icon

Sú špagety s kečupom v materskej škole plnohodnotný obed?

12. nov 2025

Naše deti mavaju v MS špagety s kečupom. Ako rodič, som sa voči tomu ohradila, že to nie je jedlo, ktoré by deťom dalo nejakú výživovú hodnotu a nepovažujem ho za plnohodnotný obed. Pridali sa viacerí rodičia. Dostali sme odpoveď, vraj je toto jedlo v súlade s Vyhláškou MŠ SR č. 330/2009 - podľa nejakych receptúr schválených ministerstvom školstva. Ok, ďalej som neriešila, keďže mi to nestojí za to. A tak som sa nad tým zamyslela, že či fakt toto dakto odsúhlasil ako plnohodnotný obed deťom ...a zaujíma ma váš názor. Tiež majú vaše deti v MS také jedlo? Resp.nieco podobne?

sense
12. nov 2025

@anonym_autor nie nie sú, mojej dcére keby dáš špagety s kečupom ich nezje a to teda zbožňuje špagety a kečupom nepohrdne, ale nie v tejto kombinácii...pritom spraviť paradajkovú omáčku s pasirovanych paradajok nie je nič zložité ani finančne narocne

cyneric
12. nov 2025

@anonym_autor V tomto bode sa môžu ľudia obúvať do vyhlášky koľko uznajú za vhodné, na konci dňa sú to tí istí ľudia ktorí hádzali obálku do volebnej urny. Škôlka má obmedzené financie ktoré môže minúť na stravu a prednosť majú z výberu tie jedlá, ktoré sú lacnejšie a je väčšia šanca že ich deti zjedia. A cestoviny s kečupom sú s prepáčením tradičné 'detské' menu...

Samozrejme, v ideálnom svete by bolo fajn keby slovenské škôlky boli v stravovaní podobnejšie napr. francúzskym crèche, kde sa deti učia (mimo iného) objavovať rôzne chute vrátane plesnivých syrov, čerstvého ovocia/zeleninových šalátov, mäsa a rýb na rôzne spôsoby, veci ktoré by si snáď ani bežný slovák nenaložil na tanier. Ale tam do toho hrá aj iná mentalita, keď si razia názor "ak ti to nechutí, neskúšal si to jesť dostatočne veľa krát" a druhý veľmi veľký faktor, na stravu tam ide podstatne viac peňazí. Rodičia na jednu stranu chcú lepšie, ale zároveň "čo najlacnejšie". A to sa nedá úplne zlúčiť..

dzulik_
12. nov 2025

Tak určite sú limitovaní aj financiami a sú tam normy, čo všetko má byť cez týždeň alebo mesiac na obed. U nás v škole+škôlke varia rôznorodo, aj desiaty sú rôzne, mávajú kadejaké nátierky od výmyslu sveta - občas dcéra donesie domov, keď nechce 😀 a aj obedy, dosť často vidím v jedálnom lístku hovädzinu, ryby, tofu,pohánku, šaláty či zeleninu k obedu, taktiež ovocie. Sladené čaje neviem či majú, moje deti čaj neobľubujú. Po prázdninách zvyknú mať na desiatu cereálie s mliekom, to nie je bohviečo, ale raz za čas v tom problém nevidím. Tie deti to aspoň zjedia a nie sú hladné, detto spomínané špagety s kečupom.

anonym_dce735
12. nov 2025
@anonym_autor

@really8 2x do mesiaca. No, tvoj postoj je bežný postoj rodičov. Ak by sa ozvali viacerí, možno by sa situácia zmenila...

@anonym_autor nezmenila, je to o peniazoch, bohuzial...

anonym_a8407d
12. nov 2025

@anonym_autor autorka, dúfam, že na večeru servíruješ minimálne prírodného lososa z eko chovu a parenú špargľu s brokolicovo špenatovým krémom z prírodného baby špenátu s celozrnným chlebíkom. Pevné verím, že dieťa to s chuťou spapka a zapije kefirom z farmy. Lebo keď už tak dôsledne dbáš o výživu dieťaťa je logické že začneš u seba a nebudeš vypisovať na Ministerstvo, ale vynahradíš zdravú a výživnú stravu vlastným pričinením z vlastného vrecka.

simona92101
12. nov 2025
@viestta

@anonym_autor ja ti nechcem brat iluzie, ale spagety raz za dva tyzdne nie je ziadna tragedia. Keby si videla, co si deti kupuju na desiatu, tak by si zaplakala a pritom mamicke povedia ze si kupili jogurt a lupacku a mamka spokojna, ze sa dobre stravuju... Oproti tomu su spagety s kecupom a syrom v skolskej jedalni (ktore len tak mimochodom vacsina deti, na rozdiel od lososa s dusenou zeleninou, aj zje) este velmi zdrava strava. Tak aby si bola pripraena co pride o takych 6 - 8 rokov.

