volno ja nocnu,vyspim sa do 15tej a zase sme vsetcia spolu.Dokonca aj 1 vikend mame obaja volno.Takze aj toho volna spolocneho je dost.Teraz mame presne rannu a poobednu.S muzom som rano,lebo ma odprevadza a zase ja ho vecer takto cakam.Da sa to,ked je to takto.
Ja obdivujem kazdu samozivitelku,co je sama na vsetko.Klobuk dole,a uvidis mala o chvilku do skoly a uz bude dobre.
Však môže byť na besiedke, žiaden problém , nech ju dakam posadia a je to.. najlepšie niekde z kraja , nech ju môžeš vyzdvihnúť. Učiteľke by som oznámila,že dcéra je poučená ako sa správať aby nerušila a prídem, kedy mi to práca umožní.
@fazulka21 obrátiť sa na zriaďovateľa, v tomto prípade obec. A co sa týka besiedky, učiteľka ju musí dať do inej triedy. Proste MŠ je otvorena a keď je v jednej triede besiedka kde tvoja dcéra nejde, je ich povinnosť sa o ňu postarať. Bežne takto presúvame deti v rámci tried. Keď pre ňu neprídeš, neboj sa ako sa to bude zrazu dať. Nerozumiem, že takto sa ešte niekde funguje, my sa v práci pipame, neprídem ani neodídem ani o minútu skôr. Nech ti dá písomne každú jej žiadosť o vyzdvihnutí skôr ako ma byt MŠ riadne otvorená. Neexistuje aby toto robili pravidelne.
@fazulka21 my mavame aj volno cez tyzden,ja mam volno,muz rannu takze cele poobedia sme vsetcia takto doma,tiez ked on ma volno ja nocnu,vyspim sa do 15tej a zase sme vsetcia spolu.Dokonca aj 1 vikend mame obaja volno.Takze aj toho volna spolocneho je dost.Teraz mame presne rannu a poobednu.S muzom som rano,lebo ma odprevadza a zase ja ho vecer takto cakam.Da sa to,ked je to takto.
Ja obdivujem kazdu samozivitelku,co je sama na vsetko.Klobuk dole,a uvidis mala o chvilku do skoly a uz bude dobre.
@anonym_580fb9 tak to je užasné že sa takto spoločne staráte, pre mňa je to nepredstaviteľné, ale evidentne ešte existujú aj rodinne založení muži. Perfektné.
Ďakujem, pri škole už budem postupovať tvrdšie 🙂
@fazulka21 obrátiť sa na zriaďovateľa, v tomto prípade obec. A co sa týka besiedky, učiteľka ju musí dať do inej triedy. Proste MŠ je otvorena a keď je v jednej triede besiedka kde tvoja dcéra nejde, je ich povinnosť sa o ňu postarať. Bežne takto presúvame deti v rámci tried. Keď pre ňu neprídeš, neboj sa ako sa to bude zrazu dať. Nerozumiem, že takto sa ešte niekde funguje, my sa v práci pipame, neprídem ani neodídem ani o minútu skôr. Nech ti dá písomne každú jej žiadosť o vyzdvihnutí skôr ako ma byt MŠ riadne otvorená. Neexistuje aby toto robili pravidelne.
@anonym_82abd3 áno, som rozhodnutá ísť za riaditeľkou a vypýtať si písomne stanovisko, že školka v riadnej prevadzke nemohla zabezpečiť starostlivosť o dieťa. A nič by som neriešila keby učiteľka bola ochotná vziať dcéru o JEDNY DVERE VEDĽA na 15 minút. Toto je posledný raz čo škôlke vyhoviem a žiadne také že ,, buď si pre ňu prídete, alebo pôjde tam kam my povieme"
Jednoducho nechcem aby bola na besiedke a nechcem ísť pre dcéru do miestnosti kde bude nad 50 ľudí.
@anonym_82abd3 do inej triedy ju dat nemusia, moze sediet v miestnosti kde je besiedka, alebo ist domov. Nezucastni sa z rozhodnutia matky.
