icon

Rúška v škôlke

nitka1157
4. feb 2021

Mamicky davate deti aj tak do skolky ak musia nosit cely den ruska?
Je to len vysoko odporucane ale do skolky ak pojde dieta bude musiet mat rusko.vyjadrenie skolky.
Samozrejme ma zaujima nazor mamiciek ktore si mozu vybrat ci daju alebo nedaju dieta do skolky ze su doma uz s jednym dietatom
Neda sa nato niako ohradit?

Strana
z2
veronikaszabova
4. feb 2021

U nas v skolke nemusia mat ruska.
Ak by museli mat, ostava syn doma.

klarissa25
4. feb 2021

My sme sice teraz doma ale u nas v škôlke maju rozum a deti ruska mat nemusia...

vikisukik
4. feb 2021

@nitka1157 zalezi od danej skolke. tiez co mam informacie, tak u nas nemusia mat deti ruska

nikpa
4. feb 2021

@nitka1157 ak by musel mat rúško, nedala by som ho do škôlky.

nitka1157
autor
4. feb 2021

Tiez.nemusili mat minuly rok ale teraz zrazu uz musia inak dieta nevezmu aj ked to je len odporucane nosenie ruska.ako to je mozne ze zakonom nemusia ale skolka povedala ze musi.
Neviem ako sa nato ohradit som vytocena momentalne a rozum mi nepracuje

veronikaszabova
4. feb 2021

@nitka1157 nemas sa ako ohradit, nakolko konecne rozhodnutie je na zriadovatelovi sk.zariadenia.

nitka1157
autor
4. feb 2021

@veronikaszabova presne toto som nechcela pocut 😆 dakujem

hettinka
4. feb 2021

@nitka1157 včera sa vyjadril Krajči, že všetci od 3 rokov musia mat ruska. V kolektíve ideálne respirátor.

pininka1
4. feb 2021

No u nas najprv nariadili ale behom par dni sa to zrusilo, nemalo to zmysel, deti si to pri hre davali v kuse dolu a navzajom chytali. Tak to zrejme nema ten efekt

mogaa
4. feb 2021

@nitka1157 záleží odkiaľ si...je na danej samospráve za akch podmienok škôlky a školy otvoria.....napr.v Ba sa školy zatiaľ neotvoria, zistili tam že 85%z pozitívnych má bristkú mutáciu.....

erienka
4. feb 2021

@mogaa ani u nas v TN neotvoria

veronikaszabova
4. feb 2021

@hettinka odporucaju, zeby mali mat ruska. Neprikazuju.

renatka100
4. feb 2021

@nitka1157 aj ja som bola vytocena moj maly nemal ani tri roky ale ver mi ucitelky su normalne - rano maju chvilu rusko potom desiata bez ruska potom von bez ruska a potom obed a spat bez ruska a zase olovrant bez ruska a von. Cizeho moc nemaju, uvidis dietatu to tu chvilu nebude vadit.

laskonkakaty
4. feb 2021

@nitka1157 každá MŠ si to môže upraviť ako uzná za vhodne. Treba myslieť aj na ochranu zamestnancov, keďže sa vo veľa škôlok potvrdilo, že bezpríznakove deti boli nosičmi a nakazili učiteľky, upratovačky...

hettinka
4. feb 2021

@veronikaszabova no včera to povedal, že od 8.2.

lenka2710
4. feb 2021

@nitka1157 u nás mali deti ruska len do času desiaty, potom isli von, obed, spánok, olovrant, keď som prišla po ňu nemal nikto alebo pod bradou! Ono je to v tých škôlkach myslím ze zbytočne, musia mať je podľa mňa vyjadrenie niekoho kto asi nevie čo deti v škôlke robia, akože keď jedia a spia vedľa seba tak tiež majú mať rusko?? Lebo inak je to úplne zbytočne, neviem

rachel36a
4. feb 2021

V nasej triede ruska nemame, ale vo vedlajsej si to zelala ucitelka aj vacsina rodicov...jnpba jedno dievcatko nenosi, lebo si to rodicia nezelaju...ked ju chceli vylucit tak sa matka obratila na pravnika..a ma pokoj...uz vacsina deti to nenosi, kedze su odporucane, nie povinne...u nas triede to tiez skusali, ale nesuhlasili sme...nosi len jedno dievcatko...

pekarovamonika
4. feb 2021

To akože vážne povedal že už 3 ročné majú mať rúška? No ja mám dosť. Ten kde žije? To aj videl ako tie malé detičky fungujú s rúškom? Ja mám prváčika, ktorý keď chodil ešte do školy, tak musel mať ruško. Čiže pol dňa, keďže do družiny nechodil. Keď sme ho brali zo školy, tak to rúško mal celé zaslintané, vlhké a veľakrát špinavé, čo mu x krát spadlo na zem. A myslíte, že si ho vymenil? Alebo že ho upozornili panie učiteľky aby si ho vymenil? No to určite. V takom fungoval počas celého vyučovania. No des. To mi kto chce povedať, že toto je pre to dieťa zdravé? To si už neviem predstaviť, čo tie 3 ročné detičky môžu dokazovať s tým rúškom. Aké už oni majú povedomie, že čo s tým rúškom na pusinke. A panie učiteľky majú iné starosti, myslím v dobrom, s takými detičkami. A nie ešte ich za rúška sledovať, a opravovať im ich na puse a strážiť ich.