@viestta no,by si sa cudovala,moje deti miluju lososa so zeleninou,lebo bezne take doma varime.spagety s kecupom nejedavaju,varim klasika omacku,bohuzial chodia hladne zo skoly a skolky,kedze v skolke ten 1 mm chlebik potrety cimsi na olivrant/desiatu nestaci.v jasliach im varili kralovsky,tam sa nikdy nestalo ze by dcera prisla hladna domov.ale to bolo pre to,ze rodicia si radi priplatili za kvalitu,mali aj sunku,syr,zeleninu,ovocie poobede nakrajane na tanierikoch,deti sa ponukli kedykolvek.v statnej skolke sme bohuzial s navysenim stravnej jednotky nepochodili,rodicia si priplatit nechceli a vyhovorka uciteliek- deti zeleninu a sunku nezjedia 🤷‍♀️

viestta
12. nov 2025
@simona92101

@viestta no,by si sa cudovala,moje deti miluju lososa so zeleninou,lebo bezne take doma varime.spagety s kecupom nejedavaju,varim klasika omacku,bohuzial chodia hladne zo skoly a skolky,kedze v skolke ten 1 mm chlebik potrety cimsi na olivrant/desiatu nestaci.v jasliach im varili kralovsky,tam sa nikdy nestalo ze by dcera prisla hladna domov.ale to bolo pre to,ze rodicia si radi priplatili za kvalitu,mali aj sunku,syr,zeleninu,ovocie poobede nakrajane na tanierikoch,deti sa ponukli kedykolvek.v statnej skolke sme bohuzial s navysenim stravnej jednotky nepochodili,rodicia si priplatit nechceli a vyhovorka uciteliek- deti zeleninu a sunku nezjedia 🤷‍♀️

@simona92101 to su tvoje deti, ale co ten zvysok? Ja ten zvysok stretavam kazdy den v obchode, pred ak po vyucku. Uz piataci vyskakuju, ked im vezmem energetak, mali krpci si pred skolou kupia sacok lupienov...

petka1982
12. nov 2025

@anonym_autor moj syn ich miluje,hned ma krajsi den ked ich maju v skole....a myslim,že darmo ma iný plnohodnotný obed v štýle bravcove pliecko na hriboch ked ho nezje 😀

abbey1
12. nov 2025
@viestta

@simona92101 to su tvoje deti, ale co ten zvysok? Ja ten zvysok stretavam kazdy den v obchode, pred ak po vyucku. Uz piataci vyskakuju, ked im vezmem energetak, mali krpci si pred skolou kupia sacok lupienov...

@viestta A koho je to chyba? Keď tie deti nedostanú základ doma, mali by Orave inštitúcie ako škôlka a škola dbať, aby deti dostávali základy zdravého stravovania.

simona92101
12. nov 2025
@viestta

@viestta nehovorim,aj moje deti su mlsne..ale aj sa radi a dobre najedia,a tym nemyslim hole kolienka, taky domaci vyvar,svieckova,perkelt

aurora33
12. nov 2025

@anonym_autor ,, Ok, ďalej som neriešila, keďže mi to nestojí za to.po

Takže to vlastne tiež neriešiš. Tak o čo ti vlastne ide?

anonym_f79609
12. nov 2025

My sme mali dneska na obed doma špagety s kečupom, moje dieťa nechce na to ani syr ani mäsovú omáčku, len čisté špagety s kečupom. On to jedlo miluje a teší sa keď to majú na obed aj v škôlke.

beata_k
12. nov 2025

@anonym_autor Spagety s ochucovadlom nepovazujem za jedlo. V nasej MS to maju 2x do roka, tak sa kvoli tomu nerucam. Ak by to bolo castejsie, tak by mi to vadilo.

anonym_d900fb
12. nov 2025

špagety ani iné cestoviny nie sú plnohodnotné jedlo, je to prvý chod rovnako ako polievka, potom má nasledovať druhý hlavný chod. Taktiež palacinky nie sú plnohodnotné jedlo, palacinky sú zákusok po hlavnom chode.

sisaka
12. nov 2025
@anonym_19f20a

A teraz budme uprimne... Toto tie deti zjedia. Lebo aj ked sa niektori snazia varit pestro a vyvazene, tie deti to nezjedia.
Pre tak male deti cim jednoduchsue, tym lepsue jedno. Oni nie su miseliny 🤭😀😆
Ty to doma tiez varis.

