Šírenie chorôb v škôlke
Dobry den. Dcéra ma uz tretí krat toho istého bacila od začiatku školského roka, pytala som sa lekárky ci sa jej to moze vracať same a povedala mi ze skôr je v skolke triede niekto, kto to ma neliecene a roznasa to. Tak som napisala triednej na edupage, uplne slušne opísala situáciu a poprosila ju, ak vie o niekom ,kto ma dlhodobo kasel a soplik aby upozornila rodičov žeby bolo vhodne dieťaťu urobit stery (vieme kto to tam šíri, chodia tam dvaja chlapci ktorý majú sople cely rok nonstop ,potvrdili mi to aj iný rodicia nevšimla som si to len ja ale tak to jej pisat nebudem koho konkretne, to by mala ona vediet). No ona mi odpísala ze ona nemôže deti posielať na stery ze mam ja napisat rodičom. Nemalo by im ako zariadeniu záležať natom ,aby sa im to tam nesirilo? A deti su potom opakovane choré a musia sa antibiotikami liečiť cele rodiny (tiez opakovane)? A naco sa potom podpisuje papier o bezpriznakovosti ked su tam nonstop deti zo soplom a ich rodicia to neriešia a učitelia tiez nie ?
Ucitelka naozaj nemôže poslať dieťa na stery.
@anonym_ebd3a3
ale moue neprijat dieta 😉, ved ona si to matka rozmydli po vypovrdi z prace. Teda nic v zlom, ale je rozdiel doznievajuci kasel po atb a "mam v paui" kasel permanentne.
@anonym_autor na VS (koncom sociku) sme mali prednasajuceho, ktori nas sledoval uplne sialene - kto len zakaslal ci kychol si, musel okamzite opustit prednaskovu sien. Cez sekretarku katedry sme sa dozvedeli, ze mu stale chorlavie syn... po case, co nas sledoval ako policajny pes, s tym zrazu prestal. A sekretarka nam opat posuskala, ze lekarka poslala celu rodinu na testy a bacilonosic bol... nas prednasajuci, otec chlapca! Ponaucenie: bacilonosic nemusi mat ziadne priznaky a ty nemas sancu vypatrat, kto nim je.
@simsalabim toto sme mali v MŠ. Nakoniec bacilonosic bolo dievčatko ktoré vôbec nemalo žiadne príznaky. Úplne zdravé dieťa. Všetkých to prekvapilo aj jej rodičov. Takže potvrdzujem.
ja som toto stále riešila dookola v škôlke bola som najhoršia mamička😀 a dorazilo ma keď mi prišla preposlaná správa od mamičky z MŠ kt. sa kamarátila s pani učiteľkou a ona sa priznala že má aj dva typy bacilov berie ATB a pekne bola celé dni s našimi deťmi ... jasné že to dcéra chytila a raz som mala ja 3 druhy bacilov označovaných ako škôlkárske a teda mesiac som bola pn na 3 rôznych a ATB a nevedela som sa ich zbaviť a chorá som bola ako nikdy...ako nastúpila dcéra do školy je to o 100x lepšie
@mimaapeto jasné, že si bola najhoršia, lebo ty si si to s dieťaťom všetky choroby odsrala s prepáčením doma a dala si ho/ju zdravé do škôlky a po týždni bum zase niečo (viem, lebo som bola na tom podobne) a potom ti tu napíše nejaká mamička (možno aj učiteľka) že sopeľ a kašeľ nie je dôvod na neprijatie alebo neprejdenie cez ranný filter..kto to nezažije na vlastnej koži, tak nepochopí naozaj (ja som si to odžila a bola som kvôli tomu na rodičovskej až do 4,5 roka s dcérou, lebo 2 týždne doma a potom pár dní v škôlke a stále dokola), potom keď som sa zamestnala, tak som musela riešiť opatrovateľku, lebo aj tak bola ešte často chorá, takže nech mi tu nikto nepíše, že sopeľ a kašeľ je v poriadku (je iné, keď je dieťa alergik, ale teda tam musí byť pravidelne sledované aj na alergológii, nie že rodičia si povedia, že je alergik a nemajú to ani nijak podložené, aj to som už zažila)..a my poctiví rodičia si to potom takto odtrpíme aj za ostatných (ale tak ja sa trošku aj dívam v tomto na dieťa, že tiež mu musí byť nepríjemné, keď mu tečie sopeľ a ešte do toho furt kašle)..