@fazulka21 Ahoj, podla mna, ked ma raz skolka urcene hodiny od - do, tak by to mali normalne dodrziavat a ohrad sa, ze skolka je od - do, ked budu mat pripomienky a kludne im povedz, ze aj ty mas pracovnu dobu, ktoru musis dodrziavat ako by mali aj oni. Kamoske takto pindala ucitelka, tak ju takto uzemnila, este to neskor obcas skusila, ale neuspela zas a znovu. Skus to takto. Drzim palec
@fazulka21 Ahoj, podla mna, ked ma raz skolka urcene hodiny od - do, tak by to mali normalne dodrziavat a ohrad sa, ze skolka je od - do, ked budu mat pripomienky a kludne im povedz, ze aj ty mas pracovnu dobu, ktoru musis dodrziavat ako by mali aj oni. Kamoske takto pindala ucitelka, tak ju takto uzemnila, este to neskor obcas skusila, ale neuspela zas a znovu. Skus to takto. Drzim palec
@motylik2559 ďakujem, áno budem to riešiť. Len to by pani riaditeľka musela zdvíhať telefón (7x!)
@motylik2559 ďakujem, áno budem to riešiť. Len to by pani riaditeľka musela zdvíhať telefón (7x!)
@fazulka21 Ak mas tu moznost, skus ist radsej za riaditelkou osobne, lebo cez tel. vidis,ze nezdviha a dalsia vec, predsa len osobne sa veci riesia lepsie🙂 aspon okrem ineho uvidis aj, ako sa tvari😄 No kazdopadne drzim palce!🍀
Som ucitelkou v bratislavskej skolke a len oci otvaram, co tu pisete... My sme otvoreni 6:30-17:00 a ziadna ucitelka od nas nekomanduje rodicov, kedy maju prist po deti, chodia aj tesne pred 17, ved je to nasa pracovna doba. Tiez sa da normalne dohodnut, ak dieta potrebujeme dat do inej triedy, meska, ma nejaku traumu a podobne...
@fazulka21 fakt v škole družina len do 15:30? To preboha ako ti rodičia stíhajú? Kde robia? Ja žijem v meste a vo všetkých školách je družina minimálne od 6:00- 17:00. Veď tu by ich rodičia zožrali keby mali kratšie. Ja chodím pre dcéry do družiny o 16:15 a to sú tam ešte skoro všetky deti.
@fazulka21 Nie, naša škôlka nevyžaduje skorší príchod rodičov poobede pre deti. U nás škôlka funguje od 6tej do 16tej. Ja som malého tam nosila presne na 6.00 hod a potom som utekala do roboty. Poobede som chodila preňho 15.30 hod. Besiedky keď sme mali začínalo sa to o 16 hod aby rodičia to stihli.
Zlatá naša škôlka, fungovala aj cez leto celý júl aj všetky prázdniny. Teraz mám prváka, v škole družina je od 6.30 hod do 16.30 hod. Nosím malého presne o 6.30 a zas utekám do práce, poobede chodím preňho 15.30 hod.
Horšie je to cez prázdniny že v škole všetky prázdniny sú deti doma. Tiež som sama mama a mám problém to vykryť bez pomoci.
@fazulka21 samozrejme ze si v prave. na otvaracie hodiny skolky sa musis vediet spolahnut a zamestnavatel sa zase spolieha na teba, jasne, ze mu vadi, ked kvoli takym irelevantnym dovodom musis odchadzat skor.
nedá sa ti v take kriticke dni pracovat z domu?
toto su presne tie situacie, na ktorych vidno ako velmi nam na Slovensku chybaju skratene uvazky, ktore by zenam umoznovali sklbit pracu s rodinou. kolkokrat by sme ozeleli cast prijmu a mali moznost pracovat napr. 6 hod denne.
dcerke by som to normalne vysvetlila a do skolky chodila tak ako stiham v ramci ich otvaracich hodin.
pre mimoriadne situacie ako je ta besiedka, nemas nejaku maminu z okolia, kde by ste si navzajom vedeli pomoct? ze niekedy vyzdvihne dcerku ona tebe, niekedy ty jej dieta?
a prazdniny su kapitola sama o sebe, vykryt tolko dni volna, co maju deti, je pre pracujucich rodicov fakt vyzva, aj ked su dvaja. ako to zvladaju jednorodicia, netusim. v lete predpokladam, ze budete mat skolku dva mesiace zavretu.
mozno by stalo za zvazenie prelozenie do skolky v meste? tie su vacsinou v lete mesiac otvorene.