@anonym_19f20a v živote som nejedla ani ja a ani moje deti špagety s kečupom, takže napríklad ja to doma rozhodne “nevarim” (preto úvodzovky, lebo toto fakt nie je varenie a už vonkoncom nie obed).
Prvý krat som o špagetách s kečupom čítala až na MK a doteraz nechápem, ako to niekto môže jesť alebo sa tváriť, že je to obed/večera.

Proti špagetám nemám nič, kľudne aj s mletým hovädzím mäsom (nevidím v tom tragédiu, ak ide o chudé mäso) alebo do paradajkovej omáčky dať napríklad červenú šošovicu a bude to mať rastlinnú bielkovinu.

anonym_dce735
12. nov 2025
@anonym_19f20a

A teraz budme uprimne... Toto tie deti zjedia. Lebo aj ked sa niektori snazia varit pestro a vyvazene, tie deti to nezjedia.
Pre tak male deti cim jednoduchsue, tym lepsue jedno. Oni nie su miseliny 🤭😀😆
Ty to doma tiez varis.

@anonym_19f20a dnes sme mali zapekany bulgur s karfiolom, bielou fazulkou a tofu a k tomu cviklovy salat, no syn mi to nechcel jest, ale dam mu spagety a spraska 2 taniere. Ale ja robim aspon s masom alebo tuniakom. Aj toto je veru pravda, ze ked maju spagety, ci uz skolkar, ci skolaci, vytesuju sa strasne 🙃😅

janka54321
12. nov 2025

@anonym_autor a ešte , aby som nezabudla posledná úprava noriem prebehla k 1.9.2024

janka54321
12. nov 2025
@anonym_9e7f4b

Tieto normy sa robili niekedy v 80tych rokoch s poznatkami z 80 rokov, takže môžeš sa na to hnevať a aj právom ale v podstate s tým nič nevieš urobiť, kým sa nerozhodnú tí hore riešiť konečne dôležité veci... (Tiež som to riešila dávnejšie)

@anonym_9e7f4b nie je pravda, boli aktualizované k 1.9.24

anonym_5515ea
12. nov 2025
@anonym_dce735

@anonym_19f20a dnes sme mali zapekany bulgur s karfiolom, bielou fazulkou a tofu a k tomu cviklovy salat, no syn mi to nechcel jest, ale dam mu spagety a spraska 2 taniere. Ale ja robim aspon s masom alebo tuniakom. Aj toto je veru pravda, ze ked maju spagety, ci uz skolkar, ci skolaci, vytesuju sa strasne 🙃😅

@anonym_dce735 Súhlasím s Tvojim synom. Chlapec má vycibrené chute.

anonym_9e7f4b
12. nov 2025
@janka54321

@anonym_9e7f4b nie je pravda, boli aktualizované k 1.9.24

@janka54321 nie, neaktualizoval sa, len tam dali nový dátum 😂. Keby sa aktualizoval, tak tam nie je 90% jedál z múky ale ovocie a zelenina, viac rýb - rýb nie najlacnejšie filé (ktoré tam bolo vlastne aj pred rokmi), chudé mäso nie 3x do týždňa bravčové a zrušili by sa sladké obedy, po ktorých sú deti beztak hladné a v 21.storočí, keď majú deti dennodenne sladké nemájúani žiadny význam - v minulom storočí sa tomu všetci veľmi tešili…

sovica
12. nov 2025

Kočky, len tak pre zaujímavosť, koľko platíte za stravné v škôlke? Google mi píšte, že na deň to vychádza cca 1,50€, čiže cca 30€ mesačne. Je to tak? Žijem v DE, tak si to chcem porovnať.