pekarovamonika
4. feb 2021

Ak by u nás dali podmienku, že do škôlky musí dcérka len v rúšku, tak ju určite nedám.

elizabet173
4. feb 2021

@nitka1157 Deti NEMUSIA nosit pocas pobytu v skolke ruska. Je to len odporucane a odporucit to mohol jedine niekto, kto v zivote v skolke nestravil s detmi ani den. Ved si ich nevedia mnohe ani spravne nasadit, mali by si ich menit, tri krat pocas dna jedia, poobede oddychuju, zase ich nemaju. Ak si to nejaka aktivna riaditelka vysvetlila po svojom, treba sa obratit na zriadovatela

elizabet173
4. feb 2021

@hettinka to vazne? On je kompletny?! Nepocula som to. Ved to je tyranie tych deti, aby mali rusko od 6,30 do 16,00...hlavne, ze on ho nemal, ked dala foto Remisova na net.

hettinka
4. feb 2021

Ja škôlkara nemám, takze neriešim. Ale isto by som jo v takejto situácii a pri týchto opatreniach so škôlky nedávala, iba fakt v krajnom prípade, že nemá kde byt a musíme prezenčne do prace cela rodina.
Ale viem, že ľudia sedia doma na HO a decko napchaju do škôlky.

veronikaszabova
4. feb 2021

@hettinka
""Ale viem, že ľudia sedia doma na HO a decko napchaju do škôlky.""
Skus pracovat doma na HO a mat doma skolkara. Uplna vyhra to je.

viki128
4. feb 2021

Môj ešte v škôlke nieje.. Ale určite by som nedala. Tak malé dieťa čo sa vyvíja musí mať celý deň rúško? Ani nápad..
Samozrejme viem, niekto nemá inú možnosť. Ale ak sa dá ostala by som doma s nim

sisaka
4. feb 2021

Preboha! Kde máte lekárov? Už kopnite tých vasich politikov niekde!
U nás v Kanade sme mali škôlky zavreté minuly rok v marci 2 týždne, potom boli 2 mesiace otvorené len pre essential workers a potom pre všetkých, odvtedy fungujú bez prestávky, v lete sú u nás tiež normálne otvorené. Malé deti sú tam všetky bez rušok, vrátane prvého stupňa ZŠ, kde je to dobrovoľné. Malé dieťa musí vidieť na tvare ľudí, učí sa ich čítať, učí sa rozprávať.... kúsok handry na ústach nezabráni šíreniu infekcie v škôlke, kde deti vkuse niečo chytajú, kde sa dotýkajú jeden druhého, seba.... nie je zdravé ani normálne žiť s handrou na ústach, nedovolte aby založili nahubky aj malým detickam.

hettinka
4. feb 2021

@veronikaszabova viem, že to nie je výhra. Každý sa však musí prispôsobiť, lebo takto budeme v Lockdown asi do leta.
Na jednej strane tu mamičky pisu, že sa boja choroby, boja sa dat deti do školy, kde prebieha výuka a deťom to fakt chyba.
A na druhej strane deti, ktoré môžu byt doma, posielajú iné matky do kolektívu.
Škôlky mali byt doteraz len pre “kritickú infraštruktúru” a tých, ktorí vyslovene nemôžu mat homeoffice.., realita je taká, že nemáme zadefinovane, kto je kritická infraštruktúra a poznám osobne ľudí, ktorí chodia na pracovisko, hoci nemusia a v pohode by vedeli pracovať z domu. Lebo sa potrebuju premávať kade-tade.alebo ten HO majú a skolku si vybavili.

Potom toto všetko odskáču ľudia, ktorých detičky napzaj nevyhnutne v škôlke musia byt. A ti, ktorí všetko dodržiavajú a sedia doma, nikam nechodia s stále sa zo len zhoršuje a predlžuje cele. Mohli byt tie cisla už úplne iné, keby..,

elizabet173
4. feb 2021

@sisaka u vas v Kanade mate zrejme zdravotnictvo na inej urovni a netrasiete sa, aby nepribudlo do nemocnic zopar stoviek chorych s tazkym priebehom, lebo pocet zdravotnikov bol poddimenzovany aj pred pandemiou, nieto dnes

sisaka
4. feb 2021

@elizabet173 to sa žiaľ trasieme už rok, akurát u nás sledujú aj miesta, kde dochadza najčastejšie k nákazám, množstvo nakazených ľudí podľa veku, vážne komplikácie podľa veku atď, o víruse v dnešnej dobe toho vieme viac ako pred rokom a z toho sa aj vychádza. Zďaleka to tu nie je ideálne, ale to čo sa deje na Slovensku nemá obdoby 😢

elizabet173
4. feb 2021

@sisaka tiez nechapem niektore opatrenia, niektore si odporuju navzajom, niektore odporuju zdravemu rozumu, ale "vesele" je to aj v inych statoch, staci skocit do Ceska

kika831
4. feb 2021

@mogaa odkial mate prosim info ze v BA sa skoly neotvoria? Bo nam dnes pisali zo skoly, ze sa otvara od utorka. Sme z BA

Strana
z2