Syn vyčlenený z výletu v materskej škôlke
Maminky, budete mat viac skusenosti, urcite mi date nejaky spravny pohlad na vec. Pijem kavu, a premyslam. Syna, pred nedavnom 3r, som prave odviedla do skolky, cela trieda, resp cela skolka idu o 2t na vylet. Pani ucitelka triedna si ma vzala bokom, a oznamila mi, ze sa rozhodli a dohodli, ze nas syn na vylet nepojde. Dovod, ze je divoky a vela krat nepocuva prikazy, tak sa boja, aby sa mu nieco vonku nestalo. Nemam s nim najmensi problem, co sa vyletov, prechadzok tyka, pekne spolupracuje aj u lekarov, vsade. A ze tych lekarov nemame zrovna malo. Aj Ekg vzdy vpohode natocime 🙂 von chodim s nim a s mladsim dietatkom vela krat sama, berie odrazatko, pred prechodmi ma vzdy caka, poslucha. Ano, vzdy musime stat pri fontane, pri stavbe, hentam tam, ale vzdy je to pohoda a ideme dalej tam, kam potrebujeme. Pokracujem v komentari, nezobrazuje mi dalej text
Ale ty si 1/1 a oni 2/25 deti... ked chces, aby syn siel na vylet, vezmi si dovolenku a chod s nimi ako doprovod, potesia sa kazdej ruke navyse... vlk syty, ovca cela... buduci rok, ked bude syn kludnejsi, zrelsi, viac posluchat, nutne to uz nebude. U nas tiez syn na niektore akcie ako maly v skolke nesiel, proste on sa otocil a siel het kedykolvek a ani slovo nepovedal, zo skolky x-krat zdrhol cez plot pozorovat k jazeru zaby, boli s neho sedivy, ja som to chapala...
Niektore deti sa inak chovaju doma a inak vo skolke, respektuj rozhodnutie ucitelky.
@anjelicek26 tak ak to nezvládajú 2 učiteľky (čomu rozumiem), nech ich je viac. Toto za mňa nie je dôvod na vylučovanie dieťaťa z aktivít. Situácia sa má riešiť väčším počtom učiteliek, nie vylučovaním detí z aktivít.
@melanta plne s tebou suhlasim, ze to treba riesit, na druhej strane mozno by to chcelo aj trochu sebareflexie z autorkinej strany - zoberme si situaciu, ze ucitelka v skolke ide na prechadzku s detmi a ma ich povedzme 10-15 a kazde dieta sa chce niekde zastavit a chyti nervy, ked sa tam nezastavia alebo bez dovolenia prebehne cez cestu, aby sa tam pozrelo samo, ako by to vyzeralo? a na druhej strane ak je tam niekde kus pravdy, tak zasa by sa autorke nepacilo ak by sa na tom vylete stal nejaky incident, kedze opat ucitelky sa venuju x detom a ak je maly nezvladnutelny a vybehne im na cestu 🤷♀️ takze urcite to treba riesit ale netreba mat klapky na ociach, "lebo doma je dobry" a riesenie, nech je viac uciteliek, no to je pekna idea 😃
presne ma napadlo, čo píše @anjelicek26 . My, keď sme išli na výlet zo škôlky, tak s každým dieťaťom musel ísť doprovod, učiteľky sa báli zobrať si na starosť toľko detí.
Ja by som sa nahnevala, ak sa na syna doteraz nesťazovali tak zrejme to s jeho posluchánim nie je az take kritické, aby nemohol ísť na výlet
Ak s tebou už riešili že syn neposlucha a nerešpektuje ich, tak ok, nech nejde
Ale ak doteraz nič, žiadne ponosy, sťažnosti na jeho správanie tak by som trvala na tom, aby ho na výlet zobrali !!!