@mimaapeto jasné, že si bola najhoršia, lebo ty si si to s dieťaťom všetky choroby odsrala s prepáčením doma a dala si ho/ju zdravé do škôlky a po týždni bum zase niečo (viem, lebo som bola na tom podobne) a potom ti tu napíše nejaká mamička (možno aj učiteľka) že sopeľ a kašeľ nie je dôvod na neprijatie alebo neprejdenie cez ranný filter..kto to nezažije na vlastnej koži, tak nepochopí naozaj (ja som si to odžila a bola som kvôli tomu na rodičovskej až do 4,5 roka s dcérou, lebo 2 týždne doma a potom pár dní v škôlke a stále dokola), potom keď som sa zamestnala, tak som musela riešiť opatrovateľku, lebo aj tak bola ešte často chorá, takže nech mi tu nikto nepíše, že sopeľ a kašeľ je v poriadku (je iné, keď je dieťa alergik, ale teda tam musí byť pravidelne sledované aj na alergológii, nie že rodičia si povedia, že je alergik a nemajú to ani nijak podložené, aj to som už zažila)..a my poctiví rodičia si to potom takto odtrpíme aj za ostatných (ale tak ja sa trošku aj dívam v tomto na dieťa, že tiež mu musí byť nepríjemné, keď mu tečie sopeľ a ešte do toho furt kašle)..
@anonym_9479bb áno aj u nás bolo plno " alergikov" ale v živote ani kľučku u alergologa nechytili... áno ods*ala som si to vždy doma s dcérou a po dlhom čase keď išla naspäť a zbala som to osadenstvo tak som sa hneď ozvala či je to zdravé dieťa s tým zeleným sopľom s nami v šatni.. a záhadne aj ranným filtrom prešlo...
@dadis a co je dôvodom? Jaj, teplota, ktorú mu ráno zrazi nurofenom? Takéto matky ako ty ja doslova milujem. A este keď drepia k tomu doma na riti na materskej, ale chore dieťa dajú do skolky!
@anonym_48f78a musim sa zastat @dadis, len tu na Slovensku je soplik a kaslik smrtelna choroba. Vsade inde take deti chodia do skolky aj skoly. Ak dieta nema teplotu, je cule a z nosa mu netecie vodopad, nevidim dovod, aby zostavalo doma. PS Moje deti su uz dospele. A nebyvali chore, takze mozno preto som nad soplom nikdy nesla do kolien.
@anonym_9479bb No nie je.. pri zadnej nadche, kasel a sopel byva este dlho po dolieceni, i ked dieta uz nie je infekcne. Takze ked rodic donesie po tyzdni choroby dieta do skolky a ma potvrdenie od lekara o bezzinfekcnosti, tak dieta do skolky moze (ja som nedavala, lebo mne deti pocas chorob strazil otec). Infekcne su najma virusy, pred a pociatkom prvych priznakov. A nachylnejsie na infekciu sa prave deti po chorobe, v strese, nevyspate, zle otuzovane, s prirodzene nevyvinutou imunitou.. preto sa tu mamicky stazuju, ze ich dieta je stale chore. Po tyzdni uz take dieta nenakazi nikoho, aj keby ma zlte "sviecky"..
@anonym_9479bb No nie je.. pri zadnej nadche, kasel a sopel byva este dlho po dolieceni, i ked dieta uz nie je infekcne. Takze ked rodic donesie po tyzdni choroby dieta do skolky a ma potvrdenie od lekara o bezzinfekcnosti, tak dieta do skolky moze (ja som nedavala, lebo mne deti pocas chorob strazil otec). Infekcne su najma virusy, pred a pociatkom prvych priznakov. A nachylnejsie na infekciu sa prave deti po chorobe, v strese, nevyspate, zle otuzovane, s prirodzene nevyvinutou imunitou.. preto sa tu mamicky stazuju, ze ich dieta je stale chore. Po tyzdni uz take dieta nenakazi nikoho, aj keby ma zlte "sviecky"..