@fazulka21 Ak mas tu moznost, skus ist radsej za riaditelkou osobne, lebo cez tel. vidis,ze nezdviha a dalsia vec, predsa len osobne sa veci riesia lepsie🙂 aspon okrem ineho uvidis aj, ako sa tvari😄 No kazdopadne drzim palce!🍀
@motylik2559 chcela som sa s ňou telefonicky dohodnúť na osobnom stretnutí, kedy a kde ju nájdem 🙂
Som ucitelkou v bratislavskej skolke a len oci otvaram, co tu pisete... My sme otvoreni 6:30-17:00 a ziadna ucitelka od nas nekomanduje rodicov, kedy maju prist po deti, chodia aj tesne pred 17, ved je to nasa pracovna doba. Tiez sa da normalne dohodnut, ak dieta potrebujeme dat do inej triedy, meska, ma nejaku traumu a podobne...
@anonym_446a92 lenže tu sme v sedlákove a taký je tu aj personál. Rodičia si to nechajú, je to naša vina.
@motylik2559 chcela som sa s ňou telefonicky dohodnúť na osobnom stretnutí, kedy a kde ju nájdem 🙂
@fazulka21 U tej kamosky v skolke poväcsine riaditelka je medzi tou 10-14hod a zvysny cas ako kedy. No chapem,ze ak ta vasa je tam malo si sa chcela dohodnut, prip. nejakej mamicky by si sa nevedela opytat ako sa dopatrat riaditelky, ked nezdviha? Mozno ti da niekto aspon radu, v akych hodinach byva v skolke🙂
@fazulka21 U tej kamosky v skolke poväcsine riaditelka je medzi tou 10-14hod a zvysny cas ako kedy. No chapem,ze ak ta vasa je tam malo si sa chcela dohodnut, prip. nejakej mamicky by si sa nevedela opytat ako sa dopatrat riaditelky, ked nezdviha? Mozno ti da niekto aspon radu, v akych hodinach byva v skolke🙂
@motylik2559 Ja si ju už odchytim, býva niekedy aj vonku. To sa spraví 🙂
@anonym_ae7d87 teba chcem za kamošku 😀
@fazulka21 😂😂 kľudne buďme kamošky 😂
Stalo sa to asi raz že učiteľky svojvoľne ráno povedali či môžeme prísť pre malú skôr v ten deň, lebo....už neviem aký bol dôvod. Povedala som že nemôžem, lebo mám prácu a keď tak mi to mali oznámiť skôr a písomné. Podľa mňa riaditeľka o tom ani nevedela.
Mňa nemajú moc radi čo ti poviem 😅
@anonym_140555 majú besiedku. Dcéra na ňu nejde. Požiadala som učiteľku, nech dá dcéru na 15 minút do inej triedy. Nie. Nedá. Robota naviac pre ňu.
@fazulka21 ale ved rovno povedz, nemozes prist skor a dalej sa s nimi nebav
Ja by som skor neprisla a nech sa posklada do kocky, ze by mi nejake ucitelky v skolke diktovali kedy mam prist po dieta? No jasne, len nechas so sebpu tocit
@fazulka21 ale ved rovno povedz, nemozes prist skor a dalej sa s nimi nebav
Ja by som skor neprisla a nech sa posklada do kocky, ze by mi nejake ucitelky v skolke diktovali kedy mam prist po dieta? No jasne, len nechas so sebpu tocit
@anonym_aa2669 chápeš že tá pizda by nechala dcéru na besiedke? Bezo mňa? Bola by tam jediná.

@anonym_6e755b ja tu nie som pre škôlku, škôlka je tu pre nás a vyhlášky MŠVVaŠ platí aj pre materské školy, tomu nerozumiem. Môžeš mi to vysvetliť? 🙂
@fazulka21
veď nemusíš prísť pre dieťa skôr, ale tým pádom bude dieťa v škôlke so svojou triedou. na besiedke. chceš ochrániť dieťa pred stresom, ale nič preto nespravíš.