A kľudne by som si to vydiskutovala aj s riaditeľkou
Teda kym je so mnou, s manzelom, s dospelym, je vsetko tak, ako sme ho viedli a vedieme. Ked sme vonku s detmi, naozaj je blaznivy, vnima ako keby iba tie deti, santi s nimi, beha, a mna nevnima, ani ked ho poprosim, ani ked prikazem. Musim naozaj zvysit hlas. Inak fungujeme na kludnych rozhovoroch, hranice mame pevne, nehadze sa mi o zem, normalne sa dohovorime (plne rozprava), samozrejme su dni, kedy ma nespravny pohar rano na pitie a zruti sa ❤️🙈😬 ale myslim, ze fungujeme velmi dobre a vidim na nom vsetko to, co do neho s muzom "investujeme". Mimo situacii, kedy sme s detmi. Vazne. Je uplne "mimo". Smeje sa, rehoce sa, beha, nevnima. Takze ano, rozumiem rozhodnutiu nevziat ho na vylet, ale nesuhlasim s tym.
Len ma zaujima, ako to vidite vy, aspon takto z popisu, resp ak pracujete v MS, ci je toto standardny postup. Ze pani ucitelka bez akejkolvek ci predchadzajucej, ci nadchadzajucej, diskusie rozhodne, ze vase dieta nikam nejde. Nechce sa mi verit, ze vsetky 3r deti posluchaju pani ucitelky uplne na povel, ked su pohltene hrou a blaznenim sa.
Ja ako laik vidim milion rieseni, ako by na ten vylet mohol ist. Neviem, ci mozem ist ako rodicovsky dozor, ale urcite viem, ze daleko nejdu, akonahle by mi zavolali, ze naozaj sa boja o bezpecnost alebo co, som tam obratom a beriem ho domov. Chyba mi akykolvek pokus o komunikaciu. Proste vas syn nejde a hotovo, tak sme sa rozhodli.
Je to standardny, riaditelkou odobreny, postup?
deti sa veľmi často inak správajú doma, inak v škôlke. Ak je to tak, ako učiteľka popisuje, tak sa jej nečudujem - má na starosti ďalších 20 detí, nie len tvojho a ide o bezpečnosť všetkých. Možno by si mohla ísť na výlet s nimi ako ďalší dozor?
Dieta sa s rodicom sprava inak ako v skolke. Dokonca sa inak sprava s otcom a inak s matkou. Ak ma ucitelka problem s jeho spravanim a obava sa, ze by sa nieco stalo, tak preco to hrotit - ak sa naozaj nieco stane, potom co budes zas nadavat, ze ho nezvladla? Odjakziva ak bolo dieta nezvladnutelne, tak ho na vylety nebral nikto - ani v skolke, ani v skole. Aj ja som mala spoluziaka, ktory zial nikdy na vylet s nami nesiel. Ucitelka je tiez len clovek, a ked ju dieta nerespektuje, tak je pochopitelne, ze si ho nechce vziat na zodpovednost. Buduci rok, ked bude starsi, bude urcite pokojnejsi, tak potom na vylet pojde.
@petamich tomuto chápem, úprimne, ja by som túto prácu nerobila. Jedno živé stačí, nie to 20. A áno, veľa detí je doma kľudných a v škôlke ako z divých vajec. Ale ja sa na to pozerám z toho pohľadu, že rozhodli sa robiť túto prácu, predpokladám dobrovoľne, tak nech ju robia. A nie si ju zjednodušovať tým, že vylúčim dieťa z výletu.
Áno, treba ísť s ním. Tiež by som sa bála ho nechať samého ísť
Je úplne normálne, že sa neberu deti s ktorými si není ucitelka ista,že by sa chovali podľa potreby. Nevidím na Tom nič zle, ak sú deti čo nepočúvali tak ako ostatné a živšie (zväčša chlapci) tak sa na výlet neberú. Nikto ti nechce ísť do basy za tvojho syna, že vyletí pod auto a pdo...
ja sa na to pozeram z pohladu rodica nevyluceneho dietata v skolke. ak je syn naozaj zivy a potrebuje intenzivnu pozornost uctitelky. tak ako k tomu pridu ostatne deti, ze jedna ucitelka venuje 80% svojej pozornosti jednemu dietatku. a 20% pozornosti deli medzi dalsich 20 deti ? 🙂
suhlasim, ze komunikacia zo strany skolky mozno nebola nastastnejsia. ale zrejme islo o rozhodnutie v zaujem bezpecnosti 100% zucastnenych deti. a to prevazilo nad radostou 1 vyluceneho dietata.