@simsalabim
@dadis ženy, ale ja nepíšem o deťoch, čo prídu do škôlky po chorobe (jasné, že kašel trvá dlho a že sa sem tam vysmrká, ok), ale píšem o deťoch ktoré kašlú do minúty aj neviem koľkokrát, sople im tečú prúdom, červené oči a podobne..asi to nie je celkom zdravé dieťa, či? a viem aj to, že dieťa je infekčné ešte pred prepuknutím choroby, zažila som si to s malou až až, teraz bude mať 9 rokov a je to už lepšie, takže mne tu toto písať nemusíte..a teraz je veľmi trend, že je alergik a pritom ani nikdy nenavštívilo imuno-alergológa..a chápem, že ani rodičia to v práci nemajú jednoduché, že nemôžu toľko vymeškávať, ale kto to má jednoduché v práci? sama potom keď som sa zamestnala, tak som musela nájsť opatroveľku, ktorá mi bola pri nej, keď sa ešte doliečovala, že to nebolo už ok, aby šla do škôlky, či neskôr do školy, keď začala chodiť..takže tak..
@simsalabim
@dadis ženy, ale ja nepíšem o deťoch, čo prídu do škôlky po chorobe (jasné, že kašel trvá dlho a že sa sem tam vysmrká, ok), ale píšem o deťoch ktoré kašlú do minúty aj neviem koľkokrát, sople im tečú prúdom, červené oči a podobne..asi to nie je celkom zdravé dieťa, či? a viem aj to, že dieťa je infekčné ešte pred prepuknutím choroby, zažila som si to s malou až až, teraz bude mať 9 rokov a je to už lepšie, takže mne tu toto písať nemusíte..a teraz je veľmi trend, že je alergik a pritom ani nikdy nenavštívilo imuno-alergológa..a chápem, že ani rodičia to v práci nemajú jednoduché, že nemôžu toľko vymeškávať, ale kto to má jednoduché v práci? sama potom keď som sa zamestnala, tak som musela nájsť opatroveľku, ktorá mi bola pri nej, keď sa ešte doliečovala, že to nebolo už ok, aby šla do škôlky, či neskôr do školy, keď začala chodiť..takže tak..
@anonym_9479bb Ale ucitelka nie je zdravotnik
@simsalabim
@anonym_9479bb ja som tak chore dieta este u nas v skolke nevidela, a aj tak je syn od oktobra viac doma ako v skolke. V decembri bol mesiac doma, tri dni vydrzal v skolke v januari a teraz je zase doma. 🤣 tie deti si to tam prenasaju meszi sebou a nemusia mat nic hrozne, ani extra priznaky. Napriek tolkym chorobam nemal syn ani taz stery spravene a nikdy nebral atb, pretoze to vsetko boli len virozy.
@simsalabim
@anonym_9479bb ja neviem mám 3 deti každý chodil do MŠ a to čo popisuješ som nikde nevidela ani nepočula.Áno stávalo sa že dieťa začalo hnačkovat a podobne a volali sa rodičia. Aj môjmu synovi sa stalo že za obedom dostal fakt brutálnu žihlavku a skončili sme v nemocnici. Som myslela ako aj učiteľka že z jedla a ono to bol príznak choroby. Ráno a celé doobedie zdravé dieťa.
Ja dokonca deťom ani nurofen nedávam čakám až keď je nad 38,5 podám.
A to má alergiu aj problém s nosom. Normálne doložené lekárskymi správami ktoré má škôlka k dispozícii. Takže máva sopel ale trochu iný aj krv mu často z nosa tečie a to prúdom. A chorý pritom nie je.
Ale môže to na niekoho pôsobiť že aha choré dieťa.
Jemu ani výter nemôže detská robiť len ORL lekár.
Učiteľka v rámci ranného filtra nemôže viditeľne choré dieťa prijať do škôlky a ani vtedy ak deň predtým kašľalo a soplilo. Tak sa rodič donúti s ním ísť k lekárovi.
@kostkula robiť stery je zbytočné??? A keď ma niekto takého zlatého stafylokoka tak potom co? Ten sa len tak odštartuje z nosa? Drbla lekárka ktorá lieči sopel bylinkami, ze? A potom ze su stále choroby..
@anonym_48f78a ja som s našou lekárkou spokojná. Či je jej postup správny alebo nie žiaľ neviem posúdiť, keďže nie som lekár.