sisska96
12. nov 2025

No a? Niekedy mávajú aj cestoviny s posypkou - orech, mak a pod

milanemila
12. nov 2025

@anonym_autor ved si ako rodicia odhlasujete, ze budete platit kazdy den napr o1e viac na obed a potom mozes ocakavat nieco lepsie. Ked som minule videla kolko maju penazi na 1 den a v podstate 3 jedla, tak to pre mna hranici s nemoznym nieco za to uvarit.
My platime v sukromnej skolke 5,5 alebo 6e za jedlo, tak na spagetach maju aj hovadzie ragu 🙈

anonym_e744f6
12. nov 2025

Moje dieťa je v štátnej MŠ a zhodou okolnosti mali špagety včera: Špagety s hovädzím mäsom, syrom a lúpanými paradajkami. Celkovo sa mi ich jedálniček pozdáva. Kopírujem zopár obedov: Námornícke mäso a bulgur, Rizoto s fazuľou a aivarom, Hovädzia roštenka s brusnicami a slovenská ryža, Pečená ryba so sezamom a zemiakový šalát so zeleninou....no a potom má samozrejme aj "klasické" obedy... taktiež mávajú aj obedy typu: dukátové buchtičky s pudingom (každý piatok majú niečo sladké, ako asi vo väčšine MŠ), ale aj keď to osobne vôbec neriešim, tak som chcela napísať, že ten jedálniček môže byť očividne aj trochu pestrejší.

vevesh
12. nov 2025
@sovica

Kočky, len tak pre zaujímavosť, koľko platíte za stravné v škôlke? Google mi píšte, že na deň to vychádza cca 1,50€, čiže cca 30€ mesačne. Je to tak? Žijem v DE, tak si to chcem porovnať.

@sovica ako, kde ale ano, doplaca sa okolo eura-3eur za den. Len momentalne tie ceny na sk su 2x drahsie ako v nemecku🫣🫣, tak netusim ake maju dotacie. Moje deti pred nejakymi 7 rokmi v de mali v skolke dotaciu od mesta 3,50 a my sme doplacali este 6 eur za jedlo. Ale to sme si rodicia dupli za zdravsiu bio stravu a aj sme za to potom patricne zaplatili (a niektore jedla boli fakt michelinske hviezdicky😃🫣)

anonym_b072cc
12. nov 2025

Aj u nás boli v pondelok špagety s kečupom a jedli sme ich aj my zamestnanci. No bola aj guľášová polievka s mäsom a zeleninou. Takže dokopy to zrejme vyvážené bolo. Dnes sme mali hovädzie mäso a cesnakovú polievku. A čo myslíš, kedy ostali prázdne taniere? áno, v pondelok. Dnes sa polovica detí mäsa ani nedotkla.

anonym_63173a
12. nov 2025

Hlavne, aby lacne bolo.tam bude pes zakopany. Spagety moje dieta zboznuje, ale s kecupom ich este nejedlo. Spravime omacku z cerstvych paradajok, alebo z paradajok z konzervy. No jedine skuste komunikovat , hladat moznosti. Su jedalne, kde ide stravovanie aj inak. A potom take, kde sa to neda. Otazne je, ci pochodis uz len medzi rodicmi. Pozri uz len diskusiu kolko ludi povazuje spagety s kecupom za plnohodnotne jedlo.

mane01
12. nov 2025

@anonym_autor špagety s kečupom nie sú podľa mňa jedlo, a tie vo tu píšu o cene, dá sa v rovnakej cene urobiť rajčinová omáčka.

callisia
12. nov 2025

@anonym_autor u nás okrem špagiet s kečupom nájdeš aj špagety s grankom na obed. To už je top 👍🙄 Ale neriešim keďže to je raz za čas, bo väčšinou majú fajn obedy.

vevesh
12. nov 2025

Ja tu nechapem hejt na cestoviny s kecupom a so syrom- su v tom cukry, tuky, bielkoviny a ma to normalnu nutricnu hodnotu. Vsak ten kecup je z paradajok, nie toxicky jed. A ako uz bolo spominane, vsetko je to o miere - ak to deti jedia raz za 2 tyzdne a nie kazdy den, tak kde je problem...A ano, viem, da sa to v inych variantach (napriklad sosovicove ci hrachove cestoviny, ci cerstve paradajky s olivovym olejom), ale ci sa nam to paci alebo nie, v tomto prevedeni je to najoblubejenjsie jedlo deti. Aj moje to bolo- bolo to jedine jedlo, kde som zjdela kecup a vela vela vela syra...