Ja s vylúčením súhlasím. Určite to učiteľky urobili pre niečo a nie z rozmaru. A riešila by som to tak, že by som s kľudom išla za učiteľkou a poprosila ju či by syn mohol ísť a ty s ním ako doprovod.
Neviem ako v MŠ, ale na ZŠ sa stáva, že niektoré deti sa nezúčastňujú školských akcií na základe výchovných problémov počas roka. Zažila som, keď sme dali šancu, ale taký stres sme mali všetky, že sa k tomuto pristupuje. A rodičia sú a tým oboznamení, ale rieši sa žiakovo správanie počas roka, nie že raz niečo vyviedol. Ja osobne si myslím, že učiteľky vedia rozlíšiť, kto je živši a s kým asi budú problémy.
Ja tomuto rozumiem, ze sa boja niest za syna zodpovednost. Comu nerozumiem, je, ze Ta takto postavili pred hotovu vec a ze Ti doteraz neavizovali problemy.
No, ja to tiež celkom chápem..minule som išla autom (dosť frekventovaná.ulica) a išli deti po chodníku. Neviem koľko ich bolo, ale išli pekne vo dvojici. Mala ich jedna učiteľa. Zabocili za roh, učiteľka v predu. Takže bez šance dozorovat posledné deti a navyse za zákrutou nevidela. Posledné dve deti sa čosi poklbcili a jedno strčilo druhé, mne rovno pod auto. Ja som išla pomaly, takže sa nič nestalo.
Ja viem, že ta to skre. 3 ročne dieťa z toho žiadnu traumu mať nebude. Ako ti odporučili vyššie, choď s nimi.
@elenita a čo majú robiť?
Nie sú si ním istý, neberú ho na výlet a nebudú sa pýtať mami či s tým súhlasí, pretože nemusí. Je to na rozhodnutí riaditeľky a učiteliek.
Tak ti to napíšem. Mala som na týždňovom dennom tábore 20detí vo veku od 6 do 10 rokov, čo sú veľké deti, škôlkari, to je ešte náročnejšie. Na tie decká sme boli ja a 4 kolegyne. Prvé tri dni sme ja a dve kolegyne riešili LEN jedného 6ročného chlapca a nerobili sme nič iné, lebo on bol schopný nám obrátiť inštitúciu hore nohami. Ostatné deti v pohode zvládali tie zvyšné dve kolegyne úplbe bez problému. Chalan odmietal komplet všetky aktivity, vždy chcel robiť iné, lebo jemu mamka povedala, že môže tam robiť, na čo bude mať chuť. Mama nám 2x totálne nabúrala program, lebo raz dobehla s tortou, že chalan má narodky, druhýkrát prišla s tým, že doniesla nejaké aktivity, aby sa deti pohrali … to sme úplne že nepochopili, ale ok. Jeden deň sme šli do múzea, 19detí stálo pri dverách oblečených, nachystaných a tuto chlapček reval, že on nikam nejde, lebo nemá mincu (žiadnu nebolo treba, vstupné do múzea bola v cene tábora). Pre mňa posledná kvapka prišla, keď chalanko otvoril dvere a VYBEHOL na hlavnú cestu, lebo tam čosi zbadal. Veľmi frekventovanú cestu, treba zdôrazniť. V tomto bode som si nechala zavolať mamu a oznámila jej, že vylučujem jej syna z tábora aj peniaze som jej vrátila, ale ja som za tie deti bola zodpovedná a fakt sa mi nechcelo ísť do basy. Mama hovorila, že ona nechápe, že doma je dobrý atď. Úprimne, fakt o tom silno pochybujem. Diagnózu povedala, že nemá žiadnu, ja to nemám ako zisťovať ani overiť, takže toto som neriešila. Matka sa ďalší deň šla sťažovať riaditeľovi, ten si ma zavolal na koberec a strašný som dostala zdžub, ale bola som fest vytočená, tak som mu povedala, že ho vezmem späť na tábor, keď mi podpíše papier, že pokiaľ sa tomu chlapcovi niečo stane, nesie za to on osobne plnú zodpovednosť. Normálne ho cuklo, že to až takto nemusíme preháňať a že teda, keď som uznala za vhodné, aby tam chlapec nebol, tak je to ok … a boli sme porozprávaní. Takže takýto je pohľad z tej druhej strany, môzeš pri káve rozmýsľať aj nad tým, čo som napísala.