Pekný deň ✌️
@kostkula robiť stery je zbytočné??? A keď ma niekto takého zlatého stafylokoka tak potom co? Ten sa len tak odštartuje z nosa? Drbla lekárka ktorá lieči sopel bylinkami, ze? A potom ze su stále choroby..
@anonym_48f78a Nie, nahodny nalez zlateho stafylokoka bez pritomnej kliniky, ktory ma cca 30-50%populacie, nie je dovodom na liecbu antibiotikami. Prave preto, ze nie si lekar, sa cudujem, ze pouzivas ???
@anonym_ebd3a3 ved ani nemusí, staci upozorniť rodičov aká je situácia a ze by bolo vhodné riesit zdravotný stav ich dietata
@anonym_autor bohuzial, niektore deti su aj symptomaticki nosici, vobec to nemusia byt tie dvaja chalani
A taky zlaty stafylokok ci moraxella je uz tak adaptovana, ze ani opakovane preliecenia atb nepomahaju
Mimochodom taky nosic moze byt aj samotna ucitelka!!
@anonym_autor a zaujimala by som sa aku hygienu dodrziavaju v skolke, lebo to je vec , na vela skolok nedava az taky doraz
*asymptomaticki pardon
Moje dieta rano soplilo, 2 dni predtym bolo v solnej jaskyni, hold uvolnili sa dutiny, v skolke v ten den syna este nechali ani mi nevolali lebo to vraj nebolo tsk hrozne ale na dalsi den som ho uz nechala doma
Nemyslim si, ze to je infekcne , odkomunikovala som to s pediatrom, dokonca mi nukal ze mi da papier ze dieta moze do kolektivu ale to som uz odmietla, ostala som s nim doma
S dietatom co nema priznaky a moze mat v nose dostova zoo bacilov nespravis ale ze absolutne nic
Taka moraxella ci uz spominany zlaty stafylokok ma kazdy treti slovam ani o tom nevie
Ty si sprav ster a dalsi clenovia rodiny, mozno tam je problem a nie v skolke a ty hned vrcis na ucitelku a vypisujes na edupage, typicka “vsetko viem “ , co ak tvoje dieta je dalsi nosic? V
@anonym_autor mimochodom, su rodicia pre ktorych je taky papier len zdrap a pediater im to vystavi bez reptania hlavne taki co maju pred menom judr. Ci nejaky iny mudr.lebo dieta potrebuju proste dat do skolky
A ucitelka si moze aj kocku na hlavu nakreslit, s takym papierom nespravi nic len dieta zoberie do
Skolky
Hold je to zacarovany kruh a kto je naozaj vinnikom
Nezistis!
@anonym_autor mimochodom, su rodicia pre ktorych je taky papier len zdrap a pediater im to vystavi bez reptania hlavne taki co maju pred menom judr. Ci nejaky iny mudr.lebo dieta potrebuju proste dat do skolky
A ucitelka si moze aj kocku na hlavu nakreslit, s takym papierom nespravi nic len dieta zoberie do
Skolky
Hold je to zacarovany kruh a kto je naozaj vinnikom
Nezistis!
@anonym_c68803 Myslela som dnes na tuto temu... nas je v kancelarii 12. Mozeme robit z domu, mame 3 sick days, 14dni 100% platenej PN a ozaj nikto nachcipany do prace nechodi. Ako mi pani autorka vysvetli.. ze v priebehu tyzdna ochoreli 3 kolegovia z jedneho kuta rovankyˇ infektom 😅 .
Ako tu uz bolo aj vyssie napisane, je mnoho bezpriznakovych prenasacov, nielen deti, aj personalu v skolke. Takze nejake stery ti ozaj nepomozu. U nas v skolke spravili takto stery detom, jedna mamicka robila na RUVZ a vyslo nam v triede, ze je tam x bezpriznakovych prenasacov. Ty sa nemozes zameriavat na to, ze niekto tam ma vkuse sople, lebo to nemusi znamenat nic. Ty sa zameraj na to, aby tvoje dieta malo lepsiu imunitu a jedine, co mozes skusit v skolke, tak poprosit ucitelku, aby sa zvysila hygiena. Ja ked som ucila v skole, tak vzdy v obdobi chripok a pod., som deti cepovala, aby si umyvali ruky poriadne, aby si fukali nos zasadne pri umyvadle, vreckovky sme hadzali do osobitneho uzatvaracieho kosa a po vyfukani nosa si deti umyvali hned ruky. Tiez pred jedenim desiaty a pod.. A tak sa nam podarilo ist na chripkove prazdniny komplet zdravi 🙂 Tretina skoly chora, z mojej triedy nikto.. A asi vsetkym nam je jasne, ze ako detom v skolke casto tecie z nosa a utieraju si to do rukava a pod.. Tiez umyvanie ruk je zvycajne nedostatocne, pitie zo svojho pohara a pod.. Na toto vsetko ma ucitelka dosah a moze to zlepsit, len je to praca navyse..