Jasné, že tebe ako matke je to ľúto. Na druhej strane si učiteľky netrúfajú na rozjašeného bláznivého chalana. Nasilu im ho asi nenanútiš. Buď chod ako doprovod s triedou, ak sa nedá, tak si urob so synom vlastný výlet a nejako to uhraj do stratena, aby mu to nebolo ľúto.
@melanta never tomu, že deti v MŠ ticho sedia.... chlapec bude asi naozaj problémový, keď sa rozhodli ho nezobrať. riešením je, že pôjde rodič ako doprovod a dozor vlastného dieťaťa. bohvie, aké sú všetky fakty, ale anonymní autori väčšinou opíšu len tie najkvetnatejšie. možno to učiteľky už riešili prv, že neprichádza do úvahy, ale napísané je niečo iné.... nevieme. v každom prípade je to záhul mať na nejakom výlete cca 20 a viac takýchto malých detí... ja som na II.stupni ZŠ, kde sú už ako-tak rozumné deti, hoc pubertálne. ale je to iné. pri takých malých by som bola asi vždy jednou nohou u psychiatra. ja tie učiteľky v MŠ obdivujem. fakt. čiže takéto jedno jediné dieťa, ktoré bude zrejme určite problémové, keď ho "vylúčili", im nestojí za to, aby skončili v base pre nejaké nešťastie.
Mám tiež 3-rocneho syna v škôlke, tiež tak trochu jašo a keď si zmyslí že sa ide pozrieť na kvetinku na drihej strane, tak jednoducho ide. Ja by som toto rozhodnutie škôlky rešpektovala a možno by som to brala aj ako poučenie pre syna, že treba rešpektovať pokyny
@yoxinka no šibnutá matka..... vieš, ale toto pochopí málokto, kto nerobil nikdy žiadnu priamu činnosť s deckami....
Tak sama si to napísala, pokiaľ je len s tebou, tak poslúcha, pokiaľ je s deťmi, nevníma, neposlúcha, je mimo, blázni sa. Ja sa nečudujem, že ho učiteľky nechcú zobrať na výlet. Nechaj ho doma, o rok to možno bude iné a pojde na výlet. Moj syn ako 3-ročný nechcel ísť vôbec na výlet so škôlkou, proste to nechápal a chcel byť v triede a hrať sa. Tak všetky deti išli na výlet a moj išiel do inej triedy hrať sa. Učiteľky sa čudovali síce, ale poprosila som ich, aby ho nechali v škôlke a všetko bolo ok.

Riešila by som s riaditeľkou a ak by nepomohlo, tak so zriaďovateľom. Neakceptovala by som toto. Učiteľky sú v MŠ nie na to, aby sa starali len o deti, ktoré ticho sedia. Ak chcú mať jednoduchú prácu, nech idú robiť niečo iné. Normálne som sa vytočila. Že im hanba neni. Riešila by som to, slušne ale veľmi rázne.