Ucitelka mohla poslat hromadnu spravu v EP, ze v triede sa vyskytla bakteria xy, odsledujte si deti.
Pripadne mozem cez skupinovy rodicovsky chat v EP napisat, ze mate diagnostikovanu bakteriu xy, ak sa pripadne niekto trapi so soplom, nech to ma jednoduchsie. 🤷♀️
Ako tu uz bolo aj vyssie napisane, je mnoho bezpriznakovych prenasacov, nielen deti, aj personalu v skolke. Takze nejake stery ti ozaj nepomozu. U nas v skolke spravili takto stery detom, jedna mamicka robila na RUVZ a vyslo nam v triede, ze je tam x bezpriznakovych prenasacov. Ty sa nemozes zameriavat na to, ze niekto tam ma vkuse sople, lebo to nemusi znamenat nic. Ty sa zameraj na to, aby tvoje dieta malo lepsiu imunitu a jedine, co mozes skusit v skolke, tak poprosit ucitelku, aby sa zvysila hygiena. Ja ked som ucila v skole, tak vzdy v obdobi chripok a pod., som deti cepovala, aby si umyvali ruky poriadne, aby si fukali nos zasadne pri umyvadle, vreckovky sme hadzali do osobitneho uzatvaracieho kosa a po vyfukani nosa si deti umyvali hned ruky. Tiez pred jedenim desiaty a pod.. A tak sa nam podarilo ist na chripkove prazdniny komplet zdravi 🙂 Tretina skoly chora, z mojej triedy nikto.. A asi vsetkym nam je jasne, ze ako detom v skolke casto tecie z nosa a utieraju si to do rukava a pod.. Tiez umyvanie ruk je zvycajne nedostatocne, pitie zo svojho pohara a pod.. Na toto vsetko ma ucitelka dosah a moze to zlepsit, len je to praca navyse..
@akvi Ano, vyborne napisane. Este podotknem..ak autorkynmu dietatu opakovane nasadzuju antibiotika a ma opakovany nalez bakterie, tak jednoducho tie stb nie su dostatocne citlive a nalez u dietata pretrvava.
Hlavne by sa museli preliecit aj stary rodicia vsetci.....stafylokoky sa budu v skolke tocit dokolecka. Idete do detskeho kutika a sup uz ho dieta ma a siri dalej.....nieje mozne ho vyhubit v triede 23 deti a mat pokoj. A uz vobec najst siritela.
V Belgicku, Svajci .... by vas fakt vystrelo s akym soplom tam deti bezne chodia do skolok. To tam nieje choroba.
Moje dieta rano soplilo, 2 dni predtym bolo v solnej jaskyni, hold uvolnili sa dutiny, v skolke v ten den syna este nechali ani mi nevolali lebo to vraj nebolo tsk hrozne ale na dalsi den som ho uz nechala doma
Nemyslim si, ze to je infekcne , odkomunikovala som to s pediatrom, dokonca mi nukal ze mi da papier ze dieta moze do kolektivu ale to som uz odmietla, ostala som s nim doma
S dietatom co nema priznaky a moze mat v nose dostova zoo bacilov nespravis ale ze absolutne nic
Taka moraxella ci uz spominany zlaty stafylokok ma kazdy treti slovam ani o tom nevie
Ty si sprav ster a dalsi clenovia rodiny, mozno tam je problem a nie v skolke a ty hned vrcis na ucitelku a vypisujes na edupage, typicka “vsetko viem “ , co ak tvoje dieta je dalsi nosic? V
@anonym_c68803 ono podstatne je, že to chce riešiť. U nás sa tieto veci začali riešiť až keď tieto grcacky a soplacky dostali aj učiteľky. A zrazu to šlo, poslať dieta "so soplikom" zaujimave, ze? A samozrejme, je rozdiel sopel a sopel. Môj ma naozaj diagnostikovanu alergiu, takže učiteľka ma aj papier. Ale zase keď ma hustý zelený sopel a kašle ako tuberak, tak si predsa nebudem vymýšľať, ze to ma alergiu, keď je očividne chorý, vsak?
Inak sa mi paci, ako sa tu "obyčajný sollik" bagatelizuje, ale neskôr sa budete diviť, z čoho ma to vaše dieťa astmy a podobne, ze? Žeby z prechodenych infekcie a chorôb? Ale nieeeee
@anonym_c68803 ono podstatne je, že to chce riešiť. U nás sa tieto veci začali riešiť až keď tieto grcacky a soplacky dostali aj učiteľky. A zrazu to šlo, poslať dieta "so soplikom" zaujimave, ze? A samozrejme, je rozdiel sopel a sopel. Môj ma naozaj diagnostikovanu alergiu, takže učiteľka ma aj papier. Ale zase keď ma hustý zelený sopel a kašle ako tuberak, tak si predsa nebudem vymýšľať, ze to ma alergiu, keď je očividne chorý, vsak?
Inak sa mi paci, ako sa tu "obyčajný sollik" bagatelizuje, ale neskôr sa budete diviť, z čoho ma to vaše dieťa astmy a podobne, ze? Žeby z prechodenych infekcie a chorôb? Ale nieeeee
@anonym_48f78a a co ze ma alergiu? Ako vies, he to je alergia a nerozbieha sa mu nieco infekcne ? Ucitelka ma papier a moze 3 dni kychat na vsetky svetove strany a nakazit dalsich 20 deti
Prve dni kedy sa len symptomy rozbiehaju to tazko rozoznat!
No vidis.. takze by som sa na tvojom mieste neozyvala a nevyskakovala
To mas to iste ako ked hore dieta dostane papier vybaveny ze moze do kolektivu
Tvoj nemusi mat alergiu ale nieco infekcne a tiez ma papier “akoze alergiá “ narovnako, aj jeden aj druhy nakazi pol triedy v priebehu par hodin
@anonym_48f78a a co ze ma alergiu? Ako vies, he to je alergia a nerozbieha sa mu nieco infekcne ? Ucitelka ma papier a moze 3 dni kychat na vsetky svetove strany a nakazit dalsich 20 deti
Prve dni kedy sa len symptomy rozbiehaju to tazko rozoznat!
No vidis.. takze by som sa na tvojom mieste neozyvala a nevyskakovala
To mas to iste ako ked hore dieta dostane papier vybaveny ze moze do kolektivu
Tvoj nemusi mat alergiu ale nieco infekcne a tiez ma papier “akoze alergiá “ narovnako, aj jeden aj druhy nakazi pol triedy v priebehu par hodin
@anonym_c68803 na rozdiel od teba ja viem rozoznať alergiu od chrípky. A na rozdiel od iných, ja do skolky chore dieťa nedávam. Takže si tu vyskakuj po iných.
@anonym_c68803 na rozdiel od teba ja viem rozoznať alergiu od chrípky. A na rozdiel od iných, ja do skolky chore dieťa nedávam. Takže si tu vyskakuj po iných.
@anonym_48f78a takze dieta nedavas do skolky so soplami? Na co potom vyskakujes, ze ma alergiu a ma na to ucitelka papier, potom si to evidentne riesila a dieta take do skolky davas a poistila si si to papierom
Sople nesposobuje len chripka, inak ze hned vies rozoznat chripku, alergiu ci inu pricinu sopla - tebe uz asi len titul chyba lebo vestecku gulu uz asi doma mas, to nemusi vediet ani pediater s niekolkorocnou praxou ale ty vies, dobre 🙂

@anonym_9479bb Sopel ani kasel nie je dovod dieta vyradit v rannom filtri.
@dadis a co je dôvodom? Jaj, teplota, ktorú mu ráno zrazi nurofenom? Takéto matky ako ty ja doslova milujem. A este keď drepia k tomu doma na riti na materskej, ale chore dieťa dajú do skolky!